ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 26 Ιούλη 1996
Σελ. /28
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Το πρόβλημα ελύθη!

Να τι έφταιγε τόσον καιρό για το κατάντημα των ΔΕΚΟ, τα ρουσφέτια, την έλλειψη κοινωνικής πολιτικής και τα ξεπουλήματα: Ο Γιάννης Καψής! Διάνα έκανε ο Σημίτης.

*****

"Δε χορεύω καρσιλαμά στα χειροκροτήματα άλλων, χορεύω ζεϊμπέκικο", μας είπε χτες ο αποπεμφθείς, βγαίνοντας από τη συνεδρίαση της ΚΕ. Ο,τι και να χορεύει, το γεγονός είναι ένα: Οτι και αυτόν και όλους τους, ο Σημίτης τους... "χορεύει στο ταψί".

*****

Πάντως, πρέπει να καταλάβει κι αυτός ότι δεν μπορεί να συμμετέχει σε μια επιτροπή κρίσης διοικητών ΔΕΚΟ στις σημερινές συνθήκες εκσυγχρονισμού. Δεν αρκεί πλέον τα κριτήρια να είναι γενικώς "πράσινα", πρέπει να είναι... "νέο - πράσινα".

*****

Ο Μπέης απορρίπτεται από χέρι, διότι τα βλέπει... "φαιο - πράσινα".

*****

Παρεμπιπτόντως, εκεί στο ΠΑΣΟΚ, τους ενοχλεί - λένε - ότι λύνει και δένει, η "ορντινάντσα" του Σημίτη, ο Τ. Μαντέλης. Προτιμούσαν φαίνεται την Τέτη...

*****

Δε βλέπει, δεν ακούει η Γερμανία σχετικά με τα όσα γίνονται στις τουρκικές φυλακές, ενώ οι νεκροί έχουν φτάσει πλέον τους έξι. Τώρα, βέβαια, εθελοτυφλούσε, όταν ρατσιστές σκότωναν Τούρκους μετανάστες στο Μόναχο, μ' αυτά θα ασχολείται!

*****

Οχι πως οι άλλοι "μεγάλοι μας εταίροι" είναι καλύτεροι. Οι απεργοί πείνας δεν τους απασχολούν, άλλα αν καμιά άλλη χώρα πάρει κανένα μέτρο που ενοχλεί τις πολυεθνικές τους, τις έχουν έτοιμες τις στρατιωτικές δυνάμεις, για να τα κάνουν γυαλιά καρφιά.

*****

Να μην ξεχνιόμαστε, σε αυτούς έχουμε αναθέσει να λύσουν τα "εθνικά μας θέματα", με κριτήριο το σεβασμό στα ανθρώπινα δικαιώματα!

*****

Εβγαλε και η ΚΕ του ΠΑΣΟΚ ανακοίνωση για τους Τούρκους απεργούς πείνας και μας λένε ότι η Τουρκία έχει δημιουργήσει ένα νέο "Εξπρές του μεσονυκτίου". Με κάτι... "φέρι μπόουτ του μεσημεριού", όπου βρίσκονται περιέργως αυτόχειρες, δεν είδαμε να ασχολούνται...

*****

Μα να χάσουμε το χάλκινο μετάλλιο στην άρση βαρών, επειδή ο Κινέζος ήταν 200 γραμμάρια ελαφρύτερος, κρίμα! Τι κάνει στην Ατλάντα αυτός ο Πάγκαλος; Δεν μπορούσε να πάει στο ζύγισμα και να ρίξει απλώς... τη σκιά του;

Η λαλίστατη κ. Ολμπράιτ

Οσο και αν η κυβέρνηση επιμένει πως δεν προσκόμισε κάποια "καινούρια ιδέα" η μόνιμη αντιπρόσωπος των ΗΠΑ στον ΟΗΕ Μ. Ολμπράιτ, ωστόσο τόσο η ίδια με τις δηλώσεις που έκανε μόλις επέστρεψε στη Νέα Υόρκη τη διαψεύδει, αλλά και το χειρότερο είναι ότι οι εξελίξεις την επιβεβαιώνουν.

Ετσι η Αμερικανίδα αξιωματούχος επιβεβαίωσε ότι συζήτησε στην Αθήνα και την Αγκυρα τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης για το Αιγαίο. Οσον αφορά το Κυπριακό αφ' ενός επιβεβαίωσε τον επιδιαιτητικό ρόλο των ΗΠΑ, ενώ από την άλλη αποφάνθηκε ότι "θα προχωρήσουμε προς λύση, μόνο αν οι δύο πλευρές καθίσουν πάλι στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων". Είναι σαφές ότι οι ΗΠΑ αντιμετωπίζουν το Κυπριακό ως πρόβλημα ελληνοτουρκικό και δικοινοτικό. Σε αυτό το πλαίσιο προωθούν την πρωτοβουλία για συνάντηση των διοικητών των στρατιωτικών μονάδων της ελληνοκυπριακής φρουράς και του Τούρκου διοικητή του στρατού κατοχής. Επίσης η κ. Ολμπράιτ υποστήριξε ότι πρέπει να συμμετάσχει και ο Τουρκοκύπριος διοικητής, παρά την αντίθεση της κυπριακής κυβέρνησης.

Είναι φανερό ότι η κατευθυνόμενη κινητικότητα που υπάρχει στο Κυπριακό και τις ελληνοτουρκικές σχέσεις δεν προοιωνίζεται τίποτα καλό για τα εθνικά συμφέροντα και την ειρήνη στην περιοχή.

Η κυβέρνηση αργά ή γρήγορα θα κληθεί να αναλάβει τις ευθύνες για την τακτική του "ρεαλισμού της υποταγής" που ακολουθεί.

(Δισ)τυχώς!

Κέρδη δισ.,

με το τσουβάλι,

βιομήχανοι

και άλλοι,

οι αφέντες

οι μεγάλοι!

Κι ο λαός

αράδα "ζώνη",

κι ούτε φράγκο

δε σταυρώνει,

τον εστύψαν

σαν λεμόνι!

Μ' άλλα λόγια

"δίνη", "κρίση",

μα δεν είμαστ'

όλοι ίσοι,

άλλο "πλέμπα"

άλλο "Κροίσοι"!

Κέρδη οι μεν

ταπί οι άλλοι

κι αλλαγή

σ' αυτό το χάλι

δεν τη βλέπω

ούτε με κυάλι,

δίχως Μέτωπο

και πάλη!

Ο οίστρος

Κοινοτικές ... ευαισθησίες

Θα 'χετε ακούσει, φανταζόμαστε, πόσο ευαίσθητη είναι η Ευρωπαϊκή Ενωση και οι διάφοροι καρεκλοκένταυροι των Βρυξελλών, στα ζητήματα ισοτιμίαςγυναικών και ανδρών.

Ναι, βέβαια... Η τελευταία τους πρωτοβουλία αφορά τη Γαλλία. Εμαθαν ότι υπάρχει γαλλικός νόμος, που απαγορεύει τη νυχτερινή εργασία γυναικών σε βιομηχανικούς χώρους και τους σηκώθηκε η τρίχα από την αγανάκτηση. Κατάφωρη παραβίαση της ισότητας ανέκραξαν και αμέσως η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προσέφυγε κατά της Γαλλίας στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο.

Το αποτέλεσμα της προσφυγής, βέβαια, θεωρείται σίγουρο από τώρα. Ετσι, οι Γάλλοι βιομήχανοι θα έχουν σύντομα την ευκαιρία, είτε να χρησιμοποιούν στις νυχτερινές τους βάρδιες το γυναικείο δυναμικό με μειωμένη - όπως συμβαίνει και στη Γαλλία - αμοιβή, είτε με την απειλή αυτή να εκμεταλλεύονται περισσότερο το υπάρχον ανδρικό δυναμικό.

Τι λέει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή για τις προαναφερόμενες βαριές αδικίες και ανισότητες; Απολύτως τίποτε. Αυτά καθορίζονται από τους περιβόητους νόμους της αγοράς...

Υποκρισία "βρυξελλιώτικη"

Ως "Ευρωπαϊκό Ετος Κατά του Ρατσισμού" ανακήρυξε προχτές το 1997 η Ευρωπαϊκή Ενωση. Ο αρμόδιος, μάλιστα, για τις Κοινωνικές Υποθέσεις επίτροπος εκδήλωσε την ικανοποίησή του και υπογράμμισε ότι "ο ρατσισμός, η ξενοφοβία και ο αντισημιτισμός στοιχειοθετούν απειλή κατά των θεμελιωδών ανθρωπίνων δικαιωμάτων, καθώς και κατά της οικονομικής και κοινωνικής συνοχής της Κοινότητας".

Δε λέμε, σωστά είναι τα όσα λέει ο επίτροπος. Του... διέφυγε, όμως, ότι οι κοινοτικές πολιτικές, ντιρεκτίβες, οδηγίες, κλπ., κάθε άλλο παρά προωθούν την οικονομική και κοινωνική συνοχή στο χώρο της Κοινότητας. Το αντίθετο, ενισχύουν και πολλαπλασιάζουν τις πολλές και σοβαρές κοινωνικές αδικίες και ανισότητες, όπως και το ξεζούμισμα των αδύνατων χωρών από τις ισχυρές. Και εκτός αυτού, αποτελούν - μαζί με τις θεωρίες περί "ελευθερίας της αγοράς", του "νόμου του ισχυρότερου", κλπ. - το προσφορότερο έδαφος για την καλλιέργεια και την ενίσχυση του ρατσισμού, της ξενοφοβίας, του αντισημιτισμού και άλλων βαθιά αντιδραστικών αντιλήψεων.

Μήπως όλ' αυτά, που... διέφυγαν του κοινοτικού επιτρόπου, φανερώνουν και τον έντονο υποκριτικό χαρακτήρα των δηλώσεών του, όπως και της πρωτοβουλίας για το "Ευρωπαϊκό Ετος Κατά του Ρατσισμού"; Οχι τίποτε άλλο, δηλαδή, αλλά να μη μας περάσουν και για Αμερικανάκια...

Γραμμάτια προς εξόφληση

Το ένα μετά το άλλο κλείνουν τα ανθρακωρυχεία στην ανατολική Ρωσία, μεταδίδουν τα διεθνή ειδησεογραφικά πρακτορεία, καθώς οι ανθρακωρύχοι κατεβαίνουν σε απεργία, διεκδικώντας τα δεδουλευμένα πέντε και πάνω μηνών. Προχτές έκλεισε το πέμπτο και άλλοι 500 εργάτες προστέθηκαν στους 4.000 ήδη απεργούς ανθρακωρύχους, ενώ 7.000 ανθρακωρύχοι σε περιοχή της ανατολικής Σιβηρίας αποφάσισαν και αυτοί την κάθοδό τους σε απεργία.

Να θυμίσουμε, μόνο, πως ο Μπ. Γιέλτσιν μοίραζε προεκλογικά τις υποσχέσεις με τη σέσουλα. Ανάμεσά τους ήταν και η κατηγορηματική διαβεβαίωση ότι θα πληρώσει τους ανθρακωρύχους. Οι εκλογές έγιναν, τις κέρδισε όπως τις κέρδισε και ήρθε η ώρα να εξοφλήσει τα "γραμμάτια", που σκόρπιζε. Τώρα, όμως, λέει στους ανθρακωρύχους ότι... δυσκολεύεται, γιατί αντιμετωπίζει στενότητα ρευστού...

Οι τελευταίοι, όμως, φαίνεται πως δεν τον πιστεύουν και διάλεξαν το δρόμο του αγώνα για τη διεκδίκηση όσων τους χρωστάνε. Και πολύ καλά κάνουν. Τα γραμμάτια είναι πάντα γραμμάτια. Οταν δεν εξοφλούνται, διαμαρτύρονται...

... και του κυνισμού

Το χειρότερο όμως είναι άλλο. Η κυβέρνηση στην πραγματικότητα δεν ενδιαφέρεται για την καταπάτηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων από το καθεστώς της Αγκυρας. Αυτό που τη νοιάζει είναι να χρησιμοποιήσει τον αρνητικό αντίχτυπο που έχει δημιουργηθεί στην παγκόσμια κοινή γνώμη για να ενισχύσει τα διαπραγματευτικά ατού στις πιέσεις που δέχεται για διάλογο με την Τουρκία. Απόδειξη; Οταν ρωτήθηκε ο υπουργός Τύπου αν πρόκειται η κυβέρνηση να φέρει το θέμα είτε στην Κομισιόν, μέσω του κοινοτικού επιτρόπου, είτε στο Συμβούλιο της Ευρώπης, μέσω του πρωθυπουργού, αυτός απάντησε: "Αυτό είναι ένα άλλο θέμα. Δεν είναι του παρόντος"!!!.

Είναι να ντρέπεται κανείς για λογαριασμό τους.

Αναγκαίος ο συντονισμός

Μετά το "λουκέτο" που έβαλε η αμερικάνικη πολυεθνική GOOD YEAR στο εργοστάσιό της στη Θεσσαλονίκη, σειρά παίρνουν τα εργοστάσιά της στη Γερμανία και την Ιταλία, όπου απασχολούνται χιλιάδες εργάτες! Τα σχέδια της GOOD YEAR φαίνεται ότι πάνε πολύ μακριά και θα τα πληρώσουν πολλοί Ευρωπαίοι εργαζόμενοι, καθώς το πολυεθνικό κεφάλαιο έβαλε για τα καλά πλώρη προς το ξεζούμισμα του άθλια αμειβόμενου εργατικού δυναμικού άλλων χωρών, καταδικάζοντας ταυτόχρονα τους Ευρωπαίους εργάτες στην ανεργία και την εξαθλίωση.

Επομένως, ο συντονισμός δράσης των εργαζομένων στις πολυεθνικές και γενικότερα, προβάλει τώρα ακόμα πιο επιτακτικά. Το ίδιο και η ανάγκη να προχωρήσει πριν η "καμπάνα βαρέσει για όλους"!

Η αποθέωση της αθλιότητας...

Εχουν απολέσει προ πολλού κάθε ίχνος τσίπας οι κυβερνώντες και έχουν εθιστεί στον κυνισμό και την εξαπάτηση. Ο λόγος για τις "δηλώσεις καταδίκης" που θυμήθηκε να κάνει η κυβέρνηση για τη βάναυση καταπάτηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Τουρκία, τη στιγμή που η παγκόσμια κοινή γνώμη έχει ξεσηκωθεί. "Ανετος" και χωρίς να κοκκινίζει ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, βγήκε χτες να στιγματίσει "το προσωπείο του πολιτισμού της Τουρκικής Δημοκρατίας, που είναι κατάστικτο από πράξεις που δρομολογούν διαρκώς το απεχθές "εξπρές του μεσονυκτίου"".

Οχι, δεν αισθάνθηκε την ανάγκη να κάνει πρώτα αυτοκριτική ο εκπρόσωπος. Αυτοκριτική, γιατί πριν ένα χρόνο περίπου απέσυρε το "βέτο" για την τελωνειακή σύνδεση ΕΕ - Τουρκίας, αδιαφορώντας για την καταπάτηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Τουρκία. Αυτοκριτική, γιατί πριν λίγες μέρες απέσυρε το δεύτερο "βέτο" για τη χρηματοδότηση της Τουρκίας από το πρόγραμμα MEDA. Αυτοκριτική, γιατί ποτέ δεν αντέδρασε όταν εξελισσόταν η σφαγή των Κούρδων, ούτε αντέδρασε όταν η Δύση τους αποκαλούσε τρομοκράτες.

Περί ελευθερίας των ΜΜΕ

Είναι ιδιαίτερα αποκαλυπτικό, παρά τον επιχειρούμενο σ' ένα βαθμό εξωραϊσμό και σας το μεταφέρουμε αυτούσιο, όπως ακριβώς το γράφουν τα προχτεσινά ΝΕΑ.

Πρόκειται για ένα απόσπασμα συνέντευξης του διευθυντή της γνωστής γαλλικής εφημερίδας Μοντ και αφορά την πολυσυζητημένη ελευθερία των ΜΜΕ: "Ο υπ' αριθμόν ένα εχθρός των εφημερίδων και των δημοσιογράφων, λέει ο Ζαν Μαρί Κολομπανί, λέγεται επικοινωνία. Ολες οι εξουσίες αναπτύσσουν ραγδαία αυτόν τον τομέα, όλες τους έχουν τους ειδικούς, που σχεδιάζουν τη στρατηγική της επικοινωνίας: Η πολιτική εξουσία, φυσικά, αλλά και οι επιχειρήσεις, τα συνδικάτα, ακόμη και οι εκκλησίες. Επικοινωνία, όμως, σημαίνει στην πραγματικότητα ελεγχόμενη, κατευθυνόμενη πληροφόρηση. Η δουλιά των δημοσιογράφων έχει φτάσει σήμερα να είναι η αποκωδικοποίηση των μηνυμάτων που μας έρχονται, ώστε να βρίσκουμε τι παιχνίδια παίζονται από πίσω. Κι όταν η επιχείρηση κρίνει ότι ο δημοσιογράφος δεν ερμήνευσε σωστά το μήνυμα, μας παίρνει τηλέφωνο. "Εμπρός η Μοντ εκεί; Τα πράγματα δεν είναι όπως τα λέτε". Και από κείνη τη στιγμή, αντίο διαφήμιση".

Φανταστείτε τι γίνεται, όταν στις διάφορες "επικοινωνιακές στρατηγικές και στόχους", προσθέσουμε και αυτή του μεγαλοεπιχειρηματία ιδιοκτήτη του κάθε ΜΜΕ...



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ