ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 30 Ιούλη 1996
Σελ. /28
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ
Η κυβέρνηση δεν πληρώνει τις δαπάνες κοινωνικού χαρακτήρα

Εγκύκλιος του υπουργείου Οικονομικών "ξεκαθαρίζει" πως δε θα εκτελεστεί ο προϋπολογισμός για κονδύλια που προορίζονται για επιχορηγήσεις σε ασφαλιστικά ταμεία, νοσηλευτικά και εκπαιδευτικά ιδρύματα, πολιτιστικούς και αθλητικούς φορείς κλπ.

Σε νέες "άγριες" περικοπές δαπανών, κύρια κοινωνικού χαρακτήρα, προχωρά η κυβέρνηση στον υπό εκτέλεση προϋπολογισμό, προλειαίνοντας παράλληλα το έδαφος για τα ακόμα περισσότερο αντιλαϊκά μέτρα, που θα ακολουθήσουν στα πλαίσια του προϋπολογισμού της επόμενης χρονιάς. Τα παραπάνω προκύπτουν από νέα στοιχεία που φέρνει σήμερα στο φως της δημοσιότητας ο "Ρ", καθώς επίσης από την επίκληση του προγράμματος "σύγκλισης", της ανάγκης για "περιστολή των δαπανών του δημοσίου" και τις επαναλαμβανόμενες - υπό μορφή απειλής και προειδοποίησης - δηλώσεις του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης για ανάγκη "τήρησης αυστηρής δημοσιονομικής πειθαρχίας".

Ο "Ρ" αποκαλύπτει σήμερα νέα εγκύκλιο του υπουργείου Οικονομικών, που στάλθηκε με την ένδειξη εξαιρετικά επείγουσα στο τέλος του προηγούμενου μήνα. Με την εγκύκλιο αυτή, περιορίζονται δραστικά τα κονδύλια που θα διατεθούν στο τρίτο τρίμηνο του 1996 από τις συνολικές πιστώσεις που έχουν εγκριθεί στο φετινό προϋπολογισμό και προορίζονται για επιχορηγήσεις σε ασφαλιστικά ταμεία, νοσηλευτικά και εκπαιδευτικά ιδρύματα, πολιτιστικούς και αθλητικούς φορείς κλπ.

Συγκεκριμένα, στην εγκύκλιο του υπουργείου Οικονομικών αναφέρεται ότι το ποσοστό των κονδυλίων, που θα διατεθούν από τον προϋπολογισμό του 1996 για τις παραπάνω κατηγορίες δαπανών, θα ανέλθει το πολύ μέχρι 50% σε όλη τη διάρκεια του εννιάμηνου Γενάρης - Σεπτέμβρης 1996.Το παραπάνω νούμερο είναι αποκαλυπτικό για τις προθέσεις της κυβέρνησης να "σφαγιάσει" ακόμη περισσότερο μέχρι το τέλος του έτους τις δαπάνες αυτές, δεδομένου ότι για να εκτελεστεί κανονικά ο προϋπολογισμός δαπανών χωρίς περικοπές, θα έπρεπε κανονικά να χορηγούνταν μέχρι τις 30 Σεπτέμβρη 1996, το 70% των προβλεπόμενων πιστώσεων για τις παραπάνω κατηγορίες δαπανών.

Η εμφανής πλέον πρόθεση της κυβέρνησης, για ακόμη μεγαλύτερη υποβάθμιση του συστήματος κοινωνικής ασφάλισης και του εκπαιδευτικού συστήματος της χώρας από το 1997 και στα επόμενα χρόνια, φάνηκε άλλωστε, τόσο από την εγκύκλιο κατάρτισης του κρατικού προϋπολογισμού του επόμενου έτους που ανακοινώθηκε τον περασμένο Μάη, όσο και από την εγκύκλιο - οδηγό για την κατάρτιση του προϋπολογισμού 1997 των Νομικών Προσώπων Δημοσίου Δικαίου, που αποκάλυψε πρόσφατα ο "Ρ". Κεντρική κατεύθυνση της τελευταίας εγκυκλίου είναι ότι τόσο οι δαπάνες των ΝΠΔΔ, όσο και τα έσοδα, θα πρέπει να προσαρμοστούν όχι στις πραγματικές τους ανάγκες, αλλά στους όρους που θέτει το αναθεωρημένο πρόγραμμα "σύγκλισης". Με τη συγκεκριμένη εγκύκλιο, για πρώτη φορά, οι διοικήσεις των ΝΠΔΔ καλούνται να καταρτίσουν προϋπολογισμούς, υπολογίζοντας επιχορηγήσεις "σε ποσά κατώτερα των αντίστοιχων κονδυλίων του 1996"!

Αξίζει να υπενθυμίσουμε ότι, σύμφωνα με τον κρατικό προϋπολογισμό του 1996, οι επιχορηγήσεις Νομικών Προσώπων θα παρουσιάσουν ονομαστική αύξηση μόνο κατά 5,7%.Σε αποπληθωρισμένες, δηλαδή, τιμές, θα είναι μειωμένες ως προς το 1995. Είναι σαφές ότι η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ επιδιώκει το συνεχή περιορισμό των επιχορηγήσεων με προοπτική την πλήρη κατάργησή τους, κατεύθυνση στην οποία εντάσσεται, άλλωστε, το νομοσχέδιο για τη λεγόμενη "αξιοποίηση της περιουσίας των ασφαλιστικών Ταμείων και των ΝΠΔΔ", καθώς και το αντίστοιχο υπό κατάρτιση νομοσχέδιο "περιστολή των δαπανών του δημοσίου".

Οι παραπάνω προθέσεις της κυβέρνησης, που οδηγούν σε απόγνωση τους δημόσιους φορείς κοινωνικού χαρακτήρα της χώρας, εκδηλώνονται ήδη και στις δαπάνες του φετινού προϋπολογισμού. Είναι χαρακτηριστικό ότι ανάμεσα στις δαπάνες που περικόπτονται με την εγκύκλιο, για το ποσοστό διάθεσης του τρίτου τριμήνου του 1996, περιλαμβάνονται μεταξύ άλλων και οι εξής: Δαπάνες για υγειονομική περίθαλψη ασφαλισμένων του δημοσίου, για φαρμακευτική και ιατρική περίθαλψη, για μεταφορές μαθητών, δαπάνες μεταφοράς ατόμων με ειδικές ανάγκες, δαπάνες για προμήθεια υγειονομικού και φαρμακευτικού υλικού σε νοσοκομεία, επιχορηγήσεις σε εκπαιδευτικά ιδρύματα και ΑΕΙ κλπ. Οι περικοπές περιλαμβάνουν ακόμη δαπάνες για ύδρευση, φωτισμό και καθαριότητα, επιχορηγήσεις σε Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης, σε γεωργικούς οργανισμούς κλπ.

Στο σημείο αυτό, πρέπει να επισημανθεί ότι η κατάσταση που καταγράφει η παραπάνω εγκύκλιος, ιδιαίτερα σε ευαίσθητους τομείς της ελληνικής κοινωνίας, όπως είναι η υγεία και η εκπαίδευση, είναι μόνο η αρχή! Κι αυτό γιατί η κυβέρνηση έχει, ήδη, κάνει σαφή την πρόθεσή της να επιδοθεί σε ακόμη μεγαλύτερο "σφαγιασμό" των δαπανών κοινωνικού χαρακτήρα και στο επόμενο έτος, υλοποιώντας στο ακέραιο τις εντολές των διεθνών και ευρωπαϊκών ιμπεριαλιστικών οργανισμών (Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, ΟΟΣΑ, Κομισιόν), αλλά και της ντόπιας ολιγαρχίας, όπως αυτή εκφράζεται μέσω της ηγεσίας του ΣΕΒ.Η κυβέρνηση Σημίτη εκδήλωσε την πρόθεσή της αυτή, με την εγκύκλιο για την κατάρτιση του προϋπολογισμού του 1997, που έδωσε στη δημοσιότητα τον περασμένο Μάη ο υπουργός Οικονομικών, Αλ. Παπαδόπουλος.Η συγκεκριμένη εγκύκλιος προαναγγέλλει τη φορολογική επέλαση που πρόκειται να ακολουθήσει και τον επόμενο χρόνο (προβλέπει αύξηση εσόδων κατά 12%), το "σφαγιασμό" των δαπανών του κρατικού προϋπολογισμού (προβλέπεται ότι θα κινηθούν στα επίπεδα του 1996 τα οποία, όμως, είχαν προϋπολογιστεί στα επίπεδα του 1993!!) και το δραστικό περιορισμό του δημόσιου τομέα (προτείνει συρρίκνωση και κλείσιμο εποπτευόμενων οργανισμών).

Βάσω ΜΠΑΡΜΠΑ

ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΗ ΠΑΡΑΓΩΓΗ
Μικρή αύξηση 1,2% στο πρώτο πεντάμηνο

Ελαφρά αύξηση 1,2% σημειώθηκε το πρώτο πεντάμηνο του έτους στο γενικό δείκτη βιομηχανικής παραγωγής, που καταρτίζει η Εθνική Στατιστική Υπηρεσία Ελλάδας (ΕΣΥΕ), σε σύγκριση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο. Να σημειωθεί ότι ο γενικός και οι επιμέρους σχετικοί δείκτες της ΕΣΥΕ, που μετρούνται με τον όγκο της παραγωγής των μεταποιητικών επιχειρήσεων, παραμένουν καθηλωμένοι στα επίπεδα του 1980, αποδεικνύοντας έτσι - και - με τη γλώσσα των ψυχρών αριθμών, ότι στην Ελλάδα ακολουθείται πολιτική αποβιομηχάνισης, με όλες τις δυσμενείς επιπτώσεις που αυτό συνεπάγεται για το κοινωνικό σύνολο και την εθνική οικονομία.

Αναλυτικότερα, σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΣΥΕ, στο πεντάμηνο Γενάρης - Μάης 1996, σε σχέση με το αντίστοιχο περσινό διάστημα:

  • Ο δείκτης παραγωγής ορυχείων παρουσιάζει μείωση κατά 6,4%,
  • Ο δείκτης παραγωγής βιομηχανίας παρουσιάζει αύξηση κατά 1,6% και
  • Ο δείκτης παραγωγής ηλεκτρισμού - φωτισμού παρουσιάζει αύξηση 3,5%.

Εξάλλου, τα στοιχεία της ΕΣΥΕ που αφορούν την εξέλιξη των παραπάνω δεικτών μόνο κατά τον περασμένο Μάη, σε σύγκριση με το Μάη του 1995, δείχνουν τα εξής:

  • Ο γενικός δείκτης παραγωγής ορυχείων, βιομηχανίας και ηλεκτρισμού - αερίου πόλεως παρουσιάζει αύξηση κατά 3,2%.
  • Ο δείκτης παραγωγής ορυχείων παρουσιάζει αύξηση κατά 12,3%. Η πορεία του δείκτη αυτού επηρεάστηκε κυρίως από την αύξηση των δεικτών των παρακάτω επιμέρους κλάδων: μεταλλείων μεταλλευμάτων νικελίου και σιδηρομεταλλευμάτων, πηγών πετρελαίου και εξαγωγής - καθαρισμού φυσικού αερίου και λατομικών και οικοδομικών υλικών.
  • Ο δείκτης παραγωγής βιομηχανίας παρουσιάζει αύξηση κατά 2,3%. Η άνοδος αποδίδεται στην αύξηση των επιμέρους κλάδων καπνού, επίπλων, χημικών προϊόντων, παράγωγων πετρελαίου και άνθρακα, μη μεταλλικών ορυκτών και διαφόρων βιομηχανιών.
  • Ο δείκτης παραγωγής ηλεκτρισμού - αερίου πόλεως παρουσιάζει αύξηση κατά 3%.
ΚΟΖΑΝΗ
Υποπτες κυβερνητικές μεθοδεύσεις

Τα περιβαλλοντικά προβλήματα που προκαλεί η αξιοποίηση του λιγνίτη, επικαλείται η υπουργός Ανάπτυξης. "Ολως τυχαίως" ο όμιλος Κοπελούζου απαιτεί από την κυβέρνηση την ίδρυση μονάδας παραγωγής ηλεκτρικού ρεύματος με φυσικό αέριο αντί για λιγνίτη

Την επέκταση του αγωγού φυσικού αερίου (ΦΑ) και στην περιοχή της Δυτικής Μακεδονίας εξήγγειλε και επίσημα χτες η υπουργός Ανάπτυξης Β. Παπανδρέου στη διάρκεια προεκλογικής επίσκεψης που πραγματοποιεί στην Κοζάνη, όπου και μοίρασε αφειδώς υποσχέσεις. Και ναι μεν η επέκταση του ΦΑ στη Δ. Μακεδονία αποτελεί ένα πάγιο αίτημα των κατοίκων της περιοχής, αυτό όμως που προκαλεί ανησυχία είναι οι βολές - επενδυμένες μάλιστα με "οικολογική" ευαισθησία - της υπουργού κατά του λιγνίτη σαν πρώτη ύλη παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας. "Ολως τυχαίως" η αντικατάσταση του λιγνίτη με ΦΑ αποτελούσε αίτημα του ομίλου Κοπελούζου προς την κυβέρνηση, στα πλαίσια της υλοποίησης των επενδυτικών σχεδίων του, στην Αλβανία και τη Δυτική Ευρώπη.Αξίζει να σημειωθεί ότι στις 16 Ιούνη ο "Ρ" είχε αποκαλύψει μελέτη της "Προμηθέας GAS" και του εκπροσώπου της Δ. Κοπελούζου, σύμφωνα με την οποία, για την επένδυση παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας στη Δ. Μακεδονία με καύση φυσικού αερίου, απαραίτητη προϋπόθεση βιωσιμότητας είναι η ύπαρξη "μεγάλου καταναλωτή" στην περιοχή, ο οποίος δεν είναι άλλος από τη ΔΕΗ. Η τελευταία - σύμφωνα με τη μελέτη - θα αναλάβει ουσιαστικά να χρηματοδοτήσει την επένδυση του Κοπελούζου, καθώς θα υποχρεωθεί να μετατρέψει τους λιγνιτικούς της σταθμούς σε Κοζάνη και Πτολεμαϊδα σε σταθμούς καύσης φυσικού αερίου, καθιστώντας έτσι βιώσιμη την επένδυση.

Μελέτες ωστόσο της ΔΕΗ κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι η επένδυση της μορφής αυτής, της οποίας το κόστος ανέρχεται σε 200 εκατ. δολάρια, δηλαδή περίπου 50 δισ. δρχ., είναι ασύμφορη οικονομικά τόσο για την επιχείρηση, όσο και για την ευρύτερη περιφέρεια της Δ. Μακεδονίας. Σοβαρά ερωτηματικά, τα οποία συνδέονται με το αίτημα του Κοπελούζου για αλλαγή της πρώτης ύλης από λιγνίτη σε ΦΑ, δημιουργούν και οι απλόχερες υποσχέσεις της Β. Παπανδρέου προς τις ευαίσθητες περιοχές της Κοζάνης και Πτολεμαϊδας (όπου βρίσκονται τα κοιτάσματα λιγνίτη), υποσχέσεις οι οποίες φτάνουν μέχρι το σημείο της εξαγοράς.

Η υπουργός Ανάπτυξης, εκτός από υποσχέσεις για νέες προσλήψεις στην περιοχή, έκανε λόγο για καθιέρωση Τοπικού Πόρου που θα αποδίδεται από τη ΔΕΗ στις νομαρχιακές αυτοδιοικήσεις των περιοχών όπου είναι εγκατεστημένες βιομηχανίες παραγωγής ηλεκτρικού ρεύματος με λιγνίτη, που θα ανέρχεται σε 0,4% επί του συνολικού κύκλου εργασιών της ΔΕΗ. Σύμφωνα με τα στοιχεία που επικαλέσθηκε, αυτό ισοδυναμεί με 2 δισ. δρχ. για την Κοζάνη, 430 εκατ. δρχ. για την Πτολεμαϊδα και 580 εκ. δρχ. για τον Ν. Αρκαδίας.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ