ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 25 Ιούλη 1996
Σελ. /28
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Στα βήματα της Σωτηρίας

Ανακοίνωση του Κεντρικού Συμβουλίου της ΚΝΕ, με αφορμή τη συμπλήρωση 16 χρόνων από τη δολοφονία της Σωτηρίας Βασιλακοπούλου

"Στα βήματα της Σωτηρίας, συνεχίζουμε κόντρα στον οχαδερφισμό και την ηττοπάθεια, δυναμώνουμε το λαϊκό μέτωπο ενάντια στα μονοπώλια και τον ιμπεριαλισμό". Την υπόσχεση αυτή δίνουν οι ΚΝίτες και οι ΚΝίτισσες με ανακοίνωση του Κεντρικού Συμβουλίου της Οργάνωσης, με αφορμή τη συμπλήρωση 16 χρόνων από τη δολοφονία της Σωτηρίας Βασιλακοπούλου έξω από το γκέτο της ΕΤΜΑ.

"Δεκαέξι χρόνια από τη δολοφονία της Σωτηρίας Βασιλακοπούλου από τους μπράβους της ΕΤΜΑ, μπροστά στην πύλη του γκέτο, όπου μοίραζε ανακοινώσεις ενάντια στην ακρίβεια και τις ανατιμήσεις, δεν είναι ικανά να σβήσουν τη μορφή της", υπογραμμίζει στην ανακοίνωση το ΚΣ της ΚΝΕ και συνεχίζει: "28 Ιούλη 1996. Η Σωτηρία είναι όσο ποτέ άλλοτε ζωντανή μέσα σε όλα αυτά που εκείνη ονειρεύτηκε, μέσα στους δικούς μας αγώνες. Γιατί τα μηνύματα του αγώνα της παραμένουν επίκαιρα".

Το ΚΣ της ΚΝΕ στην ανακοίνωση καταγγέλλει: "Οι μέχρι τώρα κυβερνήσεις, αλλά και τα κάθε τύπου εκσυγχρονιστικά σενάρια κεντροδεξιού ή κεντροαριστερού χαρακτήρα, όπως έντονα τελευταία πλασάρονται, αποδεικνύονται ανίκανα να δώσουν απαντήσεις στα μεγάλα καυτά προβλήματα των εργαζομένων και της νεολαίας. Προσπαθούν, λοιπόν, να ρίξουν στάχτη στα μάτια του λαού, συγκαλύπτοντας από τη μια τα τεράστια αδιέξοδα, που γεννάει η πολιτική τους, ενώ από την άλλη προσπαθούν εναγώνια να ξεπεράσουν την κρίση τους.

Πόσο μπορούν όμως να μας ξεγελάσουν; Οταν η ανεργία μεγαλώνει και αντί

για νέες θέσεις εργασίας προχωράνε νομοσχέδιο για το μοίρασμα μιας θέσης δουλιάς σε δύο εργαζόμενους, τη μερική απασχόληση, το κουπόνι εργασίας, τα ιδιωτικά γραφεία ευρέσεως εργασίας. Οταν η λιτότητα, η ακρίβεια φουντώνουν και το μεροκάματο δε φτάνει. Οταν το 8ωρο καταπατιέται και η ανασφάλιστη δουλιά γίνεται καθεστώς για την πλειοψηφία των νέων εργαζομένων. Οταν την ίδια ώρα που χτυπιούνται τα δικαιώματα των εργαζομένων, επιχειρούν στην πράξη την κατάργηση της δημόσιας δωρεάν παιδείας, με την παράδοση της ανώτατης εκπαίδευσης στην κερδοσκοπία των ιδιωτών. Οταν εντείνουν τους ταξικούς φραγμούς στη γνώση με το Εθνικό Απολυτήριο για τα παιδιά των εργαζομένων.

Είναι σίγουρο λοιπόν πως πίσω από τα μεγάλα λόγια αυτό που δεν μπορεί να κρυφτεί είναι ότι η σύγκλιση γίνεται απόκλιση, η ανάπτυξη γίνεται περιθωριοποίηση και το ευρωπαϊκό τους όραμα καταρρέει από τα εκρηκτικά ποσοστά της φτώχειας, της εξαθλίωσης, της ανεργίας.

Σε όλα αυτά μας ζητάνε να συναινέσουμε, να υποταχτούμε. Επιχειρούν να φιμώσουν τη σκέψη μας, να εκτονώσουν την αγανάκτησή μας. Προσπαθούν να χειραγωγήσουν και το ίδιο το συνδικαλιστικό κίνημα, αξιοποιώντας τους γνωστούς υπαλλήλους των ΣΕΒ - κυβέρνησης - Κομισιόν", τονίζει το ΚΣ της ΚΝΕ.

Τονίζοντας την αντίθεση των νέων σε όσα τους επιτάσσουν όλοι οι παραπάνω να δεχτούν, το ΚΣ της ΚΝΕ υπογραμμίζει: "Απέναντι σε όλα αυτά δεν μπορούμε να βολευτούμε, δε γίνεται να ξεχάσουμε. Το παράδειγμα της Σωτηρίας, η σεμνή προσφορά της για τα ιδανικά της εργατικής τάξης, μας καλούν σήμερα να αντισταθούμε, να δυναμώσουμε την πάλη ενάντια στον εργασιακό μεσαίωνα που προβάλλει, ενάντια στα σύγχρονα δουλοπάζαρα, για να μπει η δημοκρατία στους χώρους δουλιάς, για σταθερή δουλιά για όλους, για δουλιά με δικαιώματα, για παιδεία δημόσια και δωρεάν.

Οι νέοι στο δρόμο της συλλογικής πάλης, του ενωμένου αγώνα, μέσα από τα συνδικάτα, μαζί με την εργατική τάξη, ενισχύοντας δυναμικά το ΚΚΕ, μπορούμε να δώσουμε τη δική μας ανυπόταχτη απάντηση στα ντόπια και ξένα αφεντικά και στα συνδικαλιστικά τους φερέφωνα.

Αυτό που φοβούνται, αυτό που τους κάνει να χάνουν τον ύπνο τους, είναι η μαζική αντίδραση, η οργανωμένη μας δράση. Γι' αυτό στα βήματα της Σωτηρίας συνεχίζουμε κόντρα στον οχαδερφισμό και την ηττοπάθεια, δυναμώνουμε το λαϊκό μέτωπο ενάντια στα μονοπώλια και τον ιμπεριαλισμό. Με το ΚΚΕ μπροστάρη στην πάλη μας. Για να αλλάξουμε τη ζωή μας, για να φτιάξουμε τη νέα κοινωνία, το σοσιαλισμό. Μπορούμε να κάνουμε πράξη το όραμα της Σωτηρίας", καταλήγει η ανακοίνωση.

ΔΙΑΚΟΜΜΑΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΙΔΕΙΑ
Ετοιμάζουν ... εθνική στρατηγική

Εγινε χτες στο υπουργείο Παιδείας η πρώτη συνεδρίαση της Διακομματικής Επιτροπής για την Παιδεία, χωρίς τη συμμετοχή του ΚΚΕ

Η όσο το δυνατόν μεγαλύτερη σύγκλιση των κομμάτων στα θέματα της εκπαίδευσης για τη διαμόρφωση μιας ενιαίας "εθνικής στρατηγικής" για την παιδεία, ήταν το θέμα της χτεσινής πρώτης συνεδρίασης της Διακομματικής Επιτροπής για την Παιδεία.

Στην πρώτη, άτυπη, όπως είπε κι ο υπουργός Παιδείας, συνεδρίαση συμμετείχαν ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Γ. Α. Μαγκάκης, ο βουλευτής της Πολιτικής Ανοιξης Α. Λεντάκης και ο ευρωβουλευτής του ΣΥΝ Αλ. Αλαβάνος, ενώ δεν παρευρέθηκε εκπρόσωπος της ΝΔ, πιο πολύ για αντιπολιτευτικούς λόγους παρά για κάποια επί της ουσίας διαφωνία με τη λογική της... "εθνικής στρατηγικής". Να σημειώσουμε ότι η ΝΔ είχε καταψηφίσει στη Βουλή το νόμο "περί διακομματικών επιτροπών".

Το ΚΚΕ δε συμμετέχει στη Διακομματική Επιτροπή. Τονίζοντας τους λόγους της μη συμμετοχής, με δήλωσή της στο "Ρ" η Ε. Μηλιαρονικολάκη,υπεύθυνος του Τμήματος Παιδείας της ΚΕ του ΚΚΕ, τόνισε: "Ολη η μέχρι τώρα πρακτική του υπουργείου Παιδείας δείχνει ότι κάθε άλλο παρά θέλει το διάλογο. Είναι σε όλη την εκπαιδευτική κοινότητα γνωστή η τακτική του, να ψηφίζει πολύ σοβαρούς νόμους χωρίς να λαμβάνει υπόψη τους εκπαιδευτικούς φορείς (νομοσχέδια για το ΕΣΥΠ, τη Διαπολιτισμική Εκπαίδευση, το Εθνικό Απολυτήριο). Το ΚΚΕ δεν μπορεί να συμμετάσχει σε μια τέτοια επιτροπή, αφού οι δικές μας θέσεις και πολιτική σε καμιά περίπτωση δε συμπίπτουν με την πολιτική και τις θέσεις των άλλων κομμάτων. Οταν εκείνοι μιλούν για "εθνική στρατηγική για την παιδεία", εμείς απαντάμε ότι η παιδεία έχει πρώτα απ' όλα πολιτικό και κοινωνικό περιεχόμενο".

Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης συζητήθηκαν κυρίως διαδικαστικά θέματα, που αφορούν τον τρόπο λειτουργίας της Επιτροπής, αλλά η συζήτηση επεκτάθηκε και γύρω από το Εθνικό Απολυτήριο, για το οποίο, όπως είπε ο υπουργός Παιδείας, δε θα κατατεθεί στη Βουλή νομοσχέδιο μέσα στο καλοκαίρι.

Οι εκπρόσωποι των κομμάτων που συμμετείχαν μετά το τέλος της συνεδρίασης έκαναν δηλώσεις προς τους δημοσιογράφους, στις οποίες φάνηκε, πέρα από τις όποιες επιμέρους διαφωνίες εξέφρασαν, η αγωνία τους για τη "σύγκλιση των κομμάτων, όπως είπαν χαρακτηριστικά όλοι, στα θέματα της εκπαίδευσης".

Προφεστιβαλικές εκδηλώσεις

Αύριο στα Λιμενάρια Θάσου πραγματοποιείται προφεστιβαλική εκδήλωση με θέμα την προστασία του περιβάλλοντος. Θα μιλήσει η Σ. Βλησίδου,μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ.

Την ίδια μέρα προφεστιβαλικές εκδηλώσεις γίνονται και στις Ιτιές Πάτρας και στα παλιά Ρούματα Χανίων.Στα Ρούματα Χανίων, η εκδήλωση είναι αφιερωμένη στον αθλητισμό και τον πολιτισμό και θα μιλήσει ο Τηλ. Δημούλας,γραμματέας της Επιτροπής Περιοχής Κρήτης και μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ.

Το Σάββατο στην Καλλιράχη Θάσου η εκδήλωση είναι αφιερωμένη στην ειρήνη, με ομιλήτρια την Σ. Βλησίδου.Την ίδια μέρα θα γίνει εκδήλωση και στον Κόκκινο Μύλο Κάτω Αχαρνών,στο χώρο του Τριγώνου, με θέμα "δημόσια, δωρεάν παιδεία".

Την Κυριακή πραγματοποιείται τρίτη εκδήλωση στο νησί της Θάσου, στην Ποταμιά,αφιερωμένη στην ανεργία. Θα μιλήσει το στέλεχος της ΚΝΕ, Δ. Μαϊκίδης.Την Κυριακή γίνονται εκδηλώσεις και στο Λαύριο,στο Μόλο Ιωαννίνων,στην Αγ. Παρασκευή Λέσβου και στα Προσφυγικά Πάτρας.

Εκδήλωση τιμής

Εκδήλωση μνήμης και τιμής για την Σωτηρία Βασιλακοπούλου,που δολοφονήθηκε πριν 16 χρόνια, διοργανώνουν τη Δευτέρα 29 Ιούλη, στις 7 το απόγευμα, η Ομοσπονδία και το Συνδικάτο Κλωστοϋφαντουργίας, Ιματισμού και Δέρματος και ο Σύλλογος Φοιτητών Παντείου, μπροστά στην πύλη του γκέτο της ΕΤΜΑ (Αγίας Αννης και Ιερά Οδός). Στην εκδήλωση θα γίνουν τα αποκαλυπτήρια μνημείου προς τιμήν της.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
"Τα ΜΜΕ σε ρόλο Δούρειου Ιππου"

Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε η προφεστιβαλική εκδήλωση της ΚΝΕ, προχτές, στον Πεζόδρομο Καλαμαριάς

Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε, προχτές το βράδυ, η προφεστιβαλική εκδήλωση της ΚΝΕ στον Πεζόδρομο της Καλαμαριάς, που ήταν αφιερωμένη στο ρόλο των Μαζικών Μέσων Ενημέρωσης.

Ο χώρος της εκδήλωσης είχε διακοσμηθεί με ταμπλό, όπου γίνονταν προβολή της αντίληψης των κομμουνιστών για το πώς πρέπει να είναι ο Τύπος και τα ηλεκτρονικά μέσα ενημέρωσης. Μέσα από αποκόμματα εφημερίδων και γελοιογραφίες καυτηρίασαν τα κουπόνια και τα τηλεοπτικά παράθυρα.

Η Τ. Δελιγκά,μέλος του ΝΓ Θεσσαλονίκης της ΚΝΕ, σημείωσε πως τα ΜΜΕ στις σύγχρονες οικονομικές, πολιτικές και κοινωνικές συνθήκες, παίζουν το ρόλο του Δούρειου Ιππου για την άλωση των συνειδήσεων των ανθρώπων. "Η ηλεκτρονική και έντυπη ιλουστρασιόν πορνεία ανθεί. Κατοχυρώνει τη δήθεν "ελευθερία της έκφρασης", βιάζοντας συνειδήσεις, κυρίως των νέων, καταπατώντας κατάφωρα τις ανθρώπινες ελευθερίες και προσβάλλοντας βάναυσα την προσωπικότητα της γυναίκας", είπε.

Καταλήγοντας η ομιλήτρια κάλεσε τους νέους να αντισταθούν, και σημείωσε: "Να εναντιωθούμε σε όποιον προσπαθεί να μας αποπροσανατολίσει και να μας αποδυναμώσει. Τα πραγματικά προβλήματα δεν κρύβονται όσο περίτεχνα και αν προσπαθεί να τα κουκουλώσει η άρχουσα τάξη, χρησιμοποιώντας ως κύριο μέσο τα ΜΜΕ. Η ανάπτυξη των διεκδικητικών αγώνων και η ανάδειξη των αιτιών των προβλημάτων μας είναι η μόνη εγγύηση ότι η επίδραση της κυρίαρχης αστικής ιδεολογίας δε θα μας υποτάξει".

Ποιος θα κάνει τους διορισμούς των καθηγητών;

Νέες βολές δέχεται από το υπουργείο Παιδείας η επετηρίδα διορισμού των καθηγητών, αφού για πρώτη φορά φέτος οι διορισμοί των καθηγητών που αναμένονται να ανακοινωθούν σε λίγες μέρες, ενδέχεται να γίνουν κατευθείαν από τον υπουργό Παιδείας.

Συγκεκριμένα, μέχρι τώρα οι διορισμοί των καθηγητών γίνονταν με το ΠΔ 179/89, με το οποίο για να γίνει κάποιος διορισμός καθηγητή χρειαζόταν η σύμφωνη γνώμη του Κεντρικού Υπηρεσιακού Συμβουλίου Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης (ΚΥΣΔΕ). Ωστόσο, με νέο ΠΔ με ημερομηνία 14 Ιούνη του '96 αφαιρείται από το ΚΥΣΔΕ η αρμοδιότητα αυτή. Οπως δήλωσε στο "Ρ" ο Λεωνίδας Δρόσος,αιρετό μέλος του ΚΥΣΔΕ (το ΚΥΣΔΕ αποτελείται από τρεις διορισμένους και δύο αιρετούς από τους καθηγητές συμβούλους), με την αφαίρεση αυτής της αρμοδιότητας, υπάρχει σοβαρότατος κίνδυνος παραβίασης της επετηρίδας και του μέχρι τώρα αδιάβλητου τρόπου διορισμών των καθηγητών. "Ανοίγει ο δρόμος, πρόσθεσε ο Λ. Δρόσος, για σειρά παρατυπιών στον τρόπο διορισμού των καθηγητών".

Να σημειώσουμε ότι για το θέμα, μέχρι στιγμής, δεν έχει πάρει καμία θέση η διοίκηση της ΟΛΜΕ.

Εξω από το γκέτο της ΕΤΜΑ. Συμπληρώνονται φέτος 16 χρόνια από τη

Εξω από το γκέτο της ΕΤΜΑ. Συμπληρώνονται φέτος 16 χρόνια από τη δολοφονία της Σωτηρίας Βασιλακοπούλου



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ