ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 10 Ιούλη 1996
Σελ. /24
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Καμίνι ήταν και χτες η Αθήνα
  • Στους 41 βαθμούς έφτασε το θερμόμετρο στη Νέα Φιλαδέλφεια και στους 43 στο Αργος!
  • Αισθητή μείωση προβλέπει για σήμερα η ΕΜΥ

Καμίνι θύμιζε χτες η Αθήνα, αλλά και αρκετές άλλες πόλεις της χώρας, καθώς σημειώθηκαν μερικές από τις υψηλότερες θερμοκρασίες για φέτος.

Οπως μας πληροφόρησε η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία, στην Αττική η υψηλότερη θερμοκρασία (41 βαθμοί Κελσίου) σημειώθηκε χτες το μεσημέρι στη Νέα Φιλαδέλφεια, ενώ την ίδια ώρα στο Αργος ο υδράργυρος έδειχνε τους 43 βαθμούς και στο Αστρος Κυνουρίας τους 40 βαθμούς. Τους 39 βαθμούς Κελσίου άγγιξαν επίσης αρκετές πόλεις, όπως η Λάρισα, ο Βόλος και η Ελευσίνα.

Ευτυχώς όμως για τους κατοίκους του Λεκανοπεδίου η, πέρα από κάθε πρόβλεψη, άνοδος της θερμοκρασίας δε συνοδεύτηκε και από αντίστοιχη αύξηση των τιμών του νέφους. Αυτό οφείλεται βέβαια στα βοριαδάκια που άρχισαν να πνέουν μετά τις 11 το πρωί. Ετσι, σύμφωνα με τις μετρήσεις του ΠΕΡΠΑ, το διοξείδιο του αζώτου έφτασε στην οδό Πατησίων στα 243 μικρογραμμάρια ανά κυβικό μέτρο αέρα με όριο επιφυλακής τα 200, ενώ το όζον στο Μαρούσι έφτασε στα 182 μικρογραμμάρια, με όριο επιφυλακής τα 180.

Ισως όμως αυτές να μην είναι οι οριστικές τιμές του νέφους, αφού συνήθως σημειώνεται άνοδος των τιμών και μετά τις 2 το μεσημέρι, ώρα κατά την οποία ανακοινώνει το ΥΠΕΧΩΔΕ τη διακύμανσή τους με δελτίο Τύπου. Για παράδειγμα, ενώ προχτές ως ανώτερη τιμή για το όζον παρουσιαζόταν τα 182 μικρογραμμάρια, τελικά αυτό έπιασε στη Λυκόβρυση τα 309 μικρογραμμάρια, δηλαδή ξεπέρασε το όριο επιβολής εκτάκτων μέτρων που είναι τα 300...

Πάντως για σήμερα η ΕΜΥ προβλέπει αισθητή μείωση της θερμοκρασίας σε όλη την Ελλάδα, η οποία δε θα ξεπεράσει τους 33 βαθμούς Κελσίου και στην Αθήνα τους 32, ενώ παράλληλα θα πνέουν βορειοδυτικοί άνεμοι, που στο Αιγαίο θα φτάσουν κατά τόπους τα 6 - 7 μποφόρ. Επίσης, η ατμοσφαιρική ρύπανση στην πρωτεύουσα προβλέπεται να κυμανθεί, ύστερα από δέκα ολόκληρες μέρες, και πάλι σε χαμηλά επίπεδα.

  • Λίγο πάνω από 1.000.000 κυβικά μέτρα την ημέρα κυμαίνεται τις τελευταίες μέρες η κατανάλωση νερού στην περιοχή της πρωτεύουσας, λόγω της μεγάλης ζέστης. Η ΕΥΔΑΠ με χτεσινή της ανακοίνωση διευκρινίζει ότι μπορεί να καλύψει πλήρως τις ανάγκες της Αθήνας σε πόσιμο νερό ακόμη κι αν αυξηθεί κι άλλο η ζήτηση. Παρόλα αυτά, καλεί τους καταναλωτές να αποφεύγουν τις σπατάλες.
Αντιπαραγωγικά μέτρα για τη σταφίδα

Ενα ακόμα πλήγμα δέχονται οι σταφιδοπαραγωγοί, καθώς το Διευθυντήριο της ΕΕ παρέτεινε μέχρι το έτος 2000 την εφαρμογή του ισχύοντος τα τελευταία χρόνια καταστροφικού καθεστώτος, που έχει οδηγήσει στη μείωση της παραγωγής σταφίδας στη χώρα μας στα "μισά" απ' ό,τι πριν. Παράλληλα αποφασίστηκε και η μείωση της ελάχιστης τιμής εισαγωγής στην Κοινότητα σταφίδας τρίτων χωρών κατά 5% στην προοπτική της πλήρους κατάργησής της. Μ' αυτό τον τρόπο όχι μόνο δεν εξασφαλίζεται καμιά κατώτερη τιμή για τους σταφιδοπαραγωγούς, οι οποίοι, χρόνο με το χρόνο, εισπράττουν όλο και πιο εξευτελιστικές τιμές για το προϊόν τους, αλλά τώρα με τη μείωση της ελάχιστης τιμής εισαγωγής υφίστανται πιο έντονο τον ανταγωνισμό της εισαγόμενης από τρίτες χώρες σταφίδας με την υλοποίηση της Συμφωνίας της ΓΚΑΤΤ.

Ετσι, η στρεμματική ενίσχυση, που δίνεται για μερική αντιστάθμιση των εισοδηματικών απωλειών, μένει ουσιαστικά στάσιμη όλα τα τελευταία χρόνια (σε ευρωπαϊκό νόμισμα), παρά τη μεγάλη αύξηση του κόστους καλλιέργειας. Ενώ και η διαφορά της πράσινης ισοτιμίας, λόγω υποτίμησης της πράσινης δραχμής, δεν είναι ικανή να καλύψει την αύξηση του κόστους. Πολύ περισσότερο που με τον τρόπο και τις διαδικασίες που δίνεται όχι μόνον δεν μπορεί να στηρίξει το εισόδημα, αλλά και οδηγεί στην ποιοτική υποβάθμιση και της παραγωγής και, εμμέσως πλην σαφώς, στην εγκατάλειψη της παραγωγής. Στη βάση αυτή, η διαχειριστική επιτροπή της ΕΕ, ανάλογα με τη στρεμματική απόδοση των αμπελιών, αποφάσισε σύμφωνα με πληροφορίες μας να πληρώσει, για φέτος, στρεμματική ενίσχυση ύψους 310,3 ECU ανά στρέμμα Κορινθιακής σταφίδας, 331,1 ECU για την καλλιέργεια σταφίδας Σουλτανίνας με παραγωγή τουλάχιστον 250 κιλά το στρέμμα και 248,3 ECU για τα φυλλοξηριώντα αμπέλια και εκείνα που έχουν αναμπελωθεί πρόσφατα και έχουν παραγωγή από 150 ως 249 κιλά σταφίδας στο στρέμμα. Σε δραχμές η στρεμματική ενίσχυση θα υπολογιστεί με βάση την πράσινη ισοτιμία που θα διαμορφωθεί την 1η Σεπτέμβρη. Με βάση τη σημερινή ισοτιμία (όπου μια Ευρωπαϊκή Νομισματική Μονάδα (ECU) αντιστοιχεί σε 311,761 δραχμές) διαμορφώνονται στρεμματικές ενισχύσεις, αντίστοιχα: 96.750 δραχμές για την Κορινθιακή σταφίδα, 103.225 για τη Σουλτανίνα Α και 77.410 για τη Σουλτανίνα τύπου Β (με παραγωγή 150 κιλά το στρέμμα).

ΘΕΣΣΑΛΙΑ
Καρπούζια για πέταμα!

Απελπισμένοι αλλά και οργισμένοι οι παραγωγοί αναγκάζονται να πωλούν κοψοχρονιάς, ενώ μεγάλες ποσότητες πάνε για ζωοτροφές ή καταστρέφονται

Απούλητες παραμένουν μεγάλες ποσότητες καρπουζιών στη Θεσσαλία. Οι παραγωγοί βρίσκονται σε απόγνωση, καθώς το προϊόν τους δεν προωθείται στην αγορά, παρά το γεγονός ότι φέτος η παραγωγή είναι κατά 50% μειωμένη από πέρσι και, ταυτόχρονα, οι τιμές πώλησης είναι εξευτελιστικές. Συγκεκριμένα, όσοι καταφέρουν να βρουν εμπόρους πουλούν μέχρι 15 δραχμές το κιλό και αυτή η τιμή αναμένεται να πέσει ακόμα περισσότερο στις επόμενες μέρες.

Οι παραγωγοί θεωρούν ως αιτίες αυτής της κατάστασης την εντυπωσιακή μείωση των εξαγωγών ελληνικών καρπουζιών προς τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης και της Ανατολικής Ευρώπης και το γεγονός ότι η ελληνική αγορά κατακλύστηκε από καρπούζια που ήταν, σχετικά, όψιμα.Τις ευθύνες για το σοβαρότατο πλήγμα που δέχεται το εισόδημά τους αποδίδουν στην κυβερνητική πολιτική, απ' την οποία - όπως επισημαίνουν - λείπει παντελώς ο προγραμματισμός των καλλιεργειών, η φροντίδα για την ανεύρεση και εξασφάλιση αγορών και για την προστασία του αγροτικού εισοδήματος. Οι παραγωγοί της Θεσσαλίας υπενθυμίζουν τις ανεύθυνες και προκλητικές δηλώσεις του υπουργού Γεωργίας, Στ. Τζουμάκα, ο οποίος καλούσε τους αγρότες της Θεσσαλίας να εγκαταλείψουν τη βαμβακοκαλλιέργεια και να στραφούν στο καρπούζι για να... τα κονομήσουν! Στην πραγματικότητα διαπιστώνεται ότι ο υπουργός Γεωργίας καλούσε τους αγρότες να "αυτοκτονήσουν".

Οι παραγωγοί καρπουζιών ζητούν απ' την κυβέρνηση να παρέμβει άμεσα και να λάβει μέτρα για τη διάθεση της παραγωγής και ταυτόχρονα να ενισχύσει το εισόδημα όσων οι καλλιέργειες υπέστησαν σοβαρές ζημιές από τον καύσωνα.

Στην ιδιότυπη αγορά καρπουζιού του Μακρυχωρίου Λάρισας,η κατάσταση είναι απελπιστική. Δεκάδες πλατφόρμες με καρπούζια αναμένουν μάταια την εμφάνιση κάποιου εμπόρου. Πάνω από 300 τόνοι καρπουζιών παραμένουν απούλητα και μετά την παρέλευση δυο ημερών αχρηστεύονται λόγω της ζέστης και χρησιμοποιούνται, τελικά, για ζωοτροφές ή και πετιούνται στις χωματερές και στα χαντάκια. Απελπισμένοι οι παραγωγοί παρακαλούν τσιγγάνους μικροπωλητές ν' αγοράσουν ποσότητα μιας ολόκληρης καρότσας αγροτικού αυτοκινήτου, βάρους μέχρι 2 τόνους, αντί του ευτελούς ποσού των 20.000 - 25.000 δραχμών!

Ακαρπη η σύσκεψη για το Σπατόσημο

Ευρεία σύσκεψη, χωρίς να ληφθεί καμία απόφαση, για το ειδικό τέλος στα αεροδρόμια (Σπατόσημο) πραγματοποιήθηκε χτες στο υπουργείο Εθνικής Οικονομίας, με τη συμμετοχή των υπουργών Εθνικής Οικονομίας, Οικονομικών, Ανάπτυξης, Μεταφορών και ΠΕΧΩΔΕ.

Σύμφωνα με πληροφορίες, θέμα της χτεσινής σύσκεψης αποτέλεσε εισήγηση της Β. Παπανδρέου για μείωση του Σπατόσημου κατά 1.200 δρχ. περίπου μέχρι τον ερχόμενο Οκτώβρη, με επιχείρημα το ότι ενδεχόμενη αύξηση θα αποτελούσε πλήγμα για την οικονομία, λόγω τουριστικής περιόδου.

Σημειωτέον ότι μέχρι πρότινος το Σπατόσημο ανερχόταν σε 5.000 δρχ. και λόγω της αύξησης της ισοτιμίας του ECU έχει ανέλθει σήμερα στις 6.200 δρχ. περίπου. Οι διαφωνούντες με τη συγκεκριμένη πρόταση, επικαλούνται από την πλευρά τους την ανάγκη εξεύρεσης επιπλέον πόρων (και μέσω του Σπατόσημου), καθώς η χρηματοδότηση του έργου του αεροδρομίου των Σπάτων θα πρέπει να γίνεται στο εξής και από τα ποσά που εισπράττονται από το συγκεκριμένο Τέλος.

ΚΡΗΤΗ
Αρρώστια-απειλή στα αμπέλια

Μία νέα μεγάλη ασθένεια, μετά τη φυλλοξήρα, απειλεί με καταστροφή τα αμπέλια της Κρήτης. Πρόκειται για τη λεγόμενη βοθρίωση του ξύλου και προκαλείται από κάποιον ιό που προσβάλλει το κορμό, ο οποίος σιγά - σιγά, ξηραίνεται. Είναι χαρακτηριστικό ότι σε ποσοστό δειγμάτων που εξετάστηκαν από το Ινστιτούτο Αμπέλου του ΕΘΙΑΓΕ στην Κρήτη, τα 80% έδειξαν ότι τα αμπέλια ήταν προσβλημένα από τον συγκεκριμένο ιό. Τα σχετικά συμπτώματα που παρουσίαζαν τα αμπέλια στα οποία είχε γίνει η δειγματοληψία, παρουσίαζαν και πολλά ακόμα αμπέλια του νομού τα οποία επισκέφθηκαν οι ερευνητές του Ινστιτούτου.

Ως αποτέλεσμα της προσβολής των κορμών (πρέμνων) των αμπελιών από τη βοθρίωση αναφέρεται ότι οι "οφθαλμοί" δεν ανοίγουν κανονικά και το πρόβλημα αυτό εντοπίστηκε έντονο σε μεγάλες περιοχές του νομού Ηρακλείου. Ιδιαίτερα αισθητό έχει γίνει σε αμπέλια στις περιοχές Φοινικιά, Κυπαρίσσι, Αθανάτους, Καλέσα, Αγία Βαρβάρα και Καπαριανά Ηρακλείου.

Η "βοθρίωση του ξύλου", έχει αρχίσει να "θερίζει" τα αμπέλια της Κρήτης, επισημαίνει με δηλώσεις του στο "Ρ" ο προϊστάμενος του Ινστιτούτου Αμπέλου Κρήτης, Β. Βαρδάκης. Κι αυτό εξαιτίας της προχειρότητας με την οποία γίνεται η Αναμπέλωση στην Κρήτη, καθώς δεν εξασφαλίζεται εξυγιασμένο από τον ιό φυτωριακό υλικό. Ομως, αν κατά την αναμπέλωση δεν εξασφαλιστεί φυτωριακό υλικό απαλλαγμένο από τον ιό της βοθρίωσης και άλλους ιούς που προσβάλλουν τα αμπέλια, η αμπελουργία της Κρήτης απειλείται, τονίζει ο γεωπόνος ερευνητής και κάνει έκκληση στους παραγωγούς και τους συνεταιρισμούς τους "να πάρουν στα χέρια τους" την υπόθεση της σωτηρίας των αμπελιών τους.

Τα καρπούζια μαζεύονται, αλλά είναι δύσκολο να βρεθεί αγοραστής...



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ