ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 8 Αυγούστου 1996
Σελ. /24
ΔΙΕΘΝΗ
ΤΟΥΡΚΙΑ
"Υποκύπτει" ο Ερμπακάν στις πιέσεις;

ΑΓΚΥΡΑ.-

Τασσόμενος χτες υπέρ της άποψης περί "καμίας παραχώρησης στον πόλεμο κατά της τρομοκρατίας", υπονοώντας το ΡΚΚ, ο Τούρκος πρωθυπουργός εμφανίστηκε να "συμμορφώνεται" στις κατευθύνσεις της κυβερνητικής συμμάχου του Τανσού Τσιλέρ, και του Προέδρου της χώρας, Σουλεϊμάν Ντεμιρέλ. Είναι όμως όντως έτσι;

"Δε θα καθίσουμε στο ίδιο τραπέζι με τον τρόμο", είπε πλεοναστικά ο ηγέτης του Κόμματος Ευημερίας, επιχειρώντας να κατασιγάσει τις αντιδράσεις της παραδοσιακά "σκληρής" τουρκικής πολιτικής ηγεσίας στην προσέγγιση του Κουρδικού ζητήματος. Και συνέχισε λέγοντας ότι "είναι αδύνατο για την Τουρκία να εγκαταλείψει την προσέγγισή της για ένα ενιαίο έθνος, μια ενιαία σημαία, ένα ενιαίο κράτος".

Παραμένει αμφίβολο αν η κίνηση αυτή του Τούρκου πρωθυπουργού αντανακλά τις πραγματικές του προθέσεις ή αποτελεί μια προσπάθεια τήρησης της κυβερνητικής συνοχής, δοθείσης της εύθραυστης ισορροπίας στο εσωτερικό του συνασπισμού των κομμάτων Ευημερίας και Ορθού Δρόμου. Πάντως, η πρωτοβουλία ενός συγγραφέα, η οποία φερόταν να έχει την εύνοιά του, φαίνεται να ναυαγεί.

Διπλωματικοί ελιγμοί

Σε πολλαπλά επίπεδα δείχνει να κινείται η τουρκική διπλωματία: προσπαθεί να πείσει τη Γερμανία, η οποία προεδρεύει της Επιτροπής Κυρώσεων του ΟΗΕ την τρέχουσα περίοδο, να επιτρέψει μερική επανάληψη των εμπορικών της σχέσεων με το Ιράκ, παρά την επίσημα διατυπωμένη αντίθεση των ΗΠΑ όσον αφορά το θέμα. Προσπαθεί να πείσει την ισραηλινή ηγεσία να προωθηθούν οι πιστώσεις από το υπουργείο Οικονομικών του Ισραήλ προς την Τουρκία, στο πλαίσιο της διμερούς τους στρατιωτικής συμφωνίας, πιστώσεων που αποσκοπούν στον εκσυγχρονισμό τουρκικών μαχητικών αεροσκαφών, αλλά μπλοκάρονται από ισραηλινές εμπορικές τράπεζες.

Και ακόμη, η Αγκυρα φαίνεται να αναθερμαίνει την προσπάθεια ενίσχυσης της βαλκανικής της παρουσίας, ειδικά στη Βοσνία, της οποίας ο Πρόεδρος, Αλία Ιζετμπέγκοβιτς, επισκέφθηκε χτες την Αγκυρα.

"Ξαναθυμούνται" τα ανθρώπινα δικαιώματα

Την άμεση και ολοκληρωτική κατάργηση του - διαβόητου - άρθρου 8 του τουρκικού αντιτρομοκρατικού νόμου αξίωσαν χτες μη κυβερνητικές οργανώσεις, οι οποίες κατέθεσαν διαμαρτυρίες στην υποεπιτροπή του ΟΗΕ για τα ανθρώπινα δικαιώματα, η οποία συνέρχεται στη Γενεύη.

Οι οργανώσεις, μεταξύ των οποίων η Διεθνής Επιτροπή των Οργανώσεων για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα (FIDH), η Διεθνής Επιτροπή των Νομικών, κ.ά., υποστηρίζουν ότι θα πρέπει να σταλεί ένας ειδικός εκπρόσωπος του ΟΗΕ σε μόνιμη βάση, καθώς οι παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων συνεχίζονται πιο έντονα από ποτέ...

ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΟΣ ΝΟΜΟΣ "ΑΜΑΤΟ"
Αντιδράσεις και "απειθαρχία"

ΠΑΡΙΣΙ. -

Συνεχίστηκαν και χτες οι διεθνείς αντιδράσεις κατά του αμερικανικού νόμου"Αμάτο", που επιβάλλει κυρώσεις σε ξένες εταιρίες που κάνουν επενδύσεις στη Λιβύη και στο Ιράν άνω των 40 εκατ. δολαρίων. Το Παρίσι διαμήνυσε στην Ουάσιγκτον ότι θα πάρει άμεσα αντίποινα σε περίπτωση που θιγούν οι γαλλικές εταιρίες, η Αυστραλία διαβεβαίωνε ότι θα αντισταθεί με κάθε τρόπο στο νέο αμερικανικό υπέρ-νόμο, ενώ την ίδια στιγμή οι άμεσα θιγόμενες χώρες, η Λιβύη και το Ιράν, χαρακτήριζαν το νόμο "Αμάτο" ως ένα ακόμη "πυροτέχνημα" της κυβέρνησης Κλίντον, ενόψει των προεδρικών εκλογών του ερχόμενου Νοέμβρη...

Σε δηλώσεις που έκανε χτες στο Παρίσι ο υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων, Μισέλ Μπαρνιέ, κάλεσε την Ουάσιγκτον να αναθεωρήσει την απόφασή της για μονομερή επιβολή κυρώσεων κατά ξένων εταιριών που συνεργάζονται με το Ιράν και τη Λιβύη, υπογραμμίζοντας ότι οι ΗΠΑ δεν μπορούν να πατάξουν την τρομοκρατία παρά μόνον σε συνεργασία με τους εταίρους τους. Ο Ιβ Ντουντριό, εκπρόσωπος της κυβέρνησης Σιράκ, πρόσθεσε ότι οποιεσδήποτε ενέργειες της Γαλλίας θα είναι σε αρμονία και σε συνεργασία με τις άλλες χώρες - μέλη της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Ανακοίνωσε, μάλιστα, ότι ήδη γίνονται ενέργειες για να προγραμματιστούν συνομιλίες και επαφές στις Βρυξέλλες, ώστε να ληφθούν συγκεκριμένα μέτρα κατά του νόμου "Αμάτο". Οι γαλλικές πετρελαϊκές εταιρίες, "Τοτάλ" και "Ελφ - Ακιταίν", είναι ανάμεσα στις πρώτες που θα εισπράξουν άμεσα τις αρνητικές επιδράσεις του νέου αμερικανικού νόμου, ο οποίος θυμίζει σε πολλά το νόμο "Χελμς - Μπάρτον", που "λειτουργεί" σε βάρος των ξένων επενδύσεων στην Κούβα.

Εξάλλου, χτες, η ομοσπονδιακή κυβέρνηση της Αυστραλίας διαβεβαίωσε ότι θα κάνει ό,τι μπορεί, για να αντιμετωπίσει το νόμο "Αμάτο", χωρίς ωστόσο να κάνει από τώρα γνωστό, εάν πρόκειται να φέρει το ζήτημα στο τραπέζι του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου. Ο υπουργός Εμπορίου, Τιμ Φίσερ, δήλωσε ότι αν και καμία εταιρία της χώρας δε θίγεται άμεσα από τις διατάξεις του νόμου"Αμάτο", υπογράμμισε ότι αυτό που απασχολεί την κυβέρνησή του "δεν είναι μόνον οι άμεσες, αλλά και οι έμμεσες επιδράσεις τέτοιων νόμων που επιβάλλονται μονομερώς σε τρίτες χώρες".

Το Πεκίνο από την πλευρά του συνέστησε στις ΗΠΑ το δρόμο του διαλόγου με τη Λιβύη και το Ιράν, τονίζοντας ότι ο νέος νόμος αντίκειται στους ισχύοντες κανόνες του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου.

Το υπουργείο Εξωτερικών της Λιβύης, σε χτεσινή του ανακοίνωση, αποκηρύσσει το νόμο "Αμάτο" υπογραμμίζοντας ότι έρχεται σε αντίθεση με τους διεθνείς νόμους και τις διεθνείς συμβάσεις εμπορίου. Επισημαίνεται ακόμη ότι η κυβέρνηση της Λιβύης αποκηρύσσει την τρομοκρατία και επανέλαβε ότι η Ουάσιγκτον συνεχίζει να εκτοξεύει κατηγορίες κατά τρίτων χωρών χωρίς αποδείξεις. Χτεσινό τηλεγράφημα του επίσημου πρακτορείου ειδήσεων της Λιβύης"Τζαμαχαρίγια" σχολιάζει ότι ο νόμος "Αμάτο" εντάσσεται στην προεκλογική εκστρατεία του Προέδρου Κλίντον, είναι μία ακόμη "επίδειξη μίσους και εγωισμού" που αντικατοπτρίζει την επιθυμία της Ουάσιγκτον να επιβάλλει την πολιτική και οικονομική ηγεμονία της στον πλανήτη.

Εφημερίδες της Τεχεράνηςκαταδίκασαν το νόμο "Αμάτο", εκτιμώντας ως πολύ θετικές τις έντονες αντιδράσεις ευρωπαϊκών χωρών κατά των ΗΠΑ.

ΡΩΣΙΑ - ΤΣΕΤΣΕΝΙΑ
Αιματηρές συγκρούσεις

ΜΟΣΧΑ. -

Οι Τσετσένοι αντάρτες, συνεχίζοντας για δεύτερη μέρα τις επιθέσεις τους, περικύκλωσαν χτες το ρωσικό στρατό στο κέντρο του Γκρόζνι και η ρωσική κυβέρνηση παραδέχθηκε ότι υπέστη αρκετές απώλειες. Ωστόσο, το πρακτορείο "Ιταρ-Τας" μετέδωσε ότι οι αυτονομιστές αντάρτες σταμάτησαν χτες το απόγευμα τις επιθέσεις εναντίον των ρωσικών στρατευμάτων.

"Μια προσωρινή ανακωχή άρχισε να ισχύει ύστερα από ανταλλαγή πυρών 45 λεπτών στο κέντρο της τσετσενικής πρωτεύουσας, όπου βρίσκονται κυβερνητικά κτίρια", μετέδωσε ο ανταποκριτής του πρακτορείου Σεργκέι Τροφίμοφ. Νωρίτερα, ο ίδιος είχε μεταδώσει πως οι αντάρτες είχαν επιτεθεί σε ρωσικές θέσεις και έβαλαν φωτιά στο κτίριο του τοπικού υπουργείου Εσωτερικών. Ομως, το πρακτορείο "Ιντερφάξ" μετέδωσε ότι το υπουργείο Εσωτερικών "χτύπησε" αδέσποτο βλήμα που προερχόταν από ελικόπτερο των ρωσικών δυνάμεων.

Πάντως, χτες το πρωί οι Τσετσένοι αντάρτες είχαν περικυκλώσει τις ρωσικές δυνάμεις στο κέντρο του Γκρόζνι, στα κυβερνητικά κτίρια, στα πολιτικά και στρατιωτικά αεροδρόμια. Κατέλαβαν μάλιστα το κεντρικό κτίριο τηλεπικοινωνιών στο Γκρόζνι. Την ίδια στιγμή που η πόλη βρισκόταν ουσιαστικά υπό τον έλεγχο των ανταρτών, ρωσικά μαχητικά ελικόπτερα σφυροκόπησαν το κέντρο της πόλης, ενώ πυρά βαρέος πυροβολικού έπληξαν τα προάστια του Γκρόζνι.

Στις μάχες κατά των Τσετσένων αυτονομιστών παίρνουν μέρος στρατεύματα του υπουργείου Εσωτερικών και της φιλορωσικής αστυνομίας της Τσετσενίας και όχι ο τακτικός στρατός "ο οποίος διδάχτηκε από τη θλιβερή εμπειρία του παρελθόντος", δήλωσε ο Ρώσος υφυπουργός Εσωτερικών Πάβελ Γκολούμπετς. Η δήλωση αυτή αναφερόταν στις απώλειες που είχαν υποστεί οι ρωσικές δυνάμεις κατά το παρελθόν, όταν τα τεθωρακισμένα του τακτικού στρατού είχαν γίνει εύκολος στόχος των χειροβομβίδων των ανταρτών στις οδομαχίες στο Γκρόζνι.

Παράλληλα, ο ανώτερος αξιωματούχος της Ρωσίας στην Τσετσενία, Σεργκέι Στεπάσιν, εξέφρασε την εκτίμηση πως "αυτοί που φέρουν την όλη ευθύνη για τους νεκρούς και τους τραυματίες ανάμεσα στον άμαχο πληθυσμό της χώρας, είναι οι ίδιοι οι αρχηγοί των Τσετσένων αυτονομιστών, που παραβιάζουν τις συμφωνίες στο όνομα των φιλοδοξιών τους και διεξάγουν πόλεμο παρά τη θέληση των συμπατριωτών τους".

Πάντως, υπάρχουν αλληλοσυγκρουόμενες δηλώσεις για τον αριθμό των θυμάτων από τις συγκρούσεις των τελευταίων ημερών. Ρώσοι αξιωματούχοι κάνουν λόγο για 29 νεκρούς και περίπου 100 τραυματίες των ρωσικών δυνάμεων, ενώ η φιλορωσική κυβέρνηση της Τσετσενίας ανέφερε ότι 13 αστυνομικοί της σκοτώθηκαν και 45 τραυματίστηκαν. Αξίζει να σημειωθεί ότι η ρωσική τηλεόραση μετέδωσε χτες το βράδυ ότι οι νεκροί φτάνουν τους 100. Οι Ρώσοι αξιωματούχοι υποστήριξαν ότι οι Τσετσένοι αντάρτες υπέστησαν μεγάλες απώλειες αλλά δεν ανέφεραν συγκεκριμένο αριθμό.

ΔΙΚΗΓΟΡΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
Δε δικαιούμαστε να σιωπούμε

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ.-

Το ψήφισμα διαμαρτυρίας που εξέδωσε ο Δικηγορικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης για την παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων των κρατουμένων στις Τουρκικές φυλακές, θα στείλει σε όλους τους Δικηγορικούς Συλλόγους της Ευρώπης, προκειμένου να τους ενημερώσει για την ενέργειά του και με τελικό στόχο να τη μιμηθούν. Παράλληλα αντιπροσωπεία του ΔΣΘ θα πραγματοποιήσει παράσταση διαμαρτυρίας στο τουρκικό Προξενείο και θα επιδώσει το σχετικό ψήφισμα, το οποίο ανάμεσα στα άλλα σημειώνει: "Οταν πιστεύουμε ότι η δημοκρατία δεν έχει μόνο χρηματιστηριακή αξία και δεν εξυπηρετεί μόνο γεωπολιτικές σκοπιμότητες, τότε δε δικαιούμαστε να σιωπούμε για το στραγγαλισμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων των κρατουμένων στις φυλακές της γείτονος και για την παρατεταμένη απάθεια της διεθνούς κοινότητας".

ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Και επίσημη άρνηση Ασαντ

ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑ.-

Και επίσημη επιβεβαίωση της άρνησης, από συριακής πλευράς, όσον αφορά την τελευταία πρόταση του Ισραηλινού πρωθυπουργού, Μπέντζαμιν Νετανιάχου, πραγματοποίησε χτες ο Χάφεζ Αλ Ασαντ από την Αίγυπτο, όπου διαπραγματεύεται με τον ομόλογό του Χόσνι Μουμπάρακ τη συνέχιση της ειρηνευτικής διαδικασίας.

Η συριακή άρνηση πιστοποιεί πιθανότατα την "αγκύλωση" της ειρηνευτικής διαδικασίας, την οποία διαπιστώνουν όλοι οι μεσολαβητές - και των ΗΠΑ συμπεριλαμβανομένων. Πάντως, η αμερικανική διπλωματία φαίνεται πεπεισμένη ότι "υπάρχει η πρόθεση προώθησής της" και θεωρεί, σύμφωνα με χτεσινή ανακοίνωση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, ότι θα απαιτηθούν πολλές προσπάθειες για την προσέγγιση Συρίας και Ισραήλ.

Από την χτεσινή συνάντηση του Χ. Ασαντ με τον Χ. Μουμπάρακ



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ