ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 18 Μάη 1996
Σελ. /36
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Πούλμαν για το Μαραθώνα

Πούλμαν βάζουν οι Επιτροπές Ειρήνης και οι μαζικοί φορείς από τις γειτονιές της Αθήνας και του Πειραιά, για τη συμμετοχή των μελών και των φίλων τους στη Μαραθώνια Πορεία της ερχόμενης Κυριακής.

- Η ΕΕΔΥΕ, ένα πούλμαν από την πλατεία Κάνιγγος στις 6.45 π.μ.

- Η "Νεανική Δράση για την Ειρήνη", δύο πούλμαν από την πλατεία Κάνιγγος στις 6.45 π.μ.

- Η Παμπειραϊκή Επιτροπή Ειρήνης δύο πούλμαν, ένα για Μαραθώνα από το Δημοτικό Θέατρο στις 7.00 π.μ και ένα στη 1.30 μ.μ. για Αγ. Παρασκευή - Παλλήνη.

- Η Επιτροπή Ειρήνης Κερατσινίου, δύοπούλμαν (δωρεάν) από την είσοδο του Δημαρχείου, ένα στις 7 π.μ. για Τύμβο Μαραθώνα και ένα στις 3.30 μ.μ. για Αγ. Παρασκευή. Δηλώσεις συμμετοχής τηλ. 43.13.614.

- Η Επιτροπή Ειρήνης Κοκκινιάς, πούλμαν από την πλατεία Αγ. Νικολάου και από την πλατεία Κουμπάκη (Νεάπολη) στις 7.00 π.μ., καθώς και από την πλατεία Αγ. Νικολάου στις 2.00 π.μ. για Αγ. Παρασκευή - Παλλήνη.

- Η Επιτροπή Ειρήνης Ν. Ιωνίας, ένα πούλμαν από το Δημαρχείο Ν. Ιωνίας, στις 7 π.μ.

- Η Επιτροπή Ειρήνης Ελληνικού και ο Δήμος, ένα πούλμαν από την πλατεία Εθνικής Αντίστασης - Σούρμενα, στις 7 π.μ.. και από το Δημαρχείο της Αργυρούπολης στις 7.10 π.μ.

- Η Επιτροπή Ειρήνης Καισαριανής, ένα πούλμαν από την πλατεία Καισαριανής, στις 7 π.μ.

- Η Επιτροπή Ειρήνης Ηλιούπολης, ένα πούλμαν από το Δημαρχείο, στις 7 π.μ.

- Η Επιτροπή Ειρήνης Χαλανδρίου, ένα πούλμαν από το κεντρικό Χαλάνδρι (εκκλησία Αγ. Νικολάου), στις 7 π.μ.

- Η Επιτροπή Ειρήνης Καλλιθέας, δύο πούλμαν, για τον Τύμβο από την πλατεία Δαβάκη στις 7 π.μ. και για την Αγ. Παρασκευή από την πλατεία Δαβάκη, στις 4 μ.μ.

- Η Επιτροπή Ειρήνης Ν. Σμύρνης, ένα πούλμαν για την Αγ. Παρασκευή από την πλατεία Ν. Σμύρνης (οδός Ομήρου 68), στις 3.30 μ.μ.

- Η Επιτροπή Ειρήνης Περιστεριού, ένα πούλμαν για τον Τύμβο από την Πλατεία Δημαρχείου στις 6.30 π.μ.

- Η Επιτροπή Ειρήνης Αγ. Δημητρίου, ένα πούλμαν από τα γραφεία της, Βάλτου και Παπάγου, στις 6.30 π.μ.

- Η Επιτροπή Ειρήνης Ζωγράφου, δύο πούλμαν από την πλατεία Γαρδένιας στις 7 π.μ. για τον Τύμβο και για την Παλλήνη στις 3.10 μ.μ. από την πλατεία Γαρδένιας και 3.20 μ.μ. από την πλατεία Κύπρου.

- Η Επιτροπή Ειρήνης Χολαργού, ένα πούλμαν του δήμου στις 6.45 π.μ. από την πλατεία Κύπρου, στις 6.50 π.μ. από το τέρμα των λεωφορείων επί της 17ης Νοέμβρη και στις 7 π.μ. από την πλατεία Δημοκρατίας.

- Οι Επιτροπές Ειρήνης Αχαρνών - Πατησίων - Γαλατσίου - Κυψέλης, δύο πούλμαν, το ένα στις 6.45 π.μ. στην Αγ. Βαρβάρα - Πατήσια και στις 7.00 π.μ. στο παλαιό τέρμα Γαλατσίου (Βεϊκου και Γαλατσίου), το δεύτερο στις 7.00 π.μ. στον Αγ. Παντελεήμονα Αχαρνών και στις 7.15 π.μ. στην Πλατεία Κυψέλης.

- Η Επιτροπή Ειρήνης Αμαρουσίου, ένα πούλμαν από πλατεία Εθνικής Αντίστασης - Ηλεκτρικός Σταθμός - στις 7.30 π.μ.

- Η Επιτροπή Ειρήνης Βύρωνα, ένα πούλμαν από την πλατεία Εθνικής Αντίστασης - πρώην ταπητουργείου - στις 7 π.μ.

- Η Επιτροπή Ειρήνης Αιγάλεω, ένα πούλμαν από την πλατεία Εσταυρωμένου στις 6.30 π.μ., από την Αγ. Βαρβάρα (Ελεούσα) στις 6.45 π.μ. και από το Χαϊδάρι (Παλατάκι) στις 7 π.μ.

- Οι Επιτροπές Ειρήνης Πετραλώνων και Γούβας ένα πούλμαν για τον Τύμβο στις 6.30 π.μ. από τον Ηλεκτρικό Σταθμό Πετραλώνων, στις 6.45 π.μ. από Φραντζή 68 (Νέος Κόσμος), στις 6.50 από Φιλολάου και Πλατεία Πλυτά (Γούβα) και 7.00 από Ευτυχίδου και Μερκούρη (Παγκράτι).

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Με ενθουσιασμό στην αυριανή Πορεία

Να δυναμώσουν τον αγώνα για την υπεράσπιση της ειρήνης και μέσα από τη μαζική συμμετοχή τους στη μεγάλη πορεία, που θα γίνει αύριο Κυριακή 19 Μάη, κάλεσε τους Θεσσαλονικείς και ιδιαίτερα τη νεολαία, ο πρόεδρος της Επιτροπής για τη Διεθνή Υφεση και Ειρήνη Θεσσαλονίκης, Μιχάλης Σπυριδάκης.

Η Πορεία Ειρήνης θα ξεκινήσει στις 10 το πρωί από το Στρατόπεδο Νταλίπη και θα καταλήξει στο μνημείο του αγωνιστή Γρηγόρη Λαμπράκη, που θυσιάστηκε για τα ιδανικά της ειρήνης. Σε ό,τι αφορά την επιλογή του Στρατοπέδου Νταλίπη ως σημείο έναρξης της πορείας, ο Μ. Σπυριδάκης υπογράμμισε ότι έχει συμβολικό και ουσιαστικό χαρακτήρα. "Θέλουμε να καταδείξουμε - είπε - την αντίθεσή μας στο ρόλο που έχουν επιλέξει να παίξει η Ελλάδα στα Βαλκάνια και τη Μεσόγειο, αφού είναι γνωστό πως το Στρατόπεδο Νταλίπη θα γίνει έδρα των Δυνάμεων Ταχείας Επέμβασης του ΝΑΤΟ".

Στη συνέντευξη παραβρέθηκε και η Μαρία Δημητριάδη. Η μεγάλη ερμηνεύτρια, που όλα τα μεταδικτατορικά χρόνια ενέπνευσε με τα τραγούδια της τους αγώνες της νεολαίας, απόψε μαζί με τον Παναγιώτη Καραδημήτρη, στη μεγάλη συναυλία ειρήνης που θα γίνει στο Ανοιχτό Θέατρο του Δήμου Συκεών, θα προσπαθήσουν να εμπνεύσουν τους νέους αγώνες των φίλων της ειρήνης ενάντια στην Ιμπεριαλιστική Νέα Τάξη Πραγμάτων.

Οπως δήλωσε η Μ. Δημητριάδη, "οι καιροί που διανύουμε είναι από τους πιο δύσκολους και θεωρώ καθήκον μου να βοηθήσω στον αγώνα για την ειρήνη τραγουδώντας. Ο κόσμος μας βρίσκεται σε άσχημη θέση και χρειάζεται μια σπίθα για να προχωρήσει σε διεκδικήσεις. Αυτή τη σπίθα θα προσπαθήσουμε να δώσουμε απόψε, αλλά και μέσα από τη δουλιά μας".

Μιλώντας για τη δική του συμμετοχή στη συναυλία της ΕΔΥΕΘ, ο Π. Καραδημήτρης είπε: "Η ειρήνη θα κατακτηθεί μέσα από συνεχείς μάχες. Και εγώ έμαθα να μάχομαι τραγουδώντας".

  • Τη συμμετοχή τους στη μεγάλη πορεία ειρήνης της Θεσσαλονίκης αποφάσισαν οι Φοιτητικοί Σύλλογοι Δασολογίας και Βιολογικού του ΑΠΘ.
18Ο ΔΕΚΑΗΜΕΡΟ ΕΙΡΗΝΗΣ
Ολοκληρώνονται οι εκδηλώσεις

Ολοκληρώνονται οι εκδηλώσεις και οι μαζικές πρωτοβουλίες των Επιτροπών Ειρήνης για το 18ο Δεκαήμερο Ειρήνης, στις γειτονιές και τους δήμους της Αθήνας. Ετσι:

  • Σήμερα το τμήμα ειδίκευσης του Ενιαίου Πολυκλαδικού Λυκείου Ηλιούπολης και η "Νεανική Δράση για την Ειρήνη" οργανώνουν ροκ συναυλία στο Λύκειο από συγκροτήματα μαθητών του.
  • Η Επιτροπή Ειρήνης Χαλανδρίου και η "Νεανική Δράση για την Ειρήνη" διοργανώνουν εκδήλωση - αφιέρωμα στον Νίκο Νικηφορίδη, σήμερα στις 8 μ.μ. στον πεζόδρομο Χαϊμαντά και Πλάτωνος,με ομιλία, απαγγελίες ποιημάτων και ροκ συναυλία.
  • Η "Δημοτική Προοδευτική Κίνηση Π. Φαλήρου" διοργανώνει - με την ευκαιρία του Δεκαήμερου Ειρήνης - γλέντι στα γραφεία της, Καλυψούς 24, σήμερα Σάββατο, στις 8 μ.μ.
  • Η "Νεανική Δράση για την Ειρήνη" Κυψέλης διοργανώνει σήμερα στις 8 μμ, στο θεατράκι της Φωκίωνος Νέγρη,εκδήλωση με ομιλία και καλλιτεχνικό πρόγραμμα.
Στην Κοζάνη

Η τοπική Επιτροπή Ειρήνης διοργανώνει την Κυριακή 19 Μάη, 7.30 το απόγευμα,πορεία ειρήνης από το μνημείο της Εθνικής Αντίστασης στην Παναγιά και συγκέντρωση στην κεντρική πλατεία της Κοζάνης, όπου θα ακολουθήσει ομιλία και καλλιτεχνικό πρόγραμμα.

Στον Εβρο

Συνεχίζονται οι εκδηλώσεις της Επιτροπής Ειρήνης Εβρου για το φετινό Δεκαήμερο Ειρήνης. Ετσι:

- Την Κυριακή, 19 Μάη, στις 10 το πρωί, διοργανώνεται πορεία ειρήνης στους δρόμους της Αλεξανδρούπολης. Η εκκίνηση θα γίνει μπροστά από το δημαρχείο.

- Το Σάββατο, 25 Μάη, στις 9 μ.μ. θα γίνει η κεντρική εκδήλωση στο Κηποθέατρο του πάρκου "Εγνατία", με ομιλία για την ειρήνη και συναυλία του συγκροτήματος του Ενιαίου Πολυκλαδικού Λυκείου Αλεξανδρούπολης.

Στην Κέρκυρα

Η Επιτροπή Ειρήνης Κέρκυρας διοργανώνει εκδήλωση - συναυλία την Κυριακή 19 Μάη στις 7 μ.μ., έξω από τη ΝΑΤΟική βάση στην περιοχή της Παλαιοκαστρίτσας.Στην εκδήλωση συμμετέχει ο μουσικοσυνθέτης Σπύρος Σαμοϊλης.

Στην Κατερίνη

Η Επιτροπή Ειρήνης Κατερίνης διοργανώνει σήμερα εκδήλωση στην πλατεία Ελευθερίας.Η εκδήλωση περιλαμβάνει έκθεση βιβλίου, που θα λειτουργήσει από τις 10 το πρωί, μουσική εκδήλωση και ομιλία στις 8 το βράδυ.

Στην Πτολεμαϊδα

Η Επιτροπή Ειρήνης Πτολεμαϊδας πραγματοποιεί συγκέντρωση στην κεντρική πλατεία της Πτολεμαϊδας την Κυριακή στις 7μμ και στη συνέχεια πορεία στους κεντρικούς δρόμους της πόλης.

Στη Φλώρινα

Η Επιτροπή Ειρήνης Φλώρινας πραγματοποιεί συγκέντρωση στην κεντρική πλατεία την Κυριακή στις 11 το πρωί. Στη συνέχεια θα ακολουθήσει πικετοφορία στους δρόμους της πόλης.

Κάλεσμα της ΟΓΕ

Η Ομοσπονδία Γυναικών Ελλάδας καλεί τους συλλόγους - μέλη της στην Αττική να πάρουν μέρος στη Μαραθώνια Πορεία, αύριο Κυριακή 19/5/96. Για όλες όσες δεν πορευθούν από το Μαραθώνα, το πανώ της ΟΓΕ θα βρίσκεται στους Αμπελοκήπους στις 6.30 μμ

Τα συνδικάτα στην πρώτη γραμμή

Κάλεσμα προς όλους τους εργαζόμενους απευθύνει η ΓΣΕΕ,να πάρουν μέρος στη Μαραθώνια Πορεία της Κυριακής. Σε εποχές, τονίζει η ΓΣΕΕ σε ανακοίνωσή της, σαν τη σημερινή, "οι εργαζόμενοι και τα συνδικάτα τους επιβάλλεται να πάρουν την υπόθεση της ειρήνης στα χέρια τους".

Η ΑΔΕΔΥ, συμμετέχοντας στην Πορεία Ειρήνης, καλεί "τους εργαζόμενους και τις δημοσιοϋπαλληλικές οργανώσεις της Αθήνας την Κυριακή στο Τύμβο, για να πορευτούν στα βήματα του Λαμπράκη".

Το Εργατικό Κέντρο Αθήνας,συμμετέχοντας στην Πορεία Ειρήνης, καλεί τους εργαζόμενους και τα σωματεία της Αθήνας την Κυριακή 19 Μάη και ώρα 8 π.μ., στον Τύμβο του Μαραθώνα, για να πορευτούν όλοι μαζί στα βήματα του Λαμπράκη. Ανάλογα ψηφίσματα εξέδωσαν το Συνδικάτο Εργατοϋπαλλήλων Κλωστοϋφαντουργίας - Ιματισμού - Δέρματος,το Συνδικάτο Εργατοϋπαλλήλων Μετάλλου "ο Προμηθέας",η Ομοσπονδία Εργαζομένων Φαρμακευτικών και Συναφών Επαγγελμάτων,η ΟΛΜΕ,ο Σύνδεσμος Συνταξιούχων - Επιδοματούχων ΙΚΑ Αθηνών - Πειραιά και Περιχώρων,η Πανελλήνια Ομοσπονδία Λογιστών και η Ενωση Επαγγελματιών Λογιστών Πρωτεύουσας.

Οδηγίες προς ειρηνοδρόμους

Η Οργανωτική Επιτροπή της Μαραθώνιας Πορείας Ειρήνης πληροφορεί τους ειρηνοδρόμους που θα πορευτούν την Κυριακή 19 του Μάη, προκειμένου να διευκολυνθούν κατά τη διάρκεια της διαδρομής, τα εξής:

1. Θα πρέπει να είναι ντυμένοι με ελαφρά ρούχα και κατά προτίμηση με αθλητικές φόρμες, βαμβακερές κάλτσες - όχι νάιλον - και αθλητικά παπούτσια.2. Θα πρέπει να φορούν καπέλο για τον ήλιο και να αποφεύγουν να εκθέτουν τα μέλη τους γυμνά για την αποφυγή εγκαυμάτων.

3. Να πίνουν συχνά άφθονο νερό για την αποφυγή αφυδάτωσης και να μη καταναλώνουν μεγάλες ποσότητες φαγητού κατά τη διάρκεια της διαδρομής.

4. Οσοι έχουν προβλήματα υγείας θα είναι προτιμότερο να περπατήσουν μικρές αποστάσεις προς τον τερματισμό της πορείας ή να υποδεχτούν την Πορεία στο Πεδίο του Αρεως.

Για τη μετάβασή τους στον Τύμβο του Μαραθώνα θα αναχωρούν πούλμαν από την Πλατεία Κάνιγγος, στις 6.45 πμ, καθώς και από τις περισσότερες Επιτροπές Ειρήνης των Συνοικιών. Πληροφορίες 3844.853

ΘΕΣΣΑΛΙΑ
Αύριο οι Πορείες Ειρήνης

Μεγάλες Πορείες Ειρήνης πραγματοποιούνται, με πρωτοβουλίες των τοπικών Επιτροπών της ΕΕΔΥΕ, αύριο Κυριακή 19 Μάη,στους τέσσερις νομούς της Θεσσαλίας.

Στη Λάρισα,η Πορεία Ειρήνης θα ξεκινήσει στις 10.30 το πρωί από την πλατεία Τυρνάβου.

Στο Βόλο,η πορεία θα ξεκινήσει στις 6 μμ από την πλατεία Αγίας Τριάδας του Δήμου Ιωλκού.

Στα Τρίκαλα,η πορεία θα ξεκινήσει από το χωριό Πηγή,ενώ στην Καρδίτσα οι φίλοι της ειρήνης θα παρευρεθούν στις 6.30 το απόγευμα στ' αποκαλυπτήρια μνημείου για την ειρήνη, που έχει στηθεί στο χωριό Σέκλιζα και στις 7.30 μμ θα ξεκινήσουν από κει την πορεία για να καταλήξουν στην κεντρική πλατεία της Καρδίτσας.Στην εκδήλωση συμμετέχει με απόφασή της η ΕΛΜΕ Καρδίτσας.

Το πρόγραμμα της Πορείας

Το πρόγραμμα της Μαραθώνιας Πορείας είναι το παρακάτω:

8.00 Τύμβος: Αφή φλόγας, χαιρετισμός ΕΕΔΥΕ.

8.30 Εναρξη της Πορείας.

9.30 Στάση στη Νέα Μάκρη, χαιρετισμός από τον δήμαρχο και την Επιτροπή Ειρήνης Ν. Μάκρης.

12.00 Στάση στη Ραφήνα, χαιρετισμός από τον δήμαρχο και την Επιτροπή Ειρήνης Ραφήνας.

13.30 Στάση στο Πικέρμι, χαιρετισμοί από αντιστασιακές οργανώσεις και ΠΕΚΑΜ.

15.30 Στάση στην Παλλήνη, χαιρετισμοί από τον δήμαρχο, την ΟΓΕ και το ΕΚΑ.

17.30 Στάση Αγ. Παρασκευή, χαιρετισμός από τον δήμαρχο και τη ΓΣΕΕ.

19.30 Τερματισμός στο Πεδίον του Αρεως, χαιρετισμοί εκπροσώπου ΕΕΔΥΕ - εκπροσώπου της "Νεανικής Δράσης για την Ειρήνη", ψήφισμα. Από τις 6.00 μ.μ. θα υπάρχει καλλιτεχνικό πρόγραμμα.

Μίκη, έλα μαζί μας στην πορεία

Ανοιχτή επιστολή αναγνώστη του "Ρ" στον μουσικοσυνθέτη

Ανοιχτή επιστολή προς τον Μίκη Θεοδωράκη απευθύνει μέσω του "Ρ" αναγνώστης της εφημερίδας μας, με αφορμή τη Μαραθώνια Πορεία Ειρήνης της Κυριακής. Στην επιστολή που υπογράφει με το ψευδώνυμο "Σπάρτακος" αναφέρει μεταξύ άλλων:

"Αγαπητέ ειρηνιστή,

Για τους Λαμπράκηδες τα τραγούδια σου είναι όπως η ζάχαρη μέσα στο γλυκό, όμως ενοχλούν το σύστημα. Σαν ΕΠΟΝίτη σε έστειλαν στη Μακρόνησο, μαζί με χιλιάδες Τατάκηδες. Οι συνεργάτες των Γερμανών έβαζαν τους Αλφαμίτες να σας βρίζουν Βούλγαρους και σας έβγαζαν τα νύχια με την πένσα.

Τώρα η μέθοδος άλλαξε με την Ευρωκομισιόν του Μάαστριχτ. Οι λοχαγοί έγιναν μάνατζερ και οι λοχίες δημοσιογράφοι, μοσχαναθρεμμένοι από την ΚΥΠ. Σήμερα άλλαξαν τροπάριο. Λένε βιομήχανο τον Φλωράκη με κότερα και αεροτζέτ. Ενα καϊκι έχει ο Χαρίλαος, φτιαγμένο στις εξορίες, από ανοξείδωτο ατσάλι. Το όνομα του καϊκιού λαοκρατία... ".

Και ο αναγνώστης καταλήγει: "Η παρουσία σου στη φετινή Πορεία Ειρήνης του Μαραθώνα, έστω και για ένα χιλιόμετρο, μετράει. Ο αγώνας συνεχίζεται".



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ