ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 23 Ιούλη 1996
Σελ. /28
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Παράταση...

Από την 1η έως τις 20 Αυγούστου θα δώσει άδεια στους υπουργούς του, έχει δηλώσει ο Σημίτης. Οπως όμως μας τα 'πε χτες ο Ρέππας, πιθανόν σε μερικούς να παρατείνει τις διακοπές. Για πάντα...

***

Ανασχηματισμός λοιπόν ενόψει, και στους δημοσιογραφικούς κύκλους ένα είναι το σύνθημα: "Η φαντασία στην εξουσία"! Τα σενάρια, των σεναρίων, ώ σενάρια!

***

Τουλάχιστον κάποιοι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ θα χαρούν, θα δουν τον εαυτό τους σε υπουργική θέση, έστω και υποθετικά...

***

Το χαρήκαμε όλοι το αργυρό που πήρε ο Σαρμπάνης στην άρση βαρών αναμφίβολα. Δεν ήταν και λίγα 167,5 κιλά! Λες και σήκωσε τον Πάγκαλο με τον Σημίτη (αυτός είναι τα...67,5) παρέα.

***

Πάντως δεν είναι και το μεγαλύτερο "βάρος" που 'χει σηκώσει ο άνθρωπος, αφού επί 4 χρόνια βρισκόταν στην Ελλάδα, αλλάζοντας τη μια δουλιά μετά την άλλη ως ανειδίκευτος εργάτης, κι ακόμα άνεργος είναι...

***

Υπήρξαν μέρες που ήμουν νηστικός, δεν είχα να φάω, έλεγε μετά στους δημοσιογράφους. Αυτές οι νηστείες, ήταν στα πλαίσια της... αθλητικής υποδομής της χώρας, για να κρατήσει τη φόρμα του;

***

Αν ήταν έτσι, θα 'χαμε πολλούς, πάρα πολλούς, πρωταθλητές...

***

Πολλοί απόρησαν όταν έμαθαν ότι στην Ελληνική Ολυμπιακή Ομάδα, συμπεριλαμβάνεται και μια αθλήτρια της ξιφασκίας και μάλιστα διεθνούς επιπέδου! Διότι εδώ, μόνο τους... διαξιφισμούς του Κοινοβουλίου γνωρίζουμε.***

Βέβαια όλα ξεκαθάρισαν όταν έγινε γνωστό ότι γυμνάζεται στην... Ουγγαρία, εφόσον εδώ δεν υπάρχουν εγκαταστάσεις.

***

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι αν έπαιρνε κανένα μετάλλιο, ο υπουργός Αθλητισμού, σίγουρα θα δήλωνε ότι "η ξιφασκία είναι ένα παραδοσιακό άθλημα στην Ελλάδα, που υποστηρίζεται αδρά από το κράτος"!

Θέμα αξιοπιστίας (1)

Δεν καταλαβαίνουμε γιατί πρέπει να πιστέψουμε τον κυβερνητικό εκπρόσωπο και τους "στενούς συνεργάτες" του πρωθυπουργού ότι οι εκλογές θα γίνουν στο τέλος της τετραετίας και να μην πιστέψουμε το επίσημο όργανο του εκσυγχρονισμού, την "Αυριανή", η οποία μέρες τώρα διατυμπανίζει "Μονόδρομος για τον Σημίτη οι πρόωρες εκλογές";

Εξάλλου, η εφημερίδα του Ταύρου έχει αποδείξει ότι συνήθως "παίζει εκ του ασφαλούς", έχοντας από τα "μέσα" πληροφορίες και καθώς ο πρωθυπουργός και η κυβέρνηση φροντίζουν συνήθως να την επαληθεύουν...

"Αμφίπλευρη διεύρυνση"

Το είπε σε συνέντευξή του στη "Νίκη" ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Γ. Χαραλάμπους, σχολιάζοντας την "αμφίπλευρη διεύρυνση" που επιχειρεί η κυβέρνηση Σημίτη προς "δεξιά και αριστερά": "Οταν απευθύνεσαι με πολιτικές προτάσεις, δεν μπορείς να συναρπάζεις ταυτόχρονα και δεξιούς και αριστερούς. Η οι δεξιοί είναι αριστεροί ή οι αριστεροί που γοητεύεις είναι δεξιοί και δεν το... ξέρουν".

Υπάρχει, όμως, και μια τρίτη εκδοχή που δεν αρέσει προφανώς στον βουλευτή να θυμάται. Να εφαρμόζεις "δεξιά" νεοσυντηρητική πολιτική και να προσπαθείς να την εμφανίσεις ως αριστερή. Ακριβώς όπως κάνει η κυβέρνηση Σημίτη. Οπότε, μπορεί να γοητεύει τους δεξιούς και, ταυτόχρονα, να χρησιμοποιεί ορισμένους ψευτοαριστερούς ως άλλοθι.

Γραφικοί και θλιβεροί...

Οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, Βουνάτσος και Κηπουρός, είναι γνωστές στο πανελλήνιο φιγούρες για τη γραφικότητά τους... Πολλές φορές, όμως, γίνονται και θλιβεροί ταυτόχρονα, ιδιαίτερα όταν επιχειρούν να πείσουν, ότι η καλλιέργεια της έχθρας και του μίσους μεταξύ του ελληνικού και του τουρκικού λαού είναι απαραίτητα και αναγκαία στοιχεία, μιας πολιτικής και τακτικής απόκρουσης της τουρκικής προκλητικότητας και επιθετικότητας.

Προφανώς, δεν έχουν συνείδηση,ότι τα όσα προκλητικά και επιθετικά πράττουν οι κυρίαρχοι κύκλοι της Αγκυρας, μόνο τον γειτονικό μας λαό δεν ωφελούν και δεν αντιπροσωπεύουν.

Απ' ό,τι φαίνεται, όμως, δεν καταλαβαίνουν ακόμη ότι με όσα λένε και ορισμένες φορές κάνουν, έρχονται αντικειμενικά να ενισχύσουν αυτούς ακριβώς τους κύκλους που ενδιαφέρονται και αυτοί εξίσου για την καλλιέργεια της έχθρας ανάμεσα στους δυο λαούς.

Για τους Αμερικανούς και το ΝΑΤΟ, δε λέμε τίποτε, αφού στις "καλές τους προθέσεις" ελπίζουν, για την αντιμετώπιση των λεγόμενων εθνικών προβλημάτων και οι δύο γραφικοί βουλευτές, όπως και πολλοί άλλοι, μαζί και με την κυβέρνηση...

Αρση βαρών

Στην άρση

πρώτοι είμαστε,

άσους μας έχουν

κάνει,

απ' την πολλή

..."προπόνηση"

του τόπου

οι σουλτάνοι!

Στην άρση

πρώτοι είμαστε,

ανίκητοι,

κανόνια,

έτσι που μας

φορτώνουνε

την "κρίση"

δέκα χρόνια!

Στην άρση

πρώτοι είμαστε,

κανένας

δεν μας φτάνει,

το αργυρό

κερδίσαμε, ήδη,

με το Σαμπάνη,

κι έτοιμος είν'

ο ...Μισθωτός

ρεκόρ κόσμου

να κάνει!

Ο οίστρος

Εύλογες απορίες

Στην επικαιρότητα παραμένει το πολύνεκρο ατύχημα της TWA, όπως και τα διάφορα σενάρια, για τις πιθανές αιτίες που το προκάλεσαν, ενώ η συκοφαντική και "τραβηγμένη απο τα μαλλιά" επιχείρηση παραπληροφόρησης, σχετικά με το αεροδρόμιο του Ελληνικού δίνει και παίρνει.

Κάνει πάντως εντύπωση και προκαλεί εύλογες απορίες, ο τόσο βιαστικός, επίμονος και μονόπλευρος προσανατολισμός των ξένων ΜΜΕ, αλλά λίγο-πολύ και των επίσημων ενημερώσεων και ερευνών, προς το σενάριο της τρομοκρατικής ενέργειας. Σενάριο, που καθημερινά γίνεται και λιγότερο πιθανό, αφού κατά κανόνα κάθε τρομοκρατική ενέργεια συνοδεύεται και από την ανάληψη της ευθύνης της από την αντίστοιχη οργάνωση. Εντύπωση, που γίνεται ακόμη πιο έντονη, όταν συνδυασθεί με ορισμένες εξελίξεις, που υπάρχουν στο χώρο των αερομεταφορών τα τελευταία χρόνια και είναι άμεσα σχετιζόμενες με την ασφάλεια των πτήσεων. Γιατί, δεν ψάχνουν και προς αυτή τη κατεύθυνση; Και αν ψάχνουν, γιατί δεν ανακοινώνονται τα ευρήματα των ερευνών και των εκτιμήσεών τους;

Θέμα αξιοπιστίας (2)

Βέβαια, θα πείτε, θέμα αξιοπιστίας μπαίνει και από την άλλη πλευρά. Από την πλευρά δηλαδή των ισχυρών οικονομικών κύκλων - και των αντίστοιχων εντύπων - που χωρίς να αποκλείουν τις πρόωρες εκλογές, μάλλον κλίνουν προς την κανονική διεξαγωγή τους, το φθινόπωρο του 1997. Γι' αυτό, άλλωστε και η πρόσφατη προτροπή των μεγαλοβιομηχάνων προς την κυβέρνηση να καταλήξει γρήγορα και να κανονίσει την πορεία της.

Οχι, τίποτε άλλο, αλλά θέλουν να κανονίσουν κι αυτοί τη δική τους...

Επικίνδυνες τάσεις

Αν δεν καταλάβατε, αναφερόμαστε στην ορμητική είσοδο των ιδιωτικών αεροπορικών εταιριών στο χώρο των διεθνών αερομεταφορών, που έχει ανεβάσει κατά πολύ το θερμόμετρο του ανταγωνισμού τα τελευταία χρόνια. Και από κοντά, έχει οδηγήσει σε μια πορεία συνεχούς μείωσης του κόστους λειτουργίας των αεροπορικών εταιριών - αφού τα κέρδη πρέπει να παραμείνουν υψηλά και μάλιστα να αυξηθούν - που ξεκίνησε από τα... απλά (π. χ. λιγότερες αεροσυνοδοί, περικοπές στα γεύματα, κλπ.) κι έχει ήδη προχωρήσει στη μείωση του κόστους συντήρησης και άλλων νευραλγικών και ιδιαίτερα ευαίσθητων, για την ασφάλεια των πτήσεων, τομέων.

Δε θέλουμε - και ούτε μπορούμε άλλωστε - να προεξοφλήσουμε τις αιτίες πτώσης του αεροπλάνου της TWA. Απλά σημειώνουμε ορισμένες γενικότερες, ιδιαίτερα σοβαρές και επικίνδυνες τάσεις στο χώρο των αερομεταφορών. Τάσεις, οι οποίες μέσα στο γενικότερο πλαίσιο των λογικών της "απελευθέρωσης", των "νόμων της αγοράς" και "των νυν υπέρ πάντων το κέρδος", δεν προοιωνίζονται τίποτε το καλό, για την ομολογουμένως υπαρκτή - μέχρι πριν λίγα χρόνια - ασφάλεια των αεροπορικών πτήσεων.

Κατάντια "αριστερών"

Ποιος διέψευσε τις πληροφορίες των εφημερίδων ότι η Μ. Δαμανάκη και ο Μ. Ανδρουλάκης θα περιληφθούν στα ψηφοδέλτια του ΠΑΣΟΚ στις προσεχείς εκλογές; Οποιου πέρασε από το νου ότι τα δύο στελέχη του ΣΥΝ ή ο επίσημος ΣΥΝ είχαν την "ευθιξία" να κάνουν τέτοια διάψευση, ασφαλώς δεν έχει συνειδητοποιήσει πως η συμμετοχή στα ψηφοδέλτια του ΠΑΣΟΚ είναι στόχος ζωής για τα προαναφερόμενα στελέχη του ΣΥΝ. Είναι επόμενο να τους γεμίζουν με "άγρια χαρά" τέτοιες, καθόλου ανυπόστατες, πληροφορίες και να τρέχουν τα σάλια τους, στην ιδέα να συμμετέχουν στην εξουσία των "εκσυγχρονιστών".

Ετσι τη διάψευση την έκαναν... "στενοί συνεργάτες" του Κ. Σημίτη, ο οποίος βέβαια αντιλαμβάνεται ότι η μετεγγραφή των δύο ιδιαίτερα γνωστών στελεχών του ΣΥΝ, δε σημαίνει και δημιουργία ευνοϊκού γι' αυτόν κλίματος, αφού έχουν προ πολλού απολέσει την "έξωθεν καλή μαρτυρία" και τη σοβαρότητά τους. Οσο για την επιρροή τους σε αριστερούς, ας μη γίνεται καλύτερα λόγος...

Δεν μπορεί, όμως, να μην αναλογιστεί κάποιος με αφορμή το παράδειγμα των δύο στελεχών του ΣΥΝ ότι "η λογική του κατήφορου είναι ο πάτος"...

"Μακριά" από τα γκάλοπ

Αν ορισμένοι έτρεφαν αυταπάτες για το ρόλο που παίζουν οι δημοσκοπήσεις και για το πόσο "στημένες" είναι, η τελευταία δημοσκόπηση που δημοσιεύουν τα "ΝΕΑ", δεν τους αφήνει κανένα περιθώριο.

Πριν από δύο μήνες οι δημοσκοπήσεις εμφάνιζαν τον Κ. Σημίτη να έχει "δημοτικότητα" - (σ.σ. ο όρος είναι προσεκτικά επιλεγμένος ώστε να μη περιέχει τίποτα και όμως να υπαινίσσεται πολλά...) - 54%, ενώ σήμερα η δημοτικότητά του έχει φτάσει το 75% (!). Αν κάποιος σκεφθεί λογικά τι έχει κάνει τους δύο τελευταίους μήνες ο πρωθυπουργός, ώστε να εκτιναχτεί η δημοτικότητά του, ασφαλώς είναι... "απροσάρμοστος" και βρίσκεται έξω από το κλίμα που επιχειρούν να διαμορφώσουν οι κατασκευαστές συνειδήσεων. Αν σκεφτεί ποια φιλολαϊκά μέτρα πήρε ο Κ. Σημίτης ώστε να τυγχάνει της αποδοχής και αναγνώρισης του... 75% του ελληνικού λαού, επίσης η λογική του δε γίνεται αποδεκτή από τους "γκαλοπατζήδες".

Αυτοί έχουν άλλο σκοπό και στόχο: Να εμφανίζουν ηγέτες που εκφράζουν αντιλαϊκές και νεοφιλελεύθερες πολιτικές, ως αποδεκτούς από τους... ίδιους τους εργαζόμενους που πληρώνουν την αντιλαϊκή πολιτική τους!

Με άλλα λόγια, επιχειρούν να πείσουν ότι η αντιλαϊκή πολιτική έχει τη συναίνεση των λαϊκών μαζών.

Μπροστά τους ο Γκαίμπελς μοιάζει σαν αγράμματο μαθητούδι.

Πώς την εννοεί;

Ενα είναι το συμπέρασμα από το μήνυμα του πρωθυπουργού, με αφορμή τη συμπλήρωση 22 χρόνων από την τουρκική εισβολή στην Κύπρο, που εκδόθηκε καθυστερημένα. Η κυβέρνηση επιμένει στην αδιέξοδη πολιτική του ενιαίου αμυντικού δόγματος και στην ανάθεση της επίλυσης του Κυπριακού στις ΗΠΑ και τους Ευρωπαίους "συμμάχους".

Σήμερα, αναφέρει στο μήνυμά του ο Κ. Σημίτης, "υπάρχουν βάσιμες ελπίδες ότι η προοπτική ένταξης της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ενωση θα δώσει νέα δυναμική, κατοχυρώνοντας τα συμφέροντα του κυπριακού ελληνισμού και ενισχύοντας τις προσπάθειες για μια δίκαιη και βιώσιμη λύση του προβλήματος".

Με δεδομένο αυτόν τον προσανατολισμό της κυβέρνησης, δικαιολογημένα προκύπτει το ερώτημα, πώς εννοεί τη "δίκαιη και βιώσιμη λύση" του Κυπριακού; Μήπως με τη διχοτόμηση του νησιού και την κατοχύρωση αμερικανόπνευστων "λύσεων";



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ