ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 15 Μάη 1996
Σελ. /36
ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ - ΤΕΛΙΚΟΣ ΚΥΠΕΛΛΟΥ ΕΛΛΑΔΑΣ
Η εμπειρία κόντρα στα νιάτα

Με τον Μανωλά στην αρχική 11άδα θα παραταχθεί η ΑΕΚ στον 14ο τελικό στην ιστορία της. Εξω από τη 16άδα του "πρωτάρη" και φιλόδοξου Απόλλωνα οι Μήνου, Παπαδόπουλος

"Ο παλιός θα είναι αλλιώς" ή "ο νέος θα είναι ωραίος"; Την απάντηση στο ερώτημα αυτό θα τη μάθουμε μετά το τέλος του σημερινού 54ου τελικού στο Κύπελλο Ελλάδας ανάμεσα στη "δικέφαλο" (παλιός) και τον Απόλλωνα (ωραίος). Η ΑΕΚ για τρίτη φορά σε ισάριθμα χρόνια φτάνει στην ...πηγή και θέλει, σε αντίθεση με τα προηγούμενα δύο, να "δροσιστεί". Από την άλλη η "Ελαφρά Ταξιαρχία" ευελπιστεί η πρώτη παρουσία της σε τελικό να είναι και καλή.

Για τον (τυπικά) γηπεδούχο Απόλλωνα η νίκη αποτελεί τη μοναδική έξοδο στην Ευρώπη, ενώ η ΑΕΚ θέλει το τρόπαιο, ώστε να μην πάει χαμένη αυτή η χρονιά. Ο Παθιακάκης ελπίζει πως θα καταφέρει ό,τι πριν από 17 χρόνια ως παίκτης του Πανιωνίου. Ο Μπάγεβιτς ότι θα πάρει τη ρεβάνς, αλλά και το μοναδικό τρόπαιο που λείπει από τη συλλογή του ως προπονητής στην ΑΕΚ.

Ο προπονητής του Απόλλωνα άφησε εκτός 16άδας τους έμπειρους Μήνου, Παπαδόπουλο, ποντάροντας προφανώς στους νεαρούς, φιλόδοξους, αλλά και γρήγορους αντικαταστάτες τους. Ο Σερβοέλληνας από την πλευρά του προβληματίζεται για δύο πρόσωπα. Το φρουρό του Νικολαϊδη και τη χρησιμοποίηση του Μανωλά, που έχει να παίξει περίπου δύο μήνες. Μάλλον θα αγωνιστεί ο αρχηγός και τον "κοντό" θα μαρκάρει ο Βλάχος. Αν ο Μανωλάς κάτσει στον πάγκο, τότε τον Νικολαϊδη θα αναλάβει κατά πάσα πιθανότητα ο Καραγιάννης.

Φαβορί είναι η ΑΕΚ, όπως αποδέχονται αμφότερες οι πλευρές. Ομως άλλο η θεωρία και άλλο η πράξη. Ο Απόλλωνας έχει αποδείξει την αξία του. Αλλωστε είναι ένας αγώνας και όλα γίνονται, όπως επισημαίνουν - με διαφορετική αφετηρία και κατάληξη - οι δύο τεχνικοί.

ΠΑΟ
"Παπούτσι απ' τον τόπο σου"...

Προτεραιότητα στην ελληνική αγορά δίνουν οι πράσινοι. Πρώτος στόχος ο Λυμπερόπουλος

Ο Νίκος Λυμπερόπουλος είναι ο υπ' αριθμόν ένα στόχος του Παναθηναϊκού στο μεταγραφικό παζάρι του καλοκαιριού. Χτες, στην καθιερωμένη συνέντευξη Τύπου, ο τεχνικός του τριφυλλιού, Χουάν Ραμόν Ρότσα, δεν έκρυψε την εκτίμησή του στον μέσο της Καλαμάτας: "Είναι ένας πολύ καλός παίκτης. Διαφωνώ με αυτούς που είπαν ότι στο μεταξύ μας ματς την περασμένη Κυριακή δεν έχει καλή απόδοση". Ο Ρότσα δεν έκρυψε ότι η εγχώρια αγορά έχει προτεραιότητα: "Αλήθεια είναι ότι οι Ελληνες παίκτες είναι αυτοί που θα μας απασχολήσουν περισσότερο στη μεταγραφική περίοδο. Οσον αφορά τη διεθνή αγορά δηλώνω κατηγορηματικά ότι δεν έχουμε δείξει κανένα ενδιαφέρον για τον Πολωνό Μιέλτσικ της Λέγκια. Οσα γράφονται δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα". Να σημειωθεί εδώ ότι σε δηλώσεις του σε εφημερίδα της Βαρσοβίας ο παίκτης "δικαίωσε" τον Ρότσα, αφού τόνισε πως δεν έχει καμία ενόχληση η ομάδα του όσο και ο ίδιος αν και θα επιθυμούσε να παίξει στον Παναθηναϊκό.

Ο Ρότσα αναφερόμενος στον ξένο παίκτη είπε: "Το τοπίο είναι θολό αφού ακόμα δεν έχουμε καμία ενημέρωση από την ΟΥΕΦΑ. Τόσο ο Βαζέχα όσο και ο Βάντσικ θεωρητικά από του χρόνου θα παίζουν ως Ελληνες, όμως τίποτα δεν είναι απόλυτα σίγουρο. Πρέπει να κάνουμε υπομονή". Ο προπονητής των πρασίνων πάντως επισήμανε ότι δε θα γίνουν πολλές μεταγραφές αλλά λίγες και καλές: "Αν γίνουν 12, 10 ή έστω 6 μεταγραφές σημαίνει ότι έχουμε πρόβλημα. Αυτό φυσικά δεν ισχύει".

Τέλος αναφερόμενος στα θέματα των Δώνη, Μπορέλι που λήγουν τα συμβόλαιά τους, κράτησε... αποστάσεις: "Αυτά είναι προσωπικά ζητήματα. Εγώ έχω κάνει τις προτάσεις μου, όμως δεν εξαρτάται μόνο από μένα αλλά από τη θέληση των ίδιων και τη διοίκηση".

Πώς έφτασαν στον τελικό

Για να καταφέρουν να παραταχθούν σήμερα το απόγευμα στο ΟΑΚΑ οι δύο αντίπαλοι έδωσαν 12 αγώνες. Η ΑΕΚ είχε 9 νίκες, 2 ισοπαλίες, 1 ήττα και 31 - 11 γκολ. Ο Απόλλωνας είχε μια νίκη λιγότερη, μια ισοπαλία περισσότερη από την αντίπαλο του, και 27 - 13 γκολ. Ας θυμηθούμε ποια "εμπόδια" και πώς κατάφεραν να τα ξεπεράσουν οι δύο ομάδες για να φτάσουν στον τελικό.

Η ΑΕΚ με: Αλμωπό Αριδαίας 6 - 2 (Ν. Γκούμας), Ολυμπιακό Βόλου 2 - 0 (Λαμίας), Παναιγειάλιο 4 - 1 (Ν. Γκούμας), Παναθηναϊκό 1 - 3 (ΟΑΚΑ), Ηρακλή 1 - 0 (Ν. Γκούμας) και 2 - 0 (Καυταντζόγλειο), Ολυμπιακό 3 - 1 (ΟΑΚΑ) και 1 - 1 (Ν. Γκούμας), Παναθηναϊκό 3 - 1 (Ν. Γκούμας) και 2 - 2 (ΟΑΚΑ), Αθηναϊκό 5 - 0 (Ν. Γκούμας) και 1 - 0 (Βύρωνα).

Ο ΑΠΟΛΛΩΝΑΣ με: Ελευσίνα 2 - 1 (Ελευσίνα), Καλαμάτα 2 - 1 (Ριζούπολη), Αμπελόκηπους 2 - 0 (Λαγινών), Ατρόμητο 3 - 0 (Ριζούπολη), Πανηλειακό 2 - 1 (Ριζούπολη) και 3 - 3 (Πύργο), Παναιτωλικό 2 - 1 (Αγρίνιο) και 2 - 2 (Ριζούπολη), Ξάνθη 4 - 0 (Ριζούπολη) και 1 - 2 (Ξάνθη), ΠΑΟΚ 1 - 1 (Ριζούπολη) και 3 - 1 (Τούμπα).

ΕΠΟ
Σε προσωρινή απομόνωση

Η ΦΙΦΑ "τιμώρησε" την ΕΠΟ για τη μη εναρμόνιση του Καταστατικού της. Αμεση λύση υπόσχεται ο Φούρας

Η διαμάχη ΕΠΟ - πολιτείας αναφορικά με τη νομιμοποίηση του Καταστατικού και η καθυστέρηση στην επίλυση του θέματος προκάλεσε την τιμωρία της Ομοσπονδίας από τη ΦΙΦΑ. Η παγκόσμια Συνομοσπονδία με φαξ ενημέρωσε χτες την ΕΠΟ ότι αποτελεί πλέον μέλος της υπό αναστολή, γεγονός το οποίο σημαίνει πως καμιά ομάδα σε εθνικό ή συλλογικό επίπεδο δε θα συμμετέχει στις διοργανώσεις της.

Επίσης, "δεν μπορεί να διατηρεί επαφές σχετικές με το ποδόσφαιρο με άλλα μέλη". Η απόφαση της ΦΙΦΑ, η οποία στηρίχτηκε στο άρθρο 43 παράγραφο 2, έχει "άμεση ισχύ μέχρι νεοτέρας", δηλαδή τη στιγμή που η Ομοσπονδία θα γνωστοποιήσει στη Συνομοσπονδία πως η εκκρεμότητα λύθηκε.

Ο υφυπουργός Αθλητισμού, Α. Φούρας, μόλις ενημερώθηκε επισήμανε ότι είναι ζήτημα ημερών η διευθέτηση του θέματος. Οι σχετικές τροπολογίες (οι οποίες θα επιτρέπουν την εναρμόνιση του Καταστατικού με την υφιστάμενη νομοθεσία) θα κατατεθούν εντός των ημερών στο νομοσχέδιο που αφορά τον ΟΠΑΠ.

Ομως αυτό δεν είναι σίγουρο ότι θα "κλείσει" το θέμα, αφού η ΕΠΟ διαφωνεί με κάποιες τροπολογίες. Δε δέχεται να ορίζονται από τον εκάστοτε υφυπουργό οι αθλητικοί δικαστές, το Ελεγκτικό Συμβούλιο ΕΠΑΕ και η Επιτροπή Αποτίμησης Ποδοσφαιριστών.

Για την εξέλιξη αυτή, που αν μη τι άλλο εκθέτει τη χώρα μας, η μια πλευρά ρίχνει τις ευθύνες στην άλλη. Πάντως λόγω της χρονικής στιγμής οι συνέπειες, άμεσα, αφορούν την Εθνική ομάδα, η οποία δεν μπορεί να λάβει μέρος σε τουρνουά στον Καναδά όπως είχε προγραμματίσει.

Οι κάτοχοι του τροπαίου

Μπορεί το Κύπελλο να θεωρείται (όχι άδικα) ο θεσμός των εκπλήξεων, όμως στις κατακτήσεις του τροπαίου οι τρεις ομάδες του κέντρου προηγούνται με διαφορά. Αν ο Απόλλωνας καταφέρει σήμερα να κερδίσει την ΑΕΚ, θα γίνει η δωδέκατη ομάδα που θα τοποθετήσει στην τροπαιοθήκη της την "κούπα". Ως σήμερα το έχουν καταφέρει οι: Ολυμπιακός (19), Παναθηναϊκός (15), ΑΕΚ (9), ΠΑΟΚ (2), Αρης, Εθνικός, Ηρακλής, Λάρισα, Καστοριά, ΟΦΗ, Πανιώνιος από μια φορά.

Πριν από 17 χρόνια ήταν αντίπαλοι. Ο Μπάγεβιτς με την ΑΕΚ, ο Παθιακάκη

Πριν από 17 χρόνια ήταν αντίπαλοι. Ο Μπάγεβιτς με την ΑΕΚ, ο Παθιακάκης με τον Πανιώνιο. Κέρδισε ο δεύτερος. Σήμερα;

ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ
Συνεχίζει ο Ράντος

Ο Αλέκος Ράντος εκτός σοβαρού απροόπτου θα συνεχίσει την καριέρα του στον Ολυμπιακό για ένα ή δύο χρόνια. Ο Κατερινιώτης τερματοφύλακας σε δηλώσεις του τόνισε ότι δεν έχει καμία αντίρρηση στη χρονική διάρκεια του συμβολαίου του και θέλει να παραμείνει στην ομάδα. Ετσι ο Ράντος με 20 εκατομμύρια το χρόνο θα συνεχίσει την καριέρα του στο λιμάνι. Η επαφή του παίκτη με τον Γιώργο Λούβαρη θα γίνει μέσα στην βδομάδα οπότε και θα επέλθει οριστική συμφωνία. Σχετικά με την περίπτωση του Βασίλη Καραπιάλη τα πράγματα δεν είναι τόσο απλά. Ο Λαρισαίος μέσος κατά γενική ομολογία φέτος είχε μια εξαιρετική χρονιά και ασφαλώς οι απαιτήσεις του θα είναι μεγαλύτερες. Σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές ο Καραπιάλης θα ζητήσει διετές συμβόλαιο με απολαβές 80 εκατομμύρια δραχμές. Η ΠΑΕ θεωρεί το ποσό μεγάλο, όμως υπάρχει καλή θέληση εκατέρωθεν και αναμένεται να βρεθεί η χρυσή τομή.

Ο Τάκης Γκώνιας μετά από τρεις μήνες την ερχόμενη Κυριακή θα είναι στην 16άδα του Ολυμπιακού. Ο Λιβαδειώτης μέσος που είχε τραυματιστεί σε τροχαίο ατύχημα στις αρχές Φλεβάρη μπήκε κανονικά σε ρυθμό προπόνησης και έτσι κυρίως για ψυχολογικούς λόγους, ο Τάκης Περσίας θα τον έχει στο ματς με τον Εδεσσαικό που θα γίνει στο ουδέτερο γήπεδο του Αργους λόγω τιμωρίας του Σταδίου Καραϊσκάκη.

ΔΙΑΙΤΗΤΕΣ

Η ΕΕ της ΕΠΑΕ αποφάσισε χτες, το Σάββατο να γίνει το παιχνίδι Ιωνικού - Λάρισας (17.30, Filmnet) και την Κυριακή, στις 19.15, να μεταδοθεί από το συνδρομητικό κανάλι ο αγώνας Αρη - Καλαμάτας. Η κλήρωση ανέδειξε διαιτητές τους Τεβεκέλη, Παπατριανταφύλλου αντίστοιχα. Τα υπόλοιπα παιχνίδια της 32ης αγωνιστικής θα "σφυρίξουν": Παναθηναϊκός - Απόλλωνας (Παπαπέτρου), Πανηλειακός - Παναχαϊκή (Βέλιος), ΠΑΟΚ - ΟΦΗ (Αστερής), Πανιώνιος - Εθνικός (Μπίκας), Ολυμπιακός - Εδεσσαϊκός (Μπέγκος), Αθηναϊκός - Ηρακλής (Παπαδάκος), Ξάνθη - ΑΕΚ (Πούφλης).



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ