ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 18 Μάη 1996
Σελ. /36
ΔΙΕΘΝΗ
ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Σκληρότητα και "αποτελεσματικότητα" πριν τις εκλογές
  • Κυβέρνηση και αντιπολίτευση συναγωνίζονται στο πιο σκληρό πρόσωπο
  • Αναστάτωση από τις φήμες για την υγεία του Γ. Αραφάτ

Στην τελευταία βδομάδα της μπαίνει η προεκλογική εκστρατεία στο Ισραήλ και η ατμόσφαιρα είναι, ήδη, αρκετά τεταμένη ανάμεσα στο κυβερνών Εργατικό Κόμμα και στην αντιπολίτευση, Λικούντ. Παρά τις διαβεβαιώσεις της "Χαμάς" ότι δεν πρόκειται να προβεί σε καμία επίθεση, τα μέτρα ασφαλείας στην ισραηλινή επικράτεια παραμένουν δρακόντεια. Στο πλαίσιο αυτής της προεκλογικής μάχης είναι ξεκάθαρο ότι η υπόθεση ενός Λιβανέζου, που κρατείται σε ισραηλινό νοσοκομείο με την κατηγορία του σχεδιασμού επίθεσης αυτοκτονίας, είναι ένα πολύ μεγάλο ατού για το κύρος του Σιμόν Πέρες, όπως, επίσης, και η επίτευξη μιας πρώτης συμφωνίας για ένα σχέδιο επίβλεψης της εκεχειρίας στο Νότιο Λίβανο. Την ίδια στιγμή, αναστάτωση έχει προκαλέσει η είδηση ότι ο Παλαιστίνιος ηγέτης υπέστη ελαφρύ εγκεφαλικό επεισόδιο στις αρχές της βδομάδας. Η είδηση, βέβαια, διαψεύστηκε από αξιωματούχους της Παλαιστινιακής Αρχής.

Αλληλοκατηγορίες για λαϊκισμό και παραπλάνηση των ψηφοφόρων εκτοξεύουν ο Πέρες στον Νετανάγιου και αντιστρόφως. Ο νυν πρωθυπουργός, όμως, φαίνεται ότι βρίσκεται πολύ κοντά στο να εξασφαλίσει την υποστήριξη του αραβικού πληθυσμού κυρίως της Ιερουσαλήμ, δίνοντας υποσχέσεις ικανοποίησης των αιτημάτων τους για ίση μεταχείριση και ίσα δικαιώματα. Βέβαια, οι Ισραηλινοί Αραβες, αν και έχουν δείξει μια προτίμηση στον Πέρες, δεν έχουν ξεπεράσει τη βαθύτατη δυσαρέσκειά τους για τις ισραηλινές επιχειρήσεις στο Νότιο Λίβανο.

Παράλληλα, ενισχύονται από άκρη σε άκρη του Ισραήλ τα μέτρα ασφαλείας, καθώς οι ισραηλινές αρχές υποστηρίζουν ότι έχουν σαφείς πληροφορίες για ενορχηστρωμένο κύμα επιθέσεων από τους φανατικούς Παλαιστίνιους ισλαμιστές. Τα μέτρα αυτά παραμένουν σε ισχύ παρά τη χτεσινή προκήρυξη, που υπογράφεται από τη "Χαμάς", και δηλώνει ότι η οργάνωση θα τηρήσει 15ήμερη κατάπαυση του πυρός για να διεξαχθούν ομαλά οι βουλευτικές εκλογές.

Μέσα στο πλαίσιο της προεκλογικής κούρσας θα πρέπει να ενταχθεί και η μεγάλη προβολή που πήρε από τα ισραηλινά ΜΜΕ η κράτηση σε ισραηλινό νοσοκομείο ενός Λιβανέζου, που κατηγορείται ότι προετοίμαζε επίθεση αυτοκτονίας, εκτελώντας εντολές της "Χεζμπολάχ" και του Ιράν. Τόσο η "Χεζμπολάχ" όσο και το Ιράν διέψευσαν τις ισραηλινές αιτιάσεις, ενώ η "Λικούντ" κατηγόρησε τον Πέρες ότι εκμεταλλεύεται καθαρά προεκλογικά το γεγονός.

Επίβλεψη εκεχειρίας

Σε ένα αρχικό και πρωτόλειο σχέδιο επίβλεψης της εκεχειρίας στο Νότιο Λίβανο κατέληξαν, τελικά, οι αντιπρόσωποι της ομάδας ελέγχου, δηλαδή του Ισραήλ, των ΗΠΑ, της Συρίας, της Γαλλίας και του Λιβάνου. Σύμφωνα με κάποιες πρώτες πληροφορίες, το σχέδιο αυτό προβλέπει ότι οι εμπειρογνώμονες των χωρών αυτών θα έχουν το δικαίωμα να εισέρχονται στην κατεχόμενη, από το Ισραήλ, ζώνη του Νοτίου Λιβάνου, ενώ οι ΗΠΑ και η Γαλλία αποκτούν την προεδρία των επιτροπών που θα πραγματοποιούν τους ελέγχους. Το σχέδιο αυτό απεστάλη στις κυβερνήσεις των χωρών, που αποτελούν την επιτροπή, για περαιτέρω εξέταση και οριστική έγκριση. Πάντως, κανένα από τα μέλη της επιτροπής δε σχολίασε το αίτημα της Ενωσης των Αραβικών Κοινοβουλίων, που ζητούν να κατηγορηθεί για εγκλήματα πολέμου η ισραηλινή κυβέρνηση, καθώς και οι επικεφαλής των ισραηλινών ενόπλων δυνάμεων, εξαιτίας της σφαγής των αμάχων στην Κανά.

Ανησυχία για Αραφάτ

Εντονη αναστάτωση έχει προκαλέσει τόσο στο Ισραήλ όσο και στις αραβικές πρωτεύουσες η είδηση ότι ο Παλαιστίνιος ηγέτης Γιάσερ Αραφάτ υπέστη ελαφρό εγκεφαλικό επεισόδιο στις αρχές της βδομάδας. Οπως μετέδωσε το ισραηλινό ραδιόφωνο, ο Αραφάτ υπέστη το επεισόδιο, την περασμένη Κυριακή, στο Κάιρο κατά τη διάρκεια της συνάντησής του με τον Αιγύπτιο Πρόεδρο Χόσνι Μουμπάρακ και τον Ιορδανό βασιλιά Χουσεϊν. Η είδηση αυτή διαψεύστηκε άμεσα από τον σύμβουλο και στενό συνεργάτη του Αραφάτ, Νάμπιλ Σάαθ. Παρ' όλα αυτά, η ανησυχία παραμένει, καθώς είναι γνωστό ότι ο προσωπικός γιατρός του Παλαιστινίου ηγέτη μετέβη επειγόντως στην πόλη της Γάζας την Πέμπτη.

ΚΟΡΕΑ
Συνοριακό επεισόδιο χωρίς συνέχεια

ΣΕΟΥΛ.-

Ανέβηκε χτες για λίγη ώρα η θερμοκρασία στην Κορεατική Χερσόνησο, μετά την εισχώρηση εφτά ένοπλων βορειοκορεατών στρατιωτών στην αποστρατικοποιημένη ζώνη που χωρίζει τη ΛΔ από τη Νότια Κορέα. Σύμφωνα με εκπρόσωπο ειρηνευτικής δύναμης των Ηνωμένων Εθνών, στρατιώτες και των δύο χωρών αντάλλαξαν πυρά, χωρίς ωστόσο να προκληθούν θύματα.

Εκπρόσωπος του νοτιοκορεατικού υπουργείου Αμυνας ανακοίνωσε ότι το συγκεκριμένο επεισόδιο δεν πήρε άλλες διαστάσεις καθώς οι βορειοκορεάτες στρατιώτες επέστρεψαν στη χώρα τους μετά από προειδοποιητικές βολές που έριξαν άνδρες του νοτιοκορεατικού στρατού. Πάντως, αυτό το γεγονός αποτέλεσε την αφορμή ώστε να τεθούν σε κατάσταση ύψιστης ετοιμότητας οι περίπου 650.000 άνδρες που συγκροτούν το νοτιοκορεατικό στρατό.

Ανεξάρτητα από αυτό το τελευταίο συνοριακό επεισόδιο στην Κορεατική Χερσόνησο, οι πρώτες επαφές ανάμεσα στις ΗΠΑ, την Κίνα και τη ΛΔ Κορέας, όχι μόνον άρχισαν αλλά και φαίνεται να αποδίδουν τους πρώτους καρπούς. Αυτό, τουλάχιστον, υπαινίχθηκε χτες ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Ουόρεν Κρίστοφερ, που δήλωσε ότι επιτεύχθηκε "σχετική πρόοδος" μεταξύ αυτών των τριών χωρών αναφορικά με την πρόταση για τετραμερείς συνομιλίες (ΗΠΑ, Κίνα, Νότια και ΛΔ Κορέας) για την εκτόνωση της έντασης στην Κορεατική Χερσόνησο.

Διαδηλώσεις και συλλήψεις στη Σεούλ

Με αίτημα την απομάκρυνση των 37.000 Αμερικανών στρατιωτών από τη Νότια Κορέα διαδήλωσαν χτες εκατοντάδες φοιτητές του πανεπιστημίου της Σεούλ "Ντανγκούκ". Στη διάρκεια της διαδήλωσης δεν έλειψαν οι συγκρούσεις με τις αστυνομικές δυνάμεις. Οι αστυνομικοί έριξαν κατά των νεαρών διαδηλωτών βροχή δακρυγόνων και οι φοιτητές απάντησαν εκτοξεύοντας κατά των ειδικών δυνάμεων δεκάδες βόμβες μολότοφ.

Το ίδιο 24ωρο, η Αστυνομία και ειδικοί "ερευνητές" του στρατού ανακοίνωσαν τη σύλληψη τουλάχιστον 13 ατόμων (συμπεριλαμβανομένων και τεσσάρων στρατιωτών) με την κατηγορία της ένταξης σε αριστερές οργανώσεις. Οι συλληφθέντες θα οδηγηθούν στο δικαστήριο και εάν κριθούν "ένοχοι" αντιμετωπίζουν ποινή ακόμη και ισόβιας κάθειρξης.

Να σημειωθεί ότι από την αρχή του χρόνου μέχρι χτες, οι νοτιοκορεατικές αστυνομικές δυνάμεις έχουν συλλάβει 130 άτομα με την κατηγορία της ένταξης σε αριστερές ή κομμουνιστικές οργανώσεις!

ΡΩΣΙΑ
Στη "δίνη" των εκλογών

ΜΟΣΧΑ(ανταπόκριση ΒΛ. ΜΑΣΙΝ).-

Ο προεκλογικός αγώνας στη Ρωσία εντείνεται κάθε μέρα όλο και περισσότερο. Σχεδόν κάθε μέρα οι πολιτικοί και αυτοί που έχουν σχέση με την προεκλογική εκστρατεία - από τα μέλη των επιτελείων των υποψηφίων ως και τους δημοσιογράφους - εμφανίζονται στην κοινωνία με νέες όψεις. Ο Μπορίς Γιέλτσιν εξακολουθεί να δίνει υποσχέσεις. Στις 16 Μάη υπέγραψε μερικά νέα Διατάγματα. Το ένα προβλέπει τη "σταδιακή" αποζημίωση των πολιτών για τις τραπεζικές αποταμιεύσεις που υποτιμήθηκαν ως αποτέλεσμα των μεταρρυθμίσεων. Η καταβολή των αποζημιώσεων θα αρχίσει "στο πρώτο στάδιο" με τους συνταξιούχους ηλικίας 80 χρονών. Η εφημερίδα "Φινάνσοβιε Ιζβέστια" δημοσίευσε στις 17 Μάη άρθρο που περιέχει μια σειρά δημογραφικά στοιχεία, στα οποία αναφέρεται, μεταξύ άλλων, ότι η μείωση της διάρκειας ζωής στη Ρωσία στα 1991 - 1994 ήταν στους άντρες 5,9 χρόνια και στις γυναίκες 3,1 χρόνια. Η κατώτατη σύνταξη στη χώρα είναι 69.575 ρούβλια (περίπου 3.500 δραχμές, με βάση την επίσημη ισοτιμία ρουβλιού - δολαρίου). Επομένως, το μέτρο αυτό του Γιέλτσιν σημαίνει: πάρτε, παππού και γιαγιά τα λεφτουδάκια σας από τον Πρόεδρο στον άλλο κόσμο!

Από την άλλη μεριά, ο Γιέλτσιν συνέχισε τις συναντήσεις με αντιπάλους του στις προεδρικές εκλογές. Στις 16 Μάη συναντήθηκε με τον Γκριγκόρι Γιαβλίνσκι. Ο Γιαβλίνσκι δήλωσε ότι ο Γιέλτσιν αποδέχτηκε τις προτάσεις του για τις αλλαγές στην κυβέρνηση και την οικονομία της χώρας, για τον περιορισμό των προεδρικών εξουσιών, τη διόρθωση της "πορείας των μεταρρυθμίσεων" και για άμεσες διαπραγματεύσεις με τους "Τσετσένους αυτονομιστές". Επίσης, είπε ότι ο Γιέλτσιν συμφωνεί ότι πρέπει να αποχωρήσουν από την κυβέρνηση ο πρωθυπουργός, Βίκτορ Τσερνομίρντιν, ο πρώτος αντιπρόεδρος, Ολέγκ Σοσκοβέτς και ο υπουργός Αμυνας, Πάβελ Γκρατσόφ.

Μια μέρα νωρίτερα ο Γιέλτσιν συναντήθηκε με άλλον υποψήφιο Πρόεδρο, τον Σβιατοσλάβ Φιόντοροφ. Σε συνέντευξη Τύπου ο Φιόντοροφ σημείωσε ότι ο Γιέλτσιν έδειξε ενδιαφέρον για την πρότασή του για σχηματισμό "κυβέρνησης λαϊκής εμπιστοσύνης", και, μάλιστα, με τη συμμετοχή των κομμουνιστών. Οι ίδιοι οι κομμουνιστές από καιρό έχουν προτείνει μια τέτοια κυβέρνηση, όχι, όμως, στο όνομα των προεκλογικών επιτυχιών, αλλά για την αλλαγή της καταστροφικής γιελτσινικής πολιτικής. Ο αντιπρόεδρος της ΚΕ του ΚΚΡΟ, Βαλεντίν Κουπτσόφ, επισήμανε στο πρακτορείο ΙΝΤΕΡΦΑΞ ότι μια τέτοια κυβέρνηση πρέπει να σχηματιστεί όχι πριν, αλλά μετά τις προεδρικές εκλογές. Σε ό,τι αφορά τη συμμετοχή των κομμουνιστών στην κυβέρνηση, ο Κουπτσόφ απάντησε: "Θα δούμε τότε ποιος θα είναι ο συσχετισμός δυνάμεων. Ολα θα εξαρτηθούν από το ποιος θα διοριστεί πρωθυπουργός και από το τι θα προταθεί στο ΚΚΡΟ".

Στο μεταξύ, στη διάρκεια της συνόδου κορυφής των ηγετών των χωρών - μελών της Κοινοπολιτείας Ανεξάρτητων Κρατών, που πραγματοποιήθηκε στις 17 Μάη στη Μόσχα, πολλοί απ' αυτούς εκφράστηκαν ανοιχτά υπέρ της νίκης του Γιέλτσιν στις εκλογές στις 16 Ιούνη.

ΕΚΛΟΓΕΣ ΣΤΟ ΓΙΒΡΑΛΤΑΡ
Νίκη της χτεσινής αντιπολίτευσης

Το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα του Γιβραλτάρ νίκησε το κυβερνών Εργατικό Σοσιαλιστικό Κόμμα, αποσπώντας τις 8 από τις 15 έδρες του Κοινοβουλίου, στις γενικές εκλογές που διεξήχθησαν την Πέμπτη. Ο νικητής των εκλογών δήλωσε χτες ότι το Γιβραλτάρ θα αναζητήσει την καλυτέρευση των σχέσεων με την Ισπανία, όμως επισήμανε ότι το θέμα της κυριαρχίας δεν μπαίνει για συζήτηση.

Πάντως, οι σοσιαλδημοκράτες του Πίτερ Καριάνα συγκέντρωσαν 8 έδρες, ενώ το Εργατικό Σοσιαλιστικό Κόμμα του απερχόμενου πρωθυπουργού, Τζο Μποσάνο, 7 έδρες. Το ποσοστό συμμετοχής στην ψηφοφορία έφθασε το 87,67%.

"Είμαστε απόλυτα ικανοποιημένοι. Αυτό είναι το αποτέλεσμα που επιδιώκαμε και που το Γιβραλτάρ χρειάζεται. Αποτελεί ψήφο εμπιστοσύνης", δήλωσε ο Καριάνα και πρόσθεσε ότι προτεραιότητά του είναι η αποκατάσταση της εικόνας της χώρας του στο εξωτερικό.

Μετά τις προχτεσινές εκλογές τερματίζεται η οκτάχρονη διακυβέρνηση του Γιβραλτάρ από το Εργατικό Σοσιαλιστικό Κόμμα του Τζο Μποσάνο, ο οποίος ακολούθησε πολιτική χαλάρωσης των δεσμών με το Λονδίνο, υιοθετώντας ταυτόχρονα μια πιο μαχητική στάση έναντι των ισπανικών διεκδικήσεων προς το Γιβραλτάρ.

Ο Β. Νετανάγιου σε προεκλογική περιοδεία



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ