ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 14 Μάη 1996
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΤΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΤΩΝ ΨΗΦΙΑΚΩΝ ΠΑΡΟΧΩΝ
Απανωτές ερωτήσεις του ΚΚΕ στη Βουλή

Τον Ιούλη του 1992 και ενώ η κυβέρνηση της ΝΔ έχει παραχωρήσει την κινητή τηλεφωνία στις δύο ιδιωτικές εταιρίες, αποκλείοντας ταυτόχρονα από αυτή διά νόμου τον ΟΤΕ, προκήρυξε το διαγωνισμό "7753" για την προμήθεια των 1.100.000 ψηφιακών παροχών, στον οποίο συμμετείχαν πέντε εταιρίες. Η Επιτροπή Προμηθειών που συγκροτήθηκε απέκλεισε τις τρεις απ' αυτές (ΑΤ. & Τ., ΑΛΚΑΤΕΛ και ΝΟΡΘΕΜ ΤΕΛΕΚΟΜ), λόγω "απαράβατων όρων" της προκήρυξης του διαγωνισμού, και προτείνει ουσιαστικά την ανάθεση των ψηφιακών στις υπόλοιπες δύο, δηλαδή στην ΙΝΤΡΑΚΟΜ και τη ΖΗΜΕΝΣ.

Ομως, ο προσανατολισμός της κυβέρνησης Κ. Μητσοτάκη στην ιδιωτικοποίηση"θέλει" τα ψηφιακά προίκα στον στρατηγικό επενδυτή. Η νέα Επιτροπή Προμηθειών του ΟΤΕ, που συστήνεται επί ΠΑΣΟΚ, κινείται και αυτή στο πνεύμα της προηγούμενης και η νέα διοίκηση, παρά το θόρυβο που έχει ήδη ξεσπάσει, δίνει την προμήθεια στις δύο αυτές εταιρίες το Μάρτη του 1994. Μάλιστα, στην απόφαση δεν ορίζεται το κόστος της προμήθειας και εξουσιοδοτείται η διοίκηση να διαπραγματευτεί με τις δύο εταιρίες τη "βελτίωση" των όρων της προσφοράς.

Ενάμιση περίπου χρόνο πριν την ανάθεση, στις 22.11.93, το ΚΚΕ φέρνει το θέμα στη Βουλή και με ερώτηση τριών βουλευτών του ζητάει να ριχτεί φως στην υπόθεση των ψηφιακών. Με την παρέμβασή τους αυτή, οι βουλευτές του Κόμματος ρωτάνε τον αρμόδιο υπουργό του ΠΑΣΟΚ, "...εάν προτίθεται να ελέγξει όλη τη διαδικασία του παραπάνω διαγωνισμού, καθώς και τις μέχρι τώρα ανάλογες αναθέσεις και να καταθέσει... τη διακήρυξη και τις προδιαγραφές του διαγωνισμού 7753 του ΟΤΕ, τις εισηγήσεις των αρμόδιων υπηρεσιών και τις συμβάσεις που με απευθείας ανάθεση έχουν γίνει μέχρι τώρα για την ψηφιακή τεχνολογία". Η απάντηση που δίνεται, όμως, από την κυβέρνηση και τον ΟΤΕ επιχειρεί να συσκοτίσει τα πράγματα, αφού η ανάθεση συνδέεται αναληθώς με το διαγωνισμό της θυγατρικής εταιρίας του ΟΤΕ, ΕΛΒΗΛ, το 1981.

Ετσι, ενάμιση μήνα πριν την παραχώρηση της προμήθειας, το ΚΚΕ επανέρχεται με νέα ερώτηση στη Βουλή. Υπογραμμίζει ότι στην απάντηση υπάρχουν "απόκρυψη της αλήθειας και αναληθείς ισχυρισμοί". Ταυτόχρονα, ερωτά τον υπουργό Μεταφορών - Επικοινωνιών, Γ. Χαραλάμπους,"αν θα ελέγξει τον ΟΤΕ για την αναληθή πληροφόρηση της Βουλής και αν θα ελέγξει τη μέχρι τώρα διαδικασία του διαγωνισμού 7753, σε συνδυασμό με τις μέχρι τώρα (σ.σ. Φλεβάρης 1994) ".

"Μελέτες" συντάξεων

Η Διυπουργική Επιτροπή, που συγκροτήθηκε στο υπουργείο Εθνικής Οικονομίας, αφού "μελέτησε" το πρόβλημα των συντάξεων, αποφάσισε να προτείνει στην κυβέρνηση την ενίσχυση με ένα ημερομίσθιο του ανειδίκευτου εργάτη (ΗΑΕ) στους λεγόμενους χαμηλοσυνταξιούχους ως το τέλος του 1996. Μελέτησε, μια κουβέντα είναι αυτή. Διότι, τι σόι επιστημοσύνη είναι αυτή που δεν κάνει - έστω και για τα μάτια - μια αναφορά στις αιτίες της κακοδαιμονίας των ασφαλιστικών Ταμείων; Οτι, δηλαδή, καταληστεύτηκαν τα αποθεματικά τους - και δόθηκαν δανεικά κι αγύριστα στους αετονύχηδες - και ότι οι μεγαλοοφειλέτες των Ταμείων - κυρίως προς το ΙΚΑ - αφήνονται ανενόχλητοι στο θεάρεστο έργο της ασυδοσίας.

Ιδού και έτερο δείγμα επιστημοσύνης, της τέλειας, όπως λένε τα λεξικά, γνώσης της επιστήμης με την οποία ασχολείται κάποιος: Οι συνταξιούχοι του 1996 παίρνουν - σε σταθερές τιμές - συντάξεις του 1980 ή ότι απ' το 1990 ως σήμερα οι συντάξεις τους έχασαν 40%. Και η "επιστημονική ανταποδοτικότητα" για όλα αυτά είναι ένα ΗΑΕ. Ητοι 5.753 δραχμές. Κι αυτό, ως βοήθημα και όχι ως επανασύνδεση με τα κατώτατα όρια, για να μην ταραχτεί το πρόγραμμα "σύγκλισης", το οποίο οι τεχνοκράτες και η κυβέρνηση το προσκυνάνε σαν Ευαγγέλιο.

Βέβαια, αυτές οι περισπούδαστες "μελέτες" χρησιμοποιούνται, για να κρύψουν άλλες εντρυφήσεις των αξιότιμων κύριων τεχνοκρατών που εμφανίζονται, τάχα, με δέος μπροστά στη δημογραφική έκρηξη. Αν, δηλαδή, θεωρείς ότι το διανεμητικό σύστημα ασφάλισης - που διασφαλίζει την αλληλεγγύη μεταξύ των γενεών - είναι "αεροπλανάκι" μεταξύ των γενεών, τότε είναι φυσιολογικό να καταλήγεις σε θαυμαστής του χιλιάνικου ασφαλιστικού συστήματος και να προτείνεις τριφασικά συστήματα ασφάλισης, όπου οι συνταξιούχοι θα είναι οι κατ' εξοχήν "νεο - φτωχοί".

Ετσι καταλήγεις και στο "συμπέρασμα" ότι η συνταξιοδότηση είναι υπόσχεση χωρίς αντίκρισμα και προτείνεις κουπόνια για τους συνταξιούχους ή θέλεις να ξεσκονίσεις τα εισοδήματά τους, για να "στοχεύσεις" στους έχοντες την"πραγματική ανάγκη" και να τους δώσεις - αν τους δώσεις βέβαια - ένα ψευτοβοήθημα. Αν, δηλαδή, κάποιος με ιδρώτα, αίμα, παραπανίσιο κόπο και καημό έχτισε ένα σπιτάκι, θα το συνυπολογίσει η κυβέρνηση και το πιο πιθανό είναι να του κόψει και το ψευτοβοήθημα.

Αυτό δε λέγεται επιστημοσύνη, αλλά διαστροφή.

Αλλά, αυτή η λογική έχει τη δική της "επιστημοσύνη": Τη διασφάλιση και παραπέρα διόγκωση των κερδών των πολυεθνικών. Αυτή η λογική διαπερνά τα διεθνή κέντρα που δυναστεύουν τον κόσμο (ΟΟΣΑ, Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, Ευρωπαϊκή Ενωση κτλ.).

Το ΠΑΣΟΚ νομίζει ότι θα πάει στις επόμενες εκλογές με τους συνταξιούχους σαν αγκιστρωμένο ψάρι στις υποσχέσεις. Οτι, δηλαδή, αν επανεκλεγεί θα επανασυνδέσει δήθεν τις κατώτερες συντάξεις με τα 20 ΗΑΕ.

Τη γεύση τέτοιων υποσχέσεων οι συνταξιούχοι την "εμπέδωσαν" με τα δακρυγόνα των ΜΑΤ απ' το Μέγαρο Μαξίμου. Και την απάντησή τους η κυβέρνηση θα την ακούσει στις 23 του Μάη, με τις πανελλαδικές τους κινητοποιήσεις.

Μαχητική συγκέντρωση κατά του Μάαστριχτ στο Παρίσι

Οργανώθηκε το περασμένο Σάββατο από την "Ενωτική Ευρωπαϊκή Αριστερά". Πήραν μέρος πάνω από 6.500 εργαζόμενοι απ' όλες τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Φ. Μπερτινότι: "Εξω απ' το ΝΑΤΟ η Ιταλία"

Πάνω από 6.500 εργαζόμενοι, εκπρόσωποι συνδικαλιστικών οργανώσεων απ' όλες τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης πήραν μέρος στη μεγάλη συγκέντρωση που οργανώθηκε το περασμένο Σάββατο στο Παρίσι από την "Ενωτική Ευρωπαϊκή Αριστερά", την ομάδα του Ευρωκοινοβουλίου στην οποία συμμετέχουν και οι ευρωβουλευτές του ΚΚΕ.

Στη συγκέντρωση που έγινε στην αίθουσα "Αρκ ντε λα ντεφάνς" κυριάρχησαν τα συνθήματα κατά του Μάαστριχτ και των νεοφιλέλευθερων επιλογών των κυβερνήσεων των χωρών - μελών. Ολοι σχεδόν οι ομιλητές, εκπρόσωποι των δώδεκα κομμάτων που συμμετέχουν στην ομάδα "Ενωτική Ευρωπαϊκή Αριστερά", υπογράμμισαν την ανάγκη συντονισμού των κινητοποιήσεων των εργαζομένων στις χώρες - μέλη της Ευρωπαϊκής Ενωσης για την αντιμετώπιση των συνεπειών από τη Συνθήκη του Μάαστριχτ, κυρίως κατά της ανεργίας και της διάλυσης του "κοινωνικού κράτους". Απ' όλους τους ομιλητές προβλήθηκε το αίτημα για μείωση τους εργάσιμου χρόνου χωρίς μείωση των αποδοχών, σαν ένα άμεσο μέτρο αντιμετώπισης της ανεργίας.

Σημειώνεται ότι η αίθουσα στην οποία έγινε η συγκέντρωση ήταν χωρητικότητας 4.000 θέσεων, έτσι πάνω από 2.500 άτομα κατέκλυσαν και τους γύρω χώρους. Το μέγεθος και η μαχητικότητα της συγκέντρωσης επισημάνθηκαν από τα μέσα ενημέρωσης. Σημειώνεται ότι το πρωί της ίδιας μέρας με πρωτοβουλία της Κομμουνιστικής Νεολαίας Γαλλίας έγινε μαχητική διαδήλωση κατά της ανεργίας στο κέντρο της γαλλικής πρωτεύουσας, με τη συμμετοχή εργαζομένων και από άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Μεταξύ των ομιλητών στη συγκέντρωση ήταν και ο Κώστας Παρασκευάς, μέλος του Πολιτικού Γραφείου της ΚΕ του ΚΚΕ, ενώ στην αντιπροσωπεία του Κόμματος συμμετείχε και ο Μπάμπης Αγγουράκης μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ. Από την Ελλάδα στη συγκέντρωση πήραν μέρος εκπρόσωποι από πολλές συνδικαλιστικές οργανώσεις.

Δηλώσεις Μπερτινότι

Σε δηλώσεις του μετά το τέλος της συγκέντρωσης ο εθνικός γραμματέας της Κομμουνιστικής Επανίδρυσης, Φάουστο Μπερτινότι, ζήτησε "την έξοδο της Ιταλίας από το ΝΑΤΟ, ένα μηχανισμό του παρελθόντος, αναχρονιστικό, αφού πλέον δε γίνονται πόλεμοι μεταξύ Ανατολής και Δύσης. Τώρα οι πόλεμοι, τόνισε, γίνονται μεταξύ πλούσιων και φτωχών. Γι' αυτό εμείς δεν πρόκειται ποτέ να υποστηρίξουμε μια επέμβαση των ιταλικών δυνάμεων στο πλαίσιο μιας ενέργειας της Ατλαντικής Συμμαχίας". Ο Φ. Μπερτινότι σημείωσε ακόμη ότι "είναι απαραίτητη μια ριζοσπαστική αναθεώρηση της Συνθήκης του Μάαστριχτ γιατί με τις παρούσες συνθήκες θίγονται μόνο οι εργαζόμενοι".

Οι δηλώσεις του εθνικού γραμματέα της Κομμουνιστικής Επανίδρυσης προκάλεσαν αντιδράσεις στην Ιταλία, όπου ο υποψήφιος πρωθυπουργός Ρομάνο Πρόντι δήλωσε: "Οσον με αφορά, το ΝΑΤΟ παραμένει ο πυλώνας της άμυνάς μας. Οπωσδήποτε μαζί με τους Αμερικάνους και τους υπόλοιπους Ευρωπαίους πρέπει να δούμε πώς θα διαμορφωθεί το νέο ΝΑΤΟ... ουδείς όμως σκέπτεται να αποχωρήσει απ' αυτό".

ΑΙΤΗΜΑ ΑΠΟΦΥΛΑΚΙΣΗΣ ΧΟΥΝΤΙΚΩΝ
Στο χορό και ο Κ. Μητσοτάκης

Την αποφυλάκιση των χουντικών ζήτησε χτες από του βήματος της Βουλής ο επίτιμος πρόεδρος της ΝΔ Κ. Μητσοτάκης, παρεμβαίνοντας στη συζήτηση του νομοσχεδίου για το σωφρονιστικό σύστημα. "Στη συνείδηση του ελληνικού λαού έχει ωριμάσει η άποψη της επιείκειας", είπε ο Κ. Μητσοτάκης για τους χουντικούς και πρόσθεσε ότι η δημοκρατία δεν κινδυνεύει απ' αυτούς και ότι ξέρει να συγχωρεί.

Παρεμβαίνοντας στη συζήτηση, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ Αντ. Σκυλλάκος σημείωσε ότι παρατηρείται ένας ανταγωνισμός ανάμεσα σε ΝΔ και Πολιτική Ανοιξη για το θέμα της αποφυλάκισης των Απριλιανών. "Γιατί αυτή τη στιγμή;", αναρωτήθηκε ο κομμουνιστής βουλευτής. "Μήπως πρόκειται να γίνουν τίποτα εκλογές και υπάρχει ενδιαφέρον για τις ψήφους - όσους έχουν απομείνει - οπαδών της χούντας;". Στη συνέχεια, ο Αντ. Σκυλλάκος παρατήρησε ότι ενώ η ΝΔ και η Πολιτική Ανοιξη καταφέρονται κατά του νομοσχεδίου, με το επιχείρημα ότι είναι υπέρ του δέοντος επιεικέστερο έναντι εγκληματιών, δεν τηρούν την ίδια στάση όσον αφορά το ζήτημα της αποφυλάκισης των χουντικών. "Κρατούν, είπε, αντίθετη στάση που σημαίνει ότι μπορεί να κάνει κάποιος πραξικόπημα και να αποφυλακίζεται". Καταλήγοντας, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του Κόμματος υπογράμμισε ότι το ΚΚΕ είναι αντίθετο στην αποφυλάκιση. Μετά το πέρας της παρέμβασης του Αντ. Σκυλλάκου, παρενέβη ο Κ. Μητσοτάκης, ο οποίος εξομοίωσε τους χουντικούς με τους αγωνιστές του ΔΣΕ, για να πάρει πληρωμένη απάντηση από τον Αντ. Σκυλλάκο, αλλά και από τον Γ.Α. Μαγκάκη.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ