ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 15 Μάη 1996
Σελ. /36
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΒΑΜΒΑΚΟΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑ
Μεθοδεύουν νέους περιορισμούς!
  • Κυβερνητικοί παράγοντες, σε σύσκεψη στην Καρδίτσα, προσπάθησαν να πείσουν τους παραγωγούς να δεχτούν ατομικές ποσοστώσεις στην καλλιέργεια βαμβακιού...
  • Νέα άρνηση Τζουμάκα στα αιτήματα των αγροτών. Την Παρασκευή γίνεται σύσκεψη των Ομοσπονδιών και Ενώσεων της Θεσσαλίας, ώστε να καθορίσουν την παραπέρα στάση τους

Να καλύψουν τις ευθύνες τους όσον αφορά τα καταστροφικά μέτρα στο βαμβάκι και την κοροϊδία εις βάρος των βαμβακοπαραγωγών και, ταυτόχρονα, να προετοιμάσουν το "κλίμα" για νέους περιορισμούς στη βαμβακοκαλλιέργεια, επιχειρούν κυβερνητικοί και κομματικοί παράγοντες του ΠΑΣΟΚ με "ενημερωτικές" νομαρχιακές συσκέψεις αγροτικών, κομματικών κλπ. στελεχών που οργανώνουν τις τελευταίες μέρες σε διάφορες βαμβακοπαραγωγικές περιοχές της χώρας.

Ετσι, σε ευρεία σύσκεψη που έγινε στην Καρδίτσα,την οποία οργάνωσε η νομαρχία, όπως καταγγέλλεται από εκπροσώπους των αγροτών, έγινε προσπάθεια να περάσει το μήνυμα πως το περιοριστικό καθεστώς για το βαμβάκι είναι δεδομένο και, γι' αυτό, πρέπει οι παραγωγοί να δεχτούν τη μείωση της βαμβακοκαλλιέργειας και, ειδικότερα, τις ατομικές ποσοστώσεις! Είναι χαρακτηριστικό ότι στην κατεύθυνση αυτή προσπαθούσαν να πείσουν τους αγρότες όχι μόνον κυβερνητικοί παράγοντες, αλλά και στελέχη της ΝΔ... Κι αυτό αντί να εξεταστούν τα έντονα προβλήματα που προκύπτουν από τις απαράδεκτα χαμηλές τιμές στο βαμβάκι και τις πιο δυσοίωνες προοπτικές που διαγράφονται για φέτος. Ωστόσο, ήταν ιδιαίτερα έντονη η αντίθεση των εκπροσώπων των αγροτών, ανεξάρτητα πολιτικής τοποθέτησης, στις νέες αντιαγροτικές μεθοδεύσεις κατά των βαμβακοπαραγωγών και της καλλιέργειας.

Στην παρέμβασή του ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Καρδίτσας Βαγγέλης Μπούτας τόνισε με έμφαση: "Πολλές φορές στο παρελθόν μας χαρακτήρισαν καταστροφολόγους, όταν ενημερώναμε για το πόσο καταστροφικά είναι τα μέτρα που αποφασίστηκαν για το βαμβάκι. Ενώ οι παράγοντες του ΠΑΣΟΚ, της ΝΔ και του "ΣΥΝ" προσπαθούσαν να εξωραϊσουν τη νέα ΚΑΠ και τα όσα συμφωνήθηκαν για το βαμβάκι. Κι αυτό γίνεται ακόμα και σήμερα καθώς προσπαθούν να κρύψουν τις κυβερνητικές ευθύνες και την καταστροφική αγροτική πολιτική της ΕΕ", συμπλήρωσε.

Ο Β. Μπούτας, αφού επισήμανε πως με τα ισχύοντα σήμερα είναι ουτοπία να πιστεύει κάποιος πως υπάρχει διέξοδος, π. χ. σε άλλες καλλιέργειες και πως, τάχα, η επιβολή ποσόστωσης μπορεί να λύσει το πρόβλημα, πρόβαλε τα αιτήματα των βαμβακοπαραγωγών, όπως: Να καταργηθεί ο κανονισμός και να τεθεί ανώτερο όριο παραγωγής βαμβακιού στα 2.000.000 με αύξηση των επιδοτήσεων. Να αντισταθεί η κυβέρνηση στην ΚΑΠ και την ΓΚΑΤΤ και να απαιτήσει την αύξηση και άλλων δυναμικών καλλιεργειών, όπως καλαμπόκι, τεύτλα, ντομάτα κλπ. Να στηρίξει την κτηνοτροφία στη χώρα μας και να επιδοτήσει τα αγροτικά εφόδια για μείωση του κόστους και να ενισχυθούν οι συνεταιρισμοί για να στηρίξουν την αγροτική παραγωγή και τους αγρότες, αντί να μετατρέπονται σε όργανα συγκάλυψης της αντιαγροτικής πολιτικής.

Ομως, τέτοια μέτρα, όπως δείχνει η κυβερνητική στάση - κατέληξε ο πρόεδρος της ΟΑΣ Καρδίτσας - μόνο με κοινό μέτωπο των αγροτών, εργατών και των επαγγελματοβιοτεχνών μπορεί να επιβληθούν και κάλεσε τους αγρότες να αγωνιστούν γι' αυτήν την προοπτική. Συμπληρωματικά, ο πρόεδρος των Γεωπόνων Μ. Καρατσιώρης υπογράμμισε την ανάγκη για συνολική αντιμετώπιση των προβλημάτων των καλλιεργειών, για ικανοποιητικές τιμές σ' όλα τα προϊόντα, ώστε οι αγρότες να επιλέγουν και τις άλλες καλλιέργειες.

Υποταγή στην πολιτική της ΕΕ

Την υποταγή του στην αντιαγροτική πολιτική στην ΕΕ, αντί για λύσεις στα προβλήματα των αγροτών και των κτηνοτρόφων, εξέφρασε για άλλη μια φορά ο υπουργός Γεωργίας Στ. Τζουμάκας, στη διάρκεια συνάντησης που είχε χτες με αντιπροσωπεία των ΟΑΣ της Θεσσαλίας.

Οπως δήλωσαν αμέσως μετά τη συνάντηση οι εκπρόσωποι των ΟΑΣ της Θεσσαλίας, ο υπουργός Γεωργίας ήταν αρνητικός απέναντι στα αιτήματα που του έθεσαν, λέγοντάς τους πως δεν έχει να τους πει τίποτα και πως θα εφαρμόσει την πολιτική που χαράσσεται μέσα στα πλαίσια της ΕΕ. Ετσι, μετά τις αρνητικές απαντήσεις του Στ. Τζουμάκα, θα γίνει πανθεσσαλική σύσκεψη Ομοσπονδιών και Ενώσεων, την Παρασκευή και ώρα 8 το βράδυ στην Ενωση Φαρσάλων,ώστε να καθοριστεί η παραπέρα στάση τους.

Η αντιπροσωπεία των ΟΑΣ της Θεσσαλίας υπενθύμισε στον υπουργό τα αιτήματα που έθεσαν οι αγρότες στο πανελλαδικό συλλαλητήριο, που έγινε στις 19 Μάρτη στην Αθήνα και αναφέρθηκε στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν μια σειρά καλλιέργειες, όπως το βαμβάκι, τα σιτηρά, τα καπνά, τα τεύτλα και τολάδι, καθώς και τα προβλήματα της κτηνοτροφίας. Ο υπουργός παραδέχτηκε το πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί με το βαμβάκι και επιχείρησε να αποποιηθεί τις ευθύνες. Απέκλεισε όμως το ενδεχόμενο να δοθούν εισοδηματικές ενισχύσεις στους κτηνοτρόφους, στους βαμβακοπαραγωγούς, καθώς και να καλυφτεί η ζημία που υπέστησαν οι Ενώσεις Αγροτικών Συνεταιρισμών στους βαμβακοπαραγωγικούς νομούς. Ο ίδιος είπε, επίσης, πως εξετάζεται και η περίπτωση να μπουν ατομικές ποσοστώσεις στο βαμβάκι, ενώ, με αφορμή πρόταση της Κομισιόν για αλλαγή του τρόπου υπολογισμού της προκαταβολής της ενίσχυσης στο βαμβάκι, ανέφερε πως ανοίγει ο δρόμος για αλλαγή... του κοινοτικού καθεστώτος από το 1997. Ακόμα, παραδέχτηκε πως δεν υπάρχει προοπτική να στραφούν οι αγρότες σε άλλες καλλιέργειες, πράγμα που ο ίδιος πρόσφατα είχε προτείνει, ενώ ακολούθως είπε πως στην προεδρία της Ιρλανδίας, το δεύτερο εξάμηνο του 1996, θα μπουν προς συζήτηση αναθεωρήσεις του καθεστώτος για το λάδι, τα καπνά και το κρασί.

ΜΥΤΙΛΗΝΗ
"Πλημμύρισε" από την οργή των αγροτοκτηνοτρόφων

Μαζικό και μαχητικό συλλαλητήριο, το τρίτο στο τελευταίο διάστημα, πραγματοποίησαν χτες

ΜΥΤΙΛΗΝΗ (Ανταπόκριση).-

Πλημμύρισε η Μυτιλήνη από την αγανάκτηση των αγροτοκτηνοτρόφων της Λέσβου, που πολιόρκησαν για δύο ώρες περίπου το υπουργείο Αιγαίου, ζητώντας να μπει τέρμα στην κοροϊδία και τις συνεχείς υποσχέσεις, χωρίς αντίκρισμα των αρμοδίων. Αγροτοκτηνοτρόφοι από όλα σχεδόν τα χωριά του νησιού διαδήλωσαν μαχητικά, για τρίτη φορά μέσα στους δύο τελευταίους μήνες, τη συσσωρευμένη αγανάκτησή τους.

"Φτάνει πια η κοροϊδία και ο εμπαιγμός. Τα προβλήματά μας παραμένουν άλυτα. Εισπράττουμε μόνο υποσχέσεις. Θέλουν να μας διώξουν από τον τόπο μας". Ηταν η "κραυγή αγωνίας" των οργανωτών, αλλά και των κτηνοτρόφων που, το μεσημέρι χτες, κατέκλυσαν το χώρο έξω από το δημοτικό θέατρο της Μυτιλήνης. Εκεί κατάγγειλαν όχι μόνο τους υπεύθυνους που αδιαφορούν για τις καταστροφικές συνέπειες στο αγροτικό εισόδημά από την ΚΑΠ και την ΓΚΑΤΤ, αλλά και την ποινικοποίηση του αγώνα τους, καθώς καλούνται σε απολογία οι οργανωτές του συλλαλητηρίου των αγροτοκτηνοτρόφων στις 11 του Μάρτη, έξω από το υπουργείο Αιγαίου.

Χτες, επιχείρησε να ρίξει "λάδι στη φωτιά" της αγανάκτησης των αγροτών ο γγ του υπουργείου Αιγαίου, ο οποίος, χωρίς ίχνος ντροπής, ζήτησε από τον βουλευτή Λέσβου του ΚΚΕ, Στρ. Κόρακα, να καταδικάσει ως προβοκάτορες κτηνοτρόφους που προξένησαν μικρές ζημιές σε έπιπλα που βρίσκονται στον προθάλαμο του γραφείου του! Ωστόσο, η απάντηση ήρθε όχι μόνον από τον βουλευτή του ΚΚΕ, αλλά και από μέλη της οργανωτικής επιτροπής: "Καταδικάζουμε την πολιτική που έχει κάνει τους αγροτοκτηνοτρόφους να ξεχειλίζουν από οργή. Το ΚΚΕ θα συνεχίσει να στέκεται στο πλευρό τους", ήταν η απάντηση. Ενώ τα ερωτήματα των κτηνοτρόφων προς τον γγ του υπουργείου Αιγαίου ήταν απανωτά: Γιατί δεν έχει δεχτεί τους κτηνοτρόφους ο υπουργός Αιγαίου Α. Κοτσακάς;Γιατί απουσιάζει σε κάθε κινητοποίησή μας; Γιατί δεν υλοποιούνται οι πρόσφατες δεσμεύσεις από τη Μυτιλήνη, του υφυπουργού Γεωργίας Α. Φωτιάδη,για καλύτερη τιμή στο γάλα, την απορρόφηση της ντόπιας φέτας; Γιατί εμπαίζουν οι εκάστοτε υπουργοί Γεωργίας (Γ. Μωραϊτης,Στ. Τζουμάκας) τους κτηνοτρόφους της Λέσβου με το θέμα των αποζημιώσεων, εξαιτίας του αφθώδους πυρετού που είχε δραματικές επιπτώσεις στο εισόδημά μας; Γιατί υλοποιεί η κυβέρνηση, με περισσή προθυμία, τις εντολές των ΚΑΠ και ΓΚΑΤΤ;.Και βέβαια απάντηση δεν έλαβαν από τον πολυπράγμονα κ. Τσιμπίδη.

Μόνος δρόμος ο αγώνας

Ο μόνος δρόμος που μας μένει είναι η συνέχιση και ένταση του αγώνα μας, υπογράμμισε ο αντιπρόεδρος της Ενωσης Γεωργικών Συνεταιρισμών Λέσβου Σ. Σκοπελίτης, αφού "καυτηρίασε" την πολιτική των υποσχέσεων χωρίς αντίκρισμα. "Η κυβέρνηση, επικαλούμενη τις αντιαγροτικές οδηγίες της ΕΕ που η ίδια ψήφισε, αρνείται να τα υλοποιήσει και μοιράζει δεσμεύσεις και υποσχέσεις, χωρίς περιεχόμενο", κατάγγειλε ο ομιλητής.

Στο συλλαλητήριο κυριάρχησαν συνθήματα όπως: "Μάαστριχτ σημαίνει αγροτιά ξεκληρισμένη", "Κάτω τα χέρια από τον ιδρώτα μας", "Οι αγώνες της αγροτιάς δεν ποινικοποιούνται", ενώ αρκετοί κτηνοτρόφοι αποδοκίμασαν τους κυβερνητικούς βουλευτές Ν. Σηφουνάκη και Δ. Βουνάτσο,κατηγορώντας τους γιααδιαφορία στη λύση των προβλημάτων τους που αποτελούν και προβλήματα της οικονομίας του νησιού.

Αποδοκιμάστηκε, επίσης, και ο πρόεδρος της ΠΑΣΕΓΕΣ, γνωστός πολιτευτής του ΠΑΣΟΚ Ν. Λιόλιος,που μπροστά στην αγανάκτηση και αποφασιστικότητα των αγροτών... υποχρεώθηκε να "επιτεθεί" στην κυβερνητική πολιτική που επιτρέπει την αθρόα εισαγωγή γαλακτοκομικών προϊόντων από τρίτες χώρες, τη νοθεία και την κερδοσκοπία των εμπόρων. Ενώ ζήτησε να μειωθούν οι τιμές στις ζωοτροφές και το ύψος της αγροτικής σύνταξης να οριστεί στις 90.000 δραχμές.

Ο πρόεδρος του Εργατοϋπαλληλικού Κέντρου Θ. Τσακαρέλλης στο χαιρετισμό του κάλεσε τους εργαζόμενους της Λέσβου να αντιταχθούν μαζικά στην πολιτική της εξαθλίωσης, που εφαρμόζει η κυβέρνηση και η Ευρωπαϊκή Ενωση, σε βάρος των λαϊκών τάξεων και χαρακτήρισε τον αγώνα των κτηνοτρόφων, αγώνα όλου του λαού της Λέσβου. Χαιρέτισαν ακόμα, ο πρόεδρος της ΕΑΣΛ Α. Γιαζιτζόγλου και ο γραμματέας της ΟΑΣ Μ. Αψόκαρδος, ο οποίος μίλησε με δραματικό τρόπο για την οικονομική εξαθλίωση των κτηνοτρόφων του νησιού, ενώ κατάγγειλε τον υποκριτικό ρόλο του Ν. Λιόλιου, ο οποίος "τώρα κατηγορεί την κυβέρνηση, ενώ όταν συζητούνταν στη διαρκή κοινοβουλευτική επιτροπή η Συμφωνία της ΓΚΑΤΤ, ζήτησε την υπερψήφισή της με το αιτιολογικό ότι δεν υπάρχει άλλος δρόμος"! Ψηφίσματα συμπαράστασης έστειλαν μαζικοί φορείς του νησιού, καθώς και ο Σύλλογος Φοιτητών του τμήματος Κοινωνικής Ανθρωπολογίας του Πανεπιστημίου Αιγαίου. Οι επαγγελματίες έκλεισαν για δύο ώρες τα καταστήματα σε ένδειξη συμπαράστασης στους αγροτοκτηνοτρόφους.

Εξω από το υπουργείο Αιγαίου, οι αγροτοκτηνοτρόφοι αποφάσισαν να συνεχίσουν τον αγώνα, αφού προετοιμαστούν καλά και ενημερώσουν τους κατοίκους ολόκληρου του νησιού. Η Επιτροπή Αγώνα έδωσε κατεύθυνση να δημιουργηθούν μόνιμες επιτροπές κατά χωριό, ενώ τις επόμενες μέρες θα συνεδριάσει η Επιτροπή, για να καταλήξει σε συγκεκριμένες αποφάσεις για τη νέα κινητοποίηση κλπ.

Να σημειωθεί ότι έντονη ήταν η παρουσία της αστυνομίας - είχε συγκεντρωθεί δύναμη από ολόκληρη τη Λέσβο, ενώ μεταφέρθηκαν και από τη Χίο 30 αστυνομικοί και δεκάδες άλλοι ένστολοι ή με πολιτικά περιφρουρούσαν δημόσια κτίρια, όπως τη νομαρχία, το παλαιό Δημαρχείο και τράπεζες, προκαλώντας τα ειρωνικά σχόλια των κατοίκων της Μυτιλήνης.

Η ΝΕ Χίου του ΚΚΕ αντέδρασε άμεσα στη μεταφορά της αστυνομικής δύναμης στη Λέσβο, στέλνοντας στους επιβιβαζόμενους αστυνομικούς, το δικό της μήνυμα: Να μην ξεχνούν (οι αστυνομικοί) πως είναι εργαζόμενοι και οι ίδιοι και αντιμετωπίζουν έντονα προβλήματα λόγω της ίδιας αντιλαϊκής πολιτικής από την οποία πλήττονται και οι αγρότες της Λέσβου. Η ΝΕ καλούσε τους αστυνομικούς να δείξουν τη συμπαράστασή τους στους αγωνιζόμενους κτηνοτρόφους και να μη δέχονται να χρησιμοποιούνται, για να χτυπήσουν τους αγώνες τους.

ΚΑΠΝΑ
Αδικίες στην αναδιανομή ποσοστώσεων

Παρέμβαση του ΚΚΕ στη Βουλή

Ανάστατοι είναι, για άλλη μια φορά, οι καπνοπαραγωγοί της χώρας, εξαιτίας του τρόπου αναδιανομής των ποσοστώσεων στα καπνά.

Το θέμα αυτό θίγει σε ερώτηση που κατέθεσε στη Βουλή, ο βουλευτής του ΚΚΕ Σπ. Στριφτάρης και στην οποία επισημαίνει πως πολλά τραγελαφικά πράγματα συνέβησαν για ακόμα μια χρονιά με την αναδιανομή των ποσοστώσεων του καπνού. Συγκεκριμένα: Σε πάρα πολλές πολύτεκνες οικογένειες, μειώθηκε η ποσόστωση, όπως και σε νέους αγρότες, ενώ δόθηκε αύξηση σε ηλικιωμένους ανθρώπους, που οι ίδιοι δεν καλλιεργούν και ενοικιάζουν την ποσόστωση. Ακόμα, δόθηκε αύξηση της ποσόστωσης σε ανθρώπους, οι οποίοι δεν είναι κατά κύριο επάγγελμα αγρότες - καπνοπαραγωγοί, όπως και σε ανθρώπους που δεν καλλιεργούν εδώ και χρόνια, αλλά ενοικιάζουν την ποσόστωσή τους.

Ο βουλευτής του ΚΚΕ ρωτά τον υπουργό Γεωργίας, εάν είναι στις προθέσεις της κυβέρνησης να αποκατασταθούν οι κραυγαλέες αδικίες, που έχουν γίνει στους πραγματικούς καπνοπαραγωγούς, πολύτεκνους και νέους ανθρώπους. Επίσης, αν θα παρθούν και πότε μέτρα για να αφαιρεθούν οι ποσοστώσεις από ανθρώπους που τις ενοικιάζουν και να διανεμηθούν σε νέους αγρότες, πολύτεκνους και άλλους φτωχούς αγρότες.

Το υπουργείο Γεωργίας μετά τις "συστάσεις" για περιορισμό της

Το υπουργείο Γεωργίας μετά τις "συστάσεις" για περιορισμό της βαμβακοκαλλιέργειας, μελετά τώρα την επιβολή ατομικών ποσοστώσεων

Το τρίτο, σε μικρό διάστημα, μαχητικό συλλαλητήριο πραγματοποίησαν χθε

Το τρίτο, σε μικρό διάστημα, μαχητικό συλλαλητήριο πραγματοποίησαν χτες οι αγροτοκτηνοτρόφοι της Λέσβου, για μέτρα σωτηρίας

"Μαραζώνει" το μαστίχι Χίου

Ερώτηση του ΚΚΕ στη Βουλή

Τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ένα μοναδικό προϊόν, το "μαστίχι Χίου", θίγουν με ερώτηση που κατέθεσαν στη Βουλή, οι βουλευτές του ΚΚΕ Στρ. Κόρακας και Σπ. Στριφτάρης.

Το "μαστίχι Χίου", που παράγεται σε παγκόσμια αποκλειστικότητα στο ακριτικό αυτό νησί, χρησιμοποιείται για πολλαπλές βιομηχανικές, φαρμακευτικές και άλλες χρήσεις, ενώ έχει καθαρά εξαγωγικό προσανατολισμό. Επιπλέον, αποτελεί την κύρια πηγή εισοδήματος σε χιλιάδες οικογένειες μαστιχοπαραγωγών και συμβάλλει σημαντικά στην οικονομική και κοινωνική ανάπτυξη. Ωστόσο, η κυβερνητική πολιτική και στον αγροτικό τομέα (αύξηση κόστους παραγωγής, πάγωμα ή μείωση τιμών του προϊόντος) έχει καταδικάσει σε μαρασμό τη μαστιχοκαλλιέργεια.

Οι βουλευτές του ΚΚΕ ρωτούν τον υπουργό Γεωργίας: Εάν σκοπεύει να πάρει μέτρα για την οικονομική, τεχνική και επιστημονική στήριξη του προϊόντος και των μαστιχοπαραγωγών. Εάν προτίθεται να συμπεριληφθεί και να χαρακτηριστεί η μαστίχα παραδοσιακό αγροτικό προϊόν με την ονομασία "Μαστίχι Χίου", προκειμένου να έχει ευνοϊκότερη μεταχείριση. Τέλος, εάν σκοπεύει να βοηθήσει στη διαφήμισή του, τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό.

Με "εξωραιστικές" συσκέψεις επιχειρεί η κυβέρνηση να σταματήσει την ορ

Με "εξωραϊστικές" συσκέψεις επιχειρεί η κυβέρνηση να σταματήσει την οργή και τις αγωνιστικές διαθέσεις των αγροτών



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ