ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 9 Αυγούστου 1996
Σελ. /24
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΟΙ ΕΧΘΡΟΙ ΚΑΙ Η ΤΟΥΡΚΙΑ

Πριν από μερικούς μήνες ο Θ. Πάγκαλος καλούσε την Τουρκία να του δώσει έναν κατάλογο με τις διεκδικήσεις της στο Αιγαίο, για να μάθει - όπως έλεγε - τι ακριβώς ζητάει η Αγκυρα... Αυτό το είδος διπλωματίας, που δεν αποτελεί παρά φαιδρή εκδήλωση μιας εξωτερικής πολιτικής, η οποία αναλίσκεται ανάμεσα στα "ευχαριστούμε τις ΗΠΑ" και τις "βήμα προς βήμα" υπερατλαντικές υποκύψεις, είναι αναπόφευκτο να αποφέρει... "κέρδη". Το τελευταίο "κέρδος" της κυβέρνησης είναι ότι έχει πλέον τον κατάλογο, τον οποίο ζητούσε, με τις - ως τώρα - τουρκικές διεκδικήσεις, όπως προχτές δημοσιεύτηκε από τη γνωστή για τις σχέσεις της με τους Τούρκους στρατοκράτες, "Τζουμχουριέτ". Πρόκειται για "έπαθλο", που θα πρέπει να το μοιραστεί με όλα τα υπόλοιπα κόμματα της υποταγής απέναντι στους ιμπεριαλιστές.

Πρέπει να το μοιραστεί με τη ΝΔ, που κατηγορεί τους κυβερνητικούς χειρισμούς, αλλά υπερθεματίζει όσον αφορά τη "στρατηγική" της εθελοδουλίας απέναντι στην Ουάσιγκτον και τους "συμμάχους". Την Πολιτική Ανοιξη, που ο κάλπικος αντιεξαρτησιακός λόγος της πνίγεται στα νερά του ποταμού που έδωσε το όνομά του στη Συνθήκη του Μάαστριχτ και η οποία φέρει φαρδιά - πλατιά την υπογραφή του Αντ. Σαμαρά. Τον ΣΥΝ, που όταν δε ζητάει συγκρότηση συμβουλίου εξωτερικής πολιτικής, χειροκροτάει κάθε υπόκλιση της κυβέρνησης σε ΗΠΑ και ΕΕ (άρση "βέτο" τελωνειακής σύνδεσης ΕΕ - Τουρκίας, άρση "βέτο" για τη χρηματοδότηση της Τουρκίας από τις Βρυξέλλες κλπ.), αφού έτσι διευκολύνεται ο δρόμος "εξευρωπαϊσμού" της Τουρκίας...

Ολοι οι παραπάνω έχουν το δικό τους μερίδιο ευθύνης στην ολέθρια τακτική που ακολουθείται, με αποτέλεσμα να αφοπλίζεται η χώρα και ν' αφήνεται έρμαιο στα χέρια και τις επιδιώξεις των εχθρών της. Και το πρώτο για το οποίο ευθύνονται είναι το να μην κατονομάζουν ενώπιον του ελληνικού λαού και ευθαρσώς ποιοι είναι οι πραγματικοί εχθροί αυτού του τόπου. Κάθε φορά που η Αγκυρα προσθέτει έναν καινούριο κρίκο στην αλυσίδα της έντασης στο Αιγαίο, οι κυβερνώντες και οι συγκυβερνώντες τους κάνουν ό,τι μπορούν, για να σπάσουν το "σαμάρι", αλλά αγωνιούν να μείνει ανέπαφος ο "γάιδαρος". Ακόμα και τώρα, μετά την τουρκική απαίτηση για αλλαγή του καθεστώτος κυριαρχίας σε 100 νησιά και νησίδες στο Αιγαίο, ο ιθύνοντας νους των ελληνοτουρκικών κρίσεων, ο υποβολέας των απειλών κατά της Ελλάδας, οι πραγματικοί υποκινητές της όξυνσης, ουσιαστικά προστατεύονται και καλύπτονται από τους κυβερνώντες! Ολοι επιδιώκουν να πείσουν ότι ο ρόλος της Τουρκίας οφείλεται σε ένα είδος προκλητικότητας, που έχει - και σ' ένα βαθμό όντως έχει - αποκλειστικά αυτόνομο χαρακτήρα... Ομως πέραν τούτου ουδέν.

***

Καμιά αναφορά στις σχέσεις αίματος μεταξύ ΗΠΑ και τουρκικού στρατιωτικού κατεστημένου, από το οποίο εκπονήθηκε η έκθεση για ένα Αιγαίο στα μέτρα των"συμμάχων". Ούτε μια κουβέντα καταδίκης ενάντια στις ΗΠΑ και το ρόλο τους ως ενορχηστρωτή της ανακάλυψης "μη διασαφηνισμένων" πλευρών στο "στάτους κβο" του Αιγαίου. Ούτε μια νύξη ενάντια στην πολιτική της ενθάρρυνσης του τουρκικού επεκτατισμού από τους "φίλους", δώθε και πέραν του Ατλαντικού. Ούτε μια διαμαρτυρία για την υπόθαλψη της επιθετικής τακτικής του στρατιωτικού κατεστημένου και της τουρκικής ολιγαρχίας από τον αμερικανικό ιμπεριαλισμό. Η στάση τους, όταν δε διαλέγουν την απόλυτη σιωπή για τη συμπεριφορά του ΝΑΤΟ και της ΕΕ, όσον αφορά τις ελληνοτουρκικές σχέσεις, ξεκινά από τα παρακάλια προς τους "συμμάχους" να συμμαζέψουν, δήθεν, την Τουρκία και καταλήγει στις δημόσιες υποκλίσεις προς τους αρχιτέκτονες της ανατροπής του χάρτη στο Αιγαίο.

Αυτή η πολιτική συμπεριφορά του αστικού πολιτικού κόσμου της χώρας, αυτή η εξωτερική πολιτική, είναι διπλά επικίνδυνη. Και αυτό διότι, πρώτον, οι λαοί πρέπει να ξέρουν ποιοι είναι οι εχθροί και ποιοι είναι οι φίλοι τους. Κάθε υπεκφυγή, κάθε απόκρυψη της αλήθειας σε αυτό το θέμα ουσιαστικά αφοπλίζει το λαό απέναντι στους πραγματικούς κινδύνους της εθνικής ανεξαρτησίας και κυριαρχίας. Και οι κυβερνώντες αφοπλίζουν τους Ελληνες, παραδίδουν αμαχητί τη χώρα, όταν δε δηλώνουν ότι φίλος του ελληνικού λαού είναι ο τουρκικός λαός και εχθρός του ο αμερικανικός ιμπεριαλισμός και τα ενεργούμενά του της Αγκυρας. Φίλοι του ελληνικού λαού είναι οι αγωνιστές στις φυλακές - κολαστήρια της Τουρκίας, για τους οποίους η κυβέρνηση δεν ανέλαβε καμία πρωτοβουλία, με το πρόσχημα μην κατηγορηθεί για πρόκληση όξυνσης στις σχέσεις της με την Αγκυρα! Εχθροί του είναι όσοι στο Αμερικανικό Πεντάγωνο και στο στρατιωτικοπολιτικό κατεστημένο της Αγκυρας προσθέτουν κάθε τρεις και λίγο νέους γύρους αναταραχής στο Αιγαίο, με στόχο να επιβάλουν τη "νέα τάξη" της αμερικανικής κυριαρχίας στο θαλάσσιο χώρο που ενώνει την Ελλάδα με την Τουρκία.

***

Δεύτερον, αυτή η πολιτική, που κινείται στις ράγες της διπλωματικής ζητιανιάς και της υποταγής, αφήνει ορθάνοιχτα τα παράθυρα για εκδήλωση πολύ δυσάρεστων εξελίξεων. Η μη ανάδειξη των πραγματικών αιτίων και η μη σθεναρή αντίσταση στους πραγματικούς υπαίτιους της ελληνοτουρκικής ανατροφοδοτούμενης κρίσης, σε συνδυασμό με την τακτική αποδοχής εκ μέρους της ελληνικής κυβέρνησης του καθεστώτος της "ελεγχόμενης έντασης" στο Αιγαίο, δημιουργεί πρόσφορο έδαφος, για να χαθεί κάποια στιγμή ο "έλεγχος" με ανυπολόγιστες συνέπειες. Και σε αυτό το σημείο οι κυβερνώντες είναι κάτι παραπάνω από επικίνδυνοι, αφού το να "καταπίνεις τη γλώσσα" σε θέματα ασφάλειας του τόπου μπορεί να προκαλέσει τόσο κακό όσο και οι "ψευτοτσαμπουκάδες" τύπου Ιμιας ή τα κηρύγματα περί "δυναμικής αντεπίθεσης", όπως διατείνονται ορισμένοι εκπρόσωποι της δικής "μας" ολιγαρχίας, ρίχνοντας νερό στο μύλο του ελληνοτουρκικού ανταγωνισμού και στις "επιδιαιτητικές" αποβάσεις της Ουάσιγκτον στην περιοχή.

Νίκος ΜΠΟΓΙΟΠΟΥΛΟΣ

σποτ

Οι κυβερνώντες αφοπλίζουν τους Ελληνες, παραδίδουν αμαχητί τη χώρα, όταν δε δηλώνουν ότι φίλος του ελληνικού λαού είναι ο τουρκικός λαός και εχθρός του, ο πραγματικός εχθρός του,ο αμερικανικός ιμπεριαλισμός και τα της Αγκυρας ενεργούμενά του

ΤΟΥ ΔΗΜΗΤΡΗ ΔΡΑΚΟΠΟΥΛΟΥ, ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΗΣ ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗΣ ΕΝΩΣΗΣ ΛΙΘΟΓΡΑΦΩΝ
Στο δρόμο του αγώνα

- Πριν λίγες μέρες ο Κ. Δραγούνης, ιδιοκτήτης της ομώνυμης εκτυπωτικής επιχείρησης ανακοίνωσε ομαδικές απολύσεις 24 εργαζομένων, κατηγορώντας τους μάλιστα για σύσταση συμμορίας. Τι κρύβεται πίσω απ' αυτή την ενέργεια του εργοδότη;

- Υπάρχει μια συνεχής επίθεση του εργοδότη στα δικαιώματα και τις κατακτήσεις των εργαζομένων, η οποία εκδηλώθηκε πριν 14 μήνες, με την αίτηση που έκανε - βάσει του ν. 1387/83 - για ομαδικές απολύσεις 72 εργαζομένων. Η αίτηση έγινε αποδεκτή μεν από τον νομάρχη Αν. Αττικής, ωστόσο οι εργαζόμενοι με τον αγώνα τους πέτυχαν να τις ακυρώσουν. Από κει και πέρα ξεκίνησε έναν πόλεμο εναντίον των εργατών, με απειλές, τρομοκρατία, απολύσεις συνδικαλιστών, οι οποίες συνάντησαν την ενωμένη και αποφασιστική αντίσταση των εργατών και του σωματείου. Φτάσαμε, λοιπόν, να μην πληρώνει (εδώ και 4 μήνες) τους μισθούς και να προχωρήσει στις 24 απολύσεις με σαθρές και απαράδεκτες κατηγορίες. Στόχος του, είναι μέσα απ' όλα αυτά, να τσακίσει κάθε αντίσταση, κάθε συνδικαλιστική δράση, ώστε πιο εύκολα να προχωρήσει τα αντεργατικά του σχέδια, για - όπως έχει ομολογήσει - καθιέρωση ελαστικών μορφών εργασίας, μείωση προσωπικού και εντατικοποίηση, κατάργηση επιδομάτων και άλλων κατακτήσεων. Να πούμε ότι δε δίστασε να παραβιάσει επανειλημμένα κάθε εργατική νομοθεσία.

- Ποια στάση κράτησαν οι αρμόδιοι φορείς της πολιτείας απέναντι στο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι 107 εργαζόμενοι;

- Εδώ βλέπουμε καθαρά πώς και για ποιους λειτουργούν οι νόμοι. Ακόμα και αυτοί οι αστικοί νόμοι, που είναι το ελάχιστο προστατευτικό μέσο των εργαζομένων απέναντι στην επίθεση που δέχονται, βλέπουμε να παραβιάζονται κατάφωρα, χωρίς καμιά ουσιαστική παρέμβαση από την Επιθεώρηση Εργασίας, το υπουργείο και τις δικαστικές αρχές. Κάναμε μήνυση στον εργοδότη για τη μη καταβολή των δεδουλευμένων και ο εισαγγελέας αρνήθηκε να κινήσει την αυτόφωρο διαδικασία γιατί - λέει - "είναι ατελέσφορη". Ενώ, λοιπόν, είναι "ατελέσφορο" για μας, αντίθετα, είναι πρόθυμοι να συνδράμουν τον εργοδότη. Στέλνουν ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις για να περιφρουρήσουν τα συμφέροντά του. Αστυνομικές δυνάμεις που έφτασαν μάλιστα να παίζουν το ρόλο του προσωπάρχη και να προπηλακίζουν εργαζόμενους. Η στάση ανοχής της κυβέρνησης έρχεται να τροφοδοτήσει την ασυδοσία του Κ. Δραγούνη και κάθε εργοδότη. Η απάντηση του υφυπουργού Εργασίας προς τους εργαζόμενους, ότι δεν μπορεί να κάνει τίποτα, είναι χαρακτηριστική των ποιων τα συμφέροντα έχει επιλέξει η κυβέρνηση να εξυπηρετήσει. Δείχνει ταυτόχρονα και πώς θα πρέπει οι εργαζόμενοι να αντιμετωπίσουν αυτήν την κατάσταση.

- Πώς θα προχωρήσετε από δω και πέρα;

- Οι εργαζόμενοι όλο αυτό το διάστημα, ενωμένοι, αντιμετώπισαν αποφασιστικά και ακύρωσαν στην πράξη τις αντεργατικές μεθοδεύσεις του εργοδότη. Η εμπειρία αυτή υποδεικνύει και το δρόμο που πρέπει να ακολουθήσουμε. Πιστεύουμε ότι οι ενέργειες του Κ. Δραγούνη δεν είναι ξεκομμένες απ' τη συνολικότερη αντεργατική επίθεση που δέχονται οι εργαζόμενοι απ' την Ευρωπαϊκή Ενωση, το κεφάλαιο και την κυβέρνηση. Απέναντι σε αυτή τη συνολική επίθεση, χρειάζεται να αντιπαραθέσουμε το δικό μας συντονισμένο αγώνα. Στη συγκεκριμένη περίπτωση οι εργοδότες έδειξαν αλληλεγγύη μεταξύ τους, βοηθώντας τον Κ. Δραγούνη με την εκτύπωση των περιοδικών του. Και απ' αυτό το γεγονός προκύπτει σαν αναγκαιότητα να εκφραστεί έμπρακτα η αλληλεγγύη των εργαζομένων τόσο όλου του κλάδου, όσο και γενικότερα στο δίκαιο αγώνα που διεξάγουν σήμερα οι εργαζόμενοι στον Δραγούνη.

Ντ. Ν.

ΑΝΤΕΡΓΑΤΙΚΟ οικοδόμημα χαρακτηρίζει τις προτάσεις του ΟΟΣΑ για την ελληνική οικονομία, η Ομοσπονδία Συλλόγων Νοσηλευτικών Ιδρυμάτων Ελλάδας (ΟΣΝΙΕ), η οποία σε ανακοίνωσή της, καταγγέλλει και τη στάση του υπουργού Οικονομικών, που τις έκρινε θετικές (σελίδα 9).

ΣΤΗΝ ΚΟΝΙΤΣΑ,καθώς η κρατική βοήθεια περιορίζεται σε δηλώσεις αυτοϊκανοποίησης της κυβέρνησης, οι 2.500 άστεγοι του σεισμού μαθαίνουν να ζουν με τον τρόμο όχι μόνο για το σεισμό, αλλά και για το σκληρό χειμώνα που εκεί αρχίζει το φθινόπωρο (σελίδα 11).

ΠΟΛΗ των προβλημάτων, χωρίς αποχετευτικό, με παμπάλαιο δίκτυο ύδρευσης, χωρίς ρυθμιστικό σχέδιο κ.ά. είναι η Επανωμή (σελίδες 12 - 13).

ΣΤΟ ΠΕΡΙΣΤΕΡΙ,επιχειρούν τη μεταστέγαση Ειδικού Δημοτικού Σχολείου όπου φοιτούν πολλά παιδιά με κινητικά προβλήματα, στον 1ο όροφο άλλου σχολείου (σελίδα 14).

ΣΤΗ ΛΗΜΝΟ,τη Ζάκυνθο, την Ημαθία και την Κρήτη συνεχίζονται τις επόμενες μέρες οι εκδηλώσεις του 22ου Φεστιβάλ ΚΝΕ - "Οδηγητή" (σελίδα 15).

ΣΤΟΝ ΕΒΡΟ πάνω από 10.000 ζώα θανατώθηκαν λόγω του αφθώδους πυρετού, αλλά οι αποζημιώσεις των κτηνοτρόφων φαίνεται ότι θα αργήσουν πολύ (σελίδα 15).

ΠΑΡΑΤΑΣΗ στα δραματικά αδιέξοδα που αντιμετωπίζουν φέτος οι καρπουζοπαραγωγοί της Λάρισας έδωσε χτες ο υπουργός Γεωργίας (σελίδα 15).



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ