ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 16 Μάη 1996
Σελ. /36
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΠΕΡΙΚΟΠΕΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΔΑΠΑΝΩΝ
Συνένοχη όλη η κυβέρνηση

Η ηγετική υπό τον πρωθυπουργό κυβερνητική ομάδα επιδιώκει να καταστήσει συνένοχους όλους τους υπουργούς - "εκσυγχρονιστές" και μη - στα σχέδια για την περικοπή των δαπανών κοινωνικού χαρακτήρα κατά 300 δισ. δραχμές

Συνένοχους όλους τους υπουργούς επιδιώκει να καταστήσει ο πρωθυπουργός, προκειμένου να αποσπάσει τη σύμφωνη γνώμη τους για την περικοπή των δαπανών κοινωνικού χαρακτήρα, ύψους 300 περίπου δισ. δραχμών. Αυτό προκύπτει από τη χτεσινή σύσκεψη μεταξύ του Κ. Σημίτη και των οικονομικών υπουργών Γ. Παπαντωνίου και Αλ. Παπαδόπουλου με αποκλειστικό θέμα - σύμφωνα τουλάχιστον με τις επίσημες ανακοινώσεις - τις περικοπές των δαπανών.

Μετά το τέλος της συνάντησης στο Μέγαρο Μαξίμου, διάρκειας δύοπερίπου ωρών, ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας με μια λακωνική δήλωση ανέφερε ότι "έγινε σύσκεψη με θέμα το πόρισμα της επιτροπής για την περιστολή της σπατάλης στο δημόσιο τομέα. Θα υπάρξει σχετική εισήγηση στο Υπουργικό Συμβούλιο. Προς το παρόν δεν υπάρχει τίποτα το ανακοινώσιμο". Σε σχετική δε ερώτηση απάντησε ότι οι τελικές αποφάσεις για το πόρισμα θα ληφθούν στο Υπουργικό Συμβούλιο.Με τη μετάθεση της λήψης των οριστικών αποφάσεων στο Υπουργικό Συμβούλιο, ο Κ. Σημίτης και η ομάδα των "εκσυγχρονιστών", επιχειρούν να μην φορτωθούν μόνοι τους το πολιτικό κόστος αλλά να το μοιραστούν με τις άλλες ομάδες και τάσεις του κυβερνητικού και κομματικού επιτελείου.

Ο Γ. Παπαντωνίου, αρνήθηκε να κάνει οποιοδήποτε σχόλιο για τον ΟΤΕ, η χρηματιστηριακή τιμή της μετοχής του οποίου έπεσε χτες κάτω από την τιμή εισόδου των 4.000 δραχμών ενώ αρνήθηκε ότι συζητήθηκε το θέμα των συντάξεων. Για την ονομαστικοποίηση των μετοχών τέλος, απάντησε ότι δεν υπάρχει τίποτα προς το παρόν, θέση η οποία παραπέμπει στις διεργασίες που αναπτύσσονται το τελευταίο διάστημα στο υπουργείο Εθνικής Οικονομίας προκειμένου να ικανοποιηθούν οι απαιτήσεις των κατασκευαστικών εταιριών.

Για την περικοπή πάντως, των δαπανών κοινωνικού χαρακτήρα, οι οποίες σύμφωνα με πληροφορίες ανέρχονται στο ποσό των 300 δισ. δραχμών και θα υλοποιηθούν κυρίως το 1997, είναι εμφανές ότι η ηγετική σήμερα, υπό τον πρωθυπουργό, κυβερνητική ομάδα, δε θέλει να επωμιστεί μόνη της το αναπόφευκτο κόστος, και βασική της επιδίωξη είναι να καταστήσει συνένοχες και τις υπόλοιπες αντιμαχόμενες πλευρές, οι οποίες εκφράζονται στο Υπουργικό Συμβούλιο.

Αν και η κυβέρνηση κρατάει μέχρι σήμερα σιωπή για το περιεχόμενο του πορίσματος, το σίγουρο είναι ότι το μαχαίρι των περικοπών θα το αισθανθούν οι τομείς της υγείας - πρόνοιας - κοινωνικής ασφάλισης και παιδείας, μιας και το κονδύλι των υπό καρατόμηση επιχορηγήσεων του κρατικού προϋπολογισμού, το οποίο για το 1996 ανέρχεται στα 1,285 τρισ. δραχμές, αφορά στη συντριπτική του πλειοψηφία τους τομείς αυτούς.

  • Σύσκεψη με θέμα την πορεία του τιμάριθμου έχει προγραμματιστεί να πραγματοποιηθεί σήμερα στο υπουργείο Εθνικής Οικονομίας, με τη συμμετοχή του Γ. Παπαντωνίου, του υπουργού Οικονομικών Αλ. Παπαδόπουλου και του υφυπουργού Εμπορίου Μ. Χρυσοχοϊδη.
15Ο ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΚΚΕ
Μεγάλο το διεθνές ενδιαφέρον

61 κομμουνιστικά και εργατικά κόμματα από 45 χώρες όλου του κόσμου έχουν μέχρι στιγμής δηλώσει συμμετοχή στις εργασίες του Συνεδρίου

Το 15ο Συνέδριο του ΚΚΕ, που θα διεξαχθεί από τις 22 ως τις 26 Μάη 1996, θα αποτελέσει σταθμό στην 77χρονη πορεία του Κόμματος. Το Συνέδριο αποκτά ιδιαίτερο ενδιαφέρον και σημασία, όχι μόνο για την εργατική τάξη και τους εργαζόμενους της χώρας μας, όχι μόνο για την ελληνική κοινωνία, αλλά και διεθνώς. Κι αυτό φαίνεται από το μεγάλο ενδιαφέρον που έχουν εκδηλώσει πολλά κομμουνιστικά και εργατικά κόμματα από όλο τον κόσμο. Μέχρι στιγμής, 61 κόμματα από 45 χώρες όλου του κόσμου έχουν δηλώσει συμμετοχή στις εργασίες του 15ου Συνεδρίου του ΚΚΕ. Γεγονός καθόλου τυχαίο, αφού είναι αποτέλεσμα και απόδειξη ταυτόχρονα του ιδιαίτερου και γενικότερου διεθνούς ενδιαφέροντος που υπάρχει για το Συνέδριο του ΚΚΕ, τις θέσεις και τους προβληματισμούς του Κόμματος, των φιλικών, συντροφικών σχέσεων και αγωνιστικών δεσμών που αυτό διατηρεί και συνεχώς ενισχύει με δεκάδες κομμουνιστικά και εργατικά κόμματα απ' όλο τον κόσμο, όπως και με δεκάδες αριστερά και προοδευτικά κόμματα και κινήσεις.

Τα 61 κόμματα που έχουν ως τώρα δηλώσει τη συμμετοχή τους στις εργασίες του 15ου Συνεδρίου είναι:

ΑΛΒΑΝΙΑ: Κόμμα Σοσιαλιστικής Εργασίας της Αλβανίας

ΑΥΣΤΡΑΛΙΑ: Σοσιαλιστικό Κόμμα Αυστραλίας

ΑΥΣΤΡΙΑ: Κομμουνιστικό Κόμμα Αυστρίας

ΒΕΛΓΙΟ: Κομμουνιστικό Κόμμα Βελγίου

ΒΙΕΤΝΑΜ: Κομμουνιστικό Κόμμα Βιετνάμ

ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ: Βουλγαρικό Σοσιαλιστικό Κόμμα

ΓΑΛΛΙΑ: Γαλλικό Κομμουνιστικό Κόμμα

ΓΕΡΜΑΝΙΑ: Γερμανικό Κομμουνιστικό Κόμμα, Κόμμα Δημοκρατικού Σοσιαλισμού

ΓΕΩΡΓΙΑ: Ενοποιημένο Κομμουνιστικό Κόμμα Γεωργίας

ΓΙΟΥΓΚΟΣΛΑΒΙΑ: Γιουγκοσλαβική Αριστερά, Νέο Κομμουνιστικό Κόμμα για τη Γιουγκοσλαβία, Σοσιαλιστικό Κόμμα Σερβίας

ΔΑΝΙΑ: Κοκκινο-πράσινη συμμαχία της Δανίας, Κομμουνιστικό Κόμμα στη Δανία

ΕΣΘΟΝΙΑ: Κομμουνιστικό Κόμμα Εσθονίας

ΙΑΠΩΝΙΑ: Ιαπωνικό Κομμουνιστικό Κόμμα

ΙΝΔΙΑ: Κομμουνιστικό Κόμμα Ινδίας (Μαρξιστικό)

ΙΟΡΔΑΝΙΑ: Ιορδανικό Κομμουνιστικό Κόμμα

ΙΡΑΚ: Ιρακινό Κομμουνιστικό Κόμμα, Ιρακινό Κομμουνιστικό Κόμμα - Κουρδιστάν

ΙΡΑΝ: ΤΟΥΝΤΕΧ

ΙΡΛΑΝΔΙΑ: Εργατικό Κόμμα Ιρλανδίας

ΙΣΠΑΝΙΑ: Ενωμένη Αριστερά Ισπανίας, Κομμουνιστικό Κόμμα των Λαών της Ισπανίας, Ισπανικό Κομμουνιστικό Κόμμα

ΙΤΑΛΙΑ: Κομμουνιστική Επανίδρυση

ΚΑΝΑΔΑΣ: Κομμουνιστικό Κόμμα Καναδά

ΚΙΝΑ: Κομμουνιστικό Κόμμα Κίνας

ΚΟΛΟΜΒΙΑΣ: Κομμουνιστικό Κόμμα Κολομβίας

ΚΟΡΕΑ: Κόμμα Εργασίας της Κορέας

ΚΟΥΒΑ: Κομμουνιστικό Κόμμα Κούβας

ΚΥΠΡΟΣ: ΑΚΕΛ

ΛΕΤΟΝΙΑ: Ενωση Κομμουνιστών Λετονίας

ΛΙΒΑΝΟΣ: Κομμουνιστικό Κόμμα Λιβάνου

ΛΟΥΞΕΜΒΟΥΡΓΟ: Κομμουνιστικό Κόμμα Λουξεμβούργου

ΜΕΓΑΛΗ ΒΡΕΤΑΝΙΑ: Κομμουνιστικό Κόμμα Βρετανίας

ΜΟΛΔΑΒΙΑ: Κομμουνιστικό Κόμμα Μολδαβίας

ΜΠΑΧΡΕΪΝ: Εθνικό Απελευθερωτικό Μέτωπο Μπαχρέιν

ΟΥΓΓΑΡΙΑ: Εργατικό Κόμμα

ΟΥΚΡΑΝΙΑ: Ενωση Κομμουνιστών Ουκρανίας

ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΗ: Δημοκρατικό Μέτωπο Απελευθέρωσης της Παλαιστίνης, Κόμμα του Λαού της Παλαιστίνης, Κομμουνιστικό Κόμμα Παλαιστίνης, Λαϊκό Μέτωπο Απελευθέρωσης της Παλαιστίνης

ΠΟΡΤΟΓΑΛΙΑ: Πορτογαλικό Κομμουνιστικό Κόμμα

ΡΟΥΜΑΝΙΑ: Κόμμα Κοινωνικής Δημοκρατίας της Ρουμανίας, Σοσιαλιστικό Κόμμα Εργασίας της Ρουμανίας

ΡΩΣΙΑ: Ενωση Κομμουνιστικών Κομμάτων - ΚΚΣΕ, Κομμουνιστικό Εργατικό Κόμμα Ρωσίας, Κομμουνιστικό Κόμμα Ρωσικής Ομοσπονδίας

ΣΛΟΒΑΚΙΑ: Κομμουνιστικό Κόμμα Σλοβακίας

ΣΟΥΔΑΝ: Κομμουνιστικό Κόμμα Σουδάν

ΣΟΥΗΔΙΑ: Κομμουνιστικό Κόμμα Σουηδίας

ΣΥΡΙΑ: Συριακό Κομμουνιστικό Κόμμα, ΜΠΑΑΘ (Αραβικό Σοσιαλιστικό Κόμμα), Συριακό Κομμουνιστικό Κόμμα

ΤΟΥΡΚΙΑ: Κόμμα Ελευθερίας και Αλληλεγγύης Τουρκίας, Κομμουνιστικό Κόμμα Κουρδιστάν, Σοσιαλιστικό Κόμμα Κουρδιστάν

ΤΣΕΧΙΑ: Κομμουνιστικό Κόμμα Τσεχίας - Μοραβίας

Στα βήματα του Λαμπράκη

Θέατρο εφαρμογής των πολεμοκάπηλων σχεδίων της "νέας τάξης" έχει γίνει η περιοχή μας. Πολλά ήταν τα σχετικά με την ειρήνη και την ασφάλεια της χώρας και των Βαλκανίων γεγονότα, στο διάστημα που μεσολάβησε ανάμεσα στο περσινό και το φετινό Δεκαήμερο Ειρήνης. Και όλα, μηδενός εξαιρουμένου, κάνουν πιο επιτακτική την ανάγκη της μαζικής συμμετοχής στην κορυφαία εκδήλωση υπεράσπισης και διαφύλαξης της ειρήνης την Κυριακή, στη Μαραθώνια Πορεία από τον Τύμβο του Μαραθώνα στην Αθήνα.

Το καμπανάκι της ειρήνης χτύπησε τη χρονιά αυτή πολλές φορές, για να σημάνει συναγερμό. Στο διάστημα αυτό γίναμε μάρτυρες της ωμής τρομοκρατίας των επιλεκτικών ΝΑΤΟικών βομβαρδισμών στη Βοσνία, που κατέληξαν στην κατοχή της περιοχής αυτής από 60.000 στρατό του ΝΑΤΟ και της Ευρωπαϊκής Ενωσης, ανάμεσά τους και ελληνικών. Πολύ κοντά νιώσαμε την ανάσα του πολέμου στο Αιγαίο, με την κρίση στα Ιμια. Συνεχίζεται η ένταση και η αστάθεια στο Κοσσυφοπέδιο, ενώ στο Λίβανο, οι στρατιωτικές δυνάμεις του Ισραήλ δολοφόνησαν εκατοντάδες αμάχους, με την πλήρη κάλυψη των αμερικανοευρωπαίων ιμπεριαλιστών. Την ίδια ώρα οι δυνάμεις ταχείας επέμβασης του ΝΑΤΟ συγκροτούνται πυρετωδώς και πραγματοποιούν ασκήσεις, για να είναι έτοιμες όποτε οι ανάγκες της "νέας τάξης" τις χρειαστούν. Μια γιγαντιαία πολεμική μηχανή συγκροτείται στα πλαίσια του νέου διευρυμένου ρόλου του ΝΑΤΟ, ως παγκόσμιου χωροφύλακα και τρομοκράτη. Τα Βαλκάνια αποτελούν, δυστυχώς, το πεδίο δοκιμών αυτών των σχεδίων. Η ζωή το αποδείχνει. Οι ιμπεριαλιστικές δυνάμεις χρησιμοποιώντας την τακτική τού "διαίρει και βασίλευε" διαμορφώνουν ένα ιδιόμορφο καθεστώς ΝΑΤΟικής κατοχής, μετατρέποντας τις βαλκανικές χώρες σε προτεκτοράτα τους και τους λαούς σε αναλώσιμο υλικό των μεταξύ τους συγκρούσεων και ανταγωνισμών.

Απέναντι σ' αυτή την κατάσταση που διαρκώς επιδεινώνεται δεν μπορούμε να μείνουμε με σταυρωμένα χέρια. Κανείς δεν πρέπει να είναι απαθής. Ο Γρηγόρης Λαμπράκης μας δείχνει το δρόμο. Πέρασαν 33 χρόνια από την πρώτη Μαραθώνια Πορεία Ειρήνης και τη δολοφονία του, ένα μήνα μετά. Την Κυριακή πορευόμαστε στα βήματα του πρωτοπόρου αυτού ειρηνοδρόμου. Τα χνάρια του έχουν μείνει ανεξίτηλα, όχι μόνο πάνω στα 42 χιλιόμετρα της διαδρομής, αλλά και στις συνειδήσεις όλων των ανθρώπων, που θέλουν την ειρήνη και αγωνίζονται γι' αυτήν, για ένα φωτεινό αύριο. Μας καλεί η ίδια η ανάγκη για ζωή. Μας καλεί το μέλλον. Ο αγώνας για την ειρήνη δεν είναι μια γενική και αόριστη διεκδίκηση. Αποτελεί αγώνα ενάντια σε όσους υποθηκεύουν το μέλλον του τόπου, για την εξυπηρέτηση των δικών τους συμφερόντων. Ενάντια σε αυτούς που καταδικάζουν τους λαούς να ζουν στη φτώχεια, τη μιζέρια και την εξαθλίωση.

Η φετινή Μαραθώνια Πορεία αποτελεί το δρόμο της αντίστασης και του αγώνα. Είναι μια διαδήλωση ζωής, ενάντια στη βαρβαρότητα της "νέας τάξης πραγμάτων". Συμμετέχουμε στη Μαραθώνια Πορεία Ειρήνης, γιατί ειρήνη είναι η ίδια η ζωή. Είναι η χαρούμενη ακτίνα αισιοδοξίας στο γκρίζο τοπίο, που έχει διαμορφώσει η "νέα τάξη". Είναι η δύναμη, που μπορεί να ανατρέψει τη μοιρολατρία και την παθητικότητα, την υποταγή στη δήθεν παντοδυναμία του ιμπεριαλισμού.

Ας την κάνουμε, λοιπόν, δική μας υπόθεση. Ας πάρουμε στα δικά μας χέρια τη ζωή μας, το μέλλον το δικό μας και των παιδιών μας.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ