ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 14 Μάη 1996
Σελ. /40
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
Ο "ντίλερ"

Τι κι αν η καύση, ως μέθοδος διαχείρισης των απορριμμάτων, εγκαταλείπεται από όλο και περισσότερες χώρες, εξαιτίας της επικινδυνότητάς της για το περιβάλλον και τη δημόσια υγεία. Τι κι αν η πυρόλυση βρίσκεται, ακόμα, σε πειραματικό στάδιο; Ο διευθυντής του Ταμείου Συνοχής, Ζ. Φ. Βερστρίγκε, εμφανίστηκε στο σχετικό με το θέμα της διαχείρισης των απορριμμάτων συνέδριο των δημάρχων, ως "ντίλερ" των οικονομικών συμφερόντων, που προωθούν αυτές τις "λύσεις". Ισχυρίστηκε μάλιστα ότι αυτές αποτελούν την καλύτερη λύση για τη χώρα μας. Και για να πείσει, δήλωσε ότι όχι μόνο πρέπει να εφαρμοστούν, αλλά και ότι ο ίδιος είναι "ανοιχτός" σε κάθε απευθείας διαπραγμάτευση με τους δήμους και τις κοινότητες, προκειμένου να τους "βοηθήσει"! Εκβιάζοντας, μάλιστα, ανοιχτά υπέρ της επιλογής αυτών των λύσεων, δήλωσε ότι το Ταμείο Συνοχής είναι πρόθυμο να χρηματοδοτήσει την καύση και την πυρόλυση...

Ο εκβιασμός προς το παρόν δεν πέρασε. Ενας καλός "ντίλερ" όμως ξέρει πως όταν σπέρνεις μεθοδικά, κάποια στιγμή θα θερίσεις. Το γεγονός πως 3,5 εκατομμύρια κάτοικοι του Λεκανοπεδίου θα έχουν μετατραπεί σε πειραματόζωα, είναι μάλλον αδιάφορο στις πολυεθνικές - αφεντικά του.

Αδιάντροπη υποκρισία

Η Δικαιοσύνη καλείται, άλλη μια φορά, με αφορμή την υπόθεση των ψηφιακών παροχών του ΟΤΕ, από τα δύο μεγάλα κόμματα, να παίξει το ρόλο της, ως "κολυμβήθρα του Σιλωάμ". Να εξαγνίσει, δηλαδή, τους βρώμικους, πολύμορφους και ακατάλυτους δεσμούς που συνδέουν τις ηγεσίες του δικομματισμού και την πολιτική τους, με την οικονομική ολιγαρχία και να παραδώσει άσπιλους και αμόλυντους στην κοινωνία τους πρωτεργάτες και υπαίτιους αυτού του τεράστιου και συνεχόμενου σκανδάλου. Αυτό το ρόλο επιφυλάσσουν τα κόμματα του δικομματισμού στη Δικαιοσύνη, την οποία φροντίζουν από την αρχή να έχει τα χέρια της δεμένα και να είναι ανήμπορη να προχωρήσει στη διαλεύκανση της υπόθεσης σε βάθος. Ετσι, το αποτέλεσμα της δικαστικής παρέμβασης συνήθως είναι προδιαγεγραμμένο.

Αυτός είναι και ο λόγος που η μεν κυβέρνηση δηλώνει ότι "επιθυμεί η Δικαιοσύνη να κάνει απρόσκοπτα και απερίσπαστη το έργο της", η δε ηγεσία της ΝΔ βιάζεται να θέσει την υπόθεση σε εξεταστική των πραγμάτων επιτροπή. Αυτός είναι ο λόγος που ο Αντ. Σαμαράς παίρνει αμέσως θέση για το θέμα, με το γνωστό στερεότυπο "να αφήσουν τους δικαστές να κάνουν το χρέος τους".

Κατά τα λοιπά, κόπτονται ότι "θέλουν να λάμψει η αλήθεια" και "να χυθεί άπλετο φως".

Υποκρισία και ξεδιαντροπιά.

Επικίνδυνη κολοκυθιά

Η εξέλιξη της υπόθεσης "διαχείριση απορριμμάτων" θυμίζει αρκετά το παιχνίδι της κολοκυθιάς. Μόνο που το παιχνίδι αφορά την ύπαρξη μιας βιοχημικής βόμβας με την οποία τελικά κανείς δεν επιτρέπεται να παίζει. Γι' αυτό και δεν κατανοούμε ούτε την άνεση με την οποία ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ ρίχνει την ευθύνη στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, ενώ έχει αυτός την πρώτη ευθύνη, ούτε την άνεση ορισμένων αιρετών να νίβουν τα χέρια τους δείχνοντας τις ευθύνες, που και βεβαίως - επαναλαμβάνουμε - έχει το ΥΠΕΧΩΔΕ.

Το γεγονός, πως εμφανίστηκαν τώρα δήμαρχοι, οι οποίοι... ανακαλύπτουν ότι δεν υπάρχει εθνικός σχεδιασμός και για αυτό ζητούν τη μη εφαρμογή του περιφερειακού σχεδιασμού που υπάρχει, δεν οδηγεί σε λύση και παραπέμπει μόνο στις ελληνικές καλένδες. Και δημιουργεί έντονη την αίσθηση, ότι στο τέλος θα συμβεί ό,τι ακριβώς δεν πρέπει να γίνει: Να παραμείνει ανοιχτή για πολύ ακόμα η χωματερή των Ανω Λιοσίων.

Εύθυμη... νότα

"Θερμή" υποδοχή - με συνθήματα διαμαρτυρίας και αποδοκιμασίες - επιφύλαξαν στον υπουργό Εργασίας άνεργοι και εργαζόμενοι της Πάτρας, κατά την προχτεσινή του επίσκεψη στην πόλη. Επίσκεψη που έγινε, όχι για να ακούσει τα οξυμένα προβλήματα του πατρινού λαού, όπου η ανεργία έχει ξεπεράσει το 30%, αλλά για να παραστεί ο "φιλολαϊκός" υπουργός σε εκδήλωση ινστιτούτου των βιομηχάνων. Ενός ινστιτούτου, μάλιστα, που ο πρόεδρός του είναι από τους πρωτοπόρους στην επιβολή του εφταώρου με μείωση αποδοχών!

Εκτός όμως από αποδοκιμασίες, η επίσκεψη και κυρίως η νέα "έκρηξη" του υπουργού ενάντια σε ανέργους, συνδικαλιστές, ακόμα και στελέχη του ΠΑΣΟΚ, χαρακτηρίζοντάς τους "πράκτορες" και "δημαγωγούς", είχε και "ευεργετικά" αποτελέσματα. Οπως σημειώνει σε ανοιχτή του επιστολή το Συνδικάτο Οικοδόμων Πάτρας, μπροστά στη "σκληρή και αδυσώπητη πραγματικότητα της ανεργίας, της φτώχειας, της λιτότητας" η παρουσία του υπουργού, αν μη τι άλλο "αποτέλεσε μια εύθυμη νότα".

Φυσιολογικά αποτελέσματα

Σοβαρή και αυξανόμενη διαρροή ψήφων του "ΣΥΝ" προς το ΠΑΣΟΚ διαπιστώνει έκθεση - ανάλυση του Γ. Λούλη, συμβούλου επικοινωνίας του Μ. Εβερτ, που παραδόθηκε στον Ν. Κωνσταντόπουλο και βρίσκει ευρεία δημοσιότητα σε εφημερίδες της Κυριακής.

Και όσον αφορά τα συμπεράσματα της ανάλυσης, είναι εύλογα και φυσιολογικά, αφού η κυβερνητική πολιτική δεν έχει τίποτε να ζηλέψει απ' αυτή του "ΣΥΝ". Το ενδιαφέρον, όμως, βρίσκεται στις συμβουλές που δίνει ο αναλυτής στην ηγεσία του τελευταίου. Η τάχιστη διαφοροποίηση από την κυβέρνηση Σημίτη είναι επιτακτικά αναγκαία, σημειώνει η έκθεση. Και συμπληρώνει ότι, εάν ο "ΣΥΝ" δε διαφωνεί με τον Κ. Σημίτη επί της ουσίας, τότε να ασκηθεί κριτική σε χειρισμούς. Οπως, για παράδειγμα, η απουσία τόλμης, η αναποτελεσματικότητα κλπ.

Για να δούμε, λοιπόν, θα ανεβάσει τους... αντιπολιτευτικούς τόνους η ηγεσία του "ΣΥΝ"; Βλέπετε, έχουμε ήδη μπει σε μια παρατεταμένη και άγνωστης διάρκειας προεκλογική περίοδο και μια αναντικατάστατη προϋπόθεση, για τα περιβόητα μετεκλογικά σχέδια και τις επιδιώξεις της, είναι η είσοδος του "ΣΥΝ" στο Κοινοβούλιο...

Αποκαλύψεις

Το Πακιστάν, η Μαλαισία, η Σαουδική Αραβία και η Αργεντινή, όπως και το Ιράν έδιναν για χρόνια όπλα και χρήματα στους μουσουλμάνους της Βοσνίας. Τις αποκαλύψεις κάνει η εφημερίδα "Ουάσιγκτον Ποστ" και συμπληρώνει ότι οι συναλλαγές γίνονταν συνήθως μέσω Τουρκίας, ενώ ήταν σε γνώση των ΗΠΑ, οι οποίες όμως "έκλειναν τα μάτια", παρ' όλο που επισήμως υποστήριζαν το εμπάργκο όπλων του ΟΗΕ.

Χρειάζεται, άραγε, να συμπληρώσουμε ότι όλες οι προαναφερόμενες χώρες - πλην του Ιράν - είναι και επίσημα σύμμαχες των ΗΠΑ και ότι η... βοήθεια που απλόχερα πρόσφεραν στους Βόσνιους μουσουλμάνους είχε έντονη πάνω της την αμερικανική σφραγίδα; Οχι, βέβαια. Ο καθένας, πλέον, καταλαβαίνει ότι ο τραγικός εμφύλιος πόλεμος στη Βοσνία ήταν εν πολλοίς ξενοκίνητος και σχεδιασμένος σε κάποια επιτελεία της ΣΙΑ και της γερμανικής ομογάλακτης υπηρεσίας.

Αλλωστε, ο λαός μας έχει τις δικές του αντίστοιχες, πικρές εμπειρίες και γνωρίζει πολύ καλά την πολιτική του "διαίρει και βασίλευε". Οπως ξέρει πολύ καλά ότι πάντα βρίσκουν οι "μεγάλες δυνάμεις" κάποιους εγχώριους υπηρέτες, που παίζουν το ρόλο της βιτρίνας.

... και βία

Να σημειώσουμε πάντως, ότι λιγότερο από δύο βδομάδες χωρίζουν τη γειτονική μας χώρα από τη μέρα των εκλογών και όλα δείχνουν πως ο λαός της Αλβανίας θα 'χει την ευκαιρία να γνωρίσει από πρώτο χέρι τη... δημοκρατία δυτικού τύπου. Σε 25 νομούς της χώρας δεν υπάρχουν ακόμη εκλογικοί κατάλογοι, ενώ δεν έχουν επίσημα ανακοινωθεί ούτε καν οι υποψήφιοι, ενώ ο ελληνικής καταγωγής βουλευτής του Σοσιαλιστικού Κόμματος, Αναστάσης Αγγελής, οδηγήθηκε στην αλβανική Ασφάλεια και κακοποιήθηκε.

"Επιστράτευσαν τμήματα της εξουσίας και των μυστικών υπηρεσιών για να προκαλέσουν κλίμα τρομοκρατίας, νοθείας και παρεμπόδισης της διεξαγωγής ελεύθερων εκλογών στη χώρα", καταγγέλλει το Σοσιαλιστικό Κόμμα με ανακοίνωσή του.

Και ο Σ. Μπερίσα; Αυτός - μεταδίδουν τα ειδησεογραφικά πρακτορεία - βεβαίωσε τον αντικαγκελάριο και υπουργό Εξωτερικών της Αυστρίας, ότι η προεκλογική εκστρατεία στη χώρα του είναι η πιο ειλικρινής που έχει διεξαχθεί ποτέ...

Τηλε-

κυκλώματα

- Αμάν αυτή

η συσκευή

τα νεύρα

μου 'χει σπάσει,

θόρυβους κάνει

από προχτές,

δε λέει

να ησυχάσει,

για κοίτα

μήπως ανοιχτή

την έχουμε

ξεχάσει;

- Οχι δεν είναι

ανοιχτή

ούτ' έφυγε

απ' την πρίζα,

κι αυτό

το σφύριγμα

που ακούς

στο "κέντρο"

έχει τη ρίζα,

εκεί κάποια

"κυκλώματα"

μπλεχτήκαν

με τη μίζα!

Ο οίστρος

Κυβέρνηση μπανανίας

Τη "διεθνή κατακραυγή κατά της χώρας", αλλά και τις "δυσμενείς συνέπειες στην τουριστική οικονομία" επικαλέστηκε σε συνέντευξη Τύπου ο υπουργός Εμπορικής Ναυτιλίας, προκειμένου να δικαιολογήσει το "πράσινο φως", που έδωσε η κυβέρνηση στο αμερικανικών συμφερόντων κρουαζιερόπλοιο, με σημαία Μπαχάμες, "Μάρκο Πόλο" να παραβιάσει το καμποτάζ.

Οοοχι, ότι η κυβερνητική ενέργεια ήταν σαφώς και κατάφωρα παράνομη δε φάνηκε να τον πειράζει τον υπουργό. Ούτε τις συνέπειες που θα έχει η παραβίαση του καμποτάζ στην τουριστική ναυτιλία, στην ελληνική οικονομία, αλλά και στους Ελληνες ναυτεργάτες.

Αλλη μια απόδειξη προστίθεται στις τόσες άλλες ότι σκέφτεται και λειτουργεί σαν κυβέρνηση μπανανίας, ανάξια να υπερασπιστεί τους ίδιους τους νόμους του ελληνικού κράτους, όταν πέσει ένα τηλέφωνο από την αμερικανική πρεσβεία.

Προεκλογικές υποσχέσεις...

"Το Δημοκρατικό Κόμμα, δήλωσε προχτές ο Πρόεδρος της Αλβανίας, εγγυάται όλα τα δικαιώματα προς την ελληνική μειονότητα και δεσμεύτηκε ότι θα βρει πλήρη λύση στο εκπαιδευτικό ζήτημα", ενώ δεν παρέλειψε να υπογραμμίσει την εκτίμησή του για τον Ελληνα πρωθυπουργό και να συμφωνήσει με όσα ο τελευταίος έχει πει, για τις σχέσεις των δύο χωρών. Είπε και άλλα ο Αλβανός Πρόεδρος και οι οπαδοί του - προφανώς για να ...στοιχειοθετήσουν και στηρίξουν καλύτερα τις υποσχέσεις του - ανέμιζαν τις σημαίες του κόμματός του, δίπλα δίπλα με τις αμερικανικές... Και όλα αυτά στην περιοδεία του Μπερίσα στη Νότιο Αλβανία, στις περιοχές όπου κατοικούσε πριν μερικά χρόνια συμπαγής ελληνικός πληθυσμός (πριν η περιβόητη οικονομία της αγοράς και ο τότε Ελληνας υπουργός Εξωτερικών, Αντ. Σαμαράς, τους δείξει τα "βουνά της ελευθερίας" και τους προσκαλέσει να τα διαβούν).

Τώρα, στις περιοχές αυτές, έχουν απομείνει ελάχιστοι Ελληνες, για να ακούνε τις προεκλογικές υποσχέσεις του Προέδρου της Αλβανίας.

Προκλητικές προτιμήσεις...

Το τελευταίο διάστημα ορισμένα από τα στελέχη που απαρτίζουν το επιτελείο του υπουργού Εθνικής Οικονομίας, επικαλούμενα φόρτο εργασίας, αρνούνται επανειλημμένα να δουν και να ενημερώσουν δημοσιογράφους του "Ρ" για τις τρέχουσες οικονομικές εξελίξεις.

Η συγκεκριμένη στάση, συνοδευόμενη με το επιχείρημα του φόρτου εργασίας, μπορεί να γίνει σεβαστή - και έγινε - για κάποιο διάστημα. Καταντά όμως προκλητική, όταν δε γίνεται εξίσου σεβαστή και από την άλλη πλευρά η ανάγκη έγκαιρης και ουσιαστικής ενημέρωσης, για να κάνουμε σωστά τη δουλιά μας.

Και κάτι ακόμη. Καταντά ακόμη πιο προκλητική αυτή η στάση, όταν - όπως διαπιστώθηκε - εκδηλώνεται επιλεκτικά στους δημοσιογράφους ορισμένων μόνο εφημερίδων...



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ