ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 23 Ιούνη 1996
Σελ. /48
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
Βιβλίο

Οι εφημερίδες στην επταετία

Τα ΜΜΕ στον τόπο μας, στην τεράστια πλειοψηφία τους, υπηρέτησαν και υπηρετούν την άρχουσα τάξη. Ανέβαζαν και κατέβαζαν κυβερνήσεις, προς όφελος των εκδοτών τους. Υπήρξαν, όμως, στο παρελθόν και περίοδοι αντίθεσης ορισμένων ΜΜΕ (συγκεκριμένα ημερήσιες εφημερίδες που στήριζαν λίγο πολύ το κοινωνικό σύστημα) με διακυβερνήσεις, που ξέφευγαν από τη "δημοκρατία" και τον έλεγχο της "παραδοσιακής" αστικής τάξης. Υπογραμμίζουμε τη λέξη αντίθεση, γιατί οι έννοιες "σύγκρουση - αντίσταση" δεν προσιδίαζαν στην πολιτική τους "φύση", θα τους... βαρυστομάχιαζαν. Στην ιστορία του ελληνικού ημερήσιου Τύπου, η σύγκρουση και αντίσταση με το κοινωνικό σύστημα, πολύ περισσότερο με τις εκτροχιασμένες παραλλαγές του (δικτατορίες) εκφράστηκε μόνο με το "ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗ", ως οργάνου της πάλης του ΚΚΕ, γι' αυτό και τέθηκε κατ' επανάληψη σε παρανομία.

Ας επανέλθουμε όμως στο θέμα μας. Τέτοια περίοδος αντίθεσης των εφημερίδων με τη διακυβέρνηση της χώρας ήταν η επτάχρονη δικτατορία. Η επιβολή της μετέβαλε - ποσοτικά κυρίως - το προδικτατορικό "τοπίο" των ημερήσιων εφημερίδων. Από τις 14 ημερήσιες εφημερίδες που κυκλοφορούσαν μέχρι την 21η Απρίλη, απέμειναν 7. Οι μόνες εφημερίδες που έκλεισε βίαια - ευνόητο γιατί - η ίδια η χούντα, ήταν οι νόμιμες εφημερίδες της Αριστεράς, "Αυγή" και "Δημοκρατική Αλλαγή". Κάποιες άλλες - λχ η "Καθημερινή", η "Μεσημβρινή", η "Ελευθερία" - αντιτιθέμενες στον εκτροχιασμό του κοινωνικού συστήματος που στήριζαν, μόνες τους σταμάτησαν την κυκλοφορία τους. Κάποιες άλλες (λχ "Βραδυνή", "Βήμα"), προφυλάσσοντας το... μέλλον τους, ασκούσαν τη "διακριτική" αντίθεσή τους και αποτόλμησαν να εναντιωθούν σε μερικές "ακρότητες" της χούντας (λχ στο δημοψήφισμά της για το Σύνταγμα).

Επειδή δεν πρέπει να ξεχνάμε το ρόλο των εφημερίδων στη διάρκεια της χούντας, επειδή δεν είναι "παρθενογένεση" το σημερινό "τοπίο" των διαπλεκομένων με τα ΜΜΕ συμφερόντων, είναι χρήσιμο να διαβάσει κανείς το βιβλίο του Κωνσταντίνου Στράτου "Αντίθεση και Διαφωνία. Η στάση των εφημερίδων στη δικτατορία 1967 - 74" (εκδόσεις "Καστανιώτη"). Δεν είναι βιβλίο ουσιαστικής, σε βάθος κριτικής, των πολιτικο-οικονομικών συμβιβασμών ή αντιθέσεων των εφημερίδων που κυκλοφορούσαν στη δικτατορία. Βλέπει και εκθέτει τα πράγματα από τη σκοπιά της αστικής τάξης και δημοκρατίας. Αλλά, ίσως, είναι και γι' αυτό το λόγο χρήσιμο να διαβαστεί.

Αρ. ΕΛΛΗΝΟΥΔΗ

Περιβάλλον μεσαίωνα

Σε μεσαιωνικό κάστρο της Φλωρεντίας συνεδρίαζαν οι 15 αρχηγοί των κρατών - μελών της Ευρωπαϊκής Ενωσης, μετέδιδαν προχτές τα ειδησεογραφικά πρακτορεία. Προφανώς, για να... εμπνέονται, αφού - ως γνωστόν - ένα από τα κύρια θέματα της συνόδου κορυφής ήταν και η λήψη πρόσθετων αντεργατικών μέτρων, με πρόσχημα την αντιμετώπιση της ανεργίας. Βλέπετε, ο δρόμος προς τον εργασιακό μεσαίωνα θέλει και το κατάλληλο περιβάλλον...

Ο... πολιτισμός του κεφαλαίου

Κόψτε δαπάνες 900 δισ. δραχμών από τον Κρατικό Προϋπολογισμό του 1997, ώστε να επιτύχετε το στόχο της Συνθήκης του Μάαστριχτ, που προβλέπει μείωση του ελλείμματος στο 4,2% του ΑΕΠ. Αυτά είπαν οι εκπρόσωποι του ΟΟΣΑ στους Ελληνες ομολόγους τους, με αφορμή τη σύνταξη της έκθεσης για την πορεία της οικονομίας της χώρας μας.

Ετσι απλά λύνονται τα προβλήματα. Σαν να λένε δηλαδή: απολύστε - χωρίς αποζημίωση μάλιστα - το 50% των δημοσίων υπαλλήλων. Μπορεί επίσης να πρότειναν και άλλη λύση. Οπως να διαγραφεί από τον προϋπολογισμό του 1997 το κονδύλι για την παιδεία ή, εναλλακτικά, της υγείας, ώστε η Ελλάδα να μειώσει το έλλειμμά της στα επίπεδα της Συνθήκης του Μάαστριχτ...

Αυτός είναι ο... πολιτισμός του κεφαλαίου στην αυγή του 21ου αιώνα. Ενας αιώνας, που μοιάζει, όμως, πολύ περισσότερο με το 19ο. Τότε, που οι εργαζόμενοι δούλευαν 16 ώρες, οι φτωχοί, οι άρρωστοι και οι ηλικιωμένοι πέθαιναν στους δρόμους αβοήθητοι και τα παιδιά των εργατών έμεναν αγράμματα.

Δείπνα

Δείπνα ο Ακης

οργανώνει

στου σπιτιού του

το σαλόνι

και με όρεξη μεγάλη

οι πιστοί

προς την Εκάλη

"τρων" του Κώστα

το κεφάλι!

Μα κι ο Κώστας

από μέρες,

κάνει όμοιες "βεγγέρες",

συγκεντρώνει

όσους ξέρει,

και τον Ακη

τους προσφέρει,

με αλάτι και πιπέρι!

Δείπνα, πριν

τη μάζωξή τους,

τρομερή η όρεξή τους,

και ευχές

απ' τον κοσμάκη,

να μη μείνει

κοκαλάκι,

απ' την πράσινη φενάκη!

Ο οίστρος

Ανησυχητικοί "λεονταρισμοί"

Οι στόχοι της Αγκυρας είναι γνωστοί και προβάλλονται με σταθερότητα και συνέπεια από όλες τις τουρκικές κυβερνήσεις. Υπό την έννοια αυτή, η παρουσία των τουρκικών αεροσκαφών πάνω από τη Λευκωσία και οι βομβαρδισμοί που πραγματοποίησαν στα τουρκοκρατούμενα εδάφη, στο πλαίσιο της στρατιωτικής άσκησης "Ταύρος", δεν πρέπει να προκαλούν καμία έκπληξη.

Ανησυχία, όμως, θα πρέπει να προκαλούν οι λεονταρισμοί της ελληνικής κυβέρνησης, με τους οποίους "απαντά" στις τουρκικές προκλήσεις, χρησιμοποιώντας το "ίδιο" νόμισμα και αποστέλλοντας ελληνικά αεροσκάφη να πετάξουν πάνω από τις ελεύθερες περιοχές της Κύπρου (για δέκα λεπτά της ώρας, αφού τόση είναι η επιχειρησιακή τους δυνατότητα, καθώς απογειώνονται από εκατοντάδες μίλια μακριά). Ανησυχία πρέπει να προκαλούν οι μεγαλόστομες διακηρύξεις της Αθήνας περί "του δόγματος του ενιαίου αμυντικού χώρου Ελλάδας και Κύπρου", ενώ έχει γίνει ολοφάνερο πως πρόκειται για μια "μπλόφα", πολλαπλά επικίνδυνου όμως χαρακτήρα και προσανατολισμού.

Μια ανησυχία, που όσο γρηγορότερα μετατραπεί σε αγωνιστική συσπείρωση και υπεράσπιση της ειρήνης, απόκρουση της πολιτικής του "διαίρει και βασίλευε" και της "νέας τάξης" στην περιοχή μας, τόσο το καλύτερο.

Το "γλωσσάρι" της διαστροφής

Το νέο "γλωσσάρι" των επιτελείων της Ευρωπαϊκής Ενωσης και των πολυεθνικών είναι πράγματι "εντυπωσιακό". Ετσι, για παράδειγμα, οι μαζικές απολύσεις, λέγονται "μείωση μεγέθους" ή "πρωτοβουλία επαναρρύθμισης παραγωγικής διαδικασίας". Η μείωση των εργασιών της επιχείρησης, "επικέντρωση σε δραστηριότητες αιχμής". Οι άνεργοι, "άτομα εκτός εργασίας" ή"άτομα χωρίς δυνατότητες αγορών" (κοινώς, μπατίρηδες)... Η ορολογία της πλήρους διαστροφής, αναφέρεται σε προχτεσινό δημοσίευμα της "Ελευθεροτυπίας", όπου επισημαίνεται ότι το αγγλικό συνδικάτο γενικών διαιτησιών έχει εκδώσει πρόσφατα ένα μικρό φυλλάδιο, που προειδοποιεί για τους "ευφημισμούς" των επιχειρηματιών.

Οχι, δε σας συμβουλεύουμε να πάρετε το φυλλάδιο και ν' αρχίσετε "μαθήματα". Ισα ίσα το αντίθετο. Σας καλούμε, να μείνουμε αμετακίνητοι στην αληθινή γλώσσα της πάλης και του αγώνα. Στη μόνη κοινή γλώσσα των εργαζόμενων, τη δική τους γλώσσα.

ΠΡΟΣΩΠΟ
Αλεξάντρ Λέμπεντ

Μυστηριώδης προσωπικότητα; O εκφραστής της σύγχρονης ρώσικης κοινωνικής συνείδησης ή μάλλον καλύτερα της συνείδησης που θέλουν κάποιοι να επιβάλουν με όλα τα μέσα; Ο άνθρωπος που προετοιμάζουν οι δυτικοί ως "διάδοχο" του Γιέλτσιν ή ως παράγοντα εξισορρόπησης των αντιφάσεων του Γιέλτσιν; Ενας κλασικός λαϊκιστής οπορτουνιστής, που δούλεψε την εικόνα και τον πολιτικό του λόγο με ανθρώπους του πρώην επιτελείου του Γιέλτσιν, που εργάστηκαν παλιότερα για να κτίσουν τη "μεταρρυθμιστική" φυσιογνωμία του Ρώσου Προέδρου; Πιθανόν όλα αυτά μαζί, που δεν είναι αναγκαστικά αντιφατικά, να συνθέτουν την προσωπικότητα του Α. Λέμπεντ. Για παράδειγμα σε ομιλίες του δικαιολογεί τον αντικομμουνισμό του για τα τάχα δεινά που τράβηξε αυτός και η οικογένειά του την εποχή της ΕΣΣΔ. Πώς όμως αναδείχτηκε σε ένα τόσο "εχθρικό" γι' αυτόν σύστημα στον βαθμό του στρατηγού; Ψευδόταν τότε, ψεύδεται τώρα ή και στις δύο περιπτώσεις και απλά οι συνθήκες έχουν αλλάξει; Σημασία έχει πως ο στρατηγός που κατάφερε να αποσπάσει στις εκλογές το 14.52%, θα παίξει τώρα σημαντικό ρόλο στις εξελίξεις στη Ρωσία. Ο Γιέλτσιν τον ονόμασε "διάδοχό του για το 2000" και του ανέθεσε τη θέση του γραμματέα του πανίσχυρου Συμβουλίου Ασφαλείας που δρα από ό,τι φαίνεται πέρα και πάνω από τα κοινοβουλευτικά και κυβερνητικά όργανα του κράτους. Οι πρόσφατες εξελίξεις στη Ρωσία δεν ήταν άσχετες από την τοποθέτηση του Α. Λέμπεντ σ' αυτή τη θέση...

Π. Α.

Η ... "εξυγίανση"

Με τα μούτρα στους ελέγχους σε ασφαλιστικές εταιρίες έχει πέσει, σύμφωνα με ορισμένες ενδείξεις, η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Ανάπτυξης. Αυτό βέβαια κακό δεν είναι, αλλά να, απ' ό,τι φαίνεται, γίνεται μετά τις υποδείξεις "μεγάλου αφεντικού", του προέδρου δηλαδή της Ενωσης Ασφαλιστικών Επιχειρήσεων Ελλάδας. Ο Μ. Νεκτάριος, αφού έχει πλέον εξασφαλίσει την πλήρη ελευθερία κινήσεων των εταιριών που εκπροσωπεί - την ασυδοσία τους δηλαδή έναντι των πάντων και κυρίως έναντι των εκατομμυρίων πελατών τους - τώρα δηλώνει πως ο κλάδος χρειάζεται εξυγίανση. Και ένα βήμα προς αυτή την κατεύθυνση, κατά τη γνώμη του, είναι να μπει λουκέτο σε έναν αριθμό ασφαλιστικών εταιριών.

Στην πραγματικότητα, βέβαια, ο πρόεδρος και η παρέα του σαφώς και δεν κόπτονται για την "εξυγίανση" της αγοράς. Εκείνο που τους ενδιαφέρει είναι το ξαναμοίρασμα της πίτας της αγοράς ανάμεσα στους "μεγάλους". Ομως, για να γίνει κάτι τέτοιο, είναι απαραίτητες δύο προϋποθέσεις. Η πρώτη να βρεθούν "εκτός" αγοράς εκείνες - οι μικρές κυρίως - οι εταιρίες που κατέχουν σήμερα ένα κομμάτι της πίτας, αλλά δεν έχουν καμιά σχέση με τους κολοσσούς του κλάδου. Η δεύτερη να βρεθούν οι μηχανισμοί που θα θέσουν τις εταιρίες αυτές "εκτός". Και οι μηχανισμοί αυτοί μπορούν να εξασφαλιστούν μόνο με "ελέγχους" και με την "ευγενή συνδρομή" της κυβέρνησης...

Η πρόκληση του... αστακού

Πάνω από δυο χρόνια πέρασαν κι αυτοί - κυβέρνηση και Οργανισμός Πολιτιστικής Πρωτεύουσας Θεσσαλονίκης (ΟΠΠΘ) - συνεχώς συνεδρίαζαν. Και ο καιρός περνούσε και στοιχειώδες πρόγραμμα εκδηλώσεων δεν είχε εξαγγελθεί. Τελικά, μετά πολλών κόπων και βασάνων, εδέησαν να το ανακοινώσουν. Φυσικά, το περιεχόμενό του βρίσκεται μακριά από της ανάγκες και τις πολιτιστικές ανησυχίες του λαού της Θεσσαλονίκης, της πλειοψηφίας των ανθρώπων της τέχνης και του πολιτισμού της χώρας μας.

Οργάνωσαν, όμως, για την παρουσίασή του και δείπνο μετά μουσικής. Και όπως έχει συμβεί και σ' άλλες δημόσιες παρουσίες του ΟΠΠΘ μέχρι σήμερα, ήταν και πάλι προκλητική η υπερβολή της σπατάλης. Ναι, η υπερβολή της σπατάλης. Απολύτως δικαιολογημένα αποχώρησαν οι εκπρόσωποι της ΚΟ θεσσαλονίκης, διαμαρτυρόμενοι και καταγγέλλοντας τη χλιδάτη βραδιά του "αστακού"...

Οταν είναι γνωστό "τοις πάσιν" η οικονομική δυστοκία για τις εκδηλώσεις και οτιδήποτε έχει σχέση με τον πολιτισμό. Οταν μόλις προχτές, κάτοικοι της Τούμπας - ανάμεσά τους και μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ - αντιμετωπίστηκαν ως κοινοί εγκληματίες και σύρθηκαν στα κρατητήρια και τα δικαστήρια, επειδή... τόλμησαν να υπερασπιστούν τη μοναδική "ανάσα" της γειτονιάς τους - που δεν έχει χρήματα η κυβέρνηση για να την απαλλοτριώσει - η πρόκληση τέτοιων "παρουσιάσεων" ξεπερνά κάθε όριο.

Κατανοούμε, βέβαια, τους διοργανωτές και την κυβέρνηση... Ο απαράδεκτος συνολικά προσανατολισμός των εκδηλώσεων, που προγραμματίζονται, δεν μπορούσε παρά να συμβαδίζει και να εκφράζεται από ανάλογες προκλητικές "χοροεσπερίδες". Και, δυστυχώς, για τη συμπρωτεύουσα της ανεργίας και των πολλών ακόμη οξυμένων κοινωνικών, περιβαλλοντικών και πολιτιστικών προβλημάτων, το μεγάλο φαγοπότι της "Πολιτιστικής Πρωτεύουσας" βρίσκεται ακόμη στην αρχή...



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ