ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 10 Ιούλη 1996
Σελ. /24
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΟΙ - ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΕΣ - ΛΙΜΕΝΙΚΟΙ
Διαδήλωσαν ένστολοι!
  • Για δεύτερη φορά μέσα σε λίγους μήνες έκαναν συγκέντρωση και πορεία, διεκδικώντας λύσεις στα προβλήματά τους
  • Εξέφρασαν την απόφασή τους να κλιμακώσουν τις κινητοποιήσεις τους

Με συνθήματα όπως "Σήμερα πορεία, αύριο απεργία", "Οχι άλλα θα", "Είμαστε ενωμένοι και αποφασισμένοι", "Λαός, Αστυνομία, η δύναμη είναι μία", πάνω από 5.000 ένστολοι αστυνομικοί, πυροσβέστες και λιμενικοί διαδήλωσαν χτες για το συνεχιζόμενο εις βάρος τους εμπαιγμό από την κυβέρνηση. Για δεύτερη φορά μέσα σε λίγους μήνες, έδωσαν χτες το βράδυ στην Αθήνα ένα δυναμικό "παρών". Συγκεντρώθηκαν απ' όλες τις περιοχές της Ελλάδας στο Καλλιμάρμαρο Στάδιο και στη συνέχεια έκαναν πορεία μέχρι τη Βουλή, εκφράζοντας έτσι τη θέλησή τους να συνεχίσουν αγωνιζόμενοι, ώστε να επιβάλουν λύσεις στα οξυμένα θεσμικά και οικονομικά προβλήματά τους.

Μιλώντας στη συγκέντρωση ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Αστυνομικών Υπαλλήλων, Δημήτρης Κυριαζίδης,τόνισε ότι, "ενώ υπήρχε δέσμευση του υπουργού Οικονομικών ότι θα μετέχουμε στη διαμόρφωση του όποιου μισθολογίου, αυτό σήμερα (χτες) - ενόψει της κινητοποίησής μας - δημοσιεύτηκε ερήμην μας. Ενα μισθολόγιο που δεν ανταποκρίνεται στις προσδοκίες μας, καθώς δημιουργεί οικονομικό χάσμα μεταξύ υψηλόβαθμων και χαμηλόβαθμων, γεγονός που δημιουργεί κοινωνική ανισότητα μέσα στην αυτή τάξη εργαζομένων. Ισως και αυτός ήταν ο λόγος της μη συμμετοχής μας, έτσι ώστε ν' αποφευχθούν οι όποιες αντιδράσεις".

Ο Δ. Κυριαζίδης υπογράμμισε επίσης ότι "το άνοιγμα της ψαλίδας γίνεται, σύμφωνα με το νομοσχέδιο, για την αύξηση του κύρους. Αν αυτή είναι η αιτία της ανυποληψίας και του χαμένου κύρους της ηγεσίας μας, τότε μου φαίνεται ότι εμείς οι αστυνομικοί ζούμε σε άλλο κόσμο. Επόμενο είναι ότι οι αντιδράσεις μας πλέον θα είναι αλυσιδωτές".

Ο πρόεδρος της ΠΟΑΣΥ μεταξύ άλλων είπε ότι, μπροστά στις νέες συνθήκες που θα διαμορφώσουν το οικονομικό μέλλον των αστυνομικών, οι τελευταίοι δηλώνουν πως δε θα δεχτούν ένα τέτοιο μισθολόγιο. Οι αστυνομικοί απαιτούν από την πολιτεία, αύριο κιόλας, να καθίσουν μαζί τους στο τραπέζι του διαλόγου, ώστε να διαμορφωθεί ένα μισθολόγιο που θα ικανοποιεί τις προσδοκίες τους.

Θεσμικά αιτήματα του προσωπικού των Σωμάτων Ασφαλείας αποτελούν ο επαναπροσδιορισμός του έργου της ΕΛ.ΑΣ. και οριστική απαλλαγή της από την εκτέλεση έργων ξένων προς την αποστολή της, η ίδρυση ανεξάρτητου αρχηγείου της ΕΛΑΣ, η θέσπιση διατάξεων νόμιμης χρήσης των όπλων από αστυνομικά όργανα και η ίδρυση ενιαίου φορέα πυροπροστασίας. Επίσης, θεσμικά αιτήματα αποτελούν η θεσμοθέτηση αντικειμενικού συστήματος μεταθέσεων - αποσπάσεων, η καθιέρωση αξιοκρατικού συστήματος αξιολόγησης - κρίσεων - προαγωγών και η συμμετοχή εκπροσώπων των συνδικαλιστικών οργανώσεων σε υπηρεσιακά συμβούλια, ασφαλιστικά ταμεία, επιτροπές κλπ.

Μίλησαν, επίσης, εκπρόσωποι της Πανελλήνιας Ενωσης Υπαλλήλων του Λιμενικού Σώματος, της Ενωσης Υπαλλήλων Πυροσβεστικού Σώματος, της ΓΣΕΕ και της ΑΔΕΔΥ, ενώ τηρήθηκε ενός λεπτού σιγή για όσους έχασαν τη ζωή τους εν ώρα υπηρεσίας.

Ο Στρ. Κόρακας

Μεταφέροντας το χαιρετισμό της ΚΕ του ΚΚΕ, ο βουλευτής Στρ. Κόρακας επισήμανε την ανακολουθία λόγων και έργων της κυβέρνησης, αλλά και των κομμάτων εκείνων που, όταν είναι στην αντιπολίτευση δε φείδονταιυποσχέσεων. Σχολιάζοντας το νομοσχέδιο, είπε ότι είναι εναρμονισμένο σε μια πολιτική μονόπλευρης λιτότητας και κάλεσε τους συγκεντρωμένους να κρίνουν τα κόμματα με βάση τα έργα και όχι τις εξαγγελίες τους. Τόνισε ότι το ΚΚΕ θα βρίσκεται πάντα στο πλευρό τους στον ενωμένο αγώνα για τα ιδιαίτερα οικονομικά και θεσμικά προβλήματά τους.

"Το ΚΚΕ αγωνίζεται, συνέχισε ο βουλευτής του ΚΚΕ, για ένα συνδικαλιστικό κίνημα πραγματικά ακηδεμόνευτο, ελεύθερο και δημοκρατικό, που να είναι πραγματικό εμπόδιο σε όλους εκείνους που σας κρατούν μακριά από τα συνταγματικά σας καθήκοντα και αποστολές".

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑ
Ερχεται θερμός Σεπτέμβρης

Προειδοποιητικό "λουκέτο" χτες στο Πανεπιστήμιο Αθήνας. Η Σύγκλητος είναι αποφασισμένη να προχωρήσει σε πλήρη αναστολή λειτουργίας από το Σεπτέμβρη, αν η κυβέρνηση δε στηρίξει τη λειτουργία της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης

Θερμός αναμένεται να είναι ο Σεπτέμβρης στα Πανεπιστήμια καθώς οι πανεπιστημιακοί προειδοποιούν ότι δε θα ανοίξουν τα Ιδρύματα αν συνεχιστεί η πολιτική υποχρηματοδότησης και θεσμικής υποβάθμισης των πανεπιστημίων και των πανεπιστημιακών.

Χτες, το Πανεπιστήμιο Αθήνας δε λειτούργησε, με απόφαση της Συγκλήτου. "Αυτή είναι η τελευταία προειδοποιητική κίνηση", δηλώνει η Σύγκλητος, τονίζοντας ότι θα φτάσει μέχρι την άμεση και πλήρη αναστολή της λειτουργίας με την έναρξη του νέου ακαδημαϊκού έτους. Οπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, η Σύγκλητος εκφράζει την έντονη διαμαρτυρία της, γιατί ενώ λήγει το πανεπιστημιακό έτος δεν πραγματοποιήθηκαν παρά ελάχιστες υποσχέσεις και δεσμεύσεις της κυβέρνησης για την επίλυση των προβλημάτων των πανεπιστημίων και των πανεπιστημιακών. Δηλαδή, επανιεράχηση των προτεραιοτήτων της πολιτείας σχετικά με την επιχορήγηση προς τα ΑΕΙ, με στόχο οι δαπάνες για την παιδεία να φτάσουν στο 6% του ΑΕΠ, αύξηση των συνολικών δαπανών για την παιδεία κατά το τρέχον έτος, έγκαιρη και απρόσκοπτη ροή των κονδυλίων σε συνδυασμό με τη διασφάλιση ευέλικτων και αποτελεσματικών μηχανισμών που θα διευκολύνουν την ταχεία και σωστή απορρόφηση των διατιθέμενων κονδυλίων, αλλά και αυξήσεις αποδοχών των πανεπιστημιακών και των άλλων εργαζομένων.

"Κάθε αντίθετη σκέψη και ενέργεια που θα περιορίσει τη διοίκηση και διαχείριση από τα ίδια τα πανεπιστήμια, θα προκαλέσει ανεπανόρθωτες αρνητικές συνέπειες στη λειτουργία των ΑΕΙ", τονίζει η Σύγκλητος. Εκφράζει επίσης την έντονη ανησυχία της για την τροπή και έκταση που έχει πάρει η συζήτηση για ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων, επισημαίνοντας ότι τέτοιες συζητήσεις αποπροσανατολίζουν την κοινή γνώμη από τα πραγματικά προβλήματα και από την υποχρέωση της πολιτείας να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις της για στήριξη της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης. Επίσης, εκφράζει την αντίθεσή της στην ανευθυνότητα με την οποία αντιμετωπίζονται από το υπουργείο Παιδείας και τη Βουλή τα προβλήματα της παιδείας, αναφέροντας χαρακτηριστικά το παράδειγμα των τροπολογιών για την Ανώτατη Εκπαίδευση που προστέθηκαν τελευταία στιγμή στο νομοσχέδιο για τη "Διαπολιτισμική Εκπαίδευση".

Μεγάλες πυρκαγιές σε Φθιώτιδα, Μαγνησία

Μεγάλη πυρκαγιά ξέσπασε στην περιοχή Γοργοποτάμου στις 15.10 χτες το μεσημέρι και μέχρι αργά το βράδυ ήταν εκτός ελέγχου. Η εστία της φωτιάς ήταν ανατολικά του χωριού Κωσταλέξι και αργότερα κατευθύνθηκε προς την Κοινότητα Φραντζή,όπου έκαψε ένα σπίτι και τέσσερις γεωργικές αποθήκες. Λόγω των δυνατών ανέμων, η φωτιά άλλαξε κατεύθυνση και πλησίασε απειλητικά και τον οικισμό Ζακέικα. Αργά το απόγευμα, η φωτιά κατευθυνόταν προς τις εκβολές του Γοργοποτάμου. Μέχρι χτες το βράδυ, οι φλόγες είχαν κάψει περίπου 500 στρέμματα οπωροφόρων δέντρων και ελαιοδένδρων και πολλές εκατοντάδες στρέμματα δασικής έκτασης. Στις κατοικημένες, πάντως, περιοχές η φωτιά βρισκόταν υπό πλήρη έλεγχο.

Στη "μάχη" με τις φλόγες, πήραν μέρος έξι οχήματα της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, έξι οχήματα της Δασικής, καθώς και μια υδροφόρα του Δήμου Λαμίας. Παράλληλα δε χρησιμοποιήθηκαν αεροπλάνα για την κατάσβεση. Η κατάσβεση πάντως της φωτιάς είναι πολύ δύσκολη, εξαιτίας των ισχυρών ανέμων και της πυκνής βλάστησης που υπάρχει στην περιοχή.

Σε πύρινο κλοιό χτες και η Μαγνησία. Τρεις πυρκαγιές ξέσπασαν το μεσημέρι, οι δυο σχεδόν ταυτόχρονα στην "Αλλη Μεριά", στο λόφο Γόριτσα κοντά στο Βόλο και η τρίτη και μεγαλύτερη, που είχε προηγηθεί κατά μια ώρα, στη Νέα Αγχίαλο.Οι δύο από τις τρεις συνεχίζονταν μέχρι αργά το βράδυ, κατακαίοντας τα πάντα στο πέρασμά τους. Η φωτιά στην "Αλλη Μεριά" έσβησε περίπου στις 5 μ.μ., αφού πρώτα έκαψε πάνω από 300 στρέμματα με ελαιόδεντρα και χορτολιβαδικής έκτασης.

Η πυρκαγιά στο λόφο Γορίτσα ξεκίνησε από το δρόμο και μέσα σε μισή ώρα έκαψε ολόκληρη την ανατολική πλευρά του λόφου. Κάποια στιγμή πλησίασε προς το εργοστάσιο της ΑΓΕΤ, όπου υπάρχουν δεξαμενές μαζούτ, αλλά δεν έφτασε εκεί λόγω αλλαγής της φοράς του ανέμου. Η φωτιά πήρε γρήγορα έκταση και έκαψε το πευκοδάσος της περιοχής. Η πυρκαγιά στη Νέα Αγχίαλο μέχρι αργά το βράδυ έκαιγε σε τέσσερα μέτωπα μήκους τριών χιλιομέτρων και ήταν ανεξέλεγκτη. Κατέστρεψε πολύ μεγάλες εκτάσεις, με χιλιάδες ελαιόδενδρα. Κάηκαν επίσης δυο αποθήκες, ενώ, για μια στιγμή, απειλήθηκαν σπίτια και η αποθήκη πυρομαχικών της αεροπορίας.

Οι κάτοικοι των περιοχών, και ιδιαίτερα της Νέας Αγχιάλου, κατηγορούν τις αρχές, ότι τους άφησαν αβοήθητους να παλεύουν με τις φωτιές. Τα πυροσβεστικά αεροπλάνα ήταν λίγα και χρησιμοποιήθηκαν για πολύ λίγη ώρα, ενώ και η δύναμη των πυροσβεστών ήταν μικρή.

ΚΗΔΕΙΕΣ

Πέθανε χτες, 9 Ιούλη 1996,

ο ΓΙΑΝΝΗΣ ΣΥΜΕΩΝ

Η κηδεία του γίνεται σήμερα, Τετάρτη 10 Ιούλη, στις 7 μ.μ. από το νεκροταφείο του Κόκκινου Μύλου.

Η μητέρα του Ελένη

Η γυναίκα του Μαρία, ο γιος του Αρης

Ο αδελφός του Αρης

***

Τον πολυαγαπημένο μας σύζυγο, πατέρα, γιο και αδελφό

ΙΩΑΝΝΗ ΣΠΥΡ. ΣΥΜΕΩΝ

ετών 49

κηδεύουμε σήμερα Τετάρτη 10.7.1996 και ώρα 7.00 μ.μ. από τον ιερό ναό του νεκροταφείου Νέας Φιλαδελφείας Κόκκινος Μύλος.

Η σύζυγος: Μαρία. Ο υιός: Αρης. Η μητέρα: Ελένη. Ο αδελφός: Αρης. Οι λοιποί συγγενείς.

Απέσπασε δέσμευση ο καθηγητής της ΣΕΛΕΤΕ

Σταμάτησε την απεργία πείνας που είχε ξεκινήσει στις 17 Ιούνη ο ωρομίσθιος καθηγητής της ΣΕΛΕΤΕ Στ. Μαυρομάτης. Μετά από σύσκεψη που συγκάλεσε ο υφυπουργός Παιδείας Γ. Πασχαλίδης, στην οποία συμμετείχαν ο πρόεδρος της ΣΕΛΕΤΕ Γ. Πατεράκης και υπηρεσιακοί παράγοντες, όπως δήλωσε ο ίδιος στο "Ρ", εισέπραξε από τον υφυπουργό τη δέσμευση ότι θα εξετάσει αν είναι δυνατό από το νόμο να ακυρωθεί η σχετική με το μη διορισμό του ως καθηγητή απόφαση του ΔΣ της ΣΕΛΕΤΕ.

Εκδηλώσεις αντιστασιακών

Επέτειοι
  • Ο Δήμος και το Παράρτημα της ΠΕΑΕΑ ΑΜΦΙΛΟΧΙΑΣ στις 13 - 14 Ιούλη, Σάββατο - Κυριακή, στις 9.30 π.μ., διοργανώνουν εκδήλωση με πολιτικό μνημόσυνο, προς τιμήν της επετείου της μεγάλης μάχης της VIII Μεραρχίας του ΕΛΑΣ κατά των Γερμανών, που κατέληξε στην κατάληψη της Αμφιλοχίας. Τα κεντρικά γραφεία της ΠΕΑΕΑ δρομολογούν πούλμαν για την παραπάνω εκδήλωση, που αναχωρεί το Σάββατο 15 - 7 - 96 στις 7 π.μ. από την πλατεία Κάνιγγος. Πληροφορίες στα τηλέφωνα: 8225.407 - 8234.296 - 3844.853.
  • Η Αδελφότητα των οικογενειών των 54 Ελλήνων πατριωτών, που απαγχονίστηκαν από τους Γερμανούς κατακτητές την 21 - 7 - 1944 στο 19ο χιλ. Αθήνας προς Ραφήνα, με τη συμμετοχή της ΠΕΑΕΑ, θα τελέσει μνημόσυνο την Κυριακή 21 - 7 - 96 στις 10.30 π.μ.,στο μνημείο που είναι στημένο στην παραπάνω τοποθεσία. Προσκαλούνται τα μέλη και όλοι όσοι τιμούν τη μνήμη των 54 απαγχονισθέντων πατριωτών να προσέλθουν στην εκδήλωση, ως ελάχιστο φόρο τιμής προς τους μάρτυρες της Εθνικής μας Αντίστασης.


Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ