ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 19 Ιούλη 1996
Σελ. /32
ΔΙΕΘΝΗ
ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Καμία πρόοδος παρά τα ευχολόγια

Καμία σημαντική πρόοδος δε σημειώθηκε σχετικά με την αραβοϊσραηλινή ειρηνευτική διαδικασία κατά τη συνάντηση του Ισραηλινού πρωθυπουργού και του Αιγύπτιου Προέδρου. Ο Μπέντζαμιν Νετανάχιου και ο Χόσνι Μουμπάρακ προσπάθησαν, με εκατέρωθεν δεσμεύσεις και ευγενικά σχόλια να "σπάσουν τον πάγο". Παρ' όλα αυτά, δεν κατάφεραν να γεφυρώσουν τις διαφωνίες τους και να προχωρήσουν σε σημαντικές ανακοινώσεις.

Με μια 45λεπτη κοινή συνέντευξη Τύπου έληξε η πρώτη συνάντηση του Ισραηλινού πρωθυπουργού Μπέντζαμιν Νετανάχιου και του Αιγύπτιου Προέδρου Χόσνι Μουμπάρακ. Οι δύο άνδρες επαναδιατύπωσαν την πίστη τους στην υπάρχουσα ειρηνευτική διαδικασία, ενώ παράλληλα αλληλοδεσμεύτηκαν για τη συνέχισή της. Ο Αιγύπτιος Πρόεδρος εμφανίστηκε πεπεισμένος για τις δεσμεύσεις του Νετανάχιου, ενώ ο Ισραηλινός πρωθυπουργός, από την πλευρά του, δεν παρέλειψε να πλέξει το εγκώμιο της Αιγύπτου ως "στυλοβάτη" της ειρήνης στην περιοχή.

Παραμένουν οι διαφωνίες

Οι φιλοφρονήσεις που ανταλλάχτηκαν, όμως, ανάμεσα στους δύο άνδρες δεν κατάφεραν να καλύψουν το κενό της έλλειψης συγκεκριμένης συμφωνίας ή συμβιβασμού. Ο Αιγύπτιος Πρόεδρος επανέλαβε ότι τόσο ο ίδιος όσο και οι υπόλοιποι Αραβες επιθυμούν τη συνέχιση της ειρηνευτικής διαδικασίας, με βάση τις αποφάσεις 242, 338 και 425 του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, οι οποίες προβλέπουν την αποχώρηση των ισραηλινών στρατευμάτων από τα αραβικά εδάφη που καταλήφθηκαν με τον πόλεμο του 1967.

Από την πλευρά του, ο Ισραηλινός πρωθυπουργός έσπευσε να καταστήσει σαφές ότι η συνεισφορά του Ισραήλ στην ειρηνευτική διαδικασία δεν εξαρτάται από "τον εκδημοκρατισμό" των αραβικών κρατών, όπως είχε αφήσει να εννοηθεί σε προηγούμενες δηλώσεις του. Επίσης, σε μια επίδειξη "καλής θέλησης" ανακοίνωσε επισήμως τη χαλάρωση του αποκλεισμού της Δυτικής Οχθης και της Λωρίδας της Γάζας, ενώ υπογράμμισε ότι θα επιτραπεί σε, περίπου, 10.000 Παλαιστινίους να επιστρέψουν στις εργασίες του επί ισραηλινού εδάφους και τη συνάντηση του Ισραηλινού υπουργού Εξωτερικών, Νταβίντ Λεβί, με τον Παλαιστίνιο ηγέτη Γιάσερ Αραφάτ.

Παρ' όλα αυτά, ο Μπέντζαμιν Νετανάχιου αρνήθηκε να δεσμευτεί για την ειρηνευτική διαδικασία στη βάση των αποφάσεων του ΟΗΕ και επανέλαβε ότι η αρχή της ανταλλαγής γης για την ειρήνη ισχύει εν μέρει μόνο για την περίπτωση των διαπραγματεύσεων με τους Παλαιστινίους. Αναφέρθηκε, μάλιστα, και στο θέμα της Ιερουσαλήμ τονίζοντας ότι δεν πρόκειται να δεχτεί διχοτόμηση της πόλης, αγνοώντας την παρέμβαση του Χόσνι Μουμπάρακ, που έσπευσε να δηλώσει ότι ο ίδιος δε μίλησε για διχοτόμηση της πόλης αλλά για μια λύση κοινής αποδοχής.

Περιοδεία Ρος στη Μέση Ανατολή

Λίγες ώρες μετά τη λήξη της συνάντησης Νετανάχιου - Μουμπάρακ, ο Λευκός Οίκος ανακοίνωσε ότι ο Ντένις Ρος, ο ειδικός απεσταλμένος του Αμερικανού Προέδρου στη Μέση Ανατολή, πρόκειται να πραγματοποιήσει περιοδεία στην περιοχή μέσα στο Σαββατοκύριακο. Ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, Μάικ Μακ Κέρι, αρνήθηκε να δώσει λεπτομέρειες για το πρόγραμμα και τους στόχους της περιοδείας του Ρος και αρκέστηκε να ανακοινώσει ότι ο Ντένις Ρος θα συζητήσει με αξιωματούχους όλων των πλευρών.

ΕΕΔΥΕ
Οι λαοί να δικάσουν τους ιμπεριαλιστές

Σε ανακοίνωσή του, το γραφείο Τύπου της ΕΕΔΥΕ αναφέρει: "Οι πιέσεις και η απαίτηση του Αμερικανού απεσταλμένου Ρ. Χόλμπρουκ για τη σύλληψη των Κάρατζιτς και Μλάντιτς, καθώς και η επίσκεψη της Μ. Ολμπράιτ σε Αθήνα - Αγκυρα - Λευκωσία, οι προκλητικές και αλαζονικές τους δηλώσεις συνδέονται με την προσπάθεια αναγόρευσης των ΗΠΑ και ΝΑΤΟ σε αυτοκράτορα και επικυρίαρχο της περιοχής.

Οι αξιώσεις των ΗΠΑ με τη δήλωση "απαιτούμε συμμόρφωση" για τη σύλληψη των Σερβοβόσνιων ηγετών, οι επεμβάσεις του ΝΑΤΟ ακόμη και σε στοιχειώδη δημοκρατικά δικαιώματα, όπως είναι οι εκλογές, περιφρονούν κάθε έννοια διεθνούς δικαίου και αποτελούν μεσαιωνικές και τρομοκρατικές ενέργειες. Στην πραγματικότητα θέλουν να δικάσουν και να καταδικάσουν την αντίσταση των λαών στο πρόσωπο των Σερβοβόσνιων.

Η "προειδοποίηση" του ναυάρχου των δυνάμεων κατοχής του ΝΑΤΟ "δε θα δεχτούμε τις απειλές των Σέρβων της Βοσνίας" θυμίζει τη λαϊκή παροιμία "φωνάζει ο κλέφτης για να φοβηθεί ο νοικοκύρης". Η δύναμη των όπλων δε νομιμοποιεί τους υπεύθυνους για τον πόλεμο και το αίμα που χύθηκε στη Βοσνία να ζητούν και τα ρέστα από ένα λαό που τον έσυραν στη σφαγή.

Οι πραγματικοί εγκληματίες πολέμου είναι οι ΗΠΑ, το ΝΑΤΟ και οι ιμπεριαλιστικές δυνάμεις και αυτοί πρέπει να δικαστούν από τους λαούς.

Μπροστά σ' αυτά τα γεγονότα και τη συμπεριφορά των πρωταγωνιστών της Νέας Τάξης προκαλεί θλίψη η υποτέλεια, η σιωπή και η υποταγή της κυβέρνησης.

Η ΕΕΔΥΕ θεωρεί ότι το ελάχιστο που πρέπει να κάνει είναι να διαχωρίσει τη θέση της και να αποφασίσει να επιστρέψουν αμέσως οι Ελληνες στρατιώτες από τη Βοσνία, ώστε να μη συνεργήσει και άλλο η χώρα μας στο σχέδιο εξόντωσης των Σέρβων της Βοσνίας. Σε διαφορετική περίπτωση είναι συνένοχη και συνυπεύθυνη με τα εγκλήματα των ιμπεριαλιστών".

ΒΟΣΝΙΑ - ΕΚΛΟΓΕΣ
Απροκάλυπτη επέμβαση

Ο Ρ. Χόλμπρουκ απορρίπτει - διαλέγει τους υποψήφιους

ΣΑΡΑΓΕΒΟ.-

Εντείνοντας τις πιέσεις προς τον Ράντοβαν Κάρατζιτς, ο Αμερικανός απεσταλμένος, Ρίτσαρντ Χόλμπρουκ, παρότρυνε χτες τον Σερβοβόσνιο ηγέτη να παραιτηθεί μέχρι σήμερα από την ηγεσία του κόμματός του, αλλιώς θα δει τον αποκλεισμό του κόμματός του από τις εκλογές στη Βοσνία, που θα πραγματοποιηθούν στις 14 Σεπτέμβρη.

Ο Χόλμπρουκ έφθασε χτες στο Βελιγράδι από το Σαράγεβο, όπου είχε συνάντηση με τον Πρόεδρο της Βοσνίας, Αλία Ιζετμπέγκοβιτς. Ο Βόσνιος Πρόεδρος είχε στο παρελθόν προειδοποιήσει ότι η μουσουλμανική πλευρά θα μποϊκοτάρει τις εκλογές στη Βοσνία, εάν δεν απομακρυνθεί από την ηγεσία του κόμματός του ο Κάρατζιτς. Στο Βελιγράδι, ο Αμερικανός απεσταλμένος αναμενόταν χτες να έχει συνάντηση με τον Πρόεδρο της Σερβίας, Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς, ώστε να του ασκήσει πίεση να απομακρύνει τον Κάρατζιτς.

Ο πρώτος γύρος των συνομιλιών του Χόλμπρουκ στο Βελιγράδι δεν ολοκληρώθηκε, όπως επισήμανε. Ο ίδιος δήλωσε ότι δεν περιμένει πως μετά την ολοκλήρωση της αποστολής του να απομακρυνθεί ο Κάρατζιτς από την εξουσία.

"Δε θέλω να σας αφήσω με την προσδοκία ότι θα επιστρέψουμε (στις ΗΠΑ) έχοντας επιτύχει θρίαμβο", υποστήριξε στο τηλεοπτικό δίκτυο CNN.

Στο μεταξύ, αντιπροσωπεία των Σέρβων της Βοσνίας έφθασε χτες στο Βελιγράδι για συνομιλίες με τον Μιλόσεβιτς, μετέδωσε το ανεξάρτητο πρακτορείο ΒΕΤΑ. Της αντιπροσωπείας των Σερβοβόσνιων ηγείται ο Μομτσίλο Κράισνικ, πρόεδρος του Κοινοβουλίου της Σερβικής Δημοκρατίας της Βοσνίας, ενώ τον συνοδεύουν ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Νικόλα Σαϊνοβιτς, και ο αρχηγός των μυστικών υπηρεσιών, Γιόβιτσα Στάνισιτς.

Παράλληλα, ο εκπρόσωπος του ΟΗΕ, Αλεξάντρ Ιβάνκο, δήλωσε ότι ο δήμαρχος της σερβικής πόλης Ούγκλγιεβικ, Μιλαντίν Στεφάνοβιτς, προειδοποίησε την Αστυνομία του ΟΗΕ να μην προχωρήσει στη σύλληψη του Κάρατζιτς, γιατί θα βρεθούν όμηροι ή και δολοφονημένοι. Ο Ιβάνκο από την πλευρά του χαρακτήρισε την απειλή αυτή "προκλητική".

"Η IFOR θα χρησιμοποιήσει κάθε δυνατό μέσο προκειμένου να παρεμποδίσει κάτι τέτοιο", δήλωσε ο εκπρόσωπος του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών, Νίκολας Μπερνς, αναφερόμενος στις σχετικές απειλές που διατύπωσαν οι Σέρβοι της Βοσνίας, για την περίπτωση που οι δυτικές δυνάμεις προσπαθήσουν να συλλάβουν τον καταζητούμενο για εγκλήματα πολέμου, Ράντοβαν Κάρατζιτς.

Χτες το απόγευμα, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ζήτησε από τη διοίκηση της IFOR την εκπόνηση "ενός αξιόπιστου και άμεσου σχεδίου δράσης για τη σύλληψη των δυο καταζητούμενων πριν από τις 14 Σεπτέμβρη". Στο σχετικό ψήφισμα ζητείται από το Συμβούλιο Ασφαλείας να αναθέσει στους διοικητές της IFOR να δώσουν προτεραιότητα στη σύλληψη των κατηγορουμένων για εγκλήματα πολέμου."Οσο ο Κάρατζιτς και ο Μλάντιτς παραμένουν ελεύθεροι, απειλείται η ειρηνευτική διαδικασία και ο εκδημοκρατισμός στη Βοσνία - Ερζεγοβίνη", τόνισε ο επίτροπος ντε Σιλγκί, προσθέτοντας ότι "κάθε νέα καθυστέρηση των εκλογών του Σεπτέμβρη συνεπάγεται τον κίνδυνο κατάρρευσης της Συμφωνίας του Ντέιτον, με απρόβλεπτες για το μέλλον συνέπειες".

Τουρκία - Λεζάντα - Διεθνές

ΚΥΜΑ ΒΙΑΣ.Αστυνομικοί και αριστεροί διαδηλωτές, στην πλειοψηφία τους Αλεβίτες - θρησκευτική μειονότητα στην Τουρκία - συγκρούστηκαν χτες σφοδρά στο Γκάζι της Κωνσταντινούπολης. Οι ταραχές, οι οποίες ξεκίνησαν όταν εντοπίστηκε ένας πληροφοριοδότης της Αστυνομίας σε τόπο προσευχής των Αλεβιτών, έχουν οδηγήσει σε ξυλοδαρμούς αστυνομικών και δεκάδες συλλήψεις διαδηλωτών, όπως αυτή της φωτογραφίας

ΜΕΓΑΛΗ ΒΡΕΤΑΝΙΑ
Απεργία σε υπηρεσίες

ΛΟΝΔΙΝΟ. -

Παρέλυσαν κυριολεκτικά μερικοί τομείς της Βρετανίας, όταν οι εργαζόμενοι στον υπόγειο σιδηρόδρομο, στα ταχυδρομεία και στην πυροσβεστική υπηρεσία κατέβηκαν σε απεργία με αιτήματα που αφορούν κύρια το ωράριο και τους μισθούς.

Συγκεκριμένα, η απεργία των εργαζομένων στον υπόγειο σιδηρόδρομο ήταν η πιο πετυχημένη από άλλες φορές μια και η συμμετοχή των απεργών έφτασε το 99%.

Παράλληλα, η χτεσινή 24ωρη απεργία των εργαζομένων στα ταχυδρομεία είναι η δεύτερη μέσα σε μικρό διάστημα που είχε ως αποτέλεσμα να μην αποσταλούν χιλιάδες γράμματα και πακέτα σ' ολόκληρη τη χώρα.

Από την πλευρά τους, οι πυροσβέστες πραγματοποίησαν απεργία στο βορρά της Αγγλίας, στην πολιτεία του Ντέρμπι, ενάντια στις σχεδιασμένες περικοπές που έχει ανακοινώσει η τοπική αρχή.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ