ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 18 Μάη 1996
Σελ. /36
ΔΙΕΘΝΗ
ΤΟΥΡΚΙΑ
Εσωτερική και... εξωτερική ανασφάλεια

Πολιτικοί αναλυτές εκτιμούν ότι η επίσκεψη Γιλμάζ στη Γερμανία απέφερε ελάχιστα. Την ίδια ώρα, η κυβερνητική κρίση συνεχίζεται

ΒΟΝΝΗ - ΑΓΚΥΡΑ.-

Πενιχρά εμφανίζονται τα οφέλη που αποκόμισε ο πρωθυπουργός της Τουρκίας, Μεσούτ Γιλμάζ, από την τριήμερη επίσκεψή του στη Γερμανία και τις συνομιλίες του με ανώτατους αξιωματούχους, τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Ρόμαν Χέρτσογκ και τον Γερμανό καγκελάριο, Χέλμουτ Κολ.

Η στάση της γερμανικής πολιτικής ηγεσίας δεν ήταν η προσδοκώμενη από τον Γιλμάζ. Ο Κολ απέφυγε να δεσμευτεί για την πλήρη ένταξη της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Ενωση (διακηρυγμένος στόχος του Τούρκου πρωθυπουργού), απέφυγε να αναφερθεί γραπτώς στην Τελωνειακή Ενωση της Τουρκίας με την Ευρωπαϊκή Ενωση (και να "μεμφθεί", όπως ήταν η τουρκική επιδίωξη, την Ελλάδα για τη στάση της όσον αφορά την εφαρμογή της), απέφυγε να εκφραστεί όσον αφορά τα ανθρώπινα δικαιώματα στην Τουρκία.

Παρότι αρχικά επικράτησε θετικό κλίμα, η ανακοίνωση της καγκελαρίας δεν κινήθηκε στην κατεύθυνση που θα ήθελε ο Γιλμάζ. Πάντως, όσον αφορά τις διμερείς σχέσεις, οι υποσχέσεις που έλαβε ο Τούρκος πρωθυπουργός υπήρξαν ικανοποιητικές. Η γερμανική ηγεσία συντάχθηκε απολύτως με την τουρκική πολιτική "διπλής κατεύθυνσης" στο κουρδικό, από τη μια δηλαδή της συνέχισης της προσπάθειας εκδημοκρατισμού και από την άλλη της καταπολέμησης με κάθε μέσο της "τρομοκρατίας" του ΡΚΚ...

Πάντως, το τελευταίο θέμα αποτέλεσε αφορμή της συγκέντρωσης διαμαρτυρίας ανθρωπιστικών οργανώσεων, της Ομοσπονδίας των Κουρδικών Κοινοτήτων, της ΚΟΜΚΑΡ, και Γερμανών πολιτικών. Η εκπρόσωπος των "Πρασίνων" της Γερμανίας στο Ευρωκοινοβούλιο, ζήτησε "ριζική στροφή της τουρκικής πολιτικής και όχι ψευτο - εξωραϊσμούς...".

Τα εσωτερικά της Τουρκίας

Πάντως, ο Μεσούτ Γιλμάζ πραγματοποίησε από γερμανικού εδάφους την πιο σκληρή δήλωσή του όσον αφορά την ενδοκυβερνητική κρίση στην Αγκυρα. Στο περιθώριο των συνομιλιών του, ο Τούρκος πρωθυπουργός τόνισε ότι "είμαι έτοιμος για όλα, είτε χρειαστεί να ζητήσω εκ νέου ψήφο εμπιστοσύνης στη Βουλή, είτε να προχωρήσω σε εκλογές, θυσιάζοντας την κυβέρνηση". Ο Γιλμάζ επρόκειτο χτες να έχει και συνομιλίες με τον Γερμανό υπουργό Εξωτερικών, Κλάους Κίνκελ, όσον αφορά τις προοπτικές της κυβέρνησής του...

Στην Αγκυρα, η σύμμαχός του Γιλμάζ στον κυβερνητικό συνασπισμό, Τανσού Τσιλέρ, και "πέτρα" πολλών σκανδάλων, του ανταπέδωσε πυρά. "Τα πράγματα έχουν φτάσει στο σημείο της βρώμικης πολιτικής, η οποία παίζεται για τα συμφέροντα ορισμένων ομάδων και ατόμων", ανέφερε σε ανακοίνωσή της η πρώην πρωθυπουργός. Είχε προηγηθεί η προχτεσινή αναφορά του Γιλμάζ στην "πολιτική και ηθική υπευθυνότητα της Τσιλέρ", αν δε δώσει πληροφορίες σχετικά με την αφαίρεση από την ίδια 6,5 εκατ. δολαρίων από μυστικά κονδύλια.

"Αν ο Γιλμάζ" - καταλήγει η ανακοίνωση της Τσιλέρ - "ισχυρίζεται ότι το ποσό δε δαπανήθηκε για το κράτος, τότε οφείλει να πει και να αποδείξει πού δαπανήθηκε"...

ΙΤΑΛΙΑ
Σχημάτισε κυβέρνηση ο Ρ. Πρόντι

ΡΩΜΗ.-

Ο Ρομάνο Πρόντι σχημάτισε χτες την 55η μεταπολεμική κυβέρνηση της Ιταλίας, λίγες μόλις ώρες αφού έλαβε την εντολή σχηματισμού κυβέρνησης από τον Πρόεδρο της χώρας, Οσκαρ Λουίτζι Σκάλφαρο.

Ο πρώτος στόχος της κυβέρνησης, μετά την ορκωμοσία της σήμερα, είναι να λάβει την ψήφο εμπιστοσύνης από τη Γερουσία και τη Βουλή την ερχόμενη βδομάδα. Οπως αναμένεται, η κυβέρνηση του Πρόντι θα λάβει την πλειοψηφία των ψήφων των βουλευτών από τη Γερουσία χωρίς κανένα πρόβλημα. Ομως, στη Βουλή, ο Πρόντι πρέπει να βασιστεί στις ψήφους της Κομμουνιστικής Επανίδρυσης, πράξη που είναι δεδομένη, ύστερα από τις δηλώσεις των ηγετών του κόμματος.

Ο Πρόντι ανακοίνωσε τα ονόματα του Υπουργικού Συμβουλίου μετά από σύντομη συνάντησή του με τον Πρόεδρο, Λ. Σκάλφαρο, στο Κιρινάλιο Μέγαρο. Μερικοί από τους υπουργούς της νέας κυβέρνησης, συμμετείχαν και στην προηγούμενη του Λαμπέρτο Ντίνι.

Αξίζει να σημειωθεί ότι από τους 23 υπουργούς, οι 10 ανήκουν στο Δημοκρατικό Κόμμα της Αριστεράς, μεταξύ των οποίων ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και οι υπουργοί των Εσωτερικών, της Εθνικής Οικονομίας, Βιομηχανίας κλπ. Το Ιταλικό Λαϊκό Κόμμα του Ρομάνο Πρόντι, έλαβε 5 υπουργεία. Υπάρχουν δύο πρώην πρωθυπουργοί και δύο ανεξάρτητοι. Παράλληλα, η Ιταλική Ανανέωση πήρε δύο υπουργεία, ενώ το κόμμα των "Πρασίνων" ανέλαβε το υπουργείο Περιβάλλοντος.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με την ανακοίνωση του Πρόντι, ο πρώην πρωθυπουργός Ατζέλιο Τσάμπι θα ηγηθεί του ενιαίου υπουργείου Οικονομικών και Προϋπολογισμού στη νέα κυβέρνηση. Ο επίσης πρώην πρωθυπουργός Λαμπέρτο Ντίνι, αναλαμβάνει υπουργός Εξωτερικών και το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας αναλαμβάνει ο οικονομολόγος του Δημοκρατικού Κόμματος της Αριστεράς, Βιντσέντζο Βίσκο. Παράλληλα, το πιο διάσημο μέλος του δικαστικού κόσμου της Ιταλίας, ο Αντόνιο ντι Πιέτρο ορίστηκε υπουργός Δημοσίων Εργων. Ο Ουόλτερ Βελτρόνι, πρώην διευθυντής της "Ουνιτά", διορίστηκε αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Πολιτισμού, ενώ ο Τζόρτζο Ναπολιτάνο, ανέλαβε υπουργός Εσωτερικών.

Η κυβέρνηση περιλαμβάνει τρεις γυναίκες: Η Ρόζι Μπίντι ανέλαβε το υπουργείο Υγείας, η Αννα Φινοκιάρο το υπουργείο Ισότητας και η Λίβια Τούρκο το υπουργείου Κοινωνικής Αλληλεγγύης.

Πατέρας και γιος πρόσφυγες μαζεύουν τα υλικά απο ένα βομβαρδισμένο σπί

Πατέρας και γιος, πρόσφυγες, μαζεύουν τα υλικά από ένα βομβαρδισμένο σπίτι για να φτιάξουν ένα καινούργιο κατάλυμα

ΚΙΝΑ - ΗΠΑ
Ενταση ή εξομάλυνση;

ΠΕΚΙΝΟ - ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.-

"Βρώμικο κόλπο" των ΗΠΑ χαρακτηρίζει σε χτεσινό της άρθρο η εφημερίδα "Ημερησία της Κίνας" - η οποία απηχεί απόψεις της σκληροπυρηνικής ομάδας της ηγεσίας του Πεκίνου - τις εμπορικές κυρώσεις της Ουάσιγκτον σε κινεζικά προϊόντα. "Η Κίνα δεν έχει εναλλακτική λύση από το να απαντήσει με τον ίδιο τρόπο στην απειλή επιβολής εμπορικών κυρώσεων από την Αμερική", γράφει η κινεζική εφημερίδα, η οποία δείχνει να προεξοφλεί ότι οι διμερείς σχέσεις θα ενταθούν.

Πάντως, ο Αμερικανός Πρόεδρος Μπιλ Κλίντον, τάχθηκε υπέρ της ανανέωσης του καθεστώτος Μάλλον Ευνοούμενου Κράτους (Most Favoured Nation, MFN) που διέπει τις εμπορικές σχέσεις των ΗΠΑ με την Κίνα, ενώ ο υπουργός του των Εξωτερικών, Ουόρεν Κρίστοφερ, δήλωσε χτες ότι οι ΗΠΑ "δεν επιθυμούν εμπορικό πόλεμο" με την Κίνα.

Ο Κρίστοφερ τόνισε ότι το θέμα των εμπορικών κυρώσεων θα αποτελέσει αντικείμενο των συνομιλιών του με τον Κινέζο ομόλογό του, Κιαν Κιτσέν, τον Ιούλη.

ΗΠΑ
Μυστήρια η αυτοκτονία του ναυάρχου

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.-

Μυστήριο παραμένουν οι συνθήκες και οι αιτίες που οδήγησαν τον αρχηγό του Αμερικανικού Στόλου, ναύαρχο Τζέρεμι Μπόρντα, στην αυτοκτονία, όπως τουλάχιστον υποστηρίζεται επισήμως. Σύμφωνα με τις αμερικανικές αστυνομικές αρχές, ο Μπόρντα, που, η εκδοχή αυτή τον θέλει να έχει αυτοπυροβοληθεί στο στήθος, άφησε δύο σημειώματα, στα οποία εξηγεί ότι είχε προσβληθεί θανάσιμα από τις υπόνοιες του διευθυντή του περιοδικού "Νιούσγουικ", στον οποίο επρόκειτο να δώσει συνέντευξη, για την προέλευση των δύο παρασήμων που φορούσε. Σύμφωνα, πάντα, με τις επίσημες εξηγήσεις, ο Μπόρντα φορούσε δύο παράσημα προσωπικής ανδρείας, που του είχαν απονεμηθεί στον πόλεμο του Βιετνάμ, την αυθεντικότητα των οποίων, όμως, ερευνούσε το "Νιούσγουικ". Αν και πιθανότατα, ο θάνατος του Μπόρντα θα καταχωρηθεί ως αυτοκτονία, οι δημοσιογραφικοί κύκλοι της Ουάσιγκτον υποστηρίζουν ότι το χέρι του οπλίστηκε, όχι από τα παράσημα βέβαια, αλλά από τα μεγάλα σκάνδαλα που έχουν ξεσπάσει τα τελευταία χρόνια και έχουν ως επίκεντρο το αμερικανικό ναυτικό. Σύμφωνα με αυτές τις τελευταίες αποκαλύψεις, στο ναυτικό Σώμα γίνεται διακίνηση μεγάλων ποσοτήτων ναρκωτικών ουσιών, ακόμα και σε υψηλά κλιμάκια, ενώ έχουν γίνει καταγγελίες για βαρύτατη σεξουαλική κακοποίηση των μαθητευόμενων στη ναυτική σχολή.

ΠΕΡΟΥ
Βομβες κατά της SHELL

ΛΙΜΑ.-

Παγιδευμένο με εκρηκτικά αυτοκίνητο εξερράγη χτες τα ξημερώματα μπροστά από τα κεντρικά γραφεία της αγγλο - ολλανδικής πετρελαϊκής εταιρίας SHELL στην περουβιανή πρωτεύουσα, Λίμα, με αποτέλεσμα να τραυματιστούν τέσσερα άτομα.

Αν και καμιά οργάνωση δεν ανέλαβε την ευθύνη της βομβιστικής ενέργειας, η Αστυνομία στρέφει τις υποψίες της κατά της μαοϊκής ανταρτικής οργάνωσης "Φωτεινό Μονοπάτι", καθώς η έκρηξη του αυτοκινήτου συνέπεσε χρονικά με την 16η επέτειο από την ίδρυση της Οργάνωσης.

Κοντά στο μέρος της έκρηξης βρέθηκαν προκηρύξεις που έγραφαν: "Οχι στο ξεπούλημα της χώρας" και "Κάτω η φασιστική κυβέρνηση Φουτζιμόρι".

ΒΟΣΝΙΑ
"Ανησυχία" από τη ΣΙΑ

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ.-

Είναι λιγοστές οι ελπίδες για μια Βοσνία πολυεθνική και ενωμένη, υποστηρίζει σε χτεσινό της δημοσίευμα η αμερικανική εφημερίδα "Νιου Γιορκ Τάιμς", επικαλούμενη απόρρητη έκθεση της Κεντρικής Υπηρεσίας Πληροφοριών (CIA).

Ανώτατοι Αμερικανοί αξιωματούχοι προβλέπουν απίθανο το ενδεχόμενο διεξαγωγής γενικών εκλογών στη Βοσνία το ερχόμενο φθινόπωρο. "Ακόμη και εάν οι εκλογές γίνουν, τότε αυτοί που θα αναδειχτούν θα είναι εκπρόσωποι των εθνικών, ισχυρών ομάδων, σε μια χώρα που θα παραμένει διαιρεμένη ανάμεσα σε Σέρβους, Μουσουλμάνους και Κροάτες. Οι ηγέτες αυτών των τριών ομάδων θέλουν να διατηρήσουν τις βάσεις ισχύος τους, φοβούμενοι ότι ένα πολυεθνικό κράτος θα διαλύσει την εξουσία που έχουν", υποστηρίζει το δημοσίευμα.

Στο μεταξύ, η πολιτική κατάσταση στην Κροατία επιδεινώνεται καθώς η κυβέρνηση του Προέδρου Φράνιο Τούτζμαν δεν αρκείται μόνον στον ασφυκτικό έλεγχο των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης και των κομμάτων της αντιπολίτευσης. Χτες, ηγέτες κομμάτων και συνδικαλιστικών οργανώσεων της αντιπολίτευσης, κατήγγειλαν σε δημοσιογράφους ξένων ειδησεογραφικών πρακτορείων ότι άνδρες του καθεστώτος του Προέδρου της Κροατίας, Φράνιο Τούτζμαν, προέβησαν σε απειλές κατά της ζωής τους. Τηλεφωνικές ή ταχυδρομικές απειλές κατά της ζωής δέχτηκαν ο ηγέτης του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος, Ζντράβκο Τόματς και ο ηγέτης του Αγροτικού Κόμματος, Ζλάτκο Τόμτσιτς.

ΑΥΣΤΡΙΑ
Απογοητευμένοι από την Ευρωπαϊκή Ενωση

ΒΙΕΝΝΗ.-

Αντίθετοι και απογοητευμένοι σχετικά με την πολιτική της Ευρωπαϊκής Ενωσης είναι οι Αυστριακοί, δύο μόλις χρόνια μετά το δημοψήφισμα που διεξήχθη στη χώρα.

Συγκεκριμένα, μόνο το 34% των Αυστριακών θα ψήφιζε σήμερα υπέρ της ένταξης της χώρας στην Ευρωπαϊκή Ενωση, έναντι του 66,6% που είχε ταχθεί υπέρ της εισόδου της χώρας στην Ενωση με δημοψήφισμα που είχε διεξαχθεί τον Ιούνη του 1994, σύμφωνα με σφυγμομέτρηση που δόθηκε χτες στη δημοσιότητα. Το 41% των ερωτηθέντων θα ψήφιζε σήμερα κατά της ένταξης της χώρας στην Ενωση, ενώ το 25% είναι αναποφάσιστο, σύμφωνα με τη σφυγμομέτρηση του ινστιτούτο "IMAS".

Οι περισσότεροι από αυτούς που τάσσονται υπέρ της ένταξης ανήκουν στα ευκατάστατα στρώματα και είναι στελέχη και αξιωματούχοι.

Στις 13 Οκτώβρη θα διεξαχθούν στη χώρα οι πρώτες εκλογές για την εκπροσώπησή της με 21 βουλευτές στο Ευρωκοινοβούλιο.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ