ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 16 Ιούλη 1996
Σελ. /28
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Τα υπαρξιακά προβλήματα του "ΣΥΝ"

Οι αλληλογρονθοκοπούμενες διαπιστώσεις στο κείμενο της απόφασης, η απεγνωσμένη προσπάθεια να ντύσουν με αριστερή φρασεολογία μια πολιτική σύμπλευσης με την κυβέρνηση Σημίτη και ο ασίγαστος και διακαής πόθος για συνεργασία με το ΠΑΣΟΚ, υπήρξαν τα κύρια χαρακτηριστικά της Συνόδου της Κεντρικής Πολιτικής Επιτροπής του "ΣΥΝ".

* * *

Το έναυσμα το έδωσε ο πρόεδρος του "ΣΥΝ", Ν. Κωνσταντόπουλος, με την εισήγησή του, η οποία ελάχιστα συγκάλυπτε τη βασική του επιδίωξη για συνεργασία με το "εκσυγχρονισμένο" ΠΑΣΟΚ.

* * *

Αξίζει να προσέξει κανείς το "περίγραμμα των αλλαγών", που έχουν γίνει ή που πρέπει να γίνουν, κατά τον πρόεδρο του "ΣΥΝ", στο ΠΑΣΟΚ και, άρα, πώς διευκολύνεται η συνεργασία με αυτό. Είπε: "Στο συνέδριο του ΠΑΣΟΚ,καταγράφηκε μια έντονη ανησυχία και δυσαρέσκεια των συνέδρων από τη μέχρι σήμερα πολιτική του ΠΑΣΟΚ και από τη συνολική εικόνα που είχε διαμορφώσει το κόμμα αυτό". Οτι αμφισβητήθηκε στο συνέδριο του ΠΑΣΟΚ η αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης, μόνο στο "ΣΥΝ" το είδαν...

* * *

Το ερώτημα, συνέχισε ακάθεκτος, είναι εάν η ηγεσία του ΠΑΣΟΚ θα ερμηνεύσει σωστά τα βαθύτερα αίτια αυτής της δυσαρέσκειας... Προκειμένου να προλάβει άλλες ερμηνείες, έδωσε την εξής καταπληκτική απάντηση: "Αυτό θα αποδειχθεί από δω και πέρα" (!). Ποιος είπε ότι η ηγεσία του "ΣΥΝ" δεν έχει προσδοκίες ακόμα και φιλολαϊκής πολιτικής, από την κυβέρνηση Σημίτη;

* * *

Σε άλλο σημείο, το επανέλαβε: "Η πολιτική που θα ακολουθήσει η κυβέρνηση τους επόμενους μήνες και οι όροι διεξαγωγής των επόμενων εκλογών θα είναι τα κριτήρια που θα κρίνουν το ποιον δρόμο επιλέγει η νέα ηγεσία του ΠΑΣΟΚ". Αν βρίσκεται σε τόσο δύσκολη θέση για να κρίνει την κυβέρνηση και την πολιτική της και δεν τον φτάνει το προηγούμενο εξάμηνο του Σημίτη και η τριετία του ΠΑΣΟΚ, ας μας επιτραπεί να τον διαβεβαιώσουμε ότι η κυβέρνηση ακολουθεί άκρως ...φιλολαϊκή πολιτική με αντιμονοπωλιακό προσανατολισμό, μάλιστα.

* * *

Θέλετε να μάθετε και τα αγωνιώδη, σχεδόν υπαρξιακά, προβλήματα του "ΣΥΝ"; Ακούστε τον πρόεδρό του: "Ο ΣΥΝ δε βασανίζεται για τον χρόνο των εκλογών. Προβληματίζεται και αγωνίζεται για το πώς θα γίνουν και τι θα σημάνουν οι επόμενες εκλογές. Θα γίνουν για να διατηρηθεί το πολιτικό σύστημα των αυτοδυναμιών και της δικομματικής πόλωσης;". Οχι, θα γίνουν για να φέρουν το "ΣΥΝ" στην εξουσία...

* * *

Θα κάνει τίποτα ο "ΣΥΝ" για την πολιτική που εφαρμόζει η κυβέρνηση; Αν και το ερώτημα είναι αφελές, ωστόσο, ο Ν. Κωνσταντόπουλος ...απάντησε: "Ο ΣΥΝ δεν πρόκειται να εξαντληθεί σε προβλέψεις και εκτιμήσεις. Δεν πρόκειται να μείνει στον ρόλο του θεατή των εξελίξεων. Κρίνει και αντιμετωπίζει την κυβερνητική πολιτική". Αυτό είναι όλο. Τι περιμένατε; Εφοδο στα θερινά ανάκτορα; Αυτή θα γίνει μετά τις εκλογές και θα απλωθεί από το Μέγαρο Μαξίμου, μέχρι όλους τους κρατικούς οργανισμούς...

* * *

"Η επικράτηση του Σημίτη και του εκσυγχρονιστικού ρεύματος στο πρόσφατο συνέδριο του ΠΑΣΟΚ αποτελεί σημαντική θετική εξέλιξη". Αυτή όντως είναι μια"καθαρή" τοποθέτηση και την πρότειναν ως τροπολογία 20 μέλη της ΚΠΕ. Υπερψηφίστηκε, όμως, από 27, ενώ 8 ψήφισαν λευκά. Δηλαδή, οι υπόλοιποι διαφωνούν; Ας μη λέμε μεγάλα λόγια...

* * *

Πάντως, από τη συνεδρίαση, μας έμεινε μια απορία: Αυτή η "αποχή" του Π. Λαφαζάνη, από την ψηφοφορία του κειμένου απόφασης, τι σήμαινε; Μήπως ότι παραμένει αριστερός στα πλαίσια του "εκσυγχρονισμού";

Π. Κ.

ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Ανοιχτό το θέμα του χρόνου των εκλογών

Ανοιχτό παραμένει το θέμα του χρόνου προσφυγής στις κάλπες, παρά τις αντίθετες διαβεβαιώσεις διαφόρων κυβερνητικών στελεχών. Ο πρωθυπουργός Κ. Σημίτης μελετά όλα τα δεδομένα και αναμένεται να καταλήξει στο επόμενο διάστημα και πάντως μέχρι τα μέσα Αυγούστου σε οριστικές αποφάσεις.

Οι πρόωρες εκλογές, τις οποίες συνιστούν ως την "καλύτερη λύση" για την κυβέρνηση ορισμένοι από τους συνεργάτες και υπουργούς, βρίσκουν εύφορο έδαφος σε κύκλους της οικονομικής ολιγαρχίας, αλλά και των Βρυξελλών, οι οποίοι αντιλαμβάνονται ότι "δε συμφέρει μια παρατεταμένη προεκλογική περίοδος μέχρι τον Οκτώβρη του 1997". Αντίθετα οι ίδιοι κύκλοι εκτιμούν ότι πρέπει να σταματήσει η "διαρκής αναβλητικότητα στις αποφάσεις που έχουν πολιτικό κόστος", η οποία χαρακτηρίζει, όπως υποστηρίζουν, την κυβέρνηση Σημίτη και ζητούν να προχωρήσουν το συντομότερο δυνατόν τα μέτρα που επιβάλλονται από το πρόγραμμα "σύγκλισης" και τα οποία υπέδειξε και το ΕΚΟΦΙΝ στην τελευταία συνεδρίασή του.

Η κατάρτιση του προϋπολογισμού του 1997 είναι ένα σοβαρό εμπόδιο για την κυβέρνηση, στην περίπτωση που αποφασίσει να πάει για εκλογές στο τέλος της τετραετίας. Η περικοπή δημοσίων δαπανών, οι ιδιωτικοποιήσεις, η επιβολή νέων φόρων, ώστε να εξοικονομηθούν πόροι 900 δισ. δρχ. για τη μείωση του ελλείμματος, η συνέχιση της λιτότητας είναι μέτρα που συνεπάγονται υψηλό πολιτικό κόστος, το οποίο - παρά τα περί αντιθέτου λεγόμενα - υπολογίζει και μάλιστα πολύ η κυβέρνηση Σημίτη. Η "αναμέτρηση με τα μεγάλα προβλήματα του τόπου" τους επόμενους 15 μήνες θεωρείται βέβαιο ότι θα εξαντλήσει την όποια δυναμική έχει καλλιεργηθεί με αφορμή την εκλογή του στην προεδρία του ΠΑΣΟΚ και θα δώσει την ευκαιρία στους εσωκομματικούς αντιπάλους του, αλλά και στη ΝΔ να "αναδιοργανωθούν".

Πληθαίνουν οι ενδείξεις

Την ίδια στιγμή το περιβάλλον του πρωθυπουργού και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος διακηρύσσουν σε όλους τους τόνους ότι δεν υπάρχει θέμα πρόωρων εκλογών και πως ο Κ. Σημίτης θα προχωρήσει κανονικά στην εφαρμογή του προγραμματισμού που έχει κάνει για τον επόμενο ενάμιση χρόνο περίπου και θα μιλήσει "τη γλώσσα της αλήθειας στο λαό". Βέβαια είναι ευνόητο ότι η πλευρά Σημίτη κρατάει για τον εαυτό της το "δικαίωμα" του εκλογικού αιφνιδιασμού...

Ομως πληθαίνουν οι ενδείξεις για καλλιεργούμενο προεκλογικό κλίμα. Μετά την αναστολή των αντιλαϊκών αποφάσεων, τουλάχιστον από το οικονομικό επιτελείο, την εξαγγελία για εφαρμογή νέου μισθολογίου στις Ενοπλες Δυνάμεις και τα Σώματα Ασφαλείας, τις εξαγγελίες για ρουσφετολογικές "εθελοντικές" μετατάξεις στους δημόσιους υπάλληλους, το μοίρασμα δανείων από τον ΟΕΚ, το "διάλογο με την Αριστερά", ήρθε χτες και η εξαγγελία του υπουργού Εθνικής Οικονομίας Γ. Παπαντωνίου για "πραγματικές αυξήσεις" σε μισθούς και συντάξεις, που θα είναι μεγαλύτερες από τον πληθωρισμό του 1997. Π. Κ.

"ΣΥΝ"
Διάλογος για συνεργασία με το ΠΑΣΟΚ

Στην προδιαγεγραμμένη πορεία της διαμόρφωσης των όρων για μετεκλογική συνεργασία με το ΠΑΣΟΚ, βαδίζει "ενωμένη" η ηγεσία του "ΣΥΝ", όπως αποδείχτηκε και στη σύνοδο της Κεντρικής Πολιτικής Επιτροπής του ΣΥΝ, το περασμένο Σάββατο.

Η ηγεσία του "ΣΥΝ" αισθάνεται υπερήφανη και "δικαιωμένη" (!) για το διάλογο που κάνει με το ΠΑΣΟΚ, γιατί, όπως αναφέρεται στην Πολιτική Απόφαση, ο "ΣΥΝ" "αισθάνεται σήμερα δικαιωμένος, που και από το ΠΑΣΟΚ, το ένα μετά το άλλο τα κυβερνητικά στελέχη σπεύδουν να αναγνωρίσουν την ανάγκη αυτού το διαλόγου". Είναι χαρακτηριστικό ότι πουθενά δεν επικρίνεται η κυβερνητική πολιτική ως αντιλαϊκή, παρόλο που περισσεύουν οι λαϊκίστικες διαπιστώσεις περί "κυβερνητικής αποτυχίας - σ.σ. όχι κυβερνητικής πολιτικής - και προγραμματικής εξάντλησης", ενώ δεν κρύβονται οι προσδοκίες της ηγεσίες του "ΣΥΝ" για θετικές αλλαγές στην κυβερνητική πολιτική.

Θεωρεί ως θετικό για το ΠΑΣΟΚ ότι αμφισβητούνται στους κόλπους του "η περιφρόνηση των θεσμών, ο δημαγωγικός εμπαιγμός της κοινωνίας (!), η αρχηγική λειτουργία, η εξουσία εξωθεσμικών κέντρων (!), η πρωθυπουργοκεντρική διακυβέρνηση, η αδιαφανής διαχείριση του δημοσίου χρήματος, η έλλειψη ελέγχου (!)" και άλλα τέτοια... ριζοσπαστικά και φιλολαϊκά. Οι φράσεις που επιλέγονται για το χαρακτηρισμό της κυβερνητικής πολιτικής είναι ιδιαίτερα κομψές: "Χρειάζεται πολιτική τολμηρών και εμπνευσμένων αλλαγών. Οχι η πολιτική των διακηρύξεων, αλλά πολιτική των αποφασιστικών τομών".

Η στάση της ηγεσίας των "ΣΥΝ" δεν είναι τυχαία, αφού στο εσωτερικό του, όπως φάνηκε και στη συνεδρίαση της ΚΠΕ, υπάρχουν ισχυρές δυνάμεις που επιθυμούν την απροσχημάτιστη συνεργασία με το κυβερνών κόμμα. Σε σύνολο παρόντων περίπου 100 μελών της ΚΠΕ, 27 μέλη υπερψήφισαν τροπολογία, στην οποία διατυπωνόταν η θέση ότι "η επικράτηση του Κ. Σημίτη και του εκσυγχρονιστικού ρεύματος στο πρόσφατο συνέδριο του ΠΑΣΟΚ αποτελεί σημαντική θετική εξέλιξη".

Παρ' όλα αυτά, το κείμενο της Πολιτικής Απόφασης εγκρίθηκε σχεδόν ομόφωνα, με 9 λευκά και μία αποχή. Η εξήγηση είναι απλή. Οι αλληλοαναιρούμενες διατυπώσεις μπορούν να καλύψουν όλους, αλλά δεν μπορούν να κρύψουν το πρόβλημα που έχει η ηγεσία του "ΣΥΝ" απέναντι στο ΠΑΣΟΚ.

Μέχρι τις εκλογές ο "ΣΥΝ" θα επιχειρήσει να περισώσει τη λεηλασία της εκλογικής του επιρροής από το ΠΑΣΟΚ, ασκώντας ανούσια αλλά "υψηλών τόνων" κριτική από, δήθεν, αριστερές θέσεις και θα αγωνιστεί για την απλή αναλογική, την οποία όμως δεν κρύβει ότι διαπραγματεύεται ως προϋπόθεση για τη συνεργασία.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Δ. Ρέππας,απαντώντας στην ερώτηση αν η Β. Παπανδρέου είχε εξουσιοδοτηθεί από τον πρωθυπουργό για την πρωτοβουλία της, απάντησε ότι "ο πρωθυπουργός, αν έχει κάτι να πει, το λέει ο ίδιος".

  • Παράλληλα, όμως, με το "άνοιγμα" στο "ΣΥΝ", ο Κ. Σημίτης επιχειρεί άνοιγμα και στην Κεντροδεξιά. Βασικός στόχος του είναι να υποβοηθήσει στο διεμβολισμό της εκλογικής επιρροής της ΝΔ και να αποσπάσει ψηφοφόρους που ανήκουν στο λεγόμενο Κέντρο. Το "ρεύμα" αυτό επιχειρεί να το ενισχύσει με "μεταγραφές" στελεχών του χώρου όπως ο Μ. Παπακωνσταντίνου.

Π. Κ.

Λόγια του αέρα

Τα φτερά φαίνεται πως τείνουν να μετατραπούν στο ισχυρότερο των απωθημένων, που χαρακτηρίζει τους "εραστές της εξουσίας" σε αυτόν τον τόπο. Ετσι, μετά την κυβέρνηση με τα φτερά, του Α. Παπανδρέου, προκύπτει, όπως όλα δείχνουν, ένα ακόμη ιπτάμενο κυβερνητικό σχήμα, έστω σε αναμονή, μετά τη δήλωση του Μ. Εβερτ για την κυβέρνηση ελικοπτέρων της ΝΔ.

Ισως, η Ψυχιατρική μπορεί να δώσει εμπεριστατωμένα συμπεράσματα για τους παραλληλισμούς που αρέσκονται να κάνουν, όταν δημαγωγούν οι ηγέτες των κομμάτων, που είτε κατέχουν είτε είναι έτοιμοι να πραγματοποιήσουν το γιουρούσι προς την εξουσία. Ωστόσο, με σχετική ακρίβεια, θα μπορούσε και ο κάθε μη ειδικός να συνδέσει τα "πτητικά οράματα" των - εν αναμονή - κυβερνητών αυτού του τόπου, με τα λόγια του αέρα - που δίχως αναστολή ούτε ντροπή - είναι έτοιμοι να εκστομίσουν, προκειμένου να πετύχουν το στόχο τους: Να αναρριχηθούν στο "θρόνο".

Ετσι, λοιπόν, και ο Μ. Εβερτ, ο "εν αναμονή πρωθυπουργός", δεν είχε κανένα πρόβλημα να υποσχεθεί, κατά την περιοδεία του στις Κυκλάδες, στους πάντες τα πάντα. Ακόμη και κυβέρνηση ελικοπτέρων, η οποία θα καταφθάνει αστραπιαία και θα επιλύει επιτόπου τα προβλήματα στην περιφέρεια.

Μίλησε ακόμη για το απαύγασμα της εμπειρίας του, "καθώς έχει διευθύνει εργοστάσια με 3.500 ανθρώπους, έχει δουλέψει σε τράπεζες, έχει διατελέσει δήμαρχος, έχει υπηρετήσει σε πολλά υπουργεία". Η συμπύκωνση της εμπειρίας του εν αναμονή πρωθυπουργού λέει, λοιπόν, πως "αν θέλουμε να πετύχουμε μια ταχύρυθμη ανάπτυξη πρέπει να αναπτύξουμε τον τουρισμό", "χρειάζεται ισόρροπη ανάπτυξη του αγροτικού και του τουριστικού τομέα" και "πάνω απ' όλα χρειάζεται η αναβάθμιση του μορφωτικού επιπέδου των Ελλήνων".

Οπως και να το κάνουμε, θυμίζουν αυτές οι εξαγγελίες, αυτά τα λόγια του αέρα, το ανέκδοτο με τον πολιτικάντη που υποσχόταν λιμάνι εκεί που δεν υπήρχε θάλασσα και όταν του έγινε η παρατήρηση, απτόητος συνέχισε υποσχόμενος: "Θα σας φέρουμε και θάλασσα".

Είπε και άλλα ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, περιοδεύοντας τις Κυκλάδες, τα νησιά της άγονης γραμμής. Ακόμη και για τα διαπλεκόμενα συμφέροντα μίλησε, για τους χάνους και τα χταπόδια των Αθηνών που απομυζούν τους κόπους του λαού.

Και επέστρεψε στην Αθήνα, χτες το βράδυ, με ελικόπτερο, φυσικά...

Δ. Μ.

ΑΒΑΚΣ προσγειώθηκε ανώμαλα στη θάλασσα

Στη θάλασσα βρέθηκε ο ιπτάμενος κατάσκοπος του ΝΑΤΟ - αεροσκάφος ΑΒΑΚΣ - μετά την αποτυχημένη προσπάθειά του να απογειωθεί από το αεροδρόμιο του Ακτιου στην Πρέβεζα. Στις 6.15 μ.μ. της Κυριακής το Μπόινγκ Ε - 3Α, που μεταφέρει το ιπτάμενο ραντάρ, κόπηκε στη μέση και σύμφωνα με την ανακοίνωση του ΓΕΑ ένα μέλος του δεκαεξαμελούς πληρώματός του τραυματίστηκε. Σύμφωνα με την ίδια ανακοίνωση, στο πλήρωμα δε συμπεριλαμβάνεται ελληνικό προσωπικό. Δεν έλειψαν πάντως και οι πληροφορίες σύμφωνα με τις οποίες το πλήρωμα πριν την απογείωση είχε κάνει χρήση αλκοόλ.

ΚΚΕ: Να φύγουν οι ιπτάμενοι κατάσκοποι

Η Επιτροπή Περιοχής Βορειοδυτικής Ελλάδας του ΚΚΕ με αφορμή το ατύχημα που συνέβη την Κυριακή στη βάση του Ακτιου, για άλλη μια φορά τονίζει την αναγκαιότητα να κλείσει η βάση και να φύγουν οι ιπτάμενοι κατάσκοποι ΑΒΑΚΣ από την περιοχή. Το ατύχημα αυτό, όπως επισημαίνεται, "θα μπορούσε να αποβεί μοιραίο για την Πρέβεζα. Από καθαρή τύχη δε θρηνήσαμε θύματα".

"Θέλουμε να δηλώσουμε, τονίζεται στη σχετική ανακοίνωση, για άλλη μια φορά ότι η βάση αυτή είναι πρόκληση στη φιλειρηνική θέληση του λαού μας, γιατί χρησιμοποιήθηκε στους πολέμους ενάντια στους λαούς της Γιουγκοσλαβίας, του Ιράκ κλπ. Εμποδίζει την ανάπτυξη της περιοχής μας, γιατί το αεροδρόμιο του Ακτιου, που θεωρείται από τα πιο ασφαλή, θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για την εξυπηρέτηση των γενικότερων αναγκών. Επίσης άλλη θα ήταν η προοπτική ζεύξης Πρέβεζας - Ακτιου, αν η περιοχή μας δε χαρακτηριζόταν στρατιωτική και με εντολή του υπουργού Αμυνας, μετά από αξίωση του ΝΑΤΟ, η ζεύξη δεν έγινε εναέρια, αλλά με υποθαλάσσια σήραγγα.

Για όλους αυτούς τους λόγους ο λαός της περιοχής μας, όλα τα προηγούμενα χρόνια, αξίωνε την απομάκρυνση των ιπταμένων κατασκόπων και το κλείσιμο της βάσης τους. Την αξίωση αυτή διατρανώνει και σήμερα".

ΠΑΣΟΚ
"Ελεγχόμενη" κόντρα Σημίτη - Αρσένη

Η ελεγχόμενη και εντός πλαισίων κόντρα μεταξύ του Κ. Σημίτη και του Γ. Αρσένη αποτελεί το πρώτο επεισόδιο εσωκομματικής διαμάχης στο κυβερνών κόμμα.

Ο υπουργός Αμυνας επιχειρεί με κάθε τρόπο να πλασαριστεί ως ο "αριστερός, πατριωτικός και φιλολαϊκός" πόλος εσωκομματικής αντιπολίτευσης στο ΠΑΣΟΚ, ρόλο στον οποίο τον έχει βοηθήσει σημαντικά ο Κ. Σημίτης, ο οποίος τον απέκλεισε σκόπιμα από την Πολιτική Γραμματεία, προκρίνοντας ως εσωκομματική αντιπολίτευση τον πλέον αδύναμο από τους αντιπάλους του.

Ο Γ. Αρσένης, βαδίζοντας το δρόμο που έχει ήδη χαραχτεί, επιχείρησε με χτεσινή συνέντευξή του στο "Εθνος" να ενισχύσει τη διαφορετικότητά του έναντι της ασκούμενης κυβερνητικής πολιτικής. Ακόμη θεωρεί ότι η μη συμμετοχή του στην ΠΓ ήταν αποκλεισμός και αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο να διεκδικήσει εκ νέου την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ, λέγοντας ότι "οι χαμένοι του χτες μπορεί να είναι κερδισμένοι του αύριο".

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Δ. Ρέππας, δήλωσε ότι είναι δικαίωμα του Γ. Αρσένη να εκφράζει τις απόψεις του.

Αναγκαία διευκρίνιση

Από την συγγραφέα Ιωάννα Καρατζαφέρη λάβαμε την παρακάτω διευκρίνιση:

"Από μία παρεξήγηση για τους σκοπούς του νεοϊδρυθέντος Πολιτικού Ομίλου "ΠΟΛΙΤΕΙΑ", έτσι όπως αυτοί διατυπώθηκαν στη διακήρυξη που δημοσιεύτηκε στις 12-7-96 στον αθηναϊκό Τύπο, διευκρινίζω ότι επιθυμώ να αποσύρω την υπογραφή μου - Ιωάννα Καρατζαφέρη".

ΚΚΕ
Συστηματική κοροϊδία του ελληνικού λαού

Σχετικά με την κοινοτική χρηματοδότηση της Τουρκίας από το πρόγραμμα MEDA, το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ σε ανακοίνωσή του επισημαίνει τα εξής:

"Για άλλη μια φορά το Συμβούλιο Υπουργών της ΕΕ υποκρίνεται,με μια φραστική διακήρυξη γενικών αρχών και δικαιωμάτων που υποτίθεται πως αυτονόητα απολαμβάνει κάθε κράτος, μέλος της διεθνούς κοινότητας.

Για άλλη μια φορά η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ υποκρίθηκε ότι πίστεψε τις διακηρύξεις και πήρε πίσω το "Βέτο", όπως έκανε και με την περίπτωση της αποδοχής της τελωνειακής ένωσης Τουρκίας - Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Το κυριότερο πρόβλημα που προκύπτει δεν είναι αυτή καθαυτή η άρση των επιφυλάξεων, αλλά η συστηματική κοροϊδία του ελληνικού λαού, η απόκρυψη των πραγματικών κινδύνων από τους σχεδιασμούς των ιμπεριαλιστικών δυνάμεων στην περιοχή του Αιγαίου και της Μέσης Ανατολής.

Η ζωή έχει δείξει ότι οι ηγετικές δυνάμεις της ΕΕ διαβρώνουν την εθνική ανεξαρτησία των λαών, απειλούν σύνορα, καθώς όλα τα υποτάσσουν στη διανομή των αγορών, στην κοινή εξωτερική πολιτική με τις ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ.

Ο ελληνικός λαός πρέπει να βγάλει τα συμπεράσματά του. Η πολιτική των "εκσυγχρονισμών" και "αναπροσαρμογών" που επαγγέλλονται κι άλλες πολιτικές δυνάμεις εκτός του ΠΑΣΟΚ είναι η σύγχρονη εκδοχή της παραδοσιακής υποτέλειας".



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ