ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 22 Ιούνη 1996
Σελ. /32
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Δυο ζούγκλες με ομοιότητες και διαφορές

Παρομοιάζουν την καπιταλιστική ζούγκλα, στην οποία έχει περιέλθει το μεγαλύτερο μέρος του πλανήτη, με τη φυσική ζούγκλα. Η παρομοίωση ή αλλιώς ο παραλληλισμός αδικεί, σε ορισμένα σημεία, τη δεύτερη. Η καπιταλιστική είναι χειρότερη, σε πολλά. Ιδού ένα εκ των πολλών:

Στη ζούγκλα της φύσης τα θηρία, και γενικά τα άγρια ζώα, κυνηγούν, όταν πεινάσουν, γιατί έχουν ανάγκη τροφής. Κι όταν εξασφαλίσουν την απαραίτητη λεία, αρκούνται σ' αυτήν. Χορταίνουν και ησυχάζουν. Τα θηρία του καπιταλισμού δε χορταίνουν ποτέ. Δε σταματούν το κυνήγι. Ποτέ δεν τους αρκεί η λεία. Θέλουν όλο και περισσότερη. Η απληστία τους δεν έχει όρια.

Ο Γκόρκι, όταν πήγε στην Αμερική κι έμεινε επί ένα διάστημα, μελετώντας την αμερικάνικη κοινωνία και ζωή, έμαθε για έναν πάμπλουτο επιχειρηματία, ότι δεν ήξερε τι είχε. Κι ότι συνέχιζε να συγκεντρώνει τεράστια πλούτη. Στη φαντασία του, ανεπτυγμένη φαντασία συγγραφέα, σχημάτισε την εικόνα ενός όντος υπεράνθρωπου.

Φαντάστηκε ο μέγας Ρώσος συγγραφέας και ανθρωπιστής τον ζάπλουτο και αχόρταγο καπιταλίστα σαν ένα γίγαντα, σαν ένα δράκο, σαν ένα Γαργαντούα, που καταβρόχθιζε τα εκλεκτότερα εδέσματα σε μεγάλες ποσότητες. Ομως, ποια ήταν η έκπληξή του, όταν του τον γνώρισαν! Βρέθηκε μπροστά σ' ένα γερόντιο, αδύνατο, ωχρό, ζαρωμένο, που γευμάτιζε μόνο με μια ελαφριά σούπα, ενώ συνάμα έδινε διαταγές στους υπαλλήλους του, ν' αναπτύξουν περισσότερο τις επιχειρήσεις του, για να του αποδίδουν όλο και μεγαλύτερα κέρδη!

Υπάρχουν και ομοιότητες μεταξύ της καπιταλιστικής ζούγκλας και της φυσικής. Εχω επισημάνει μία και θα επιχειρήσω να την αναπτύξω, αν και η ανάπτυξή της αδικείται, περιοριζόμενη στο χώρο ενός χρονογραφήματος. Θα μπορούσε ν' αποτελέσει το θέμα ενός τρίπρακτου θεατρικού έργου.

Οι λέοντες, οι βασιλείς της ζούγκλας, βγαίνουν πεινασμένοι, στο κυνήγι. Επιτυγχάνουν πλούσια λεία και στρώνουν το τραπέζι τους. Τραπέζι βασιλικό. Τρώνε πλούσια κι έπειτα αποσύρονται σε δροσερό μέρος και αναπαύονται.

Ενώ οι λέοντες τρώνε, τους παρακολουθούν από απόσταση τα τσακάλια, πεινασμένα, με τα σάλια τους τρέχοντα. Κι όταν οι βασιλείς φάνε και απομακρυνθούν, επιπίπτουν αυτά στα υπολείμματα του βασιλικού δείπνου. Και απογυμνώνουν τα κόκαλα, τα γλείφουν και τα δυνάμενα, να μασηθούν σημεία των κοκάλων, τα καταβροχθίζουν.

Δε χρειάζεται πολλή φαντασία για να δούμε την παράλληλη σκηνή στη ζούγκλα του καπιταλισμού. Τα αφεντικά, οι λέοντες του συστήματος, απολαμβάνουν όλα τα αγαθά, στρωμένα μπροστά τους σ' ένα μεγαλοπρεπές τραπέζι. Και τους περιστοιχίζουν τα τσακάλια. Δηλαδή, τα τσιράκια τους, οι παρατρεχάμενοι, τα πειθήνια όργανά τους, οι εθελόδουλοι ή όπως αλλιώς μπορεί κανείς να τους χαρακτηρίσει.

Περιμένουν τα ανθρώπινα αυτά τσακάλια, να γευτούν τα περισσεύματα του λεόντειου τραπεζιού, να γλείψουν κανένα κόκαλο. Οι δε καπιταλιστικοί λέοντες είναι εξυπηρετικότεροι από εκείνους της φυσικής ζούγκλας. Πετάνε οι ίδιοι στα τσακάλια τους κανένα κομμάτι τροφής. Κι εκείνα γίνονται θυσία γι' αυτούς. Κόπτονται για τ' αφεντικά. Γίνονται βασιλικότεροι των βασιλέων.

Σας έχει τύχει να δείτε αυτούς τους ευτελείς υποτακτικούς, να παίρνουν το μέρος των αφεντικών, σε βάρος των άλλων εργαζομένων;

Μια τέτοια περίπτωση.

Προ ετών, οι εργαζόμενοι σε μια επιχείρηση έκαναν απεργία και συγκεντρώθηκαν στον τόπο της δουλιάς, για να φωνάξουν το δίκιο τους στον αδηφάγο επιχειρηματία. Τον περίμεναν, να βγει, να του μιλήσουν, αλλ' αντ' αυτού βγήκε ο κυριότερος υποτακτικός του, και άρχισε να μιλάει υπέρ του επιχειρηματία. Υπέρ των συμφερόντων του.

Και τότε πετάχτηκε από τους συγκεντρωμένους μια γυναίκα, εργαζόμενη στην επιχείρηση. Ηταν η σύζυγος του υποτακτικού. Πετάχτηκε και του φώναξε:

- Δεν ντρέπεσαι, μωρέ; Δεν ντρέπεσαι, να παίρνεις το μέρος του αφεντικού; Φτου σου!...

Αυτό αξίζει σ' αυτά τα ευτελή όντα... "Γιούχα και πάλι γιούχα", λέει ένας στίχος του Παλαμά. Γιούχα και πάλι γιούχα, στα τσιράκια... Στα τσακάλια.

Ασημάκης ΓΙΑΛΑΜΑΣ

Οκτώ χρόνια "Στροφή" στη ζωή

Η Θεραπευτική Κοινότητα "Στροφή" δε γιόρτασε, χτες, μόνο τα γενέθλιά της, αλλά εγκαινίασε και νέο κτίριο, όπου θα "στεγαστεί" ένα νέο πρόγραμμα Δευτερογενούς Πρόληψης

Οκτώ χρόνια ζωής έκλεισε χτες η Θεραπευτική Κοινότητα "Στροφή". Οκτώ χρόνια ελπίδας για τους εφήβους χρήστες ναρκωτικών ουσιών και τις οικογένειές τους. Μόνο που τα φετινά γενέθλια της Κοινότητας ήταν ακόμα πιο γιορτινά, αφού δυο σημαντικά γεγονότα - για όλους αυτούς που εδώ και χρόνια δίνουν σκληρό αγώνα κατά των ναρκωτικών - δίνουν μεγαλύτερες ελπίδες, περισσότερη αισιοδοξία.

Φέτος, λοιπόν, ξεκίνησε ένα νέο πρόγραμμα Δευτερογενούς Πρόληψης, για εφήβους περιστασιακούς χρήστες ναρκωτικών και τις οικογένειές τους, ενώ παράλληλα χτες έγιναν τα εγκαίνια του ανακαινισμένου νεοκλασικού κτιρίου της οδού Φλωρίνης 15, που "ξαναγεννήθηκε", για να φιλοξενήσει το πρόγραμμα "Οικογένειας". Τα εγκαίνια του νέου σπιτιού γιορτάστηκαν παρουσία του προέδρου της Βουλής, Απ. Κακλαμάνη, και μέσα σε κλίμα συγκίνησης και χαράς. Για τα περισσότερα παιδιά, για τους γονείς και όσους προσφέρουν τις υπηρεσίες τους μέσα στην Κοινότητα - όπως οι ίδιοι έλεγαν - ήταν τα καλύτερα γενέθλια της ζωής τους. Η χαρά μάλιστα για κάποιους ήταν διπλή, γιατί χτες το βράδυ 14 άνθρωποι ολοκλήρωσαν τα 2,5 χρόνια του προγράμματος και ατενίζουν το μέλλον με ελπίδα και αισιοδοξία.

"Το κτίριο αυτό αγοράστηκε με χρήματα από το Σύλλογο Οικογένειας. Χρήματα που βρέθηκαν κυρίως από δωρεές. Παράλληλα, με πολλή προσωπική δουλιά καταφέραμε να διαμορφώσουμε το κτίριο στην κατάσταση που το βλέπετε σήμερα", μας είπε ο Π. Κάππος,μέλος του Συλλόγου Γονέων της "Στροφής". Τόνισε ότι πρόκειται για μια πολύ σημαντική προσπάθεια, ενώ αναφέρθηκε και στο στόχο όλων των ατόμων που αγωνίζονται κατά των ναρκωτικών και που είναι η αύξηση του αριθμού των Κοινοτήτων. Ο υπεύθυνος της "Στροφής", Γ. Καλαρρύτης,υπογράμμισε: "Τα παιδιά της Κοινότητας δεν παίρνουν παθητικά τη θεραπεία τους, αγωνίζονται για να δημιουργήσουν".

Στο καινούριο σπίτι της Κοινότητας θα στεγαστεί, λοιπόν, το Κέντρο Δευτερογενούς Πρόληψης, που ξεκίνησε να λειτουργεί στη "Στροφή" από τον Απρίλη του 1996. Η φιλοσοφία των ανθρώπων που στελεχώνουν το Κέντρο, είναι να πλησιάσουν εφήβους ηλικίας 13 - 21 ετών, που κάνουν χρήση ουσιών σε περιστασιακή και πειραματική βάση, έχουν εκπαιδευτικές και επαγγελματικές δραστηριότητες, αλλά και ένα υποστηρικτικό οικογενειακό περιβάλλον. Το πρόγραμμα Δευτερογενούς Πρόληψης στοχεύει στο να προλάβει τη μεγαλύτερη εμπλοκή των νέων παιδιών με τη χρήση, παρέχοντάς τους βοήθεια σ' ένα πρώιμο στάδιο.

Αυτή τη στιγμή το πρόγραμμα παρακολουθούν 10 νέοι, ενώ η δυναμικότητά του μπορεί να καλύψει τις ανάγκες 40. Μέσα στο Κέντρο οι έφηβοι μπορούν να ασχοληθούν με πολιτιστικές, ψυχαγωγικές και άλλες δραστηριότητες προτείνοντας οι ίδιοι, ένα διαφορετικό τρόπο ζωής, απαλλαγμένο από ουσίες. Το πρόγραμμα, για ένα μόνο χρόνο, θα χρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ενωση και κατόπιν από τον προϋπολογισμό της "Στροφής".

Από τους υπεύθυνους της Κοινότητας δόθηκαν απολογιστικά στοιχεία για το 1995. Ετσι από το Κέντρο Ενημέρωσης, όπου ο έφηβος πραγματοποιεί την πρώτη του επαφή με το πρόγραμμα, πέρασαν 284. Από την Ανοιχτή Θεραπευτική Κοινότητα που αποτελεί την κύρια φάση του θεραπευτικού προγράμματος και διαρκεί περίπου 15 μήνες πέρασαν 89, ενώ στο Πρόγραμμα "Οικογένειας" συμμετείχαν 347 άτομα. Στόχος του συγκεκριμένου προγράμματος είναι η δημιουργία ενός λειτουργικού περιβάλλοντος, που θα συμβάλει στην αποχή του εφήβου από τη χρήση. Επίσης στην Κοινότητα λειτούργησε ξενώνας, στούντιο ηχογράφησης και έγιναν μια σειρά από ενημερωτικές και εκπαιδευτικές δραστηριότητες.

Παναγιώτης ΘΕΟΔΩΡΟΠΟΥΛΟΣ

Γέμισε με κόσμο η οδός Φλωρίνης χτες το πρωί. Με ανθρώπους που ήθελαν να γιορτάσουν τα οχτώ δημιουργικά χρόνια της "Στροφής", στον αγώνα κατά των ναρκωτικών

Η προσωπική δουλιά των παιδιών και της Κοινότητας μεταμόρφωσε το νεοκλασικό σπίτι, που θα στεγάζει το πρόγραμμα Δευτεροβάθμιας Πρόληψης



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ