ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 7 Αυγούστου 1996
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Τα μπάνια του λαού

Καταλυτικά ήταν τα στοιχεία του Ινστιτούτου Καταναλωτών, που πρόσφατα είδαν το φως της δημοσιότητας και αφορούσαν το πόσοι Ελληνες κάνουν καλοκαιρινές διακοπές. Σύμφωνα με αυτά, το 1/3 των Ελλήνων δε θα κάνει φέτος καθόλου διακοπές. Το 62% από εκείνους που θα πάνε διακοπές θα μείνει λιγότερες μέρες συγκριτικά με το 1995. Επίσης, το 82% των ερωτηθέντων της δεύτερης κατηγορίας (αυτοί που θα πάνε διακοπές), απάντησε ότι είτε θα πάνε στα χωριά τους, είτε θα φιλοξενηθούν από φιλικά και συγγενικά τους πρόσωπα. Ολοι τέλος, οι ερωτηθέντες, πρόβαλαν σαν κύρια αιτία της δυσμενέστερης, σε σχέση με το 1995, εξέλιξης του θέματος των διακοπών, την επιδεινούμενη οικονομική τους κατάσταση.

Δεν χρειάζεται βέβαια η δημοσκόπηση του Ινστιτούτου προκειμένου να διαπιστωθεί ότι το εισόδημα του "έθνους των μισθωτών" τα τελευταία χρόνια έχει υποστεί ανεπανόρθωτα πλήγματα. Αυτό μέσες - άκρες το αποδέχονται πλέον και οι ίδιοι οι θύτες, οι πολιτικοί εκφραστές του προγράμματος "σύγκλισης" και του Μάαστριχτ.

Ομως η τουριστική κρίση, η αδυναμία μεγάλης μερίδας εργαζομένων να ξεφύγει λίγες μέρες από την πεζή και σκληρή καθημερινότητα, να δραπετεύσει λίγες μέρες του χρόνου από τη βαρβαρότητα του σύγχρονου καπιταλισμού, αναδεικνύουν το μέγα πρόβλημα της εποχής μας: Τη χειροτέρευση της κατάστασης της εργατικής τάξης της χώρας μας, αλλά και την οικονομική περιθωριοποίηση σημαντικών τμημάτων των μικρομεσαίων στρωμάτων. Και μιλάμε βέβαια για απόλυτη χειροτέρευση της οικονομικής κατάστασης των εργαζομένων, το πραγματικό εισόδημα των οποίων χρόνο με το χρόνο μειώνεται. Αν τη "χρυσή περίοδο" του ελληνικού καπιταλισμού, η οποία έχει καταγραφεί μεταξύ του 1950 και 1970, το πρόβλημα ήταν ότι το συνολικό τους εισόδημα αυξανόταν με βραδύτερους ρυθμούς από την αντίστοιχη αύξηση των εισοδημάτων της αστικής τάξης, σήμερα, την περίοδο εφαρμογής των μακροχρόνιων προγραμμάτων λιτότητας, οι εργαζόμενοι βρίσκονται αντιμέτωποι με την απόλυτη χειροτέρευση της οικονομικής τους θέσης. Η οποία βέβαια συνδυάστηκε με μια πρωτοφανή συσσώρευση του κεφαλαίου και μια υπερσυσσώρευση των υπερκερδών. Από τη μια κέρδη, πλούτος, δύναμη και από την άλλη κινδυνεύουν άμεσα και οι ελάχιστες, με αίμα και αγώνες, κατακτήσεις των εργαζομένων.

Οι καλοκαιρινές διακοπές των εργαζομένων, κάτι που πριν ορισμένες δεκαετίες ήταν αποκλειστικό προνόμιο της αστικής τάξης, είναι οργανικά δεμένες με τις σύγχρονες ανάγκες τους. Οι τελευταίοι είναι υποχρεωμένοι να ζουν σε πόλεις - γκέτο, κατά βάση στις πιο υποβαθμισμένες συνοικίες, οι οποίες πνίγονται από το νέφος, τις κακές συγκοινωνίες, την έλλειψη χώρων άθλησης και ψυχαγωγίας. Δουλεύουν σε συνθήκες αρκετές φορές απάνθρωπες, ενώ η εντατικοποίηση και το άγχος είναι ο κανόνας. Από την άποψη αυτή, η διακοπή των εργασιών τους για 20 - 25 μέρες, η δραπέτευση σε κάποιο νησί με καθαρά νερά, ήταν μια κατάκτηση, στην οποία συνέβαλε κατά κύριο λόγο το εργατικό - συνδικαλιστικό κίνημα. Μια κατάκτηση όμως, η οποία σήμερα κινδυνεύει. Η "νέα τάξη πραγμάτων" που επιδιώκει να επιβάλλει το πολυεθνικό κεφάλαιο και στη χώρα μας, δε θέτει όρια στην υφαρπαγή των εργατικών κατακτήσεων ενός ολόκληρου αιώνα.

Ολες οι ενδείξεις αναφέρουν, ότι οι εκλογές ίσως είναι πολύ κοντά. Οι εργαζόμενοι ας σταθμίσουν τη θέση τους και ας αποφασίσουν. Μετά από μια δεκαετή περίοδο νεοφιλελεύθερων επιλογών από τις κυβερνήσεις της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, μέχρι και οι διακοπές τους αμφισβητούνται.

ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Ανοιχτό το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών
  • Να μαζέψει το κλίμα εκλογολογίας επιχειρεί η κυβέρνηση, χωρίς όμως κάποια διάψευση για τις πρόωρες εκλογές
  • Βέβαιο είναι ότι ο πρωθυπουργός το σκέφτεται πολύ σοβαρά

Προσπάθειες να "μαζέψει" το κλίμα εκλογολογίας, το οποίο η ίδια καλλιέργησε, καταβάλλει η κυβέρνηση, χωρίς ωστόσο να προβεί σε κάποια κατηγορηματική διάψευση για το ενδεχόμενο των πρόωρων εκλογών το φθινόπωρο.Ο πρωθυπουργός Κ. Σημίτης αν και εμφανίζεται, σύμφωνα με στενούς συνεργάτες του, ενοχλημένος από την εκλογολογία, ωστόσο δε φαίνεται διατεθειμένος να "κλείσει" το θέμα, διατηρώντας για τον εαυτό του το "δικαίωμα" του εκλογικού αιφνιδιασμού.

Το βέβαιο είναι ότι ο πρωθυπουργός συζητά για το ενδεχόμενο των πρόωρων εκλογών με τους υπουργούς και τα ηγετικά στελέχη του κυβερνώντος κόμματος και σταθμίζει όλους τους παράγοντες, προκειμένου εντός του μήνα να λάβει τις οριστικές του αποφάσεις.

Το γεγονός ότι ο Κ. Σημίτης συζητά το ενδεχόμενο των πρόωρων εκλογών επιβεβαίωσε χτες ο γραμματέας της ΚΕ Κ. Σκανδαλίδης,ο οποίος μετά τη συνάντηση που είχεμε τον πρωθυπουργό, δήλωσε ότι είπε τις απόψεις του στον Κ. Σημίτη για όλα και βέβαια για τις πρόωρες εκλογές. Απαντώντας εξάλλου στην ερώτηση πώς σχολιάζει το σενάριο των πρόωρων εκλογών, είπε ότι "αυτό μόνο με τον πρωθυπουργό μπορείτε να το συζητήσετε", αφήνοντας σαφώς να εννοηθεί ότι ο Κ. Σημίτης σκέφτεται πολύ σοβαρά τις πρόωρες εκλογές. Ταυτόχρονα ο Κ. Σκανδαλίδης δήλωσε ότι δεν έχει αλλάξει η απόφαση της ηγεσίας του ΠΑΣΟΚ να εξαντλήσει την τετραετία.

Από την πλευρά του ο υπουργός Εργασίας Ε. Γιαννόπουλος δήλωσε ότι δε συζήτησε με τον πρωθυπουργό το θέμα των εκλογών και επανέλαβε την άποψή του υπέρ της διεξαγωγής των εκλογών τον Οκτώβρη του 1997, όπως αποφάσισε το συνέδριο. "Οσοι εισηγούνται αλλαγές στην απόφαση του συνεδρίου, τότε να πάνε να ρωτήσουν το συνέδριο", είπε.

Κατά των πρόωρων εκλογών φέρεται να είναι και ο υπουργός Εξωτερικών Θ. Πάγκαλος,ο οποίος υποστηρίζει ότι δεν υπάρχουν εθνικοί λόγοι που να δικαιολογούν πρόωρη προσφυγή στις κάλπες και δεν είναι δυνατόν να οδηγηθεί η χώρα στις εκλογές με βάση την οικονομία.

Ο υφυπουργός Οικονομικών Γ. Ανωμερίτης,μιλώντας στον "Φλας", δήλωσε ότι δεν υπάρχει καμία απόφαση του οικονομικού επιτελείου που να πιέζει για εκλογές αλλά πρόσθεσε πως "είτε τώρα είτε του χρόνου, το ΠΑΣΟΚ θα κερδίσει τις εκλογές".

Η βουλευτής και μέλος του προεδρείου της ΚΟ του ΠΑΣΟΚ Μ. Θωμά που συμμετείχε στην προχτεσινή συνάντηση με τον πρωθυπουργό, δήλωσε ότι "δεν υπήρξε κάποια απάντηση από τον Κ. Σημίτη, η οποία θα άφηνε ενδεχομένως ανοιχτό ή θα έκλεινε το θέμα".

Νόμος η θέληση του Καρρά

Εργαλείο εξυπηρέτησης των συμφερόντων του Καρρά έγινε χτες η Βουλή κυρώνοντας την τροποποίηση της από το 1968 ούτως ή άλλως απαράδεκτης σύμβασης σύμφωνα με τις επιθυμίες του ιδιοκτήτη του ξενοδοχειακού συγκροτήματος "Πόρτο - Καρράς". Στην ουσία, με τη σύμβαση νομιμοποιείται η μη εκτέλεση των αρχικών συμβατικών υποχρεώσεων του Καρρά και προσαρμόζεται ο νόμος στις επιθυμίες του. Συγκεκριμένα, ο Καρράς στο όνομα της ανάπτυξης είχε υπογράψει με το ελληνικό κράτος ιδιαίτερα ωφέλιμη για τα συμφέροντά του σύμβαση που ποτέ δεν εκτέλεσε. Είναι χαρακτηριστικό ότι το ξενοδοχειακό συγκρότημα που κατασκεύασε περιλαμβάνει μόνο το 60% των προβλεπομένων κλινών, ενώ μεταξύ άλλων με την τροποποίηση που ψήφισε χτες η Βουλή, του αναγνωρίζεται ότι κατέχει 17.000 στρέμματα χωρίς να λέγεται πουθενά με ποιο τρόπο τα απέκτησε και από πού.

Ο βουλευτής του ΚΚΕ Γερ. Αραβανής, αφού αποκάλυψε τις προθέσεις της κυβέρνησης, σημείωσε ότι με τους διάφορους υποτιθέμενους αναπτυξιακούς και στην πραγματικότητα αποικιοκρατικούς νόμους εξυπηρετούνται τα συμφέροντα του μεγάλου κεφαλαίου εις βάρος της πραγματικής ανάπτυξης της χώρας.

Υπέρ της αναθεώρησης της σύμβασης τάχθηκε η ΝΔ και την καταψήφισε η Πολιτική Ανοιξη.

  • Με τροπολογία που κατατέθηκε χορηγείται εννιάμηνη παράταση της ισχύος των αδειών λειτουργίας τηλεοπτικών σταθμών που ορίστηκε αρχικά ως ετήσια.
  • Επανακατατέθηκε εξάλλου η τροπολογία με την οποία, κατά παράκληση των οριζομένων, οι υπουργοί Εθνικής Οικονομίας και Ανάπτυξης με αποφάσεις τους καθορίζουν τη διαδικασία ανάθεσης σε ενδιάμεσο φορέα, μετά από πρόσκληση ενδιαφερόντων, της εφαρμογής των ενταχθέντων και εγκριθέντων έργων του ιδιωτικού τομέα που χρηματοδοτούνται από την Ευρωπαϊκή Ενωση.
"Ξαφνική" συνάντηση στην Αθήνα

Οι Πρόεδροι της Σερβίας και της Κροατίας συναντώνται σήμερα στη Βουλιαγμένη και συζητούν για την προώθηση των διμερών τους σχέσεων

Η διάθεση των ηγετών της Σερβίας και της Κροατίας να συναντηθούν, προκειμένου να συζητήσουν και να αντιμετωπίσουν τα προβλήματα στις διμερείς τους σχέσεις, προσέφερε στον πρωθυπουργό Κ. Σημίτη την ευκαιρία, να προβληθεί ως "ειρηνοποιός", όπως άλλωστε έπραττε και ο προκάτοχός του Α. Παπανδρέου.

Ετσι λοιπόν, σύμφωνα με ανακοίνωση που εκδόθηκε από το υπουργείο Τύπου "μετά από πρόσκληση του πρωθυπουργού Κ. Σημίτη, οι πρόεδροι της Κροατίας Φράνιο Τούτζμαν και της Σερβίας Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς, πρόκειται να συναντηθούν στην Αθήνα".

Ομως, σύμφωνα με πληροφορίες, η συνάντηση αυτή δεν πραγματοποιείται μετά από διπλωματική πρωτοβουλία της ελληνικής κυβέρνησης. Απλά, οι δύο ηγέτες, διέγνωσαν την αναγκαιότητα μιας συνάντησής τους για την προώθηση των συμφωνηθέντων στο Ντέιτον και ζήτησαν από την Αθήνα να τη φιλοξενήσει.

Η συνάντηση θα ξεκινήσει σήμερα στον Αστέρα της Βουλιαγμένης, περίπου στις 11 και σύμφωνα με πληροφορίες θα περιστραφεί, κυρίως, γύρω από τρία ζητήματα:

Πρώτον, την αντιμετώπιση του προβλήματος των Σέρβων προσφύγων στην Κροατία. Δεύτερον θα συζητηθούν τα προβλήματα διαδοχής της τέως Γιουγκοσλαβίας και τρίτον για την ολοκλήρωση των διαδικασιών της αμοιβαίας αναγνώρισης των δύο κρατών.

Αυτοκτονία στρατιώτη στη Λέρο

Μια ακόμα αυτοκτονία στρατευμένου, αυτή τη φορά σε μονάδα της Λέρου. Σύμφωνα με ανακοίνωση του ΓΕΣ ο στρατιώτης Πεζικού Πανταζόπουλος Παναγιώτης του Δημητρίου, 20 ετών, κάτοικος Καλαμάτας, χτες στις 2.30 μετά τα μεσάνυχτα αυτοτραυματίστηκε θανάσιμα με το ατομικό του όπλο στη διάρκεια υπηρεσίας σκοπού που εκτελούσε. Ο στρατιώτης μεταφέρθηκε στο Νοσοκομείο Λέρου, όπου διαπιστώθηκε ο θάνατός του.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ