ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 19 Ιούλη 1996
Σελ. /32
ΔΙΕΘΝΗ
ΑΕΡΟΠΟΡΙΚΗ ΤΡΑΓΩΔΙΑ ΣΤΙΣ ΗΠΑ
Ερωτηματικά για τα αίτια

Ο Ελληνας κυβερνητικός εκπρόσωπος υπογράμμισε ότι στο αεροδρόμιο του Ελληνικού έγινε εκτενής έλεγχος του αεροσκάφους

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ .-

Το τραγικότερο αεροπορικό δυστύχημα στην ιστορία των Ηνωμένων Πολιτειών συγκλονίζει την παγκόσμια κοινή γνώμη. Κανένας δεν επέζησε από τη συντριβή του Μπόινγκ 747 - 100 της αμερικανικής αεροπορικής εταιρείας TWA, που εκτελούσε την πτήση υπ' αριθμόν 800 από το αεροδρόμιο "Τζον Φιτζέραλντ Κένεντι" της Νέας Υόρκης προς το αεροδρόμιο "Σαρλ ντε Γκολ" στο Παρίσι, μεταφέροντας 217 επιβάτες και έχοντας 32μελές πλήρωμα. Οι αμερικανικές αρχές απέφυγαν να κάνουν την οποιαδήποτε εκτίμηση για τα αίτια του δυστυχήματος.

Σύμφωνα με τις υπάρχουσες πληροφορίες, ο πιλότος του αεροσκάφους δεν είχε δώσει κανένα ανησυχητικό μήνυμα στον πύργο ελέγχου του αεροδρομίου της Νέας Υόρκης, και το σήμα "Μέι Ντέι" (σήμα κινδύνου), που έλαβε το αεροδρόμιο προερχόταν από ένα C - 130 που ίπτατο στην περιοχή και είδε το φλεγόμενο Μπόινγκ να πέφτει στη θάλασσα.

Μέχρι, χτες, το βράδυ, ανακοινώθηκε ότι είχαν ανευρεθεί απανθρακωμένα τα πτώματα, τουλάχιστον, 100 ατόμων.

Το ιστορικό του Μπόινγκ 747 - 100

Το μοιραίο αεροσκάφος είχε στο ενεργητικό του, περίπου, 25 χρόνια πτήσεων και είναι ο πρώτος τύπος γιγαντιαίου αεροσκάφους "τζάμπο τζετ" που παραδόθηκε, για πρώτη φορά, στις αεροπορικές εταιρίες στις αρχές του 1970. Οι στατιστικές, που δόθηκαν στη δημοσιότητα από την κατασκευάστρια εταιρία "Μπόινγκ", αναφέρουν ότι στο συγκεκριμένο τύπο αεροσκαφών έχουν σημειωθεί συνολικά 16 ατυχήματα, που στατιστικώς αντιστοιχούν σε 1,64 ατυχήματα ανά ένα εκατομμύριο αναχωρήσεων, ποσοστό μικρότερο από το 1,83 που έχει καταγραφεί για τα υπόλοιπα μεγάλα επιβατηγά αεροσκάφη.

Οπως υποστηρίζουν, μάλιστα, οι υπεύθυνοι του αεροδρομίου "Κένεντι", ο μηχανικός έλεγχος που έγινε στο αεροσκάφος κατά τις 3 ώρες που παρέμεινε εκεί δεν έδειξε τίποτα το ανησυχητικό. Παράλληλα, υποστηρίζουν ότι κανένα ανησυχητικό μήνυμα δε δόθηκε από τον πιλότο του αεροσκάφους κατά τη διάρκεια της ολιγόλεπτης πτήσης του μέχρι και τη συντριβή του.

Επίσημη επιφυλακτικότητα

Στον τόπο της τραγωδίας έχουν σπεύσει από την πρώτη στιγμή, εκτός από τα σωστικά συνεργεία, ειδικές αντιτρομοκρατικές ομάδες της Αστυνομίας της Νέας Υόρκης, αλλά και της "Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Ερευνών", ενώ τη γενική επόπτευση της διεξαγωγής των ερευνών έχει το FBI. Επιπλέον, ο τόπος της συντριβής έχει χαρακτηριστεί ως "τόπος εγκλήματος" από τις αμερικανικές αρχές. Παρ' όλα αυτά, επισήμως, οι Αμερικανοί αξιωματούχοι απέφυγαν επανειλημμένως να εκφράσουν άποψη για τα αίτια της τραγωδίας και επιμένουν ότι θα πρέπει πρώτα να ολοκληρωθεί η έρευνα.

Σε συνέντευξη Τύπου που έδωσε με θέμα το δυστύχημα ο Αμερικανός Πρόεδρος, Μπιλ Κλίντον, εμφανίστηκε ιδιαίτερα συγκρατημένος. Αφού συλλυπήθηκε τις οικογένειες των θυμάτων, υπογράμμισε ότι είναι πολύ νωρίς για να συμπεράνει κανείς πως πρόκειται για τρομοκρατική επίθεση.

Ανάλογη επιφυλακτική στάση τήρησε και ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, Μάικ Μακ Κέρι, ο οποίος εκτίμησε ότι τα τηλεφωνήματα που έχουν δεχτεί αρκετοί αμερικανικοί ραδιοφωνικοί και τηλεοπτικοί σταθμοί από αγνώστους, που υποστηρίζουν ότι αναλαμβάνουν εκ μέρους κάποιας οργάνωσης την ευθύνη της επίθεσης, δεν μπορούν να θεωρηθούν αξιόπιστα, αφού όλα έγιναν μετά την ανακοίνωση της πτώσης του αεροσκάφους.

Ανεπίσημη δημιουργία εντυπώσεων

Η επιφυλακτικότητα των αμερικανικών αρχών δεν εμπόδισε μεγάλο μέρος του ραδιοφωνικού και τηλεοπτικού Τύπου να διατυπώσει συμπεράσματα και να παρουσιάζει ως γεγονός την ύπαρξη τρομοκρατικής επίθεσης. Δεκάδες ανώνυμοι και επώνυμοι, που παρουσιάστηκαν ως ειδικοί στην αντιμετώπιση τρομοκρατικών επιθέσεων, εμφανίστηκαν κατηγορηματικοί στην άποψή τους ότι η πτώση του αεροσκάφους δεν μπορεί παρά να οφείλεται σε έκρηξη βόμβας.

Στα αμερικανικά δελτία ειδήσεων, αλλά και στα καναδέζικα, αναφέρθηκε εκτενώς το γεγονός ότι το μοιραίο αεροσκάφος έφτασε στη Νέα Υόρκη μετά από πολύωρη παραμονή στο αεροδρόμιο του Ελληνικού στην Αθήνα, το οποίο όλοι έσπευσαν να υπενθυμίσουν ότι έχει, στο παρελθόν, κατακριθεί για τα ελλιπή μέτρα ασφαλείας του.

Διεθνής θλίψη

Τη θλίψη τους για το τραγικό δυστύχημα εξέφρασαν με δηλώσεις τους μια σειρά ηγετών και διπλωματών, ανάμεσα στους οποίους ο Γερμανός καγκελάριος Χέλμουτ Κολ, ο Ισραηλινός υπουργός Εξωτερικών Νταβίντ Λεβί, ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζακ Σαντέρ, ο πάπας Ιωάννης Παύλος ο Β και ο Γάλλος Πρόεδρος Ζακ Σιράκ.

Την ίδια στιγμή, συναγερμός έχει κηρυχτεί στα αεροδρόμια "Σαρλ ντε Γκολ" του Παρισιού και Φιουμιτσίνι της Ρώμης, μετά την αναγγελία της λίστας των επιβατών, οπότε και έγινε γνωστό ότι ανάμεσα στους 217 επιβάτες υπήρχαν αρκετοί Γάλλοι και Ιταλοί. Οπως ανακοίνωσαν οι υπεύθυνοι των δύο αεροδρομίων, επί τόπου έχουν εγκατασταθεί ομάδες υποστήριξης από ιατρούς και ψυχολόγους για να αντιμετωπίσουν τους συγγενείς των θυμάτων, οι οποίοι σπεύδουν να μάθουν κάτι για την τύχη των δικών τους.

Ελληνική αντίδραση

Εκτενή αναφορά στο τραγικό δυστύχημα έκανε στη χτεσινή ενημέρωση των πολιτικών συντακτών ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Δ. Ρέππας, ο οποίος, αφού εξέφρασε τη λύπη της ελληνικής κυβέρνησης για το συμβάν, διέψευσε κατηγορηματικά κάθε ενδεχόμενο να υπάρχει έστω και η παραμικρή ευθύνη των ελληνικών αρχών και της ασφάλειας του αεροδρομίου του Ελληνικού για το δυστύχημα. Ο Δ. Ρέππας υπενθύμισε ότι στις περιπτώσεις τρομοκρατικών επιθέσεων, την ευθύνη φέρει ο τελευταίος σταθμός του αεροπλάνου, δηλαδή, στην προκειμένη περίπτωση το αεροδρόμιο "Κένεντι" της Νέας Υόρκης και διέψευσε ότι υπάρχει ιδιαίτερη επικοινωνία των δύο κυβερνήσεων σχετικά με το θέμα. Τέλος, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος υπογράμμισε ότι στο αεροδρόμιο του Ελληνικού έγινε εκτενής έλεγχος του αεροσκάφους, τόσο από τους υπαλλήλους της TWA στην Ελλάδα και από την ιδιωτική εταιρία ασφαλείας, με την οποία συνεργάζεται η TWA, όσο και από τους Ελληνες υπαλλήλους.

Ιρλανδία-Διεθνές-Λεζάντα

Ο Βρετανός υπουργός για θέματα Βορείου Ιρλανδίας, Σερ Πάτρικ Μέιχιου, και ο Ιρλανδός υπουργός Εξωτερικών, Ντικ Σπρινγκ, συζητούν λίγο πριν την έναρξη των νέων διαπραγματεύσεων για την ειρήνευση στην περιοχή. Κύριος στόχος των διαπραγματεύσεων, να αποφευχθεί νέα έκρηξη της βίας μέσα στο καλοκαίρι

ΤΣΕΤΣΕΝΙΑ
Ζωντανός ο Ντουντάγιεφ;

ΓΚΡΟΖΝΙ. -

Ο διοικητής των Τσετσένων ανταρτών, Σαλμάν Ραντούγιεφ, ο οποίος θεωρούνταν νεκρός μετά από μια αιματηρή επιδρομή τον Γενάρη, εμφανίστηκε χτες σε συνέντευξη Τύπου και δήλωσε ότι ο Ντζοχάρ Ντουντάγιεφ είναι ζωντανός.

Ο Ραντούγιεφ, μιλώντας στους δημοσιογράφους στην ανατολική πόλη Γκουντέρμες της Τσετσενίας, είπε ότι ο Ντουντάγιεφ απλώς είχε τραυματιστεί και ήταν σε κρίσιμη κατάσταση, διαψεύδοντας έτσι τις μεταδώσεις των ρωσικών ΜΜΕ ότι είχε σκοτωθεί τον περασμένο Απρίλη.

Ο Τσετσένος αντάρτης εμφανίστηκε με διαφορετικό πρόσωπο ύστερα από επέμβαση πλαστικής χειρουργικής στην οποία υποβλήθηκε στη Γερμανία, γιατί, όπως είπε, έχασε ένα μάτι και ήταν φρικτά παραμορφωμένος. Ομως, όσοι τον ήξεραν αναγνώρισαν αμέσως τη φωνή του.

"Εχω μια εντολή από τον Ντουντάγιεφ, την οποία θα εκτελέσω όποιο και αν είναι το τίμημα. Η Ρωσία θα πληρώσει για τις επιθέσεις της", κατέληξε ο Ραντούγιεφ.

ΡΩΣΙΑ
Νέες απεργιακές κινητοποιήσεις

ΜΟΣΧΑ.-

Οι εργαζόμενοι της Ρωσίας ξεκίνησαν νέες απεργιακές κινητοποιήσεις, πραγματοποιώντας πικετοφορίες στην έδρα της κυβέρνησης, στο υπουργείο Οικονομικών και στα γραφεία της διεύθυνσης του Μετροστρόι. Κύριο αίτημα: Η καταβολή των καθυστερημένων μισθών. Ο πρόεδρος του Συνδικάτου των εργαζομένων στο Μετρό Α. Ροντιόνοφ δήλωσε ότι η επιχείρηση Μετροστρόι βρίσκεται τώρα σε πάρα πολύ δύσκολη κατάσταση, καθώς το κράτος της χρωστάει 380 δισ. ρούβλια. Εξαιτίας αυτής της κατάστασης οι εργαζόμενοι δεν έχουν πάρει τους μισθούς από τον Απρίλη, ορισμένοι και από το Μάρτη.

Απεργιακές κινητοποιήσεις με ανάλογα αιτήματα πραγματοποιούνται σε πολλά άλλα μέρη της Ρωσικής Ομοσπονδίας: Στη Γιακουτία, στις πόλεις Μπαρναούλ και Μπίισκ, στην περιοχή Κέμεροβο και Ροστόβ. Επίσης, απεργούν το νοσηλευτικό προσωπικό στην πόλη Μπελομόρσκ (Καρέλια), οι μεταλλωρύχοι στην πόλη Ιντα (Δημοκρατία Κόμι), οι εκπαιδευτικοί στην περιοχή Ιρκούτσκ, οι μεταλλωρύχοι στην πόλη Παρτιζάνσκ (Πριμόριε). Οι εργαζόμενοι εξαπατήθηκαν για άλλη μια φορά από τον Πρόεδρο Μπορίς Γιέλτσιν, ο οποίος είχε προεκλογικά υποσχεθεί την απόσβεση όλων των χρεών για τους μισθούς και ότι προσωπικά θα ελέγχει αυστηρά την καταβολή τους.

Σε ερώτηση του "Ρ" σχετικά με τα παραπάνω, ο αντιπρόεδρος της Κρατικής Δούμας Σεργκέι Μπαμπούριν είπε: "Μόνο αφελείς άνθρωποι μπόρεσαν να πιστέψουν ότι τα διατάγματα που υπέγραφε ο Πρόεδρος τον Απρίλη - Μάη - Ιούνη θα υλοποιηθούν. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, η αξία αυτών των διαταγμάτων φτάνει τα 50 - 90 τρισ. ρούβλια. Αυτό δεν το αντέχει κανένας προϋπολογισμός!"

ΑΛΒΑΝΙΑ
Δημοτικές εκλογές τον Οκτώβρη

ΤΙΡΑΝΑ. -

Ομοφωνία μεταξύ των κομμάτων φαίνεται να προκύπτει στην Αλβανία, όσον αφορά την ημερομηνία διεξαγωγής των δημοτικών εκλογών. Οπως δήλωσε χτες ο Πρόεδρος της χώρας, Σαλί Μπερίσα, οι εκλογές θα διεξαχθούν τον προσεχή Οκτώβρη - απόφαση που έγινε κατ' αρχάς δεκτή από το Σοσιαλιστικό Κόμμα, τον κυριότερο πολιτικό σχηματισμό της αντιπολίτευσης.

Η απόφαση αυτή, πρόσθεσε ο Μπερίσα, ελήφθη από κοινού με εκπροσώπους όλων των κομμάτων που έλαβαν μέρος στις δημοτικές εκλογές του 1992.

Ο Αλβανός Πρόεδρος είπε ακόμη ότι οι επόμενες προεδρικές εκλογές θα διεξαχθούν το 2000.

Ευρωπαϊκή παραπληροφόρηση

Σε έντονη εκστρατεία παραπληροφόρησης κατά της Ελλάδας, επιδίδεται από χτες μερίδα του "καλά πληροφορημένου" ευρωπαϊκού Τύπου, με αφορμή την έκρηξη του αεροπλάνου Μπόινγκ 747 της αμερικανικής εταιρίας TWA, λίγα χιλιόμετρα έξω από τη Νέα Υόρκη. Ο τηλεοπτικός και ραδιοφωνικός Τύπος δίνει ιδιαίτερη έμφαση στο γεγονός ότι το αεροπλάνο καταστράφηκε πάνω από τη Νέα Υόρκη "προερχόμενο από την Αθήνα". Μάλιστα, αρκετές εφημερίδες δίνουν μεγάλη δημοσιότητα σε δηλώσεις του πρώην υπευθύνου της γαλλικής αντιτρομοκρατικής ομάδας Σαρλ Πελεγκρίν, ο οποίος χαρακτήρισε το αεροδρόμιο της Αθήνας ως "εφιάλτη" όλων των αντιτρομοκρατικών ομάδων και ως "μαύρο πρόβατο" των ευρωπαϊκών αεροδρομίων. Για άλλη μια φορά, στην αρχή της τουριστικής περιόδου, η Αθήνα χαρακτηρίζεται από το διεθνή Τύπο ως "άντρο της τρομοκρατίας".



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ