ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 8 Αυγούστου 1996
Σελ. /24
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Στις καταγγελίες... έμεινε ο Τζουμάκας

Ωστόσο, το θέμα της απόπειρας δωροδοκίας του έχει προεκτάσεις, που πρέπει να διερευνηθούν σε βάθος

Ευρύτερες πολιτικές διαστάσεις αποκτά το θέμα των καταγγελιών του υπουργού Γεωργίας, Στ. Τζουμάκα, ότι ο ίδιος έπεσε "θύμα" δωροδοκίας και πως υπάρχουν φαινόμενα διαφθοράς στις υπηρεσίες του υπουργείου του.

Ο υπουργός Γεωργίας παρά το θόρυβο που ξεσηκώθηκε τις τελευταίες μέρες, δεν ξεκαθάρισε τη θέση του και δεν έστειλε μέχρι τώρα κανέναν στη Δικαιοσύνη και ειδικά για την περίπτωση της απόπειρας χρηματισμού του από Βοιωτό τυροκόμο, που ζητούσε να "περάσει" ένα επενδυτικό σχέδιο στον αναπτυξιακό νόμο 866/92, πράγμα που τελικά έγινε. Η ΝΔ, από την πλευρά της βρήκε την ευκαιρία και ο πρόεδρός της Μ. Εβερτ, με επιστολή που απέστειλε χτες στον Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Π. Δημόπουλο, ζητά να διερευνηθεί σε βάθος το όλο θέμα, με βάση τα σχετικά δημοσιεύματα του Τύπου.

Γεγονός όμως είναι ότι η στάση του υπουργού Γεωργίας δημιουργεί πολλά ερωτηματικά για το τι επιδιώκει τελικά, αφού δείχνει να αρκείται μόνο σε γενικόλογες καταγγελίες για διαφθορά και απάτες. Στην περίπτωση όμως της απόπειρας δωροδοκίας του, όπου Βοιωτός τυροκόμος ονόματι Καραγιάννης, του προσέφερε μίζα 90 εκατομμυρίων δραχμών, τα ερωτηματικά πολλαπλασιάζονται. Ο υπουργός Γεωργίας, όπως ο ίδιος έχει πει, μπορεί να τον πέταξε έξω από το γραφείο του, όμως μετά το συμβάν αυτό η επιχείρηση του Καραγιάννη ΠΑΡΝΑΣΣΟΣ ΑΕ, πήρε την κατ' αρχήν έγκριση για το επενδυτικό της σχέδιο ύψους 900 εκατ. δραχμών, από την Επιτροπή Εγκρισης επενδυτικών σχεδίων του υπουργείου στις 11/7 και στην οποία προϊσταται ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Γεωργίας, Β. Σιουμάλας. Στις 17/7 επίσης η παραπάνω απόφαση πρωτοκολλήθηκε στις υπηρεσίες της Επιτροπής της ΕΕ. Εδώ, βέβαια, πρέπει να σημειωθεί ότι ο υπουργός Γεωργίας προχώρησε στη συγκεκριμένη καταγγελία πολλές μέρες αργότερα...

Χτες, εξάλλου εκπρόσωπος του υπουργού Γεωργίας δήλωσε πως, ο Στ. Τζουμάκας, μετά την έγκριση του επενδυτικού αυτού σχεδίου από τις υπηρεσίες της Κομισιόν, δε θα βάλει την υπογραφή του, ώστε να καταβληθούν οι ενισχύσεις στην επιχείρηση του Καραγιάννη. Πράγμα, όμως, που είναι πολύ δύσκολο να γίνει, αφού πρέπει να παραθέσει σοβαρούς λόγους προς την Κοινότητα και όχι καταγγελία για... απόπειρα δωροδοκίας.

Ομως το παραπάνω θέμα δημιουργεί και ένα γενικότερο ζήτημα σε σχέση με τις εγκρίσεις επενδυτικών σχεδίων με βάση τον νόμο 866/92, αφού η ζήτηση για ένταξη είναι κατά πολύ μεγαλύτερη από την προσφορά, και οι πόροι δεν αρκούν, ενώ πολλά ακούγονται για τις διαδικασίες έγκρισης των επενδυτικών σχεδίων. Για παράδειγμα στις 11/7 εγκρίθηκαν συνολικά 50 επενδυτικά σχέδια, ανάμεσα σε πολλαπλάσια αιτήματα για ένταξη στον 866/92.

ΗΜΑΘΙΑ - ΠΕΛΛΑ
Κλέβουν τον ιδρώτα των ροδακινοπαραγωγών

Εκβιαστικά οι βιομήχανοι τους αναγκάζουν να παραδίδουν την παραγωγή τους χωρίς τιμολόγια και με τιμή αρκετά χαμηλότερη από την επίσημη τιμή ασφαλείας

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ.-

Σε καταλήστευση των ροδακινοπαραγωγών της Ημαθίας και της Πέλλας προχωρούν οι βιομήχανοι της περιοχής με την ανοχή της κυβέρνησης. Οπως φαίνεται, φέτος όχι μόνο δε θα καταβάλουν την επίσημη τιμή ασφαλείας αλλά θα τους πληρώσουν με 15 δραχμές πιο κάτω. Σύμφωνα με καταγγελίες των ίδιων των ροδακινοπαραγωγών, οι βιομήχανοι τους εκβιάζουν και τους αναγκάζουν να τους παραδίδουν την παραγωγή τους χωρίς τιμολόγια, ώστε να μπορέσουν στο τέλος να καλύψουν τις διαφορές που θα προκύψουν.

Σύμφωνα με αυτές τις καταγγελίες, οι βιομηχανίες επεξεργασίας ροδάκινων που απορροφούν περίπου 250 - 300.000 τόνους συμπύρηνα ροδάκινα, προχώρησαν σε μια άτυπη συμφωνία που όπως φαίνεται θα είναι καταστροφική για τους αγρότες. Αποφάσισαν να πληρώσουν τους παραγωγούς περίπου με 70 δραχμές το κιλό, όταν ήδη η τιμή ασφαλείας έχει οριστεί στις 85,11. Οι παραγωγοί αναγκάζονται να δίνουν τα ροδάκινα χωρίς να γνωρίζουν το τελικό ποσό, αλλά και το πότε θα το εισπράξουν, κάτω από την απειλή των βιομηχάνων ότι δε θα απορροφήσουν την παραγωγή τους.

Ετσι πέρα από την καταστροφή της παραγωγή τους εξαιτίας της παρατεταμένης υγρασίας και της παγωνιάς, καλούνται τώρα να χαρίσουν τον κόπο και το μόχθο τους στους γύπες του κέρδους, που δρουν ασύδοτα και με την ανοχή του υπουργείου Γεωργίας.

Για συμπαιγνία κυβέρνησης - βιομηχάνων έκανε λόγο ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Πέλλας, Χρήστος Χατζηαντωνίου, μιλώντας στο "Ρ", ενώ σημείωσε πως μετά την εφαρμογή της αναθεωρημένης ΚΑΠ και των νέων ρυθμίσεων που επέβαλε η ΕΕ για τα οπωροκηπευτικά, οι ροδακινοπαραγωγοί οδηγούνται στην ολική καταστροφή. Τέλος, καλεί την κυβέρνηση και το υπουργείο Γεωργίας να προστατεύσει τους αγρότες κατοχυρώνοντας τη θεσμική τιμή αγοράς: "Να προχωρήσει σε επισταμένους ελέγχους και να μη δώσει τις επιδοτήσεις στους βιομηχάνους αν δεν πληρώσουν τους παραγωγούς με την τιμή ασφαλείας".

Απλήρωτοι εποχικοί δασοπυροσβέστες

Απλήρωτοι παραμένουν εδώ και δύο μήνες, αφότου προσλήφθηκαν (10 Ιούνη) 320 εποχικοί δασοπυροσβέστες των Δασαρχείων της Εύβοιας, με αποτέλεσμα να αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα διαβίωσης, αφού πολλοί απ' αυτούς είναι οικογενειάρχες με παιδιά.

Ωστόσο, το μαρτύριό τους, όπως φαίνεται, δε θα τελειώσει γρήγορα, αφού τουλάχιστον για μία βδομάδα ακόμη θα περιμένουν μέχρι να πάρουν το μηνιάτικο του Ιούνη. Και τούτο γιατί, όπως δήλωσε στο "Ρ" ο αναπληρωτής δασάρχης Χαλκίδας, Ηλ. Καπράλος,σύμφωνα με όσα γνωρίζει, "είχε προκύψει πρόβλημα ρευστότητας και καθυστέρησης καταβολής του προϋπολογισθέντος ποσού των 83 εκατ. δραχμών για την Εύβοια, αλλά και σε όλη την Ελλάδα, από το υπουργείο Οικονομικών. Τώρα φαίνεται - συνέχισε - εξασφαλίστηκε το ποσό και στάλθηκαν τα εντάλματα πληρωμής στον επίτροπο του Ελεγκτικού Συνεδρίου, οπότε μέχρι την επόμενη βδομάδα, πιστεύω, θα έχουν καταβληθεί".

Πάντως, όπως και να έχουν τα πράγματα, 320 οικογένειες στην Εύβοια, χιλιάδες σε όλη την Ελλάδα, γεύονται τα αποτελέσματα των περικοπών και σε ευπαθείς τομείς, όπως είναι η προστασία των δασών, προκειμένου να πιαστούν οι στόχοι του προγράμματος "σύγκλισης" της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Ενώ, υποτίθεται, ότι αφού η Εύβοια είναι η τρίτη πυροπαθής περιοχή της χώρας, θα τύγχανε ιδιαίτερης προστασίας και χρηματοδότησης, σύμφωνα με τις περσινές δηλώσεις του γενικού γραμματέα Δασών, μετά τη μεγάλη πυρκαγιά της Δίρφυς. Τα αποτελέσματα της πολιτικής της κυβέρνησης ήταν τα 5.000 στρέμματα δασικής και χορτολιβαδικής έκτασης που κάηκαν, πρόσφατα στην Κάρυστο και οι επιπτώσεις που θα ακολουθήσουν.

Γ. Π.

Με την ανοχή της κυβέρνησης οι βιομήχανοι της Πέλλας καταληστεύουν του

Με την ανοχή της κυβέρνησης οι βιομήχανοι της Πέλλας καταληστεύουν τους ροδακινοπαραγωγούς της περιοχής

Ψόφια ψάρια στον Αραξο

Μεγάλων διαστάσεων οικολογική καταστροφή σημειώθηκε πρόσφατα στη θαλάσσια περιοχή του Αραξου στην Πάτρα. Συγκεκριμένα, 250 τόνοι ψαριών (κυρίως κέφαλοι) που ήταν "κλεισμένα" στο διβάρι της εταιρίας "Κ. Καρλς", εκβράστηκαν στην επιφάνεια του νερού. Σύμφωνα με τον επίκουρο καθηγητή Ιχθυολογίας του Πανεπιστημίου Πατρών Παναγιώτη Καβούρη, τα ψάρια ψόφησαν από ασφυξία.

Σύμφωνα με τις πρώτες έρευνες που διεξήχθησαν από την εταιρία (η οποία επινοικιάζει το διβάρι από το ΓΕΝ) σε συνεργασία με επιστήμονες του Πανεπιστημίου Πατρών, η καταστροφή ήταν συνέπεια μετακίνησης γεωλογικών πλακών της περιοχής εξαιτίας των πρόσφατων σεισμών στην περιοχή του Κατάκωλου. Αυτή η μετακίνηση είχε σαν αποτέλεσμα την έκλυση υδροθείου, το οποίο μείωσε την περιεκτικότητα του νερού σε οξυγόνο. Ετσι ψόφησαν τα ψάρια, ενώ μεγάλες ζημιές υπέστησαν και τα οστρακοειδή.

Τέλος, στις γύρω παράκτιες περιοχές υπήρξε μεγάλη δυσοσμία. Σύμφωνα με την εταιρία, η ζημιά υπολογίζεται στα 500 εκατομμύρια δραχμές. Πάντως από την πλευρά της Νομαρχίας Αχαϊας διεξάγεται ξεχωριστή έρευνα για τα αίτια της καταστροφής.

Το τελευταίο κολύμπι

Με τη ζωή τους πλήρωσαν το καλοκαιρινό κολύμπι δύο ακόμα άνθρωποι. Συγκεκριμένα, πνίγηκαν ενώ κολυμπούσαν ο Νικόλαος Αργυρόπουλος, 63 χρόνων, στην περιοχή Ανάβυσσος, και η Ιωάννα Σαρλή, 63 χρόνων, στο Μόλο της Σκύρου.

Στο μεταξύ, αναγνωρίστηκε χτες από συγγενείς του ο άντρας που πνίγηκε στις 4/8 ενώ πραγματοποιούσε υποβρύχιο ψάρεμα στην περιοχή Σουγιάς Σελίνου, στα Χανιά. Πρόκειται για τον Ιωάννη Κουτσουλίνη, 38 χρόνων, κάτοικο Χανίων.

Η δόμηση στο Πήλιο

Νόμιμο έκρινε το Συμβούλιο της Επικρατείας το σχέδιο διατάγματος, που καθορίζει ηπιότερους όρους δόμησης για τους παραδοσιακούς οικισμούς του Πηλίου. Ειδικότερα, το ΣτΕ θεωρεί ότι, σύμφωνα με το άρθρο 24 του Συντάγματος, προστατεύονται τα ευπαθή οικοσυστήματα, μεταξύ των οποίων και τα όρη που έχουν πολιτιστική σημασία, όπως συμβαίνει με το Πήλιο. Επομένως, επιτρέπεται σ' αυτό μόνο λιτή δόμηση. Παράλληλα, το ΣτΕ ζητά να απαγορευτεί με το σχέδιο η κατασκευή κολυμβητικών δεξαμενών, γιατί είναι ασυμβίβαστη με τον παραδοσιακό χαρακτήρα και τη φυσιογνωμία του Πηλίου, και να διαγραφεί διάταξη που αυξάνει το ύψος της οροφής των υπογείων από 1 σε 1,5 μέτρο.

Προσφυγή για την Εγνατία

Να ακυρωθούν ως παράνομες οι αποφάσεις του ΥΠΕΧΩΔΕ, με τις οποίες ανατέθηκε την περασμένη βδομάδα στην ιταλική εταιρία "Todin Construstioni Generali SPA" το έργο κατασκευής του τμήματος Γρεβενών - Κοζάνης της Εγνατίας οδού, ζητά με προσφυγή της στο Συμβούλιο της Επικρατείας η τεχνική εταιρία ΑΛΤΕ - ΑΤΕ. Υποστηρίζει ότι η ιταλική εταιρία έπρεπε να αποκλειστεί από το σχετικό διαγωνισμό, γιατί δεν υπέβαλε εμπρόθεσμα αντίγραφο ποινικού μητρώου, που να αποδείχνει ότι δεν έχει καταδικαστεί τελεσίδικα για την επαγγελματική συμπεριφορά της.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ