ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 23 Ιούλη 1996
Σελ. /28
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΠΙΣΚΕΨΕΙΣ - ΠΕΡΙΟΔΕΙΕΣ ΤΗΣ ΓΓ ΤΟΥ ΚΚΕ
Σήμερα στην Κρήτη η Αλέκα Παπαρήγα

- Διήμερη περιοδεία, στην Κρήτη,σήμερα και αύριο,πραγματοποιεί η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα,επικεφαλής αντιπροσωπείας του Κόμματος.Συγκεκριμένα:

  • Σήμερα, Τρίτη, 23 Ιούλη, στο Ηράκλειο

Στις 5 μ.μ. συνέντευξη Τύπου στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Ηρακλείου.

Στις 6 μ.μ. συνάντηση με τους φορείς του Ηρακλείου.

Στις 8.30 μ.μ. η Αλ. Παπαρήγα θα μιλήσει σε πολιτική συγκέντρωση στην Πλατεία "Λιοντάρια".

  • Αύριο Τετάρτη, 24 Ιούλη, στο Ρέθυμνο

Στις 8.30 π.μ. συνάντηση με φορείς του τουρισμού στο ξενοδοχείο ΜΙΝΩΣ ΜΑΡΕ (Παγκρήτιος Σύνδεσμος Ξενοδόχων, Σύλλογος Τουριστικών Πρακτόρων Ν. Ρεθύμνου, Σύλλογος Ιδιοκτητών Ενοικιαζομένων Δωματίων Ν. Ρεθύμνου, Σύλλογος Ξενοδοχοϋπαλλήλων Ν. Ρεθύμνου).

Στις 11.30 π.μ. επίσκεψη στα Ανώγεια και συνάντηση με την Τοπική Αυτοδιοίκηση και φορείς της πόλης.

- Την Πέμπτη 25 Ιούλη,η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, επικεφαλής αντιπροσωπείας του Κόμματος, θα επισκεφτεί τα κεντρικά γραφεία της ΕΘΕΛ (Παρνασσού 6, Ρέντης). Στο πρόγραμμα περιλαμβάνεται: στις 9 π.μ. περιοδεία σε χώρους δουλιάς, στις 10 π.μ. ομιλία σε συγκέντρωση εργαζομένων στο αμαξοστάσιο και στις 10.30 π.μ. συνάντηση, με τη διοίκηση της επιχείρησης. Στις 11.30 π.μ. περιοδεία στις αφετηρίες του Πειραιά (Πλατεία Καραϊσκάκη και ΟΛΠ).

- Την Παρασκευή 26 Ιούλη και το Σάββατο 27 Ιούλη,η Αλέκα Παπαρήγα,επικεφαλής αντιπροσωπείας του Κόμματος, θα πραγματοποιήσει περιοδεία στην Κάρυστο.

Το πρόγραμμα της επίσκεψης έχει ως εξής:

  • Την Παρασκευή 26 Ιούλη στις 8.30 μ.μ. συνάντηση στο Δημαρχείο Καρύστου, με εκπροσώπους του Δήμου Καρύστου, των κοινοτήτων και των μαζικών φορέων της Νότιας Καρυστίας για τα προβλήματα της περιοχής.
  • Το Σάββατο 27 Ιούλη στις 9 μ.μ. ομιλία σε ανοιχτή συγκέντρωση στην παραλία Καρύστου.
ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
Απαρχαιωμένα αεροσκάφη από τις ΗΠΑ

Παράλληλα με τη διατήρηση κλίματος τεχνητής έντασης στο Αιγαίο η κυβέρνηση των ΗΠΑ επιχειρεί αυτό το διάστημα να πουλήσει στην κυβέρνηση Σημίτη 80 μεταχειρισμένα πολεμικά αεροσκάφη F-16, τα οποία όμως είναι απαρχαιωμένης τεχνολογίας. Το κόστος για την απόκτηση των πολεμικών αεροπλάνων υπολογίζεται συνολικά πάνω από 1,3 δισ. δολάρια, περίπου 315 δισ. δρχ., χωρίς σε αυτό να υπολογίζονται τα κονδύλια που θα χρειαστούν για την αναγκαία υποδομή στην Ελλάδα.

Η σχετική πρόταση, όπως ανέφερε χτεσινό ρεπορτάζ των "Νέων", έγινε την περασμένη βδομάδα στο υπουργείο Αμυνας, το οποίο ...μελετά σοβαρά την πρόταση και αναζητεί τρόπους να ικανοποιήσει τους Αμερικανούς. Δεν είναι τυχαίο ότι η πρόταση υποβλήθηκε λίγο πριν τη συνεδρίαση του ΚΥΣΕΑ, το οποίο αναμένεται να λάβει οριστικές αποφάσεις για το εξοπλιστικό πρόγραμμα των Ενόπλων Δυνάμεων, το οποίο ανέρχεται στα 3 τρισ. δρχ. για την επόμενη πενταετία.

Τα 80 F-16, την πώληση των οποίων επιχειρεί η αμερικανική πλευρά, είναι του αρχικού τύπου Α/Β (Block 10-15), ενώ αυτά που έχει προμηθευτεί η Ελλάδα είναι τύπου C/B (Block 50). Το κόστος απόκτησης του κάθε αεροσκάφους ανέρχεται σε 3,5 εκατ. δολάρια, αλλά για να καταστούν ...ετοιμοπόλεμα θα απαιτηθούν ακόμα άλλα 7,5 εκατ. δολάρια για κάθε ένα (ηλεκτρονικός εκσυγχρονισμός και ...αλλαγή κινητήρων).

Στην αγορά των 80 αμερικανικών αεροσκαφών αντιδρά η εταιρία των F-16 η ΛΟΚΧΙΝΤ, γιατί θέλει να πωλήσει 40 καινούρια F-16 στη χώρα μας.

Παράλληλα στο Γενικό Επιτελείο Αεροπορίας αξιολογούνται οι προσφορές που έχουν υποβάλει για τον εκσυγχρονισμό των 69 ελληνικών "Φάντομς" (F-4) η γερμανική εταιρία "Ντάσα" και η αμερικανική εταιρία "Ρόκγουελ".

Δεν είναι μονόδρομος

Το φαινόμενο να εμφανίζεται μια νομαρχία, στην προκειμένη περίπτωση αυτή της Βοιωτίας, βασιλικότερη του βασιλέως και να επιβάλλει πρόσθετα χαράτσια, προκειμένου να απολαμβάνουν τα λαϊκά στρώματα υπηρεσίες για τις οποίες έχουν ήδη πληρώσει ακριβά στο κράτος, διά μέσου της άμεσης φορολογίας, δεν είναι τυχαίο. Δεν εξηγείται σαν ιδιομορφία του τάδε νομάρχη. Είναι αποτέλεσμα συγκεκριμένης πολιτικής κατεύθυνσης και γι' αυτό είναι δικαιολογημένοι οι φόβοι ότι ανάλογες αποφάσεις θα επιχειρηθεί να παρθούν και από τις άλλες νομαρχίες. Η απόφαση της Βοιωτίας παίζει σ' αυτή τη φάση ρόλο "πιλότου". Εξάλλου, το τρίπτυχο "ιδιωτικοποίηση - ανταποδοτικότητα - πρόσθετη φορολογία" προωθείται εδώ και καιρό επίμονα σε όλα τα επίπεδα. Από την Ευρωπαϊκή Ενωση, τους εδώ πολιτικούς εκφραστές της, αλλά και τους ομογάλακτούς τους στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, που αν και αιρετοί σπεύδουν να "τιμήσουν" το λαό που τους ψήφισε, εφαρμόζοντας πιστά όσα τους υπαγορεύονται από το υπερεθνικό κέντρο των Βρυξελλών.

Υπάρχει, βέβαια, μία ποιοτική διαφορά, όταν το ρόλο του φορομπήχτη αναλαμβάνει να παίξει ένας λαϊκός θεσμός άμεσης εκπροσώπησης, όπως η Αυτοδιοίκηση. Η ανάληψη μιας τέτοιας ευθύνης βολεύει στο ακέραιο και το κεφάλαιο και τους Ευρωπαίους "εταίρους" και τους ντόπιους πολιτικούς υπαλλήλους τους. Και τους βολεύει γιατί επιτυγχάνεται αυτό που λέει η παροιμία "και την πίτα γιομάτη και το σκύλο χορτάτο". Και το άγριο χαράτσωμα των λαϊκών στρωμάτων προωθείται και οι ίδιοι μένουν στο απυρόβλητο. Το κεφάλαιο, χωρίς να φαίνεται πουθενά, όχι μόνο συνεχίζει να καρπώνεται την κλεμμένη υπεραξία, αλλά την αυξάνει ακόμη περισσότερο, μέσω της πρόσθετης φορολογίας της Αυτοδιοίκησης. Η Ευρωπαϊκή Ενωση, δηλαδή οι ισχυροί της, βγαίνει επίσης κερδισμένη, καθώς το κράτος - μέλος, αντί να καταφύγει στο κοινοτικό ταμείο, χαρατσώνει ακόμα περισσότερο τους πολίτες του. Η κυβέρνηση και τα κόμματα που στηρίζουν τις επιλογές της - ακόμα και όταν την αντιπολιτεύονται στα λόγια - τη βγάζουν επίσης καθαρή, αφού "νέοι φόροι δεν επιβάλλονται". Μένουν οι νομάρχες και οι δήμαρχοι. Ε, κάποιοι πρέπει να παίξουν το ρόλο του κακού. Ο οποίος κακός φροντίζει ήδη για το δικό του άλλοθι, επικαλούμενος την ανάγκη "οικονομικής αυτοτέλειας" της Αυτοδιοίκησης. Οπότε, ποιος μένει να πληρώσει; Ο μονίμως δαρμένος...

Είναι όλα αυτά μονόδρομος; Κατηγορηματικά λέμε: Οχι! Η κατάσταση είναι ανατρέψιμη. Προϋποθέτει όμως την ανάπτυξη ενός μαζικού, λαϊκού κινήματος και στους κόλπους της Αυτοδιοίκησης, ενάντια στις συντηρητικές επιταγές, ικανό να αναδείξει τον πραγματικό χαρακτήρα και σκοπό του θεσμού. Θεσμού κατ' αρχήν αντιπροσωπευτικού, λαϊκού, προορισμένου να αναδεικνύει τα τοπικά προβλήματα, να πιέζει ενάντια στις κυρίαρχες πρακτικές για την επίλυσή τους, να παράγει και να εφαρμόζει πολιτική για τον εργαζόμενο και όχι για το κεφάλαιο. Αυτός είναι ο πραγματικός μονόδρομος για τα λαϊκά στρώματα. Η ανάπτυξη δράσης από τη βάση, δράση που θα ενταχθεί σε ένα γενικότερο, ενιαίο και αδιάσπαστο μέτωπο των εργαζομένων και όλων των λαϊκών δυνάμεων. Που θα απαιτήσει την αναδιανομή του πλούτου προς όφελος του λαού. Που θα αντισταθεί στην τακτική της μονόπλευρης λιτότητας. Που θα ανατρέψει την κυρίαρχη πολιτική της ανταποδοτικότητας, του χαρατσώματος και των ιδιωτικοποιήσεων, όσους την προωθούν και όσους καρπώνονται τα οφέλη από αυτήν.

Εκδήλωση για την πτώση της χούντας

O Σύνδεσμος Φυλακισθέντων και Εξορισθέντων Αντιστασιακών 1967 - 1974 σε συνεργασία με το Δήμο Αθήνας,διοργανώνουν σήμερα Τρίτη 23 Ιούλη στις8.30 μ.μ.,εκδήλωση για τα 22 χρόνια από την πτώση της χούντας. Η εκδήλωση θα γίνει στον μνημειακό, ιστορικό χώρο του πρώην στρατοπέδου ΕΑΤ - ΕΣΑ, στο Πάρκο της Ελευθερίας. Με ανακοίνωσή της η ΠΕΑΕΑ καλεί τα μέλη της να λάβουν μέρος στην εκδήλωση .

Συνεχίζονται οι σφαγές

Συνεχίζεται, χωρίς προβλήματα, η θανάτωση των βοοειδών στο Δέλτα του Εβρου, που ξεκίνησε το μεσημέρι της Παρασκευής, εξαιτίας του αφθώδους πυρετού. Οι κτηνοτρόφοι μετά τη δέσμευση του υφυπουργού Γεωργίας, πως θα αποζημιωθούν με 350 - 400.000 δραχμές για κάθε αγελάδα και 150 - 200.000 δραχμές για κάθε μοσχάρι, δεν εμπόδισαν τη σφαγή.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των γεωπόνων που επιβλέπουν τη θανάτωση των ζώων, αναμένεται να σφαγούν περισσότερα από 3.500 βοοειδή, αφού όπου εντοπίζονται άρρωστα ζώα σφάζεται ολόκληρο το κοπάδι. Παράλληλα, οι αρμόδιες υπηρεσίες παίρνουν μέτρα προκειμένου να μην εξαπλωθεί η νόσος στα μέχρι τώρα υγιή κοπάδια, ελπίζοντας ότι θα σώσουν ένα μικρό μέρος από τα 4.600 βοοειδή που υπάρχουν συνολικά στην περιοχή. Να υπενθυμίσουμε πως τις προηγούμενες μέρες είχαν θανατωθεί περίπου 4.000 αιγοπρόβατα στα χωριά Δίκελα, Μάκρη, και Δορίσκο.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ