ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 8 Αυγούστου 1996
Σελ. /24
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
μικραΜΕΓΑΛΑ

ΚΑΥΣΙΜΑ: Αμετάβλητες θα παραμείνουν για την ερχόμενη βδομάδα οι τιμές των καυσίμων, σύμφωνα με ανακοίνωση της ΔΕΠ. Οι ενδεικτικές τιμές λιανικής πώλησης της βενζίνης κατά γεωγραφικό διαμέρισμα της χώρας, σύμφωνα με το υπουργείο Ανάπτυξης, παραμένουν και στα ίδια επίπεδα και έχουν ως εξής (σε δρχ. ανά λίτρο): Λεκανοπέδιο Αττικής και Ν. Θεσσαλονίκης: Σούπερ 210,8 και αμόλυβδη 194,8. Α Ζώνη: Σούπερ 215,8 και αμόλυβδη 199,8. Β Ζώνη: Σούπερ 218,8 αμόλυβδη 202,8. Γ Ζώνη: Σούπερ 220,8 και αμόλυβδη 204,8 για ΦΠΑ 18% ή 210,8 και 195,8 για ΦΠΑ 13% αντίστοιχα.

ΤΡΑΠΕΖΕΣ: Παράταση για τρεις μήνες στις λήξεις όλων των δανείων που χορηγήθηκαν σε μόνιμους κατοίκους της Κόνιτσας από την ημερομηνία του σεισμού (26/7/96) και μετά, έδωσε η Εθνική Τράπεζα σε μια προσπάθεια ανακούφισης των σεισμοπαθών της ακριτικής περιοχής. Για το ίδιο διάστημα αναστέλλονται όλα τα αναγκαστικά μέτρα για την είσπραξη των απαιτήσεων του τοπικού υποκαταστήματος.

ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΑ: Τέθηκαν σε λειτουργία, σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα, δυο νέα εργοστάσια της εταιρίας "CHIPITA" στη Βουλγαρία και την Πορτογαλία. Η εταιρία πραγματοποίησε πωλήσεις ύψους 9,9 δισ. δρχ. το πρώτο εξάμηνο του 1996 έναντι τζίρου 6,6 δισ. δρχ. την αντίστοιχη περσινή περίοδο (αύξηση 50%). Συγχρόνως, τα κέρδη προ φόρων ανήλθαν σε 661 εκατ. δρχ. σε σχέση με 195 εκατ. δρχ. το αντίστοιχο εξάμηνο του 1995 (αύξηση 238%). Με βάση τα αποτελέσματα αυτά, η διοίκηση εκτιμά ότι για το σύνολο του 1996 οι πωλήσεις θα κυμανθούν περίπου στα 21 δισ. δρχ. και τα κέρδη προ φόρων θα διαμορφωθούν στο επίπεδο των 1,1 δισ. δρχ.

ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΙΚΗ ΜΙΣΘΩΣΗ: Στα 3,7 δισ. δρχ. και αυξημένα κατά 3,8% είναι τα καθαρά κέρδη της εταιρίας "ALPHA LEASING" το πρώτο εξάμηνο του 1996 έναντι της αντίστοιχης περιόδου του 1995. Τα έσοδα από εκμίσθωση εξοπλισμού ανήλθαν σε 9,4 δισ. δρχ., ενώ ο εκμισθωμένος εξοπλισμός αυξήθηκε κατά 11,4% σε σχέση με το 1995 και ανήλθε σε 60,4 δισ. δρχ. έναντι 54,2 δισ. δρχ. την αντίστοιχη περίοδο του 1995. Οι αγορές του νέου εξοπλισμού κατά το ίδιο διάστημα αυξήθηκαν κατά 21,4% και ανήλθαν σε 6,5 δισ. δρχ. έναντι 5,4 δισ. δρχ. το 1995.

ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΟΙ ΕΛΕΓΧΟΙ
Υπό την καθοδήγηση Αμερικανών κουμπουροφόρων

Στις 19 Αυγούστου και για δύο χρόνια εγκαθίσταται στο υπουργείο Οικονομικών κλιμάκιο της αμερικανικής φορολογικής υπηρεσίας, ώστε να ...συνδράμει στην πάταξη της φοροδιαφυγής

Υπό την υψηλή εποπτεία κλιμακίου της αμερικανικής φορολογικής υπηρεσίας, τίθεται ο ελεγκτικός φορολογικός μηχανισμός του υπουργείου Οικονομικών.

Οι Αμερικανοί κουμπουροφόροι εγκαθίστανται στη χώρα μας από τις 19 Αυγούστου και για δύο χρόνια, προκειμένου να δώσουν "τα φώτα τους" στις ελληνικές φορολογικές αρχές σε θέματα πάταξης της φοροδιαφυγής..

Αυτό αναφέρεται σε ενημερωτικό σημείωμα που έδωσε χτες στη δημοσιότητα το υπουργείο Οικονομικών, με θέμα το Προεδρικό Διάταγμα για την Οργάνωση των Ελεγκτικών Κέντρων.

Από το υπουργείο Οικονομικών και με αφορμή την προώθηση της νέας μορφής οργάνωσης των φορολογικών ελέγχων, επιχειρείται να δοθεί η εντύπωση ότι η ελλιπής μέχρι τώρα αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής οφειλόταν στην κακή οργάνωση των υπηρεσιών και όχι στην έλλειψη της πολιτικής βούλησης από την πλευρά των κυβερνήσεων του δικομματισμού να αντιμετωπίσουν τη φοροδιαφυγή του μεγάλου κεφαλαίου, την οποία ουσιαστικά συγκαλύπτουν.

Από την άποψη αυτή, χαρακτηριστικές είναι και οι δηλώσεις του υπουργού Οικονομικών. Με αφορμή την έκδοση του Προεδρικού Διατάγματος ο τελευταίος κάνει λόγο για την υλοποίηση ενός θεσμού που αποσκοπεί στη διενέργεια αξιόπιστων φορολογικών ελέγχων, στην πάταξη της φοροδιαφυγής και στη διαφάνεια των σχέσεων φορολογούσας αρχής και επιχειρήσεων.

Σύμφωνα με το Προεδρικό Διάταγμα συγκροτείται Εθνικό Ελεγκτικό Κέντρο, οι αρμοδιότητες του οποίου επεκτείνονται σε όλη τη χώρα. Σε δεύτερο επίπεδο συγκροτούνται Περιφερειακά Ελεγκτικά Κέντρα στις πόλεις Αθήνα, Πειραιά, Θεσσαλονίκη, Πάτρα και Ιωάννινα. Σαν αντικείμενο των ελεγκτικών κέντρων ορίζεται ο τακτικός, καθώς και ο προληπτικός και προσωρινός φορολογικός έλεγχος των επιχειρήσεων, που υπάγονται στις αρμοδιότητές τους.

Οι φορολογικοί έλεγχοι θα γίνονται ως εξής:

  • Οι επιχειρήσεις με ετήσιο κύκλο εργασιών πάνω από 2 δισ. δραχμές, καθώς και οι συνδεόμενες επιχειρήσεις (όμιλοι, μητρικές, θυγατρικές κλπ,) θα ελέγχονται από το Εθνικό Ελεγκτικό Κέντρο.
  • Οι επιχειρήσεις με ετήσιο κύκλο εργασιών από 350 εκατομ. δραχμές μέχρι 2 δισ. δραχμές θα ελέγχονται από τα Περιφερειακά Ελεγκτικά Κέντρα.
  • Οι ΔΟΥ θα πραγματοποιούν φορολογικούς ελέγχους στις επιχειρήσεις με ετήσιο κύκλο εργασιών μέχρι 350 εκατομ. δραχμές.
ΠΟΛΥΕΘΝΙΚΟΙ ΕΚΒΙΑΣΜΟΙ
Υποκύπτει πλήρως η κυβέρνηση, ικανοποιώντας τις απαιτήσεις τους

Σε πλήρη υπόκλιση στις απαιτήσεις και τους εκβιασμούς των πολυεθνικών, οι οποίες με την απειλή αναστολής λειτουργίας προβάλλουν και νέες εξωφρενικές απαιτήσεις, προχωρεί η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ. Με αφορμή το τελεσίγραφο της "Ζήμενς", αυτή τη φορά, η οποία απαιτεί την άνευ όρων παράδοση των κρατικών τηλεπικοινωνιακών προμηθειών, η υπουργός Ανάπτυξης, Β. Παπανδρέου, σε χτεσινή συνέντευξη Τύπου εξέφρασε την "αδυναμία" της κυβέρνησης να παρέμβει στη λειτουργία της "ελεύθερης" αγοράς, υιοθετώντας ουσιαστικά τους εκβιασμούς της πολυεθνικής. Στην ίδια συνέντευξη ο υφυπουργός Ανάπτυξης, Φοίβος Ιωαννίδης, δήλωσε ότι η κυβέρνηση είναι έτοιμη να κινητοποιήσει εάν χρειαστεί τις δυνάμεις καταστολής για να κάμψει τις αντιδράσεις των κατοίκων της περιοχής Ολυμπιάδας, στην υλοποίηση της επένδυσης μονάδας χρυσού απ' την πολυεθνική ΤVΧ, στην οποία πρόσφατα πούλησε τα Μεταλλεία Κασσάνδρας.

Συγκεκριμένα, η υπουργός Ανάπτυξης μία μέρα μετά την εκβιαστική απόφαση της "Ζήμενς" να κλείσει για ένα μήνα το εργοστάσιό της στη Θεσσαλονίκη, με την απειλή μάλιστα να βάλει και οριστικά "λουκέτο", εάν δεν υπογραφεί μέχρι το Σεπτέμβρη προγραμματισμένη συμφωνία με τον ΟΤΕ για την κατασκευή 360.000 παροχών, αλλά και την προηγούμενη απόφαση της "Good Year", για οριστικό κλείσιμο της μονάδας παραγωγής στη Θεσσαλονίκη, εμφανίστηκε να αντιμετωπίζει το πρόβλημα που προκύπτει με εντυπωσιακή ψυχραιμία. Αδιαφορώντας πλήρως για το τεράστιο κοινωνικό πρόβλημα που δημιουργείται, η υπουργός επιδόθηκε σε μια προσπάθεια οικονομικοκοινωνικής ανάλυσης της λειτουργίας της "ελεύθερης αγοράς" και του ανταγωνισμού, στην οποία κατέληξε ότι ο ρόλος της κυβέρνησης δεν είναι να παρεμβαίνει. Η μοναδική παρέμβαση της κυβέρνησης, όπως προέκυψε απ' τις δηλώσεις της υπουργού, θα είναι μία επαφή, διερευνητικού χαρακτήρα των προθέσεων των πολυεθνικών, της ίδιας με τους εκπροσώπους του ΣΕΒ και των πολυεθνικών που δραστηριοποιούνται στη χώρα μας, μετά τις 15 Αυγούστου. Επιχειρώντας να εξωραϊσει το τεράστιο πρόβλημα της ανεργίας, που αποκτά τραγικές διαστάσεις, η υπουργός έκανε λόγο για δημιουργία νέων θέσεων απασχόλησης από νέες επενδύσεις, που στη συνέχεια η ίδια αναίρεσε. Συγκεκριμένα, ανακοινώνοντας τις επιδοτήσεις σε νέα επενδυτικά σχέδια, που υπάγονται στα άρθρα 23α και 23β του αναπτυξιακού νόμου, συνολικού ύψους 83 δισ. δρχ περίπου, τόνισε ότι οι επενδύσεις αυτές δεν εξασφαλίζουν απαραίτητα νέες θέσεις εργασίας, αφού κάτι τέτοιο δεν περιλαμβάνεται στα κριτήρια για την υπαγωγή των επενδυτικών σχεδίων στις ευεργετικές διατάξεις για επιδότηση του σχετικού νόμου. Η υπουργός, υποκύπτοντας στις πιέσεις των βιομηχάνων, επανέλαβε χτες ότι θα προχωρήσει προς υλοποίηση η απόφαση για προγραμματικές συμφωνίες. Τέλος, στην ίδια συνέντευξη η υπουργός υπογράμμισε την απόφαση της κυβέρνησης για αποκρατικοποίηση όλων των εταιριών που υπάγονται στον Οργανισμό Ανασυγκρότησης Επιχειρήσεων (ΟΑΕ) και τη σταδιακή κατάργηση του Οργανισμού, καθώς και όλων των επιχειρήσεων που υπάγονται στις τράπεζες.

ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΒΡΥΞΕΛΛΩΝ
Στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο η Ελλάδα για φραγμούς στην κίνηση κεφαλαίων

Την παραπομπή της Ελλάδας στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο αποφάσισε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή της ΕΕ, εξαιτίας κάποιων - τελευταίων ουσιαστικά - περιορισμών στη διεθνή κίνηση των κεφαλαίων, που υφίστανται στη χώρα μας και αντίκεινται στο Κοινοτικό Δίκαιο. Στη σχετική ανακοίνωση αναφέρεται ότι η Ελλάδα εξακολουθεί να θέτει περιορισμούς στις πληρωμές προς το εξωτερικό που υπερβαίνουν το ποσό των 20.000 ECU (περίπου 6 εκατ. δρχ.), ενώ παράλληλα για τους κατοίκους της Ελλάδας εξακολουθεί να ισχύει η υποχρέωση της δραχμοποίησης των εσόδων τους από επενδύσεις εκτός της Ελλάδας στο βαθμό που δεν προβαίνουν σε νέες επενδύσεις.

Οι εξηγήσεις των ελληνικών αρχών (είχε στο παρελθόν προηγηθεί προειδοποίηση από την ΕΕ), που επικαλέστηκαν λόγους πάταξης της φοροδιαφυγής και του οργανωμένου εγκλήματος, δε φαίνεται να έπεισαν τους κοινοτικούς ιθύνοντες, που αποφάσισαν να στείλουν αιτιολογημένη γνώμη προς την Αθήνα. Σύμφωνα με τα κοινοτικά δεδομένα η Ελλάδα θα πρέπει εντός σαράντα ημερών από την αποστολή της αιτιολογημένης γνώμης είτε να προχωρήσει στις αναγκαίες νομοθετικές ρυθμίσεις, είτε να παράσχει απαντήσεις, που θα γίνουν αποδεκτές από τις αρμόδιες υπηρεσίες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Νομοσχέδιο με "εκπλήξεις" προωθεί το υπουργείο Οικονομικών

Οι ρυθμίσεις θεμάτων που αφορούν στο λαθρεμπόριο τσιγάρων, πετρελαιοειδών, και οι εικονικές αποσύρσεις αυτοκινήτων που έγιναν το 1993, περιέχονται, μεταξύ άλλων, στο νομοσχέδιο για την αναδιοργάνωση των τελωνείων που προωθεί το υπουργείο Οικονομικών.

Στο αποτελούμενο από 15 άρθρα πολυσέλιδο αυτό νομοσχέδιο, θα υπάρξουν και φορολογικές ρυθμίσεις (φορολογικές απαλλαγές για τα μικρά νησιά του Αιγαίου), ενώ δεν αποκλείεται να περιλαμβάνεται και η νέα αύξηση των τελών κυκλοφορίας των αυτοκινήτων.

Η πολιτική ηγεσία,πάντως, του υπουργείου Οικονομικών, κρατά γενικώς επιφυλακτική στάση, ειδικά στις φορολογικές ρυθμίσεις του νομοσχεδίου, γεγονός που δημιουργεί βάσιμες υποψίες για "εκπλήξεις" εν μέσω του θέρους.Σύμφωνα με πληροφορίες, στο νομοσχέδιο θα υπάρξει ρύθμιση για τις εικονικές αποσύρσεις αυτοκινήτων το 1993, πολλές από τις οποίες έχουν ήδη παραπεμφθεί στη Δικαιοσύνη. Σύμφωνα με τους παράγοντες του υπουργείου Οικονομικών οι ευθύνες για τις αποσύρσεις - "μαϊμού" βαρύνουν τόσο εταιρίες εμπορίας αυτοκινήτων, όσο και τους ιδιώτες αγοραστές των αυτοκινήτων. Ολοι αυτοί θα κληθούν να καταβάλουν τη διαφορά μεταξύ της τιμής αγοράς και των διαφυγόντων φόρων και δασμών, που υπήρξε από τη μη κανονική ένταξη στο ευνοϊκό καθεστώς της απόσυρσης.

Μέτρα αναμένεται να υπάρξουν επίσης και για την αντιμετώπιση της διαφυγής φόρων που παρατηρείται σε αγορές αυτοκινήτων από το εξωτερικό, με μειωμένα τιμολόγια (δεν τιμολογούνται τα αξεσουάρ του αυτοκινήτου).



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ