ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 19 Ιούλη 1996
Σελ. /32
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Αποφασίσαμε να... χαρίσουμε
  • Προκλητικές δηλώσεις του υπουργού Εργασίας, Ε. Γιαννόπουλου, για τις ρυθμίσεις των χρεών προς τα ασφαλιστικά ταμεία
  • Τα ταμεία δε θα επιβαρυνθούν από τα ΕΚΑΣ, δήλωσε ο υπουργός

"Δεκαπέντε κυβερνητικά στελέχη επεξεργάστηκαν τις ρυθμίσεις, τις αποφασίσαμε και δεν πρόκειται να αλλάξει τίποτα". Αυτή ήταν η προκλητική απάντηση του υπουργού Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, Ε. Γιαννόπουλου,στην πενταμελή αντιπροσωπεία της ΓΣΕΕ, που τον επισκέφθηκε χτες για να του εκφράσει τις αντιρρήσεις της, σχετικά με την τροπολογία για τη ρύθμιση των χρεών προς τους ασφαλιστικούς οργανισμούς, που θα ενσωματωθεί στο νομοσχέδιο για την ανεργία.

Η τροπολογία αυτή ανοίγει μια ακόμα πληγή στα ασφαλιστικά ταμεία και ενισχύει την ασυδοσία των εργοδοτών, αφού, παρότι διαπράττουν το αδίκημα της υπεξαίρεσης, ξέρουν ότι θα έρθει κάποια κυβέρνηση και θα προχωρήσει σε χαριστικές ρυθμίσεις. Τα χρέη των οφειλετών προς τα ασφαλιστικά ταμεία ανέρχονται - όπως δήλωσε ο υπουργός - σε 520 δισ. δραχμές. Μόνο στο ΙΚΑ οι οφειλέτες οφείλουν 235 δισ. (δήμοι 25 δισ., δημόσιο και ευρύτερος δημόσιος τομέας 60 δισ. και ιδιωτικός τομέας 150 δισ.), χωρίς βέβαια τα πρόσθετα τέλη, που τότε φτάνουν τα 535 δισ. δραχμές. Απ' τη ρύθμιση των χρεών των δήμων, που προωθείται με άλλη τροπολογία, οι απώλειες για τα ασφαλιστικά ταμεία ανέρχονται σε 10 δισ. δραχμές.

Η τροπολογία προβλέπει κλιμακωτές μειώσεις των πρόσθετων τελών ανάλογα με τον αριθμό των δόσεων και, όπως αναφέρεται στην Ειδική Εκθεση, θα υπάρξει απώλεια 152 δισ. δραχμών. Αυτές οι τεράστιες απώλειες δε φάνηκε να απασχολούν τον υπουργό, ο οποίος υποστήριξε ότι "προκειμένου να εισπράξουμε τα υπόλοιπα, θα χαρίσουμε αυτά", ενώ σε άλλο σημείο είπε ότι "είναι η πέμπτη φορά που το κράτος αναγκάζεται να κάνει τέτοιου είδους ευκολία, η οποία γίνεται εξ ανάγκης". Οσο για τις διαμαρτυρίες της Συνομοσπονδίας ότι δεν κλήθηκε να εκφράσει τη γνώμη της για την τροπολογία, ο υπουργός επέρριψε τις ευθύνες σε κάποιες υπηρεσίες του υπουργείου.

Αργότερα, βέβαια, ο Ε. Γιαννόπουλος με δελτίο Τύπου "διευκρίνισε" ότι "καταβάλλονται όλες οι προσπάθειες για την είσπραξη των 300 δισ. της πάγιας οφειλής των χρεών προς το ΙΚΑ", ενώ απέδωσε την αιμορραγία των 152 δισ. "σε "τυπική λογιστική καταγραφή" σύμφωνα με τις διατάξεις περί "Δημοσίου Λογιστικού"". Παρά την "τυπική καταγραφή", ο υπουργός όμως μιλά για κάλυψή του από άλλη πηγή, χωρίς να διευκρινίζει ποια θα είναι.

Σχετικά με τα Επιδόματα Κοινωνικής Αλληλεγγύης (ΕΚΑΣ), ο υπουργός ισχυρίστηκε ότι δε θα επιβαρύνουν τους προϋπολογισμούς των ασφαλιστικών ταμείων, αφού - όπως τόνισε - αυτά τα χρήματα υπάρχουν. Η τροπολογία όμως αναφέρει ότι θα καλυφθεί απ' τους προϋπολογισμούς των Ταμείων.

Ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Αθήνας και μέλος της διοίκησης της ΓΣΕΕ, Χρ. Πολυζωγόπουλος,σημείωσε ότι "αυτή η ρύθμιση αφαιρεί τμήμα των προσαυξήσεων των οφειλών και λειτουργεί αρνητικά για όσους μέχρι σήμερα πληρώνουν τις εισφορές τους κανονικά, και ανοίγει την όρεξη για όσους δε θέλουν να πληρώνουν. Νομίζουμε ότι έπρεπε να γίνει διάλογος και να παρθούν μέτρα για την είσπραξη".

Η Ζ. Σώκου,μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΓΣΕΕ, τόνισε ότι από τη συνάντηση με τον υπουργό δε βγήκε τίποτα το θετικό και σημείωσε: "Η κυβέρνηση, μέσω του υπουργού Εργασίας, έδειξε ότι είναι αποφασισμένη να συνεχίσει την αντιλαϊκή της πολιτική χαρίζοντας δισ. δραχμών στους εργοδότες. Με την τροπολογία ωθούνται και εκείνοι που κατέβαλλαν κανονικά τις εισφορές να σταματήσουν να το κάνουν. Θεωρώ ότι αυτή η πρόκληση δεν πρέπει να μείνει αναπάντητη. Η ΓΣΕΕ πρέπει να αντιδράσει αγωνιστικά γιατί πρόκειται για το μέλλον της κοινωνικής ασφάλισης, των ίδιων των εργαζομένων. Αν δεν το κάνει, τότε θα πρέπει οι εργαζόμενοι και τα Συνδικάτα τους να πάρουν την υπόθεση στα χέρια τους".

  • Το Εργατικό Κέντρο Αγρινίου - σε ανακοίνωσή του - εκφράζει την κατηγορηματική του αντίθεση στη νέα προσπάθεια ρύθμισης των χρεών. "Η ρύθμιση αυτή των χρεών - τονίζεται στην ανακοίνωση - σημαίνει απώλεια δισεκατομμυρίων από τα Ταμεία τη στιγμή που τα ελλείμματα είναι ήδη τεράστια από την ίδια μέχρι τώρα πολιτική που εφαρμόζεται. Η αιφνιδιαστική κατάθεση της τροπολογίας στη Βουλή είναι ένα ακόμα βήμα στην πολιτική συρρίκνωσης του ΙΚΑ και της κοινωνικής ασφάλισης και σε καμία περίπτωση οι εργαζόμενοι και το συνδικαλιστικό κίνημα δεν πρόκειται να το δεχτούν. Απαιτούμε από την κυβέρνηση να αποσύρει την απαράδεκτη αυτή τροπολογία".
Συνάντηση με Πεπονή, ζητά η ΟΕΝΓΕ

Επείγουσα συνάντηση με τον υπουργό Υγείας Αν. Πεπονή ζητά η Ομοσπονδία των Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας (ΟΕΝΓΕ), για να διευκρινιστούν οι νέες ρυθμίσεις που ανακοίνωσε προχτές ο υπουργός (νοσοκομειακό συνταγολόγιο, δανεισμός για την εξόφληση των χρεών και Μονάδες Εντατικής Θεραπείας).

Η Εκτελεστική Γραμματεία της ΟΕΝΓΕ εκτιμά ότι το νομοσχέδιο για τα νοσοκομεία περιέχει τις γνωστές αρνητικές διατάξεις και κυρίως την άρση της μονιμότητας για τους νεοεισερχόμενους γιατρούς στο ΕΣΥ, καθώς και για τη διαχείριση των οικονομικών των νοσοκομείων που θα δημιουργήσει συνθήκες νέας αντιπαράθεσης.

Η ΠΟΕΔΗΝ με ανακοίνωσή της διαμαρτύρεται μόνο για την περικοπή 1.900 θέσεων νοσηλευτικού και υπόλοιπου προσωπικού για το 1997. Το ίδιο το υπουργείο Υγείας είχε ζητήσει 4.600 θέσεις, αλλά λόγω λιτότητας η κυβέρνηση ενέκρινε μόνο 2.700.

Η ΠΟΕΔΗΝ, μ' άλλα λόγια, διαμαρτύρεται για το "ένα τρίτο" του τρίπτυχου λιτότητας που ανακοίνωσε προχτές ο υπουργός. Αλλωστε πριν μια βδομάδα είχε ζητήσει την προώθηση του νομοσχεδίου. Κατά τα άλλα εκφράζει την "ανησυχία της για την καθυστέρηση των 5.562 προσλήψεων από το ΑΣΕΠ" και τη "δυσφορία της για τη μη μετάταξη 1.000 ατόμων από τα αστικά κέντρα στην επαρχία". Επίσης η ΠΟΕΔΗΝ δηλώνει ότι δε θα δεχτεί ενιαίο μισθολόγιο και την αναβολή των συλλογικών διαπραγματεύσεων από την ΑΔΕΔΥ και τις Ομοσπονδίες πέρα από την 1.1.1997.

Συνάντηση Σημίτη - Παπαδέλη

"Ενα σχέδιο παρέμβασης για την υγειονομική θωράκιση των νησιών του Αιγαίου", παρουσίασε χτες στον πρωθυπουργό Κ. Σημίτη ο υφυπουργός Φρ. Παπαδέλης.

Το σχέδιο αυτό, όπως είπε ο Φρ. Παπαδέλης, αφού το μελετήσει ο πρωθυπουργός θα "ξεκινήσει στον άμεσα δυνατό γρηγορότερο χρόνο". Η οικονομική πλευρά του σχεδίου δεν είναι ένα νέο κονδύλι, αλλά όπως είπε ο υφυπουργός "είναι η ορθολογικότερη αξιοποίηση των πόρων, οι οποίοι υπάρχουν και η ορθότερη κατεύθυνσή τους προς τα εκεί, όπου πραγματικά έχουμε ανάγκη".

Μ' άλλα λόγια πρόκειται για ένα σχέδιο υποταγμένο στη λογική της λιτότητας. Κι ενώ προχτές ο Αν. Πεπονής είπε ότι απ' τις εγκεκριμένες θέσεις νοσηλευτικού προσωπικού θα δοθεί προτεραιότητα στη στελέχωση των Μονάδων Εντατικής Θεραπείας, χτες ο Φρ. Παπαδέλης είπε ότι το πρόγραμμα αυτό "κατά κύριο λόγο στρέφεται προς την ενίσχυση με ανθρώπινο δυναμικό των υπηρεσιών πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας φροντίδας" και "θα κατευθυνθούν ειδικότερα προς την κάλυψη των αναγκών των νησιών του Αιγαίου".

Μ' άλλα λόγια η λιτότητα φαίνεται να δημιουργεί και προεκλογικές διαμάχες...

Τρίτος χρόνος χωρίς αύξηση

Διαμαρτυρία των συνταξιούχων Μετάλλου

Τρία χρόνια έχουν να πάρουν αύξηση οι συνταξιούχοι του Μετάλλου, καθώς η κυβέρνηση απαντά αρνητικά στο αίτημά τους για χορήγηση αύξησης 6.000 δραχμών μηνιαίως, με το επιχείρημα ότι το Ταμείο δεν έχει χρήματα.

Η Συντονιστική Επιτροπή των Συνταξιουχικών Σωματείων Μετάλλου καταγγέλλει την κυβέρνηση, η οποία αρνείται να ικανοποιήσει το αίτημά τους, καθώς και το αίτημα της ΠΟΕΜ για νομοθέτηση της ασφαλιστικής ενημερότητας, όπως στο ΙΚΑ - ΤΕΑΜ, ώστε το Ταμείο να μαζέψει τα 70 δισ. που βρίσκονται στα χέρια εργοδοτών και όχι στο ΕΤΕΜ. "Η σημερινή κυβέρνηση, όπως και η προηγούμενη της ΝΔ, στηριζόμενη στο πρόγραμμα σύγκλισης και τη Συνθήκη του Μάαστριχτ, υπονομεύει τα ασφαλιστικά ταμεία - τονίζεται στην ανακοίνωση. Στόχος τους είναι η παραπέρα συρρίκνωση των συντάξεων και αντί συντάξεις να μας δίνουν επίδομα απορίας. Εμείς δηλώνουμε ξεκάθαρα ότι δε θα γίνουμε απόντες, θα αγωνιστούμε για συντάξεις και από το ΕΤΕΜ και από το ΙΚΑ, για να μπορούμε να ζήσουμε σαν άνθρωποι".

Οι συνταξιούχοι Μετάλλου καλούν την ΠΟΕΜ να συντονίσει τον αγώνα των εργαζομένων και των συνταξιούχων, για να μην περάσουν τα σχέδια των βιομηχάνων και της κυβέρνησης για διάλυση της κοινωνικής ασφάλισης. Ακόμη, καλούν όλους τους συνταξιούχους Μετάλλου να είναι σε αγωνιστική ετοιμότητα, "ώστε σύντομα να δώσουμε την απάντηση που πρέπει σ' αυτούς που βάζουν εμπόδια στα δικαιώματά μας, για να ζήσουμε με αξιοπρέπεια".

Τιμούν τον Αντ. Σαμαράκη

Τον συγγραφέα Αντώνη Σαμαράκη θα τιμήσει σε εκδήλωση η Κοινότητα Πόρων Πιερίας το Σάββατο 27 Ιουλίου στις 8 το βράδυ, για το μέχρι σήμερα λογοτεχνικό του έργο και την κοινωνική του προσφορά. Στην εκδήλωση θα παρευρεθεί και θα μιλήσει και ο ίδιος ο τιμώμενος, που θα του απονεμηθεί τιμητική πλακέτα και θα ανακηρυχτεί επίτιμος δημότης της κοινότητας. Το όνομα του Αντώνη Σαμαράκη, μετά από ομόφωνη απόφαση του Κοινοτικού Συμβουλίου, έχει δοθεί και σε κεντρικό δρόμο του χωριού.

Νέος ανισόπεδος κόμβος

Παραδόθηκε χτες στην κυκλοφορία η νέα υπόγεια διάβαση στον κόμβο Λ. Κηφισού - Λ. Αθηνών στον κλάδο από Πειραιά προς Λαμία.

Η κατασκευή της υπόγειας διάβασης, που παραδόθηκε στην κυκλοφορία, αποτελεί μέρος του τριώροφου κυκλοφοριακού ανισόπεδου κόμβου Λ. Κηφισού - Λ. Αθηνών - Καβάλας και όταν ολοκληρωθεί θα αποτελεί έναν από τους μεγαλύτερους κόμβους του λεκανοπεδίου Αττικής.

Το κυρίως έργο κόστισε 1,152 δισ. δρχ., ενώ παράλληλα διατέθηκαν άλλα 220 εκατ. δρχ. για απαλλοτριώσεις.

Ποιον υποστηρίζουν;

Προχτές ο υπουργός Υγείας Αν. Πεπονής δήλωσε ότι μένει αμετακίνητος όσον αφορά την αναθεώρηση της σύμβασης για το νοσοκομείο των Δυτικών Συνοικιών Θεσσαλονίκης με τους δωρητές αδερφούς Παπαγεωργίου, τουλάχιστον όσον αφορά τη διοίκηση και τη διαχείριση των οικονομικών του. Επίσης ο υπουργός έδωσε σημεία από έκθεση επιτροπής, τα οποία αποδεικνύουν ότι οι δωρητές κάθε άλλο παρά δωρεές έκαναν για το καλό των Θεσσαλονικέων.

Ομως χτες η συνέντευξη Τύπου των επιχειρηματιών - στην οποία οι επιχειρηματίες επέμεναν να έχουν την πλειοψηφία στο Διοικητικό Συμβούλιο - πλαισιώθηκε από τρεις βουλευτές του ΠΑΣΟΚ στη Θεσσαλονίκη (Στ. Παπαθεμελής, Λ. Κωνσταντινίδης και Γ. Κύρκος), ενώ παρών ήταν και ο βουλευτής της ΝΔ Δ. Τζιτζικώστας.

Τη σύμβαση για τη δωρεά ψήφισε η κυβέρνηση Μητσοτάκη, με τη συνδρομή και του ΠΑΣΟΚ. Αλήθεια, οι παρόντες χτες βουλευτές του ΠΑΣΟΚ εμμένουν στην τότε ψήφο του κόμματός τους και δε συμμερίζονται τις ανησυχίες του σημερινού υπουργού Υγείας;

Οχι, βέβαια, πως η πρόταση του Αν. Πεπονή είναι η αρτιότερη, αλλά εν πάση περιπτώσει έχει δηλώσει ότι δεν μπορεί να εκχωρείται εν λευκώ η διαχείριση του δημόσιου χρήματος.

Βέβαια, σήμερα ο υπουργός έχει συνάντηση στη Θεσσαλονίκη και εκεί θα φανεί αν θα επιμείνει μέχρι τέλος στην απόφασή του.

Δεν ξέρουμε αν στη συνάντηση αυτή θα παρευρεθούν και οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ και τίνος το μέρος θα πάρουν.

Πάντως οι δωρεές στην υγεία, πέρα από τις άλλες παρενέργειες, φαίνεται να καίνε και γούνες.

Αυτά είναι τα κλεμμένα που ζητούν οι συνταξιούχοι και χαρίζει η κυβέρνηση



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ