ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 9 Αυγούστου 1996
Σελ. /24
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Η ταμπακέρα

Να μιλήσουμε για την "ταμπακέρα", μας κάλεσε χτες η "Αυγή". Να μιλήσουμε, λοιπόν, ξανά για την πραγματική "ταμπακέρα", επιμένοντας από την πλευρά μας, πως είναι πρόκληση πρώτου μεγέθους να καλούνται από τις στήλες και της "Αυγής", πλέον, οι "αγανακτισμένοι πολίτες" να κατέβουν στο λιμάνι και "να πλακωθούν στο ξύλο" με τους "τσαμπουκάδες" ναυτεργάτες, που υπερασπίζουν τη δουλιά τους. Να μιλήσουμε για την "ταμπακέρα", θυμίζοντας πως το κάποτε "ΚΚΕ εσ." χρησιμοποιούσε τον όρο "επαναστατική γυμναστική" για να συστήσει στους εργάτες ότι είναι προτιμότερο να υποταχθούν παρά να αντιστέκονται. Σήμερα ορισμένοι πάνε ακόμα παραπέρα και φτάνουν στο σημείο να απειλούν τους εργάτες πως, αν συνεχίσουν την "επαναστατική γυμναστική", θα βρεθούν και δαρμένοι! Ομολογούμε πως μία τέτοια εξέλιξη των ιδεών του φορέα της "προόδου" δεν την είχαμε προβλέψει.

***

Σε ό,τι αφορά τα επιμέρους ερωτήματα, που θέτει σχετικά με την "ταμπακέρα", ορισμένα σχόλια: Εμφανίζεται η "Αυγή" να υιοθετεί πλήρως τη θέση της άρχουσας τάξης, ότι επενδύσεις σημαίνουν αναγκαστικά και βελτίωση της θέσης των εργαζομένων. Δε μας δείχνουν ορισμένες τέτοιες επενδύσεις; Υιοθετεί, επίσης, την άποψη ότι το αίτημα "ίση αμοιβή για ίση δουλιά" είναι "εθνικιστικού τύπου διολίσθηση"! Οπότε προκύπτει το ερώτημα: το "άνιση αμοιβή για ίση δουλιά", που προωθούν οι εφοπλιστές και υπερασπίζεται σαν δικαίωμά τους η "Αυγή", αν δεν είναι ρατσισμός, τι είναι; Τι σόι διεθνισμός είναι να υπερασπίζεις το δικαίωμα του εφοπλιστή να τσακίζει τους εργάτες διαφόρων εθνοτήτων;

***

Ισχυρίζεται η "Αυγή" ότι αντιδρούν στις κινητοποιήσεις των ναυτεργατών οι εργαζόμενοι των τουριστικών επαγγελμάτων. Αν εννοεί τον μεγαλοξενοδόχο Διβάνη, έχει δίκιο. Αν εννοεί πραγματικούς εργαζόμενους, ας διαβάσει ξανά την ομόφωνη απόφαση της ομοσπονδίας τους: "στηρίζει τον αγώνα των ναυτεργατών για εφαρμογή του νόμου με το σύνθημα, όπως εκφράζεται, "ελληνικά πλοία στις ελληνικές θάλασσες με Ελληνες ναυτεργάτες"".

***

Ισχυρίζεται, επίσης, ότι οι εφοπλιστές τρίβουν τα χέρια τους με τις κινητοποιήσεις. Δυστυχώς για την "Αυγή", ο Αγούδημος είναι αυτός που δήλωσε ότι περιμένει πώς και πώς να επιτραπεί η ελεύθερη πρόσβαση του "Μάρκο Πόλο" στα ελληνικά λιμάνια, για να μπορέσει κι αυτός να βάλει στα πλοία του αλλοδαπές "να κάνουν βίζιτες με 20 δολάρια"! Ανάλογα προετοιμάζεται και ο Ποταμιάνος. Πράγματι, κάποιοι νιώθουν ικανοποίηση όταν και η "Αυγή" τους στρώνει το χαλί.

***

Και για να τελειώνουμε: Ναι, οι κομμουνιστές έμπαιναν και θα συνεχίσουν να μπαίνουν μπροστά στον αγώνα για να μην περάσουν γαλέρες τύπου "Μάρκο Πόλο". Οποια σημαία κι αν έχουν στην πρύμνη τους...

Θανάσης ΛΕΚΑΤΗΣ

Αστυνομική τρομοκρατία στην Κέρκυρα

Τις τρομοκρατικές ενέργειες αστυνομικών σε βάρος απλών πολιτών, στο πλαίσιο των ερευνών για τη σύλληψη ενός δραπέτη, καταγγέλλει η ΝΕ Κέρκυρας του ΚΚΕ

Βάρβαρες τρομοκρατικές επιθέσεις αστυνομικών των ΜΕΑ εναντίον Κερκυραίων πολιτών, καταγγέλλει σε ανακοίνωσή του το Γραφείο Τύπου της Νομαρχιακής Επιτροπής Κέρκυρας του ΚΚΕ. Οι κάτοικοι της Κέρκυρας τις τελευταίες ημέρες έχουν αναστατωθεί λόγω της προσπάθειας της Αστυνομίας να συλλάβει έναν δραπέτη που πριν λίγο καιρό το έσκασε από τη φυλακή. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα να υπάρχει συντονισμένη προσπάθεια εκφοβισμού και τρομοκράτησης των απλών πολιτών - μέχρι και νεαρών κοριτσιών - αλλά και τον προχτεσινό τραυματισμό τουΜιχάλη Ρεπούλιου, εργαζόμενου οδηγού που χωρίς να προβάλει αντίσταση αστυνομικοί του άνοιξαν το κεφάλι με τη χειρολαβή πιστολιού και του έριξαν σφαίρες στα πόδια.

Στην ανακοίνωσή της η ΝΕ αναφέρει ότι χρησιμοποιούνται σαν δύναμη κρούσης ειδικές μονάδες της αστυνομίας που έχουν διαπαιδαγωγηθεί με βάση τις αρχές"κάθε πολίτης είναι ύποπτος" και "ο λαός είναι εχθρός της αστυνομίας".

"Αυτές είναι βαθιά αντιδραστικές μετεμφυλιακές ιδέες που συνεχίζουν να καλλιεργούνται στην αστυνομία από τους πολιτικούς καθοδηγητές της του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ", υπογραμμίζει η ΝΕ Κέρκυρας και προσθέτει: "Η σύγχρονη και αποτελεσματική αστυνομία που ευαγγελίζεται η ηγεσία του ΠΑΣΟΚ, στην πραγματικότητα είναι προσπάθεια δημιουργίας ενός άβουλου, φανατισμένου και καλά εξοπλισμένου μηχανισμού που θα χρησιμοποιείται για τρομοκράτηση και το φακέλωμα των πολιτών και την καταστολή των λαϊκών κινητοποιήσεων. Ετσι υλοποιούν τη γνωστή αντιδραστική συμφωνία "Σένγκεν" που υπέβαλε η Ευρωπαϊκή Ενωση, για να προστατεύσει τα συμφέροντα των πολυεθνικών από τους "εχθρούς λαούς". Ετσι έχουν αρχίσει τις πρόβες με θύματα αθώους και ανυπεράσπιστους πολίτες".

Αναφερόμενη στις πολιτικές ευθύνες για τις παράνομες και επικίνδυνες για τη ζωή και ασφάλεια των πολιτών ενέργειες μεμονωμένων αστυνομικών, η ΝΕ Κέρκυρας επισημαίνει ότι ανήκει εξ ολοκλήρου στην κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ. "Αυτή τους καθοδηγεί και συγκαλύπτει τις παρανομίες τους. Η βαθιά αντιδραστική - αντιλαϊκή πολιτική της την οδηγεί να παραβιάζει βασικές ατομικές ελευθερίες των Ελλήνων πολιτών", αναφέρει χαρακτηριστικά.

Τέλος, καλεί τον κερκυραϊκό λαό να καταδικάσει την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ που στην πράξη πάει να μας γυρίσει στο καθεστώς της Αστυνομοκρατίας του 1960. Επίσης, καλεί τους αστυνομικούς να καταδικάσουν και να απομονώσουν τις βάρβαρες και αντιδημοκρατικές συμπεριφορές ορισμένων "συναδέλφων" που πέρα από τα άλλα τους εκθέτουν και τους απομονώνουν από τον εργαζόμενο λαό.

Στηρίζουν το μεγάλο κεφάλαιο

Η ΝΕ Ιωαννίνων του ΚΚΕ καταγγέλλει τις Νομαρχιακές Επιτροπές ΠΑΣΟΚ, ΝΔ, Πολιτικής Ανοιξης και ΣΥΝ, που συναντήθηκαν με σκοπό "να συντονίσουν τη δράση τους για τα μεγάλα έργα στο νομό"

Προσπάθεια συναίνεσης περισσότερων κομμάτων με τα αντιλαϊκά σχέδια της ΕΕ, αποπροσανατολισμού του λαού και εγκλωβισμού των εργαζομένων σε μια πολιτική στήριξης του κεφαλαίου, καταγγέλλει η ΝΕ Ιωαννίνων του ΚΚΕ, με αφορμή πρόσφατη συνάντηση των Νομαρχιακών Επιτροπών των άλλων κομμάτων, με θέμα τα μεγάλα έργα του νομού.

Πρόσφατα οι Νομαρχιακές Επιτροπές ΠΑΣΟΚ, ΝΔ, Πολιτικής Ανοιξηςκαι ΣΥΝ συναντήθηκαν, με σκοπό, όπως δήλωσαν, να συντονίσουν τη δράση τους για τα μεγάλα έργα στο νομό. "Η συνάντηση αυτή, που πραγματοποιήθηκε με πρωτοβουλία του ΣΥΝ, υπηρετεί τα σχέδια της συναίνεσης περισσότερων κομμάτων με βάση την πολιτική της ΕΕ. Συγχρόνως επιδιώκεται ο αποπροσανατολισμός του λαού με τη δήθεν διαφωνία και αντίσταση των ΝΕ προς τις ηγεσίες των κομμάτων τους και ο εγκλωβισμός των εργαζομένων στην ίδια αντιλαϊκή πολιτική του κεφαλαίου. Μια πολιτική που πιστά εφαρμόζουν οι ελληνικές κυβερνήσεις και στηρίζουν τα κόμματα, εκτός του ΚΚΕ", υπογραμμίζει η ΝΕ του ΚΚΕ. Επισημαίνει ότι η ίδια δε συμμετείχε στη συνάντηση, θεωρώντας ότι με τη συμμετοχή της θα συνέβαλλε στη συγκάλυψη των ευθυνών των άλλων κομμάτων. Τονίζει ότι επανειλημμένα έχει ταχτεί υπέρ της παραγωγικής ανάπτυξης της περιοχής και ότι τα λεγόμενα μεγάλα έργα μπορεί να είναι χρήσιμα όταν υπηρετούν και τα συμφέροντα των εργαζομένων, των αγροτών και των εμποροβιοτεχνών της περιοχής, όταν συμβάλλουν στην παραγωγική ανάπτυξη του τόπου και σέβονται το περιβάλλον και τις ιστορικές παραδόσεις.

"Είναι αναγκαία - αναφέρει - η επαρκής χρηματοδότησή τους, η διαφάνεια στις διαδικασίες ανάθεσης και κατασκευής, η εξασφάλιση χαμηλού λειτουργικού κόστους και η ένταξή τους σε ένα γενικότερο σχεδιασμό ανάπτυξης. Σήμερα, η όποια προώθηση αυτών των έργων, γίνεται με κριτήριο τα κέρδη του κεφαλαίου και των κατασκευαστικών εταιριών".

Για την παραγωγική ανάπτυξη της περιοχής σε όφελος του λαού, υπογραμμίζει την ανάγκη μιας άλλης πολιτικής, με σαφή αντιμονοπωλιακά και αντιιμπεριαλιστικά χαρακτηριστικά. "Δυο δρόμοι ανοίγονται μπροστά μας, τονίζει. Ο ένας είναι αυτός που η χώρα ακολουθεί μέχρι σήμερα. Ο δρόμος του κεφαλαίου. Ο άλλος είναι ο δρόμος της αντιιμπεριαλιστικής - αντιμονοπωλιακής πάλης, με προοπτική το σοσιαλισμό. Συναντήσεις σαν αυτή των Νομαρχιακών Επιτροπών των άλλων κομμάτων υπηρετούν τον πρώτο δρόμο. Εκεί υποτάσσεται και η πολιτική του ΣΥΝ". Και καταλήγει: "Το ΚΚΕ καλεί τους εργαζόμενους να ακολουθήσουν τον άλλο δρόμο. Να ενταχθούν στο αντιιμπεριαλιστικό αντιμονοπωλιακό δημοκρατικό μέτωπο πάλης".

ΚΟΝΙΤΣΑ
Βασιλεύει ο τρόμος

Αλυτο ακόμα το πρόβλημα της προσωρινής στέγασης

Σοβαρό πρόβλημα στέγασης εξακολουθούν να αντιμετωπίζουν οι περίπου 2,5 χιλιάδες σεισμόπληκτοι της Κόνιτσας. Ο αριθμός των λυομένων που φτάνουν στην πόλη συνεχίζει να μην επαρκεί για να καλύψει τις ανάγκες και οργανωμένοι καταυλισμοί δεν πρόκειται να δημιουργηθούν αν δεν περάσει τουλάχιστον μια βδομάδα. Επιπλέον, το κεντρικό δίκτυο ύδρευσης είναι κατεστραμμένο, ενώ βράχια "απειλούν" να καταπλακώσουν οικισμό της περιοχής. Την ίδια ώρα η κυβέρνηση θριαμβολογεί για τα 30 λυόμενα που "έσπευσε" να στείλει από τις 26 του Ιούλη.

Υστερα και από το δεύτερο σεισμό (6 Αυγούστου), από τις 960 κατοικίες της Κόνιτσας, 208 είναι ακατάλληλες για κατοίκηση και 278 προσωρινά ακατάλληλες. Οι έλεγχοι συνεχίζονται, για να διαπιστωθεί πόσα σπίτια είναι κατεδαφιστέα. Ο αριθμός τους αναμένεται να ξεπεράσει τα 40, καθώς τόσα είχαν κριθεί κατεδαφιστέα ύστερα από το πρώτο σεισμό (26 Ιούλη). Οπως είπε στο "Ρ" ο δήμαρχος Κόνιτσας, Μάκης Χατζηευφραιμίδης,οι σεισμολόγοι που βρίσκονται στην πόλη δεν έχουν κάνει σαφές τι συμβαίνει στην περιοχή, με αποτέλεσμα να κυριαρχεί ο φόβος στους κατοίκους για νέο σεισμό. Ανησυχία που προκαλεί αύξηση στη ζήτηση σκηνών και λυομένων, αφού όλοι αποφεύγουν να μένουν στα σπίτια τους.

Μέχρι χτες είχαν διανεμηθεί στους αστέγους 635 σκηνές, ενώ η διοίκηση του δήμου είχε στη διάθεσή της άλλες 230. Πρόβλημα εξακολουθεί να υπάρχει στην προμήθεια λυομένων. Σύμφωνα με τη δημοτική αρχή, φτάνουν μόλις 4 κάθε μέρα, ενώ για να καλυφθούν οι ανάγκες χρειάζεται να φτάνουν 8, καθώς ο χειμώνας στην περιοχή "μπαίνει" νωρίς και είναι ιδιαίτερα βαρύς.

Η παροχή νερού στην πόλη γίνεται αυτή τη στιγμή από μια πηγή και μια γεώτρηση, καθώς ο κεντρικός αγωγός που παρέχει νερό από τη χαράδρα του Αώου έχει υποστεί ζημιές από κατολισθήσεις βράχων. Τα αρμόδια συνεργεία δεν έχουν επιδιορθώσει ακόμα τις βλάβες, καθώς υπάρχει φόβος νέας κατολίσθησης.Στο μεταξύ, εκκενώθηκε οικισμός της Κόνιτσας, στην περιοχή Κυπαρίσσια, καθώς βρίσκεται κοντά στο βουνό και βράχια που έχουν αποκολληθεί κινδυνεύουν να πέσουν στα σπίτια του οικισμού.

Σχολιάζοντας ο δήμαρχος τις εξαγγελίες του υφυπουργού ΠΕΧΩΔΕ, Μ. Λουκάκη,για έγκριση πιστώσεων 150 εκατομμυρίων δραχμών για την αντιμετώπιση των αναγκών από τον πρώτο σεισμό, είπε ότι αυτά τα λεφτά αφορούν μόνο στα τρέχοντα έξοδα (κατεδαφίσεις και έργα υποδομής). Ο ίδιος πρόσθεσε ότι οι ανάγκες έχουν οξυνθεί, ύστερα και από το δεύτερο σεισμό και θεωρεί αυτονόητο ότι θα χρειαστούν και άλλα χρήματα. Η διοίκηση του δήμου ετοιμάζεται να καταθέσει στην κυβέρνηση πρόταση μέτρων για τη στήριξη της περιοχής. Τονίζει όμως ότι θα χρειαστούν, οπωσδήποτε, αναπτυξιακά μέτρα.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ