ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 19 Ιούνη 1996
Σελ. /36
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Ο "χρυσός του Πριάμου"

"Τηλέμαχέ μου, τέλειωσε ο πόλεμος της Τροίας (...)", έγραφε ο Ομηρος στην"Οδύσσεια". Αν ζούσε θα έλεγε για τον "πόλεμο" που "μαίνεται" στο πολιτικό, διπλωματικό, οικονομικό και επιστημονικό παρασκήνιο για την "κατάκτηση" μιας άλλης "Τροίας". Για την απόκτηση του θρυλικού "θησαυρού του Πριάμου", δηλαδή των ευρημάτων του Ερίκου Σλίμαν το Μάη του 1873 στην Τροία, που εκτίθεται πλέον στο Μουσείο Πούσκιν της Μόσχας και τον οποίο διεκδικούν η Γερμανία και η Τουρκία,ενώ η Ελλάδα επιθυμεί την εξαγωγή του από τη Ρωσία και την παρουσίασή του πρώτα στη χώρα μας, αφού ο Σλίμαν εδώ τον έφερε για να μείνει για πάντα και θα έμενε, αν η Ελλάδα δεν είχε υποκύψει στις πιέσεις της "προστάτιδάς" της Γερμανίας να αποδοθεί σ' αυτήν (που και σήμερα έχει το πάνω χέρι...) ο θησαυρός ...επειδή ο Σλίμαν ήταν Γερμανός.

Την "οδύσσεια" των ευρημάτων του Σλίμαν έρχεται να υπογραμμίσει μια σημαντική, παγκόσμια συνέκδοση μεγάλων οίκων (ευρωπαϊκών κι ενός αμερικάνικου) με τίτλο "Ο θησαυρός της τροίας. Οι ανασκαφές του Ερίκου Σλίμαν",η οποία κυκλοφόρησε στα ελληνικά από τις εκδόσεις "Αδάμ".Για την εξαιρετικά καλαίσθητη ελληνική έκδοση (η ελληνική τυπογραφία πράγματι δεν έχει να ζηλέψει τις εκδόσεις ξένων περιώνυμων οίκων) συνεργάστηκαν επιστήμονες του Μουσείου Πούσκιν και η διευθύντριά του Ιρίνα Αντόνοβα.Ο τόμος προλογίζεται από τον νυν υπουργό Πολιτισμού της Ρωσικής Ομοσπονδίας, Ευγένι Σιντόροβ, ο οποίος υπογραμμίζει ότι "οι συνεργάτες του Μουσείου Πούσκιν διαφύλαξαν στοργικά την ανεκτίμητη χρυσή συλλογή του Σλίμαν, για να την παρουσιάσουν σήμερα και πάλι στους επισκέπτες του Μουσείου".

Η έκδοση παρουσιάστηκε χτες από την εκδότρια Σέβη Αδάμ και τον καθηγητή Προϊστορικής Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών, ειδικευμένο στα θέματα του Σλίμαν Γιώργο Κορρέ,ο οποίος συγκαταλεγόταν μεταξύ μιας οκταμελούς διεθνούς ομάδας αρχαιολόγων - ερευνητών που πρώτοι εξέτασαν τη συλλογή, όταν η Ρωσία επισήμως παραδέχτηκε ότι ο θησαυρός φυλασσόταν στο Μουσείο Πούσκιν.

Ο Γ. Κορρές αναφέρθηκε στην περιπετειώδη ιστορία του θησαυρού ("δείτε την ως σενάριο ταινίας" είπε χαρακτηριστικά), στις "σκληρές διαπραγματεύσεις Ρωσίας και Γερμανίας για τα λάφυρα πολέμου" (σ.σ. η Γερμανία διεκδικεί το θησαυρό εκβιάζοντας τον Γιέλτσιν και με υποσχέσεις περί οικονομικής στήριξής του, αλλά αρνείται την επιστροφή των αμέτρητων κειμηλίων που άρπαξε από τη Ρωσία και τις άλλες Δημοκρατίες της πρώην ΕΣΣΔ), στη "μεγαλοφυία της Αρχαιολογίας" - τον Σλίμαν - και υπογράμμισε: "Η έκδοση αυτή είναι η καλύτερη μετά από 123 χρόνια δημοσίευσης των ευρημάτων του Σλίμαν. Και η ουσιαστικότερη συμμετοχή της χώρας μας στην υπόθεση του θησαυρού, μια υπόθεση στην οποία έχουμε κυρίαρχο επιστημονικό λόγο".

Τέχνες της "Πέτρας"

Αφιερωμένο στην Μελίνα Μερκούρη είναι το φετινό Φεστιβάλ Πέτρας,όπου από 19/8-22/9 θα πραγματοποιηθούν 24 εκδηλώσεις από 21 σχήματα στα πλαίσια 6 θεματικών ενοτήτων.

Η πρώτη θεματική ενότητα "Για τη Μελίνα" περιλαμβάνει θέματα όπως "Μελίνα και Κινηματογράφος", "Μελίνα και Μουσείο Ακρόπολης - Επιστροφή των Μαρμάρων" κ. ά. Η δεύτερη ενότητα είναι το "Θέατρο" με έξι συνολικά εκδηλώσεις. Η τρίτη ενότητα αφορά σε τέσσερις "Κυριακές Ποίησης και Τραγουδιού" με τους: Ν. Χουλιαρά - Α. Καγιαλόγλου, Μ. Γκανά - Ν. Ξυδάκη, Λ. Πούλιο - Β. Λέκκα, Μ. Αναγνωστάκη - Μ. Φαραντούρη. Ξεχωριστή θέση κατέχει ο "Καραγκιόζης" με τέσσερις εκδηλώσεις αφιερωμένες στη μνήμη του Γιώργου Χαρίδημου.

Η ενότητα "Θέατρο και Ερευνα" φιλοξενεί την Καλλιτεχνική Εταιρεία "Αργώ", τη Θεατρική Ομάδα "Σμίλη" και το Κέντρο Δράματος του Παντείου Πανεπιστημίου. Η τελευταία ενότητα είναι το "Παιδικό Θέατρο" με τις παραστάσεις του Θεάτρου Τέχνης "Ο Μικρός Πρίγκιπας" και του Εθνικού Θεάτρου "Η Ωραία Κοιμωμένη".

Οι εκδηλώσεις θα γίνουν στο "Θέατρο Πέτρας" (Θέατρο Π. Μπρουκ), στο θερινό κινηματογράφο "Πετρούπολις" και σε πλατείες. Φέτος δε θα χρησιμοποιηθεί το μεγάλο θέατρο. Οπως ανακοίνωσε ο Δήμος Πετρούπολης κτίζεται στη θέση του παλιού μεγάλου θεάτρου ένα νέο πέτρινο θέατρο 3.000 θέσεων, που θα είναι έτοιμο το καλοκαίρι του 1997.

@ Η Διεύθυνση Μουσικών Συνόλων της ΕΡΤ ανακοίνωσε ότι προκειμένου να
  • Η Διεύθυνση Μουσικών Συνόλων της ΕΡΤ ανακοίνωσε ότι προκειμένου να καλύψει μια θέση εκτάκτου μουσικού για ένα αγγλικό κόρνο - τρίτο όμποε, καθώς και δύο θέσεις βιόλας, μιας κορυφαίου και μιας "Tutti", για την Εθνική Συμφωνική Ορχήστρα, καλεί όσους ενδιαφέρονται να συνεργαστούν ως εξωτερικοί συνεργάτες να προσέλθουν σε ακρόαση, τη Δευτέρα, 1 Ιουλίου (1μ.μ.), στο στούντιο C του Ραδιομεγάρου (Μεσογείων 432). Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να υποβάλουν αιτήσεις στη Διεύθυνση Μουσικών Συνόλων (κ. Κ. Μάντζαρη), μέχρι τις 25 Ιουνίου. Για περισσότερες πληροφορίες στο τηλέφωνο 6066.115.
@ Ακυρώνεται, για λόγους που δεν σχετίζονται με τους διοργανωτές του
  • Ακυρώνεται, για λόγους που δε σχετίζονται με τους διοργανωτές του Φεστιβάλ Βύρωνα, η βραδιά τιμής στον Μάνο Χατζιδάκι, που είχε προγραμματιστεί για τις 24 του Ιούνη.

Νεολιθικά και κυκλαδικά γλυπτά, έργα της Μυκηναϊκής, Μινωικής και Γεωμετρικής περιόδου και δείγματα της τέχνης που άνθισε μέχρι το 480 π. Χ. φιλοξενούνται στη νέα αίθουσα του Μητροπολιτικού Μουσείου της Νέας Υόρκης "Ρόμπερτ εντ Ρεν Μπέλφερ Κουρτ". Αυτή η έκθεση αποτελεί το προοίμιο ενός δεκαετούς πλάνου, με στόχο τη συγκέντρωση σε μεγαλογκαλερί της Ν. Υόρκης των διασκορπισμένων σε διάφορες αίθουσες ή αποθήκες ελληνικών, κυπριακών και ρωμαϊκών θησαυρών. Σχεδιάζεται ακόμα να ανοιχτούν 11, επιπλέον, γκαλερί για να φιλοξενήσουν συλλογές αρχαϊκών και κλασικών αρχαιοτήτων, που κατά καιρούς μάς έκλεψαν οι "προστάτες" μας.

Αυγουστιάτικες "Πρέσπες"

Το πρόγραμμα των εκδηλώσεων "Πρέσπες '96" παρουσίασε σε χτεσινή συνέντευξη Τύπου ο Γ. Λιάνης, ανακοινώνοντας ότι το φετινό πρόγραμμα αφιερώνεται στη μνήμη του Βασίλη Τσιτσάνη,ως φόρο τιμής που θα έπρεπε να είχε αποδοθεί πολύ νωρίτερα, όπως χαρακτηριστικά είπε.

Οι τετραήμερες εκδηλώσεις ανοίγουν, στις 23/8,στο γήπεδο Φλώρινας, με συναυλία του Γκόραν Μπρέγκοβιτς.Στις 24/8 στο νησάκι Αγίου Αχιλλείου θα δώσει συναυλία ο Σταύρος Ξαρχάκος,στις 25/8 στο γήπεδο Φλώρινας θα πραγματοποιηθεί βραδιά Τσιτσάνη.Η τελευταία ημέρα, 26/8 είναι αφιερωμένη στη ροκ μουσική και τους νέους και γι' αυτό το λόγο προσκλήθηκαν τα συγκροτήματα "Ξύλινα Σπαθιά","Τρύπες" και ένα συγκρότημα από τα Σκόπια.

Θερινές αυλαίες
  • Ο "Γυμνός Ερωτας" του Μαρσέλ Ασάρ ανεβαίνει απόψε στο θερινό θέατρο "Οραμα - Κώστα Πρέκα".Η μετάφραση είναι του Πλάτωνα Μουσαίου.Σκηνοθεσία του Κώστα Πρέκα,σκηνικά του Θεόδωρου Βαρδαξή,μουσική του Ζακ Μεναχέμ.Πρωταγωνιστούν: Κώστας Πρέκας, Θεοδώρα Βαρδαξή, Ελενα Στάμου, Αντώνης Λαλάκος, Βασίλης Σιάφης, Μαρίνα Δημοπούλου, Γιάννης Τσιώμου.
  • Αύριο ανοίγει η αυλαία του θεάτρου "Αλσος" με το έργο "Στη Χάγη και στη Φέξη... ο στόλος σας να φέξει".Τα κείμενα έγραψαν: Αγγελος Πυριόχος, Πάνος Χατζηκουτσέλης, Χάρης Ρώμας, Αννα Χατζησοφιά.Η σκηνοθεσία είναι του Χάρρυ Κλυνν,σκηνικά - κοστούμια του Κάρολου Ρωμούση,μουσική του Νίκου Στρατηγού,χορογραφίες του Νίκου Ψαρέλλη.Πρωταγωνιστούν: Μ. Αδαμάκη, Χ. Βαλαβανίδης, Π. Κοντογιαννίδης, Ελ. Πανοπούλου, Χ. Ρώμας, Β. Τριφύλλη, Αν. Τσαγκαρισιάνου, Π. Χατζηκουτσέλης. Συμμετέχουν: Γ. Γαλλίτης, Μ. Λαγουρού, Θ. Παλιούρας, Ζ. Μεταξά.


Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ