ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 16 Ιούλη 1996
Σελ. /28
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
22Ο ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΚΝΕ - ΟΔΗΓΗΤΗ
Εκδηλώσεις και πέρα από τα σύνορα

Κορυφαία εκδήλωση το τριήμερο στη Χίο και στα Αλάτσατα της Τουρκίας στις 18, 19 και 20 Ιούλη

Οι εκδηλώσεις για το 22ο Φεστιβάλ ΚΝΕ - "Οδηγητή" συνεχίζονται και μάλιστα έξω και από τα σύνορα της Ελλάδας. Κορυφαία εκδήλωση αυτών των ημερών αποτελεί το διήμερο στα Αλάτσατα της Τουρκίας, στα παράλια απέναντι από τη Χίο, με φιλειρηνικές και πολιτιστικές εκδηλώσεις την Πέμπτη και Παρασκευή, 18 και 19 Ιούλη.Οι εκδηλώσεις θα συνεχιστούν στη Χίο στις 20 Ιούλη με εκδηλώσεις αφιερωμένες στην ελληνοτουρκική φιλία, με τη συμμετοχή Τούρκων και Ελλήνων αγωνιστών της ειρήνης.

Το μήνυμα που στέλνει το 22ο Φεστιβάλ με τις εκδηλώσεις στη Χίο και τα Αλάτσατα της Τουρκίας είναι μήνυμα ειρήνης, φιλίας και αλληλεγγύης στους νέους της χώρας μας, αλλά και στους νέους της γειτονικής χώρας, για να συμβάλουν οι νέοι με την αγωνιστική τους δράση, ώστε το Αιγαίο να γίνει θάλασσα ειρήνης και φιλίας ανάμεσα στους λαούς της Τουρκίας και της Ελλάδας.

Στις εκδηλώσεις θα πάρει μέρος 20μελής αντιπροσωπεία της ΚΝΕ, με επικεφαλής τον γραμματέα του ΚΣ Νίκο Σοφιανό και την Χριστίνα Παναγιωτακοπούλου,μέλος του ΚΣ.

Την Πέμπτη το πρωί, το πρόγραμμα των εκδηλώσεων περιλαμβάνει εξόρμηση στην αγορά της Χίου, ενώ το απόγευμα η αντιπροσωπεία της ΚΝΕ θα περάσει απέναντι και θα συναντηθεί με τον δήμαρχο Αλατσάτων στην Τουρκία. Την Παρασκευή το πρωί, θα συναντηθούν με νέους και τοπικές οργανώσεις και το απόγευμα θα πραγματοποιηθεί εκδήλωση για την ειρήνη. Στην εκδήλωση, θα μιλήσει ο Ν. Σοφιανός και Τούρκος εκπρόσωπος, ενώ στη συνέχεια θα ακολουθήσει συναυλία με συγκρότημα της ΚΝΕ. Το Σάββατο, στις 20 Ιούλη, οι εκδηλώσεις θα κορυφωθούν με το φεστιβάλ στη Χίο, στο πρόγραμμα του οποίου περιλαμβάνεται ομιλία του Ν. Σοφιανού, μουσικό πρόγραμμα από νεανικά συγκροτήματα και χαιρετισμοί Τούρκων αντιπροσώπων.

Οι προφεστιβαλικές εκδηλώσεις, στα πλαίσια του 22ου Φεστιβάλ, συνεχίζονται και στην υπόλοιπη Ελλάδα. Συγκεκριμένα:

  • Αύριο στο Ηράκλειο, με θέμα τον αθλητισμό.
  • Την Πέμπτη στο Περιστέρι, στον Αγ. Ιερόθεο, με θέμα την ανεργία.
  • Το Σάββατο 20/7, στις 9.30 μμ, στο Εργατικό Κέντρο Ζακύνθου, με θέμα τον πολιτισμό. Θα μιλήσει ο Σταύρος Παπαθανασίου,υπεύθυνος του Πολιτιστικού Τμήματος της ΚΕ του ΚΚΕ.
  • Την Κυριακή 21/7 στη Μυτιλήνη, στο πάρκο της Επάνω Σκάλας, με θέμα την ανεργία. Θα μιλήσει μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ. Την ίδια μέρα, θα πραγματοποιηθεί εκδήλωση και στο Αιτωλικό, με θέμα "Νέοι εργαζόμενοι και αγρότες".
2Ο ΛΥΚΕΙΟ ΠΕΡΙΣΤΕΡΙΟΥ
Δεν τήρησε την υπόσχεση το υπουργείο Παιδείας

Ερώτηση βουλευτών του ΚΚΕ

Το πρόβλημα στέγασης, που αντιμετωπίζει το 2ο Λύκειο Περιστερίου, φέρνουν ξανά στο προσκήνιο οι βουλευτές του ΚΚΕ, Μ. Κωστόπουλος και Ορ. Κολοζώφ,με ερώτηση που κατέθεσαν στη Βουλή, ζητώντας από τον υπουργό Παιδείας να λυθεί σύντομα το πρόβλημα στέγασής του.

"Σύμφωνα με την απάντηση του υπουργείου Παιδείας στην υπ' αριθμόν 3149/3 - 11 - 95 ερώτησή μας, το 2ο Λύκειο, στο Δήμο Περιστερίου, προοριζόταν να μεταφερθεί στο οικοδομικό τετράγωνο 428, σε ανεγειρόμενο κτίριο 15 αιθουσών, το οποίο σύμφωνα με τον ΟΣΚ δημοπρατήθηκε για το συγκεκριμένο σχολείο, στις αρχές του 1995. Ομως, όπως προκύπτει από έγγραφο του προϊσταμένου του 3ου Γραφείου Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, με ημερομηνία έκδοσης 12 - 12 - 1995, αντί να γίνει αυτό, το νεοανεγειρόμενο κτίριο στο οι. τ. 428 πρόκειται να στεγάσει το 1ο ΤΕΛ Περιστερίου, το οποίο συστεγάζεται με την ΤΕΣ σε μισθωμένο κτίριο", αναφέρουν οι δύο βουλευτές.

"Το 2ο Λύκειο συστεγάζεται με το 2ο Γυμνάσιο, μέχρι πρόπερσι λειτουργούσαν πρωί - απόγευμα, ενώ την περσινή σχολική χρονιά, μετά από σύμπτυξη των τμημάτων τους, λειτουργούσαν σε πρωινή μόνο βάρδια, όμως με μεγάλο αριθμό μαθητών ανά τμήμα και μετατρέποντας διάφορους χώρους του σχολείου σε αίθουσες διδασκαλίας, πράγμα που όπως είναι φυσικό, έχει πολύ αρνητικές επιπτώσεις στην ποιότητα της παρεχόμενης εκπαίδευσης", σημειώνουν οι δύο βουλευτές. Και καταλήγοντας τονίζουν ότι τα οξυμένα προβλήματα, που αντιμετωπίζει σήμερα το δημόσιο σχολείο δε λύνονται με τη μέθοδο της σύμπτυξης και της δημιουργίας υπεράριθμων τμημάτων, αλλά με την εφαρμογή μιας άλλης πολιτικής και τη λήψη όλων εκείνων των μέτρων, ανάμεσα στα άλλα, μειώνοντας και τον αριθμό των μαθητών σε κάθε τμήμα, που θα βελτιώνουν την ποιότητα της παρεχόμενης εκπαίδευσης.

Σύμφωνα με τα παραπάνω, οι βουλευτές του ΚΚΕ ρωτούν τον υπουργό Παιδείας, ποια δεδομένα άλλαξαν από τις αρχές του 1995, οπότε δηλαδή δημοπρατήθηκε η ανέγερση κτιρίου στο οι. τ. 428, το οποίο σύμφωνα με τον ΟΣΚ θα στέγαζε το 2ο Λύκειο Περιστερίου, που επιβάλλουν να στεγαστεί στο συγκεκριμένο κτίριο το 1ο ΤΕΛ. Επίσης, ρωτούν τι θα γίνει τελικά με το 2ο Λύκειο που συστεγάζεται με το 2ο Γυμνάσιο Περιστερίου και τα οποία λειτουργούν σε απαράδεκτες συνθήκες εξαιτίας της έλλειψης αιθουσών.

ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΠΟΛΗΣ ΑΘΗΝΑΣ ΤΗΣ ΚΝΕ
Δυναμικό άνοιγμα στη νεολαία
  • Μεγάλη επιτυχία σημείωσαν οι προφεστιβαλικές εκδηλώσεις της ΚΝΕ στους δήμους της Αθήνας
  • Πανεξόρμηση των οργανώσεων στην Αθήνα την Τετάρτη και την Πέμπτη για την προπαγάνδιση των κεντρικών εκδηλώσεων του 22ου Φεστιβάλ

Οι χιλιάδες νέοι που συμμετείχαν στις προφεστιβαλικές εκδηλώσεις δίνουν το μήνυμα και τη σιγουριά ότι οι κεντρικές εκδηλώσεις του φεστιβάλ (19 - 22 Σεπτέμβρη) θα είναι οι μαζικότερες των τελευταίων χρόνων.

Αυτό τονίζει με ανακοίνωσή του το Συμβούλιο Πόλης Αθήνας της ΚΝΕ, που χαιρετίζει όλα τα μέλη και τους φίλους της Οργάνωσης για τη συμβολή τους στην επιτυχία των προφεστιβαλικών εκδηλώσεων που έγιναν στα πλαίσια του 22ου Φεστιβάλ ΚΝΕ - "Οδηγητή". Οι εκδηλώσεις αυτές, που σχεδόν ολοκληρώθηκαν, έγιναν σε πάνω από 30 δήμους της Αθήνας, ενώ για πρώτη φορά έγιναν και σε εκπαιδευτικούς χώρους.

"Με την αισιοδοξία που μας έδωσε η ίδια η δράση και επαφή με τη νεολαία όλο το διάστημα των προφεστιβαλικών εκδηλώσεων, υπογραμμίζεται στην ανακοίνωση, να συνεχίσουμε το αγωνιστικό μας κάλεσμα στο κεντρικό φεστιβάλ, δυναμώνοντας το πολιτικό μας άνοιγμα με τη μάχη του εισιτηρίου. Η εξόρμηση για την προπαγάνδιση των κεντρικών εκδηλώσεων του Φεστιβάλ άρχισε ήδη αυτή τη βδομάδα με τον προγραμματισμό εξορμήσεων από τις Τομεακές Οργανώσεις και τις Οργανώσεις Βάσης. Με την αφίσα, το πανό, το εισιτήριο στο χέρι να κάνουμε το αγωνιστικό ραντεβού του φεστιβάλ, ραντεβού χιλιάδων περισσότερων νέων της Αθήνας. Το πρώτο μεγάλο ραντεβού είναι η πανεξόρμηση την Τετάρτη και την Πέμπτη στις Τομεακές Οργανώσεις".

Οι προφεστιβαλικές εκδηλώσεις, τονίζει το ΣΠ, "έφεραν στην επιφάνεια τα άμεσα και καυτά προβλήματα της νέας γενιάς, που είναι αποτέλεσμα της πολιτικής της κυβέρνησης και των κομμάτων που υποτάσσονται στην Ευρωπαϊκή Ενωση των πολυεθνικών". Οι Κνίτες και οι Κνίτισσες, σημειώνει, "συζήτησαν πρόσωπο με πρόσωπο με χιλιάδες νέους τις προτάσεις πάλης του ΚΚΕ και της ΚΝΕ, επιβεβαίωσαν όχι μόνο τις αγωνίες και τις αναζητήσεις της νεολαίας, αλλά και τη δυνατότητα να γίνονται αυτές όλο και περισσότερη δράση, κόντρα στη μοιρολατρία και το συμβιβασμό που καλλιεργεί η αστική ιδεολογία. Το μοίρασμα δεκάδων χιλιάδων υλικού και οι συζητήσεις που ανοίχτηκαν σε πλατείες, σε στέκια και τόπους δουλιάς έδειξαν ότι όλο και περισσότερο πολλαπλασιάζονται τμήματα της νεολαίας, που αναζητούν αγωνιστική διέξοδο. Οι οργανώσεις της ΚΝΕ πρέπει να συνδεθούν μαζί τους ακόμη καλύτερα".

"Δεν είναι τυχαίο το γεγονός, συνεχίζει η ανακοίνωση, οι μαζικές υπογραφές ενάντια στη Συνθήκη του Μάαστριχτ, ζητώντας τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος. Ούτε πολύ περισσότερο οι εκατοντάδες κάρτες γνωριμίας με την ΚΝΕ που συμπληρώθηκαν. Η πλούσια αυτή δράση των οργανώσεων επιβεβαίωσε την ικανότητα των ιδεών και της πολιτικής του ΚΚΕ, να βρίσκει απήχηση στη νέα γενιά, απέδειξε τη δυνατότητα, η Οργάνωσή μας να γίνει ακόμα πιο ισχυρή, να επεκταθεί και να ριζώσει σε μεγάλους τόπους και κλάδους δουλιάς, στους εκπαιδευτικούς χώρους και στους τόπους κατοικίας των νέων".

"Φτάνει η οργάνωσή μας να επιμείνει στην εξόρμηση - συζήτηση με τους νέους, να πολλαπλασιάζει τις αγωνιστικές πρωτοβουλίες για τα προβλήματά τους, να δείξει με τα επιχειρήματα και τη δράση ότι δεν είναι όλοι ίδιοι. Οτι το μέλλον τη νεολαίας δεν μπορεί να είναι η κοινωνία της φτώχειας του πολέμου και της ανεργίας", καταλήγει η ανακοίνωση.

Το ΣΠ Αθήνας στη συνεδρίασή του εξέλεξε νέο γραμματέα τον Αλέκο Μαρινάκη,μέλος του ΚΣ της ΚΝΕ και της ΕΠ της ΚΟΑ.

Αναλαμβάνουν την ευθύνη για ό,τι συμβεί

Η Αχτιδική Επιτροπή Λαγκαδά της ΚΟΘ του ΚΚΕ καταγγέλλει την Αστυνομία για τα επεισόδια που έγιναν στο χωριό Ηράκλειο της Θεσσαλονίκης σε βάρος των κατοίκων της περιοχής, όταν αυτοί δοκίμασαν να εμποδίσουν τα συνεργεία της βιομηχανίας Περτσινίδη που προσπαθούσαν να ενώσουν το δίκτυο της βιομηχανίας με γεώτρηση.

Επίσης καταγγέλλει τις κυβερνητικές αρχές που αντί να προστατεύσουν τα δικαιώματα του λαού χρησιμοποιούν την Αστυνομία, προκειμένου να τρομοκρατήσουν τους κατοίκους που αγωνίζονται ενάντια στη μόλυνση του περιβάλλοντος και του υπόγειου υδροφόρου ορίζοντα από τα ρυπογόνα απόβλητα των βιομηχανιών, οι οποίες για να αποκομίσουν περισσότερα κέρδη αρνούνται να πάρουν τα απαραίτητα μέτρα προστασίας.

"Καλούμε την κυβέρνηση και τη Νομαρχία Θεσσαλονίκης", αναφέρει η ανακοίνωση της Αχτιδικής Επιτροπής Λαγκαδά της ΚΟΘ του ΚΚΕ, "να πάρουν θέση και να εφαρμόσουν τη διεθνή σύμβαση για την προστασία της λίμνης καθώς και τη νομοθεσία για τη σωστή λειτουργία των βιομηχανιών. Τέλος, τους καθιστούμε υπεύθυνους για ό,τι συμβεί στο μέλλον. Αναλαμβάνουν την ευθύνη απέναντι στους κατοίκους της περιοχής.

"Η Αχτιδική Επιτροπή Λαγκαδά του ΚΚΕ καλεί τους κατοίκους και τους φορείς της περιοχής να συσπειρωθούν και να συντονίσουν τον αγώνα τους για να επιβάλουν το δίκιο τους, να δοθεί λύση που θα παίρνει υπόψη την προστασία του περιβάλλοντος, τα συμφέροντα των κατοίκων της περιοχής (εργαζομένων - αγροτών) και την ανάπτυξη της περιοχής", καταλήγει η ανακοίνωση.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ