ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 19 Ιούνη 1996
Σελ. /36
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Γιορτινή Μουσική

Γιορτή της Μουσικής η 21η του Ιούνη και ο Δήμος της Αθήνας αποφάσισε να δώσει το "παρών" του για πρώτη φορά στις εορταστικές εκδηλώσεις. Ετσι, το Πνευματικό Κέντρο του δήμου, σε συνεργασία με το Τρίτο Πρόγραμμα της ΕΡΑ και το "Ατενέουμ" διοργανώνει την Παρασκευή πλήθος μουσικών εκδηλώσεων σε διάφορες γωνιές της Αθήνας. Από τις 8 το πρωί στον υπόγειο σταθμό της Ομόνοιας, στην Πλάκα, στο Κολωνάκι, στο Θησείο, στο Γκάζι, στο Αρχαιολογικό Μουσείο, στο Καλλιμάρμαρο Στάδιο, στην Αιόλου κ.α. η Αθήνα θα πλημμυρίσει με όλα τα είδη της μουσικής.

Από τις σημαντικότερες "στιγμές" της γιορτής είναι η έναρξη (μεθαύριο, στις 6μμ) του "1ου Φεστιβάλ Μουσικού Αυτοσχεδιασμού",που διοργανώνεται από το Ινστιτούτο Ερευνας Μουσικής και Ακουστικής στο Γκάζι, υπό την αιγίδα του Δήμου Αθηναίων. Στο τριήμερο Φεστιβάλ, που αποσκοπεί να παρουσιάσει τη ζωντανή αυτοσχεδιαστική διάσταση στη μουσική, θα συμμετάσχουν περισσότερα από 60 διαφορετικά συγκροτήματα και μουσικοί.

Στις 8.45 μμ, εξάλλου, από το Πνευματικό Κέντρο θα ξεκινήσει Πορεία Διεκδίκησης Πολιτισμού,η οποία θα περάσει από τη Βουλή των Ελλήνων και θα καταθέσει ψήφισμα. Στη συνέχεια η πορεία, με επικεφαλής πάντα τη Φιλαρμονική του Δήμου Αθηναίων, θα καταλήξει στο Ζάππειο, όπου θα κλείσει η αυλαία της Γιορτής με την παράσταση της οπερέτας του Νίκου Χατζηαποστόλου "Οι Απάχηδες των Αθηνών".Ολες οι εκδηλώσεις θα μεταδίδονται απ' ευθείας από το Τρίτο Πρόγραμμα και τον "Αθήνα 9,84".

Το Γαλλικό Ινστιτούτο,επίσης, με αφορμή τη Γιορτή, που ας σημειωθεί ότι την ίδια μέρα πραγματοποιείται σε περισσότερες από 90 χώρες, διοργανώνει μεθαύριο (από τις 5 το απόγευμα μέχρι τα μεσάνυχτα), στην αυλή του, τη δική του μουσική γιορτή, σε συνεργασία με το Ωδείο "Φ. Νάκας" και την ΕΡΑ-2. Θα συμμετέχουν 12 διαφορετικές ορχήστρες, όπως: Σύνολο Μουσικής Δωματίου, Νίκος - Γιασεμή Σαραγούδα, Ψαραντώνης, Lamia Bedioui, Galineira, De Treces, Drums of Passion, Ρεμπέτ Ασκέρ κ.ά.

Στον κήπο του Μουσείου Λαϊκών Οργάνων, εξάλλου, μεθαύριο, στις 8.30μμ, θα γίνει η καθιερωμένη συναυλία με αφορμή τον γιορτασμό. Παίζουν όργανα και τραγουδούν οι μαθητές που παρακολούθησαν φέτος τα σεμινάρια του Μουσείου, μαζί με τους δασκάλους τους: Δόμνα Σαμίου (δημοτικό τραγούδι), Βαγγέλη Κώτσου (πολυφωνικό ηπειρωτικό τραγούδι) και Χρήστο Τσιαμούλη (ούτι, λαούτο, ταμπουράς). Η είσοδος είναι ελεύθερη.

"Μαλαματένιο" καλοκαίρι

Διευρυμένη με αρκετές συναυλίες στην επαρχία, η φετινή καλοκαιρινή περιοδεία του Σωκράτη Μάλαμα.Ο Θεσσαλονικιός τραγουδοποιός ξεκινά το μουσικό του ταξίδι από το Νομό Αττικής. Στις 25 Ιουνίου θα δώσει συναυλία στο "Βεάκειο", ενώ στη συνέχεια θα εμφανιστεί στις 10 Ιουλίου στο Θέατρο Βράχων "Μελίνα Μερκούρη", στις 26 Αυγούστου στην Ελευσίνα (Παλιό Ελαιουργείο Κανελλοπούλου) και το Σεπτέμβριο στους Θρακομακεδόνες.

Ακολουθούν οι συναυλίες του: στις 13/7 στην Τζια (αρχαιολογικός χώρος Αγ. Ειρήνης), στις 5/8 στη Σκιάθο, στις 8/8 στο Βόλο, στις 14 και 15/8 στην Κρήτη, στις 11/8 στην ακριτική Καστανιά, στις 23/8 στην Κοζάνη, την 1/9 στη Δράμα και στις 5/9 στη Θεσσαλονίκη (Θέατρο Δάσους).

"Τραγούδι" στο Λυκαβηττό

Την αθηναϊκή της πρεμιέρα θα πραγματοποιήσει την Παρασκευή, στις 9.30μμ, η νέα παραγωγή του Κέντρου Μουσικού Θεάτρου Βόλου. Ο λόγος για το "Τραγούδι του Αιώνα",το μιούζικαλ του Δημήτρη Μαραγκόπουλου σε λιμπρέτο του Σωτήρη Χατζάκη,που μετά τις επιτυχημένες παραστάσεις του στο Δημοτικό Θέατρο Βόλου, θα παρουσιαστεί μεθαύριο στο θέατρο του Λυκαβηττού. Το μουσικοθεατρικό αυτό έργο ανεβαίνει σε σκηνοθεσία του Βασίλη Νικολαϊδη και διεύθυνση ορχήστρας του Θόδωρου Αγγελόπουλου, ενώ αξίζει να σημειωθεί ότι για την υλοποίηση της παραγωγής συνεργάστηκε ένα μεγάλο επιτελείο (εκατό ατόμων περίπου) από επαγγελματίες αλλά και μαθητές του Δημοτικού Ωδείου, της Σχολής Χορού και μέλη της Παιδικής και Δημοτικής Χορωδίας, της Συμφωνικής Ορχήστρας και της Φιλαρμονικής του Δήμου Βόλου.

Η "καλημέρα" του Ορφέα

"Καλή σου μέρα αν ξυπνάς" μας λέει με το δικό του, αισθαντικό τρόπο ο Ορφέας Περίδης,καταθέτοντας την τελευταία του δισκογραφική δουλιά, που φέρει τον παραπάνω τίτλο. Το υλικό του το παρουσίασε για πρώτη φορά ζωντανά τα μεσάνυχτα της περασμένης Παρασκευής - ξημερώματα Σαββάτου, στο θέατρο της Δώρας Στράτου, στου Φιλοπάππου. Εννιακόσια άτομα κατέκλυσαν το θέατρο για να απολαύσουν τον Ορφέα, που με τη συνοδεία μόνο της κιθάρας του μίλησε για τον Αυγερινό και την Καρδερίνα και για άλλα πολλά, προσφέροντας μια βραδιά ονειρεμένη.

"Ηχοι Ελληνικοί"

Το Ελληνικό Μουσικό Σύνολο του Εθνικού Ωδείου θα λάβει μέρος στο Ευρωπαϊκό Μουσικό Φεστιβάλ Νέων,που διοργανώνεται στο πλαίσιο των μουσικών εκδηλώσεων της Κοπεγχάγης Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης '96.Οπως ανέφερε στη χτεσινή συνέντευξη Τύπου ο δήμαρχος Αθηναίων Δ. Αβραμόπουλος "στο φεστιβάλ αυτό λαμβάνουν μέρος 200 διαφορετικά σύνολα και 8.000 νέοι από 37 χώρες της Ευρώπης. Πρόκειται για τη μοναδική ελληνική συμμετοχή στο "Ευρωπαϊκό Φεστιβάλ Νέων"".

Συγκεκριμένα, το "Ελληνικό Μουσικό Σύνολο" συμμετέχει σε τέσσερις εκδηλώσεις και παρουσιάζει ένα πρόγραμμα με αναφορά στην Ελλάδα και τίτλο "Ηχοι Ελληνικοί".Την καλλιτεχνική επιμέλεια του προγράμματος έχει αναλάβει ο Περικλής Κούκος,στον οποίο η επιτροπή του φεστιβάλ ανέθεσε και τη σύνθεση έργου, που το "Ελληνικό Μουσικό Σύνολο" θα παρουσιάσει σε πρώτη εκτέλεση.

Μινιμαλιστικά και άλλα

Μια μέρα μετά τη συναυλία του στο "Μύλο" της Θεσσαλονίκης, ο δημοφιλής μινιμαλιστής συνθέτης Βιμ Μέρτενς σήμερα εμφανίζεται στο Θέατρο Βράχων "Μελίνα Μερκούρη", παρουσιάζοντας ένα πρόγραμμα σε σόλο πιάνο μουσική για ταινίες βωβού κινηματογράφου, μια μοναδική συνύπαρξη ήχου και εικόνας. Στον ίδιο χώρο αύριο θα δώσει συναυλία ο Μανώλης Λιδάκης,εγκαινιάζοντας την καλοκαιρινή του περιοδεία. Μαζί του οι Ερωφίλη και Δέσποινα Ολυμπίου.

Στον Πύργο Πλακεντίας, στην Πεντέλη, στο πλαίσιο των "Κρυσταλλείων '96", αύριο (9μμ) θα δώσει συναυλία η Ελλη Πασπαλά.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ