ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 26 Ιούλη 1996
Σελ. /28
ΔΙΕΘΝΗ
ΜΑΧΗΤΙΚΗ ΔΙΑΔΗΛΩΣΗ ΤΗΣ ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗΣ ΝΕΟΛΑΙΑΣ ΕΛΛΑΔΑΣ
"Ευρωπαίοι υποκριτές, εσείς υποστηρίζετε τους βασανιστές"

Συνθήματα - ραπίσματα στους στρατοκράτες της Αγκυρας και στους προστάτες τους χτες στους δρόμους της Αθήνας. Για τη σωτηρία των αγωνιστών που σαπίζουν στα μπουντρούμια

"Ευρωπαίοι υποκριτές, εσείς υποστηρίζετε τους βασανιστές", "Το καθεστώς της Αγκυρας, στηρίζουνε μαζί το ΝΑΤΟ, η ΕΟΚ και οι Αμερικανοί", "Οχι στο μίσος των εθνικιστών, ζήτω η φιλία των λαών". Συνθήματα - ραπίσματα, συνθήματα οργής, συνθήματα αποκάλυψης του ένοχου και της αιτίας. Συνθήματα, συνάμα, της απόφασης του λαού μας να ζήσει ειρηνικά με το γειτονικό λαό, κόντρα στις επιδιώξεις όσων κερδίζουν από το μοίρασμα του κόσμου. Συνθήματα, που έδωσαν χτες το βράδυ ένα άλλο χρώμα στον αέρα της πόλης, καθώς η πικετοφορία που οργάνωσε η Κομμουνιστική Νεολαία Ελλάδας μετατράπηκε πράγματι σε μια διαδήλωση κόντρα στους στρατοκράτες της Αγκυρας και τα αφεντικά τους.Σε μια διαδήλωση, που, ξεκινώντας από την Κάνιγγος, διέσχισε την Ακαδημίας και τη Β. Σοφίας για να καταλήξει έξω από την τουρκική πρεσβεία και να κάνει καθαρό στους πρέσβεις του θανάτου ότι το ελληνικό προοδευτικό και εργατικό κίνημα είναι αποφασισμένο να παλέψει με κάθε τρόπο και μέσο μέχρι να πάψουν οι θάνατοι των αγωνιστών στα μπουντρούμια της Ισταμπούλ, της Αγκυρας, του Εσκί Σεχίρ. Μέχρι να δοθούν στους γείτονες εργάτες και αγρότες τα δημοκρατικά δικαιώματα που τους ανήκουν. Μέχρι ο ιμπεριαλισμός να πάρει πόδι από την περιοχή σαν αποτέλεσμα της ασίγαστης - παρά τη Νέα Τάξη - πάλης των λαών.

Ηταν δυναμική η χτεσινή διαδήλωση. Ισως και να ήταν τα ονόματα των έξι νεκρών, στο πανό που κρατούσαν οι Τούρκοι σύντροφοι στην κορφή της πορείας, αυτά που δεν άφηναν κανένα να πορευτεί ήρεμα. Ισως να ήταν οι μνήμες του λαού μας από τα μπουντρούμια που έχτισαν τα ίδια αφεντικά και στη δική μας χώρα. Ισως και να ήταν μόνο μια απόφαση: Δεν πάει άλλο!

Κοινός ο εχθρός

"Δηλώνουμε, είπε από το βήμα της συγκέντρωσης στην Κάνιγγος, ο Π. Μεντρέκας, από το ΚΣ της ΚΝΕ, την αγανάκτησή μας ενάντια στο καθεστώς της Αγκυρας, που βασανίζει, δολοφονεί, τρομοκρατεί το λαό της Τουρκίας και πρώτα από όλα τους αγωνιστές της Αριστεράς και τους κομμουνιστές. Συμπαραστεκόμαστε στους αγωνιζόμενους Τούρκους, που, με το τελευταίο όπλο που τους έχει απομείνει μέσα στα στυγνά κελιά, διαμαρτύρονται και διεκδικούν τα στοιχειώδη δημοκρατικά και ανθρώπινα δικαιώματα και ελευθερίες".

"Οι λαοί μας, συνέχισε, οι νεολαίες των δύο χωρών δεν έχουν τίποτα να μοιράσουν. Δεν είμαστε εχθροί. Ο εχθρός μας είναι κοινός. Είναι οι πολυεθνικές της Ευρώπης και των Αμερικανών".Ο ίδιος κάλεσε τη νεολαία να εκφράσει πιο ενεργά τη συμπαράσταση, τη φιλία και την αλληλεγγύη της στον τουρκικό αγωνιζόμενο λαό. Να καταδικάσει τη βία, την τρομοκρατία, τον ιμπεριαλισμό. Να αγωνιστεί για Ελλάδα και Βαλκάνια χωρίς ΝΑΤΟ, ενάντια στην ΕΕ.

Στη συγκέντρωση και την πορεία που ακολούθησε πήραν μέρος, εκτός από τους Κνίτες και της Κνίτισσες, μέλη της Επιτροπής Αλληλεγγύης για τους πολιτικούς κρατούμενους της Τουρκίας, καθώς και εκπρόσωποι από εργατικά σωματεία και συνδικάτα της Αθήνας. Παραβρέθηκε, επίσης, πολυμελής αντιπροσωπεία της ΚΕ του ΚΚΕ.

Να έχει συνέχεια

Με δήλωσή του στο "Ρ", ο γραμματέας της ΚΝΕ Ν. Σοφιανός σημείωσε: "Η σημερινή κινητοποίηση είναι μια μικρή προσπάθεια να ενώσουμε και εμείς τη φωνή μας με τη φωνή των αγωνιστών όλης της Τουρκίας, όχι μόνο των απεργών πείνας, αλλά και αυτών που συμπαραστέκονται στον αγώνα των αγωνιστών, ζητώντας δικαίωση και ελευθερία από το καθεστώς της Τουρκίας, το οποίο, με τη στήριξη των Αμερικανών και της ΕΕ, χτυπάει τα δημοκρατικά και ανθρώπινα δικαιώματα. Η προσπάθειά μας πρέπει να έχει συνέχεια, πρέπει να δυναμώσει η αλληλεγγύη των Ελλήνων κομμουνιστών, των Ελλήνων προοδευτικών ανθρώπων, όλης της κοινής ελληνικής γνώμης στον ηρωικό αγώνα των Τούρκων απεργών πείνας".

Για τη χτεσινή κινητοποίηση της ΚΝΕ, ο Σπ. Χαλβατζής,μέλος του ΠΓ της ΚΕ τους ΚΚΕ, δήλωσε στο "Ρ": "Η κινητοποίηση της Κομμουνιστικής Νεολαίας, η πρόσκληση που απηύθυνε στη νεολαία της Αθήνας, δείχνει ότι στη νεολαία τα αισθήματα διεθνιστικής αλληλεγγύης είναι πολύ αναπτυγμένα. Θεωρούμε ότι χρειάζεται μεγαλύτερη κινητοποίηση των νέων και όλου του λαού απέναντι σε αυτό το έγκλημα, που γίνεται από το καθεστώς της Τουρκίας. Είμαστε σίγουροι ότι ο αγώνας των λαών, της διεθνιστικής αλληλεγγύης θα ματαιώσει τις, ουσιαστικά, δολοφονίες των πολιτικών κρατουμένων της Τουρκίας".

Ο Π. Σοφός,γραμματέας του Εργατικού Κέντρου Αθήνας, δήλωσε επίσης στο "Ρ": "Η σημερινή κινητοποίηση δείχνει ότι υπάρχουν στη νεολαία και στην εργατική τάξη της χώρας μας βαθιά αισθήματα φιλίας και αλληλεγγύης στον τουρκικό λαό. Πιστεύουμε ότι κάτω από την πίεση του αγώνα των ίδιων των εργαζομένων της Τουρκίας, αλλά και την παγκόσμια αλληλεγγύη θα αναγκαστεί το τουρκικό καθεστώς να υποχωρήσει".

ΜΠΟΥΡΟΥΝΤΙ
Πραξικόπημα από το στρατό

Εντονες αντιδράσεις στο εξωτερικό, συγκεχυμένη η κατάσταση στο εσωτερικό

ΜΠΟΥΖΟΥΜΠΟΥΡΑ.-

Σε πραξικόπημα προχώρησε, χτες, ο στρατός του Μπουρούντι, ο οποίος σε ανακοίνωσή του στα διεθνή ειδησεογραφικά πρακτορεία γνωστοποίησε την ανατροπή της κυβέρνησης και το διορισμό του αντισυνταγματάρχη Πιέρ Μπουγιόγια στη θέση του Προέδρου. Η είδηση έχει προκαλέσει διεθνή αναστάτωση. Το Συμβούλιο Ασφαλείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών επρόκειτο να συνεδριάσει, αργά χτες το βράδυ, για να λάβει συγκεκριμένες πρωτοβουλίες ενώ προς μια έκτακτη Σύνοδο Κορυφής, με θέμα την κατάσταση στο Μπουρούντι, φαίνεται ότι κατευθύνεται και ο Οργανισμός Αφρικανικής Ενότητας.

Η ανασφάλεια, η αποτυχία της κυβέρνησης να διοικήσει τη χώρα και ο εθνικός διχασμός είναι οι λόγοι που οδήγησαν στο πραξικόπημα, επικαλείται ο στρατός του Μπουρούντι στο ανακοινωθέν που εξέδωσε, χτες το μεσημέρι. Στη θέση του Προέδρου διορίστηκε ο αντισυνταγματάρχης Πιέρ Μπουγιόγια και όπως διευκρίνισε ο υπουργός Αμυνας της χώρας Φιρμίν Σινζογιχέμπα ο εναέριος χώρος της χώρας και τα σύνορα έχουν κλείσει, ενώ απαγορεύτηκαν οι διαδηλώσεις και οι απεργίες.

Εντονες διεθνείς αντιδράσεις

Οι αντιδράσεις υπήρξαν έντονες τόσο στο εσωτερικό της χώρας όσο και σε διεθνές επίπεδο. Με ανακοίνωσή του, ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Μπούτρος Γκάλι καταδίκασε, εκ μέρους του Συμβουλίου Ασφαλείας, το πραξικόπημα και δήλωσε ότι δεν πρόκειται η διεθνής κοινότητα να μείνει άπρακτη. Αμεση υπήρξε και η αντίδραση της Ουάσιγκτον. Ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, Μάικ Μακ Κέρι, καταδίκασε τις ενέργειες του στρατού και γνωστοποίησε ότι οι ΗΠΑ πρόκειται να εισηγηθούν στο Συμβούλιο Ασφαλείας τη σύσταση μιας διεθνούς ανθρωπιστικής αποστολής, που θα έχει ως στόχο να αποτρέψει την εμφύλια αιματοχυσία, ενώ ο Ν. Μπερνς δήλωσε ότι η κατάσταση είναι "χαώδης, πολύπλοκη, εξελλίσσεται ώρα με την ώρα" και πρόσθεσε ότι η Ουάσιγκτον αναγνωρίζει τον Ντιμπαντουνγκάνια ως πρόεδρο του Μπουρούντι. Εκκληση για αυτοσυγκράτηση και ψυχραιμία, ώστε να αποφευχθεί η έξαρση της βίας έκανε και ο Υπατος Αρμοστής του ΟΗΕ για τα ανθρώπινα δικαιώματα Αγιάλα Λάσο.

Στη λήψη άμεσων πρωτοβουλιών προσανατολίζεται και ο Οργανισμός Αφρικανικής Ενότητας. Από την έδρα του, στην Αντίς Αμπέμπα, ο Γενικός Γραμματέας Σαλίμ Αχμέντ απηύθυνε έκκληση προς όλα τα μέλη του Οργανισμού να συναντηθούν επειγόντως, για να προγραμματίσουν τη δράση τους.

Στο μεταξύ, ο αναπληρωτής Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ, Κόφι Ανάν, δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να συσταθεί δύναμη ταχείας επέμβασης, με σκοπό να απομακρύνει το στρατό από την εξουσία, η οποία θα αποτελείται κυρίως από στρατιώτες αφρικανικών χωρών. Παρ' όλα αυτά, ως χτες το βράδυ, μια τέτοια λύση δε φαινόταν πολύ πιθανή, καθώς μόνο το Τσαντ, το Μαλάουι και η Ζάμπια είχαν αποδεχτεί τέτοια πρόταση, ενώ η Αιθιοπία, η Τανζανία και η Ουγκάντα δεν είχαν ακόμα λάβειτελική απόφαση. Πάντως, θεωρείται ιδιαίτερα απίθανο, ακόμα και αν συσταθεί η δύναμη ταχείας επέμβασης, επικεφαλής της να τεθεί κάποια μεγάλη στρατιωτική δύναμη της Δύσης.

Σύγχυση στο εσωτερικό της χώρας

Συγκεχυμένες παραμένουν οι πληροφορίες για τις εξελίξεις στο εσωτερικό της χώρας. Σύμφωνα με διασταυρωμένες πληροφορίες, ο ανατραπείς Πρόεδρος της χώρας Σιλβέστρε Ντιμπαντουνγκάνια παραμένει στην αμερικανική πρεσβεία, ενώ μια σειρά βουλευτών και πολιτικών του κόμματός του έχουν ζητήσει καταφύγιο στη γερμανική πρεσβεία, όπως επιβεβαίωσε ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών, Κλάους Κίνκελ.

Τη σύγχυση επιτείνουν και οι πληροφορίες που θέλουν το αντιπολιτευτικό κόμμα "Πορένα", που ανήκει στη φυλή Τούτσι, της οποίας η πλειοψηφία ελέγχει και το στρατό, να καταδικάζει το πραξικόπημα. Ο ηγέτης του Κόμματος, συνταγματάρχης Ζαν Μπατίζ Μπαγκαζά φέρεται να ζήτησε την άμεση επαναφορά της δημοκρατίας και την προσπάθεια εξεύρεσης διεξόδου από την κυβερνητική κρίση διά μέσου του διαλόγου. Αν οι πληροφορίες αληθεύουν, τότε θα μπορούσε κανείς να υποθέσει ότι εκτός από το πραξικόπημα λαμβάνει χώρα και ένας βαθύς διχασμός της φυλής των Τούτσι, γεγονός που καθιστά ακόμα δυσκολότερη τη διαλεύκανση της κατάστασης, καθώς και την αποκλιμάκωση της έντασης.

ΑΛΛΟΙ ΤΡΕΙΣ ΑΠΕΡΓΟΙ ΠΕΙΝΑΣ ΝΕΚΡΟΙ
Μέρες του '80 στην Τουρκία
  • Δεκάδες κρατούμενοι σε τουρκικές φυλακές βρίσκονται σε κρίσιμη κατάσταση
  • Εξακολουθεί να τηρεί "σκληρή στάση" η Αγκυρα

ΑΓΚΥΡΑ.-

Τρεις ακόμη απεργοί πείνας πέθαναν στις φυλακές της Τουρκίας, ανεβάζοντας το συνολικό αριθμό των νεκρών σε έξι - και ανακινώντας μνήμες του 1980, όταν σε μια ανάλογη απεργία πείνας είχαν πεθάνει 11 κρατούμενοι. Τότε, στην Αγκυρα κυβερνούσε η χούντα του Εβρέν. Σήμερα, κυβερνά ο θεωρούμενος ως "ισλαμιστής" Νετσμετίν Ερμπακάν και το Κόμμα Ευημερίας του, με προγραμματικές θέσεις που χαρακτηρίζονται "ήπιες", όσον αφορά τα ανθρώπινα δικαιώματα. Ε, και λοιπόν;

Οι νέοι θάνατοι

Αλί Αγιάτα, Μουζντάτ Γιανάτ, Χουσεϊν Ντεμιρτσίογλου.Το προσκλητήριο νεκρών συνεχίζεται στην Κωνσταντινούπολη, στην Αγκυρα και σε άλλες πόλεις της Τουρκίας, στην 68η ημέρα της "απεργίας θανάτου" αριστερών κρατουμένων στις φυλακές, με αιτήματα τη βελτίωση των συνθηκών διαβίωσής τους, την ιατρική τους περίθαλψη και το κλείσιμο της φυλακής υψίστης ασφαλείας του Εσκί Σεχίρ.

Δικηγόροι και μέλη οργανώσεων ανθρωπίνων δικαιωμάτων προειδοποιούν ότι πολλοί άλλοι - από τους οποίους 10 βρίσκονται σε κώμα-- κρατούμενοι κινδυνεύουν να πεθάνουν από στιγμή σε στιγμή, αν η κυβέρνηση συνεχίσει να τηρεί ανένδοτη στάση και να χρονοτριβεί. Αλλά, από την πλευρά του, ο υπουργός Δικαιοσύνης του Νετσμετίν Ερμπακάν, Σεβκέτ Καζάν, δηλώνει ότι "θα αποκαταστήσουμε την τάξη στις φυλακές το συντομότερο δυνατόν", χωρίς να διευκρινίζει διά ποίων τρόπων αυτό θα συμβεί.

Ισως μια απάντηση στο ερώτημα να δώσει το κραταιό Συμβούλιο Ασφαλείας, το οποίο πραγματοποίησε την τακτική του συνεδρίαση χτες στην Αγκυρα. Αλλά, όπως κι αν έχει, δε θα πρέπει να αναμένεται υποχώρηση της τουρκικής πολιτείας, ιδιαίτερα μετά τη διαβεβαίωση του Καζάν ότι "την κατάλληλη στιγμή, θα πράξουμε αυτό που πρέπει και θα δείξουμε την πυγμή του κράτους"...

Η θέση της κυβέρνησης παραμένει ότι η απεργία πείνας στις φυλακές ενορχηστρώνεται από "τρομοκρατικές" αριστερές ομάδες και οργανώσεις, οι οποίες επιχειρούν να δοκιμάσουν την αντοχή της κυβέρνησης και να προκαλέσουν χάος...

Χτες 1.500 άνθρωποι διαδήλωσαν ειρηνικά έξω από το υπουργείο Δικαιοσύνης στην Κωνσταντινούπολη, διαμαρτυρόμενοι για την "κρατική αδιαφορία" προς τους απεργούς πείνας, και με κύριο σύνθημα "οι μάρτυρές μας είναι αθάνατοι". Τη διαδήλωση οργάνωσαν από κοινού πολλά κόμματα της αντιπολίτευσης, μεταξύ των οποίων το Κόμμα Ελευθερίας και Αλληλεγγύης και το φιλοκουρδικό Κόμμα της Δημοκρατίας του Λαού (Χαντέπ).

Στη Γερμανία

Οι συνεχιζόμενες επιθέσεις κατά τουρκικών στόχων στο γερμανικό έδαφος εξελίσσονται σε εφιάλτη της Βόννης, η οποία αδυνατεί να ελέγξει τη δράση των αριστερών οργανώσεων Τούρκων και κουρδογενών που ζουν στη χώρα. Η τελευταία επίθεση, χτες στο Οφεμπαχ, κοντά στη Φρανκφούρτη, δεν προκάλεσε θύματα ή τραυματισμούς. Αλλά το χάος που έχει προκληθεί οδηγεί τις γερμανικές αρχές να λάβουν πρόσθετα μέτρα ασφαλείας τουρκικών στόχων.

Πληθαίνουν οι αντιδράσεις φορέων

Ναι μεν, αλλά ο κυβερνητικός εκπρόσωπος

Πληθαίνουν καθημερινά οι αντιδράσεις και στον ελληνικό χώρο για τα τεκταινόμενα στη γειτονική χώρα.

  • Ο Σύνδεσμος Φυλακισθέντων - Εξορισθέντων Αντιστασιακών της περιόδου 1967-1974, με ανακοίνωσή του, διαμαρτύρεται έντονα για τα όσα συμβαίνουν στις φυλακές της Τουρκίας, "τα οποία προσβάλλουν βάναυσα τον πολιτισμό μας και κύρια το αγαθό της ανθρώπινης ζωής" και ζητά από τις χώρες - μέλη του Συμβουλίου της Ευρώπης να "επιστρατεύσουν τις ευαισθησίες που απαιτούν οι τόσο τραγικές περιστάσεις και να επιβάλουν τιςανάλογες κυρώσεις".
  • Ανακοίνωση εξέδωσε και το Εργατικό Κέντρο Αγρινίου, με την οποία καταγγέλλει "την κυβέρνηση της Τουρκίας, που απαθής και με φασιστική λογική οδηγεί στο θάνατο απεργούς πείνας, αγωνιστές ανθρωπίνων δικαιωμάτων, πολιτικούς κρατούμενους". Στην ανακοίνωση του Εργατικού Κέντρου επισημαίνεται και η ευθύνη της Ευρωπαϊκής Ενωσης, "που αν και επαγγέλλεται τα δημοκρατικά, πολιτικά και συνδικαλιστικά δικαιώματα, ανέχεται την απαράδεκτη κατάσταση που επικρατεί, ενισχύοντας τις κυβερνήσεις της χώρας αυτής".
  • Σε καταγγελία προχώρησε και η Ενωση Ιατρών Νοσοκομείων Αθηνών - Πειραιώς, εκφράζοντας την αμέριστη συμπαράστασή της στους Τούρκους πολιτικούς κρατούμενους απεργούς πείνας. Η ΕΙΝΑΠ απευθύνει έκκληση στους επιστημονικούς και συνδικαλιστικούς ιατρικούς φορείς της χώρας, αλλά και στις ευρωπαϊκές ιατρικές ενώσεις να αναλάβουν δυναμικές πρωτοβουλίες, έτσι ώστε να παρασχεθεί άμεσα "ιατρική βοήθεια και φροντίδα στους απεργούς πείνας".
  • Την αγανάκτηση και την αλληλεγγύη της στους Τούρκους απεργούς πείνας εξέφρασε, με δελτίο Τύπου, και η ΑΔΕΔΥ, η οποία καλεί "τα κόμματα, την κυβέρνηση, κάθε εργαζόμενο της χώρας να εκφράσει με κάθε τρόπο την αντίθεσή του στο φασισμό της τουρκικής κυβέρνησης".
  • Τη συμπαράστασή τους στους πολιτικούς κρατουμένους των τουρκικών φυλακών, αλλά και τον αποτροπιασμό τους για τη "βάναυση καταπάτηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων" εκφράζουν διακεκριμένοι νομικοί της Αθήνας, ανάμεσα στους οποίους ο πρόεδρος και ο αντιπρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Αθήνας.
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος

Σε μιαν "εντυπωσιακή" δήλωση προέβη χτες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Δημήτρης Ρέππας, αναφερόμενος στα τελευταία γεγονότα στην Τουρκία, αμέσως μετά όμως άφησε να εννοηθεί ότι η κυβέρνηση δεν προτίθεται να προβεί σε καμία επίσημη κίνηση προς τα διεθνή φόρουμ, όπως η Ευρωπαϊκή Ενωση, λέγοντας ότι θα αναληφθούν πρωτοβουλίες από ευρωβουλευτές του ΠΑΣΟΚ.

Συγκεκριμένα, ο Δ. Ρέππας τόνισε κατ' αρχάς ότι τα τελευταία συμβάντα στη γείτονα "καταρρίπτουν κάθε επιχείρημα για το σύγχρονο τουρκικό κράτος, τους δημοκρατικούς του θεσμούς και το σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στη χώρα" και συμπλήρωσε ότι η ελληνική κυβέρνηση "καλεί την Ευρωπαϊκή Ενωση να αναλάβει πρωτοβουλίες" για την αντιμετώπιση και την εξάλειψη τέτοιων φαινομένων.

  • Ανακοινώσεις με τις οποίες καταγγέλλουν την καταπάτηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Τουρκία εξέδωσαν χτες το ΠΑΣΟΚ, η Πολιτική Ανοιξη και το ΔΗΚΚΙ.
"Χρέος μας να κάνουμε ό,τι μπορούμε"

Εκφραση αλληλεγγύης παραγόντων της δημόσιας ζωής

"Στις τουρκικές φυλακές πεθαίνουν ο ένας μετά τον άλλο πολιτικοί κρατούμενοι, απεργοί πείνας, ενώ η κυβέρνηση αυτής της χώρας παρακολουθεί με απάθεια και ικανοποίηση το θάνατό τους". Αυτό τονίζουν με ανακοίνωσή τους επώνυμοι παράγοντες της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, του συνδικαλιστικού κινήματος, του κινήματος ειρήνης κλπ.

Και συνεχίζουν: "Ενώ ήδη έχουν πεθάνει έξι Τούρκοι αγωνιστές και βρίσκονται στα πρόθυρα του θανάτου πολλοί ακόμα, η Ευρωπαϊκή Ενωση με μια χλιαρή ανακοίνωσή της "απειλεί" την τουρκική κυβέρνηση ότι δε θα της εγκρίνει την κοινοτική επιχορήγηση και την ίδια στιγμή η γερμανική κυβέρνηση ανακοινώνει πως θεωρεί ότι οι Τούρκοι αγωνιστές πρέπει να εγκαταλείψουν την απεργία πείνας ως μορφή διαμαρτυρίας.

Αποφασίσαμε να πραγματοποιήσουμε διάβημα διαμαρτυρίας στην τουρκική πρεσβεία σήμερα, Παρασκευή 26/7/1996, στις 11 πμ.

Οταν στις φυλακές και τα ξερονήσια βασανίζονταν Ελληνες λαϊκοί αγωνιστές, η διεθνής αλληλεγγύη στήριξε τον αγώνα τους και έσπασε το φράγμα της σιωπής που ορθωνότανε γύρω τους.

Είναι χρέος μας να κάνουμε ό,τι μπορούμε για τη ζωή και τη λευτεριά των Τούρκων πολιτικών κρατούμενων".

Την ανακοίνωση υπογράφουν οι:

Βακαλόπουλος Παναγιώτης,δήμαρχος Ταύρου, Γιώγος Γιώργος,δήμαρχος Πετρούπολης, Κορτζίδης Κώστας,δήμαρχος Ελληνικού, Λιάρος Κώστας,δήμαρχος Ζεφυρίου, Πατσιλινάκος Γιάννης,δήμαρχος Περάματος, Ρογκάκος Νίκος,δήμαρχος Βύρωνα, Σκαμάκης Χρήστος,δήμαρχος Λυκόβρυσης, Χαλβατζής Σπύρος,επικεφαλής ΝΑΣ Αθήνα - Πειραιά, Παντελάκη Ελπίδα,νομαρχιακή σύμβουλος Πειραιά, Στεφανίδης Νίκος,νομαρχιακός σύμβουλος Αν. Αττικής, Χοροζάνης Αντώνης,νομαρχιακός σύμβουλος Δυτ. Αττικής, Κορφιάτης Διονύσης,πρόεδρος ΓΣΕΒΕΕ, Τριαντής Χρήστος,πρόεδρος Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Συνταξιούχων ΤΕΒΕ, Κωσταντάς Σταύρος,πρόεδρος Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Βιοτεχνικών Σωματείων Κατεργασίας Ξύλου, Πατρίκιος Ηλίας,πρόεδρος Ομοσπονδίας Κουρέων Κομμωτών Ελλάδος, Παναγόπουλος Θόδωρος, πρόεδρος Ομοσπονδίας Βιοτεχνικών Σωματείων Πειραιά, Μιχαλάκος Γιώργος,πρόεδρος Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Συνταξιούχων ΤΣΑ, Μαυρίκος Γιώργος,γγ ΓΣΕΕ, Παναγιώτης Σοφός,γραμματέας ΕΚΑ, Φιλιούσης Γιώργος,πρόεδρος Συνδικάτου Οικοδόμων Αθήνας, Αυδής Λέων,δημοτικός σύμβουλος Αθήνας, Σαλπέας Παναγιώτης,δημοτικός σύμβουλος Πειραιά, Νικολαϊδης Δημήτρης,τ. δήμαρχος Βύρωνα, Μανωλάκος Γιώτης,μέλος ΔΣ ΓΣΕΕ, Ευθυμίου Θύμιος,πρόεδρος ΟΕΚΙΔΕ, Θεοδώρου Δήμος,μέλος ΕΕ ΟΕΚΙΔΕ, Αγκαβανάκης Δημήτρης,μέλος ΓΣ ΑΔΕΔΥ, Περαντώνη Πάτρα,γγ Συνδικάτου Κλ/ργών - Ιματισμού - Δέρματος, Ζαζόπουλος Ανδρέας,πρόεδρος Ομοσπονδίας Οικοδόμων Ελλάδας, ΟΓΕ, Ευάγγελος Μαχαίρας,πρόεδρος ΕΕΔΥΕ, Γρηγόρης Πετρόπουλος,οργανωτικός γραμματέας ΕΕΔΥΕ.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Να δυναμώσουμε τους δεσμούς αλληλεγγύης

Ανακοίνωση του Συμβουλίου Πόλης της Θεσσαλονίκης της ΚΝΕ

Παράσταση διαμαρτυρίας στο τουρκικό προξενείο θα πραγματοποιήσει σήμερα, στις 6 το απόγευμα, το Συμβούλιο Πόλης Θεσσαλονίκης της ΚΝΕ, για να καταγγείλει την αδιάλλακτη στάση της τουρκικής κυβέρνησης και τις δολοφονίες που εξελίσσονται στις τουρκικές φυλακές και να εκφράσει έμπρακτα τη συμπαράστασή του στον αγωνιζόμενο λαό της Τουρκίας.

Με ανακοίνωση του το Συμβούλιο Πόλης Θεσσαλονίκης της ΚΝΕ εκφράζει τον αποτροπιασμό του για τη μεθοδευμένη προσπάθεια εξόντωσης των Τούρκων κομμουνιστών και άλλων αγωνιστών. Χαρακτηριστικά σημειώνει: "Με αγανάκτηση πληροφορούμαστε ότι οι νεκροί κρατούμενοι αγωνιστές φτάσανε ήδη τους έξι και είναι κρίσιμη η κατάσταση πολλών απεργών πείνας, ενώ συνεχίζονται και εντείνονται οι διώξεις και η τρομοκρατία εις βάρος των Τούρκων αγωνιστών. Τεράστιες ευθύνες αναλαμβάνει η διεθνής κοινότητα, που παρακολουθεί με απάθεια τα δραματικά γεγονότα, αφήνοντας την κυβέρνηση της Αγκυρας να επιμένει στην προκλητική και αδιάλλακτη στάση της, αρνούμενη ακόμα και να κουβεντιάσει τα δίκαια αιτήματα των φυλακισμένων απεργών πείνας ".

Τέλος, το Συμβούλιο Πόλης της ΚΝΕ καλεί όλους τους νέους να δυναμώσουν το κύμα διαμαρτυρίας και καταδίκης της τουρκικής κυβέρνησης, να καταδικάσουν τις μεγάλες ιμπεριαλιστικές δυνάμεις που οπλίζουν το χέρι των στρατοκρατών της Αγκυρας και να δυναμώσουν τους δεσμούς φιλίας και αλληλεγγύης με τους νέους της γειτονικής χώρας, που στερούνται βασικά ανθρώπινα δικαιώματα και ελευθερίες.

Πρωτοβουλίες κατόπιν εορτής

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ - ΒΟΝΝΗ.-

Πρωτοβουλίες - κάπως καθυστερημένα, βέβαια - προκειμένου να διακοπούν όλες οι χρηματοδοτήσεις προς την Τουρκία αναλαμβάνει, κατά τις υπάρχουσες ενδείξεις, η Σοσιαλιστική Ομάδα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Αυτό αναφέρει σε μια χαρακτηριζόμενη ως "σκληρή" επιστολή της προς τον Τούρκο πρωθυπουργό η Πολίν Γκριν, πρόεδρος της ομάδας.

Η Γκριν, σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες, αναφέρει στην επιστολή της προς τον Νετσμετίν Ερμπακάν ότι η τουρκική κυβέρνηση χρησιμοποίησε τους κοινοτικούς θεσμούς προς ίδιον όφελος, αρνούμενη να προβεί σε οποιαδήποτε παραχώρηση, ότι καταγράφεται επιδείνωση της κατάστασης όσον αφορά τα ανθρώπινα δικαιώματα στη χώρα και του ζητεί να αναλάβει πρωτοβουλίες ώστε να προσαχθούν στη δικαιοσύνη όσοι τα καταπατούν, να επιτραπούν οι επισκέψεις συγγενών και φίλων των κρατουμένων στις φυλακές και να επιτραπούν οι έλεγχοι διεθνών παρατηρητών στις φυλακές.

Αλλά είναι ιδιαιτέρως αμφίβολο το αν, στην περίπτωση που τελικά η Σοσιαλιστική Ομάδα αναλάβει σχετική πρωτοβουλία, θα υπάρξει κάποιο αποτέλεσμα...

Την ίδια ώρα, η γερμανική διπλωματία εμφανίζεται αβέβαιη όσον αφορά το θέμα και αποφεύγει να λάβει επίσημη θέση. Κατά μια - ανώνυμη - δήλωση Γερμανού αξιωματούχου του γερμανικού υπουργείου Εξωτερικών, η Βόννη θα προτιμούσε να υπάρξει επίσημη τοποθέτηση από πλευράς Ευρωπαϊκής Ενωσης, πριν προβεί σε οποιαδήποτε ενέργεια...

  • Τουλάχιστον 140 προσωπικότητες και βουλευτές γερμανικών κομμάτων της αντιπολίτευσης ασκούν πίεση στην κυβέρνηση να αναλάβει πρωτοβουλίες για να αλλάξει η στάση της Αγκυρας, ενώ αρκετοί αίρουν ζήτημα "αναθεώρησης των διμερών σχέσεων Γερμανίας - Τουρκίας και της πολιτικής προς την Τουρκία στο πλαίσιο της ΚΕΠΠΑ".
Λεζάντα - Τουρκία - Διεθνές

Τούρκοι αστυνομικοί σχηματίζουν κλοιό στην είσοδο της φυλακής Μπαϊραμπασά της Κωνσταντινούπολης. Οι τουρκικές αρχές ασφαλείας τηρούν ιδιαίτερα σκληρή στάση έναντι των απεργών πείνας, οι οποίοι συνεχίζουν το διάβημά τους για 67η ημέρα

Λεζάντα - Μπουρούντι - Διεθνές

Ο Πιερ Μπουγιόγια, ο οποίος ανακηρύχτηκε χτες πρωθυπουργός του Μπουρούντι από τους πραξικοπηματίες Τούτσι του στρατού. Ο Μπουγιόγια υπήρξε πρόεδρος των Τούτσι από το 1987 έως το 1993

Διαμαρτυρία Ελλήνων βουλευτών

Τριάντα τέσσερις βουλευτές από όλα τα κόμματα της ελληνικής Βουλής, με κοινό κείμενο που υπέγραψαν, απαιτούν να σταματήσει το συντελούμενο έγκλημα εις βάρος των πολιτικών κρατουμένων στην Τουρκία και ζητούν από τη διεθνή κοινότητα να επέμβει, ώστε να σταματήσει η κατάφωρη παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στη γείτονα χώρα.

Το κείμενο των Ελλήνων βουλευτών έχει ως εξής: "Νέοι νεκροί προστίθενται στον κατάλογο ανάμεσα στους πολιτικούς κρατούμενους στην Τουρκία, με την απάνθρωπη στάση της τουρκικής κυβέρνησης απέναντι στους απεργούς πείνας. Εκφράζουμε την οργή μας γι' αυτή την κατάσταση, η οποία πρέπει να συνεγείρει κάθε δημοκρατική συνείδηση. Απαιτούμε να σταματήσει αυτό το έγκλημα σε βάρος των πολιτικών κρατουμένων της Τουρκίας. Απαιτούμε η διεθνής κοινότητα να κάνει ό,τι χρειάζεται για να σταματήσει η κατάφωρη παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Τουρκία".

Από τη μεριά του ΚΚΕ το κείμενο υπογράφουν ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του Κόμματος, Μήτσος Κωστόπουλος,και οι βουλευτές που μετέχουν στο Θερινό Τμήμα της Βουλής, Στρ. Κόρακας,Γ. Κατσαρός και Γερ. Αραβανής.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ