ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 23 Ιούλη 1996
Σελ. /28
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
μικραΜΕΓΑΛΑ

ΕΟΤ: Τρίωρη στάση εργασίας πραγματοποιούν σήμερα Τρίτη οι υπάλληλοι στον ΕΟΤ, διαμαρτυρόμενοι για την απόφαση του υπουργείου Ανάπτυξης και της ηγεσίας του οργανισμού να υποβιβάσει τέσσερα διευθυντικά στελέχη, ως υπαίτια για νομιμοποίηση αυθαιρέτων κτισμάτων και παράνομες ανανεώσεις συμβάσεων. Η στάση θα πραγματοποιηθεί από τις 9 το πρωί έως τις 12 το μεσημέρι.

ΔΙΑΚΡΑΤΙΚΕΣ ΣΧΕΣΕΙΣ: Στην εκπόνηση τεσσάρων μελετών στα πλαίσια του προγράμματος της ελληνοαλβανικής συνεργασίας στον τομέα των μεταφορών, για την ανάπτυξη των οδικών συνδέσεων, προτίθεται να προχωρήσει το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας. Οι μελέτες αφορούν στις οδικές συνδέσεις Κακαβιάς - Αργυροκάστρου - Τεπελενίου - Φιέρι - Λούσνιε - Ρογκοζίνα και Σαγιάδα - Κονίσπολης - Αυλώνα.

ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΗ: Ξεκίνησαν οι τριμηνιαίες έρευνες διακοπών με απόφαση των οικονομικών υπουργών, που δημοσιεύεται στο ΦΕΚ 396, τ. Β, 27/5/96. Οι έρευνες είναι δειγματοληπτικές και θα καταγράφονται σε 2.000 περίπου νοικοκυριά ανά τρίμηνο στο σύνολο της χώρας, με σκοπό τη μελέτη και επεξεργασία των εγχώριων τουριστικών προτιμήσεων.

ΤΡΑΠΕΖΕΣ: Ολοκληρώθηκε με επιτυχία η πρώτη φάση της αυτόνομης μηχανογραφικής υποστήριξης της Τράπεζας Πειραιώς, με την εφαρμογή του τραπεζικού πακέτου "Κροίσος". Το πακέτο αυτό είναι ένα πελατοκεντρικό, πολυνομισματικό μηχανογραφικό σύστημα, το οποίο αναπτύσσει τις δυνατότητες της τράπεζας σε ό,τι αφορά τη διαχείριση και την πληροφόρηση, για τα κάθε είδους προϊόντα καταθέσεων, κίνησης κεφαλαίων και χορηγήσεων. Με το νέο σύστημα, η Τράπεζα Πειραιώς αποδεσμεύτηκε από τη μηχανογραφική υποστήριξη της Εμπορικής Τράπεζας.

ΤΡΟΦΙΜΑ: Αυστηρές εντολές για την εντατικοποίηση των ελέγχων και τη διενέργεια δειγματοληψιών, για μικροβιολογική εξέταση των προϊόντων με βάση το κρέας (ζαμπόν) σε όλα τα στάδια παραγωγής, αποθήκευσης, διακίνησης και διάθεσης στην κατανάλωση, έδωσε με εγκύκλιό της η αρμόδια διεύθυνση του υπουργείου Γεωργίας σε όλες τις νομαρχίες. Η ενεργοποίηση των κρατικών υπηρεσιών έγινε μετά από σχετικό αίτημα της καταναλωτικής οργάνωσης ΕΚΠΟΙΖΩ.

ΑΣΦΑΛΕΙΕΣ: Τη δυνατότητα να ασφαλίσουν το κινητό τους τηλέφωνο με το μικρό κόστος των 600 δρχ. μηνιαίως, αλλά και να αποκτήσουν σημαντική νοσοκομειακή κάλυψη (με όριο 30 εκατ. δρχ.) με κόστος από 2.000 δρχ. έως 3.250 δρχ., έχουν οι συνδρομητές της PALMAFONE μετά τη συμφωνία συνεργασίας που υπογράφτηκε με την ΕΛΛΗΝΟΒΡΕΤΑΝΙΚΗ. Οι ενδιαφερόμενοι συνδρομητές μπορούν να πληροφορηθούν τους όρους και τις λεπτομέρειες της ασφάλισης αυτής από τα κατά τόπους γραφεία της ασφαλιστικής εταιρίας ΕΛΛΗΝΟΒΡΕΤΑΝΙΚΗ.

Στο τέλος του '96 ή του '97, η καρατόμηση των κοινωνικών δαπανών;

Η προσφυγή ή όχι σε πρόωρες εκλογές θα καθορίσει την εφαρμογή των νέων, ακόμη σκληρότερων, μέτρων λιτότητας. "Για εξάντληση της τετραετίας", πιέζουν τα μεγάλα συγκροτήματα

Ενώ συνεχίζει να αιωρείται το δίλημμα περί πρόωρων ή μη εκλογών (τα μεγάλα συγκροτήματα του Τύπου πιέζουν την κυβέρνηση για εξάντληση της τετραετίας), στο οικονομικό πεδίο έχουν προγραμματιστεί συσκέψεις, οι οποίες θα πραγματοποιηθούν μέχρι το τέλος του Ιούλη, με θέμα τη διαμόρφωση του οικονομικού κυβερνητικού προγράμματος. Ευνόητο είναι ότι η επιλογή του χρόνου προσφυγής στις εκλογές θα παίξει καθοριστικό ρόλο στους άμεσους οικονομικούς στόχους που θα θέσει η κυβέρνηση και ιδιαίτερα στο χρόνο εφαρμογής των νέων, ακόμη σκληρότερων, μέτρων μονόπλευρης λιτότητας.

Σύμφωνα με χτεσινές πληροφορίες, η σύσκεψη των οικονομικών υπουργών με τη συμμετοχή και του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδας αναμένεται να γίνει είτε την ερχόμενη Παρασκευή, είτε την επόμενη Δευτέρα, ενώ αμέσως μετά θα πραγματοποιηθεί και νέα σύσκεψη υπό την προεδρία του πρωθυπουργούΚ. Σημίτη,όπου και θα καθοριστούν οι γενικές κατευθύνσεις της οικονομικής πολιτικής. Πληροφορίες, επίσης, μεταθέτουν την έναρξη ιδιωτικοποίησης της ΔΕΘ στο α τρίμηνο του 1997.

Το κρίσιμο, πάντως, θέμα που διχάζει το οικονομικό επιτελείο ακούει στο όνομα "Κρατικός Προϋπολογισμός 1997", η υλοποίηση του οποίου απαιτεί καρατόμηση των κοινωνικών δαπανών στους χώρους υγείας - παιδείας - κοινωνικής ασφάλισης, κάτι που αναμένεται να προκαλέσει κοινωνικές εκρήξεις και θα ενισχύσει παραπέρα τη λαϊκή δυσαρέσκεια. Η εμπειρία, άλλωστε, μιας σειράς χωρών της ΕΕ (Γερμανίας, Γαλλίας, Βελγίου), οι κυβερνήσεις των οποίων προώθησαν ανάλογα μέτρα, όπως αυτά που επιχειρεί να περάσει η κυβέρνηση Σημίτη, έδειξε ότι οι αντιδράσεις των εργαζομένων κάθε άλλο παρά αμελητέες ήταν. Και αυτό είναι και το βασικό πρόβλημα της κυβέρνησης. Προσφυγή στις εκλογές τον Οκτώβρη του 1997 και παράλληλη εφαρμογή ενός προϋπολογισμού, ο οποίος αναμένεται να προκαλέσει θύελλα αντιδράσεων και αγωνιστικών κινητοποιήσεων, είναι δύο πράγματα μεταξύ τους αλληλοαποκλειόμενα. Αυτός, άλλωστε, είναι και ο λόγος που ο υπουργός Οικονομικών υποστήριζε και συνεχίζει να υποστηρίζει την άποψη, για την ανάγκη της άμεσης προσφυγής (μέσα στο 1996) στις κάλπες, ώστε η κυβέρνηση, με "λαϊκή εντολή" πλέον, να προχωρήσει στην ισοπέδωση των κοινωνικών δαπανών. Από την πλευρά της, η υπουργός Ανάπτυξης Β. Παπανδρέου,σε συνέντευξή της προς την "Ελευθεροτυπία", επικαλούμενη το "σοσιαλιστικό" χαρακτήρα του ΠΑΣΟΚ, παίρνει υπό την προστασία της το "κοινωνικό κράτος", καθώς φέρεται να δηλώνει ότι "δεν μπορεί να συνεχιστεί το χτύπημα στο κοινωνικό κράτος (από ποιους, άραγε;).

ΝΑΥΠΗΓΕΙΑ ΕΛΕΥΣΙΝΑΣ
Στον "αέρα" μένουν οι εργαζόμενοι

Καμία ουσιαστική δέσμευση, για τη διατήρηση του υπάρχοντος προσωπικού των Ναυπηγείων Ελευσίνας, δεν προβλέπει η προσφορά Ταβουλάρη, που υποβλήθηκε κατά το δεύτερο διαγωνισμό για την ιδιωτικοποίηση του ναυπηγείου

Σε δραστική μείωση του υπάρχοντος προσωπικού και σε σημαντική συρρίκνωση των δραστηριοτήτων τους οδηγούνται τα Ναυπηγεία Ελευσίνας, σύμφωνα με όσα προβλέπει η προσφορά Ταβουλάρη, που υποβλήθηκε κατά το δεύτερο διαγωνισμό για την ιδιωτικοποίηση των ναυπηγείων. Αν και το περιεχόμενο της προσφοράς δεν έχει γίνει γνωστό επίσημα, ωστόσο σύμφωνα με πληροφορίες από το χώρο των εργαζόμενων, στην προσφορά - την οποία αναμένεται να πάρουν στα χέρια τους σήμερα - δεν υπάρχει ουσιαστικά καμία δέσμευση από την πλευρά του υποψήφιου αγοραστή για διατήρηση των σημερινών θέσεων εργασίας, αφού γίνεται λόγος για πρόσληψη προσωπικού από μηδενική βάση κατά την κρίση του ιδιοκτήτη.

Αξίζει εδώ να υπενθυμίσουμε ότι ο Ταβουλάρης των Ναυπηγείων Νεωρίου - ο οποίος κρύβεται πίσω από τη συγκεκριμένη προσφορά που κατατέθηκε από μία εταιρία με την επωνυμία ΤΙΜΙΑ - είχε εκδηλώσει από καιρό το ενδιαφέρον του να αποκτήσει τα Ναυπηγείο Ελευσίνας, με την αξίωση να είναι "καθαρό από εργαζόμενους". Αξίωση που τελικά η κυβέρνηση έσπευσε να ικανοποιήσει με το σύστημα των... οικειοθελών αποχωρήσεων, μετατάξεων και πρόωρων συνταξιοδοτήσεων. Ας σημειωθεί ότι από το σύνολο των 1.720 εργαζόμενων που υπάρχουν σήμερα στο ναυπηγείο, σύμφωνα με πληροφορίες, περίπου 1.060 έχουν καταθέσει αίτηση για οικειοθελή αποχώρηση.

Οι πληροφορίες σχετικά με το περιεχόμενο της προφοράς Ταβουλάρη για την αγορά του ναυπηγείου διίστανται ως προς το τι προβλέπει για τις θέσεις εργασίας. Συγκεκριμένα, πληροφορίες από το περιβάλλον Ταβουλάρη, από τη μια πλευρά, μιλούν για διατήρηση 700 θέσεων εργασίας (πρόκειται για τον αριθμό των εργαζόμενων που ουσιαστικά παραμένει μετά την αποχώρηση όσων έχουν υποβάλει ήδη σχετική αίτηση), ενώ από την πλευρά των εργαζόμενων γίνεται λόγος για έναρξη προσλήψεων από μηδενική βάση κατά την κρίση του υποψήφιου αγοραστή. Γίνεται εμφανές πάντως ότι ο επίδοξος αγοραστής επιδιώκει την απόλυση των 700 περίπου εργαζόμενων που επιθυμούν να παραμείνουν στο ναυπηγείο και την επαναπρόσληψή τους από μηδενική βάση, σύμφωνα με τα δικά του κριτήρια και προϋποθέσεις.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, η προσφορά προβλέπει για την αγορά των ναυπηγείων την προσφορά τιμήματος 26 δισ. δραχμών, που θα καταβληθούν σε 15 χρόνια (μαζί με μία επιπλέον περίοδο χάριτος περίπου 2 - 3 χρόνων). Ο τρόπος καταβολής του τιμήματος έχει ως εξής:

  • Στα δέκα πρώτα χρόνια θα καταβάλλεται ποσό 1 δισ. δρχ. ετησίως.
  • Στα 4 επόμενα χρόνια θα καταβάλλεται ποσό 1,5 δισ. δρχ. ετησίως.
  • Στο 15ο έτος θα καταβληθεί το υπόλοιπο του ποσού.

Τα παραπάνω σημαίνουν ότι η παρούσα αξία του ναυπηγείου (σε αποπληθωρισμένες τιμές) ανέρχεται μόλις στο εξευτελιστικό ποσό των 10 δισ. δραχμών.

Επίσης, η προσφορά φέρεται ότι προβλέπει την πραγματοποίηση επενδύσεων ύψους 4 δισ. δραχμών στο διάστημα τριών χρόνων, καθώς και επενδύσεις επιπλέον 3 δισ. δρχ. κάτω από ορισμένες προϋποθέσεις. Πάντως η προσφορά, η οποία αναμένεται να ανοίξει σήμερα, δεν αποκλείεται να παραμένει κλειστή για αρκετό διάστημα ακόμη, καθώς μία σειρά αξιώσεων που έχουν προβάλει κατά το διάστημα των διαπραγματεύσεων οι υποψήφιοι μνηστήρες, και έχουν να κάνουν κυρίως με το εργασιακό καθεστώς που θα ισχύσει στο ναυπηγείο - αν και έχουν γίνει δεκτές - δεν έχουν ολοκληρωθεί ακόμη από την κυβέρνηση.

Αντιδράσεις των βενζινοπωλών για την κατάργηση του ωραρίου

Τη διατήρηση του ωραρίου λειτουργίας στα πρατήρια υγρών καυσίμων ζητά με χτεσινή της ανακοίνωση η Ομοσπονδία Βενζινοπωλών Ελλάδας (ΟΒΕ), καταγγέλλοντας παράλληλα τις μεθοδεύσεις των πολυεθνικών εταιριών εμπορίας να πάρουν στα χέρια τους και το λιανικό εμπόριο μέσω της 24ωρης λειτουργίας στα βενζινάδικα.

Το θέμα ανέκυψε μετά από γνωμάτευση του Συμβουλίου της Επικρατείας, που έκρινε άκυρη την υπουργική απόφαση θέσπισης ωραρίου λειτουργίας στα πρατήρια καυσίμων, κατόπιν προσφυγών των εταιριών πετρελαιοειδών.

Στην ανακοίνωσή της η ΟΒΕ τονίζει ότι το 1992 το κέρδος των εταιριών ήταν 3 δρχ. το λίτρο και το 1996 είναι 16 ως 20 δρχ. το λίτρο. Παράλληλα επισημαίνεται ότι "οι αντιδράσεις εκείνων που βολεύονται με τη δραστηριότητά τους κατά τις νυχτερινές ώρες, όπως και οι προσπάθειες των εταιριών εμπορίας να πάρουν στα χέρια τους και το λιανικό εμπόριο στην αγορά δε θα περάσουν". Το ΔΣ της ΟΒΕ καλεί την κυβέρνηση και τους συναρμόδιους υπουργούς να προχωρήσουν στη γρήγορη τακτοποίηση του ωραρίου λειτουργίας των πρατηρίων υγρών καυσίμων, σύμφωνα με τις προγραμματικές δηλώσεις και να φράξουν το δρόμο του λαθρεμπορίου και της νοθείας στα καύσιμα.

  • Ο υπουργός Εργασίας Ε. Γιαννόπουλος δήλωσε χτες πως θα προχωρήσει στην κατάθεση τροπολογίας στη Βουλή, ώστε να αρθεί το νομικό αδιέξοδο που προέκυψε με το ΣτΕ.


Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ