ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 21 Ιούλη 1996
Σελ. /40
ΔΙΕΘΝΗ
ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΩΣΗ
Τα πολεμικά κοντσέρν δραστηριοποιούνται και απαιτούν

Γενικότερες και σοβαρές συνέπειες, σε όλες τις χώρες - μέλη της ΕΕ, θα έχει η έντονη τον τελευταίο καιρό δραστηριότητα των μεγάλων δυτικοευρωπαϊκών πολεμικών κοντσέρν, ιδιαίτερα των γερμανικών και γαλλικών. Θορυβημένα τα τελευταία από την κάποια μείωση της παραγωγής όπλων, που παρατηρήθηκε τα τελευταία χρόνια, και τον εντεινόμενο ανταγωνισμό των ισχυρών, αμερικανικών ομογάλακτών τους, επιδιώκουν τη σημαντική αύξηση των παραγγελιών και της παραγωγής, αλλά και την αποφασιστική ενίσχυση του ελέγχου τους στην πολιτική εξοπλισμών της ΕΕ, ακόμη και στις αμυντικές βιομηχανίες των χωρών - μελών της. Βασικός μοχλός και μέσο για την επίτευξη των σκοπών τους είναι - ποιος άλλος; - η ΕΕ και τα κεντρικά θεσμικά όργανά της. Ετσι, στις παραμονές ακόμα της Συνάντησης Κορυφής στη Φλωρεντία, εκπρόσωποι της βιομηχανίας εξοπλισμών της Δυτικής Ευρώπης συναντήθηκαν με κομισάριους των Βρυξελλών, προκειμένου να συζητήσουν σχετικά με τη χάραξη μιας κοινής πολιτικής στον τομέα των εξοπλισμών.

Επανέρχονται, λοιπόν, τα περί "Ευρωπαϊκής Αμυντικής Ταυτότητας", στα πλαίσια μιας "κοινής" εξωτερικής πολιτικής και πολιτικής ασφάλειας, όπως και τα περί της ανάγκης, να είναι σε θέση η ΕΕ να αντιμετωπίζει στρατιωτικά και σε παγκόσμια κλίμακα ενδεχόμενες κρίσεις. Ανάγκες, που απαιτούν - κατά τη γνώμη πάντα των πολεμικών κοντσέρν - την ενθάρρυνση και την προώθηση μιας αυξημένης και συντονισμένης παραγωγής όπλων στην ΕΕ. Οι κατευθύνσεις αυτές - όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται - είναι το κύριο περιεχόμενο μιας σχετικής απόφασης της Κομισιόν. Η απόφαση αυτή αρχικά είχε κυκλοφορήσει με τη μορφή μιας "ανακοίνωσης", η οποία στη συνέχεια και ήδη από το 1995 είχε μετατραπεί σε ένα υπόμνημα από την ομάδα των ευρωπαϊκών αμυντικών βιομηχανιών.

Παράλληλα και σε συνάρτηση μ' όλα τα παραπάνω, θα πρέπει ν' αναφερθεί το γεγονός ότι ο τερματισμός του ψυχρού πολέμου είχε ως αποτέλεσμα να οδηγήσει σε μια κρίση της ευρωπαϊκής πολεμικής παραγωγής. Χαρακτηριστικό είναι πως το 1992 είχαν "χαθεί" 600.000 θέσεις εργασίας. Ταυτόχρονα, όμως, μειώθηκαν και οι παραγγελίες αγοράς όπλων, μιας και μειώθηκαν δραστικά οι προϋπολογισμοί των χωρών - μελών της ΕΕ, λόγω των σκληρών μέτρων λιτότητας, που απορρέουν από τη Συνθήκη του Μάαστριχτ. Πιο συγκεκριμένα, οι "αμυντικές" δαπάνες στη Δυτική Ευρώπη μειώθηκαν από 180 δισεκατομμύρια δολάρια, που ήταν το 1984, στα 173 δισ. το 1994.

Στην πραγματικότητα, όμως, επιδιώκονται δύο βασικοί στόχοι από τις μεγάλες ευρωπαϊκές ιμπεριαλιστικές δυνάμεις, κυρίως τη Γερμανία και τη Γαλλία. Ο πρώτος είναι η παραπέρα στρατιωτικοποίηση της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Στόχος που γίνεται ιδιαίτερα φανερός από τη διάταξη, τον εξοπλισμό και τα προγράμματα γενικότερα εκείνων των δυνάμεων, που προορίζονται ν' αναπτύσσουν στρατιωτική δράση σε παγκόσμια κλίμακα, όπως το περιβόητο Ευρωπαϊκό Σώμα Στρατού. Ο δεύτερος στόχος επιδιώκει την πολύμορφη ενίσχυση των μεγάλων πολεμικών κοντσέρν, ώστε να διατηρήσουν και αυξήσουν τα μεγάλα κέρδη τους και, ταυτόχρονα, να αντιμετωπίσουν αποτελεσματικά τους ισχυρούς ανταγωνιστές τους, των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής, οι οποίοι όταν βρίσκονται σε κρίση παίρνουν επιχορηγήσεις από το Πεντάγωνο. Αυτοί είναι οι λόγοι, που οδηγούν στην επιτάχυνση της παραγωγής και του εμπορίου όπλων της ίδιας της ΕΕ, αλλά και της εξαγωγής τους σε τρίτες χώρες, όπως και του ξεπεράσματος του σημερινού "κατακερματισμού" της παραγωγής εξοπλισμών στα πλαίσια της Κοινότητας.

Σχετικά, στην παραπάνω απόφαση της Κομισιόν υπογραμμίζεται ότι θα πρέπει να δημιουργηθεί με "αυξανόμενη ταχύτητα" μια εσωτερική αγορά εξοπλιστικών προϊόντων, για την εξαγωγή οπλικών και στρατιωτικών συσκευών και να εγκαθιδρυθεί ένα σύστημα ελέγχου, όπως κάτι τέτοιο υπάρχει ήδη από το 1995 για στρατιωτικούς σκοπούς. Ταυτόχρονα, η Κομισιόν έχει τη σταθερή πρόθεση να επεκτείνει τις κατευθυντήριες γραμμές και στις εξοπλιστικές βιομηχανίες των άλλων κρατών - μελών της Ευρωπαϊκής Ενωσης, που στην πράξη σημαίνει: Η Ευρωπαϊκή Ενωση, με άλλα λόγια δηλαδή τα γιγάντια πολεμικά κοντσέρν της Γερμανίας και της Γαλλίας, θα είναι εκείνη που θα καθορίζει τις αναγκαίες παραγγελίες, ουσιαστικά θα ελέγχει και θα κατευθύνει τις αμυντικές βιομηχανίες και τις πολιτικές γενικότερα των χωρών - μελών της ΕΕ.

Ο Γάλλος πρόεδρος της "Γιουροβισάιλ", Ντάμιελ Μπουχλέτ, σχετικά με τα παραπάνω, υπογραμμίζει ότι η Ομοσπονδιακή Δημοκρατία της Γερμανίας και η Γαλλία, με την ανάπτυξη και την κατασκευή των πυραυλικών συστημάτων ILAN, HOT και ROLAND, έχουν γίνει ήδη "οι σκαπανείς της ευρωπαϊκής συνεργασίας εξοπλισμών". Τονίζει ακόμη, ότι ενόψει των πολλαπλών "απειλών", που επικρέμανται πάνω από την Ευρωπαϊκή Ενωση, θα πρέπει να εισαχθούν νέα οπλικά συστήματα, "προκειμένου ν' ανταποκριθεί σε απαιτήσεις των πεδίων των μαχών, όπως είναι η στρατηγική κινητοποίηση, η ευλυγισία, η ικανότητα επιβίωσης, η σύνδεση μεταξύ ανίχνευσης καθοδήγησης και επίδρασης...". Ηδη, η ΕΕ δίνει γενναία υποστήριξη στην έρευνα και ανάπτυξη των τεχνολογιών για στρατιωτικούς σκοπούς. Κι όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται, ήδη το ένα τρίτο του προϋπολογισμού, το οποίο προβλέπεται για τις έρευνες της Ευρωπαϊκής Ενωσης, διατίθεται για τους σκοπούς αυτούς.

Σημαντικό ρόλο στα σχέδια της παραπέρα στρατιωτικοποίησης της ΕΕ παίζει η Δυτικοευρωπαϊκή Ενωση (ΔΕΕ), η οποία έχει εξελιχθεί - κατά την Κομισιόν - σε "αμυντικό συστατικό στοιχείο" της Κοινότητας. Στη ΔΕΕ, όπως αναφέρεται, αρμόδια για τη συνεργασία στον τομέα των εξοπλισμών είναι η Δυτικοευρωπαϊκή Ομάδα Εξοπλισμών, η οποία μελλοντικά θα πρέπει να συνεργάζεται στενά με τα θεσμικά όργανα της Ευρωπαϊκής Ενωσης, προκειμένου ν' αναπτυχθεί μια κοινή πολιτική εξοπλισμών. Εκφράζεται μάλιστα η "λύπη" για το γεγονός, ότι λόγω των διαφορετικών απόψεων που υπάρχουν μεταξύ κρατών - μελών της Ευρωπαϊκής Ενωσης δεν έχει ακόμα επιτευχθεί ο σχηματισμός ενός Ευρωπαϊκού Πρακτορείου Εξοπλισμών, το οποίο προβλέπεται από τη Συμφωνία της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Το πρακτορείο αυτό θα αναλάβει να ορίζει τις ανάγκες των ευρωπαϊκών Ενόπλων Δυνάμεων σε όπλα και στρατιωτικούς εξοπλισμούς γενικότερα.

ΝΟΡΒΗΓΙΑ
"Μαύρες λίστες" σε βάρος κομμουνιστών και αριστερών

Συστηματικά και για ολόκληρες δεκαετίες παραβιάζονταν κατάφωρα τα συνταγματικά και δημοκρατικά δικαιώματα των αριστερών και κομμουνιστών πολιτών στη Νορβηγία. Ετσι, λοιπόν, αυτό που μερικοί Νορβηγοί γνώριζαν και πολλοί υποψιάζονταν, έγινε πλέον βεβαιότητα: Η Νορβηγική Ασφάλεια του Συντάγματος, από τα τέλη ακόμα της δεκαετίας του '40 μέχρι και τα μέσα αυτής του '70 - μέχρι τότε έγιναν γνωστά επίσημα στοιχεία - παρακολουθούσε αδιάκοπα και συστηματικά κομμουνιστές και αριστερούς πολίτες, τηλεφωνικές συνδιαλέξεις και παραβίαζε το απόρρητο της αλληλογραφίας.

Τις πρωτοφανείς και συγκλονιστικές αυτές αποκαλύψεις έφερε τώρα τελευταία στη δημοσιότητα, μια Εξεταστική Επιτροπή, η οποία ιδρύθηκε από το Νορβηγικό Κοινοβούλιο, με επικεφαλής τον Κέτιλ Λουντ, δικαστή του Ανώτατου Δικαστηρίου της Νορβηγίας. Στην Εκθεση της Επιτροπής αυτής, που αποτελείται από 100 σελίδες, αναφέρεται μεταξύ άλλων ότι ακόμα και η υποψία αριστερών πεποιθήσεων σε πολίτη ήταν αρκετή, προκειμένου αυτός να συμπεριληφθεί στην ανάλογη μαύρη λίστα. Ηδη, από το 1951 στη λίστα αυτή υπήρχαν τα ονόματα 10.000 Νορβηγών κομμουνιστών.

Και κάτι το ιδιαίτερα σημαντικό: Αστυνομική Ασφάλεια και στρατιωτικές μυστικές υπηρεσίες με άμεση εντολή του Εργατικού Κόμματος, το οποίο τότε όπως και τώρα κυβερνούσε τη Νορβηγία, χρησιμοποιούσε τις παράνομα αυτές συνταγμένες λίστες σαν όπλα ενάντια στους πολιτικούς του αντιπάλους στα πλαίσια του εργατικού κινήματος και πριν απ' όλα ενάντια στο Κομμουνιστικό Κόμμα Νορβηγίας, αλλά επίσης και κατά των οπαδών του Λαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος της χώρας.

Κάτω, λοιπόν, από την αιγίδα του γραμματέα του Εργατικού Κόμματος, Χάακαν Λίε, ο οποίος, όπως χαρακτηριστικά υπογραμμίζεται, καθοδηγούσε με "ισχυρό βραχίονα" τους σοσιαλδημοκράτες της Νορβηγίας, μέχρι το 1969, και σε συνεργασία με την ηγεσία της Συνδικαλιστικής Ομοσπονδίας LO, γινόταν η συστηματική κατασκοπία σε βάρος δεκάδων χιλιάδων εργατών. Και όσα συνδικαλιστικά στελέχη θεωρούνταν "ύποπτοι", όχι σπάνια απολύονταν ή απομακρύνονταν από τα συνδικαλιστικά τους αξιώματα ή - όπως αναφέρεται -ασκούνταν σε βάρος τους διάφορες διακρίσεις...

Οπως χαρακτηριστικά υπογράμμιζαν τις μέρες αυτές τα Μαζικά Μέσα Ενημέρωσης της Νορβηγίας, η δημόσια κοινή γνώμη έμεινε κατάπληκτη από τις συγκλονιστικές αυτές αποκαλύψεις σε βάρος δεκάδων χιλιάδων κομμουνιστών και άλλων αριστερών πολιτών της χώρας. Χαρακτηριστική είναι από την άποψη αυτή και η αυστηρή κριτική που άσκησε σχετικά ο πρόεδρος του Νορβηγικού Κοινοβουλίου, Εντβαρντ Γκρίμσταντ, ο οποίος προέρχεται από το Κόμμα του Κέντρου: "Πρόκειται για μια μακρά αλυσίδα κατάφωρων νομικών παραβιάσεων, οι οποίες συνδέονται με απόλυτη περιφρόνηση των στοιχειωδών δικαιωμάτων των πολιτών. Πρόκειται για μια σιωπηρή συνεργασία μεταξύ των Κρατικών Οργάνων Ασφάλειας... ".

Ακόμα και η εφημερίδα "Αρμπάιντρμπλατ", η οποία μέχρι πρόσφατα λειτουργούσε σαν όργανο του κυβερνητικού κόμματος, εξέφραζε ανοιχτά την άποψη ότι η τωρινή σοσιαλδημοκρατική ηγεσία θα πρέπει να καταδικάσει δημόσια τις πρωτοφανείς αυτές πολιτικές δραστηριότητες...

Ταυτόχρονα, τις μέρες αυτές, το ίδιο το Κομμουνιστικό Κόμμα Νορβηγίας, στα πλαίσια σχετικής συνέντευξης Τύπου, απαιτούσε μεταξύ άλλων να κληθούν αμέσως και ν' απολογηθούν οι κύριοι πρωταγωνιστές της πρωτοφανούς αυτής παράνομης παρακολούθησης των μελών του και άλλων αριστερών πολιτών, καθώς και να εξασφαλιστεί η πρόσβαση στις μαύρες λίστες και τα άλλα παράνομα ντοκουμέντα. Παράλληλα, τόσο το Κομμουνιστικό Κόμμα, όσο και το Σοσιαλδημοκρατικό Αριστερό Κόμμα απαιτούν την άμεση αποκατάσταση των θυμάτων της βρώμικης αυτής πολιτικής εκστρατείας ενάντια στο σύνολο της Νορβηγικής Αριστεράς. Την αγανάκτησή τους, όμως, εκφράζουν όλο και περισσότεροι Νορβηγοί πολίτες, οι οποίοι συγχρόνως απαιτούν και την άμεση πρόσβαση στα μαύρα αυτά κατασκοπευτικά ντοκουμέντα...

Νίκος ΗΛΙΑΔΗΣ - ΗΛΙΟΥΔΗΣ

ΡΩΣΙΑ
Αντικομμουνιστική σταυροφορία απειλών και αποπροσανατολισμού

Τρομαγμένοι οι κύκλοι της αντίδρασης από την αυξανόμενη τάση ριζοσπαστικοποίησης των μαζών προς τα αριστερά, καλλιεργούν και ενισχύουν τον αντικομμουνισμό, ενώ ταυτόχρονα τον χρησιμοποιούν για να αποπροσανατολίσουν τους εργαζόμενους και να δικαιολογήσουν τη μη εκπλήρωση των προεκλογικών υποσχέσεων του Γιέλτσιν

Σε όλο τον κόσμο γίνονται εκλογές, κάποιος νικάει, κάποιος παραμένει αουτσάιντερ, αλλά αυτό θεωρείται συνηθισμένο πράγμα και κανείς δεν καλεί να εξοντωθούν και να απαγορευτούν εκείνοι που έχασαν. Η Ρωσία είναι ιδιαίτερη χώρα. Προφανώς, η ριζοσπαστικοποίηση προς τα αριστερά του εκλογικού σώματος κατατρόμαξε και το ίδιο το καθεστώς, και τους απολογητές του. Τίποτα το τυχαίο που αμέσως κιόλας μετά το δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών, η τηλεόραση και ο "ελεύθερος" Τύπος εξαπέλυσαν ενάντια στους κομμουνιστές δηλητηριώδεις ομοβροντίες.

Η περιθωριακή οργάνωση Δημοκρατική Ενωση μ' επικεφαλής την έξαλλη αντικομμουνίστρια Βαλέρια Νοβοντβόρσκαγια οργάνωσε, τη Δευτέρα βράδυ, 8 Ιούλη, στη Μόσχα, τελετή ταφής του κομμουνισμού. Κάτω από τους αλαλαγμούς και τα γιουχαϊσματα μιας μαινόμενης ομάδας ανθρώπων, στα νερά του ποταμού Μόσκοβου, βυθίστηκε ένα κόκκινο φέρετρο, που συμβόλιζε τον κομμουνισμό. Και παρόλο που σ' αυτή την "εκδήλωση" παραβρέθηκαν 2 - 3 δεκάδες άτομα, αυτό το θέμα - θέαμα μεταδόθηκε απ' όλα τα κανάλια και μάλιστα αλλεπάλληλες φορές, όλο το βράδυ ως αργά τη νύχτα.

Από την άλλη μεριά, η μοχθηρή επιθετική αντικομμουνιστική υστερία, που είχε ξεσπάσει στα "δημοκρατικά" ΜΜΕ στη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας, με τη νίκη του Μπορίς Γιέλτσιν, παίρνει νέες διαστάσεις. Ενώ ο ίδιος ο νικητής Πρόεδρος καλεί τους συμπολίτες να μη χωρίσουν την κοινωνία σε νικητές και ηττημένους και ο πρόεδρος της ΚΕ του Κομμουνιστικού Κόμματος Ρωσικής Ομοσπονδίας και επικεφαλής του λαϊκοπατριωτικού συνασπισμού, Γκενάντι Ζιουγκάνοφ, και ο πρωθυπουργός Βίκτορ Τσερνομίρντιν κάλεσαν να μη διαιρεθεί ο λαός σε κόκκινους και λευκούς, ο φιλοπροεδρικός - φιλοκυβερνητικός Τύπος εξακολουθεί να καλλιεργεί το μίσος κατά των κομμουνιστών.

"Κυνήγι μαγισσών"

Η εφημερίδα "Ροσίισκιε Βέστι" (έκδοση της διοίκησης του Προέδρου της Ρωσικής Ομοσπονδίας) βάζει ορθά - κοφτά με αφοπλιστική ειλικρίνεια το ζήτημα: "Τι να κάνουμε, αν στην κοινωνία υπάρχουν "μάγισσες"; Να τις "κυνηγήσουμε" ή να δώσουμε τη δυνατότητα να "αυξάνουν και να πληθαίνουν"; Αρχισαν κιόλας να ακούγονται φωνές για κάποια ευμενή στάση απέναντι στην κομμουνιστική ιδέα και τον άμεσο και κακόβουλο φορέα της. Αν μας πιάσει πάλι η φιλελεύθερη τάση να συγχωρούμε τα πάντα, στο έτος 2000 πάλι θα παλεύουμε με τον κομμουνισμό στη Ρωσία". Και συμπεραίνει: "Δεν πρέπει να φοβούμαστε τις σκληρές ενέργειες απέναντι στον κομμουνισμό".

Με υπεροπτικό ύφος νουθετεί η αστική εφημερίδα "Σεβόντνια": "Λένε ότι δεν πρέπει να αγνοείται η βούληση του 40% των ψηφοφόρων, που ψήφισαν τους κομμουνιστές. Δηλαδή η βούληση της ηττημένης μειοψηφίας πρέπει να λαμβάνεται υπόψη, ενώ η βούληση της νικήτριας πλειοψηφίας, που ψήφισε να μη δουν πλέον οι κομμουνιστές εξουσία στη Ρωσία, μπορεί να μη λαμβάνεται υπόψη. Διότι δεν είναι μυστικό ότι κύριος συσπειρωτικός παράγοντας για το γιελτσινικό εκλογικό σώμα ήταν η αντικομμουνιστική ιδέα... Ο υπολογισμός της "γνώμης του 40%" συνίσταται πια στο ότι κανείς δεν πειράζει, δε σέρνει στις φυλακές τους κομμουνιστές, δεν κλείνει τις εκδόσεις τους, δεν τους διώχνει από τη Δούμα".

Από τη μεριά της, η εφημερίδα "Μοσκόβσκι Κομσομόλετς", αφού "προβλέπει" ότι το κομμουνιστικό εκλογικό σώμα "θα λιγοστεύει με τον πιο φυσιολογικό τρόπο", κάνει μια "τολμηρή" διαπίστωση: "Στις 3 Ιούλη μπήκε πράγματι το τελευταίο καρφί στο φέρετρο του ορθόδοξου ρωσικού κομμουνισμού".

Αντικομμουνισμός και υποσχέσεις

Εξυπακούεται ότι ο Γιέλτσιν στις προεδρικές εκλογές πάλευε μέχρι θανάτου για τη νίκη και γι' αυτό κύριο όπλο του ήταν ο αντικομμουνισμός. Γιατί, όμως, τώρα, μετά τη νίκη όλο το στρατόπεδό του ξεκίνησε λυσσασμένη σταυροφορία ενάντια στον κομμουνισμό; Η αιτία είναι σαφής: ήρθε η ώρα να εκπληρωθούν οι προεκλογικές υποσχέσεις, ο Πρόεδρος έχει υπογράψει 370 σχετικά διατάγματα, ο ρωσικός προϋπολογισμός, όμως, έχει εξαντληθεί και το δημόσιο ταμείο είναι άδειο. Δεν είναι δυνατό να κρυφτεί αυτό. Τώρα όχι μόνο οι αντιπολιτευόμενες, αλλά και οι πιστές στο καθεστώς εφημερίδες αναγκάζονται να παραδεχτούν τις μελλοντικές δυσκολίες στη ζωή των Ρώσων. Και για να αποπροσανατολίσουν το λαό καταφεύγουν στο χυδαίο αντικομμουνισμό.

Η επιρροή των κομμουνιστικών και αριστερών δυνάμεων προκαλεί τώρα τις ανησυχίες των αρχών και λόγω των περιφερειακών εκλογών, που θα διεξαχθούν το φθινόπωρο - χειμώνα, στις οποίες είναι πολύ πιθανό σε πολλές περιφέρειες να εκλεγούν επικεφαλής των τοπικών διοικήσεων (κυβερνήτες) υποψήφιοι του λαϊκοπατριωτικού συνασπισμού, τον κύριο κορμό του οποίου αποτελεί το ΚΚΡΟ. Και δεδομένου ότι οι επικεφαλής των διοικήσεων αυτών γίνονται αυτόματα μέλη του Συμβουλίου της Ομοσπονδίας (Ανω Βουλή) της Ομοσπονδιακής Συνέλευσης, είναι άκρως ανεπιθύμητο για τον Πρόεδρο και το σημερινό καθεστώς να είναι κόκκινη, όχι μόνο η Κρατική Δούμα (Κάτω Βουλή), αλλά και η Ανω Βουλή. Γι' αυτό και η αντικομμουνιστική υστερία εντείνεται στη χώρα, στα ΜΜΕ. Η εφημερίδα "Ροσίισκιε Βέστι" δημοσίευσε στις 16 Ιούλη πρωτοσέλιδη συνέντευξη της αντιπροέδρου του Συνταγματικού Δικαστηρίου (ΣΔ) της Ρωσίας, Ταμάρα Μορστσάκοβα, με το χτυπητό τίτλο "Η απόφαση για την "υπόθεση του ΚΚΣΕ" παραβιάζεται από το Κομμουνιστικό Κόμμα και δεν εκτελείται από τους υπαλλήλους". Τυπική αφορμή για τη συνέντευξη αποτέλεσε η παρουσίαση του πρώτου τόμου της έκδοσης "Υλικά για τον έλεγχο συνταγματικότητας των Διαταγμάτων του Προέδρου της ΡΟ σχετικά με τη δράση του ΚΚΣΕ και του ΚΚ της ΣΟΣΔΡ", αλλά ως προς το περιεχόμενό της εντάσσεται πολύ πετυχημένα στο σχήμα των σεναριολόγων της αντικομμουνιστικής εκστρατείας.

"Πέτυχαν πολλά, κυνηγήστε τους"

Επομένως, κάθε άλλο παρά είναι τυχαία και η δημοσίευση της συνέντευξης στην προεδρική εφημερίδα, και η φανερή κακόβουλη πρόθεσή της. Από τις πρώτες κιόλας αράδες ο δημοσιογράφος ρώτησε την Μορστσάκοβα αν συμμερίζεται τη διαδεδομένη σήμερα άποψη "πολλών παρατηρητών", σχετικά με τη "μεσοβέζικη και ανακόλουθη απόφαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου για την "υπόθεση του ΚΚΣΕ" κι αν η εφαρμογή αυτής της απόφασης δικαίωσε τις προσδοκίες της. Η αντιπρόεδρος του ΣΔ απάντησε: "Ως αισιόδοξοι υπολογίζαμε στην εκτέλεσή της σύμφωνα με το νόμο. Αποδείχτηκε, όμως, ότι η εφαρμογή της απόφασής μας διέφερε πολύ από την υποτιθέμενη. Το Δικαστήριο παραδέχτηκε ως συνταγματική τη διάλυση όλων των δομών και οργανώσεων του ΚΚΣΕ και του ΚΚ της ΣΟΣΔΡ, εκτός από τις τοπικές και μόνο αυτές μπορούσαν να δημιουργήσουν "από τα κάτω" τη νέα κομματική οργάνωση. Ωστόσο, οι κομμουνιστικές οργανωτικές δομές περιοχών δε διαλύθηκαν, εξακολούθησαν να λειτουργούν". Στη συνέχεια υποστηρίζει ότι δήθεν παραβιάστηκε η αρχή της εθελοντικής ανασύστασης του κόμματος, ότι "κανείς δε ρώτησε τα πρώην απλά μέλη του ΚΚΣΕ (και, αντίστοιχα, του ΚΚ της ΣΟΣΔΡ), αν θέλουν να γίνουν μέλη του ΚΚΡΟ", ότι "σύμφωνα με τα στοιχεία του ΣΔ, εξακολουθούν να λειτουργούν οι οργανώσεις βάσης του Κομμουνιστικού Κόμματος στις επιχειρήσεις και τα ιδρύματα" και "αυτά τα γεγονότα είναι αρκετά για να πούμε ότι η απόφαση του ΣΔ, που έχει ισχύ νόμου, δεν εκτελείται". Και δω ο δημοσιογράφος "πυροβολεί" στο ψαχνό: "Ποια η αιτία; Το υπουργείο Δικαιοσύνης, η Γενική Εισαγγελία δεν έχουν αρκετές δικαιοδοσίες;". Με αυτό τον τρόπο, η προεδρική εφημερίδα "βάζει φιτίλια" στα άμεσα υφιστάμενα στον αρχηγό του κράτους όργανα να ξεκινήσουν νέες διώξεις του Κομμουνιστικού Κόμματος σε "νόμιμη" βάση. Ο στόχος είναι φανερός. "Οι κομμουνιστές πάλι πέτυχαν πολλά με την οργανωτικότητά τους, με την τακτική τους, αν θέλετε, και με την πείρα της παράνομης δουλιάς", κατέληξε η Μορστσάκοβα.

"Πέτυχαν πολλά". Αυτό ανησύχησε τις αρχές, οι οποίες είναι φοβισμένες από την αύξηση των αριστερών διαθέσεων και την επιρροή των κομμουνιστών στην κοινωνία. Και για να ανακόψουν αυτή τη διαδικασία, χρησιμοποιούν όλα τα μέσα - από την αχαλίνωτη αντικομμουνιστική υστερία μέχρι και τη δημιουργία αντικομμουνιστικής συμμαχίας στην Κρατική Δούμα και μέχρι τον εκφοβισμό της Δούμας με μελλοντική διάλυση, στην οποία δήθεν προτίθεται να προχωρήσει ο Πρόεδρος Γιέλτσιν.

Ναντιέζντα ΓΚΑΡΙΦΟΥΛΙΝΑ



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ