ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 23 Ιούλη 1996
Σελ. /28
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΑΛΕΚΑ ΠΑΠΑΡΗΓΑ
Ξεπούλημα οι ιδιωτικοποιήσεις στο δημόσιο τομέα

Οι πολυεθνικές ιδιωτικές εταιρίες δεν έχουν πατρίδα. Πατρίδα έχουν όπου βγάζουν μεγάλα κέρδη. Πατρίδα είναι η τσέπη τους

"Με το νόμο που πέρασε η κυβέρνηση τον Ιούνη, μετατρέπονται οι ΔΕΚΟ σε "πολυμετοχικές" ΑΕ", τόνισε η Αλέκα Παπαρήγα, σε ομιλία της σε συγκέντρωση των εργαζομένων στο Κέντρο Διαλογής Αθηνών. Και συνέχισε: "Είναι μια μορφή ιδιωτικοποίησης. Βέβαια, σε κάθε επιχείρηση θα πάρει και διαφορετικό χαρακτήρα η ιδιωτικοποίηση, δεν παύει, όμως, να είναι ξεπούλημα.Εμείς έτσι το λέμε. Στη ΔΕΗ, π.χ., την παραγωγή την παίρνουν ιδιώτες και η ΔΕΗ σαν δημόσια επιχείρηση θα κάνει τη διανομή, δηλαδή τη λάντζα. Ο,τι είναι ακριβό και θέλει πολύ δουλιά αυτό θα μένει στο δημόσιο. Ο,τι είναι κερδοφόρο θα περνάει στους ιδιώτες.Το ίδιο είχε γίνει προ καιρού και γίνεται πιο γρήγορα στον ΟΤΕ. Ολους τους σύγχρονους τομείς του ΟΤΕ (κινητή τηλεφωνία κ.ά.) τους έχουν οι ξένοι και το κλασικό τηλέφωνο παραμένει στον ΟΤΕ, για όσο διάστημα παραμείνει. Στην ΕΥΔΑΠ, που πήγα προχτές, μας ενημέρωσαν ότι τη διανομή ζητάνε οι πολυεθνικές και όλη την άλλη διαδικασία, άντλησης του νερού, του καθαρισμού κλπ. να την κρατήσει το δημόσιο γιατί έχει κόστος. Εδώ θα πάρουν βεβαίως, και έχει ξεκινήσει στην Ελλάδα, τους πιο σύγχρονους τομείς της διανομής.

Εδώ πρέπει να σας πω ότι η ιδιωτικοποίηση έχει ξεκινήσει και με έναν άλλο τρόπο. Ενώ υπήρχαν, π.χ., τα ΕΛΤΑ εμφανίστηκαν και αφέθηκαν ασύδοτες οι ιδιωτικές εταιρίες διανομής σε σύγχρονους τομείς (κούριερ, εξπρές). Εσείς το ξέρετε καλύτερα, τα ΕΛΤΑ έκαναν τους πρώτους εκσυγχρονισμούς. Τα ελληνικά ταχυδρομεία ανοίχτηκαν στους σύγχρονους τομείς ταχυεξυπηρέτησης πρώτα. Ανοιξαν την αγορά και μετά ήρθαν οι ιδιωτικές εταιρίες, στο όνομα της ελευθερίας κίνησης κεφαλαίων και εμπορευμάτων, και ενώ υπήρχε μονοπώλιο κρατικό, αυτές σιγά σιγά κατέλαβαν την αγορά. Ετσι λοιπόν, εμείς θεωρούμε ότι η συρρίκνωση και η ιδιωτικοποίηση των ΕΛΤΑ απειλεί την επιχείρηση αυτή πολύ περισσότερο από όλες τις επιχειρήσεις, γιατί το έδαφος δεν είναι πια παρθένο. Εχουν μπει, ήδη, στον ελληνικό χώρο ιδιωτικοί φορείς.Κι απ' ό,τι φαίνεται, βγάζουν κέρδη, χρησιμοποιούν το δίκτυο των ΕΛΤΑ, το ξέρετε πάρα πολύ καλά αυτό. Είναι πελάτες τώρα, αλλά στην πορεία θα σας καταβροχθίσουν".

Σε άλλο σημείο της ομιλίας της, η Αλέκα Παπαρήγα αναφέρθηκε στις συνέπειες των ιδιωτικοποιήσεων:

"Μια χώρα δεν μπορεί να θεωρείται εθνικά ανεξάρτητη, δεν μπορεί να χαράζει πολιτική στον τομέα της οικονομίας, όταν τομείς στρατηγικής σημασίας ανήκουν στους ιδιώτες, εμείς τους λέμε μεγάλους καπιταλιστές, μεγάλα ψάρια. Οι πολυεθνικές ιδιωτικές εταιρίες δεν έχουν πατρίδα. Πατρίδα έχουν όπου βγάζουν μεγάλα κέρδη. Πατρίδα είναι η τσέπη τους. Η έννοια πατρίδα υπάρχει ολοκληρωμένα μόνο στον απλό λαό, όπου εδώ ζει, εδώ κινείται, προσφέρει σ' αυτό τον τόπο και θέλει την ανταμοιβή της προσπάθειάς του.Η μετατροπή των ΔΕΚΟ σε ιδιωτικές καπιταλιστικές επιχειρήσεις, και μάλιστα πολυεθνικές, σημαίνει υπονόμευση πλήρη από το πολυεθνικό κεφάλαιο, γιατί ήδη έχει υπονομευτεί η οικονομία της χώρας από το μεγάλο και ιδιαίτερα το ξένο κεφάλαιο.

Οι δημόσιες επιχειρήσεις όταν ανήκουν στο δημόσιο, έστω σε αυτό το δημόσιο, που εμείς το επικρίνουμε γιατί δε λειτουργεί σωστά και γιατί δε λειτουργεί σαφώς υπέρ του ελληνικού λαού, μπορεί να υποστούν κάποιο έλεγχο κοινοβουλευτικό, κοινωνικό. Αν αυτή η επιχείρηση τώρα ήταν σε ένα ιδιώτη δε θα είμαστε εδώ να συζητάμε. Προχτές καταθέσαμε στη Βουλή ερώτηση για τα ΕΛΤΑ. Που σημαίνει ότι θα ζητήσουμε από τον υπουργό να δώσει λογαριασμό. Βεβαίως, ο υπουργός ξέρουμε τι θα κάνει, "άλλα λόγια ν' αγαπιόμαστε". Αλλά, εν πάση περιπτώσει, υπάρχει ένα πλαίσιο θεσμικό, θεσμοθετημένο, που μπορείς να παρέμβεις. Αν αύριο η Βουλή γίνει πραγματικά φιλολαϊκή σημαίνει ότι θα υπάρχει πραγματικός έλεγχος. Αν, όμως, τα ΕΛΤΑ ανήκουν στους ιδιώτες, ξέρετε τι θα μας πουν; "Δε θα σας πούμε τίποτα, γιατί τα ΕΛΤΑ ανήκουν στους μετόχους. Εσείς δεν έχετε δικαίωμα να ελέγχετε". Η πόρτα θα είναι κλειστή. Και για συνδικαλιστικό και για κοινοβουλευτικό και για γενικότερο κοινωνικό έλεγχο. Καταλαβαίνεται αυτό τι σημαίνει.

Θα ανατραπούν οι μόνιμες σχέσεις εργασίας, οι συλλογικές συμβάσεις. Βαδίζουμε μέσα σε μια δεκαετία για απασχόληση ορισμένου χρόνου και για ατομικές συμβάσεις. Αυτό θεωρείται "εκσυγχρονισμός". Εμείς το λέμε δουλεμπόριο.Αυτά μπορούν να περάσουν καλύτερα, όταν οι ΔΕΚΟ ανήκουν στους ιδιώτες και μάλιστα ιδιώτες απρόσωπους. Απρόσωπη εργοδοσία, υπαρκτή όμως, σημαίνει ότι χειροτερεύει η θέση των εργαζομένων, από πλευράς αμοιβών, συνθηκών, πάρα πολύ".

Στη συνέχεια, η Αλέκα Παπαρήγα συναντήθηκε με εκπροσώπους της Διοίκησης των ΕΛΤΑ. Μετά τη συνάντηση δήλωσε στους δημοσιογράφους:

"Ο ιδιαίτερος στόχος της επίσκεψης στα ΕΛΤΑ ήταν η ενημέρωση των εργαζομένων για το πώς "τρέχει" ο νέος νόμος για τη μετατροπή των ΔΕΚΟ και των ΕΛΤΑ σε "πολυμετοχικές" ΑΕ.

Πιστεύω ότι οι εργαζόμενοι δεν είναι ενημερωμένοι γι' αυτές τις εξελίξεις και αυτό γιατί η κυβέρνηση, και με τη συναίνεση των άλλων κομμάτων, ψηφίζει αυτούς τους νόμους και κρατάει το στόμα κλειστό απέναντι στους εργαζόμενους, οι οποίοι δεν καταλαβαίνουν με την πρώτη ματιά τι συνεπάγεται. Οσον αφορά τη Διοίκηση της επιχείρησης, εμείς τους αναπτύξαμε τις δικές μας θέσεις, πού πάει το πράγμα, τι εξελίξεις θα υπάρχουν. Οι ίδιοι δίνουν μεγάλη σημασία στο πρόγραμμα εκσυγχρονισμού των ΕΛΤΑ, εμείς όμως θεωρούμε ότι αυτό το πρόγραμμα, βεβαίως είναι αναγκαίο και ωφέλιμο, θα λειτουργήσει όπως κάνει η οικογένεια που παχαίνει το γουρούνι για να το φάει το Πάσχα ή κάποια άλλη μέρα. Το λέω αυτό γιατί φοβόμαστε ότι το πρόγραμμα του εκσυγχρονισμού, που πρέπει να γίνει, θα αποτελέσει ακριβώς ένα μέσον προσέλκυσης ιδιωτών - μετόχων για τη μερική εξαγορά των ΕΛΤΑ.

Τέλος, διαπιστώθηκε ότι υπάρχει σοβαρό πρόβλημα και έλλειψης προσωπικού, σε κάποια στιγμή νομίζω ότι ομολογήθηκε πως μόνο το 1/4 των αναγκών καλύπτονται και αναγνωρίστηκε η ανάγκη και προσλήψεων και καλύτερης εσωτερικής κατανομής, ιδιαίτερα στο λεκανοπέδιο της Αττικής, ιδιαίτερα στην Αθήνα, που έχει το μεγαλύτερο βάρος της γενικότερης εξυπηρέτησης. Δεν μπορώ να καταλάβω γιατί τόσα χρόνια δε γίνεται αυτό, αλλά περιμένουμε τα διάφορα προγράμματα εκσυγχρονισμού για να γίνει τώρα. Κάθε φορά που επισκεπτόμαστε δημόσιες επιχειρήσεις αυτό γίνεται. Είμαστε κάθε φορά στο "θα" και κάθε φορά πάλι "θα". Εμείς θα επιμείνουμε και σ' αυτό το ζήτημα της διευθέτησης των ελλείψεων του προσωπικού και της καλύτερης αξιοποίησης για να μη δουλεύουν οι εργαζόμενοι πάρα πολλές ώρες, χωρίς να μπορούν ανάλογα και με τη θέλησή τους να εξυπηρετούν".

ΠΕΡΙΟΔΕΙΑ ΤΗΣ ΓΓ ΤΟΥ ΚΚΕ ΣΤΑ ΕΛΤΑ
Γεγονός η φθίνουσα πορεία

Από τη μια πλευρά ο έντονος προβληματισμός των εργαζομένων για τη φθίνουσα πορεία της επιχείρησης και την ενδεχόμενη εισβολή των ιδιωτών στα Ελληνικά Ταχυδρομεία (ΕΛΤΑ). Η ανησυχία για το δικό τους μέλλον και η διάθεση να μάθουν όλα όσα εσκεμμένα προσπαθεί να κρύψει η κυβέρνηση, ψηφίζοντας "αθόρυβα" - πριν ένα μήνα περίπου - το νομοσχέδιο ξεπουλήματος των δημόσιων υπηρεσιών της χώρας. Και από την άλλη μεριά η αδικαιολόγητη αισιοδοξία της Διοίκησης των ΕΛΤΑ - βασισμένη σε επιχειρήματα του στιλ "Δεν υπάρχει λόγος να ανησυχούμε. Και στη Σκανδιναβία υπήρξε έξαρση της μετοχοποίησης των δημόσιων επιχειρήσεων, αλλά τελικά παρέμειναν στο δημόσιο"... - και η αόριστη ελπίδα πως "τα ΕΛΤΑ με έναν σωστό "εκσυγχρονισμό" δεν έχουν να φοβηθούν τίποτα".

Αντιμέτωπη με τις δύο αυτές λογικές βρέθηκε χτες το πρωί η Γενική Γραμματέας της ΚΕ του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα,κατά τη διάρκεια της περιοδείας της στα ΕΛΤΑ, που στόχο είχε την ενημέρωση των εργαζομένων για το νέο νόμο, ο οποίος ουσιαστικά μετατρέπει όλες τις ΔΕΚΟ σε "πολυμετοχικές ΑΕ". Η Αλ. Παπαρήγα - τόσο στη συγκέντρωση των εργαζομένων στο Κέντρο Διαλογής Αθηνών όσο και στη συνάντηση που είχε με τον πρόεδρο του ΔΣ, Αριστείδη Ουζουνίδη - επισήμανε ότι τα ΕΛΤΑ εδώ και αρκετά χρόνια ακολουθούν μια φθίνουσα πορεία, προσανατολισμένη στην εφαρμογή της πολιτικής φιλελευθεροποίησης της ταχυδρομικής αγοράς. Μίλησε για τις υπηρεσίες εξπρές, που ουσιαστικά έχουν διαλυθεί μετά την είσοδο στην αγορά των ιδιωτικών εταιριών "κούριερ", για την ταχυπληρωμή που υπονομεύεται προς όφελος των τραπεζών, για την τρομακτική έλλειψη προσωπικού, με αποτέλεσμα να εντατικοποιείται η δουλιά με υπερωρίες δίχως αμοιβή, με κανονικές άδειες που δε χορηγούνται. "Ολα αυτά τα ζητήματα, μόλις πριν λίγες μέρες, τα καταθέσαμε με ερώτησή μας στη Βουλή. Αυτή την κατάσταση όλοι την ονομάζουν "εκσυγχρονισμό". Εμείς το λέμε δουλεμπόριο", ήταν η απάντηση της Αλ. Παπαρήγα σ' αυτούς που δίνουν μεγάλη σημασία στο πρόγραμμα εκσυγχρονισμού των ΕΛΤΑ.

Στην ομιλία της στο Κέντρο Διανομής η ΓΓ του ΚΚΕ προέτρεψε τους εργαζόμενους να αναπτύξουν ισχυρό, λαϊκό μέτωπο εναντίον των πολυεθνικών και της πλουτοκρατίας, λέγοντας χαρακτηριστικά: "Αυτά τα μέτρα ψηφίζονται εν ψυχρώ, γιατί καμιά κυβέρνηση δε συνάντησε ουσιαστική αντίσταση από σας. Πρέπει γρήγορα να αναπτυχθεί αυτό το μέτωπο, για να αποτραπεί αυτή η συγκεκριμένη πολιτική". Οι εργαζόμενοι, στη συζήτηση που ακολούθησε, έδειξαν ότι η σημερινή κατάσταση και τους ανησυχεί και τους προβληματίζει. Οσο για τις τρομακτικές ελλείψεις σε προσωπικό - είναι χαρακτηριστικό ίσως ότι στο Κέντρο Διανομής Αθηνών λείπουν 70 ταξινόμοι και υπάρχουν μόλις 11 διανομείς (!) - φάνηκαν κατά τη διάρκεια της περιήγησης της Αλ. Παπαρήγα στους χώρους εργασίας, αλλά και από το γεγονός ότι οι μισοί και πλέον εργαζόμενοι άκουσαν την ομιλία της δουλεύοντας ταυτόχρονα...

"Είναι γεγονός", παραδέχτηκε αργότερα ο Α. Ουζουνίδης, "ότι το υπάρχον προσωπικό επαρκεί μόνο για την κάλυψη του 1/4 των αναγκών". Ο Α. Ουζουνίδης επισήμανε ακόμα ότι χρειάζεται να γίνει - "και "θα" γίνει" - καλύτερη ανακατανομή του προσωπικού, ιδιαίτερα στην Αθήνα που οι ανάγκες είναι πολύ αυξημένες. "Κάθε φορά που επισκεπτόμαστε δημόσιες επιχειρήσεις αυτό γίνεται. Είμαστε κάθε φορά στο "θα"... ", δήλωσε μετά το τέλος της περιοδείας η Αλ. Παπαρήγα.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ