ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 24 Μάη 1996
Σελ. /36
ΚΕΝΗ
Εκδηλώσεις

Επέτειοι
  • Ο Δήμος ΑΛΙΜΟΥ και το Παράρτημα ΠΕΑΕΑ, την Κυριακή 26 - 5 - 1996 στις 10 π.μ.,τελούν το καθιερωμένο χρονιάτικο μνημόσυνο του αρχηγού του ΕΛΑΣ, στρατηγού ΣΤΕΦΑΝΟΥ ΣΑΡΑΦΗ,στην παραλιακή Λεωφόρο Ποσειδώνος στον Αλιμο. Καλούνται οι αντιστασιακοί και οι φίλοι της Αντίστασης να πάρουν μέρος στην εκδήλωση, τιμώντας με την παρουσία τους τη μνήμη του στρατηγού του ΕΛΑΣ.
  • Το Παράρτημα ΧΑΛΚΙΔΑΣ της ΠΕΑΕΑ, την Κυριακή 26 - 5 - 96, στις 11 π.μ., τελεί μνημόσυνο για τους 110 αγωνιστές (που ήταν και ανάπηροι του Αλβανικού Μετώπου) εκτελεσμένους από τους Γερμανούς στη Ριτσώνα. Αναχώρηση με πούλμαν από την Πλατεία Αγοράς (Χαλκίδα). Τα Κεντρικά Γραφεία συμμετέχοντας στην εκδήλωση δρομολογούν πούλμαν, που αναχωρεί από την πλατεία Κάνιγγος στις 8 π.μ..Πληροφορίες στα τηλέφωνα: 8225.407 - 3844.853 - 8234.296.
  • To Παράρτημα ΜΕΓΑΡΩΝ της ΠΕΑΕΑ σε πλήρη συνεργασία με το δήμο και τους συγγενείς των εκτελεσμένων τελούν επιμνημόσυνη δέηση, την Κυριακή 26 - 5 - 96, στις 11 π.μ.,για τους ΔΕΚΑ πατριώτες που εκτελέστηκαν από τους Γερμανούς στις 17 - 5 - 1944, στη θέση "Ρέμα της Μπύρας" και για όλους τους Μεγαρίτες πατριώτες που εκτελέστηκαν από το 1941 έως το 1944.
  • Το Παράρτημα ΓΟΥΜΕΝΙΣΣΑΣ (Κιλκίς) και οι συγγενείς των θυμάτων,την Κυριακή 26 - 5 - 96, στις 11 π.μ., τελούν επιμνημόσυνη δέηση, για τους 52 αγωνιστές που εκτελέστηκαν από τους Γερμανούς στις 25 - 5 - 1944.
  • Το Παράρτημα ΧΑΪΔΑΡΙΟΥ της ΠΕΑΕΑ, την Κυριακή 26 - 5 - 96 στις 10πμ,στα γραφεία του (Δωδεκανήσου 62), τελεί μνημόσυνο για τους θανόντες αγωνιστές του Παραρτήματος.
Εκδρομές
  • Οι επιζώντες αγωνιστές του 34ου Συντάγματος και τα Κεντρικά Γραφεία της ΠΕΑΕΑ πραγματοποιούν, την Κυριακή 26 - 5 - 96,εκδρομή - προσκύνημα στο 51ο και 60ό χιλιόμετρο της οδού Γραβιάς - Αμφιλοχίας. Αναχώρηση στις 7.30 π.μ. από την πλατεία Κάνιγγος. Πληροφορίες: Μαυρομματαίων 12, τηλ: 8225.407 - 8831.368 - 5445.613.
  • Η Κίνηση Αντιστασιακών Εκπαιδευτικών οργανώνει ημερήσια εκδρομή την Κυριακή 26 - 5 - 96 στην Επίδαυρο. Αναχώρηση στις 8.30 π.μ. από τη γωνία Χαλκοκονδύλη και Πατησίων. Πληροφορίες στο τηλέφωνο 6426.672.
  • Το Παράρτημα ΚΕΝΤΡΟΥ ΘΕΣ/ΝΙΚΗΣ την Κυριακή 26 - 5 - 96 διοργανώνει εκδρομή στη Νάουσα. Περισσότερες πληροφορίες στο τηλ: 225.250.
Αποφάσεις του 7ου Συνεδρίου ΠΕΑΕΑ
  • Οι Νομαρχιακές Επιτροπές Α και Β ΠΕΙΡΑΙΑ της ΠΕΑΕΑ καλούν τις διοικήσεις των Παραρτημάτων τους σε σύσκεψη για την ανάλυση των αποφάσεων του 7ου Συνεδρίου, τη Δευτέρα 27 - 5 - 96, στις 6μ.μ.,στην αίθουσα συνελεύσεων (Λυκούργου 10).

Επίσης τα Παραρτήματα:

  • ΙΛΙΟΥ (Λιόσια) την Πέμπτη 30 - 5 - 96 στις 6μμ στο Πνευματικό Κέντρο του Δήμου.
  • ΤΟΥΜΠΑΣ (Θεσ/νίκης) την Πέμπτη 30 - 5 - 96 στις 6μμ.
Ανακοίνωση ΠΕΕΠΠ
  • Το Κεντρικό Συμβούλιο της ΠΕΕΠΠ γνωστοποιεί εκδρομικό πρόγραμμα, περιόδου Ιούνη - Οκτώβρη '96, που θα γίνει σε διάφορα μέρη της Ελλάδας, ξεκινώντας από τη διήμερη (8 - 9 Ιούνη) στη Θεσσαλία, περιοχή Κόζακα (λίμνη Μέγδοβα). Ολες οι εκδρομές είναι αφιερωμένες στα 50 χρόνια του ΔΣΕ.

Επίσης, στο πρώτο δεκαήμερο του Ιούνη διοργανώνεται ταξίδι στην Τασκένδη. Επιθυμίες για ταξίδια σ' άλλες πρώην σοσιαλιστικές χώρες να δηλωθούν στα γραφεία της ΠΕΕΠΠ. Πληροφορίες στα γραφεία της Ενωσης (Σωκράτους 79 - 81 3ος) τηλ: 5230.526 - 5230.534.

Δε θα μονοπωλήσουν την Εθνική Αντίσταση

Χωρίς την παρουσία των αντιστασιακών έγινε η εκδήλωση για το γιορτασμό των 52 χρόνων από την ίδρυση της ΠΕΕΑ, στη Βίνιανη Ευρυτανίας, στις 5 Μάη. Ηταν μια συνάθροιση 100 - 150 οπαδών του ΠΑΣΟΚ, με ομιλητή τον υπουργό Εργασίας Ε. Γιαννόπουλο.

Τα προηγούμενα χρόνια, την εκδήλωση οργάνωναν από κοινού το Παράρτημα της ΠΕΑΕΑ Ευρυτανίας και η Κοινότητα Βίνιανης. Τα δυο τελευταία χρόνια, όμως, η Κοινότητα Βίνιανης - μετά ίσως από παρέμβαση κάποιων παραγόντων - προχώρησε μόνη της στην οργάνωση της γιορτής, αγνοώντας το Παράρτημα, στο οποίο δεν έστειλε ούτε πρόσκληση!

Ομιλητής και πάλι ο Ε. Γιαννόπουλος, που με το χειμαρρώδη λόγο του επιχείρησε να πείσει το ακροατήριο, ότι χωρίς τη συμμετοχή του ίδιου στο πανελλήνιο ξεσήκωμα, η Εθνική Αντίσταση δε θα έπαιρνε τέτοιες διαστάσεις.

Για το ΕΑΜ, είπε ότι το ίδρυσαν κάποια μικρά κόμματα, δεν τα κατονόμασε, αλλά με έμφαση συνέχισε πως "εμείς, δηλαδή ο ίδιος, πήραμε την πρωτοβουλία κι έτσι το ΕΑΜ μεγαλούργησε".

Οσο για τον Αρη Βελουχιώτη, είπε ότι "ήταν σημαντική η προσφορά του στην εξάλειψη της κλεψιάς, αφού τιμώρησε σκληρά μερικούς ζωοκλέφτες"!

Για να μη χαλάσει το κλίμα που με επιμέλεια καλλιεργήθηκε, πάρθηκαν μέτρα έκτακτα. Δεν έπρεπε σε καμιά περίπτωση να ακουστεί κάτι διαφορετικό από ό,τι οι οργανωτές της εκδήλωσης έκριναν σκόπιμο. Σε κάποιους εκπροσώπους φορέων που εκδήλωσαν την επιθυμία να απευθύνουν χαιρετισμό και ήδη είχαν γραφτεί στην κατάσταση, δεν τους επέτρεψαν να πλησιάσουν στο μικρόφωνο, γιατί αυτή ήταν η εντολή του Γιαννόπουλου. Η κατάσταση πήρε εκρηκτικές διαστάσεις και σε διαμαρτυρίες, γιατί κάθε χρόνο είναι ο ίδιος ομιλητής, εισέπραξαν την απάντηση ότι "αυτός είναι που εξασφαλίζει τα χρήματα για τα σφαχτάρια που ψήνονται".

Μπορεί η εκδήλωση για τα 52 χρόνια της ΠΕΕΑ στη Βίνιανη να εκφυλίζεται σκόπιμα, ο Ε. Γιαννόπουλος όμως με αξιοζήλευτο δικανικό τρόπο κατάφερε να πείσει το ακροατήριό του ότι η Εθνική Αντίσταση έγινε από τον ίδιο και το ΠΑΣΟΚ.

Το Παράρτημα της ΠΕΑΕΑ Ευρυτανίας με αγανάκτηση παρακολουθεί την προσπάθεια που γίνεται να εκφυλιστούν οι εκδηλώσεις, που θυμίζουν φωτεινές εξάρσεις της αιματοβαμμένης Εθνικής Αντίστασης.

Με δικαιολογημένη οργή και με τρόπο κατηγορηματικό, διατυπώνει την αντίθεσή του σε τέτοιου είδους μεθοδεύσεις, τις οποίες από χρέος στην ιστορική αλήθεια ανελλιπώς θα καταγγέλλει.

Η Διοικούσα Επιτροπή του Παραρτήματος Ευρυτανίας ΠΕΑΕΑ

Από τη δράση των Παραρτημάτων

Η Μάχη στα Τάχνιστα

Στις 5 Μάη τα Παραρτήματα των οργανώσεων ΠΕΑΕΑ - ΠΟΑΕΑ - ΠΣΑΕΕΑ Νομού Πιερίας διοργάνωσαν εκδήλωση αφιερωμένη στην 53η επέτειο της μάχης στα Τάχνιστα (Κάτω Μηλιά) Πιερίας, που έγινε μεταξύ των τμημάτων του ΕΛΑΣ και ενός τάγματος Γερμανών και συνεργατών τους που οχυρώθηκαν μέσα στο χωριό.

Στην εκδήλωση πήραν μέρος εκπρόσωποι της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, των πολιτικών κομμάτων ΚΚΕ, ΠΑΣΟΚ, "ΣΥΝ", της ΚΝΕ, των Παραρτημάτων της ΠΕΑΕΑ από περιοχές της Θεσσαλίας και Μακεδονίας, των Κεντρικών Γραφείων της Αθήνας και άλλων φορέων. Η κεντρική ομιλία έγινε από τον πρόεδρο της ΠΕΑΕΑ Κατερίνης. Χαιρετισμό απηύθυνε ο δήμαρχος Κατερίνης, ο οποίος διαβεβαίωσε τους παρευρισκόμενους, ότι μέσα στο 1966 θα γίνει η ανέγερση Μνημείου Εθνικής Αντίστασης. Γι' αυτό το σκοπό, πολλοί αντιστασιακοί πρόσφεραν χρηματικά ποσά.

Στα Ψηλά Αλώνια

Ο λαός της Πάτρας και αγωνιστές της Εθνικής Αντίστασης τίμησαν, την Κυριακή 19 Μάη, τους αγωνιστές που απαγχονίστηκαν από τους Γερμανούς κατακτητές και τους ντόπιους συνεργάτες τους στις 9 Μάη 1944 στα Ψηλά Αλώνια της Πάτρας. Παρευρέθηκαν και κατέθεσαν στεφάνια εκπρόσωποι από τα Παραρτήματα της ΠΕΑΕΑ Αιγίου, Κάτω Αχαγιάς, Κλειτορίας, Ηλείας. Επίσης, από τη ΝΕ Αχαϊας του ΚΚΕ, την ΚΝΕ, την ΕΕΔΥΕ, το Εργατικό Κέντρο, το Συνδικάτο Οικοδόμων, τον Παμμικρασιατικό Σύνδεσμο, τη δημοτική κίνηση "Πάτρα μπροστά". Την κεντρική ομιλία έκανε ο πρόεδρος του Παραρτήματος Πάτρας Νίκος Θεοφιλάτος.

Για το Μάαστριχτ

Με θέμα "Η Φιλοσοφία - Ιδεολογία και η πολιτιστική ολοκλήρωση του Μάαστριχτ", που ανέπτυξε ο συγγραφέας - ερευνητής Γιάννης Νικολόπουλος σε εκδήλωση που διοργάνωσε το Παράρτημα της ΠΕΑΕΑ Βάθης - Αχαρνών,την Τετάρτη 8 - 5 - 96, εγκρίθηκε ψήφισμα διαμαρτυρίας με 80 υπογραφές που εστάλη με επιτροπή στην κυβέρνηση.

Αντιστασιακές του Καναδά

Μέσα στον κατάμεστο χώρο της Οργάνωσης Αγωνιστών Εθνικής Αντίστασης Τορόντο Καναδά 1941 - '45, το Γυναικείο Τμήμα με τη συμπαράσταση όλου του Διοικητικού Συμβουλίου, διοργάνωσε γιορταστική εκδήλωση προς τιμήν της Εργατικής Πρωτομαγιάς. Η υπεύθυνη Ελένη Βιγλατζή αναφέρθηκε στο ιστορικό της μέρας τονίζοντας ότι η κοινωνική αδικία παρέμεινε και τα μηνύματα του Σικάγου εξακολουθούν να διατηρούν την αξία τους. Στη συνέχεια η γραμματέας του Τμήματος Πίτσα Καραναγνώστη - Δημητροπούλου μετά το χαιρετισμό που έκανε απάγγειλε ποιήματα επίκαιρα της μέρας και η βραδιά συνεχίστηκε με γλέντι ελληνικό και εδέσματα που κατασκεύασε και πρόσφερε το Γυναικείο Τμήμα της Οργάνωσης.

Ο εκπρόσωπος της ΠΕΑΕΑ Σπύρος Διλιντάς, κύριος ομιλητής της εκδήλωσης

Ο εκπρόσωπος της ΠΕΑΕΑ, Σπύρος Διλιντάς, κύριος ομιλητής της εκδήλωσης στον Καρακόλιθο Λιβαδειάς (φωτογραφία Γ. Λιονάκης)

ΚΑΡΑΚΟΛΙΘΟΣ ΛΙΒΑΔΕΙΑΣ
Μνημείο για τους 124 εκτελεσμένους

Καρακόλιθος Λιβαδειάς, 24 Μάη 1944. Εκατόν είκοσι τέσσερις πατριώτες, οι περισσότεροι κρατούμενοι στις φυλακές της Λιβαδειάς, πέφτουν νεκροί από τις σφαίρες του αποσπάσματος των γερμανικών στρατευμάτων κατοχής, ως αντίποινα για το θάνατο Γερμανού αξιωματικού σε μάχη με τον ΕΛΑΣ. Καρακόλιθος Λιβαδειάς, 19 Μάη 1996. Αντιστασιακοί και πλήθος κόσμου αποτίουν φόρο τιμής στους εκτελεσμένους αγωνιστές, σε εκδήλωση που διοργάνωσαν ο Δήμος Λιβαδειάς το Παράρτημα της ΠΕΑΕΑ και οι συγγενείς των θυμάτων. Και η πικρία όλων είναι γενική. Αν και έχουν περάσει 52 χρόνια από μια τέτοια θυσία, δεν έχει ανεγερθεί ένα ανάλογο μνημείο. Σ' αυτό το σημείο στάθηκε και ο κύριος ομιλητής της εκδήλωσης Σπύρος Διλιντάς,εκπρόσωπος από τα Κεντρικά Γραφεία της ΠΕΑΕΑ και απευθυνόμενος προς τον δήμαρχο Λιβαδειάς τόνισε ότι είναι απαράδεκτη η αδιαφορία απέναντι στους νεκρούς του πατριωτικού αγώνα, οι οποίοι πρέπει να τιμούνται με έργα, που θα ολοκληρώνουν ή θα είναι συνέχεια των πατριωτικών, κοινωνικών και ανθρωπιστικών οραμάτων τους. Απευθυνόμενος δε προς τους παριστάμενους βουλευτές της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, έθεσε τα κόμματά τους προ των ευθυνών τους για τον απαράδεκτο τρόπο που αντιμετωπίζουν το μέγιστο θέμα των γερμανικών επανορθώσεων και του κατοχικού δανείου.

Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν και κατέθεσαν στεφάνια αντιπροσωπείες: Παραρτημάτων της ΠΕΑΕΑ των γύρω περιοχών, της Αττικής, των Κεντρικών Γραφείων, της Πανελλήνιας Ενωσης Θυμάτων Κατοχής ο "Φοίνικας", των Αναπήρων και Θυμάτων '41 - '44, πολιτικών κομμάτων, αστυνομικών και δημοτικών αρχών (με επικεφαλής τον δήμαρχο) και μαζικών φορέων.

Συνέδριο Αναπήρων

Συνέδριο Αναπήρων

Η Εθνική Γενική Συνομοσπονδία Αναπήρων και Θυμάτων Πολέμου Ελλάδας πραγματοποιεί το 26ο Πανελλήνιο Συνέδριο Αναπήρων Θυμάτων Πολέμου και Εθνικής Αντίστασης,στο οποίο μετέχουν 300 εκπρόσωποι 13 Ομοσπονδιών και 152 Σωματείων από όλη τη χώρα, στο θέατρο ΑΚΡΟΠΟΛ (Ιπποκράτους 7). Εναρξη του Συνεδρίου την Κυριακή 26 - 5 - 96 στις 10 πμ και λήξη των εργασιών του την Τετάρτη 29 - 5 - 96,με αρχαιρεσίες για εκλογή οργάνων της διοίκησης.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ