ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 25 Ιούλη 1996
Σελ. /28
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Λογοτεχνικοί διαγωνισμοί
  • Η Πανελλήνια Ενωση Λογοτεχνών προκήρυξε Πανελλήνιο Λογοτεχνικό Διαγωνισμό ποίησης, δοκιμίου, διηγήματος, μυθιστορήματος, θεατρικού έργου.Στο διαγωνισμό μπορούν να συμμετέχουν λογοτέχνες από την Ελλάδα και το εξωτερικό. Τα διαγωνιζόμενα λογοτεχνήματα πρέπει να είναι ανέκδοτα. Να σταλούν σε πέντε δακτυλογραφημένα αντίτυπα, με ψευδώνυμο γραμμένο στην τελευταία σελίδα του έργου. Το πραγματικό ονοματεπώνυμο, η διεύθυνση, το τηλέφωνο κλπ. του διαγωνιζόμενου πρέπει να τοποθετηθούν σε εσώκλειστο φάκελο και έξω να αναγράφεται το ψευδώνυμο. Σχετικά με την ποίηση, οι υποψήφιοι θα συμμετέχουν με ένα μόνο ποίημα 40, το πολύ, στίχων. Το διήγημα δεν πρέπει να υπερβαίνει τις 5 σελίδες. Στο διαγωνισμό δεν έχουν δικαίωμα συμμετοχής οι βραβευμένοι με πρώτο βραβείο τα τελευταία 5 χρόνια. Η αποστολή των διαγωνιζόμενων έργων πρέπει να γίνει το αργότερο μέχρι τη 15η του Οκτώβρη και για κάθε είδος λογοτεχνικού διαγωνισμού χωριστά, στη διεύθυνση Δώρου 9, 104 32, Αθήνα ή στην ταχυδρομική θυρίδα 4292 ΤΚ 102 10.Πληροφορίες στο τηλέφωνο 5221.246 (5-9 μμ). Η απονομή των 3 βραβείων (σε κάθε λογοτεχνική κατηγορία) και διακρίσεων θα γίνει το Νοέμβρη.
  • Ο Δήμος Λαγκαδίων Αρκαδίας προκηρύσσει παμπελοποννησιακό διαγωνισμό ποίησης,στα πλαίσια των εκδηλώσεών του "Λαγκάδια '96". Ο διαγωνισμός θα διεξαχθεί στις 10 Αυγούστου, στο Αθανασοπούλειο Πνευματικό Κέντρο Λαγκαδίων. Κριτές θα είναι οι ποιητές: Ηλίας Σιμόπουλος, Θεόδωρος Τρουπής, Κωνσταντίνος Σταμάτης. Τα 3 ποιήματα κάθε υποψήφιου, απολύτως αδημοσίευτα,υπογραμμένα με ψευδώνυμο, πρέπει να σταλούν μέχρι την 1η Αυγούστου, με την ένδειξη: "Για τον 2ο Παμπελοποννησιακό διαγωνισμό ποίησης", Δήμος Λαγκαδίων 220 30, Λαγκάδια Αρκαδίας. Τα στοιχεία των διαγωνιζομένων (ονοματεπώνυμο, διεύθυνση κατοικίας, τηλέφωνο κλπ.) πρέπει να είναι εσώκλειστα σε μικρότερο, κλειστό επίσης, φάκελο. Πληροφορίες στα τηλέφωνα 0795 - 43211 και 43215.
Ελπιδοφόρο Φεστιβάλ Δράμας

"Η θαρραλέα παρουσία νέων δημιουργών στο στίβο της κινηματογραφικής έκφρασης" θα είναι φετινό χαρακτηριστικό του 19ου Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Δράμας (16 ως 22/9), σύμφωνα με την Προκριματική Επιτροπή,η οποία συνεδρίασε για να επιλέξει τις ταινίες που θα υποβληθούν.

Από τις 96 συνολικά ταινίες που υποβλήθηκαν στο Φεστιβάλ, η επιτροπή επέλεξε να διαγωνιστούν: 19 ταινίες μυθοπλασίας (οι 3 με κινούμενα σχέδια), 19 σπουδαστικές ταινίες, 4 ντοκιμαντέρ και 2 τηλεοπτικές παραγωγές. Στο πληροφοριακό τμήμα επελέγησαν και θα προβληθούν 8 ταινίες μυθοπλασίας (οι 3 είναι πειραματικές), 13 σπουδαστικές, 3 ντοκιμαντέρ και 2 τηλεοπτικές παραγωγές.

Παράλληλα με το Φεστιβάλ της Δράμας θα διεξάγεται και το 2ο Διεθνές Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους.Την ελληνική πλευρά θα εκπροσωπήσουν οι ταινίες: "Τα αερικά της Κέρου" της Μαρίνας Κουνενάκη (ντοκιμαντέρ), "Ο άγνωστος" της Μύρνας Τσάπα (μυθοπλασίας) και "Τσάρλεστον" του Φίλιππου Τσίτου (μυθοπλασίας).

Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση του Φεστιβάλ, "15 από τις ταινίες που υποβλήθηκαν στο Φεστιβάλ, σύμφωνα με την απόφαση της Προκριματικής Επιτροπής δεν πληρούν τις προϋποθέσεις για να προβληθούν σε κάποιο από τα τμήματα του Φεστιβάλ. Η ποιοτική άνοδος στην καλλιτεχνική έκφραση και τις λοιπές συνιστώσες της παραγωγής έδωσε την ευχέρεια στα μέλη της να ασκήσουν ουσιαστικά τα καθήκοντά της". Η Προκριματική Επιτροπή επισημαίνει και άλλες συνιστώσες της φετινής διοργάνωσης όπως: "Η μικρή ποσοτικά παρουσία του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου στο σύνολο των συμμετοχών του Φεστιβάλ και η ανάγκη εξεύρεσης και άλλων πηγών χρηματοδότησης της ταινίας μικρού μήκους. Η παρουσία της ΕΡΤ ως παραγωγού,που πρέπει να συνδεθεί με την αξιοποίηση νέων δημιουργών. Το χάσμα που υπάρχει ανάμεσα στις σπουδαστικές ταινίες σχολών ελληνικών και του εξωτερικού.Είναι αναγκαίο οι ελληνικές σχολές να εκσυγχρονίσουν τις αντιλήψεις τους. Τέλος, η Προκριματική Επιτροπή κάνει έκκληση στην πολιτεία, τους φορείς και τους δημιουργούς να σταθούν αρωγοί του Φεστιβάλ Δράμας,που αποτελεί διαρκές φυτώριο ελπίδων του κινηματογράφου".

Θεατρικές περιοδείες

Επιτυχία σημείωσαν οι παραστάσεις του Εταιρικού Θιάσου του ΣΕΗ"Παράκαμψη",στο Καρπενήσι, τη Μύκονο και την Τήνο, με το έργο του Αλμπερτ Χάσον "Οι τρεις άγγελοι".Ενα έργο πρωτότυπο, γεμάτο αναπάντεχες, ξεκαρδιστικές εκπλήξεις για το θεατή και μ' ένα τρυφερό μήνυμα αγάπης, αισιοδοξίας και ανθρωπιάς. Η σκηνοθεσία και μετάφραση είναι του Γιάννη Καλατζόπουλου,τα σκηνικά - κοστούμια της Αφροδίτης Κοτζιά.Παίζουν: Ολγα Πολίτου, Γιώργος Ματαράγκας, Θεόφιλος Βανδώρος, Ανδρέας Βαρουχάς, Θάνος Κανούσης, Εύη Ρίζου, Τάσος Αναγνώστου, Νίκος Γριζάνης, Μπάμπης Κλαλιώτης, Ράνια Παπαδάκου.Ο θίασος συνεχίζει την περιοδεία του, αύριο θα δώσει δύο παραστάσεις στην Αιδηψό, στο Κινηματοθέατρο "Απόλλων", ενώ το Σάββατο στο Στάδιο του Γυμνασίου Κύμης.

  • Περιοδεία ξεκινάει και η "Κομμέντια",με το έργο του Χάσεκ "Ο καλός στρατιώτης Σβέικ",συμμετέχοντας σε φεστιβαλικές εκδηλώσεις του ΕΟΤ και δήμων. Στις 31/7 θα εμφανιστεί στα Γιάννενα και στις 3/8 στο Θέατρο Πλαταμώνα, στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Ολύμπου. Το έργο ανεβαίνει σε μουσική Μίκη Θεοδωράκη,σκηνοθεσία Βαγγέλη Σειληνού,απόδοση Δημήτρη Πιατά.Παίζουν: Δημήτρης Πιατάς, Λουκία Πιστιόλα, Νίκος Αναστασόπουλος, Θανάσης Παναγόπουλος κ. ά.
Την τιμούν με "Ληρ"

"Με έργα και λόγια θεατρικά, κι όχι με τη σιωπή",θα τιμήσει και σήμερα την Αλίκη Βουγιουκλάκη το Φεστιβάλ Βύρωνα, όπως ανακοίνωσαν χτες οι διοργανωτές του. Σήμερα, λοιπόν, θα δοθεί, στο θέατρο "Μελίνα Μερκούρη",η δεύτερη παράσταση του "Βασιλιά Ληρ" του Σαίξπηρ από το θέατρο "Τζένη Καρέζη".Θυμίζουμε ότι το έργο παρουσιάζεται σε μετάφραση Ερρίκου Μπελιέ,σκηνοθεσία Λεωνίδα Τριβιζά,σκηνικά - κοστούμια Νίκου Πετρόπουλου,μουσική Ανδρέα Συμβουλόπουλου και Νίκου Τουλιάτου.Παίζουν: Κώστας Καζάκος, Πέτρος Φιλιππίδης, Γιώργος Κέντρος, Φιλαρέτη Κομνηνού, Μελίνα Μποτέλη, Λυδία Φωτοπούλου, Στάθης Λιβαθινός, Κωνσταντίνος Καζάκος, Κωνσταντίνος Κωνσταντόπουλος, Αντώνης Αλεξίου κ.ά.

Μέρα αποχωρισμού

Πλήθος κόσμου προσκύνησε χτες τη σορό της Αλίκης Βουγιουκλάκη,που θα εκτίθεται για προσκύνημα μέχρι τις 11 πμ σήμερα. Στις 3 μμ θα ψαλεί στη Μητρόπολη η νεκρώσιμος ακολουθία και μετά θα γίνει η ταφή της στο Α Νεκροταφείο Αθηνών.

Υπενθυμίζουμε ότι η οικογένειά της παρακάλεσε, αντί στεφάνων, τα χρήματα να κατατεθούν στο παιδικό χωριό SOS.

  • Η Εκτελεστική Επιτροπή της ΑΔΕΔΥ εκφράζει τη βαθιά της θλίψη για το χαμό της "δημιουργού, που για μισό σχεδόν αιώνα κυριάρχησε στη θεατρική σκηνή και την 7η τέχνη, σκορπίζοντας το χαμόγελο και τη συγκίνηση".
  • Η υπουργός Παιδείας και Πολιτισμού της Κύπρου, Κλαίρη Αγγελίδου,με ανακοίνωσή της, μεταφέρει την οδύνη του πνευματικού και καλλιτεχνικού κόσμου του νησιού, "που τόσες φορές είχε την ευτυχία να τη φιλοξενήσει σαν ηθοποιό και σαν φίλη".
  • Αλλά και τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης αναφέρθηκαν στο θάνατο της Αλίκης, με επαίνους για την τέχνη της και υπογραμμίζοντας ότι ήταν δημοφιλής με τα έργα της και στην Τουρκία.
Επίσκεψη στο Μυστρά

Το Μυστρά και τη Σπάρτη επισκέφθηκε το περασμένο Σάββατο ο υπουργός Πολιτισμού, Στ. Μπένος. Στο Μυστρά ενημερώθηκε για την πορεία των εργασιών και ανακοίνωσε την εγκατάσταση διπλής βάρδιας φυλακτικού προσωπικού από 1/8,για να λειτουργεί ο αρχαιολογικός χώρος μέχρι αργά το απόγευμα. Στη Σπάρτη επισκέφθηκε το εργοστάσιο "Χυμοφίξ", όπου σχεδιάζεται να στεγαστεί νέο Μουσείο και το κτίριο Πλατάκου,όπου θα στεγαστεί η 5η Εφορεία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων.Υποσχέθηκε άμεση χρηματοδότηση της Ε Εφορείας Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων,ώστε μέχρι το τέλος του χρόνου να ολοκληρωθούν οι σωστικές ανασκαφές στην πόλη και να απλουστευτούν οι διαδικασίες έγκρισης οικοδομικών αδειών. Τέλος, ανακοίνωσε τη χρηματοδότηση από πλευράς ΥΠΠΟ και Δήμου Σπάρτης με 50 εκ. (έκαστος), του τελευταίου εναπομείναντος κινηματογράφου της πόλης.

Βέροια, τόπος συνάντησης

Διαφορετικό ρόλο, σε σχέση με τις άλλες πόλεις του Εθνικού Πολιτιστικού Δικτύου Πόλεων (ΕΠΔΠ), ανέλαβε η Βέροια.Σε χτεσινή συνέντευξη Τύπου του υπουργού Πολιτισμού, Στ. Μπένου και του δημάρχου Βέροιας, Γ. Χασιώτη παρουσιάστηκε το Κέντρο Πολιτιστικών Πρωτοβουλιών και Επικοινωνίας στα πλαίσια του ΕΠΔΠ. Θεσμός που θα συγκεντρώνει, κάθε χρόνο, την εμπειρία των πόλεων του Δικτύου και θα κάνει απολογισμό της πορείας του ΕΠΔΠ.Με άλλα λόγια η Βέροια αναλαμβάνει την ευθύνη της επικοινωνίας και συνάντησης των πόλεων κάθε χρόνο. Διαθέτει, άλλωστε, την εμπειρία της ετήσιας συνάντησης των ΔΗΠΕΘΕ,για την αναβάθμιση της οποίας ο δήμος σκέπτεται να διοργανώνει παράλληλες πολιτιστικές δραστηριότητες. Ο δήμος "οραματίζεται" τη σύνδεση της πόλης με πόλεις της Ευρώπης,οργανώνοντας κατ' αρχήν ένα συνέδριο. Πότε; Οταν θα χτιστεί το συνεδριακό κέντρο και θέατρο για το οποίο η Κοινότητα ενέκρινε στο δήμο 1,7 δισ.

Προς το παρόν διοργανώνεται διήμερη συνάντηση των πόλεων του Δικτύου (27,28/7) και συνάντηση των ΔΗΠΕΘΕ το Σεπτέμβρη. Επίσης, στο διάστημα Αύγουστος - Σεπτέμβρης, στα πλαίσια των "24 στιγμών Τέχνης στη Βέροια",θα δοθούν παραστάσεις από 15 θιάσους και συναυλίες κλασικής και παραδοσιακής μουσικής,ενώ θα γίνει και διήμερο (12-13/9) με μπάντες χάλκινων πνευστών των Βαλκανίων.

"Οι τρεις άγγελοι" περιοδεύουν με το θίασο "Παράκαμψη"



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ