ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 23 Ιούλη 1996
Σελ. /28
ΔΙΕΘΝΗ
Ολοταχώς για το ΝΑΤΟ και την ΕΕ

Με την έκκληση - απαίτηση, για ταχύτατη ένταξη της Αυστρίας στο ΝΑΤΟ, που προβάλλει ανοιχτά πλέον, ο πρώην εκπρόσωπος του Σοσιαλιστικού Κόμματος Αυστρίας, Γιόζεφ Καπ, σπάει και ένα ταμπού δεκαετιών: Η πολυ-υμνημένη αυστριακή ουδετερότητα, η οποία για πολλά ανώτατα ηγετικά στελέχη του ΣΚΑ "εξορίζεται στα αρχεία της ιστορίας", κάτι, που απαιτούσε πριν μερικούς μήνες και ο ίδιος ο Αυστριακός Ομοσπονδιακός Πρόεδρος, Τόμας Κλεστίλ.

Σε σχετικές του δηλώσεις στον Τύπο, ο Καπ πρότεινε τη "διεξαγωγή μιας πολύ σύντομης διαδικασίας", προκειμένου να ενταχθεί η χώρα του στην ιμπεριαλιστική συμμαχία του ΝΑΤΟ και στον "σιδηρούν" του βραχίονα, τη Δυτικοευρωπαϊκή Ενωση. Ταυτόχρονα, οι ένοπλες δυνάμεις θα πρέπει να αναδομηθούν και να μετατραπούν σε επαγγελματικό στρατό. Και να σκεφτεί κανείς, ότι το ανώτατο αυτό σοσιαλδημοκρατικό στέλεχος, στη διάρκεια της δεκαετίας του 80, ήταν ο κύριος οργανωτής των διαδηλώσεων για την ειρήνη και ενάντια στην ένταξη της Αυστρίας στο ΝΑΤΟ.

***

Με τις προωθημένες αυτές θέσεις στελεχών του ΣΚΑ, γίνεται πλέον έκδηλη η προσέγγιση με αυτές του δεξιού Λαϊκού Κόμματος Αυστρίας (ΛΚΑ), σύμφωνα με τις οποίες, εδώ και δυο χρόνια, απαιτείται η ένταξη της χώρας στη Βορειοατλαντική Συμμαχία. Ηδη, όμως, αυτή τη στιγμή, κάτω από τις διαταγές του ΝΑΤΟ, 120 Αυστριακοί στρατιώτες βρίσκονται στη Βοσνία - Ερζεγοβίνη, ενώ κατά τη διάρκεια του πολέμου στον Περσικό Κόλπο, η τυπικά ακόμα ουδέτερη Αυστρία είχε επιτρέψει σε μαχητικά αεροπλάνα των ΗΠΑ να διασχίζουν τον εναέριο χώρο της.

***

Τώρα, όμως, ήρθε η ώρα του σοσιαλδημοκράτη καγκελάριου, Φραντζ Βρανίτσκι, να πάρει ανοιχτά θέση σχετικά με το κρίσιμο αυτό πρόβλημα της χώρας. Ηδη, ο Αυστριακός Ομοσπονδιακός Πρόεδρος, κάλεσε τον Βρανίτσκι ακόμα μια φορά να διατυπώσει ξεκάθαρα τη σχέση της Αυστρίας με το ΝΑΤΟ. Η απάντηση, όμως, του καγκελάριου ήταν διφορούμενη... Και για πρώτη φορά, απέφυγε συστηματικά να διατυπώσει την αναγκαιότητα του ουδέτερου ρόλου της Αυστρίας στη νέα Ευρώπη.

Ετσι, λοιπόν, όλα δείχνουν, ότι μετά την πρόσφατη ένταξη της χώρας στην Ευρωπαϊκή Ενωση, ο σημερινός κυβερνητικός συνασπισμός του Σοσιαλιστικού και λαϊκού Κόμματος είναι έτοιμος να οδηγήσει την Αυστρία στην ιμπεριαλιστική Συμμαχία του ΝΑΤΟ και τη Δυτικοευρωπαϊκή Ενωση..

Νίκος - ΗΛΙΑΔΗΣ - ΗΛΙΟΥΔΗΣ

ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Ανταλλαγή αιχμαλώτων και νεκρών

Με επιτυχία ολοκληρώθηκε μέσα στο Σαββατοκύριακο η επιχείρηση ανταλλαγής αιχμαλώτων και νεκρών ανάμεσα στη φιλοϊρανική οργάνωση "Χεζμπολάχ" και το Ισραήλ. Η συμφωνία επιτεύχθηκε, αργά το βράδυ του Σαββάτου, μετά τη διαμεσολάβηση γερμανικής αντιπροσωπείας, με επικεφαλής τον αρχηγό των γερμανικών μυστικών υπηρεσιών Μπενρτ Σμιντμπάουερ, ο οποίος και εξήρε (!) τη βοήθεια του Ιράν, στην όλη προσπάθεια. Εξελίξεις, όμως, φαίνεται ότι θα δρομολογήσει και η σημερινή συνάντηση του Παλαιστινίου ηγέτη Γιάσερ Αραφάτ με τον νέο υπουργό Εξωτερικών του Ισραήλ, Νταβίντ Λεβί.

Η διαδικασία

Διά μέσου του Ερυθρού Σταυρού έφτασαν στο Ισραήλ, την Κυριακή, τα πτώματα των δύο Ισραηλινών στρατιωτών που είχαν σκοτωθεί στο Νότιο Λίβανο το 1986. Λίγες ώρες αργότερα, αφέθηκαν ελεύθεροι και 17 άνδρες της φιλοϊσραηλινής λιβανικής πολιτοφυλακής, που κρατούνταν αιχμάλωτοι από τη "Χεζμπολάχ". Και οι 17 απελευθερωθέντες αρνήθηκαν να επιστρέψουν στην κατεχόμενη, από τις ισραηλινές δυνάμεις, ζώνη του Νοτίου Λιβάνου.

Κατά τη διάρκεια της νύχτας του Σαββάτου προς την Κυριακή έφτασαν στη διαχωριστική γραμμή της κατεχόμενης ζώνης και του Λιβάνου οι φυλακισμένοι μαχητές της "Χεζμπολάχ", καθώς και τα πτώματα όσων είχαν σκοτωθεί κατά τη διάρκεια μαχών στην κατεχόμενη ζώνη. Ετσι, 45 κρατούμενοι στις ισραηλινές φυλακές του Χιάμ, στην κατεχόμενη ζώνη, αφέθηκαν ελεύθεροι και τα πτώματα 123 μαχητών, από τα οποία τα 78 αναγνωρίστηκαν ως μέλη της "Χεζμπολάχ", πέρασαν το διαχωριστικό φυλάκιο στο Κφαρ Τεμπνίτ. Επί τόπου είχαν σπεύσει, τουλάχιστον, 10.000 μέλη και οπαδοί της "Χεζμπολάχ", οι οποίοι πανηγύρισαν για αρκετές ώρες και φώναζαν συνθήματα υπέρ της οργάνωσής τους.

Εκτιμήσεις

Την ικανοποίησή του για την επίτευξη της συμφωνίας καθώς και για την ταχύτατη και επιτυχημένη εφαρμογή της, εξέφρασε, χτες, ο Γερμανός διαμεσολαβητής, Μπενρτ Σμιντμπάουερ, υπεύθυνος των γερμανικών μυστικών υπηρεσιών. Ο Σμιντμπάουερ, δραττόμενος της ευκαιρίας, φρόντισε να ασκήσει, έστω και έμμεση, κριτική στην τακτική του εμπάργκο της Ουάσιγκτον, που επιμένει στην απομόνωση του Ιράν, που φέρεται να υποστηρίζει και να κατευθύνει τις ενέργειες της "Χεζμπολάχ". Στις δηλώσεις του υπογράμμισε τη θετικότατη παρέμβαση της Τεχεράνης στην επίτευξη της συμφωνίας και άφησε να εννοηθεί ότι κάτι τέτοιο έγινε εφικτό χάρη στην πολιτική του "κριτικού διαλόγου και των εμπορικών συναλλαγών" που ακολουθεί η Γερμανία και όλη η Ευρωπαϊκή Ενωση απέναντι στο Ιράν. Στις δηλώσεις του Γερμανού αξιωματούχου προστέθηκαν και οι αποκαλύψεις του πρώην Ισραηλινού πρωθυπουργού Σιμόν Πέρες, σύμφωνα με τις οποίες το Ισραήλ είχε μυστικές επαφές με την Τεχεράνη.

Ο Αραφάτ με τον Λεβί

Την πρώτη του συνάντηση με ανώτερο αξιωματούχο της νέας ισραηλινής κυβέρνησης έχει, σήμερα, ο Παλαιστίνιος ηγέτης Γιάσερ Αραφάτ. Σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες, που επιβεβαιώθηκαν μόνο από παλαιστινιακές πηγές, ο Παλαιστίνιος ηγέτης πρόκειται να συναντηθεί, σήμερα, με τον Ισραηλινό υπουργό Εξωτερικών Νταβίντ Λεβί.

ΒΟΣΝΙΑ
Πιέζουν για τις συλλήψεις

ΠΑΛΕ.-

Εντείνονται οι πιέσεις για τη σύλληψη των δύο Σερβοβόσνιων ηγετών, Ράντοβαν Κάρατζιτς και Ράτκο Μλάντιτς, όμως υπάρχουν διαφορές ανάμεσα στους Δυτικούς πολιτικούς για το πώς ακριβώς πρέπει να συλληφθούν.

Συγκεκριμένα, ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ, Χαβιέρ Σολάνα, σε συνέντευξή του στην εφημερίδα "ABC" δηλώνει ότι "αργά ή γρήγορα ο Κάρατζιτς θα καθίσει στο εδώλιο του κατηγορουμένου" του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου της Χάγης.

Σε ερώτηση εάν θα συλληφθεί από τις δυνάμεις του ΝΑΤΟ, ο Σολάνα απαντά: "Εάν τον βρουν, προφανώς θα τον συλλάβουν".

Ωστόσο, ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών Κλάους Κίνκελ υποστήριξε ότι ο Κάρατζιτς θα έπρεπε να συλληφθεί μόνο στην έσχατη περίπτωση από τις δυνάμεις του ΝΑΤΟ που εδρεύουν στη Βοσνία.

Σε συνέντευξή του στη "Ζιντ Ντόιτσε Τσάιτουνγκ" ο Κίνκελ τονίζει ότι τόσο ο Κάρατζιτς όσο και ο Μλάντιτς πρέπει να προσαχθούν σύντομα σε δίκη. Προσθέτει όμως ότι "η σύλληψή τους από τις δυνάμεις της IFOR θα έπρεπε να είναι η έσχατη λύση", διότι "η χρήση βίας θα ήταν δύσκολη αυτή τη στιγμή, θα είχε και άλλες συνέπειες και ήδη υπήρξε αρκετή βία".

Στο μεταξύ, η μεταβατική Πρόεδρος των Σέρβων της Βοσνίας, Μπιλιάνα Πλάβσιτς, δήλωσε ότι η πολιτική της "Σερβικής Δημοκρατίας" της Βοσνίας "δε θα αλλάξει" μετά την αποχώρηση του Κάρατζιτς από τα καθήκοντά του ως Προέδρου της "Σερβικής Δημοκρατίας" και του Σερβικού Δημοκρατικού Κόμματος. "Η πολιτική του κράτους και του κόμματος χαράσσεται από μια ομάδα ατόμων", τόνισε η Πλάβσιτς και πρόσθεσε πως επομένως "στην πολιτική αυτή δε θα υπάρξουν πρακτικά αλλαγές, διότι οι απόψεις του Κάρατζιτς είναι εξίσου σεβαστές με αυτές των άλλων ατόμων που διοικούν το κράτος και το κόμμα".

  • Αμερικανικό μαχητικό αεροσκάφος F-18, που μετείχε σε εκπαιδευτική άσκηση, εξαπέλυσε, την Κυριακή, κατά λάθος βόμβα 230 κιλών κοντά σε αμερικανική βάση στη βορειοανατολική Βοσνία, χωρίς όμως να τραυματιστεί κανείς, ανακοίνωσαν αξιωματικοί του αμερικανικού στρατού. Η βόμβα εξερράγη σε απόσταση μόλις 200 μέτρων από βάση της IFOR.
ΙΤΑΛΙΑ
Απεργία στα αεροδρόμια

ΡΩΜΗ.-

Εικοσιτετράωρη απεργία ανακοίνωσαν οι εργαζόμενοι του προσωπικού εδάφους των δύο μεγαλύτερων αεροδρομίων της Ιταλίας, της Ρώμης και του Μιλάνου, για τις 26 Ιουλίου.

Οπως ανακοινώθηκε από τα δύο αυτά αεροδρόμια, η απεργία στο αεροδρόμιο Φιουμιτσίνο της Ρώμης και Μαλπένσα και Λινάτε του Μιλάνου θα αρχίσει τα μεσάνυχτα της Πέμπτης προς Παρασκευή.

Τις απεργίες κήρυξαν τα τρία κυριότερα συνδικάτα εργαζομένων της χώρας, διεκδικώντας κυρίως τη βελτίωση των συνθηκών εργασίας και αφορούν μόνο το προσωπικό εδάφους. Ετσι, στο διάστημα της απεργίας προβλέπεται πως θα σημειωθούν καθυστερήσεις και ματαιώσεις πτήσεων.

Υπενθυμίζεται πως συνεχίζεται η απεργία που ξεκίνησε πριν από δύο βδομάδες στα μπαρ και εστιατόρια του αεροδρομίου Φιουμιτσίνο.

ΡΩΣΙΑ
Σχέδια υποκατάστασης της Δούμας

ΜΟΣΧΑ (ανταπόκριση ΒΛ. ΜΑΣΙΝ). -

Σχέδια υποκατάστασης της Κρατικής Δούμας εξυφαίνονται στα ανώτατα κλιμάκια της εκτελεστικής εξουσίας. Στα πλαίσια αυτά εντάσσεται, προφανώς, και η χτεσινή συνάντηση του Προέδρου Μπορίς Γιέλτσιν με τον πρώην πρόεδρο της Κρατικής Δούμας Ιβάν Ρίμπκιν. Σήμερα ο Ρίμπκιν, που παλιότερα ανήκε στην ηγεσία του ΚΚΡΟ και στο Ανώτατο Σοβιέτ, ήταν επικεφαλής της Ομάδας "Κομμουνιστές της Ρωσίας", υποστηρίζει ανοιχτά τον Γιέλτσιν και επιτίθεται δριμύτατα κατά του ΚΚΡΟ. Ο Γιέλτσιν του ανέθεσε να σχηματίσει το λεγόμενο Πολιτικό Γνωμοδοτικό Συμβούλιο, τη δημιουργία του οποίου είχε ανακοινώσει πριν από τη διεξαγωγή του δεύτερου γύρου των προεδρικών εκλογών. Το σκεπτικό της σύστασης αυτού του οργάνου είναι να μπουν σ' αυτό όλοι οι συνασπισμοί και τα κόμματα που συμμετείχαν στις βουλευτικές εκλογές το Δεκέμβρη 1995. Το ΚΚΡΟ, το ΚΕΚΡ, το κίνημα "Εργαζόμενη Ρωσία", ο συνασπισμός "Ναροντοβλάστιε" του Νικολάι Ριζκόφ δεν πρόκειται να μετέχουν σ' αυτό το επινοημένο όργανο. Σύμφωνα με το σχέδιο των φιλοπροεδρικών δυνάμεων, στο Συμβούλιο αυτό θα ανατεθεί ο ρόλος του "προκοινοβουλίου" - συνέλευσης, στην οποία θα εξετάζονται τα νομοσχέδια που θα προτείνει ο Γιέλτσιν και η κυβέρνηση πριν κατατεθούν στην Κρατική Δούμα.

Ο πρόεδρος της Κρατικής Δούμας κομμουνιστής Γκενάντι Σελεζνιόφ δήλωσε ότι αν αυτό το Συμβούλιο αρχίσει να υποκαθιστά την Κρατική Δούμα, τότε αυτή θα προσφύγει στο Συνταγματικό Δικαστήριο. Οι δηλώσεις αυτές αποτελούν αντίδραση στην επίθεση του Ρίμπκιν ότι η Δούμα έγινε "εκλογικό επιτελείο του Ζιουγκάνοφ" και σαν τέτοια δε χρειάζεται.

Η απόγνωση ζωγραφίζεται στο πρόσωπο του Κινέζου Προέδρου, Λι Πενγκ, που επιθεωρεί τις καταστροφές από τις πλημμύρες στην κεντρική χώρα, οι οποίες έχουν προκαλέσει ανυπολόγιστες καταστροφές και συνεχίζονται. Χτες ένας ακόμη άνθρωπος έχασε τη ζωή του και τουλάχιστον έξι τραυματίστηκαν, ενώ συνολικά έμειναν ανέστιοι έως τώρα 4 εκατομμύρια κάτοικοι



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ