ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 14 Μάη 1996
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΨΗΦΙΑΚΕΣ ΠΑΡΟΧΕΣ ΟΤΕ
Ολομέλεια Εφετείου και ποινική δίωξη, ζητά ο εισαγγελέας

Μεγάλη κινητικότητα παρουσίασε χτες από δικαστικής πλευράς η υπόθεση της προμήθειας 1.100.000 ψηφιακών παροχών του ΟΤΕ από τις εταιρίες ΙΝΤΡΑΚΟΜ και ΖΗΜΕΝΣ το 1994. Ο εισαγγελέας Εφετών Αθηνών Λ. Καράμπελας,που είχε διενεργήσει συμπληρωματική προκαταρκτική έρευνα, αφού μελέτησε το σχετικό πόρισμα του Ελεγκτικού Συνεδρίου, ζήτησε, με τη σύμφωνη γνώμη και του εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Αθ. Σιούλα,τη σύγκληση της Ολομέλειας του Εφετείου, με σκοπό την άσκηση ποινικής δίωξης κατά παντός υπευθύνου.

Ο εισαγγελέας ζητά να ασκηθεί ποινική δίωξη κατά παντός υπευθύνου για απάτη ιδιαίτερα μεγάλης αξίας που τελέστηκε εις βάρος του ελληνικού δημοσίου, με ιδιαίτερα τεχνάσματα και κατ' εξακολούθηση, δωροδοκία και δωροληψία,ψευδείς βεβαιώσεις,παράβαση καθήκοντος,απιστία σε βάρος του ΟΤΕ και ψευδορκία.Οι τρεις πρώτες πράξεις επιβαρύνονται από τις διατάξεις του νόμου 1608/50 "περί καταχραστών του δημοσίου χρήματος" και έχουν κακουργηματικό χαρακτήρα. Οι υπόλοιπες τρεις διώκονται σε βαθμό πλημμελήματος. Σε σχέση με τις παλαιότερες προμήθειες, υπάρχουν καταγγελίες για χρηματισμό ανώτατων στελεχών του Οργανισμού. Οι καταγγελίες αυτές είδαν το φως της δημοσιότητας την περασμένη Κυριακή μέσα από τις στήλες της εφημερίδας "Καθημερινή".

Την τελική απόφαση για σύγκληση ή μη της Ολομέλειας του Εφετείου θα πάρει ο πρόεδρος της Τριμελούς Επιτροπής Διοίκησης του δικαστηρίου αυτού Γ. Κανελλόπουλος.Αν συγκληθεί η Ολομέλεια, θα αποφασίσει την άσκηση ή μη ποινικής δίωξης και την ανάθεση της υπόθεσης σε εφέτη ειδικό ανακριτή, για τη διενέργεια κύριας ανάκρισης. Στο στάδιο της ανάκρισης θα απαγγελθούν οι κατηγορίες κατά συγκεκριμένων μη πολιτικών προσώπων.

Σύμφωνα με την εισαγγελική εισήγηση, ο εφέτης ειδικός ανακριτής, που θα αναλάβει τη διαλεύκανση της υπόθεσης, θα ερευνήσει και τις καταγγελίες για δωροδοκία υψηλόβαθμων στελεχών του ΟΤΕ την περίοδο 1987-1990 από τις εταιρίες ΙΝΤΡΑΚΟΜ και ΖΗΜΕΝΣ. Το σχετικό δημοσίευμα της "Καθημερινής" αναφέρει ότι σημαντικά στελέχη του Οργανισμού είχαν ανοίξει τραπεζικούς λογαριασμούς στο εξωτερικό και είχαν καταθέσει σ' αυτούς μεγάλα χρηματικά ποσά. Τροφοδότης λογαριασμός θεωρείται, σύμφωνα πάντα με το δημοσίευμα, ο υπ' αριθμόν 0709-60-011-025 στην Τράπεζα ΧΑΝΤΕΛΣ ΜΠΑΝΚ του Βερολίνου, από τον οποίο έχουν γίνει μεταφορές ποσών συνολικού ύψους 6 εκατομμυρίων δολαρίων και μάλιστα σε ημερομηνίες κατά τις οποίες γίνονταν αναθέσεις ψηφιακών παροχών του ΟΤΕ ή είχαν γίνει λίγο νωρίτερα. Δικαίωμα υπογραφής στο λογαριασμό αυτό είχαν ο ιδιοκτήτης της ΙΝΤΡΑΚΟΜ, ο αντιπρόεδρός της και ένας Ανατολικογερμανός υπήκοος.

Ο Αθ. Σιούλας

Υπέρ της σύγκλησης της Ολομέλειας Εφετών τάχθηκε και ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Αθ. Σιούλας και χαρακτήρισε αναγκαία την παραπομπή της υπόθεσης σε ειδικό ανακριτή.

Ο Αθ. Σιούλας σε σχετική ερώτηση δημοσιογράφων είπε ότι θα πρέπει να γίνει δεκτή η εισήγηση για σύγκληση της Ολομέλειας Εφετών και ο δικαστής που θα αναλάβει την υπόθεση να είναι ιδιαίτερα μεγάλου κύρους, επειδή πρόκειται για μια πολύ σοβαρή υπόθεση, με την οποία έχει ασχοληθεί και το Ελεγκτικό Συνέδριο.

Σε άλλη ερώτηση για τις ψηφιακές παροχές ο Αθ. Σιούλας είπε ότι υπάρχουν ορισμένες ενδείξεις πως "κάτι τρέχει" και πρέπει να διενεργηθεί ανάκριση, ενώ έμμεσα αποδοκίμασε τη συμπληρωματική προκαταρκτική εξέταση που είχε διενεργηθεί το περασμένο καλοκαίρι, λέγοντας ότι "οι προκαταρκτικές εξετάσεις δεν προσήκουν σε τέτοιες υποθέσεις".

Μάλιστα, ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου καταφέρθηκε κατά του πρώην προϊσταμένου της Εισαγγελίας Εφετών Χρ. Τζανακάκη,κατηγορώντας τον για παράβαση της ιεραρχίας και τους χειρισμούς του στην υπόθεση των ψηφιακών. Στο σημείο αυτό είπε χαρακτηριστικά για τον Χρ. Τζανακάκη ότι "παρανόμως" δεν τον άκουσε, όταν του είχε ζητήσει τότε την παραπομπή της υπόθεσης στην Ολομέλεια Εφετών.

Τέλος, για τον εισαγγελέα Γ. Ζορμπά,ο Αθ. Σιούλας είπε ότι τελικά δικαιώθηκε, αφού ο Λ. Καράμπελας κάνει αναφορά στο "πόρισμα Ζορμπά".

Εγγραφο Βενιζέλου

Επείγον έγγραφο στον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Αθ. Σιούλα απέστειλε την Κυριακή, αμέσως μετά το επίμαχο δημοσίευμα της "Καθημερινής", ο υπουργός Δικαιοσύνης Ε. Βενιζέλος,με το οποίο ζητούσε να κινηθούν οι διαδικασίες για τη διαλεύκανση της υπόθεσης με τις ψηφιακές παροχές.

"Ο δημόσιος βίος, ανέφερε ο υπουργός Δικαιοσύνης στο έγγραφό του, δεν αντέχει σκιές. Για το λόγο αυτό παρακαλώ να προβείτε σε όλες τις αναγκαίες νόμιμες ενέργειες για την πλήρη και ταχεία διαλεύκανση της υπόθεσης".

Στο ίδιο έγγραφο ο Ε. Βενιζέλος επισημαίνει ότι το υπουργείο Δικαιοσύνης θα διεκπεραιώσει οποιαδήποτε αιτήματα των εισαγγελικών και δικαστικών αρχών για παροχή συνδρομής από ξένες δικαστικές ή άλλες αρχές.

Για το έγγραφο που έστειλε στον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου ο Ε. Βενιζέλος ενημέρωσε και τον πρωθυπουργό Κ. Σημίτη, σε συνάντηση που είχαν οι δύο άνδρες χτες το μεσημέρι για θέματα αρμοδιότητας του υπουργείου Δικαιοσύνης.

ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΕΠΙΤΕΛΕΙΟ
Διιστάμενες οι απόψεις

Διιστάμενες είναι οι απόψεις στο οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης, για το επίμαχο θέμα των σχέσεων υψηλόβαθμων υπαλλήλων του ΟΤΕ με τις εταιρίες "Ζίμενς" - "Ιντρακόμ", και την ύπαρξη ή μη τροφοδότη λογαριασμού.

Παράγοντες του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας που απηχούν την απόψεις του υπουργού Γ. Παπαντωνίου, ανέφεραν ότι "η υπόθεση θα ξεφουσκώσει μιας και δεν υπάρχουν αποδεικτικά στοιχεία". (σ.σ. αναφέρονται στον τροφοδότη λογαριασμό της τράπεζας Χάντελς Μπακν Μπερλίν, τα οποία επικαλείται η εφημερίδα "Καθημερινή"). Οι ίδιοι παράγοντες αποδίδουν τα σχετικά δημοσιεύματα "στο συνεχιζόμενο πόλεμο των διαπλεκόμενων συμφερόντων".

Αντίθετα, πολιτικό στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών, δήλωσε στο "Ρ", ότι αν όντος τα σχετικά δημοσιεύματα στηρίζονται σε στοιχεία, τότε θα πρέπει η προσοχή να στραφεί προς τα στελέχη εκείνα του ΟΤΕ τα οποία την περίοδο 1987 - 1990 διαδραμάτισαν πρωτεύοντα ρόλο στην ηγεσία του τηλεπικοινωνιακού οργανισμού. Προσπάθησε δε να προσανατολίσει σε συγκεκριμένα πρόσωπα, όπως π.χ. στο σημερινό βουλευτή της ΝΔ, Χριστοφορίδη, ο οποίος την περίοδο εκείνη συμμετείχε στη διοίκηση του ΟΤΕ ως εκπρόσωπος των εργαζομένων. Από τις τοποθετήσεις αυτές γίνεται εμφανές ότι στην υπόθεση των ψηφιακών παροχών από τις διάφορες πλευρές επιχειρείται από σήμερα να δημιουργηθούν ζώνες άμυνας παράλληλα με την προσπάθεια να αναζητηθούν υποψήφιοι ένοχοι κατά προτίμηση στον χώρο των άλλων κομμάτων. Το ίδιο πάντως στέλεχος ανέφερε ότι θα πρέπει να εξεταστεί με πολύ προσοχή, αν πίσω από τις καταγγελίες περί χρηματισμού υπαλλήλων του ΟΤΕ βρίσκονται ξένες μυστικές υπηρεσίες, οι οποίες διοχετεύουν σκόπιμα διάφορες πληροφορίες.

Αναδιπλώθηκε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος

Αναδιπλώθηκε χτες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Δ. Ρέππας, στο θέμα των ψηφιακών παροχών του ΟΤΕ, δηλώνοντας ότι η κυβέρνηση "επιθυμεί η Δικαιοσύνη να κάνει απρόσκοπτα και απερίσπαστη το έργο της, ώστε να μην υπάρχει η παραμικρή σκιά στο δημόσιο βίο". Πάντως δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να δώσει και νέες ψηφιακές παροχές του ΟΤΕ στις ίδιες εταιρίες, λέγοντας ότι "ο ΟΤΕ έχει Διοικητικό Συμβούλιο και όταν τεθεί αυτό το θέμα, θα λάβει τις αποφάσεις του με βάση το συμφέρον του Οργανισμού".

Στο μεταξύ ξέσπασε διαμάχη ανάμεσα στον βουλευτή της ΠΟΛ.ΑΝ. Σ. Στεφανόπουλο και την υπουργό Ανάπτυξης, Β. Παπανδρέου, για το θέμα των "διαπλεκόμενων συμφερόντων. Ο βουλευτής σε δήλωσή του κατήγγειλε ότι δεν υπάρχει διαπλεκόμενο σκάνδαλο που να μην είναι μέσα η Β. Παπανδρέου. Η υπουργός με δήλωσή της μίλησε για "επιχείρηση σπίλωσής της" και ανακοίνωσε ότι θα καταθέσει μήνυση σε βάρος του Σ. Στεφανόπουλο.

Εξάλλου ο Μ. Εβερτ έστειλε επιστολή στον πρόεδρο του Αρείου Πάγου, Β. Κόκκινο, με την οποία του ζητάει την άποψή του για το εάν η σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής της Βουλής για το θέμα των ψηφιακών παροχών θα διευκολυνθεί ή όχι η διαλεύκανση της υπόθεσης.

ΟΤΕ: "Εχει ψωμί για όλους"

Ενώ όταν έγινε γνωστή η απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου, η ηγεσία του ΟΤΕ δεν αντέδρασε επισήμως, προχτές Κυριακή, μετά τα σχετικά δημοσιεύματα και αφού έχει προηγηθεί η συνάντηση του πρωθυπουργού με τον πρόεδρο του Οργανισμού Δ. Παπούλια, την προηγούμενη Παρασκευή, εξέδωσε ανακοίνωση (που φέρει τις υπογραφές του προέδρου του και του διευθύνοντα συμβούλου Πέτρου Λάμπρου), με την οποία σημειώνει μεν ότι "θα συνδράμει στις έρευνες της Δικαιοσύνης", αλλά ταυτόχρονα δίνει σαφές μήνυμα στους ανταγωνιστές ότι ο ΟΤΕ έχει "ψωμί για όλους". Αλλωστε, μπροστά βρίσκεται η υλοποίηση του πενταετούς επενδυτικού προγράμματος - μαμούθ της επιχείρησης, που φτάνει τα 1,4 τρισ. δραχμές. Μόνο το κόστος των νέων 2,5 εκατομμυρίων περίπου ψηφιακών παροχών αγγίζει τα 300 δισεκατομμύρια δραχμές.

Συγκεκριμένα, η ανακοίνωση αναφέρει:

"1. Ο ΟΤΕ θα συνδράμει με αποφασιστικό και ουσιαστικό τρόπο τις έρευνες της Δικαιοσύνης, της οποίας τα πορίσματα και τις αποφάσεις σέβεται απολύτως. Περισσότερο από οποιονδήποτε άλλον ο ίδιος ο ΟΤΕ ενδιαφέρεται και επιθυμεί να υπάρξει πλήρης έρευνα προς κάθε κατεύθυνση, ώστε να μην παραμένουν αμφιβολίες και ερωτηματικά.

2. Θα εντείνει και θα διευρύνει τις προσπάθειες που έχουν γίνει μέχρι σήμερα για την αναδιοργάνωση και τον εκσυγχρονισμό του ΟΤΕ, που είναι η μεγαλύτερη και παραγωγικότερη ελληνική επιχείρηση, η οποία πραγματοποίησε πρόσφατα μια τόσο επιτυχημένη είσοδο στο Ελληνικό Χρηματιστήριο Αξιών.

3. Θα συνεχίσει χωρίς διακοπή το αναπτυξιακό του έργο με παράλληλη διερεύνηση και ουσιαστική τεκμηρίωση των αναγκών και των προγραμμάτων του, με διαδικασίες διαφάνειας και καθαρότητας. Η ελληνική αγορά τηλεπικοινωνιών είναι τόσο δυναμική, που με επίκεντρο τον ΟΤΕ, χωράει όλους όσοι έχουν σύγχρονη τεχνολογία, ανταγωνιστικές τιμές και δυνατότητες ανταπόκρισης στις απαιτήσεις της εποχής μας".

Χτες βράδυ, το ΔΣ του ΟΤΕ συνεδρίασε εκτάκτως για να εξετάσει τις εξελίξεις.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ