ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 9 Αυγούστου 1996
Σελ. /24
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΝΑΥΤΕΡΓΑΤΕΣ
Ολοι στη μάχη της απεργίας

Σε συμμετοχή κάθε ναυτεργατικής Ενωσης, κάθε ναυτεργάτη και κάθε εργαζόμενου στη 48ωρη απεργία, στις 16 και 17 Αυγούστου, στο λιμάνι του Πειραιά, καλούν τα σωματεία ΠΕΜΕΝ και ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ

Την ενεργητική συμμετοχή κάθε ναυτεργάτη και εργαζόμενου στη 48ωρη προειδοποιητική απεργία, που κήρυξαν τα σωματεία ΠΕΜΕΝ και ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ για τις 16 και 17 Αυγούστου σε όλες τις κατηγορίες πλοίων, στο λιμάνι του Πειραιά, απευθύνουν με κοινή ανακοίνωσή τους οι δυο Ενώσεις των εργαζομένων στα μηχανοστάσια των πλοίων.

Το διεκδικητικό πλαίσιο της απεργίας, τονίζεται στην ανακοίνωση των σωματείων, "βασίζεται στους άξονες: Απασχόληση, κοινωνική ασφάλιση, Συλλογική Σύμβαση Εργασίας, καθώς και στη διατήρηση του καμποτάζ,η άρση του οποίου επιδρά αρνητικά στους παραπάνω άξονες".

Οι δυο Ενώσεις τονίζουν συγκεκριμένα στην ανακοίνωσή τους: "Καλούμε τις άλλες ναυτεργατικές Ενώσεις, κάθε ναυτεργάτη, κάθε εργαζόμενο, να συμμετάσχει ενεργητικά στην απεργία, προκειμένου να καμφθεί η εφοπλιστική αδιαλλαξία, η κυβερνητική αναλγησία και η τακτική της απεμπόλησης των αιτημάτων μας από την ΠΝΟ".

Με την ίδια ανακοίνωση, οι ναυτεργάτες απευθύνονται και στο επιβατικό κοινό, καλώντας το να "κατανοήσει ότι δίνουμε τη μάχη της επαγγελματικής μας επιβίωσης και να κλείσει τα αυτιά του σ' αυτούς που παρουσιάζονται τιμητές της γαλήνης των λουομένων, διότι είναι αυτοί ακριβώς που δημιουργούν το πρόβλημα, αυτοί που εξοστρακίζουν τον Ελληνα ναυτεργάτη από το πλοίο, οδηγώντας τον στην ανεργία και στην ένδεια, αυτοί που αποστερούν από τον Ελληνα πολίτη, και ιδιαίτερα από τον κάτοικο των νησιών, θαλάσσιες συγκοινωνίες".

Τέλος, στην ανακοίνωση, οι ναυτεργάτες υπογραμμίζουν ότι "δεν είμαστε διατεθειμένοι να γίνουμε ξένοι στον τόπο μας. Υπερασπίζοντας το δικαίωμά μας στη δουλιά, υποστηρίζουμε ταυτόχρονα τα κοινωνικά μας δικαιώματα, καθώς και τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας μας".

Με ομόφωνη απόφασή της, η διοίκηση του Παλλεσβιακού Εργατικού Κέντρου "καταγγέλλει στο λεσβιακό λαό και στους, κατά μεγάλη πλειοψηφία, άνεργους ναυτικούς μας, την κυβέρνηση, που υποκύπτοντας στους εκβιασμούς των Αμερικανών, επέτρεψε την παραβίαση του καμποτάζ".

Επίσης, με ομόφωνη απόφασή της, η διοίκηση του Εργατικού Κέντρου Κομοτηνής "συμπαραστέκεται στο δίκαιο αγώνα των ναυτεργατών της χώρας μας, και απαιτεί την εφαρμογή του καμποτάζ". Αναφέρεται ακόμα στις τεράστιες ευθύνες της κυβέρνησης και του υπουργείου Εμπορικής Ναυτιλίας, για τη μη εφαρμογή της ελληνικής νομοθεσίας".

ΞΕΝΟΔΟΧΟΫΠΑΛΛΗΛΟΙ
Μηδαμινές αυξήσεις

Σε μονοετή σύμβαση με αυξήσεις 3,5% + 4% συμφώνησε η πλειοψηφία της Ομοσπονδίας Επισιτισμού - Τουρισμού

Υπογράφτηκε τελικά χτες, η σύμβαση εργασίας των ξενοδοχοϋπαλλήλων, αφού ηπλειοψηφία της Ομοσπονδίας Επισιτισμού - Τουρισμού (ΠΑΣΚΕ - ΔΑΚΕ), αποδέχτηκε την πρόταση των εργοδοτών για μονοετή σύμβαση με τις ελάχιστες αυξήσεις, 3,5% από 1/1/96 και 4% από 1/7.Ο "εύκολος" δρόμος του ΟΜΕΔ - που αρχικά είχε επιλέξει η πλειοψηφία - δεν οδήγησε πουθενά, αφού οι εργοδότες απέρριψαν την πρόταση του μεσολαβητή και το αμέσως επόμενο στάδιο ήταν η διαιτησία, η απόφαση της οποίας δεν έχει αναδρομική ισχύ.

Ετσι, η πλειοψηφία αποδέχτηκε την εργοδοτική πρόταση και συμφώνησε στη μηδαμινή αύξηση. Ολα αυτά παρά τις πανηγυρικές διακηρύξεις, στο προηγούμενο Συνέδριο της Ομοσπονδίας, για τη μη υπογραφή καμιάς σύμβασης με ποσοστά μικρότερα του 10% και παρά την αγωνιστική διάθεση των εργαζομένων για τη διεκδίκηση μεγαλύτερων αυξήσεων, όπως αυτή φάνηκε και στην απεργία του κλάδου τον Ιούνη.

Αναμενόμενη, χαρακτήρισε την κατάληξη της σύμβασης, ο γραμματέας της Ομοσπονδίας Χ. Κατσώτης,ο οποίος αρνήθηκε να την υπογράψει, τονίζοντας ότι: "Τη στιγμή που οι αποφάσεις της πλειοψηφίας δεν ήταν τέτοιες που να προωθούσαν τη συσπείρωση και την αγωνιστική δράση των εργαζομένων του κλάδου, η κατάληξη αυτή ήταν αναμενόμενη. Για άλλη μια φορά οι εργαζόμενοι θα χάσουν από την αγοραστική τους δύναμη και οι ευθύνες ανήκουν στην πλειοψηφία της ΓΣΕΕ κατ' αρχήν και στην πλειοψηφία της Ομοσπονδίας, που ακολούθησε τα βήματα της πρώτης. Είναι απαραίτητο από τώρα οι διοικήσεις των Σωματείων να σκεφτούν τις προτάσεις της ΔΑΣ κι αν θέλουν καλύτερα αποτελέσματα για τη νέα σύμβαση, για την προώθηση λύσεων στα οξυμένα προβλήματα, να ακολουθήσουν την τακτική που έχουμε προτείνει, αρχίζοντας από τον Σεπτέμβρη κιόλας".

Η κυβερνητική πολιτική ""επί το έργω"" στο λιμάνι του Πειραιά

Η κυβερνητική πολιτική "επί τω έργω", στο λιμάνι του Πειραιά

Οχι στα αντεργατικά σενάρια

Τις αντεργατικές υποδείξεις του ΟΟΣΑ καταγγέλλει η Ομοσπονδία Νοσηλευτικών Ιδρυμάτων Ελλάδας

Αντεργατικό οικοδόμημα χαρακτηρίζει τις προτάσεις του ΟΟΣΑ για την ελληνική οικονομία, η Ομοσπονδία Συλλόγων Νοσηλευτικών Ιδρυμάτων Ελλάδας (ΟΣΝΙΕ) η οποία σε ανακοίνωσή της, καταγγέλλει και τη στάση του υπουργού Οικονομικών, που τις έκρινε θετικές.

Στην ανακοίνωση της ΟΣΝΙΕ καταγγέλλονται οι ισχυρισμοί του ΟΟΣΑ ότι αιτία της ανεργίας είναι το υψηλό μισθολογικό κόστος για το κεφάλαιο που υπάρχει στη χώρα μας, καθώς και τα μέτρα που προτείνει. Μέτρα που αφορούν σε κατάργηση του ποσοστού των ομαδικών απολύσεων και των Συλλογικών Συμβάσεων, μείωση των κατωτάτων μισθών, μη χορήγηση αυξήσεων σε εργαζόμενους προβληματικών επιχειρήσεων, μέτρα για την ελαστικοποίηση του χρόνου εργασίας, μείωση του λεγόμενου μη μισθολογικού κόστους για τους εργαζόμενους, χτύπημα του συνταξιοδοτικού συστήματος, συνέχιση των ιδιωτικοποιήσεων κ.ά.

"Τα αντεργατικά σενάρια - σημειώνεται στην ανακοίνωση - θα πρέπει σήμερα να αποκαλυφθούν στην εργατική τάξη, με πρωτοβουλία των Συνδικάτων, για να τα αντιπαλέψουμε ενωμένοι. Δεν πρέπει να περιμένουμε τίποτα σπουδαίο, από οργανώσεις σαν τη ΓΣΕΕ ή άλλες Ομοσπονδίες, που έχουν πλούσιο παρελθόν σε συμβιβασμούς και παραιτήσεις από τα συμφέροντα των εργαζομένων".

Επιβάλλεται, όπως επισημαίνεται στην ανακοίνωση, ο αγώνας ενάντια στα αντεργατικά σχέδια του ντόπιου και διεθνούς κεφαλαίου, η πολιτική καταδίκη όσων πολιτικών σκέφτονται ή προσπαθούν να τα υλοποιήσουν και η συσπείρωση των εργαζομένων στα Συνδικάτα.

"Η ανεργία δεν αντιμετωπίζεται"

Εμμετρη... δήλωση του υπουργού Εργασίας για την αδυναμία της κυβέρνησης απέναντι στο κεφάλαιο

Στην αόριστη υπόσχεση για "προτίμηση" στα προγράμματα επανακατάρτισης τουΟΑΕΔ,όταν... θα γίνουν, φαίνεται να εξαντλείται η παρέμβαση της κυβέρνησης για το σοβαρό πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι 350 απολυμένοι εργάτες της GOOD YEAR,σύμφωνα με τις δηλώσεις του υπουργού Εργασίας Ευ. Γιαννόπουλου,κατά τη χτεσινή συνέντευξη Τύπου. Παρ' όλα αυτά οι εργαζόμενοι ετοιμάζονται να κλιμακώσουν τις αγωνιστικές κινητοποιήσεις τους.

Κατά τ' άλλα, ο υπουργός Εργασίας "σήκωσε ψηλά τα χέρια" απέναντι στο ξένο κεφάλαιο και τις πολυεθνικές που δρουν ασύδοτα στη χώρα μας, καταφεύγοντας σκόπιμα και σε στιχάκια του τύπου: "Η ανεργία δεν αντιμετωπίζεται. Το κεφάλαιο δεν ορίζεται".

Για το ίδιο θέμα, ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ, Χρ. Πρωτόπαππας,δήλωσε χτες ότι πρέπει να δημιουργηθεί "επενδυτικό κλίμα", να "ενισχυθεί η ανταγωνιστικότητα" και να οικοδομηθούν... "νέα συγκριτικά πλεονεκτήματα στην οικονομία μας".

Στη χτεσινή συνέντευξη ανακοίνωσε για άλλη μια φορά ότι τα δυο νομοσχέδια για τη "ρύθμιση θεμάτων Κοινωνικής Ασφάλισης" και τη "σύσταση κλάδων κύριας ασφάλισης αγροτών", είναι έτοιμα προς κατάθεση στη Βουλή, αλλά αρνήθηκε επίμονα να κάνει την παραμικρή νύξη για το περιεχόμενό τους.Επίσης, δεσμεύτηκε ότι στο πρώτο νομοσχέδιο του υπουργείου που θα κατατεθεί, θα υπάρξει διάταξη που θα ρυθμίζει το ωράριο λειτουργίας των πρατηρίων υγρών καυσίμων. Με τον τρόπο αυτό θα επανέλθει σε ισχύ η προηγούμενη υπουργική απόφαση που ρύθμιζε το ωράριο (12ωρη λειτουργία) και η οποία είχε ακυρωθεί μετά από σχετική απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας.

Επίσης, δεσμεύτηκε ότι οι δημοσιογράφοι θα γίνουν δικαιούχοι των παροχών του Οργανισμού Εργατικής Κατοικίας, τόσο του στεγαστικού, όσο και των δανειοδοτικών προγραμμάτων.

Συνεχίζουν αγωνιστικά

Παράσταση στο υπουργείο Δημόσιας Τάξης κατά της αστυνομοκρατίας στο εργοστάσιο, πραγματοποιούν οι εργαζόμενοι στην "Κ. Δραγούνης ΑΕΒΕ"

Παράσταση στο υπουργείο Δημόσιας Τάξης πραγματοποιούν σήμερα στις 9 το πρωί, οι εργαζόμενοι και οι απολυμένοι απ' την εκτυπωτική επιχείρηση του"Κ. Δραγούνη",διαμαρτυρόμενοι για την παρουσία ισχυρών αστυνομικών δυνάμεων στο χώρο του εργοστασίου, αλλά και τη χρησιμοποίησή τους - όπως καταγγέλλουν - σε ρόλο "ιδιωτικής αστυνομίας του εργοδότη".

Από τον Απρίλη παραμένουν απλήρωτοι οι 107 εργαζόμενοι της επιχείρησης, ενώ δεν τους έχει καταβληθεί ούτε η άδεια και το επίδομα αδείας. Ο Κ. Δραγούνης όχι μόνο αρνείται να καταβάλει όσα οφείλει, αλλά προκειμένου να "σπάσει" τον αγώνα τους, προχώρησε την περασμένη Δευτέρα σε ομαδικές απολύσεις 24 εργατών, χωρίς αποζημίωση και κατηγορώντας τους για"σύσταση συμμορίας".Στο μεταξύ, αναμένεται να πραγματοποιηθεί την επόμενη βδομάδα τριμερής συνάντηση στο υπουργείο Εργασίας για το θέμα αυτό.Χτες ο εργοδότης - κατά την εκδίκαση των ασφαλιστικών μέτρων που έχουν κάνει οι εργαζόμενοι για την καταβολή των δεδουλευμένων τους - παραδέχτηκε ότι οφείλει όσα του καταλογίζονται. Η απόφαση του δικαστηρίου αναμένεται να εκδοθεί τέλος Αυγούστου.

Την αντεργατική τακτική του Κ. Δραγούνη,που συνεχίζεται εδώ και 14 μήνες, καταγγέλλει με ανακοίνωσή της η Πανελλαδική Ενωση Λιθογράφων.

Επίσης καταγγέλλει τη στάση της αστυνομίας που "έρχεται να υπερασπίσει τα συμφέροντα του εργοδότη, σαν να ήταν ιδιωτική του αστυνομία και παρά το γεγονός ότι οι εργαζόμενοι έχουν καταθέσει μηνύσεις για την αυτόφωρη σύλληψή του". Η Ενωση καλεί τους υπουργούς Εργασίας και Δημόσιας Τάξης να παρέμβουν άμεσα, τονίζοντας ότι σε αντίθετη περίπτωση ο αγώνας τους θα συνεχιστεί και θα κλιμακωθεί. Τέλος καλούν τη ΓΣΕΕ, το ΕΚΑ, τα συνδικάτα και όλους τους εργαζόμενους να συμπαρασταθούν έμπρακτα.

"Ελάφρυνση" προσωπικού

Το δρόμο της συρρίκνωσης της ΕΡΤ,φαίνεται να διαλέγει η κυβέρνηση, καθώς χτες ο υπουργός Εργασίας, Ε. Γιαννόπουλος,ανακοίνωσε την"ελάφρυνση της ΕΡΤ κατά 1.000 εργαζόμενους",χωρίς να έχει προηγηθεί η κατάρτιση οργανογράμματος που να καθορίζει τον αριθμό και τις ειδικότητες εργαζομένων που απαιτούνται για την εύρυθμη λειτουργία της.

Μάλιστα ο υπουργός επισήμανε ότι η απομάκρυνση του προσωπικού θα γίνει "και με εθελούσια έξοδο αλλά και με άλλα μέτρα", αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο των υποχρεωτικών μετατάξεων. Ωστόσο σημείωσε, ότι θα εξετάσει όλα τα στοιχεία, σχετικά με τις ειδικότητες και την ηλικία του προσωπικού και ανάλογα θα αποφασίσει για τα συγκεκριμένα μέτρα που θα παρθούν.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ