ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 11 Αυγούστου 1996
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Ποιητική παρουσία

"Με ρωτάει ο καιρός: από πού θα περάσω από το γέρνω ή από το γερνώ. Αστειότητες, ο χρόνος δε γνωρίζει ορθογραφία". Από την ΕΤ-2 τη Δευτέρα στις 18.15 στην εκπομπή "Η δε πόλις ελάλησεν",θα παρουσιαστεί η μεγάλη μας ποιήτρια Κική Δημουλά. Η ποίηση της Κ. Δημουλά έχει κέντρο την κρυστάλλινη παρουσία - απουσία των ανθρωπίνων υπάρξεων μέσα σε ένα σύμπαν ακατάληπτο, που εδώ μπορεί ίσως να είναι η γενέθλια πόλη Αθήνα. Το κινηματογραφικό δοκίμιο της ποιήτριας καταγράφει με έναν προσωπικό τρόπο το μέσα σώμα της Αθήνας. Στην εκπομπή εμφανίζεται για πρώτη φορά στην τηλεόραση, η σεμνή αλλά τόσο σπουδαία ποιήτρια. Μια γυναικεία παρουσία ιδιαίτερη, σπάνια, σημαντική, μια φωνή βαθιά, ζεστή, τρυφερή, ανθρώπινη, νοσταλγική. Μια γραφή ανεπανάληπτη είναι αυτή της Κική Δημουλά που με τις ποιητικές της συλλογές κατέκτησε τις ψυχές μας. Γράφει: "σε κάποιαν ακανθώδη εντολή τότε/ πιάστηκε η ωραία κουνουπιέρα μου/και με καταφάγανε τα φτερωτά, βομβώδη είμαι/ανέβηκα στο πρώτο φορτηγό κλάμα/ που περνούσε και γεννήθηκα στην Αθήνα".

"Κι αυτά"

Η Ομόνοια, το κέντρο της Αθήνας, το στομάχι της πολύπαθης πρωτεύουσας. Ενα εκατομμύριο άνθρωποι, το λιγότερο, περνούν από εκεί κάθε μέρα. Δυο εκατομμύρια πόδια. Διαφορετικά. Για φαντάσου! Κι αυτή αντέχει. Αντέχει τους λαχειοπώλες, τους ζητιάνους, τους αλλοδαπούς, τους φτωχούς, τους βιαστικούς, τους αλλοπαρμένους, τους βασανισμένους, τους φευγάτους αλλά και τους γάτους. Ενας χώρος φιλόξενος με ιδιαίτερο χρώμα. Βουνό τα σκουπίδια, περίπτερα, περαστικοί, κάποιοι πουλούν σαλέπι. Αλλοι διαπραγματεύονται με την τύχη. Θα το πιάσουν το λαϊκό λαχείο την επόμενη εβδομάδα. Να το δεις.

Τα τρένα δε σφυρίζουν, σταματούν για λίγο και τρέχουν. Γεμάτα είναι. Εδώ είμαστε, στην Ομόνοια. Ενας άνδρας είναι πεσμένος κάτω, κοιμάται ή πέθανε; Κανείς δε νοιάζεται, κι αν νοιάζεται δεν τολμά να δείξει ενδιαφέρον, φοβάται. Κάποιος δεν ήρθε στο ραντεβού, ο άλλος κοιτά απογοητευμένος το ρολόι του, πετάει το τσιγάρο κάτω το πατάει και φεύγει. Η Ομόνοια, σκληρή, δυνατή, αεικίνητη, μοναδική, τρομακτική, εξαιρετική όμως είναι. Και τέλος τα πηγαδάκια οι λαϊκές υπαίθριες συνελεύσεις. Ανθρωποι μαζεμένοι, άγνωστοι μεταξύ τους σχολιάζουν και καταδικάζουν. Ενίοτε, λύνουν το μεσανατολικό ζήτημα. Από την ΕΤ-2 στις 21.00, τη Δευτέρα. Μην το χάσετε.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ