ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 15 Μάη 1996
Σελ. /36
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Αγώνας για να γίνουν έργα τα λόγια

Τις θέσεις του ΚΚΕ για την υγιεινή και ασφάλεια των εργαζομένων παρουσίασε αντιπροσωπεία του Κόμματος στους εργαζόμενους της ΕΑΒ, καλώντας τους σε αγώνα για τη βελτίωση της κατάστασης, ενάντια στην εγκληματική κρατική αμέλεια και την εργοδοτική υπονόμευση

Για τα 120 εκατομμύρια εργατικά ατυχήματα - από τα οποία 200 χιλιάδες είναι θανατηφόρα - που καταγράφονται σε παγκόσμιο επίπεδο κάθε χρόνο, για τους 11 χιλιάδες εργαζόμενους που συνταξιοδοτούνται πρόωρα στη χώρα μας κάθε χρόνο με αιτιολογία την "κοινή νόσο", αφού οι επαγγελματικές ασθένειες δε διαπιστώνονται, για τους παράγοντες που βλάπτουν την υγεία των εργαζομένων, αλλά και για την αμέλεια της πολιτείας και πολύ περισσότερο την εγκληματική καταστρατήγηση κάθε κανόνα από τους εργοδότες, μίλησε χτες αντιπροσωπεία του ΚΚΕ στους εργαζόμενους της Ελληνικής Αεροπορικής Βιομηχανίας,αναπτύσσοντας τις θέσεις του Κόμματος για την υγιεινή και ασφάλεια της εργασίας.

Η εκδήλωση έγινε στα πλαίσια της προσυνεδριακής συζήτησης του 15ου Συνεδρίου του ΚΚΕ και διοργανώθηκε από την Κομματική Ομάδα της ΓΣΕΕ του ΚΚΕ και την ΚΟΒ ΕΑΒ,ώστε να ενημερωθούν οι εργαζόμενοι και να πλουτίσουν τον προβληματισμό του ΚΚΕ γι' αυτό το ιδιαίτερα σημαντικό πρόβλημα.

Επικεφαλής της αντιπροσωπείας ήταν ο Γ. Μαυρίκος,μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και γραμματέας της ΓΣΕΕ. Στην αντιπροσωπεία συμμετείχαν επίσης, ο Γ. Σταυρόπουλος, υπεύθυνος της Επιτροπής Υγιεινής και Ασφάλειας της ΓΣΕΕ, ο γιατρός εργασίας Σ. Δρίβας,ο τεχνικός ασφάλειας Μ. Παπαδόπουλος και η Ε. Ραφτοπούλου.

Θυσίες στο βωμό του εργοδοτικού κέρδους

Ο Γ. Μαυρίκος,στην τοποθέτησή του, υπογράμμισε ότι "εκατοντάδες εργαζόμενοι θυσιάζονται κάθε χρόνο στο βωμό του εργοδοτικού κέρδους. Η εντατικοποίηση της εργασίας, τα διάφορα αντεργατικά συστήματα αύξησης της παραγωγικότητας, οι παραβιάσεις του νόμιμου ωραρίου εργασίας, η χρησιμοποίηση ανηλίκων και γυναικών σ' ακατάλληλες γι' αυτούς εργασίες, η εκμετάλλευση της ανεργίας και η λαιμαργία για αύξηση του συνολικού χρόνου εργασίας με ξέφρενους ρυθμούς, εξαντλούν ψυχικά και σωματικά τους εργαζόμενους".

Εντοπίζοντας τις ευθύνες της πολιτείας, τόνισε ότι "αρνείται ουσιαστικά ν' αναλάβει τις υποχρεώσεις της για την προστασία των εργαζομένων απ' τον επαγγελματικό κίνδυνο", αφού ο κρατικός έλεγχος είναι ελλιπής και αναποτελεσματικός, σε όλη τη χώρα υπάρχουν μόνο 166 τεχνικοί και υγιειονομικοί επιθεωρητές, η νομοθεσία έχει κενά και καταστρατηγείται πλήρως - ενώ οι εργοδότες μένουν ουσιαστικά ατιμώρητοι - λείπει ένα εθνικό σύστημα έρευνας, διάγνωσης, πρόληψης και θεραπείας των επαγγελματικών ασθενειών, δεν υπάρχει καν εθνικό σύστημα ενιαίας και αξιόπιστης καταγραφής των εργατικών ατυχημάτων και ασθενειών.

Ο Γ. Μαυρίκος σημείωσε επίσης ότι ο αγώνας για τη βελτίωση του εργασιακού περιβάλλοντος είναι δεμένος με την αντιμετώπιση των μεγάλων προβλημάτων της οικονομίας. Καταλήγοντας, κάλεσε τους εργαζόμενους στην "οικοδόμηση ενός ισχυρού αντιμονοπωλιακού μετώπου πάλης, που θα ανατρέψει ριζικά τη σημερινή συντηρητική αντιλαϊκή πολιτική, που θα οδηγήσει στη μόνη ουσιαστική και ριζική λύση, το σοσιαλισμό".

Καμιά πρόνοια για τις επαγγελματικές ασθένειες

Αποκαλυπτικός ήταν στην τοποθέτησή του ο γιατρός εργασίας Χ. Χατζής,ο οποίος επισήμανε ότι σε σύνολο 150 εκατ. εργαζομένων στην Ευρωπαϊκή Ενωση - πριν τη διεύρυνσή της - είχαν καταγραφεί 10 εκατ. εργατικά ατυχήματα κάθε χρόνο, από τα οποία τα 8.000 θανατηφόρα. Κάθε χρόνο δαπανιούνται 20 δισ. ECU για αποζημιώσεις, ενώ στη χώρα μας το ετήσιο κόστος, μόνο για τα εργατικά ατυχήματα, επιβαρύνει κατά 25 δισ. δραχμές το ΙΚΑ.Από την άλλη δε δαπανάται ούτε μια δραχμή για τις επαγγελματικές ασθένειες!

Σύμφωνα με την Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας, το ποσοστό του εργαζόμενου πληθυσμού που εκτίθεται σε επαγγελματικούς κινδύνους ξεπερνά το 40 - 50%,ενώ ο κίνδυνος ανάπτυξης καρκίνου επαγγελματικής αιτιολογίας ξεπερνά συχνά το 5% του συνόλου των περιπτώσεων καρκίνου.

Ο Χ. Χατζής τόνισε, ειδικότερα: "Παράλληλα με την εφαρμογή νέων τεχνολογιών στην παραγωγική διαδικασία και την υποχώρηση κάποιων από τις επαγγελματικές ασθένειες που χαρακτήριζαν τις αρχές της βιομηχανικής επανάστασης, νέες κάνουν την εμφάνισή τους. Ετσι, σήμερα εκτιμάται ότι ανέρχονται σε 3.000 περίπου οι παράγοντες εκείνοι στους χώρους εργασίας, που μπορούν να προκαλέσουν αλλεργίες, δερματοπάθειες και άσθμα. Ενώ η υπερκόπωση και το στρες που επιβαρύνουν το 30 - 50% των εργαζομένων στις βιομηχανικά ανεπτυγμένες χώρες, είναι δυνατόν να προκαλέσουν διαταραχή του ύπνου, νευροψυχικές διαταραχές όπως η κατάθλιψη, όπως επίσης και να συμβάλουν στην αύξηση του κινδύνου καρδιαγγειακών παθήσεων και κυρίως υπέρτασης".

Αναφερόμενος στη χώρα μας, ο γιατρός εργασίας σημείωσε ότι κάθε χρόνο 11.000 εργαζόμενοι, μόνο από τους ασφαλισμένους στο ΙΚΑ, συνταξιοδοτούνται πρόωρα. Αλλά οι επαγγελματικές ασθένειες παραμένουν αδιάγνωστες, άγνωστα και τα θύματά τους, αφού από το 1985 θεωρείται μηδενικός ο αριθμός τους!

Συγκεκριμένη αναφορά έκανε και στο νομοθετικό έργο για την υγιεινή και την ασφάλεια, επισημαίνοντας ότι τα τελευταία δέκα χρόνια είναι πλούσια η... παραγωγή του. Ομως στην πράξη γίνεται απλώς ονοματισμός διαφόρων θεσμών.Γι' αυτό σε σύνολο 42 χιλιάδων κλινών του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, δε διατίθεται ούτε μία για επαγγελματικές ασθένειες! Την ίδια ώρα υπάρχει άμεση ανάγκη για 850 γιατρούς εργασίας, αλλά "στους χώρους εργασίας βαφτίζεται γιατρός εργασίας ο γιατρός οποιασδήποτε ειδικότητας, ακόμα και ανειδίκευτος ή και γυναικολόγος"! Επισημάνθηκε επίσης η έλλειψη εργαστηρίων στη χώρα μας για εξειδικευμένους ελέγχους.

Σημαντική ήταν η αναφορά του Χ. Χατζή στην ασφάλιση των εργαζομένων - η οποία όλο και πιο συχνά μπαίνει στο στόχαστρο των εργοδοτών και του ΣΕΒ - και στο θεσμό των βαρέων και ανθυγιεινών ενσήμων,που είναι "η αναγνώριση για μια σειρά από επαγγέλματα και χώρους της πρόωρης φθοράς της υγείας των εργαζομένων λόγω των βεβαρημένων συνθηκών εργασίας, αναγνώριση που οδηγούσε σε πρόωρη συνταξιοδότηση και μια έμμεση αύξηση του ημερομισθίου".

Οι εργοδότες, είπε ο Χ. Χατζής,επιτίθενται σε αυτούς τους θεσμούς για να χτυπήσουν την πρόωρη συνταξιοδότηση και τις απολαβές των εργαζομένων. Παράλληλα θέλουν να καταργηθεί η εργοδοτική εισφορά επαγγελματικού κινδύνου "με το αστείο επιχείρημα ότι υπάρχει πλήρης νομοθεσία"!

ΑΔΕΔΥ
Στηρίζει τον κυβερνητικό έλεγχο στην Περιφέρεια

Πρόθυμη να στηρίξει την προσπάθεια της κυβέρνησης για ασφυκτικότερο έλεγχο στην Περιφέρεια, εμφανίζεται η πλειοψηφία της ηγεσίας της ΑΔΕΔΥ. Αποδεχόμενη την ουσία του νομοσχεδίου για την περιφερειακή οργάνωση του κράτους, που προωθεί η κυβέρνηση, και "αντιδρώντας" σε επιμέρους σημεία του, "ξεχνά" το Γ Βαθμό Αυτοδιοίκησης, που ζητά το κίνημα της Αυτοδιοίκησης, ενώ παράλληλα αποφεύγει να θίξει ζητήματα σχετικά με τη διασφάλιση των δημοσίων υπαλλήλων, απέναντι σε κινδύνους που εγκυμονεί το νομοσχέδιο.

Σε συνέντευξη Τύπου, χτες, η ηγεσία της ΑΔΕΔΥ επικέντρωσε την "κριτική" της απλώς και μόνο σε ορισμένες διατάξεις του νομοσχεδίου, που αφορούν εργασιακά ζητήματα όσων υπαλλήλων ενταχθούν στην Περιφέρεια.

Συγκεκριμένα, ζητά οι μετατάξεις να γίνονται μια φορά το χρόνο και σε κενές οργανικές θέσεις, που θα έχουν πρώτα δημοσιοποιηθεί, καθώς και να ισχύσουν τα κριτήρια του Ν. 2190 (νόμος Πεπονή για προσλήψεις) για τη σειρά προτεραιότητας. Εξάλλου, αντιδρά στην πρόσληψη επιστημόνων για την Περιφέρεια με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου, ενώ ζητάει ο περιφερειάρχης να επιλέγεται από την αρμόδια επιτροπή της Βουλής και οι γενικοί διευθυντές Περιφέρειας και οι αναπληρωτές τους να επιλέγονται από το ειδικό υπηρεσιακό συμβούλιο που ορίζει ο Ν. 2190.

Ο επικεφαλής της "Δημοσιοϋπαλληλικής Ενότητας" στην ΑΔΕΔΥ, Δ. Αγκαβανάκης,μιλώντας στο "Ρ", τόνισε ότι το νομοσχέδιο δεν προωθεί την αποκέντρωση και δεν προσεγγίζει τη θέση για Γ Βαθμό Αυτοδιοίκησης, όπως τον έχει περιγράψει και ζητά το κίνημα.

"Το νομοσχέδιο, είπε, κάνει μια "αποσυγκέντρωση", όπου ο διορισμένος περιφερειάρχης, σαν "μικρός πρωθυπουργός" στην Περιφέρεια, μπορεί να αναιρεί αρμοδιότητες των αιρετών νομαρχών και δημάρχων. Ακόμα, έχει άμεση σύνδεση με την Ευρωπαϊκή Ενωση, κάτι που αποτελεί και θέση της τελευταίας, προκειμένου να προωθεί την πολιτική της κατευθείαν στην Περιφέρεια".

Ο ίδιος υπογράμμισε ότι το νομοσχέδιο δημιουργεί μεγάλα προβλήματα και για τους εργαζόμενους, διότι όσοι ενταχθούν στην Περιφέρεια θα χάσουν τη δημοσιοϋπαλληλική τους ιδιότητα. Αλλωστε, από το Σύνταγμα ορίζεται ότι η μονιμότητα ισχύει μόνο για όσους υπηρετούν στην κεντρική διοίκηση και δεν υπάρχει συνταγματική κατοχύρωση για όσους υπηρετούν στην περιφερειακή διοίκηση. ΟΔ. Αγκαβανάκης αναφέρθηκε και στα προβλήματα που μπορεί να δημιουργηθούν στο ασφαλιστικό και το συνταξιοδοτικό. Και αυτό γιατί το νομοσχέδιο δεν ορίζει πού θα γίνονται οι ασφαλιστικές εισφορές όσων ενταχθούν στην Περιφέρεια. Ετσι, υπάρχει κίνδυνος να "φύγουν" πόροι από τα ταμεία των δημοσίων υπαλλήλων και να μειωθεί η σχέση εργαζομένων - συνταξιούχων. Να σημειωθεί ότι η ίδια ασάφεια επικρατεί και για τους αποσπασμένους στις νομαρχίες, με αποτέλεσμα αυτοί να αποφεύγουν την ένταξή τους στη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση.

"Το νομοσχέδιο πρέπει να αποσυρθεί και η κυβέρνηση να αποδεχτεί τη θέση του κινήματος για δημιουργία Γ Βαθμού Αυτοδιοίκησης", σημείωσε.

Επιπλέον, κατήγγειλε τις παρατάξεις της ΠΑΣΚ, της ΔΑΚΕ και του "ΣΥΝ", ότι διαμόρφωσαν μια πλειοψηφία, που αποδέχεται το νομοσχέδιο και εστιάζει την κριτική της μόνο στα εργασιακά προβλήματα των δημοσίων υπαλλήλων, που θα ενταχθούν στην Περιφέρεια. "Από την πλευρά μας επισημαίνουμε τα παραπάνω, αλλά και το κύριο ζήτημα, το πολιτικό, που είναι ο οργανισμός που δημιουργείται και τον οποίο αποδέχονται οι άλλες παρατάξεις. Οι ίδιοι οι εργαζόμενοι, για να διασφαλίσουν τα δικαιώματά τους και να προχωρήσουν στη θεσμοθέτηση του Γ Βαθμού Αυτοδιοίκησης, πρέπει να πάρουν την κατάσταση στα χέρια τους. Η "Δημοσιοϋπαλληλική Ενότητα" θα επιμείνει στις παραπάνω θέσεις και θα προβάλει την ανάγκη αγώνα για να αντιμετωπιστούν τα σχέδια, που έρχονται από τις Βρυξέλλες και δεν υπηρετούν τον τόπο και τους εργαζόμενους", κατέληξε.

  • Ολοκληρώθηκε η ανακοίνωση των ονομάτων που καταλαμβάνουν τις 1.691 θέσεις τακτικού προσωπικού των νοσοκομείων και του ΕΚΑΒ. Οπως ανακοίνωσε το ΑΣΕΠ, συνεχίζεται η τμηματική έκδοση των αποτελεσμάτων και για τους υπόλοιπους νομούς της χώρας.
Από την εκδήλωση της αντιπροσωπείας του ΚΚΕ στην ΕΑΒ


Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ