ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 16 Ιούλη 1996
Σελ. /28
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Φόροι - ανατιμήσεις - απολύσεις

Με ιδιαίτερα ωμό τρόπο ο οικονομικός σύμβουλος του πρωθυπουργού εκθέτει το νεοφιλελεύθερο μανιφέστο της κυβέρνησης Σημίτη, στο όνομα της πάση θυσία συμμετοχής της χώρας στο κοινό νόμισμα με ό,τι αυτό συνεπάγεται...

Η επιβολή τοπικών φόρων από τους δήμους και τη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση, οι απολύσεις δημοσίων υπαλλήλων, η πάση θυσία ένταξη της Ελλάδας στο κοινό νόμισμα - με ό,τι αυτό συνεπάγεται - και η συνέχιση της πολιτικής λιτότητας και μετά το 1999, η διατήρηση των "αντικειμενικών" κριτηρίων και η επέκτασή τους και σε άλλους τομείς, αποτελούν το στίγμα της οικονομικής πολιτικής της κυβέρνησης Σημίτη.

Τις θέσεις αυτές, με μεγάλη απλότητα και μεγαλύτερη ακόμα ωμότητα, ανέπτυξε σε συνέντευξή του στη χτεσινή "Ελευθεροτυπία" ο οικονομικός σύμβουλος του πρωθυπουργού, καθηγητής Ν. Χριστοδουλάκης,ο οποίος φυσικά απηχεί και εκφράζει τις πολιτικές, περί των οικονομικών, θέσεις του προϊσταμένου του πρωθυπουργού. Η αποφυγή "διπλωματικής" γλώσσας και η παρουσίαση των οικονομικών θέσεων με τον ιδιαίτερα ωμό τρόπο, με τον οποίον τις εξέθεσε ο οικονομικός σύμβουλος του πρωθυπουργού, αποτελεί ίσως το έναυσμα, το πολιτικό μήνυμα, ότι η νεοφιλελεύθερη επίθεση, ακόμα σκληρότερη από την παπανδρεϊκή της έκδοση, μόλις τώρα αρχίζει. Και ότι ο ελληνικός λαός, στα πλαίσια των "καθαρών λύσεων", θα πρέπει να προετοιμάζεται για τα χειρότερα. Πρώτη επιλογή, σύμφωνα με τον οικονομικό σύμβουλο του πρωθυπουργού, "πρώτιστης εθνικής προτεραιότητας"... "η ταχύτερη δυνατή συμμετοχή της χώρας μας στο κοινό νόμισμα με ό,τι αυτό συνεπάγεται.Αυτό όμως δεν αρκεί, μιας και ανάλογα με την έκβαση της πορείας του προγράμματος "σύγκλισης" θα εξαρτηθεί και η επιτυχία των μέτρων που θα εφαρμοστούν αμέσως μετά από το πρόγραμμα "σύγκλισης".Με λίγα λόγια, η λιτότητα δε σταματά το 1999, αλλά συνεχίζεται επ' αόριστον. Πρόκειται για θέση την οποία είχε αναπτύξει στο παρελθόν ο σημερινός πρωθυπουργός, με την ιδιότητα - τότε - του υπουργού Βιομηχανίας.

Στη συνέχεια ο οικονομικός σύμβουλος εξηγεί στον ελληνικό λαό τι εστί συμμετοχή της Ελλάδας στο κοινό νόμισμα με ό,τι αυτό συνεπάγεται:

  • Η Τοπική και Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση θα πρέπει να αναλάβουν δημοσιονομικές ευθύνες... με την επιβολή των τοπικών φόρων και των ανταποδοτικών τελών που έχουμε και σήμερα. Εκτός δηλαδή από την κυβέρνηση, φοροεισπρακτικό μηχανισμό θα πρέπει να δημιουργήσει και η Τοπική Αυτοδιοίκηση. Αυτό όμως είναι μόνο το πρώτο βήμα. Το δεύτερο είναι η αύξηση των εσόδων μέσω της τιμολόγησης πολλών υπηρεσιών που σήμερα προσφέρονται δωρεάν. Η αρχή της ανταποδοτικότητας, της επιβολής δηλαδή τιμολογίου, μπορεί να εφαρμοστεί σε ερευνητικά κέντρα, σε αρχαιολογικούς χώρους, πολιτιστικές δραστηριότητες, πανεπιστήμια, δημόσιες υπηρεσίες, αυτοκινητόδρομους κλπ.
  • Τα "αντικειμενικά" κριτήρια όχι μόνο δεν πρόκειται να καταργηθούν, αλλά θα πρέπει να υπάρξει ακόμα μεγαλύτερη "εξειδίκευση" και επέκτασή τους, αλλά και ολόκληρου του πλέγματος των φορολογικών μέτρων...

Για δεύτερη φορά τέλος - είχε προηγηθεί αναφορά του ίδιου του πρωθυπουργού - έθεσε θέμα απόλυσης δημοσίων υπαλλήλων.

ΦΟΡΟΛΟΓΙΑ ΕΙΣΟΔΗΜΑΤΟΣ
Αποκλειστική σχεδόν υπόθεση των μισθωτών - συνταξιούχων

Το 70% του συνολικού εισοδήματος δήλωσαν οι μισθωτοί και οι συνταξιούχοι, οι οποίοι πληρώνουν και το 62% των συνολικών φόρων.

Τα στοιχεία αυτά - τα οποία επιβεβαιώνουν ότι είχε καταδείξει η εκκαθάριση των προηγούμενων φορολογικών δηλώσεων - προκύπτουν και μετά τη νέα αποστολή, η οποία ανέβασε το σύνολο των εκκαθαρισθέντων φορολογικών δηλώσεων στις 3.069.619.

Το δηλωθέν εισόδημα από την εκκαθάριση των φορολογικών αυτών δηλώσεων ανέρχεται σε 8,423 τρισ. δραχμές και ο προκύπτων φόρος σε 455,5 δισ. δραχμές. Με δεδομένο ότι οι δηλώσεις που αναμένεται να εκκαθαριστούν ξεπερνούν τις 800.000,προκύπτει ότι ο φόρος που θα καταβληθεί το 1996 θα είναι αρκετά μεγαλύτερος από το 1995. Τον προηγούμενο χρόνο ο φόρος από τις δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος ανήλθε σε 509 δισ. δραχμές.

Από την ανάλυση των επιμέρους στοιχείων προκύπτει ότι από την εκκαθάριση 1.207.771 φορολογικών δηλώσεων μισθωτών, το δηλωθέν εισόδημα ανήλθε σε 3,984 τρισ. δραχμές ή το 47,3% του συνόλου και ο καταβληθείς φόρος σε 201,1 δισ. δραχμές.

Αντίστοιχα σε 732.306 φορολογικές δηλώσεις συνταξιούχων το εισόδημα που δηλώθηκε ανήλθε σε 1,847 τρισ. δραχμές και ο φόρος σε 79,5 δισ. δραχμές.

Γίνεται δηλαδή φανερό ότι και το 1996 η υπόθεση φορολογίας εισοδήματος φυσικών προσώπων είναι αποκλειστική σχεδόν υπόθεση των μισθωτών και των συνταξιούχων, παρά το γεγονός ότι το εισόδημά τους έχει πληγεί σοβαρά από την πολιτική λιτότητας.

Από τις άλλες κατηγορίες σε 489.645 φορολογικές δηλώσεις εμποροβιομηχάνων - βιοτεχνών και μικρών επαγγελματιών το δηλωθέν εισόδημα ανήλθε σε 1,552 τρισ. δραχμές και ο φόρος σε 98,9 δισ. δραχμές.

Τέλος σε 87.276 φορολογικές δηλώσεις ελεύθερων επαγγελματιών τα δηλωθέντα εισοδήματα ανέρχονται σε 443,8 δισ. δραχμές και ο φόρος σε 47,6 δισ. δραχμές.

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ
Συμφωνίες κυρίων... "για κατανάλωση"

Συνάντηση με εκπροσώπους της βιομηχανίας παραγωγής αναψυκτικών, χυμών και εμφιαλωμένου νερού είχε χτες ο υφυπουργός Ανάπτυξης, Μ. Χρυσοχοϊδης, στα πλαίσια των εξαγγελιών κοροϊδίας και εμπαιγμού σε βάρος των καταναλωτών που έκανε ο τελευταίος την προηγούμενη βδομάδα, για δήθεν αντιμετώπιση της αισχροκέρδειας των μεγάλων βιομηχανιών που γέννησε και υποθάλπει η απελευθέρωση των τιμών στην αγορά.

Ειδικότερα, κατά τη χτεσινή συνάντηση συζητήθηκε το θέμα της ανάρτησης ενδεικτικών τιμοκαταλόγων λιανικής πώλησης των τυποποιημένων προϊόντων, στην οποία συμφώνησαν την προηγούμενη βδομάδα η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Ανάπτυξης (Τομέας Εμπορίου) και οι εκπρόσωποι των εμποροβιομηχάνων, με την οποία η κυβέρνηση επιχειρεί στην ουσία να ρίξει στάχτη στα μάτια των καταναλωτών που είναι τα μεγάλα θύματα της "ελεύθερης" αγοράς που ευαγγελίζονται κυβέρνηση και βιομήχανοι. Στην πραγματικότητα, το "μέτρο" αυτό που ακόμη παραμένει στα λόγια, ακόμα και αν εφαρμοστεί, σε καμία περίπτωση δε θα αντιμετωπίσει την αισχροκέρδεια των μεγάλων επιχειρήσεων, που απελευθερώθηκε μαζί με την απελευθέρωση των τιμών, ενώ, όπως οι ίδιοι οι αρμόδιοι υπουργοί, Β. Παπανδρέου και Μ. Χρυσοχοϊδης, ομολόγησαν σε πρόσφατη συνέντευξη Τύπου "σε καθεστώς ελεύθερης αγοράς δεν υπάρχουν περιθώρια ελέγχου των τιμών", το καθεστώς, δηλαδή, στο οποίο "ορκίζεται" η κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ. Στην ουσία, για άλλη μια φορά αποδεικνύεται η απροθυμία της κυβέρνησης να αντιμετωπίσει την πραγματική αιτία του κακού, που είναι η ίδια η απελευθέρωση των τιμών και πετάει με ημίμετρα και πάλι το μπαλάκι στους καταναλωτές, τους οποίους ούτε λίγο ούτε πολύ καλεί να... "αυτοπροστατευτούν". Ας θυμίσουμε, εξάλλου, ότι όπως η ίδια η υπουργός Ανάπτυξης έχει δηλώσει στο παρελθόν, η πολιτική της κυβέρνησης στο θέμα αυτό περιορίζεται στο να... ενισχύσει το καταναλωτικό κίνημα, ώστε οι ίδιοι οι καταναλωτές να... αυτοπροστατεύονται!

Αύριο Τετάρτη θα πραγματοποιηθεί νέα συνάντηση στα ίδια πλαίσια, προκειμένου, σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση του υπουργείου, να ληφθούν οριστικές αποφάσεις.

ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ
Μόνο η κυβέρνηση δεν ευθύνεται

Ακόμα 20 δισ. δρχ. μποναμάς στους ξενοδόχους

"Λάδι" επιχείρησε να βγάλει χτες την κυβερνητική πολιτική στον τομέα του τουρισμού η υπουργός Ανάπτυξης Β. Παπανδρέου,παρά την εμφανή κάμψη που παρουσιάζει. Αποποιούμενη ουσιαστικά κάθε κυβερνητικής ευθύνης για τους προσανατολισμούς και την κατεύθυνση της τουριστικής πολιτικής, αποσιωπώντας την αδιέξοδη λογική πως είναι δυνατόν η οικονομία της χώρας να στηρίζεται σχεδόν αποκλειστικά στις υπηρεσίες και τον τουρισμό, η υπουργός απέδωσε τα αίτια της φετινής τουριστικής κάμψης στις ...γραφειοκρατικές δομές του ΕΟΤ. Παράλληλα, επέρριψε ευθύνες στην ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών και τις υπερβολικά υψηλές τιμές που παρατηρούνται σε ορισμένα βασικά είδη κατανάλωσης στις τουριστικές περιοχές της χώρας.

Η Β. Παπανδρέου, παραγνωρίζοντας το δικό της ρόλο ως υπεύθυνης υπουργού, έκανε λόγο για "κυκλώματα" που λειτουργούν στον ΕΟΤ, ενώ βέβαια απέφυγε κάθε κουβέντα για τη συστηματική υποβάθμιση και το ξεπούλημα της περιουσίας του Οργανισμού. Η ίδια προανάγγειλε αλλαγές στη διάρθρωση του ΕΟΤ,με δημιουργία νέων διευθύνσεων και παράλληλη κατάργηση άλλων που είναι επουσιώδεις και υπολειτουργούν, αλλαγές που οπωσδήποτε δεν αποτελούν παρά ημίμετρα στις γενικότερες παρατυπίες και δυσλειτουργίες που παρατηρούνται στο χώρο του τουρισμού.

Ανακοινώθηκε τέλος η προώθηση ειδικών μορφών τουρισμού (συνεδριακού, θαλάσσιου, οικολογικού κλπ.), με απορρόφηση κονδυλίων από το Κοινοτικό Πλαίσιο Στήριξης της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Σύμφωνα εξάλλου με στοιχεία που επεξεργάζεται η αρμόδια επιτροπή παρακολούθησης, εγκρίθηκαν μέχρι στιγμής επενδύσεις συνολικού ύψους 58,9 δισ. δρχ. (από τα οποία 19,5 δισ. δρχ. αποτελούν δημοσία και 39,4 δισ. δρχ. ιδιωτική δαπάνη). Η μερίδα του λέοντος από το ποσό αυτό, περί τα 46,5 δισ. δρχ., διατίθεται για εκσυγχρονισμό ήδη υφιστάμενων ξενοδοχειακών μονάδων.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ