ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 30 Ιούλη 1996
Σελ. /28
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
Ακάθεκτος ο Μπολτσής

Η Νομική Υπηρεσία του ΥΠΕΧΩΔΕ χαρακτήρισε νόμιμο το ρυμοτομικό σχέδιο του Δήμου Ρέντη, αλλά ο νομάρχης Πειραιά δεν το επαναφέρει σε ισχύ και ο Μπολτσής συνεχίζει την ανέγερση των πολυκατοικιών

Με τις "πλάτες" κυβέρνησης και Νομαρχίας Πειραιά, ο γνωστός μεγαλοκατασκευαστής Μπολτσής συνεχίζει ακάθεκτος το καταστροφικό του έργο στην "καρδιά" του Ρέντη. Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες, η Νομαρχία Πειραιά αποφάσισε να ανακαλέσει την τροποποίηση του ρυμοτομικού σχεδίου - που είχε αποφασίσει ο Δήμος Ρέντη, είχε διαμορφωθεί απ' την Πολεοδομία, είχε εγκριθεί απ' το νομάρχη και είχε δημοσιευτεί στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως - αν και η Νομική Υπηρεσία του ΥΠΕΧΩΔΕ, στην οποία είχε παραπεμφθεί το θέμα, γνωμοδότησε ότι το συγκεκριμένο ρυμοτομικό σχέδιο του δήμου τηρεί όλες τις προϋποθέσεις νομιμότητας.

Στο μεταξύ, ο Μπολτσής απολαμβάνοντας την προκλητική στήριξη της κυβέρνησης, ιδιαίτερα μετά την επαναφορά Χανακούλα στον ΟΕΚ, αλλά και της Νομαρχίας Πειραιά, έχει ολοκληρώσει ήδη τις εργασίες θεμελίωσης και ανέγερσης των δυο νέων πολυκατοικιών - "τεράτων" στον ίδιο χώρο όπου βρίσκεται το συγκρότημα των 20 επταώροφων πολυκατοικιών. Πρόκειται για το συγκρότημα - "Φρανκενστάιν", γύρω απ' το οποίο έχει ξεσπάσει το γνωστό σκάνδαλο με τον Οργανισμό Εργατικής Κατοικίας. Το γεγονός πως οι δυο νέες πολυκατοικίες βρίσκονται ήδη στο στάδιο του κτισίματος, δημιουργεί τον κίνδυνο να βρεθούν δήμος και κάτοικοι προ τετελεσμένων. Αποκτά δε ιδιαίτερη σημασία ότι οι πολυκατοικίες ανεγείρονται την ίδια στιγμή που εκκρεμεί δικαστική απόφαση για τις θρασύτατες αξιώσεις του Μπολτσή απ' τον Οργανισμό.

Συγκεκριμένα, το τροποποιημένο ρυμοτομικό σχέδιο προέβλεπε τη διάνοιξη δύο οδών και τη διαμόρφωση πλατείας στο χώρο του συγκροτήματος και απέκτησε ισχύ με τη δημοσίευσή του στο ΦΕΚ στις 11 Ιούνη. Παρ' όλα αυτά, στις 25 του Ιούνη ο Μπολτσής παίρνει άδεια απ' την Πολεοδομία και ξεκινά τις εργασίες ανέγερσης. Δήμος και κάτοικοι αντιδρούν, αποκλείουν το χώρο και τις σταματούν προσωρινά. Ο νομάρχης, με την αιτιολογία των νομικών κενών στο τροποποιημένο πολεοδομικό σχέδιο, το ανακαλεί και αφήνει τις εργασίες ανέγερσης των δυο πολυκατοικιών να συνεχιστούν απρόσκοπτα.

Σε συνάντηση που είχε πρόσφατα ο νομάρχης Πειραιά, Χ. Φωτίου,με τον δήμαρχο Ρέντη, Γ. Ιωακειμίδη,είχε πει ότι παρέπεμψε το θέμα στη Νομική Υπηρεσία του ΥΠΕΧΩΔΕ, προκειμένου να αποφανθεί για τη νομιμότητα ή μη του πολεοδομικού σχεδίου και είχε δεσμευτεί ότι αν υπάρξει θετική απάντηση θα το επαναφέρει σε ισχύ.

Οπως θα μας πει ο αντιδήμαρχος Ρέντη, Λ. Μαυρόπουλος,η γνωμοδότηση της Νομικής Υπηρεσίας ήταν τελικά θετική υπέρ του δήμου, και θα έπρεπε κανονικά να επανέλθει σε ισχύ το τροποποιημένο ρυμοτομικό σχέδιο. Ωστόσο, ο νομάρχης εγκρίνει νέα απόφαση, με την οποία ανακαλείται η τροποποίηση του ρυμοτομικού σχεδίου που είχε αποφασίσει ο δήμος. Ο αντιδήμαρχος Ρέντη, θα χαρακτηρίσει "σημεία και τέρατα" τα όσα συμβαίνουν και θα επισημάνει ότι "ουσιαστικά με τον τρόπο αυτό ο Α' βαθμός Αυτοδιοίκησης τελεί υπό απαγόρευση. Οι αποφάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου τελούν μόνο υπό έλεγχο νομιμότητας και όχι σκοπιμότητας. Ο νομάρχης αποφάσισε και ακύρωσε νόμιμες πράξεις της αρμοδιότητάς μας".

Τη στάση κυβέρνησης, Νομαρχίας και Πολεοδομίας Πειραιά καταγγέλλει ο Η. Σιδέρης,δημοτικός σύμβουλος, υπογραμμίζοντας πως "είναι προσχεδιασμένο απ' τους παραπάνω φορείς να κτιστούν οι πολυκατοικίες, αλλά και να προχωρήσει ο Οργανισμός Εργατικής Κατοικίας στην αγορά όλου του συγκροτήματος". Ο δημοτικός σύμβουλος αφήνει αιχμές και για τη στάση του δημάρχου Ρέντη, επισημαίνοντας ότι "εδώ και δυόμισι μήνες και παρά το ότι οι εξελίξεις "τρέχουν", δεν έχει συνεδριάσει το Δημοτικό Συμβούλιο, ώστε να πάρει αποφάσεις και να καθορίσει την παραπέρα στάση του. Εγιναν μόνο κάποιες ανεπίσημες συσκέψεις".

GOOD YEAR
Απέκλεισαν τις αποθήκες οι απολυμένοι

Εμπόδισαν την εταιρία να μεταφέρει 30.000 λάστιχα από τις κρατικές αποθήκες της Σίνδου

Σε αποκλεισμό των Γενικών Κρατικών Αποθηκών που βρίσκονται στη Σίνδο Θεσσαλονίκης προχώρησαν χτες το μεσημέρι δεκάδες απολυμένοι εργαζόμενοι της πολυεθνικής "GOOD YEAR", όταν αντιλήφθηκαν προσπάθεια της εταιρίας να μεταφέρει με φορτηγά τα 30.000 ελαστικά που είναι αποθηκευμένα εκεί. Η μεταφορά επιχειρήθηκε στις 2 το μεσημέρι, προφανώς για να μη γίνει αντιληπτή από τους εργαζόμενους, οι οποίοι παρά τον καύσωνα που επικρατεί στην πεδιάδα της Σίνδου, συνεχίζουν να περιφρουρούν το εργοστάσιο σε 24ωρη βάση.

Το σωματείο των εργαζομένων είχε προειδοποιήσει την εταιρία πως δε θα επιτρέψει καμία μεταφορά ελαστικών ή μηχανημάτων αν δεν επαναλειτουργήσει το εργοστάσιο. Οπως δήλωσαν χτες στο "Ρ" στελέχη του σωματείου της "GOOD YEAR", οι εργαζόμενοι είναι αποφασισμένοι με τη βοήθεια και την αλληλεγγύη και των άλλων σωματείων της Βιομηχανικής Ζώνης, να μπλοκάρουν τις δραστηριότητες της πολυεθνικής. Την επόμενη βδομάδα, αν δεν υπάρξει ικανοποιητικό αποτέλεσμα από τις συναντήσεις με κυβερνητικούς παράγοντες, θα προχωρήσουν σε πιο δυναμικές ενέργειες και μέσα στην πόλη της Θεσσαλονίκης. Χτες συναντήθηκαν με τον υπουργό Μακεδονίας - Θράκης, Φ. Πετσάλνικο, ο οποίος τους υποσχέθηκε τη συνδρομή της κυβέρνησης για να πειστεί η πολυεθνική να επαναλειτουργήσει τη μονάδα.

Στο μεταξύ χτες, η συνάντηση του υφυπουργού Εργασίας, Λάμπρου Κανελλόπουλου, στη Θεσσαλονίκη με τους απολυμένους αναβλήθηκε, καθώς σήμερα το μεσημέρι πρόκειται να γίνει στην Αθήνα συνάντηση του υφυπουργού με τον αντιπρόεδρο της πολυεθνικής στην Ευρώπη, Σίλβιαν Βαλένσι.Οι εργαζόμενοι ζητούν από την κυβέρνηση να ασκήσει τις ανάλογες πιέσεις ώστε να βρεθεί τρόπος να ξαναλειτουργήσει το εργοστάσιο και να σωθούν οι 370 θέσεις εργασίας, καθώς η πολυεθνική πέρσι στη χώρα μας είχε 1,7 δισ. δραχμές καθαρά κέρδη, ενώ μόνο τον περασμένο μήνα τα κέρδη είχαν ξεπεράσει τα 180 εκατομμύρια δραχμές.

Απεργούν οι ηλεκτρολόγοι

Απεργούν σήμερα και αύριο οι ηλεκτρολόγοι στη Ναυπηγοεπισκευαστική Ζώνη για την υπογραφή Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας

Απεργούν σήμερα και αύριο οι ηλεκτρολόγοι στη Ναυπηγοεπισκευαστική Ζώνη Περάματος και στη γύρω περιοχή, καθώς έχουν περάσει ήδη επτά μήνες από την έναρξη των διαπραγματεύσεων για την υπογραφή της τοπικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας και η Ενωση των εργοδοτών παρουσιάζεται αδιάλλακτη απέναντι στα αιτήματα των ηλεκτρολόγων. Για την αντιμετώπιση αυτής την αδιαλλαξίας, το Σωματείο των ηλεκτρολόγων κήρυξε 48ωρη απεργία για τις 7 και 8 Αυγούστου.

Οπως αναφέρει στην ανακοίνωσή του το Σωματείο Ηλεκτρολόγων Πλοίων, μέχρι στιγμής έχουν γίνει πάρα πολλές συναντήσεις με τους εργοδότες, οι οποίες απέβησαν άκαρπες. "Η διοίκηση των εργοδοτών - τονίζεται στην ανακοίνωση - οδηγημένη από την αλαζονεία της εξουσίας που διακατέχει τον πρόεδρό της και το γενικό της γραμματέα, κατήγγειλε τη Συλλογική Σύμβαση Εργασίας προσθέτοντας στη Ζώνη καινούργια αδιέξοδα και συγκρούσεις. Είναι οι άνθρωποι που έχουν αναλάβει "εργολαβικά" το έργο της διάλυσης της Ζώνης. Είναι οι άνθρωποι που επωμίστηκαν να πραγματώσουν το "χρέος" τους στα "αφεντικά", για να μας πισωδρομήσουν σε εργασιακούς μεσαίωνες"!

Το σωματείο καταγγέλλει την απαράδεκτη τακτική των εργοδοτών και υπογραμμίζει στην ανακοίνωσή του ότι οι εργοδότες συνέβαλαν στο ατόπημα, χωρίς ν' αναλογίζονται ότι εδώ και ένα χρόνο οι ηλεκτρολόγοι, μαζί με τους άλλους εργαζόμενους της Ζώνης, βρίσκονται στον δρόμο του αγώνα, αντιδρώντας στα σχέδια της κυβέρνησης και των Βρυξελλών. "Αγωνίζονται οι ηλεκτρολόγοι, τονίζεται τέλος, διεκδικώντας και απαιτώντας για όλους και για όλα, κάτι που ήταν ανίκανοι να πράξουν οι συγκεκριμένοι (κυβέρνηση - Βρυξέλλες) γιατί εξυπηρετούν τα ίδια συμφέροντα".

Καταστροφική η άρση του καμποτάζ

Διαμαρτυρίες για την άρση του καμποτάζ από το "Μάρκο Πόλο" και τη στάση της κυβέρνησης

Τις ενέργειες της κυβέρνησης και προσωπικά του υπουργού Εμπορικής Ναυτιλίας, Κ. Σφυρίου,που διευκόλυναν για άλλη μια φορά το σπάσιμο του καμποτάζ από το πειρατικό πλοίο "Μάρκο Πόλο",καταγγέλλει με ανακοίνωσή της η Ενωση Ναυτικών "Η ΘΑΣΟΣ".

Στην ανακοίνωσή της η Ενωση Ναυτικών τονίζει ότι η απόφαση του ΣτΕ επιτίθεται στα δικαιώματα των ναυτεργατών, ενώ οι συνέπειές της θα είναι καταστροφικές. "Γι' αυτό λοιπόν θεωρούμε - υπογραμμίζεται τέλος - πως οι αγώνες θα πρέπει να κλιμακωθούν. Καλούμε την Πανελλήνια Ναυτική Ομοσπονδία να πάρει αγωνιστικές πρωτοβουλίες, να συσπειρώσει τους ναυτεργάτες πανελλαδικά για να αποκρουστούν οι επιλογές σε βάρος των Ελλήνων ναυτεργατών".

Στο μεταξύ, μέχρι αργά χτες το βράδυ βρισκόταν σε εξέλιξη ευρεία σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας, μετά από πρόσκληση του υπουργού Κ. Σφυρίου,για τις εξελίξεις που δρομολογούνται μετά και από την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας για το "Μάρκο Πόλο". Στη σύσκεψη είχαν κληθεί να συμμετάσχουν πολιτικά κόμματα, η ΓΣΕΕ, η ΠΝΟ και όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς γύρω από αυτό το θέμα. Τέλος, σήμερα στις 10 το πρωί θα πραγματοποιηθεί σύσκεψη που συγκαλεί η ΠΝΟ για το ίδιο θέμα.

Με τον υπουργό Κοινωνικών Υποθέσεων της Ιρλανδίας, Προϊνσιας Ντε Ρόσα,ο οποίος προεδρεύει και στο Συμβούλιο Υπουργών Εργασίας της Ευρωπαϊκής Ενωσης, συναντήθηκε χτες ο υπουργός Εργασίας, Ε. Γιαννόπουλος.Στη συνάντηση έγινε ανταλλαγή απόψεων για την αντιμετώπιση της ανεργίας στην Ευρωπαϊκή Ενωση και δόθηκε η υπόσχεση του Ελληνα υπουργού προς τον ομόλογό του ότι θα στηρίξει τα σχέδιά του.

Από πρόσφατη κινητοποίηση διαμαρτυρίας κατοίκων του Ρέντη



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ