ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 26 Ιούλη 1996
Σελ. /28
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Κ. ΣΗΜΙΤΗΣ
Θα τολμήσουμε τη νεοφιλελεύθερη επέλαση
  • Διαβεβαιώσεις στην οικονομική ολιγαρχία ότι θα τηρήσει τις δεσμεύσεις, που έχει αναλάβει, έδωσε ο πρωθυπουργός με την ομιλία του στην ΚΕ του ΠΑΣΟΚ
  • Διατηρεί "λυμένα τα χέρια του" για την προκήρυξη πρόωρων εκλογών

Οι εναγώνιες προσπάθειες να διαβεβαιώσει την οικονομική ολιγαρχία ότι η κυβέρνησή του θα "τολμήσει να προχωρήσει" στην υλοποίηση της επίθεσης κατά των λαϊκών συμφερόντων, που έχει δεσμευτεί απέναντί τους και η επιμονή στη διατήρηση του "δικαιώματός" του στον εκλογικό αιφνιδιασμό, αποτέλεσαν τα βασικά χαρακτηριστικά της ομιλίας του Κ. Σημίτη στη χτεσινή συνεδρίαση της ΚΕ του ΠΑΣΟΚ.

Παράλληλα, ο πρωθυπουργός επιβεβαίωσε την κυριαρχία του στο εσωκομματικό παιχνίδι και δρομολόγησε τις αλλαγές στον κομματικό μηχανισμό που θα τον καταστήσουν περισσότερο αποτελεσματικό στη στήριξη του κυβερνητικού έργου. Προσδιορίζοντας στην ομιλία του τις προτεραιότητες και τους στόχους της κυβερνητικής πολιτικής για το επόμενο διάστημα ο Κ. Σημίτης κατέστησε σαφές ότι το κυβερνών κόμμα βαδίζει ολοταχώς στην εφαρμογή των νεοφιλελεύθερων επιλογών, ενώ δεν έκρυψε ότι φιλοδοξεί να διαδραματίσει έναν ηγεμονικό ρόλο σε ένα ευρύτερο μπλοκ "εκσυγχρονιστικών" και "κεντροαριστερών" δυνάμεων.

Αποσαφηνίζοντας από την αρχή την πορεία πλεύσης της κυβέρνησής του είπε ότι "χρειάζεται η διακυβέρνησή μας να συνδεθεί τόσο με την επιτυχή ένταξή μας, όσο πιο γρήγορα γίνεται, στον "σκληρό πυρήνα" των χωρών της ευρωπαϊκής ενοποίησης".Εξειδικεύοντας στο χώρο της οικονομίας αξιολόγησε ως πρώτο καθήκον "να προωθήσουμε τη δημοσιονομική εξυγίανση,που αποτελεί αφετηρία για κάθε ουσιαστική παρέμβαση στο χώρο της κοινωνίας". Με άλλα λόγια, ένταση της λιτότητας, ώστε να υπάρξει ελπίδα για "κοινωνικές παροχές" αργότερα... Ως δεύτερο στόχο έθεσε το ξεπέρασμα των καθυστερήσεων στον τομέα της "ανάπτυξης" αμέσως μετά το καλοκαίρι, εννοώντας την προώθηση των μεγάλων έργων. Ενα μεγάλο ζητούμενο, για τον πρωθυπουργό, είναι οι νέες κατευθύνσεις του κοινωνικού κράτους.Φρόντισε να δώσει το στίγμα της πολιτικής που θα εφαρμόσει σε αυτό τον τομέα, αναφέροντας το παράδειγμα του Επιδόματος Αλληλεγγύης προς τους συνταξιούχους (ΕΚΑΣ), το οποίο "στηρίχτηκε σε μια άλλη λογική, νέα λογική για τα πράγματά μας".

Τις αντιλαϊκές επιλογές που προωθεί τις εμφάνισε ως... "κοινωνικό αίτημα", προσθέτοντας ότι "η κοινωνία απαιτεί από μας να είμαστε τολμηροί".

"Αταλάντευτα σε ρήξεις"

Αναφερόμενος στο ρόλο του ΠΑΣΟΚ στις νέες συνθήκες υποστήριξε ότι "το Κίνημά μας έχει να διαδραματίσει έναν πρωτόγνωρο ρόλο". Η κυβέρνηση, είπε, θα προχωρήσει αταλάντευτα στις αναγκαίες ρήξεις και δε θα διστάσει, ούτε θα υποκύψει σε εκβιασμούς και σε απειλές. "Η κυβέρνηση και το κόμμα μας δε θα διστάσουν ούτε θα υποκύψουν στο λαϊκισμό, που οδηγεί την κοινωνία μας σε στασιμότητα και παράλυση". Ως άμεσα καθήκοντα του κόμματος έθεσε τη μετατροπή του σε "πρωτοπόρα δύναμη σύνθεσης των νέων κοινωνικών συμμαχιών του εκσυγχρονισμού" και την εμπέδωση της "ιδεολογικής και πολιτικής ηγεμονίας των θέσεων μας". Οσον αφορά το όραμα του ΠΑΣΟΚ ξεκαθάρισε ότι αυτό"δεν πρέπει να αναζητηθεί στο μακρινό μέλλον", αλλά εδώ στην καθημερινή διαχείριση της εξουσίας.

Οπως το συνηθίζει στις τελευταίες ομιλίες του ο Κ. Σημίτης φρόντισε να επαναφέρει τη διαχωριστική γραμμή "Δεξιά - αντι-Δεξιά - Κεντροαριστερά", κατηγορώντας τον Μ. Εβερτ ότι αντί της "ειρηνικής επανάστασης" επιδιώκει την"αντεπανάσταση" και τη σύνδεση με όλες εκείνες τις δυνάμεις, οι οποίες δε θέλουν να αλλάξει τίποτα".

Παράλληλα, έκανε μια απλή αναφορά, εκτός κειμένου, για πρωτοβουλίες διαλόγου για την Κεντροαριστερά, ενώ δεν παρέλειψε να ρίξει και ορισμένα συνθήματα για το σοσιαλισμό, του τύπου "ο σοσιαλισμός δεν είναι μεταφυσική, ο σοσιαλισμός αφορά τον άνθρωπο" (!).

Ανοιχτά όλα τα ενδεχόμενα

Παρά τις κατηγορηματικές διαβεβαιώσεις των στενών συνεργατών του τις προηγούμενες μέρες ότι ο πρωθυπουργός θα δώσει τέλος στην εκλογολογία με την ομιλία του στην ΚΕ, ο Κ. Σημίτης στην ομιλία του δεν έκανε καμία αναφορά, προκαλώντας έντονα ερωτηματικά και απορίες στα στελέχη του ΠΑΣΟΚ για τις προθέσεις του. Μετά από πιέσεις που ασκήθηκαν και μέσω ορισμένων ομιλητών, μεταξύ αυτών και του Α. Τσοχατζόπουλου,στη δευτερολογία του αναφέρθηκε στο ζήτημα των εκλογών με τρόπο, όμως, ο οποίος αφήνει όλα τα ενδεχόμενα ανοιχτά. Είπε συγκεκριμένα ότι "ισχύουν οι αποφάσεις που έχουμε πάρει κατά καιρούς και επαναβεβαιώσεις ανά δεκαπενθήμερο έχουν ως αποτέλεσμα την τροφοδότηση νέων συζητήσεων και αβεβαιοτήτων".

Από την πλευρά της ΝΔ ο Γ. Βαρβιτσιώτης σχολίασε ότι ο Κ. Σημίτης "θα επιχειρήσει πρόωρες εκλογές, με άγνωστο εκλογικό σύστημα, όταν του δώσουν το "πράσινο φως" τα μεγάλα συμφέροντα που εκπροσωπεί".

Π. Κ.

Η Πολιτική Εξόρμηση του ΚΚΕ

Συνεχίζεται η πλατιά Πολιτική Εξόρμηση που πραγματοποιεί το ΚΚΕ, με στόχο την ολόπλευρη ενημέρωση του λαού για τις αποφάσεις του 15ου Συνεδρίου.

Στα πλαίσια αυτής της Εξόρμησης έχουν προγραμματιστεί οι παρακάτω ανοιχτές συγκεντρώσεις, που διοργανώνουν:

Σήμερα, Παρασκευή 26-7

  • Η ΑΕ Θήβας: Βάγια,στις 9 μμ,με ομιλητή τον Γ. Γκικόπουλο,μέλος της ΕΠ.
  • Η ΝΕ Δράμας: Στον Δημοτικό Κήπο Δράμας, στις 8.00 μμ,με ομιλητή τον Γιάννη Κατσαρό,μέλος της ΚΕ και βουλευτή.
  • Η ΝΕ Τρικάλων: Στον Κόκκινο Πύργο,στις 9.30 μμ,με ομιλητή τον Δημήτρη Πολύζο,μέλος της ΝΕ.

Το Σάββατο 27-7

  • Η ΝΕ Πρεβέζης: Στη Φιλιππιάδα,στις 9.00 μμ,με ομιλητή τον Δημήτρη Ξυλογιάννη,μέλος της Επιτροπής Περιοχής Βορειοδυτικής Ελλάδας.
  • Η ΝΕ Λέσβου: Στη Θέρμη,στις 8.30 μμ,με ομιλητή τον Θωμά Τσαγκαρέλλη,μέλος του Γραφείου της ΝΕ.
  • Η ΝΕ Λέσβου: Στη Στύψη,στις 9.00 μμ,με ομιλητή τον Σιαμέτη Δημήτρη,μέλος της ΝΕ.
  • Η ΝΕ Μαγνησίας: Στη Σούρπη Αλμυρού, στην πλατεία του χωριού,στις 8.30 μμ,με ομιλητή τον Βαγγέλη Μπούτα,μέλος της ΚΕ.

Την Κυριακή 28-7

  • Η ΝΕ Λέσβου: Στα Χύδηρα,με ομιλήτρια την Ζαφείρω Καραβασίλη,μέλος του Γραφείου της ΝΕ.
  • Η ΝΕ Λέσβου: Στα Λουτρά,με ομιλητή τον Θωμά Τσαγκαρέλλη,μέλος του Γραφείου της ΝΕ.
  • Η ΝΕ Αιτωλ/νίας: Στο Θέρμο Τριχωνίδας,στις 9.00 μμ,με ομιλητή τον Γιάννη Δήμα,μέλος της ΕΠ.
  • Η ΝΕ Αρτας: Στον Αγιο Σπυρίδωνα,στις 9.00 μμ,με ομιλητή τον Δημήτρη Ξυλογιάννη,μέλος της ΕΠ.

Τη Δευτέρα, 29-7

  • Η ΝΕ Χανίων: Στο Ελος,με ομιλητή τον Γιάννη Μαζοκοπάκη,μέλος της Επιτροπής Περιοχής Κρήτης.
  • Η ΝΕ Αιτωλ/νίας: Στο Μεσολόγγι, στην κεντρική πλατεία,στις 9.00 μμ,με ομιλητή τον Γιάννη Ποσοτίδη,μέλος της Γραμματείας της ΚΕ.
Οι εχθροί και φίλοι του "εκσυγχρονισμού"

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι "τα μεγάλα αφεντικά", και ασφαλώς ο ΣΕΒ, πρέπει να είναι ικανοποιημένοι από τη χτεσινή ομιλία του Κ. Σημίτη στην ΚΕ. Εξάλλου, η ομιλία του γράφηκε ακριβώς για να απαντήσει στις ανησυχίες τους για "αναστολή των αποφάσεων", "συμβιβασμό με συντεχνίες" κ.ά.

* * *

Ο πρωθυπουργός τους διαβεβαίωσε ότι "θα προχωρήσει με τόλμη" στα όσα έχει δεσμευτεί απέναντί τους ήδη από τις προγραμματικές δηλώσεις. Ηταν μια ομιλία αντάξια ενός πολιτικού εκφραστή των πλέον αντιδραστικών και αντιλαϊκών επιλογών. Οσο και αν κάποιοι επέμεναν ότι δεν είπε τίποτα το σπουδαίο ή το καινούργιο.

* * *

Αυτό για το οποίο δεν μπορεί να κατηγορήσει κανείς τον Κ. Σημίτη είναι ότι δεν έχει επίγνωση της συγκυρίας και της "ιστορικής αποστολής" του. Παρομοίασε τη σημερινή εποχή με το 1909, "πριν τον εκσυγχρονισμό της Ελλάδας που επέφερε ο Ελευθέριος Βενιζέλος". Ξέχασε όμως να θυμίσει πόσο ακριβά πλήρωσε η Ελλάδα τον "εκσυγχρονισμό" του Βενιζέλου...

* * *

Κάθε εκσυγχρονισμός όμως έχει και τους εχθρούς του. Και ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ δε δίστασε να τους κατονομάσει: "Τμήμα των ελληνικών επιχειρήσεων που έχει συνηθίσει να ευημερεί αντλώντας κρατική χρηματοδότηση". Αλήθεια, ξέρει καμία επιχείρηση να λειτουργεί χωρίς κρατική στήριξη και χρηματοδότηση; Αν αυτοί είναι οι εχθροί του εκσυγχρονισμού, τότε ποιοι είναι οι υποστηρικτές του;

* * *

Ομως τους πραγματικούς εχθρούς τους αποκάλυψε αμέσως μετά: "Αλλα τμήματα της κοινωνίας έχουν εθιστεί στις δημόσιες παροχές, στις ειδικές ρυθμίσεις, αδιαφορώντας εάν η συμπεριφορά τους είναι σε βάρος του συνόλου". Αυτούς, οι οποίοι δεν είναι άλλοι από τους εργαζόμενους και τα πλατιά λαϊκά στρώματα και οι κατακτήσεις που τους έχουν απομείνει. Αυτούς πραγματικά θα τους "στήσει στον τοίχο"...

* * *

"Η κυβέρνηση και το κόμμα μας, τόνισε, δε θα διστάσουν ούτε θα υποκύψουν στο λαϊκισμό, που οδηγεί την κοινωνία μας σε στασιμότητα και παράλυση". Οπου λαϊκιστές είναι οι συνταξιούχοι, οι αγρότες, οι εργαζόμενοι που διεκδικούν την προστασία του εισοδήματός τους.

* * *

Τα φιλόδοξα όμως σχέδια του Κ. Σημίτη κινδύνευσε να τιναχτούν στον αέρα από την "γκρίνια" ορισμένων στελεχών της ΚΕ, που κόντεψε να βάλει τη σφραγίδα της στη χτεσινή συνεδρίαση και να "παρεκτρέψει" τη συζήτηση.

* * *

Οι φραστικές μονομαχίες μεταξύ Καψή - Μαντέλη, Γαϊτανίδη - Τζουμάκα, υποχρέωσαν τον Κ. Σημίτη να παρέμβει, θυμίζοντάς τους ότι "δίνουμε κακή εικόνα". Μερικοί δεν έχουν καταλάβει τι σημαίνει "εκσυγχρονισμός", αλλά πού θα πάει...

* * *

Αυτό που προκάλεσε εντύπωση κατά τη διάρκεια της ανταλλαγής φραστικών πυρών ήταν η έπαρση και η αλαζονεία των στενών συνεργατών του πρωθυπουργού, οι οποίοι δε "δέχονταν μύγα στο σπαθί τους". Οποιος εξέφραζε "παράπονα" για οτιδήποτε, αντιμετωπίζονταν τουλάχιστον ως "υπονομευτής".

* * *

Δεν έλειψαν όμως και οι "ειρωνικές" παρατηρήσεις. Οπως αυτή του Π. Οικονόμου, ο οποίος διαπιστώνοντας το ευνοϊκό κλίμα που έχει διαμορφωθεί μετά το συνέδριο, επισήμανε ότι σε αυτό συμβάλει "η ενίσχυση της κυβέρνησης από τα ΜΜΕ".

* * *

Ο ίδιος επίσης ενοχλήθηκε γιατί "διευθυντικές θέσεις καταλαμβάνονται από πρόσωπα που ανήκουν στη δεξιά πτέρυγα του ΣΥΝ"!. Μα πώς θα γίνει πράξη η συνεργασία των κεντροαριστερών δυνάμεων, χωρίς "αμοιβαία οφέλη";

* * *

Πάντως και οι ηττημένοι του συνεδρίου αντιμετώπιζαν ως φυσιολογική και αναμενόμενη μια τέτοια συμπεριφορά. Προφανώς γιατί ξέρουν τι σημαίνει εξουσία...



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ