ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 15 Μάη 1996
Σελ. /36
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
1Ο ΤΕΛ ΔΡΑΠΕΤΣΩΝΑΣ - ΚΕΡΑΤΣΙΝΙΟΥ
Βαρέθηκαν τα "θα" οι μαθητές

Εκαναν χτες δυναμική πορεία προς τη Νομαρχία Πειραιά, απαιτώντας λύσεις σε προβλήματα του σχολείου τους

Μαζική και δυναμική πορεία έκαναν χτες το πρωί οι μαθητές του 1ου ΤΕΛ Δραπετσώνας - Κερατσινίου, στη Νομαρχία του Πειραιά, διαμαρτυρόμενοι για τις ελλείψεις, που υπάρχουν στο σχολείο τους, σε γραμματείς και φύλακες.

Το πρόβλημα ίσως να φαίνεται μικρό, γι' αυτό και ο αναπληρωτής νομάρχης Γ. Τσιρίδης έσπευσε να το χαρακτηρίσει "μηδαμινό", ωστόσο όμως έχει προκαλέσει πολλά προβλήματα σε όλη την εκπαιδευτική διαδικασία του σχολείου. Εξαιτίας της έλλειψης γραμματέα, τη θέση του πολλές φορές αναπληρώνουν καθηγητές, με αποτέλεσμα να χάνονται πολλές διδακτικές ώρες.Προβλήματα έχει προκαλέσει και η έλλειψη φύλακα, αφού δημιουργούνται φθορές στο σχολείο από εξωσχολικούς, οι οποίες κοστίζουν αρκετά εκατομμύρια.

Το πρόβλημα αυτό, που εντάσσεται στο γενικότερο της εγκατάλειψης των σχολείων της περιφέρειας του Πειραιά, είχε δεσμευτεί εδώ και πολύ καιρό να το λύσει ο νομάρχης Πειραιά (τόσο στο συγκεκριμένο σχολείο όσο και σε άλλα με παρόμοια προβλήματα). Ακόμα όμως δεν έχει γίνει κανένα βήμα για την επίλυσή του. Βέβαια, μεγάλο μέρος της ευθύνης έχει το υπουργείο Παιδείας, που είχε υποσχεθεί το διορισμό φυλάκων και γραμματέων στη Νομαρχία Πειραιά για την κάλυψη των αναγκών, χωρίς όμως να προχωρήσει στην υλοποίηση των υποσχέσεών του.

Στο πλάι των μαθητών του 1ου ΤΕΛ στέκονται και οι γονείς τους και οι καθηγητές του σχολείου, που ήταν μάλιστα και συνδιοργανωτές της χτεσινής πορείας στη Νομαρχία του Πειραιά. Οι εκπρόσωποι μαθητών γονέων και καθηγητών συναντήθηκαν με τον αναπληρωτή νομάρχη Πειραιά κ. Τσιρίδη, ο οποίος βέβαια έριξε τις ευθύνες για το πρόβλημα στο υπουργείο. Ωστόσο, για άλλη μια φορά υποσχέθηκε ότι η νομαρχία θα κάνει τις απαραίτητες ενέργειες για να λυθεί το πρόβλημα.

Συνάντηση Ν. Σοφιανού - πρέσβειρας της Κούβας

Αντιπροσωπεία του Κεντρικού Συμβουλίου της ΚΝΕ, με επικεφαλής τον Γραμματέα του ΚΣ, Ν. Σοφιανό, και τον Ηρ. Τσαβδαρίδη,υπεύθυνο των Διεθνών Σχέσεων, θα συναντηθούν αύριο στις 6 μ.μ. στην πρεσβεία της Κούβας με την πρέσβειρα, Αννα Μαρία Γκονζάλες, και τον επιτετραμμένο της Κούβας, Οσβάλντο Κοβάτσο.

ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΗΣ ΕΠΙΚΡΑΤΕΙΑΣ
Μόνο η "Ολυμπιακή" εξυπηρετεί ξένα αεροσκάφη

Προσωρινό φραγμό στις επιδιώξεις των ξένων ιδιωτικών εταιριών για την ίδρυση και λειτουργία επιχειρήσεων, με σκοπό την επίγεια εξυπηρέτηση των αεροσκαφών στον ελληνικό χώρο, βάζει το Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ). Το προνομιακό δικαίωμα για την επίγεια εξυπηρέτηση των αεροσκαφών ξένων εταιριών συνεχίζει να το έχει μόνο η "Ολυμπιακή Αεροπορία", σύμφωνα με την 2176/1996 απόφαση του Δ Τμήματος του ΣτΕ. Οι ξένες εταιρίες, όπως επισημαίνει το ΣτΕ, μπορούν να διατηρούν μονάδες επίγειας εξυπηρέτησης στους ελληνικούς αερολιμένες, εφόσον προορίζονται μοναχά για τις ανάγκες των δικών τους αεροσκαφών.

Αξίζει να υπενθυμίσουμε ότι η "Ολυμπιακή Αεροπορία" από τις δραστηριότητες στην επίγεια εξυπηρέτηση των ξένων αεροσκαφών εξοικονομεί 30 δισ. δραχμές το χρόνο, και μάλιστα σε συνάλλαγμα, ενώ στον τομέα αυτό απασχολούνται περίπου 2.000 εργαζόμενοι.

Στο Ανώτατο Ακυρωτικό Δικαστήριο είχε προσφύγει η εταιρία "Ποιότητα Υπηρεσιών Αεροδρομίου - QUALITY" και ζητούσε να ακυρωθεί απόφαση της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας (ΥΠΑ), με την οποία δεν της χορηγούνταν άδεια για να λειτουργήσει στους ελληνικούς αερολιμένες επιχείρηση επίγειας εξυπηρέτησης των αεροσκαφών.

22Ο ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΚΝΕ - ΟΔΗΓΗΤΗ
Εκδηλώσεις σε ΤΕΙ Αθήνας, Πάντειο, Κέρκυρα

Μετά τη Θεσσαλονίκη, όπου έγινε η πρώτη προφεστιβαλική εκδήλωση, στο πλαίσιο του 22ου Φεστιβάλ ΚΝΕ - ΟΔΗΓΗΤΗ, η σκυτάλη περνά στο ΤΕΙ Αθήνας, το Πάντειο Πανεπιστήμιο και την Κέρκυρα.

Αύριο και την Παρασκευή η ΤΟ ΤΕΙ Αθήνας της ΚΝΕ διοργανώνει διήμερο εκδηλώσεων. Είναι η πρώτη φορά που ο θεσμός του Φεστιβάλ μπαίνει στο χώρο των ΤΕΙ. Πέρα από την πολιτική παρέμβαση που επιχειρεί, μέσα από την πολιτιστική του διάσταση, θα δώσει την ευκαιρία σε νεανικά ερασιτεχνικά συγκροτήματα των ίδιων των σπουδαστών να παρουσιάσουν τη δουλιά τους.

Το διήμερο φεστιβάλ θα περιλαμβάνει την πρώτη μέρα εκδήλωση για την ειρήνη στα πλαίσια του Δεκαήμερου Ειρήνης και τη δεύτερη μέρα θα πραγματοποιηθεί συζήτηση για την ανεργία, με τον γενικό γραμματέα της ΓΣΕΕ Γ. Μαυρίκο,εκπρόσωπο της ΠΟΕΔΗΝ και άλλους.

Διήμερο διοργανώνεται επίσης και στο Πάντειο,με κεντρικό σύνθημα "καταγγέλλουμε τον ιμπεριαλισμό, αγωνιζόμαστε για την ειρήνη, τα δικαιώματά μας, για το σοσιαλισμό". Οι εκδηλώσεις θα γίνουν αύριο και την Παρασκευή στον κήπο του Παντείου Πανεπιστημίου. Αύριο θα δοθεί συναυλία από ερασιτεχνικό μουσικό συγκρότημα (9 μ.μ. ), συζήτηση με θέμα την ειρήνη (10.30) και λαϊκό γλέντι με το συγκρότημα "Ρωμιοσύνη".Την Παρασκευή θα γίνει συζήτηση για τις εξελίξεις στην παιδεία και συναυλία με τον Δ. Παναγόπουλο και τους "Aura".

Το Σάββατο στις 8 μ.μ. η ΟΒ Αη - Μαθιά Κέρκυρας της ΚΝΕ διοργανώνει προφεστιβαλική εκδήλωση με θέμα τη στρατιωτική θητεία. Θα ακολουθήσει συναυλία με ζωντανή μουσική.

Στάση εργασίας στο Παιδείας

Τρίωρη στάση εργασίας και πορεία προς το υπουργείο Οικονομικών πραγματοποίησαν χτες οι υπάλληλοι της κεντρικής υπηρεσίας του υπουργείου Παιδείας και αναμένεται να συνεχίσουν και το ερχόμενο διάστημα τις κινητοποιήσεις τους. Οι υπάλληλοι του υπουργείου Παιδείας ζητούν να τους χορηγηθεί το πριμ παραγωγικότητας που έχει χορηγηθεί στους υπάλληλους όλων των άλλων υπουργείων.

"Συμπεράσματα" που τους βολεύουν

Τα επιτελεία των Βρυξελλών, που επεξεργάζονται το νέο εκπαιδευτικό σύστημα στην Ευρώπη, αλλά και το μοντέλο του "περιπλανώμενου εργάτη", όπως χαρακτηριστικά αποκαλείται στη "Λευκή Βίβλο", εφαρμόζουν όλες τις μεθόδους για να επηρεάσουν τις συνειδήσεις των λαών υπέρ των επιλογών τους.

Σ' αυτό το πλαίσιο κινείται και η δημοσκόπηση της "Ευρωβαρόμετρο", που δόθηκε χτες στη δημοσιότητα και αφορά τη... γνώμη των Ευρωπαίων για τη "διά βίου εκπαίδευση και κατάρτιση". Χωρίς όμως να δίνεται κανένα στοιχείο για την ταυτότητα της έρευνας (πότε έγινε, πόσοι απάντησαν κλπ.), αλλά ούτε καν να αναφέρονται ποια ήταν τα ερωτήματα και ποιες οι απαντήσεις των ερωτηθέντων, ανακοινώθηκαν κατ' ευθείαν τα "συμπεράσματα".

Βάσει λοιπόν των ανακοινωθέντων μαθαίνουμε ότι το 90% (!) των ερωτηθέντων πιστεύουν "πως οι επιχειρήσεις θα πρέπει να αναμειχθούν στην επιμόρφωση", ότι "είναι πρόθυμοι να πληρώσουν για την επιμόρφωσή τους" (52%), ότι "είναι φανερά ανυπόμονοι να δουν τις επιχειρήσεις να ασχολούνται με την επιμόρφωση" (90%) και διάφορα άλλα τέτοιου είδους "συμπεράσματα". Οσο για τα "συμπεράσματα" της έρευνας που αφορούν τους Ελληνες, ο τίτλος του σχετικού κεφαλαίου είναι χαρακτηριστικός: "Οι Ελληνες καλωσορίζουν την ανάμειξη της ΕΕ στην εκπαίδευση και επιμόρφωση". Από πού προκύπτει αυτό, δεν μπαίνουν στον κόπο να το εξηγήσουν...

Ο αυταρχισμός αργεί, αλλά δεν ξεχνά

Ξαμολήθηκαν τα λαγωνικά της Ασφάλειας και αναζητούν τους "11" που καταδικάστηκαν για τα επεισόδια που έγιναν πριν έξι μήνες στο Πολυτεχνείο. Η ποινή που τους είχε επιβληθεί τότε ήταν 40 μήνες φυλάκιση χωρίς ανασταλτικό αποτέλεσμα. Ομως κυκλοφορούσαν ελεύθεροι, αφού δεν είχαν εκδοθεί τα εντάλματα σύλληψης.

Προχτές αστυνομικοί συνέλαβαν στο σπίτι της στο Περιστέρι, την 30χρονη Τασία Βεζυρτζόγλου. Η τελευταία είναι έγκυος και εργάζεται ως υπάλληλος στα ΤΕΙ. Παρ' όλα αυτά οδηγήθηκε στη φυλακή, ενώ σήμερα αναμένεται να καταθέσει αίτηση αναστολής εκτέλεσης ποινής.

Με ανακοίνωσή του το Δίκτυο Κινήσεων για τα Κοινωνικά και Πολιτικά Δικαιώματα ζητά την αποφυλάκισή της. Επίσης ζητά να σταματήσουν οι διώξεις των καταληψιών και να ακυρωθούν τα εντάλματα σύλληψης.

ΣΧΟΛΙΚΟΙ ΣΥΜΒΟΥΛΟΙ
"Παροχή - πρόκληση" το επίδομα

"Παροχή" - πρόκληση χαρακτηρίζουν οι Σχολικοί Σύμβουλοι της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης τη χορήγηση του επιδόματος των 18.000 δραχμών που θα δοθεί από 1-1-1997, όπως προκύπτει από τροπολογία που κατέθεσε στη Βουλή ο υπουργός Παιδείας.

"Αντί να δώσει απάντηση - δέσμευση και λύση για τις δεκάδες κενές θέσεις συμβούλων, για τα λειτουργικά προβλήματα του θεσμού, για την εφαρμογή του Ν. 1566, για το συνταξιοδοτικό πρόβλημα, για την επαναχορήγηση του επιδόματος βιβλιοθήκης και τη χορήγηση του 18χίλιαρου από τότε που χορηγήθηκε στους πάντες, απαντά με την "παροχή" - πρόκληση. Αυτή η απάντηση απέναντι στην ολοφάνερη υποβάθμιση του θεσμού είναι μια ακόμα τρανή απόδειξη τόσο για την αξία που δίνουν στην ποιότητα του εκπαιδευτικού έργου, όσο και για τα σχέδια επαναφοράς του επιθεωρητή, για τα οποία το σώμα των εκπαιδευτικών είναι ακόμα ανυποψίαστο", τονίζει σε ανακοίνωσή της η Επιτροπή Αγώνα των Σχολικών Συμβούλων, ενώ δηλώνουν ότι θα συνεχίσουν τον αγώνα τους για την επίλυση των προβλημάτων τους.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ