ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 9 Αυγούστου 1996
Σελ. /24
ΔΙΕΘΝΗ
ΡΩΣΙΑ
Οι "μεταρρυθμίσεις" μεταμορφώνουν σε σκλάβους της Δύσης

Ολομέλια της Ενωσης Κομμουνιστικών Κομμάτων - ΚΚΣΕ

ΜΟΣΧΑ (ανταπόκριση Ν. ΓΚΑΡΙΦΟΥΛΙΝΑ). -

Στην Ολομέλια της Ενωσης Κομμουνιστικών Κομμάτων - ΚΚΣΕ, που συγκλήθηκε στις 3 - 4 Αυγούστου στο Λενίνσκι Γκόρκι, κοντά στη Μόσχα, συζητήθηκαν τα συγκεκριμένα καθήκοντα του κομμουνιστικού κινήματος που μπαίνουν αυτό το διάστημα. Η στρατηγική και η τακτική του Κομμουνιστικού Κόμματος μετά τις προεδρικές εκλογές και τα αποτελέσματα που επέφεραν, ήταν τα κύρια θέματα που ανέφερε ο Ολέγκ Σένιν, πρόεδρος της Ενωσης στην εισήγησή του. Η εισήγηση βασίστηκε στην ανάληση της πολιτικής κατάστασης στις Δημοκρατίες της πρώην Σοβιετικής Ενωσης. Η ζωή έχει δείξει τον ρεαλιστικό χαρακτήρα των εκτιμήσεων και προοπτικών για την εξέλιξη της κατάστασης, που είχε αναδείξει το 15ο Συνέδριο της Ενωσης Κομμουνιστικών Κομμάτων - ΚΚΣΕ πέρυσι. Η συνέχιση των μεταρρυθμίσεων από τα κυβερνώντα κυκλώματα θα οδηγήσουν στην τελική απώλεια της εθνικής ανεξαρτησίας των χωρών και των λαών, μεταμορφώνοντάς τους σε σκλάβους της Δύσης, η οποία προωθεί την πολιτική του επερχόμενου ιμπεριαλισμού.

Τα καθεστώτα βασίζουν την εσωτερική και εξωτερική τους πολιτική στον αντικομμουνισμό και στα ψέματα για τη σοβιετική εξουσία και το ΚΚΣΕ, προσπαθώντας μ' αυτό τον τρόπο να αποφύγουν τις πιθανότητες πολιτικής μεταβολής. Απαιτώντας από το λαό να μην ασχολείται με την πραγματικότητα του σήμερα και του μέλλοντος, η εξουσία συνεχίζει τον πόλεμο στην Τσετσενία, τυφλώνοντάς τους με τον εθνικισμό στις Βαλτικές χώρες, την Ουκρανία, τη Λευκορωσία, το Καζαχστάν. Διαιωνίζει τις ήδη υπάρχουσες συγκρούσεις στη Γεωργία, την Αρμενία, το Αζερμπαϊτζάν, τη Μολδαβία και το Τατζικιστάν. Το σύνθημα "η Μητέρα Πατρίδα βρίσκεται σε Κίνδυνο" είναι ακόμα επίκαιρο σε όλες τις χώρες της πρώην ΕΣΣΔ.

Οι εκλογές των νομοθετικών οργάνων και του Προέδρου στην Ουκρανία, στην Κιργιζία, στη Γεωργία και τη Ρωσία βοήθησαν στην αύξηση των δυνάμεων του κομμουνιστικού κινήματος και της λαϊκο - πατριωτικής αντιπολίτευσης. Στην Ολομέλια αναφέρθηκε ότι ο λαϊκο - πατριωτικός συνασπισμός στη Ρωσία πραγματοποίησε μια αξιοσημείωτη επιτυχία και κατάφερε να γίνει μια ηγετική αντιπολιτευτική δύναμη στον αγώνα ενάντια στο καθεστώς και στην επαναφορά της εξουσίας των εργαζομένων. Τα αποτελέσματα θα ήταν καλύτερα αν η διάσπαση των Ρώσων κομμουνιστών είχε ξεπεραστεί.

Στην απόφασή της, η Ενωση Κομμουνιστικών Κομμάτων - ΚΚΣΕ ανέλαβε την ευθύνη να δουλέψει προς την κατεύθυνση της ενότητας των κομμουνιστών σε ενωμένα κόμματα στις Δημοκρατίες. Επίσης έκανε έκκληση στην ηγεσία των Κομμουνιστικών Κομμάτων της Λευκορωσίας και της Αρμενίας να συζητήσουν το ενδεχόμενο της ένταξής τους στην Ενωση Κομμουνιστικών Κομμάτων - ΚΚΣΕ.

Η Ολομέλια υιοθέτησε τη διακήρυξη "Προς τους κομμουνιστές της Ρωσικής Ομοσπονδίας", όπου προτείνει την έναρξη της διαδικασίας της δημιουργίας του ενωμένου κομμουνιστικού κόμματος της Ρωσίας αμέσως. Με αυτό το σκοπό, όλοι οι Ρώσοι κομμουνιστές θα πρέπει να συζητήσουν αυτό το πρόβλημα, να λάβουν τις αποφάσεις τους και να συγκροτήσουν ενωμένο συνέδριο.

"Αυτή είναι η βούληση και η απαίτηση των Σοβιετικών κομμουνιστών! ".

Η Ολομέλια υποστήριξε την πρωτοβουλία του ΚΚΡΟ για τη δημιουργία του ρωσικού κινήματος "Λαϊκο - Πατριωτική Ενωση" που βάση του θα έχει τον προεκλογικό συνασπισμό, και συνέστησε σε όλα τα ρώσικα κομμουνιστικά κόμματα να ενταχθούν σε αυτό.

Η Ολομέλια διατύπωσε διακήρυξη για την υπεράσπιση του πρώτου γραμματέα του Κομμουνιστικού Κόμματος της Λετονίας, Αλφρεντς Ρούμπικς, ο οποίος βρίσκεται στη φυλακή για πέντε χρόνια. Απέστειλε επίσης χαιρετισμούς στον Φιντέλ Κάστρο για την επέτειο των 70 χρόνων του.

ΙΣΠΑΝΙΑ
Δεκάδες νεκροί από τις πλημμύρες

ΜΠΙΕΣΚΑΣ.-

Τουλάχιστον 62 άτομα, από τους οποίους 6 παιδιά, έχασαν τη ζωή τους και άλλοι 180 τραυματίστηκαν από τις πλημμύρες που έπληξαν από το βράδυ της Τετάρτης μέχρι χτες το πρωί το κάμπινγκ "Λας Νιέβες" στα ισπανικά Πυρηναία. Ομως ο αριθμός των νεκρών αναμένεται να αυξηθεί καθώς υπάρχουν πολλοί αγνοούμενοι, σύμφωνα με τις αρχές.

Περίπου 800 άτομα έμεναν ή επισκέπτονταν την αγροτική αυτή περιοχή όταν άρχισαν οι πλημμύρες. Οπως είπαν αυτόπτες μάρτυρες, ένα τείχος νερού, λάσπης και πετρών σάρωσε το Μπιέσκας, παρασύροντας σκηνές από το γειτονικό κάμπινγκ, δεκάδες αυτοκίνητα και τροχόσπιτα.

Οι αρχές απομάκρυναν εκατοντάδες ανθρώπους από την περιοχή και τους παρέσχαν καταφύγιο, τροφή και κατάλυμα στο αθλητικό γήπεδο του Βιέσκας, σε ξενοδοχεία και αστυνομικά τμήματα.

Ο Ισπανός πρωθυπουργός, Χοσέ Μαρία Αθνάρ, διέκοψε τις διακοπές του χτες ώστε να επισκεφθεί την πόλη Χάκα, όπου μεταφέρθηκαν οι τραυματίες.

"Ολοι θα θέλαμε να εκφράσουμε τη βαθιά συμπάθειά μας προς τις οικογένειες των θυμάτων και να δώσουμε κουράγιο στους τραυματίες", δήλωσε ο Αθνάρ.

Ο εκπρόσωπος της τοπικής κυβέρνησης του Αραγκόν, Χοσέ Μανουέλ Γκίου, ανέφερε ότι όλο το κάμπινγκ κυριολεκτικά εξαφανίστηκε, ενώ πρόσθεσε ότι ένα πτώμα βρέθηκε 15 χιλιόμετρα μακριά από την περιοχή.

"Ο ποταμός Γκαγέγκο σκόρπισε τη φρίκη και το θάνατο", είπε ένα μέλος των σωστικών συνεργείων.

"Ημουν στην τουαλέτα όταν συνέβη. Ηταν σαν μια τεράστια έκρηξη που την ακολούθησε ένας υπόκωφος, παρατεταμένος θόρυβος. Το νερό άρχισε να ανεβαίνει πολύ γρήγορα γύρω μου. Αρχισα να τρέχω προς όλες τις κατευθύνσεις για να βρω το γιο και την κόρη μου. Ομως, μια από τις φίλες μας εξαφανίστηκε", εξήγησε ένας διασωθείς που κατάγεται από την Ανδαλουσία.

Αλλοι κατασκηνωτές χαρακτήρισαν "δαντικές" τις σκηνές που είδαν. Ανθρωποι είχαν πιαστεί από τα δέντρα στη μέση των χειμάρρων, ενώ άλλοι μίλησαν για πτώματα που παρασύρονταν από τα νερά.

Η τραγωδία αυτή είναι η χειρότερη που έχει σημειωθεί στην Ισπανία από τον Αύγουστο του 1983, όταν πλημμύρες στη Χώρα των Βάσκων προκάλεσαν το θάνατο 50 ανθρώπων και σοβαρές ζημιές. Σημειώνεται ότι και το 1978, 200 άτομα έχασαν τη ζωή τους στη βορειοανατολική περιοχή του Ταραγκόνα, όταν φορτηγό που μετέφερε εύφλεκτα υλικά εξερράγη και έφυγε από την πορεία του πέφτοντας σε κοντινό κάμπινγκ.

Ισπανοί στρατιώτες ψάχνουν για επιζώντες στα ερείπια της κατασκήνωσης

Ισπανοί στρατιώτες ψάχνουν για επιζώντες στα ερείπια της κατασκήνωσης "Λας Νιέβες"

Τυφώνες σαρώνουν την Ασία

ΤΑΪΠΕΪ - ΠΕΚΙΝΟ - ΜΑΝΙΛΑ.-

Μια βδομάδα μετά το πέρασμα του τυφώνα "Χερμπ" από την Ταϊβάν, οι πληγές που άφησε ανοιχτές πίσω της η μανία της φύσης ακόμη προσμετρούνται: ο απολογισμός μέχρι στιγμής μιλά για 45 νεκρούς, και ζημιές εκατοντάδων εκατομμυρίων δολαρίων. Ακόμη 24 άνθρωποι αγνοούνται, και οι αρχές εκφράζουν φόβους για τη ζωή τους.

Ο τυφώνας αμέσως μετά έπληξε τη νότια επαρχία Φουτζιάν της Κίνας, όπου δεκάδες κάτοικοι - ο ακριβής αριθμός τους δεν έχει αποσαφηνιστεί - έχασαν τη ζωή τους.

Την Ταϊβάν πριν λίγες μέρες είχε πλήξει ο τυφώνας "Γκλόρια", από τον οποίο τρεις άνθρωποι είχαν χάσει τη ζωή τους, ενώ από τον ίδιο τυφώνα σκοτώθηκαν 39 άνθρωποι στις Φιλιππίνες.

Και στο Μπαγκλαντές, όμως, ένας τυφώνας προκάλεσε σοβαρότατες ζημιές κυρίως στις παράκτιες πόλεις, ενώ 21 ψαράδες θεωρούνται αγνοούμενοι. Είναι η δεύτερη φορά που οι ψαράδες στο Μπαγκλαντές θρηνούν θύματα από φυσική καταστροφή. Τον περασμένο μήνα, 126 από αυτούς πνίγηκαν, σε μια τρομακτική θαλασσοταραχή.

ΑΛΓΕΡΙΑ
Μέρες τρόμου

ΑΛΓΕΡΙ.-

Χάος στο κέντρο της πρωτεύουσας - σειρήνες ασθενοφόρων να ουρλιάζουν, άνθρωποι αιμόφυρτοι στο δρόμο, ο ήχος των γυαλιών που σπάνε: ακόμη μια βομβιστική επίθεση στην Αλγερία, από εκείνες που "περνούν στα ψιλά" των δυτικών εφημερίδων, ή χρησιμοποιούνται ως πειστήρια του "ισλαμικού μπαμπούλα". Αυτή η τελευταία επίθεση κόστισε τον τραυματισμό σε επτά πολίτες, που βρίσκονταν σε ένα καφενείο της λεωφόρου Τελεμλί, χτες το μεσημέρι.

Καμία οργάνωση δεν ανέλαβε την ευθύνη της επίθεσης, αλλά οι αρχές ασφαλείας πιστεύουν ότι πρόκειται για ενέργεια των ισλαμιστικών ομάδων, οι οποίες από το 1992 επιχειρούν να "αποσταθεροποιήσουν" τη χώρα. Συνήθως, όμως, παραλείπουν να αναφέρουν το γιατί: τη χρονιά εκείνη ο στρατός ακύρωσε το αποτέλεσμα των εκλογών, στις οποίες κυριάρχησαν τα κόμματα των ισλαμιστών...

ΑΡΓΕΝΤΙΝΗ
24ωρη απεργία ενάντια στη λιτότητα

ΜΠΟΥΕΝΟΣ ΑΪΡΕΣ.-

Οχι στα νέα μέτρα λιτότητας της κυβέρνησης του Κάρλος Μένεμ, στις περικοπές των κοινωνικών δαπανών και στην αυξανόμενη ανεργία που ξεπερνά πλέον το 17,2% είπε χτες η συντριπτική πλειοψηφία των Αργεντινών εργαζομένων συμμετέχοντας στη γενική 24ωρη απεργία που κήρυξε η Γενική Συνομοσπονδία Εργατών της χώρας.

Εξαιτίας της κινητοποίησης, κλειστά ήταν σχεδόν όλα τα εργοστάσια των μεγάλων αστικών κέντρων καθώς και πολλές μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Τα μέσα μαζικής μεταφοράς λειτούργησαν με προσωπικό ασφαλείας και τα νοσοκομεία των μεγάλων πόλεων της Αργεντινής δέχτηκαν μόνον τα επείγοντα περιστατικά. Σύμφωνα με στοιχεία που έδωσαν χτες συνδικαλιστικά στελέχη της ΓΣΕΑ, στη χτεσινή 24ωρη απεργία, που είναι η τέταρτη κατά σειρά που έχει κηρύξει η Συνομοσπονδία μέσα στα τελευταία επτά χρόνια (!), συμμετείχαν πάνω από 33.000.000 εργαζόμενοι.

ΒΟΣΝΙΑ
Η βία παραμένει στην ημερήσια διάταξη

ΣΑΡΑΓΕΒΟ.-

Δύο ξεχωριστά επεισόδια βίας με θύματα έναν Σέρβο αστυνομικό και έναν μουσουλμάνο τάραξαν χτες το Σαράγεβο, παραμονές των επισκέψεων που προγραμματίζουν για την ερχόμενη βδομάδα στελέχη του ΝΑΤΟ και ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Ουόρεν Κρίστοφερ, με σκοπό την προετοιμασία των επικείμενων γενικών εκλογών του φθινοπώρου.

Οπως ανακοίνωσε ο Πάτρικ Σβένσον, εκπρόσωπος του ΟΗΕ στη βοσνιακή πρωτεύουσα, ένας μουσουλμάνος που είχε συλληφθεί τον περασμένο μήνα από Σερβοβόσνιους αστυνομικούς με την κατηγορία της παράνομης κατοχής όπλων, ξυλοκοπήθηκε μέχρι θανάτου σε αστυνομικό τμήμα της Μπάνια Λούκα. Ο αξιωματούχος του ΟΗΕ χαρακτήρισε την υπόθεση "πολύ σοβαρή", διαβεβαιώνοντας ότι θα ασκηθούν πιέσεις στον αρχηγό της Αστυνομίας στην Μπάνια Λούκα για να διενεργηθεί έρευνα που να διαλευκάνει τις συνθήκες θανάτου του κρατουμένου. Σύμφωνα με στοιχεία της έκθεσης που έδωσε ο Σβένσον, ο μουσουλμάνος ξυλοκοπήθηκε με αμβλύ όργανο πολλές φορές ώσπου ξεψύχησε από ακατάσχετη εσωτερική αιμορραγία.

Το περασμένο 24ωρο αναφέρθηκε επίθεση κατά δύο Σερβοβόσνιων αστυνομικών στο προάστιο του Σαράγεβο, Ντρομπρίντσα. Αγνωστοι πυροβόλησαν κατά των δύο αστυνομικών την ώρα που περιπολούσαν στην Ντρομπρίντσα. Ο ένας αστυνομικός πέθανε λίγη ώρα μετά την επίθεση, ενώ ο άλλος μεταφέρθηκε με σοβαρά τραύματα σε νοσοκομείο της περιοχής. Σύμφωνα με στοιχεία που έδωσε ο Πάτρικ Σβένσον, η επίθεση εκδηλώθηκε λίγα λεπτά πριν τα μεσάνυχτα (Τετάρτη προς Πέμπτη). Τη χαρακτήρισε "σπάνια περίπτωση βίας", μιας που εδώ και αρκετό καιρό δεν έχουν αναφερθεί παρόμοια περιστατικά κατά Σερβοβόσνιων αστυνομικών.

Οι δύο αυτές υποθέσεις είχαν ως αποτέλεσμα την αύξηση των περιπολιών που πραγματοποιούν στη Βοσνία μέλη της πολυεθνικής ΝΑΤΟϊκής δύναμης.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ