ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 25 Ιούλη 1996
Σελ. /28
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
GOOD YEAR
ΟΧΙ στα τετελεσμένα

Ομόθυμη η καταδίκη της πολυεθνικής σε σύσκεψη φορέων, που ζητάνε από την κυβέρνηση να αναλάβει τις ευθύνες της. Εδώ και μήνες ήταν έτοιμη η μελέτη για το "λουκέτο", που μπήκε σκόπιμα μια μέρα μετά τις άδειες. Σε έμπρακτη αλληλεγγύη καλεί η ΚΟΘ του ΚΚΕ

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ.-Μήνες τώρα σχεδίαζε και μεθόδευε η διοίκηση της πολυεθνικής GOOD YEAR το κλείσιμο του εργοστασίου της Θεσσαλονίκης και μεταφοράς του σε χώρα της Αν. Ευρώπης ή των Βαλκανίων. Μάλιστα έχει εκπονηθεί και η απαραίτητη μελέτη που προβλέπει την απόσβεση του κόστους μεταφοράς μέσα σε τρία χρόνια λειτουργίας της νέας μονάδας στο νέο χώρο εγκατάστασης, λόγω της αύξησης των κερδών της πολυεθνικής από το χαμηλό εργατικό κόστος και την έλλειψη μέτρων προστασίας της αγοράς εργασίας.

Οπως, άλλωστε, δήλωσαν κυνικά ο αντιπρόεδρος της πολυεθνικής στην Ευρώπη Σίλβιαν Βαλένσι και ο υπεύθυνος δημοσίων σχέσεων στην Ελλάδα Μιχάλης Λαβετζής, "η εταιρία περίμενε την καλοκαιρινή περίοδο για να κλείσει το εργοστάσιο ούτως ώστε να μην υπάρξουν επικίνδυνες συνέπειες"!Μάλιστα, στη διάρκεια σύσκεψης χτες στο Εργατικό Κέντρο Θεσσαλονίκης, ο Ι. Ρεγκούζας, μέλος της ΤΕ της ΝΔ και νομαρχιακός σύμβουλος, ανέφερε πως είχε πληροφορηθεί σχετικά για τη μελέτη μετεγκατάστασης πριν από 4 μήνες από υπάλληλο της Good Year.

Στη διάρκεια της χτεσινής σύσκεψης σύσσωμοι οι εκπρόσωποι των φορέων, της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και των κομμάτων τάχθηκαν στο πλευρό των εργαζομένων και αποφάσισαν από κοινού να ζητήσουν από την κυβέρνηση να αναλάβει τις ευθύνες της και να παρέμβει για την επαναλειτουργία του εργοστασίου. Οι εκπρόσωποι των εργαζομένων δήλωσαν πως αυτό που προέχει είναι η διατήρηση των θέσεων εργασίας ανεξάρτητα αν λειτουργήσει κάτω από ιδιωτικό ή κρατικό έλεγχο.

Ο γραμματέας της ΚΟΘ και μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ Θεοδόσης Κωνσταντινίδης,αφού εξέφρασε την πλήρη συμπαράσταση του Κόμματος στον αγώνα των εργαζομένων για την επαναλειτουργία του εργοστασίου, τόνισε πως ευθύνες για την αποβιομηχάνιση της χώρας έχουν όλες οι κυβερνήσεις και πως χρειάζεται εγρήγορση του λαϊκού κινήματος και αγωνιστικές πρωτοβουλίες, ώστε να προστατευθεί η παραγωγική βάση της χώρας από την ασύδοτη δράση των πολυεθνικών.

Παραφωνία στη σύσκεψη ήταν ο εκπρόσωπος του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης, που ζήτησε ευθέως να μετατραπεί η Ελλάδα σε τριτοκοσμική χώρα! Υπερασπίστηκε τα δικαιώματα των πολυεθνικών και τόνισε πως χρειάζεται μείωση μισθών και ημερομισθίων για την προσέγγιση επενδύσεων! Μάλιστα είπε πως η χώρα μας και οι εργαζόμενοι, θα πρέπει να μάθουν να ζουν πλέον στο καθεστώς της διεθνοποιημένης οικονομίας, που σημαίνει κατάργηση των εργασιακών σχέσεων και της κοινωνικής ασφάλισης!

Οι εργαζόμενοι και χτες επανέλαβαν την αποφασιστικότητά τους να ξεκινήσουν δυναμικές κινητοποιήσεις, που θα περιλαμβάνουν αποκλεισμούς των εγκαταστάσεων της Good Year, καταλήψεις και μπλοκάρισμα των οικονομικών δραστηριοτήτων της εταιρίας στη χώρα μας. Πρόκειται, επίσης, να καταθέσουν μαζικά αγωγές κατά των απολύσεων και να ζητήσουν τη βοήθεια της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων στο κλάδο των Ελαστικών, καθώς και των Ευρωπαϊκών Συνδικάτων της Good Year. Επίσης, καλούν τη ΓΣΕΕ και τα πρωτοβάθμια σωματεία της πόλης να εκφράσουν έμπρακτα την αλληλεγγύη τους.

Η ΚΟΘ του ΚΚΕ

Σε ανακοίνωσή της η Κομματική Οργάνωση Θεσσαλονίκης του ΚΚΕ μεταξύ άλλων τονίζει:

"Το κλείσιμο της συγκεκριμένης βιομηχανίας δείχνει με τον καλύτερο τρόπο πώς αντιλαμβάνονται οι πολυεθνικές εταιρίες και το μεγάλο κεφάλαιο τις επενδύσεις στη χώρα μας.

Τεράστιες είναι οι ευθύνες της κυβέρνησης, η οποία με την πολιτική της παρέχει προνόμια στο πολυεθνικό κεφάλαιο και επιτρέπει τη ληστρική και ασύδοτη δράση του σε βάρος των συμφερόντων των εργαζομένων της χώρας.

Η ΚΟΘ του ΚΚΕ απαιτεί να υπάρξει άμεση παρέμβαση της κυβέρνησης για την ανάκληση αυτής της απόφασης και τη συνέχιση της λειτουργίας της μονάδας. Καλεί το λαό της πόλης τους και τους φορείς να εκφράσουν έμπρακτα την αλληλεγγύη τους, αναπτύσσοντας την αντίσταση και συντονίζοντας την πάλη τους, για να μπει φραγμός στην ασυδοσία των πολυεθνικών και της εργοδοσίας και να ανατραπούν οι πολιτικές που στηρίζουν το πολυεθνικό κεφάλαιο ενάντια στα συμφέροντα των εργαζομένων".

"Βόμβα" στο καμποτάζ από το Συμβούλιο της Επικρατείας!

Παραγνωρίζοντας την ελληνική νομοθεσία το ΣτΕ "νομιμοποιεί" την πειρατική δράση του ΜΑΡΚΟ ΠΟΛΟ, μετά από προσφυγή της αμερικανικής πλοιοκτήτριας εταιρίας! Αποφασισμένοι να υπερασπιστούν την εθνική αξιοπρέπεια, το Εθνικό Δίκαιο και τα δικαιώματά τους είναι οι ναυτεργάτες

"Βόμβα" στο "καμποτάζ" - δηλαδή στο δικαίωμα εκμετάλλευσης του χώρου της ακτοπλοϊας από πλοία με ελληνική σημαία - βάζει απόφαση του ίδιου του Συμβουλίου της Επικρατείας, που έγινε γνωστή χτες!

Το αμερικανικών συμφερόντων και υπό σημαία... Μπαχάμες κρουαζιερόπλοιο "Μάρκο Πόλο" μπορεί να αλωνίζει ελεύθερα τις ελληνικές θάλασσες και να επιβιβάζει και να αποβιβάζει επιβάτες από το λιμάνι του Πειραιά και τ' άλλα ελληνικά νησιά, καθώς το ΣτΕ ακύρωσε σχετική πράξη του λιμενάρχη Πειραιά, που ανέφερε ότι οι περιηγήσεις αυτές είναι αντίθετες με την ελληνική νομοθεσία και συγκεκριμένα με τον Κώδικα Δημόσιου Ναυτικού Δικαίου (ΚΔΝΔ)!Η απόφαση αυτή εκδόθηκε μετά από προσφυγή της αμερικανικής πλοιοκτήτριας εταιρίας "Οριεντ Λάιν" και ενώ είχαν μεσολαβήσει οι πιο πιεστικές παρεμβάσεις της αμερικανικής πρεσβείας στην ελληνική κυβέρνηση.

Η απόφαση του Ανώτατου Διοικητικού Δικαστηρίου με υπ' αριθμό 4052/1996 "θάβει" το "καμποτάζ", ανάβει το "πράσινο φως" να εισέλθουν στις ελληνικές θάλασσες και να πραγματοποιούν κρουαζιέρες και άλλα ξένα πλοία, υπονομεύει το μέλλον της ελληνικής ναυτιλίας και των ναυτεργατών και προκαλεί αλυσιδωτές επιπτώσεις ακόμη και σε θέματα που άπτονται της εθνικής ανεξαρτησίας και της αμυντικής θωράκισης της χώρας.

Επειδή από την ελληνική νομοθεσία απαγορεύονται ρητά τα "κυκλικά ταξίδια", στο σκεπτικό του ΣτΕ αναφέρεται ότι οι περιηγήσεις του "Μάρκο Πόλο" δεν έρχονται σε αντίθεση με τις διατάξεις του ΚΔΝΔ και ότι δήθεν οι επίμαχες περιηγήσεις δεν αποτελούν "κυκλικά ταξίδια"! Στο σημείο αυτό το ΣτΕ "αιτιολογεί" την απόφασή του, αναφέροντας ότι οι επιβάτες που θα επιβιβαστούν στον Πειραιά θα εξέλθουν σε λιμάνι του εξωτερικού, ενώ στον Πειραιά θα αποβιβαστούν άλλοι επιβάτες που είχαν επιβιβαστεί από ξένα λιμάνια! (Ως κυκλικά ταξίδια χαρακτηρίζονται εκείνα που επιβιβάζουν επιβάτες από ελληνικό λιμάνι, πραγματοποιούν την κρουαζιέρα και αποβιβάζουν πάλι τους επιβάτες σε λιμάνι της χώρας μας).

Κατά τη διάρκεια της συζήτησης στο ΣτΕ οι εκπρόσωποι της ΠΝΟ, της ΓΣΕΕ, της Πανελλήνιας Ενωσης Μηχανικών και της Πανελλήνιας Ενωσης Πληρωμάτων Εμπορικού Ναυτικού είχαν υποστηρίξει ότι δεν έχει σημασία η αποβίβαση των επιβατών, αλλά το γεγονός ότι καταστρατηγείται η ελληνική νομοθεσία και από την "πίσω πόρτα" μπαίνουν τα ξένα πλοία στις ελληνικές θάλασσες. Επίσης, υποστήριξαν ότι "θα θέσουν εκ ποδών τους Ελληνες λιμενεργάτες, οι οποίοι θα κοιτάζουν από την ακτή τα ξένα πλοία που θα αλωνίζουν στις ελληνικές θάλασσες".

Η αρχή για την άρση του καμποτάζ είχε γίνει με την απόφαση του Τμήματος Αναστολών του ΣτΕ, σύμφωνα με την οποία το κρουαζιερόπλοιο "Μάρκο Πόλο" θα μπορούσε να πραγματοποιεί κρουαζιέρες και οι επιβάτες θα επιβιβάζονταν στο λιμάνι του Πειραιά και θα αποβιβάζονταν στο λιμάνι της Κωνσταντινούπολης.

Να σημειωθεί ότι νομικός εκπρόσωπος της εταιρίας του "Μάρκο Πόλο" ήταν ο εκπρόσωπος Τύπου της ΝΔ Π. Παυλόπουλος.

Γ. Μανουσογιαννάκης: Κλιμάκωση των αγώνων ΤΩΡΑ!

Ο πρόεδρος της Ενωσης Κατωτέρων Πληρωμάτων Μηχανής "Ο ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ" και γενικός γραμματέας του Εργατικού Κέντρου Πειραιά, Γ. Μανουσογιαννάκης δήλωσε: "Η σημερινή απόφαση του ΣτΕ, που παραβλέποντας και παραβιάζοντας την ελληνική νομοθεσία επιδιώκει να "νομιμοποιήσει" την παράνομη και πειρατική δραστηριότητα του υπό σημαία Μπαχάμες κρουαζιερόπλοιου "Μάρκο Πόλο",έρχεται να καταφέρει ένα ακόμα πλήγμα στο κύρος και την αξιοπιστία της Ελληνικής Δικαιοσύνης. Να συμπληρώσει τον κύκλο των υποχωρήσεων και της υποτέλειας στις πιέσεις της αμερικάνικης πρεσβείας και της "Οριεντ Λάιν",που εκδηλώθηκαν αρχικά με τη στάση της κυβέρνησης και του ΥΕΝ και τώρα με την απόφαση του ΣτΕ.

Η απόφαση αυτή, πέρα από την ωμή και την απροκάλυπτη παράκαμψη της ελληνικής νομοθεσίας, στην εφαρμογή της θα έχει καταστρεπτικές συνέπειες στην Ελληνική Ναυτιλία, τους Ελληνες ναυτεργάτες και τη χώρα μας συνολικότερα, καταργώντας ουσιαστικά το δικαίωμα να καθορίζουμε τα του τόπου μας.

Εμείς δεν αποδεχόμαστε τέτοιες αποφάσεις και καλούμε όλους τους ναυτεργάτες, όλους τους Ελληνες εργαζόμενους και τις συνδικαλιστικές τους οργανώσεις να δυναμώσουμε την πάλη μας για την ανατροπή της στην πράξη, κλιμακώνοντας τον αγώνα μας σε όλες τις κατηγορίες των πλοίων τώρα,με απεργιακές κινητοποιήσεις που θα αποκρούσουν την επίθεση σε βάρος των Ελλήνων ναυτεργατών και της χώρας".

Η ΤΕ Ζακύνθου της ΕΣΑΚ καταγγέλλει

Την κυβέρνηση και τον υπουργό Εμπορικής Ναυτιλίας, που ανέλαβαν για άλλη μια φορά να διευκολύνουν το σπάσιμο του καμποτάζ και την παραβίαση της ελληνικής νομοθεσίας από το πειρατικό κρουαζιερόπλοιο "Μάρκο Πόλο" στο λιμάνι του Ναυπλίου, καταγγέλλει με ανακοίνωσή της στους Ζακυνθινούς ναυτεργάτες και εργαζόμενους η Τοπική Επιτροπή Ζακύνθου της ΕΣΑΚ.

Η ΤΕ ΕΣΑΚ Ζακύνθου αναφέρει στην ανακοίνωσή της ότι η επίθεση και ο ξυλοδαρμός που δέχτηκαν οι ναυτεργάτες από λιμενικούς και βατραχανθρώπους στο Ναύπλιο επιβεβαιώνουν τη θέση της ΕΣΑΚ ότι η αντιλαϊκή, αντεργατική πολιτική πάει χέρι χέρι με τον αντιδημοκρατικό κατήφορο και τον αυταρχισμό, στον οποίο η κυβέρνηση πρωτοστατεί.

"Καλούμε - υπογραμμίζεται τέλος - τα σωματεία, τους φορείς του νησιού μας να εκφράσουν έμπρακτα την αλληλεγγύη τους, να καταδικάσουν με το συντονισμένο αγώνα τους την πολιτική της κυβέρνησης του "διαίρει και βασίλευε"".

Στην πύλη το λουκέτο και η σχετική ανακοίνωση της πολυεθνικής...



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ