ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 21 Ιούλη 1996
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
"Βασιλιάς" της αλλοτρίωσης

Τη δόξα του σταρ σίστεμ ζήλεψε ο ήρωας του Σκορτσέζε στην ταινία "Βασιλιάς για μια νύχτα" και έκανε τα πάντα προκειμένου να γίνει έστω και για μια νύχτα "βασιλιάς" και "αστέρας" της τηλεόρασης. Ο Αμερικανός σκηνοθέτης Μάρτιν Σκορτσέζε, επηρεασμένος από τη νουβέλ βαγκ και τον ευρωπαϊκό κινηματογράφο, δημιούργησε τη δική του πορεία, διατηρώντας την ανεξαρτησία του από τους παραγωγούς του Χόλιγουντ. Γεννημένος το 1942 στην Αμερική, έχει ιταλική καταγωγή. Από πολύ μικρός θα δείξει την αγάπη του για την έβδομη τέχνη, αφού τουλάχιστον δυο φορές την βδομάδα θα βρίσκεται στις κινηματογραφικές αίθουσες. Την πρώτη του ερασιτεχνική ταινία "Βεζούβιος" τη γυρίζει, ελειώνοντας το γυμνάσιο. Το 1963 θ' αρχίσει τις σπουδές του, στο Πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης, στο τμήμα ιστορίας του κινηματογράφου. Λίγα χρόνια αργότερα θα γυρίσει την πρώτη μεγάλη μήκους ταινία του, με τίτλο "Ποιος χτυπάει την πόρτα μου;". Το 1973 "Οι κακόφημοι δρόμοι" θα είναι το ξεκίνημα της συνεργασίας του Σκορτσέζε με τον Ρόμπερτ ντε Νίρο. Θ' ακολουθήσουν και άλλες ταινίες που γνώρισαν μεγάλη επιτυχία, μεταξύ των οποίων "Η Αλίκη δε μένει πια εδώ", "Ο ταξιτζής", το "Οργισμένο είδωλο" και το "Χρώμα του χρήματος". Από τις τελευταίες του δημιουργίες είναι το "Ακρωτήρι του φόβου" και το "Καζίνο".

Ο Σκορτσέζε μπαίνει στο χώρο της κινηματογραφίας την περίοδο που η δύναμη του Χόλιγουντ βρίσκεται υπό κατάρρευση. Είναι η εποχή που οι νέοι κινηματογραφιστές μπορούν να βρουν ένα δρόμο. Οι ήρωες των έργων του έχουν να κάνουν με την καταγωγή και την αναζήτηση της ταυτότητάς τους, με τους Ιταλούς μετανάστες της Αμερικής, με τη ζωή στις μεγαλουπόλεις και με το αμερικανικό όνειρο. Ο σκηνοθέτης, σε όλα αυτά εμβαθύνει μ' ένα κριτικό μάτι.

"Ο βασιλιάς της νύχτας", γυρισμένος το 1983, είναι μια μαύρη κωμωδία, που αναφέρεται στον φανταχτερό κόσμο της τηλεόρασης, στο αμερικάνικο όνειρο και στην αλλοτρίωση των ανθρώπων, που ονειρεύονται έστω και για μία νύχτα να γίνουν "βασιλιάδες" της μικρής οθόνης. Ενας από αυτούς είναι και ο 30χρονος Ρούμπερτ Πάμπκιν, ο οποίος ονειρεύεται πως μια μέρα θα γίνει διάσημος παρουσιαστής της τηλεόρασης. Για το λόγο αυτό επιδίδεται σε καθημερινή προπόνηση, παίρνοντας υποτιθέμενες συνεντεύξεις από φανταστικούς επώνυμους καλεσμένους. Αποφασισμένος να κατακτήσει τη δόξα, συναντά τον Τζέρι Λάνγκφορντ, παρουσιαστή ενός σόου που έχει μεγάλη θεαματικότητα. Ο Ρούμπερτ προκειμένου να φθάσει στο στόχο και να λάμψει έστω και μια στιγμή το "άστρο" του στην τηλεόραση, δε θα διστάσει ακόμη και ν' απαγάγει τον παρουσιαστή. Θα καταφέρει να πάρει έστω και για λίγο τη θέση του στο μαγικό γυαλί, κάνοντας έτσι τ' όνειρό του πραγματικότητα. Πρωταγωνιστούν ο Ρόμπερτ ντε Νίρο, ο Τζέρι Λιούις και η Σάντρα Μπέρνχαρντ. (ΑΝΤΕΝΝΑ Τετάρτη 00.20)

Με τον Ροντέν και την Καμίγ στην Ανδρο

Η όμορφη χώρα της Ανδρου είναι ίσως ένας από τους καλύτερους τόπους που θα μπορούσαν να φιλοξενήσουν έργα μεγάλων δημιουργών. Εργα σαν του Ροντέν, που αντανακλούν την ομορφιά και το "πνεύμα" του ανθρώπινου σώματος, γλυπτά που υμνούν τον έρωτα και το γυναικείο σώμα. Από τις 6 Ιουλίου στο Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης λειτουργεί η έκθεση με έργα του μεγάλου Γάλλου γλύπτη Ροντέν και της Καμίγ Κλοντέλ. Καθοριστική για τη ζωή και για την καλλιτεχνική πορεία της Κλοντέλ, στάθηκε η γνωριμία της και η σχέση της με τον Ροντέν. Η μακρόχρονη σχέση τους επηρέασε αποφασιστικά και το έργο του μεγάλου καλλιτέχνη.

Την έκθεση, η οποία θα διαρκέσει έως τις 22 του Σεπτέμβρη, οι τηλεθεατές θα έχουν την τύχη να τη δουν από το πρώτο κρατικό κανάλι, σε σκηνοθεσία Γιώργου Δάμπαση.

Εκτίθενται συνολικά 18 ακουαρέλες του Ροντέν και 55 γλυπτά του, καθώς και 10 γλυπτά της μαθήτριάς του Κλοντέλ. Οι επισκέπτες θα έχουν τη μεγάλη ευκαιρία να δουν έργα ενός από τους μεγαλύτερους γλύπτες, του σημαντικότερου γλύπτη του 19ου αιώνα. Ο "Αγιος Ιωάννης", ο "Βαπτιστής", "Το φιλί", "Ο στοχαστής", "Η αιώνια άνοιξη", "Μινώταυρος", "Ο άσωτος υιός", "Μπαλζάκ" και "Μορφές του μνημείου των Προκρίτων του Καλαί", είναι μερικά από τα έργα που θα βρίσκονται στο Μουσείο της Ανδρου. Μαζί με τα γλυπτά του Ροντέν εκτίθενται και έργα της Κλοντέλ, μεταξύ των οποίων "Το βαλς", "Η αυγή", "Σακούνταλα" και "Η ικέτις". Τα εκθέματα προέρχονται από μουσεία, ιδρύματα και ιδιωτικές συλλογές, κυρίως της Γαλλίας και της Ελβετίας.

Ο διευθυντής του Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης Κυριάκος Κουτσομάλλης, μιλώντας για τον Ροντέν, λέει ανάμεσα σε άλλα ότι ο Ροντέν θέλει τον εαυτό του γέφυρα που ενώνει το παρελθόν με το παρόν. "Σμιλεύοντας ή πλάθοντας την άμορφη ύλη, η αδέσμευτη χειρονομία, με κριτήρια υποκειμενικά την επενδύει με αισθήματα, με συγκινήσεις και βιωμένες εμπειρίες, που το ίδιο το αντικείμενο ενέπνευσε προηγουμένως στον καλλιτέχνη" (ΕΤ-1 Δευτέρα 19.00).

Ο Τζέρι Λιούις και ο Ρόμπερτ ντε Νίρο στην ταινία του Σκορτσέζε "Βασιλιάς για μια νύχτα"



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ