ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 15 Μάη 1996
Σελ. /36
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
Δικαστική παρέμβαση σε σωματείο

Μέσω δικαστηρίων, στελέχη της ΟΒΕΣ επιχειρούν να ανατρέψουν απόφαση γενικής συνέλευσης

Για "ευθεία παρέμβαση" στα εσωτερικά και στη λειτουργία του με τη "συνδρομή" δυο μελών της διοίκησής του, καταγγέλλει τη δικαστική αρχή το σωματείο εργαζομένων της ΠΥΡΚΑΛ Ελευσίνας.

Οι παρεμβάσεις άρχισαν, όταν το ΔΣ του σωματείου συγκάλεσε γενική συνέλευση, προκειμένου να συζητηθεί η αποχώρησή του από την Ομοσπονδία Βιομηχανικών Εργοστασιακών Σωματείων (ΟΒΕΣ) και η προσχώρησή του στην Ομοσπονδία Χημικής Βιομηχανίας.

"Το διοικητικό συμβούλιο, τηρώντας όλες τις νόμιμες διαδικασίες", αναφέρει η ανακοίνωση, "έφερε το θέμα αυτό στη ΓΣ στις 6 Μάη, όπου με μυστική ψηφοφορία το αποτέλεσμα ήταν 217 υπέρ της αποχώρησης και 54 κατά".Ομως τα μέλη του ΔΣ Α. Χατζησαββίδης και Δ. Ηλιάκης,οι οποίοι είναι πρόεδρος και γραμματέας αντίστοιχα της ΟΒΕΣ, κατέθεσαν από τις 3 Μάη αίτηση για τη λήψη ασφαλιστικών μέτρων, προκειμένου να μην πραγματοποιηθεί η συνέλευση!

"Ο δικαστής Ι. Μαγγίνας", αναφέρει η ανακοίνωση, "έκανε δεκτή την αίτηση αναστολής χωρίς δυστυχώς να καλέσει το σωματείο για ν' ακούσει τις απόψεις του" και όρισε δικάσιμο την επόμενη μέρα της συνέλευσης, δηλαδή την Τρίτη 7 Μάη. Κατά την εκδίκαση της υπόθεσης, τα δυο στελέχη της ΟΒΕΣ απέσυραν την αγωγή, αλλά δήλωσαν - πατώντας πάνω στην προσωρινή απόφαση των ασφαλιστικών μέτρων - ότι θα επανέλθουν με νέα αγωγή, ζητώντας την ακύρωση της συνέλευσης! "Αυτή η προσωρινή διαταγή του δικαστή ήταν αυθαίρετη και προϊόν πλάνης, συνιστά δε ευθεία παρέμβαση στην αυτόνομη λειτουργία του συνδικαλιστικού κινήματος", σημειώνει το σωματείο.

"Είναι παράδοξο", αναφέρεται στην καταγγελία, "πώς ορίζεται δικάσιμος μετά την ημερομηνία της γενικής συνέλευσης,ενώ μπορούσε να είχε εκδικαστεί πριν ή κατά την ημέρα της γενικής συνέλευσης".

Το σωματείο επισημαίνει ότι καμία συλλογική απόφαση εργαζομένων, οι οποίοι τηρούν νόμιμες καταστατικές διαδικασίες, δεν μπορεί να τεθεί σε δικαστική κρίση και ρωτά, γιατί ο δικαστής δε συμβουλεύτηκε το καταστατικό του σωματείου, ενώ δε ζήτησε το πρακτικό του ΔΣ που είχε γίνει στις 25/4 και είχε αποφασίσει τη ΓΣ, που αποφάσισε την αποχώρηση από την ΟΒΕΣ.

Είναι γνωστό ότι η ΟΒΕΣ δεν αποτελείται από σωματεία του ίδιου κλάδου και δεν υπογράφει συλλογική σύμβαση. Να σημειωθεί, ωστόσο, ότι στα πλαίσια της ύπαρξής της, λειτουργούν τρία επιδοτούμενα Κέντρα Επαγγελματικής Κατάρτισης...

ΕΜΠΟΡΟΫΠΑΛΛΗΛΟΙ - ΙΔΙΩΤΙΚΟΙ ΥΠΑΛΛΗΛΟΙ
Εφτασε ο κόμπος στο χτένι

Οι δυο κλάδοι συντονίζονται, ενόψει της απεργίας που κήρυξε η ομοσπονδία για τις 29 του Μάη

Συντονίζουν τα βήματά τους στο δρόμο του αγώνα ο Σύλλογος Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας και ο Σύνδεσμος Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ανωνύμων Εταιριών και Γραφείων,ενημερώνοντας τους εργαζόμενους των δύο κλάδων για την 24ωρη πανελλαδική απεργία στις 29 του Μάη, που κήρυξε η Ομοσπονδία Ιδιωτικών Υπαλλήλων (ΟΙΥΕ) μετά από πιέσεις τους.

Ο Σύλλογος Εμποροϋπαλλήλων αντιδρά στην καθυστέρηση υπογραφής της κλαδικής σύμβασης, εξαιτίας της άρνησης των εργοδοτών του εμπορίου να ικανοποιήσουν τα αιτήματα που θέτει, αλλά και στην πλήρη απελευθέρωση του ωραρίου. που έχει ανοίξει τους "ασκούς του Αιόλου" στην παραβίαση όλων των εργατικών δικαιωμάτων και κατακτήσεων στον κλάδο.

Από την πλευρά του, ο Σύνδεσμος Ιδιωτικών Υπαλλήλων αντιδρά στην απόφαση της πλειοψηφίας της ΟΙΥΕ να παραπέμψει τη σύμβαση των Ιδιωτικών στον Οργανισμό Μεσολάβησης και Διαιτησίας (ΟΜΕΔ), χωρίς να λάβει υπόψη της τις προτάσεις του Συνδέσμου και χωρίς καν να τον ενημερώσει για την ενέργειά της αυτή.

Εκτός των παραπάνω, όμως, τα δύο κλαδικά σωματεία συντονίζουν το αγωνιστικό τους βήμα απέναντι στη δραματική όξυνση των προβλημάτων των εργαζομένων, που είναι λίγο - πολύ κοινά και στους δύο κλάδους: Ελαστικές εργασιακές σχέσεις, απαράδεκτες αποδοχές, τρομοκρατία στους χώρους δουλιάς κ.ά.

Σε κοινή ανακοίνωση των δύο σωματείων, τονίζεται ότι η απόφαση για απεργία πάρθηκε μια και "ο κόμπος έφτασε στο χτένι, για δέκατη χρονιά φέτος συνεχίζεται όχι μόνο η λιτότητα, αλλά και η ακόμα μεγαλύτερη αφαίμαξη των μισθών. Εχουμε χάσει ήδη 20% από την αγοραστική μας δύναμη την περίοδο 1986 - 1995". Την ίδια στιγμή, σημειώνεται στην ανακοίνωση, "οι αυξήσεις στα είδη πρώτης ανάγκης όπως, καύσιμα, τιμολόγια ΕΥΔΑΠ - ΟΤΕ - ΔΕΗ κλπ., διαδέχονται η μια την άλλη, ενώ ο πληθωρισμός ήδη τρέχει με 9%".

Μπροστά σε αυτή την άσχημη κατάσταση για τους εργαζόμενους, υπογραμμίζεται, οι εργοδότες απάντησαν με αδιαφορία και κοροϊδία για τα οικονομικά αιτήματα και πρότειναν με "θράσος την αύξηση του ωραρίου λειτουργίας των καταστημάτων, που στόχο έχει ακόμα και την κατάργηση της Κυριακής αργίας".

Στην ανακοίνωση επιρρίπτονται ευθύνες, τόσο "στην κυβέρνηση που αποδεικνύει για μια ακόμη φορά ότι ο μόνος στόχος που υπηρετεί είναι η αύξηση των κερδών των βιομηχάνων και των μεγαλεμπόρων", όσο και στη ΓΣΕΕ, η οποία "ξεπούλησε την Εθνική Συλλογική Σύμβαση υπογράφοντας ποσοστά πείνας στα πλαίσια των εργοδοτών και της κυβερνητικής πολιτικής".

Επισημαίνονται όμως και οι ευθύνες της ΟΙΥΕ, η πλειοψηφία της οποίας "έβλεπε και βλέπει τις συλλογικές συμβάσεις εργασίας σε συνάρτηση με την κοινωνική συναίνεση που μπορεί να επιτευχθεί με τους εργοδότες και την κυβέρνηση και όχι ως ανώτερο στάδιο ταξικής διεκδίκησης των εργαζομένων".

Τα Σωματεία, τέλος, καλούν όλους τους εργαζόμενους των κλάδων να αντισταθούν και να διεκδικήσουν μονοετή σύμβαση εργασίας για το 1996, ικανοποιητικές αυξήσεις, κατάργηση του ωρομισθίου και της μερικής απασχόλησης και αντικατάσταση με 8ωρο - 40ωρο - 5ήμερο για όλους τους εργαζόμενους, γνήσια νομοθετικά κατοχυρωμένη ΑΤΑ κι άλλα επιμέρους αιτήματα.

ΠΕΜΕΝ ΠΡΟΣ ΠΝΟ
Συντονισμένοι αγώνες ΤΩΡΑ!

Να αντιμετωπίσει άμεσα, με συντονισμένους αγώνες,τα κρίσιμα προβλήματα που έχουν προκύψει μετά την γκαγκστερική ενέργεια της αμερικάνικης εταιρίας "Οριεντ Λάιν",που με τη σύμφωνη γνώμη της κυβέρνησης και του υπουργού Εμπορικής Ναυτιλίας παραβίασε το καμποτάζ, καλεί την Πανελλήνια Ναυτική Ομοσπονδία με ανακοίνωσή της η Πανελλήνια Ενωση Μηχανικών Εμπορικού Ναυτικού (ΠΕΜΕΝ).

Ειδικότερα, η ΠΕΜΕΝ στην ανακοίνωσή της τονίζει ότι πρέπει άμεσα η τριμελής επιτροπή της ΠΝΟ να αναλάβει τη σύγκληση της ΕΕ της Ομοσπονδίας, με σκοπό να εξετάσει την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί μετά την παραβίαση του καμποτάζ από το υπό σημαία Μπαχάμες κρουαζιερόπλοιο "Μάρκο Πόλο".Το συγκεκριμένο κρουαζιερόπλοιο με σημαία ευκαιρίας και ξένο πλήρωμα, το προηγούμενο Σάββατο αποβίβασε και επιβίβασε Αμερικανούς τουρίστες στο λιμάνι του Ναυπλίου, καθώς η κινητοποίηση και η αποφασιστικότητα των ναυτεργατών και των εργαζομένων του Πειραιά δεν του επέτρεψε να δέσει στο λιμάνι του Πειραιά σύμφωνα με το προγραμματισμένο δρομολόγιό του.

Καυγάς ... επιπέδου

Οι δηλώσεις του υπουργού Εργασίας Ε. Γιαννόπουλου,ο οποίος "στόλισε" τον αναπληρωτή πρόεδρο της ΓΣΕΕ και στέλεχος της ΔΑΚΕ, Γ. Μανώλη,με διάφορους χαρακτηρισμούς, σχετικά με τη θέση του για επαναδιαπραγμάτευση του ωραρίου των πρατηρίων υγρών καυσίμων, προκάλεσαν την αντίδραση του Γ. Μανώλη.

Ο αναπληρωτής πρόεδρος της ΓΣΕΕ χαρακτηρίζει "γραφικό" τον υπουργό Εργασίας και τον κατηγορεί ότι αντιμετώπισε τη θέση για επαναδιαπραγμάτευση του ωραρίου "με ένα παραλήρημα ύβρεων και συκοφαντιών". Στη δήλωσή του ο Γ. Μανώλης επισημαίνει ότι "υπάρχουν και όρια" για τον Ε. Γιαννόπουλο και ότι θα το αντιληφθεί σύντομα, "αν βεβαίως διαθέτει έστω και την ελάχιστη ευθιξία για να αποποιηθεί της βουλευτικής του ασυλίας", διαφορετικά "θα παραμείνει στη συνείδηση όλων σαν ένας κοινός συκοφάντης". Ανάλογη ανακοίνωση εξέδωσε και η ΔΑΚΕ.

Να σημειωθεί ότι με τη θέση που εξέφρασε ο αναπληρωτής πρόεδρος της ΓΣΕΕ είχε συμφωνήσει και ο πρόεδρος της Συνομοσπονδίας, Χρ. Πρωτόπαππας,ενώ ο υπουργός Εργασίας είχε υπαινιχθεί σαφώς ότι τέτοιες τοποθετήσεις ευνοούν τους λαθρεμπόρους και τις μεγάλες εταιρίες καυσίμων, που θέλουν επιστροφή στο απελευθερωμένο ωράριο.

35ωρο-5ήμερο-7ωρο διεκδίκησαν και με τη συμμετοχή τους στην Πρωτομαγιά

35ωρο - 5ήμερο - 7ωρο διεκδίκησαν και με τη συμμετοχή τους στην Πρωτομαγιά οι εμποροϋπάλληλοι

Συγκέντρωση στο Ασκληπιείον Αθηνών

Απεργία και συγκέντρωση διαμαρτυρίας πραγματοποιούν σήμερα μπροστά στην είσοδο της ιδιωτικής κλινικής "Ασκληπιείον Αθηνών",οι εργαζόμενοί της, διεκδικώντας δεδουλευμένα και άλλες απολαβές που τους οφείλει ο ιδιοκτήτης της κλινικής, Α. Παπαδάτος.

Οι οφειλές του εργοδότη προς κάθε εργαζόμενο ξεπερνούν το 1,5 εκατ. δραχμές και είναι χαρακτηριστικό ότι τους οφείλει ακόμα και τους μισθούς Νοέμβρη και Δεκέμβρη του '94!

Σε τριμερή συνάντηση που έγινε πριν λίγες μέρες στο υπουργείο Εργασίας, ο εκπρόσωπος του εργοδότη, σε μια προσπάθεια να αμβλύνει τις αντιδράσεις των εργαζομένων, δήλωσε ότι θα καταβάλει τις οφειλές του σε δόσεις που θα ολοκληρωθούν το τέλος του '97 και ότι θα αρχίσει να τους πληρώνει κανονικά τους τρέχοντες μισθούς από τον Ιούνιο!



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ