ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 22 Ιούνη 1996
Σελ. /32
ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
Αρχισε η αντίστροφη μέτρηση...

Με τέσσερις σούπερ προημιτελικούς συνεχίζεται το Σαββατοκύριακο το ΕΥΡΩ '96

Η διήμερη ξεκούραση των "πολεμιστών" τελείωσε. Η μάχη της πρόκρισης και της διάκρισης ξαναρχίζει για τις οκτώ ικανές ή τυχερές (η επιλογή δική σας) ομάδες που εξασφάλισαν την πρόκρισή τους στην προημιτελική φάση του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος. Ισπανία, Αγγλία, Γαλλία, Ολλανδία, Γερμανία, Κροατία, Πορτογαλία και Τσεχία (ανά ζεύγος) θα παλέψουν σήμερα και αύριο για να κρατήσουν ζωντανό το... όνειρο.

Βασική διαφορά από το πρόσφατο παρελθόν το γεγονός πως οι αγώνες αυτοί είναι "ζωής ή θανάτου". Οποιος χάσει αποχαιρετάει την Αγγλία και ξεκινάει... διακοπές. Είναι λοιπόν προφανές ότι η αδρεναλίνη ανεβαίνει στα ύψη και το άγχος πλημμυρίζει καρδιά και μυαλό. Θα επηρεάσει αυτό την απόδοση των παιχτών; Αλλοι απαντούν θετικά και άλλοι αρνητικά, επισημαίνοντας πως η θέληση για πρόκριση, άρα η επίτευξη της νίκης, υπερισχύει. Ως συνήθως, η ιστορία θα δείξει... Τα σημερινά ματς.

Ισπανία - Αγγλία

Την αυλαία των προημιτελικών αγώνων ανοίγει το παιχνίδι του Γουέμπλεϊ (17.00, ΕΤ-1) ανάμεσα στην Ισπανία και την Αγγλία. Στο "ναό" του ποδοσφαίρου τυπικά γηπεδούχοι είναι οι Ιβηρες, όπως εύκολα όμως αντιλαμβάνεται κάποιος, στις κερκίδες η συντριπτική πλειοψηφία των οπαδών θα ανήκει στους "οικοδεσπότες".

Ο προπονητής των Ισπανών, Χαβιέ Κλεμέντε, πραγματοποίησε τις προπονήσεις κεκλεισμένων των θυρών, θέλοντας να κρατήσει μυστικά τα πλάνα του. Αναφερόμενος στο αποψινό παιχνίδι δήλωσε μεταξύ άλλων: "Σεβόμαστε την Αγγλία αλλά δεν τη φοβόμαστε. Εδειξε πολύ καλά στοιχεία αλλά δεν είναι ανίκητη. Αισιοδοξώ γιατί έως σήμερα δεν έχουμε κάνει μια μεγάλη εμφάνιση. Καιρός είναι". Προβλήματα με τραυματισμούς ή κάρτες δεν αντιμετωπίζει.

Το ακριβώς αντίθετο συμβαίνει με τον Τέρι Βέναμπλς που έμεινε με 14 παίχτες! Οι τραυματισμοί έχουν "αποδεκατίσει" την ομάδα. Εκτός των Ρέτκναπ, Χάουι, και οι Ανταμς, Αντερτον "πονάνε". Πάντως επικρατεί αισιοδοξία ότι τελικά θα καταφέρουν να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους. Το ευχάριστο για τους Αγγλους είναι ότι αποθεραπεύτηκε ο Πλατ και θα αντικαταστήσει τον τιμωρημένο Ινς.

ΙΣΠΑΝΙΑ: Θουμπιθαρέτα, Αλκόρτα, Σέρζι, Αμπελάρδο, Λόπεζ, Ναδάλ, Ιέρο, Αμαβίστα, Μανχαρίν, Κίκο, Πίτζι.

ΑΓΓΛΙΑ: Σίμαν, Νέβιλ, Ανταμς, Πιρς, Αντερτον, Πλατ, Γκασκόιν, Σάουθγκέιτ, Μακ Μάναμαν, Σίρερ, Σέριγχαμ.

Γαλλία - Ολλανδία

Κάθε άλλο παρά καλό είναι το κλίμα στην Εθνική Ολλανδίας πριν από την αποφασιστική συνάντηση με τη Γαλλία (Ανφιλντ 20.30, ΕΤ-1). Την άσχημη ατμόσφαιρα από την αποχώρηση και τις καταγγελίες του Ντάβιτς, χειροτέρεψε ακόμα περισσότερο η εμφάνιση και το αποτέλεσμα του αγώνα με την Αγγλία.

Σαν "κερασάκι στην τούρτα" προστέθηκαν οι δηλώσεις του Χίντιγκ που θεωρεί τη Γαλλία "κρυφό φαβορί για την κατάκτηση του τροπαίου". Με άλλα λόγια, προβλέπει ήττα της ομάδας του στον σημερινό αγώνα! Μετά από όλα αυτά οι Γάλλοι δικαίως προβάλλουν ως το μεγάλο φαβορί. Εχουν άριστη ψυχολογία, καλύτερη απόδοση (έως τώρα) και το κυριότερο ηρεμία.

ΓΑΛΛΙΑ: Λαμά, Ανγκλομά, Μπλαν, Λιζαραζού, Ντεσαγί, Ντεσάμπ, Καρεμπέ, Γκερέν, Ζιντάν, Τζιοργκαέφ, Ντουκαρί.

ΟΛΛΑΝΔΙΑ: Βαν Ντε Σάαρ, Ράιζιγκερ, Μπλιντ, Μπογκάρντε, Ρ. Ντε Μπουρ, Σίντορφ, Βίτσκε, Χούκστρα, Ζορντί, Μπέργκαμπ, Κλάιφερτ.

Τα αυριανά ματς:

Γερμανία - Κροατία

Στο Ολ Τράνφορντ του Μάντσεστερ (5μμ ΕΤ-2) το για πολλούς πρώτο φαβορί για την κατάκτηση του ΕΥΡΩ '96, η Γερμανία, θα κοντραριστεί με τη νέα ανερχόμενη δύναμη του ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου Κροατία. Ο Μπέρτι Φογκτς δε θα έχει στη διάθεσή του τον Στρουντζ που αποβλήθηκε στον αγώνα με την Ιταλία, ενώ αμφίβολη είναι και η συμμετοχή του Χέλμερ που είναι τραυματίας. Ο κόουτς των "πάντσερ" έχει να πει μόνο καλά λόγια για τον αντίπαλο: "Η Κροατία μπορεί να είναι μια νέα ομάδα, όμως έχει σπουδαίους παίκτες που διακρίνονται στα κορυφαία πρωταθλήματα της Ευρώπης. Πρέπει να αγωνιστούμε σοβαρά και πειθαρχημένα ώστε να πάρουμε τη νίκη και την πρόκριση. Στο παιχνίδι με την Ιταλία δεν είχαμε καλή απόδοση, όμως αυτό το ματς ανήκει στο παρελθόν". Από τη μεριά του ο συνάδελφός του και γνωστός στους Ελληνες φιλάθλους από το πέρασμά του στον ΠΑΟΚ, Μίροσλαβ Μπλάζεβιτς, τονίζει πως η Γερμανία είναι στα μέτρα της Κροατίας: "Οταν είχα πει ότι προτιμώ τη Γερμανία από την Τσεχία, πολλοί με είπαν τρελό. Εξακολουθώ να το πιστεύω αφού το στιλ των αντιπάλων μας ταιριάζει στο δικό μας. Είμαι αισιόδοξος.

ΓΕΡΜΑΝΙΑ: Κέπκε, Ζάμερ, Ρόιτερ, Φρόιντ, Χέλμερ, Αϊλντς, Τζίγκε, Χέσλερ, Μέλερ, Κλίνσμαν, Μπίρχοφ.

ΚΡΟΑΤΙΑ: Λάντιτς, Τζέργκαν, Μπίλιτς, Στίματς, Γιάρνι, Προσινέτσκι, Μπόμπαν, Ασάνοβιτς, Σούκερ, Μπόξιτς, Βλάοβιτς.

Πορτογαλία - Τσεχία

Τρεισήμισι ώρες αργότερα στο Βίλα Παρκ του Μπέρμιγχαμ (8.30μμ ΕΤ-1) η Πορτογαλία θα αντιμετωπίσει την Τσεχία. Δυο ομάδες αουτσάιντερ κατά τους "μπουκμέικερς" του Λονδίνου υπόσχονται όμορφο θέαμα, αφού είναι φύσει επιθετικές ομάδες. Ο κόουτς των "Λουζιτανών" Αντόνιο Ολιβέιρα τονίζει: "Είναι ανοιχτό ματς αφού η Τσεχία θα παίξει δίχως άγχος. Εμείς αν παίξουμε σοβαρά και πειθαρχημένα θα φτάσουμε στη νίκη - πρόκριση. Ασφαλώς και η τύχη θα παίξει καθοριστικό ρόλο". Στην αντίπερα όχθη ο Ντούσα Ουρίν, τεχνικός των Τσέχων, είπε: "Και εδώ που φτάσαμε είναι επιτυχία. Θα αγωνιστούμε ελεύθερα και ό,τι βγει".

ΠΟΡΤΟΓΑΛΙΑ: Βίτορ Μπαϊα, Σεκρετάριο, Κόουτο, Ντιμάζ, Χέντερ, Οσεάνο, Ρουί Κόστα, Πάουλο Σόζα, Φίγκο, Ζοάο Πίντο, Σα Πίντο ή Ντομίγκος.

ΤΣΕΧΙΑ: Κούμπα, Κούμπικ, Λατάλ, Σουχοάρεκ, Χόρνετ, Νέντβαντ, Μπέιμπλ, Πομπόρσκι, Νέμετς, Μπέργκερ, Κούκα.

Διχάζει ο "ξαφνικός θάνατος"

Μια από τις καινοτομίες του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος είναι η εφαρμογή του "ξαφνικού θανάτου" ή αλλιώς όπως το ονόμασαν λιγότερο μακάβρια, του "χρυσού γκολ", που αφορά τους αγώνες νοκ - άουτ. Ο νέος αυτός κανονισμός, για τον ευρωπαϊκό αθλητισμό, αντιγράφηκε από το αμερικάνικο ποδόσφαιρο και το χόκεϊ επί πάγου.

Προβλέπει ότι αν στη διάρκεια της 30λεπτης παράτασης μια από τις δύο ομάδες πετύχει γκολ, αυτόματα παίρνει και την πρόκριση. Με τον κανονισμό αυτό η ΦΙΦΑ ελπίζει πως τόσο σημαντικά παιχνίδια δε θα οδηγούνται στη διαδικασία των πέναλτι. Αν πάντως κατά τη διάρκεια της ημίωρης παράτασης δεν επιτευχθεί γκολ, τότε θα ακολουθήσει η... ρώσικη ρουλέτα της "άσπρης βούλας".

Η απόφαση αυτή έχει διχάσει τους "ποδοσφαιρανθρώπους", αρκετοί από τους οποίους αντιδρούν. Ο προπονητής της Γερμανίας, Μπέρτι Φογκτς, λ.χ. τη χαρακτήρισε γελοία και άδικη. "Αν κάνεις ένα λάθος στο δεύτερο λεπτό της παράτασης σου αφαιρούν το δικαίωμα στα υπόλοιπα 28 να το διορθώσεις", ανέφερε χαρακτηριστικά. Αλλοι προσθέτουν πως θα κάνει τις ομάδες πιο αμυντικές, αφού καμιά δε θα ρισκάρει.

Από την πλευρά του στέλεχος της ΟΥΕΦΑ δε θέλησε να σχολιάσει τις απόψεις που εκφράζονται και αρκέστηκε να πει, "ποτέ δεν μπορείς να κρίνεις αν είναι καλός ένας νόμος ή όχι, αν πρώτα δεν τον εφαρμόσεις". Το πρώτο παιχνίδι στο οποίο είναι πιθανό να υπάρξει εφαρμογή του "χρυσού γκολ" είναι ο σημερινός προημιτελικός ανάμεσα στην Αγγλία και την Ισπανία.

Διαμεσολαβητής ο Ραβούσης

Το ρόλο "πυροσβέστη" στην κόντρα Δημητριάδη - Τροχανά ανέλαβε ο Π. Ραβούσης. Με δηλώσεις του προσπάθησε να υποβαθμίσει το θέμα και να κρατήσει ανοιχτές τις ...γέφυρες. "Θα μιλήσω μαζί του και θα βρούμε άκρη. Οταν ζήτησα από τον πρόεδρο να σεβαστεί την αξία και την ιστορία του, το έκανε με το παραπάνω. Για μένα δεν υπάρχει θέμα, τον θεωρώ παίχτη της ΑΕΚ", ανέφερε.

Εν τω μεταξύ χτες πέρασε από ιατρικές εξετάσεις ο Τσχατάτζε, αλλά την οριστική απόφαση της αθηναϊκής ΠΑΕ για υπογραφή συμβολαίου θα τη μάθει Δευτέρα ή Τρίτη. Θεωρείται πάντως πολύ δύσκολο να είναι καταφατική.

Τέλος συνεχίζονται οι επαφές με τον ΟΦΗ και την οικογένεια Βαρδινογιάννη για τη μετεγγραφή του Κ. Φραντζέσκου. Στελέχη της ΑΕΚ εκφράζουν την αισιοδοξία τους ότι η υπόθεση αυτή, όπως και του ξένου, θα έχει λήξει θετικά πριν από την 1η Ιουλίου.

ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ
Επιστρέφει ο Κακλαμάνος

Ο Αλέκος Κακλαμάνος επιστρέφει στη βάση του. Το ροδίτη επιθετικό, μετά από μια πετυχημένη χρονιά στον Αθηναϊκό όπου είχε δοθεί δανεικός, ο Ολυμπιακός τις προσεχείς μέρες θα τον επαναφέρει στο... λιμάνι του. Ο παίκτης χαίρει εκτίμησης του Ντούσαν Μπάγεβιτς και μαζί με τους Ιλια Ιβιτς, Αλέκο Αλεξανδρή και Ηλία Σαπάνη θα αποτελέσουν το "καρέ" της επιθετικής γραμμής.

Οσον αφορά τα μεταγραφικά ζητήματα, όπως δήλωσε ο Μπάγεβιτς σε τηλεοπτικό κανάλι, θα αποκτηθεί ακόμη ένας αμυντικός και τέλος. Ο νέος τεχνικός των Πειραιωτών θα ψάξει για λίμπερο στη γιουγκοσλαβική αγορά την οποία γνωρίζει άριστα ο Ντούσκο. Πάντα πρώτος στα προγνωστικά είναι ο Βλάνταν Μιλόγεβιτς του Ερυθρού Αστέρα που πέρασε από Γιάννενα και Καλαμάτα.

Αγγλία (πάνω) και Ισπανία (κάτω) ανοίγουν σήμερα το χορό των προκριματικών

Ποιοι "σφυρίζουν"

Ο Γάλλος Μαρκ Μπατά θα διευθύνει τον σημερινό προημιτελικό του Γουέμπλεϊ μεταξύ Αγγλίας - Ισπανίας και ο Ισπανός Λόπεζ Νιέτο αυτόν που θα διεξαχθεί στο Ανφιλντ ανάμεσα σε Γαλλία - Ολλανδία. Στους κυριακάτικους προημιτελικούς θα "σφυρίξουν", στο μεν Γερμανία - Κροατία (Ολντ Τράφορντ) ο Σαντέλ, στο δε Τσεχία - Πορτογαλία (Βίλα Παρκ) ο Κρουγκ. Για την ημιτελική φάση προεπιλέχτηκαν τρεις διαιτητές, οι Μότραμ, Πουλ, Παϊρέτο. Η κλήρωση, από την οποία θα αναδειχτούν οι δύο τυχεροί, θα γίνει αύριο μετά την ολοκλήρωση των αγώνων.

"Μποσμάν"... Νο 2

Μετά τον Μποσμάν άλλος ένας ποδοσφαιριστής βάλλει κατά των κανονισμών. Πρόκειται για τον Δανό Μίκελ Μπεκ που αγωνιζόταν στην Κολωνία. Κατέθεσε αγωγή κατά της ομάδας του και της γερμανικής Ομοσπονδίας για παραβίαση της ελεύθερης διακίνησης στην ΕΕ αλλά και της αρχής του ελεύθερου ανταγωνισμού.

Το συμβόλαιο του ποδοσφαιριστή έληγε στις 30 Ιούνη του τρέχοντος έτους. Αυτός υπέγραψε στη Μίλντεσμπρο, όμως η Κολωνία προχώρησε σε μονομερή ανανέωση. Σύμφωνα με το δικηγόρο του Μπεκ, η περίπτωση του πελάτη του εμπίπτει στις διατάξεις της απόφασης Μποσμάν.

Αν είναι σωστό ή όχι θα το κρίνουν τα δικαστήρια. Στην περίπτωση πάντως που ο παίχτης δικαιωθεί, όπως εύκολα καταλαβαίνει κάποιος, το χτύπημα για τις ΠΑΕ θα είναι ακόμα μεγαλύτερο.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ